Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Meraparon 1g Iv Enjeksiyon Ve İnfüzyon İçin Toz İçeren Flakon Kısa Ürün Bilgisi

Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar » Antibakteriyel (Antibiyotik) İlaçlar » Diğer BetaLaktam Antibakteriyeller » Karbapenemler » Meropenem

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ ÜRÜNÜN ADI

MERAPARON 1 g IV enjeksiyon ve inftizyon için toz içeren flakon

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Her flakonda:

Etkin madde:

Meropenem trihidrat.....................1140 mg (1000 mg meropeneme eşdeğer)

Yardımcı madde:

Anhidr sodyum karbonat..........208 mg
Bir flakon, beher gram meropenem (anhidr potens) için 90 mg (3.9 mmol) sodyum içerir. Yardımcı maddeler için, 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

İntravenöz uygulama için toz içeren flakon.
Beyaz-soluk sarı homojen toz Renksiz - sarı berrak çözelti

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

MERAPARON yetişkinlerde ve çocuklarda, meropeneme duyarlı tek veya binden fazla bakterilerin neden olduğu aşağıdaki enfeksiyonların tedavisinde endikedir.
Pnömoniler ve hastanede edinilen pnömoniler
İdrar yolu enfeksiyonları
İntra-abdominal enfeksiyonlar
Endometrit ve pelvik enflamatuar hastalıklar gibi jinekolojik enfeksiyonlar Deri ve deri altı dokuya ait enfeksiyonlar Menenjit Septisemi
Febril nötropenisi olan yetişkin hastalardaki enfeksiyonlarda, ampirik tedavj şeklinde monoterapi veya anti-viral veya anti-fungal ajanlarla kombine edilerek kullanılır.
MERAPARON'un polimikrobiyal enfeksiyonların tedavisinde tek başına veya jliğer anti-mikrobiyal ajanlarla kombine kullanıldığında etkili olduğu kanıtlanmıştır. i
Kistik fıbrosisli ve kronik alt solunum yolu enfeksiyonu olan hastalarda IV meropenem ya monoterapi veya diğer ant i bakteri yel ajanlarla kombine olarak etkili bir şekilde kullanılmıştır. Organizmanın eradikasyonu her zaman saptanmamıştır.
Nötropenili veya primer veya sekonder immün yetmezliği bulunan pediatrik hastalarla ilgili bir deneyim yoktur.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi

Tedavinin dozu ve süresi, enfeksiyonun tipine ve şiddetine ve hastanın durucuna göre belirlenmelidir.

Önerilen Günlük Dozlar

Pnömoni, idrar yolu enfeksiyonları, endometrit gibi jinekolojik hastalıklar, deri ve de(i altı doku enfeksiyonlarda 8 saatte bir 500 mg IV MERAPARON.
Hastanede edinilen pnömoniler, peritonit, nötropenik hastalardaki enfeksiyonlar ve septisemide 8 saatte bir, 1 gram IV MERAPARON.
Kistik fıbrosis'de 8 saatte bir 2 grama kadar dozlar kullanılmıştır.Birçok hasta 8 saatte ile tedavi edilmiştir.
bir 2 gram

Menenjitte önerilen doz 8 saatte bir 2 gram'dır.
Diğer antibiyotiklerde olduğu gibi

Pseudomonas aeruginoscC

ya bağlı alt solunum yolu enfeksiyonu olduğu bilinen veya şüphelenilen, durumu kritik olan hastalarda meropenem, monoterapi olarak dikkatle kullanılmalıdır.
Pseudomonas aeruginosa enfeksiyonlarının tedavisinde, duyarlılık testlerinin düzenli olarak yapılması önerilir.

Uygulama şekli

MERAPARON IV, yaklaşık 5 dakika süren intravenöz bolus enjeksiyon veya yaklaşık 15-30 dakika süren intravenöz infiizyon ile spesifik uygun takdim şekilleri ile uygulanır.
Bolus intravenöz enjeksiyonla kullanılacak MERAPARON IV steril enjeksiyon]uk su ile hazırlanmalıdır (250 mg meropenem için 5 mİ). Bu yaklaşık 50 mg/ml'lik bir konsantrasyon sağlar. Çözünmüş solüsyonlar berrak, renksiz veya açık sarı renklidir.
MERAPARON IV intravenöz infuzyon uygun infüzyon sıvıları ile çözülebilir (50-200 mİ)
(Bölüm 6.2 Geçimsizlikleri ve 6.6 Kullanıma Hazırlama ve İmha Talimat
arı bkz.).

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler : j

Böbrek yetmezliği: i

Kreatinin klirensi 51 ml/dakika'dan az olan hastalarda doz aşağıda belirtildiği gibi aza
tılmalıdır.

Kreatinin Klirensi (mİ/dakika)

Doz

(500 mg, 1 gram ve 2 gram içeren birim dozlara göre)

Uygulama Sıklığ


26-50
1 birim doz
12 saatte bir

10-25
yarım birim doz
12 saatte bir

<10
yarım birim doz
24 saatte bir

Meropenem hemodiyaliz ile temizlenir. MERAPARON tedavisine devam edilmesi gerekli ise terapötik olarak etkili plazma konsantrasyonlarına ulaşılması için birim dozun (enfeksiyonun tipine ve şiddetine göre) hemodiyaliz işleminden sonra uygulanması önerilir.
Peritonal diyaliz uygulanan hastalarda MERAPARON kullanımı ile ilgili deneyim yoktur.

Karaciğer Yetmezliği:

Karaciğer yetersizliği olan hastalarda doz ayarlaması gerekmez (Bölüm 4.4 'e bkz.).

Pediyatrik popülasyon

3 aylıktan büyük bebeklerde ve 12 yaşına kadar olan çocuklarda enfeksiyonun tipine vı; şiddetine, patojenlerin duyarlılığı ve hastanın durumuna göre önerilen doz 8 saatte bir 10-20 mg/kg'dır. 50 kg'dan ağır olan çocuklarda yetişkin dozu kullanılmalıdır.
4-18 yaş arasındaki kistik fıbrosisli çocuklarda 8 saatte bir 25-40 mg/kg arasındaki dozlar kullanılarak, kronik alt solunum yolu enfeksiyonlarının akut alevlenmeleri tedavi edilmiştir.
Menenjitte önerilen doz 8 saatte bir 40 mg/kg'dır.
Böbrek fonksiyonu bozuk olan çocuklarla ilgili deneyim yoktur.
MERAPARON genellikle yaklaşık 15-30 dakika süren intravenöz infuzyon ile uygulanır (Bölüm 6.2, 6.3 ve 6.6'ya bakınız). Alternatif olarak, 20 mg/kg'a kadar MERAPARON dozları yaklaşık 5 dakika intravenöz bolus olarak uygulanabilir. Çocuklarda 40 mg/kg dozda intravenöz bolus enjeksiyon uygulanmasını destekleyen güvenlilik verileri sınırlıdır.

Geriyatrik popülasyon :

Böbrek fonksiyonu normal veya kreatinin klirensi değerleri 50 ml/dakika'dan yüksek olan yaşlı hastalarda doz ayarlaması gerekli değildir.

4.3 Kontrendikasyonlar

Etkin madde veya herhangi bir yardımcı maddeye aşırı duyarlılık

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Diğer karbapenemler ve beta laktam antibiyotikler, penisilinler veya sefalosporinler arasında kısmi, çapraz allerjenisite ile ilgili olarak bazı klinik ve laboratuvar verileri bulunmaktadır. Bütün beta laktam antibiyotiklerle olduğu gibi, nadiren aşırı duyarlılık reaksiyonları rapor edilmiştir (Bölüm 4.8 İstenmeyen Etkilere bkz.). Meropenem ile tedaviye başlamadan önce, geçmişinde beta laktam antibiyotiklere aşırı duyarlılık reaksiyonları göstermiş olan hastalarda bu durum göz önüne alınmalı ve MERAPARON dikkatle kullanılmalıdır. Eğer meropeneme karşı alerjik reaksiyon oluşursa ilaç kesilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.
Karaciğer hastalığı bulunan hastaların transaminaz ve bilirubin düzeyleri MERAPARON kullanımı sırasında dikkatle izlenmelidir.
Diğer antibiyotiklerde olduğu gibi, duyarlı olmayan organizmaların üremesi görülebilir, bu nedenle, her hastanın sürekli izlenmesi gerekir.
Metisiline dirençli stafılokoklara bağlı enfeksiyonlarda kullanılması önerilmez.
Hemen hemen bütün antibiyotiklerle görülebilen ve hafif dereceden yaşamı tehdit kadar değişebilen psödomembranöz kolit, nadiren MERAPARON ile de rapor edi nedenle antibiyotikler gastrointestinal yakınmaları, özellikle de koliti bulunan hastala kullanılmalıdır.
eden
dereceye miştir. Bu dikkatle

rda

MERAPARON kullanırken diyare gelişen hastalarda, psödomembranöz kolit tanısını almak önem taşır. Çalışmalar, Clostridium diffıcile tarafından üretilen bir toksinin bağlı kolitin başlıca nedenlerinden biri olduğunu gösterse de, diğer nedenler de alınmalıdır.
gözönüne Antibiyotiğe göz önüne

MERAPARON potansiyel olarak nefrotoksık ilaçlarla birlikte dikkatle kullanılmalıdır j^Doz için bölüm 4.2'ye bkz.).
MERAPARON bileşiminde yardımcı madde olarak sodyum karbonat bulunmakta olup, bir flakon, beher gram meropenem (anhidr potens) için 90 mg (3.9 mmol) sodyum içerir. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için gözönünde bulundurulmalıdır.

4.5 Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Probenesid, aktif tübüler sekresyon için meropenemle yarışarak meropenem in böbreklerden atılımını inhibe eder. Bunun sonucunda meropenem eliminasyon yarı ömrü ve plazma konsantrasyonu artar. Probenesid ile birlikte uygulanmayan MERAPARON'un gücü ve etki süresi yeterli olduğundan MERAPARON'un probenesid ile birlikte kullanılması önerilmez.
MERAPARON'un diğer ilaçların proteinine bağlanma veya metabolizmaları potansiyel etkisi ile ilgili çalışma yoktur.MERAPARON'un proteine bağlanmla: olduğundan (yaklaşık %2) diğer bileşiklerin plazma proteinleri ile yer değiştirmesine dayanan herhangi bir etkileşim beklenmez.
üzerindeki düşük

ısı

MERAPARON serum valproik asit seviyelerini düşürebilir. Bazı hastalarda şıubterapötik seviyelere erişilebilir.
MERAPARON herhangi bir advers etkileşim göstermeden diğer ilaçlarla birlikte uygulanabilir. Bununla birlikte probenesid hariç potansiyel ilaç etkileşmeleri ile spesifik veri mevcut değildir.

4.6 Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye j

Gebelik kategorisi: B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

MERAPARON'un insan gebeliği sırasındaki güvenilirliği değerlendirilmemiştir. Hayvan çalışmalarında gelişen fetus üzerinde herhangi bir advers etki görülmemiştir. Hajvan üreme çalışmalarında izlenen tek yan etki maymunlarda düşük yapma sıklığının insanlarda beklenenden 13 kat artmasıdır.

Gebelik dönemi

Potensiyel faydalar, fetus üzerindeki potansiyel riskten fazla değil ise MERAPARON gebelikte kullanılmamalıdır. Her koşulda, doktor gözetiminde kullanılmalıdır.

Laktasyon dönemi

Meropenem düşük konsantrasyonlarda hayvanların sütünde bulunmuştur. Potansiyel faydaları, bebek için potansiyel risklerinden fazla değil ise MERAPARON süt veren annelerde kullanılmamalıdır.

Üreme yeten eği/Fertilite

Üreme yeteneği üzerinde etkisi bulunmamaktadır.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanımına etkisine dair herhangi bir çalışma yapılmamıştır.

4.8 İstenmeyen etkiler

MERAPARON genellikle iyi tolere edilir. Advers etkiler nadiren tedavinin kesilmesine sebep olmuştur. Ciddi advers etkiler nadirdir.
Advers ilaç reaksiyonları aşağıda sıklık şeklinde listelenmiştir.
Sıklıklar şu şekilde tanımlanır:
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1,000 ila <1/100); seyrek (>1/10,000 ila <1/1,000), çok seyrek (<1/10,000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Kan ve lenf sistemi hastalıklarıı

Yaygın: Trombositomi Yaygın olmayan: Eozinofıli, trombositopeni,
Bilinmeyen: Lökopeni, nötropeni, agranülositozis, hemolitik anemi

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bil inmeyen :Anjiyoödem, anaflaksi belirtileri

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Baş ağrısı Seyrek: Konvüiziyon2 Bilinmeyen: Parestezi

Gastrointestinal hastalıkları

Yaygın: Bulantı, kusma, diyare, karın ağrısı Bilinmeyem: Psödomembranöz kolit

Hepato-bilier hastalıkları

Yaygın: Transaminaz, alkalen fosfataz, laktik dehidrogenaz serum konsantrasyonlarınd Yaygın olmayan: Bilirubin seviyesinde artış
a artış

Deri ve deri-altı doku hastalıkları

Yaygın: Deri döküntüsü, kaşıntı Bilinmeyen: Ürtiker, Eritema multiforme, Nekroliz,
Stevens-Johnson Sendromu, Toksik

Epidermal

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın: Enflamasyon, Trombofılebit, ağrı Bilinmeyen:, oral ve vajinal candidiyazis
1 Bazı vakalarda Pozitif direkt veya indirekt Coombs testi gelişebilir.Parsiyel tromboplastin zamanında azalma olduğu bildirilmiştir.
2 Konvüiziyon sıklığı, menenjittenden başka enfeksiyonlara maruz kalan hastalara göre hesaplanmıştır.

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Tedavi sırasında özellikle böbrek bozukluğu olan hastalarda kazara aşırı doz Pazarlama sonrasında elde edilen sınırlı deneyim, doz aşımını takiben oluşabile olayların 4.8'de tarif edilen advers olay profiline uyumlu olduğunu göstermektedir, tedavisi semptomatik olmalıdır. Normal bireylerde hızla renal eliminasyon meydana Böbrek bozukluğu olan hastalarda meropenem ve metaboliti hemodiyalizle uzaklaştırıldı
oluşabilir.
advers poz aşımı gelecektir, bilir.

cek

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Meropenem, parenteral olarak kullanılan ve insanlardaki dehidropeptidaz-l'e(DHP-l) karşı stabil olan bir karbapenem antibiyotiktir. Bundan dolayı DHP-1 inhibitörü ilavesine gerek yoktur.
Meropenem, yaşamsal önem taşıyan bakteri duvarı sentezini bozarak bakterisid Bakteri hücre duvarından kolayca penetre olabilmesi, bütün serin B-laktamazlara yüksb stabil ite göstermesi ve Penisillin Bağlayıcı Proteinlere (PBP) belirgin affinitesi, me geniş bir aerobik ve anaerobik bakteri spektrumuna karşı güçlü bakterisid etkisi Minimum bakterisid konsantrasyonları (MBK) çoğunlukla minimum inhibitör konsan (MİK) ile aynıdır. Bakteri testlerinin %76'sında, MBK:MIK oranları 2 veya daha azdır
eti i
ı gösterir, k düzeyde ropenemin ni açıklar, trasyonları

Meropenem duyarlılık testlerinde stabildir ve bu testler normal rutin metodlarla yürütülebilir. İnvitro testler, meropenemin çeşitli antibiyotiklerle sinerjik etkili olduğunu göstermiştir. Invitro ve invivo testlerle meropenemin post-antibiyotik etkili olduğu tespit edilmiştir.
MERAPARON duyarlılığı ile ilgili ortak kriterler, farmakokinetik verilere ve klinik
veriler ile

enfeksiyona neden olan organizmaların zon çapları ve minimum inhibitör konsantrasyon (MIK)
değerleri şeklindeki mikrobiyolojik verilerin birbirleri ile olan ilişkileri gö
z önünde

DEĞERLENDİRME METODU

SINIFLANDIRMA
Zon Çapı (mm)
MIC Sınır Değerleri (mg/L)
Duyarlı
>14
<4
Orta derecede duyarlı
12-13
8
Dirençli
<11
>16
Meropenemin invitro antibakteriyel spektrumu klinik olarak önemli olan ve aşağıda gösterilen gram pozitif ve gram negatif, aerobik anaerobik bakteri suşlarımn büyük bir kısmını kapsar.
Gram-pozitif aerobik:

Bacillus spp., Corynebacterium diphtheriae, Enterococcus faecaiis, Erıterococcus liguifaciens, Enterococcus avium, Listeria monocytogenes, LactobacUlus spp.,


Nocardia asteroides, Staphylococcus aureusStaphylococci-koagulase-negatif; Staphylococcus epidermidis,


Staphylococcus saprophyticus, Staphylococcus capitis,


Staphylococcus cohnii, Staphylococcus xylosus,


Staphylococcus warneri, Staphylococcus hominis,


Staphylococcus simulans, Staphylococcus intermedius,


Staphyiococcus sciuri, Staphylococcus lugdunensis,


Streptococcus pneumoniae

(penicillin duyarlı ve rezistan),

Streptococcus agalactiae, Streptococcus pyogenes, Streptococcus equi, Streptococcus bovis, Streptococcus mitis, Streptococcus mitior, Streptococcus milleri, Streptococcus sanguis, Streptococcus viridarıs, Streptococcus salivarius, Streptococcus morb il lorum t


Gram-negatif aerobik:

Achromobacter xylosoxidans, Acinetobacter anitratus,Acinetobacter Lwoffii,


Acinetobacter baumannii, Aeromonas hydrophila,


Aeromonas sorbria, Aeromonas caviae, Alcaligenes faecalis, Borde te ila bronchiseptica, Brucella melitensis, Campylobacter coli,


Campylobacter jejuni, Citrobacter freundii, Citrobacter diversus,


Citrobacter kösen, Citrobacter amalonaticus, Enterobacter


aerogenes, Enterobacter (Pantoea) agglomerans, Enterobacter cloacae, Enterobacter sakazakii, Escherichia coli, Escherichia hermannii, Gardnerella vaginalis,


Haemophilus influenzae

(beta-laktamaz pozitif ve ampicillin rezistan türler dahil),

Haemophilus parainfluenzae, Haemophilus ducreyi, Helicobacter pylori, Neisseria meningitidis, Neisseria gonorrhoeaeHafnia alvei,Klebsiellapneumoniae, Klebsiella aerogenes, Klebsiella ozaenae, Klebsiella oxytoca, Moraxella (Branhamella) catarrhalis, Morganella morganii, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Proteus penneri, Providencia rettgeri, Providencia stuartii, Providencia alcalifaciens,


Pasteurella multocida,Plesiomonas shigelloides, Pseudomonas aeruginosa,


Pseudomonas putida, Pseudomonas alcaligenes, Burkholderia (Pseudomonas) cepacia, Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas stutzeri, Pseudomonas pseudomallei,


Pseudomonas acidovorans,


Salmonella spp, Salmonella enteritidis/typhi,


Serratia marcescens, Serratia liquefaciens, Serratia rubidaea,


Shigella sonnei, Shigella Jlexneri,Shigeila boydii, Shigella dysenteriae,


Vibrio cholerae, Vibrio parahaemolyticus, Vibrio vulnifıcus, Yersinia enterocolitica.


Anaerobik bakteri:

Actinomyces odontolyticus, Actinomyces meyeri,


Bacteroides-Prevotella-Porphyromonas spp., Bacteroides fragilis,


Bacteroides vulgatus, Bacteroides variabilis, Bacteroides pneumosintes,


Bacteroides coagulans, Bacteroides uniformis,Bacteroides distasonis,


Bacteroides ovatus, Bacteroides thetaiotaomicron, Bacteroides eggerthi Bacteroides capsillosis,


Prevotella buccalis, Prevotella corporis, Bacteroides gracilis,


Prevotella melaninogenica, Prevotella intermedia, Prevotella bivia,


Prevotella splanchnicus, Prevotella oralis, Prevotella disiens,


Prevotella rumenicola,Bacteroides ureolyticus,j


Prevotella oris, Prevotella buccae, Prevotella denticola,j


Bacteroides levii, Porphyromonas saccharolytica,j


Bifidobacterium spp., Bilophila wads\vorthia, Clostridiumperfringens,!


Clostridium bifermentans, Clostridium ramosum,j


Clostridium sporogenes, Clostridium cadaveris,


Clostridium sordellii, Clostridium butyricum,


Clostridium clostridiiformis, Clostridium irınocuum,


Clostridium subterminale, Clostridium tertium, Eubacterium Lentum,


Eubacterium aerofaciens, Fusobacterium mortiferum,


Fusobacterium tıecrophorum, Fusobacterium nucleatum,


Fusobacterium varium, Mobiluncus curtisii, Mobiluncus mulieris, Peptostreptococcus anaerobius, Peptostreptococcus micros,


Peptostreptococcus saccharolyticus, Peptococcus saccharolyticus, Peptostreptococcus asaccharolyticus, Peptostreptococcus magnus, Peptostreptococcus prevotii, Propiorıibacterium acnes, Propionibacterium avidum Propionibacterium granulosum.


Stenotrophomonas maltophilia, Enterococcus faecium

ve metisiline dirençli stafılakokların meropeneme dirençli olduğu saptanmıştır..

5.2. Farmakokinetik Özellikleri Genel özellikler

MERAPARON'un sağlıklı deneklerde, tek dozunun 30 dakikalık intravenöz infuzion sonucu doruk plazma seviyeleri; 250 mg doz için 11 ng/ml, 500 mg için 23 ^g/ml ve 1 grim için 49 fig/ml civarındadır. Buna rağmen uygulanan doz ile hem Cmaks hem de EAA arasında kesin bir farmakokinetik orantı yoktur. Ayrıca 250 mg ile 2 gram doz aralığında plazma klirensinde 287 ml/dakikadan 205 mİ/ dakikaya bir düşüş gözlenmiştir.
MERAPARON'un sağlıklı deneklerde 5 dakikalık intravenöz bolus enjeksiyon ile uygulanması sonucu pik plazma seviyeleri 500 mg doz için yaklaşık 52 jwg/ml ve 1 g'lık doz için iise yaklaşık 112 ng/ml'dir

Emilim :


MERAPARON'un sağlıklı deneklerde, tek dozunun 30 dakikalık intravenöz infiizyon sonucu pik plazma seviyeleri; 250 mg doz için 11 ng/ml, 500 mg için 23 |xg/ml ve 1 gram için 49 |xg/ml civarındadır. 1 gram MERAPARON'un 2 dakika, 3 dakika ve 5 dakikalık intravenöz infüzyonları üçlü, çapraz çalışmalarla karşılaştın İm ıştır. Bu sürelerdeki infüzyonlar, sırasıyla 110, 91 ve 94 fig/ml pik plazma seviyeleri ile sonuçlanmıştır. 500 mg'lık IV doz uygulamasından 6 saat sonra meropenem plazma seviyeleri 1 (ig/ml veya bunun daha altındaki değerlere düşmüştür.

Dağılım :


Meropenemin plazma proteinine bağlanması % 2 civarındadır.
Meropenem, bakteriyel menenjiti olan hastaların beyin-omurilik sıvısı da dahil vücut sıvılarının ve dokularının çoğuna iyi penetre olur ve bakterilerin çoğunu inhibe gerekenden yüksek konsantrasyonlara ulaşır.
olrn

ak üzere, etmek için

Bivotransformasvon:


Meropenem, mikrobiyolojik açıdan inaktif metabolit oluşturan beta laktam halkasının hidrolizi ile metabolize olur.

Eliminasvon:


MERAPARON öcellikli olarak değişmeden böbreklerden atılır. 12 saatte, uygulanan dozun yaklaşık %70'i idrarla değişmeden atılır. Bu süreden sonra idrarla meropenem atılımı son derece azdır. 500 mg'lık dozun uygulanmasından 5 saat sonra meropenemin üriner, konsantrasyonları 10 jıg/ml üzerinde bulunmuştur. Böbrek fonksiyonları normal olan deneklerde her 8 saatte bir 500 mg veya her 6 saatte bir 1 gram uygulanması sonucu plazma veya idrarda herhangi pir birikme oluşmamıştır.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Çocuklar:


Çocuklarla yapılan çalışmalar, meropenemin çocuklardaki farmakokinetiğinin yetişkinlere benzer olduğunu göstermiştir. 2 yaşın altındaki çocuklarda, meropenemin eliminasyon yarı ömrü yaklaşık 1.5-2.3 saattir ve farmakokinetiği 10-40 mg/kg arasındaki doz sınırında lineerdir.

Yaslılar :


Yaşlılarda yapılan farmakokinetik çalışmalar, meropenemin plazma klirensinde yajşla birlikte azalan kreatinin klirensiyle ilişkili bir azalma olduğunu göstermiştir.

Böbrek yetmezliği:


Böbrek yetmezliği olan hastalarda yapılan farmakokinetik çalışmaları, meropenemin plazma klirensinin, kreatinin klirensiyle ilişkili olduğunu göstermiştir. Böbrek bozukluğu olari hastalarda doz ayarlaması gereklidir.

Karaciğer yetmezliği:


Karaciğer hastalığı bulunan hastalarla yapılan farmakokinetik çalışmalar, karaciğer hastalığının meropenemin farmakokinetiğini etkilemediğini göstermiştir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Hayvan çalışmaları meropenem'in böbrekler tarafından iyi tolere edildiğini göstermiştir. Hayvanlarla yapılan çalışmalarda meropenem sadece yüksek dozlarda (500 mg/kg) Jıefrotoksik etkiler göstermiştir.
Merkezi sinir sistemine etkileri sıçanlarda konvülsiyon köpeklerde kusma olarak sadece yüksek dozlarda (>2000 mg/kg) görülmüştür.
IV doz için LD50 rotentlerde 2000 mg/kg'dan daha büyüktür. Tekrarlanan dozlarla yapılan çalışmalarda (6 aya kadar) köpeklere 500 mg/kg doz uygulandığında sadece kırjmzı hücre parametrelerinde hafif düşüşler ve karaciğer ağırlığında artış görülmüştür.
Sıçan ve maymunlarda mümkün olan en yüksek doz uygulanması ile yürütülen beş test sonucunda, mutajenik potansiyel ve üreme ve teratojenik toksisite kanıtı görülmem iştir. Sıçanlarda, Fı vücut ağırlığında, etkisiz doz seviyesi azalması 120 mg/kg'dır. Maymunlarda yapılan bir ön çalışmada, 500 mg/kg'da düşük yapma sıklığında aitış vardır. Yetişkin hayvanlar, genç hayvanlar karşılaştırıldığında,ikisi arasında meropeneme karjii artan bir hassasiyet kanıtı olmadığı bulunmuştur. İntravenöz formülasyonu hayvan çalışmalarında iyi tolere edilmiştir. {
Meropenem'in tek metabolitide hayvan çalışmalarında benzer toksisite profiline

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER

sahipjir.

6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Sodyum karbonat

6.2 Geçimsizlikler

MERAPARON 6.6'da belirtilen infiizyon çözeltileri ile kullanılabilir.
MERAPARON diğer ilaçlarla karıştırılmamalı veya diğer ilaçlara ilave edilmemelidir.

6.3 Raf ömrü

24 ay

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

MERAPARON 25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.
Dondurulmamalıdır.
IV enjeksiyon ve infiizyon için taze hazırlanmış çözeltilerin kullanılması önerilir. Çözülmüş ürün hemen kullanılmalıdır ve eğer gerekli ise çözünmüş halde oda sıcaklığında (25°C) veya buzdolabında (2-8°C) saklanabilir.

Rekonstitüsyon ve/veya ilk açılıştan sonraki saklama şartları ve süresi


Seyreltici

25°C'de stabil kaldığı saatler

2-8°C'ı

stabil

saatler

ie

kaldığı

Aşağıdakilerle hazırlanmış solüsyonlar (1-20 mg/ml)



% 0.9 sodyum klorür
8
48

% 5 glukoz ve % 0.9 sodyum klorür
3
14

% 5 glukoz ve % 0.15 potasyum klorür
3
14

% 10 mannitol intravenöz infiizyon
3
14

% 10 glukoz
2
8

% 5 glukoz ve

%

0.02 sodyum bikarbonat intravenöz infiizyon
2
8

Normosol M içinde %5 dekstroz çözeltisi
1
8

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

MERAPARON IV enjeksiyon ve infıizyon için toz, 30 mİ İik renksiz, şeffaf, flakonlar içinde ambalajlanır. Flakonlar gri bromobütil lastik tıpalarla kapatılır sterilize edilmiş plastik diskli alüminyum geçme kapaklarla mühürlenerek sızdırmazlı$
Tip I, cam önceden ı sağlanır.

ve

Tıbbi ürün lflakonluk ambalajlarda piyasaya sunulur.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel

önlemler

aşık 15-30

MERAPARON IV, yaklaşık 5 dakika süren intravenöz bolus enfeksiyon veya yak dakika süren intravenöz infuzyon ile spesifik uygun takdim şekilleri ile uygulanır.
Bolus intravenöz enfeksiyonla kullanılacak MERAPARON steril enjeksiyonluk su ile hazırlanmalıdır (250 mg meropenem için 5 mİ). Bu yaklaşık 50 mg/mlTik bir konsantrasyon sağlar. Çözünmüş solüsyonlar berrak, renksiz veya açık sarı renklidir.
MERAPARON IV intravenöz infuzyon uygun infuzyon sıvıları ile çözülebilir (50-200 mİ).
MERAPARON aşağıdaki infuzyon sıvıları ile kullanılabilir.
% 0.9'luk Sodyum klorür solüsyonu
% 5 veya % 10'luk glukoz solüsyonu
% 5 Glukoz solüsyonu ile % 0.02 sodyum bikarbonat
% 5 glukoz ve % 0.9 sodyum klorür
% 5 Glukoz ile % 0.15 potasyum klorür solüsyonu
% 10 mannitol solüsyonu Normosol M içinde %5 dekstroz çözeltisi
MERAPARON diğer ilaçları içeren solüsyonlarla karıştırılmamalıdır.
Hazırlama ve uygulama sırasında standart aseptik teknik izlenmelidir.
Hazırlanmış solüsyonlar kullanılmadan önce çalkalanmalıdır.
Bütün flakonlar tek kullanım içindir.
Kullanılmamış ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü yönetmeliklerine uygun olarak imha edilmelidir

7. RUHSAT SAHİBİ

Sandoz İlaç San. ve Tic. A.Ş.
Küçükbakkalköy Mah.
Şehit Şakir Elkovan Cad.
N:2 34750 Kadıköy - İSTANBUL

8. RUHSAT NUMARASI

137/6

9. İLK RUHSAT TARİHİ /RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 03.12.2013 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ün YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Meraparon 1g Iv Enjeksiyon Ve İnfüzyon İçin Toz İçeren Flakon

Etken Maddesi: Meropenem Trihidrat

Atc Kodu: J01DH02

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.