Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Purinethol 50 Mg Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

PURİ-NETHOL™ 50 mg tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Bir tablette;
Merkaptopürin BP 50 mg

Yardımcı maddeler:

Laktoz monohidrat 59.0 mg
Yardımcı maddeler için 6.1.'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Tablet; bikonveks çentikli, GX baskılı tabletler.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

PURİ-NETHOL akut lösemi tedavisinde endikedir. Remisyon indüksiyonunda yararlıdır ve akut lenfoblastik lösemi ile akut miyeloid lösemide idame tedavisinde özellikle endikedir.PURİ-NETHOL aynı zamanda kronik granülositik lösemi tedavisinde de kullanılır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Erişkinler ve çocuklarda normal günlük doz 2.5 mg/kg'dır. Ancak, uygulamanın dozu ve süresi PURİ-NETHOL ile birlikte verilen diğer sitotoksik ilaçların türleri ve dozlarınabağımlıdır. Doz her hastaya özel şekilde, dikkatle ayarlanmalıdır. PURİ-NETHOL akutlösemide çeşitli kombinasyon tedavi şemalarında kullanılmıştır ve ayrıntılar için bu konudakiyayınlara başvurulmalıdır. Allopurinol ile aynı zamanda uygulandığında 6-merkaptopürininnormal dozunun sadece dörtte birinin verilmesi gerekir; çünkü allopurinol, merkaptopürininkatabolizma hızını azaltır.

Uygulama şekli:

Oral olarak alınır. Bu tabletleri ellerken ya da yarıya bölerken ellere bulaştırmamaya ve ilacın solunumla alınmamasına özen gösterilmelidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek/ Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer ve/veya böbrek fonksiyon yetmezliği bulunan hastalarda dozun azaltılması düşünülmelidir.

Pediyatrik popülasyon:

Özel bir kullanımı yoktur.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda yapılmış spesifik çalışmalar bulunmamaktadır. Bununla birlikte, en doğrusu yaşlı hastaların karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının izlenmesi ve herhangi bir yetmezlikdurumda, 6-merkaptopurin dozunun azaltılmasıdır.

4.3. Kontrendikasyonlar

PURİ-NETHOL, içeriğindeki maddelere karşı aşırı duyarlılığı olan kişilerde kontrendikedir. Endikasyonların ciddiliğine bakıldığında, başka mutlak kontrendikasyonları yoktur.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

PURİ-NETHOL ANCAK BU TÜR İLAÇLARIN UYGULANMASINDA DENEYİMLİ HEKİMLERİN KONTROLÜ ALTINDA KULLANILACAK BİR AKTİF SİTOTOKSİKAJANDIR. BU TABLETLERİ ELLERKEN YA DA YARIYA BÖLERKEN ELLEREBULAŞTIRMAMAYA VE İLACIN SOLUNUMLA ALINMAMASINA ÖZENGÖSTERİLMELİDİR.

İmmunizasyonda kullanılan canlı organizma aşısının, immunokompetanslı kişilerde, enfeksiyona neden olma potansiyeli vardır. O yüzden, canlı organizma aşıları ileimmunizasyon önerilmez.

Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

İzleme:


PURİ-NETHOL yüksek derecede miyelosüpresif olduğundan remisyon indüksiyonu sırasında her gün tam kan sayımları yapılmalıdır. Hastalar tedavi süresince dikkatle izlenmelidir. 6-merkaptopürin tedavisi, lökopeni ve trombositopeniye, daha az sıklıkta anemiye yol açankemik iliği baskılanmasına neden olur. Lökosit ve trombosit sayıları tedavi durdurulduktansonra da düşmeye devam eder; bu nedenle sayılardaki ilk anormal derecede büyük bir düşüşbelirtisinde tedavi hemen kesilmelidir. PURİ-NETHOL yeterli derecede erken durdurulursa,kemik iliği baskılanması geri dönüşümlüdür. Akut miyeloid lösemide remisyon indüksiyonusırasında hastaların genellikle relatif bir kemik iliği aplazisi süresi geçirmesi gerekebilir. Bunedenle yeterli destekleyici olanakların bulunması önemlidir. PURİ-NETHOL hepatotoksiktirve tedavi sırasında her hafta karaciğer fonksiyon testleri yapılmalıdır. Daha önce karaciğerhastalığı bulunan ya da hepatotoksisite potensi bulunan başka tedaviler de uygulanmakta olanhastalarda daha sık kontroller önerilebilir.
Sarılık görülürse hastaya hemen PURİ-NETHOL'ü durdurması söylenmelidir. Remisyon indüksiyonu sırasında hızlı hücre yıkımı oluşurken kan ve idrardaki ürik asit düzeyleriizlenmelidir; çünkü ürik asit nefropatisi riskiyle hiperürisemi ve/veya hiperürikozüri meydanagelebilir.
Kalıtımsal tiyopürin-metiltransferaz enzim(TPMT) eksikliği olan kişilerde, 6-merkoptopürin ile tedaviyi takiben, alışılmışın dışında 6-merkoptopürinin miyelosupresif etkisine hassasiyetve hızlı kemik iliği depresyonuna eğilim olabilir. Bu durum TPMT'yi inhibe eden ilaçlarla(örn; olsalazin, mesalazin veya sülfasalazin) birlikte kullanımda daha da kötüye gidebilir.Sitotoksik diğer ilaçlarla kombinasyon halinde 6-merkoptopürin alan kişilerde TPMTaktivasyonunun azalmasıyla ikincil lökopeniler ve miyelodisplazi arasında muhtemel bir ilişkiolduğu rapor edilmiştir. Bazı laboratuvarlar TPMT eksikliği için test yapılmasını önerse de,
bu testler bütün hastalarda ciddi toksisite riskinin saptandığını göstermemiştir. Bu nedenle kan sayımının yakın takibi hala gereklidir.
6-merkoptopürin ve 6- tiyoguanidin arasında olağan olarak çapraz direnç söz konusudur. Birincil ve ikincil toksisitesi miyelosupresyon olan diğer ilaçlarla bu ilaç kombineedildiğinde, 6-merkoptopürin dozunun ayarlanması gerekli olabilir.

Mutajenite ve karsinojenite:


Diğer antimetabolitler gibi, PURİ-NETHOL de potansiyel olarak mutajeniktir ve sıçanlar ve insanlarda kromozom hasarı yaptığı bildirilmiştir. Lösemili hastaların periferiklenfositlerinde ve 6-merkaptopürinin belirtilmeyen bir dozunun uygulandığı hipernefromalıbir hastada kromozomal anomalisinde bir artış görülmüştür. 6-merkaptopürinin selülerdeoksiribonükleik asit (DNA) üzerindeki etkisi göz önünde tutulunca potansiyel olarakkarsinojenik olduğu ve bu tedaviyle teorik olarak karsinojenisi-te riski bulunduğudüşünülmelidir. Neoplastik olmayan hastalıklar için 6-merkaptopürin uygulanmış hastalardaakut non-lenfatik löseminin oluştuğu 3 vaka kaydedilmiştir. Hodgkin hastalığı bulunan birhasta 6-merkaptopürinle ve ek olarak multipl sitotoksik ilaçlarla tedavi edilmiş ve kendisindeakut miyeloid lösemi meydana gelmiştir. Myastenia gravis için 6-merkaptopürin tedavisinden12.5 yıl sonra bir kadın hastada kronik miyeloid lösemi meydana gelmiştir.

Teratojenite ve üreme üzerinde etkiler:


PURİ-NETHOL sıçanlarda embriyotoksiktir. Bu etki doza bağımlıdır. İnsanlarda gebelik süresinde uygulanan 6-merkaptopürin tedavisinden sonra normal bebekler doğmuştur.Bununla birlikte düşük, prematürite ve malformasyon da kaydedilmiştir. Gebelik süresincegünde 100 mg 6-merkaptopürin (ve dalak radyasyonu) ile tedavi edilmiş lösemili bir hastanormal prematüre bir bebek doğurmuştur. Önceki tedaviyle birlikte günde 4 mg busulfanuygulanan aynı annenin doğurduğu ikinci bebekte ise, korneada opasite, mikroftalmi, damakyarığı ve tiroid ve overlerin hipoplazisini içeren çeşitli ciddi anomaliler görülmüştür. Bukonudaki hasta sayısının az olması gebelik süresince PURİ-NETHOL tedavisinin riskderecesinin değerlendirilmesine olanak vermez. Her vakada fetusa gelebilecek muhtemeltehlike ile hastaya sağlanması beklenen yarar arasında tercih yapılmalıdır. Akut lösemi içingünde 150 mg 6-merkaptopürin ile 80 mg prednizon uygulanan genç bir erkekte geçici aşırıoligospermi görülmüştür. Kemoterapinin durdurulmasından 2 yıl sonra bu hastanın spermsayısı normale dönmüş ve normal bir çocuğu olmuştur.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

İmmunokompetansı sağlanmış kişilerde canlı organizma aşıları ile aşılama önerilmez. Allopurinol 6-merkaptopürinin katabolizma hızını azalttığından, birlikte uygulandıklarında, 6-merkaptopürinin normal dozunun sadece dörtte birinin verilmesi şarttır.
6-merkaptopürin ile birlikte verilince varfarinin antikoagülan etkisinin engellendiği kaydedilmiştir.
Aminosalisilat türevlerinin TPMT enzimini inhibe ettiğini gösteren kanıtlar mevcuttur. Bu ilaçları 6-merkoptopürin ile aynı zamanda alan hastalarda dikkatli bir uygulama yapılmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Veri bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

Veri bulunmamaktadır.

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: D

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

PURİ-NETHOL'ün gebelik ve/veya fetus/yeni doğan üzerinde zararlı farmakolojik etkileri bulunmaktadır.
Bütün sitotoksik kemoterapilerde olduğu gibi, eğer eşlerden biri 6-merkaptopürin kullanıyorsa, uygun doğum-kontrol önlemleri tavsiye edilmelidir.

Gebelik dönemi

Hamilelik döneminde, özellikle ilk trimestrede, 6-merkoptopürin kullanımından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Anneye sağlayacağı yarar ile fetüse yapabileceği potansiyel zarararasında tercih yapılmalıdır.
Hayvanlarda yapılan 6-merkoptopürin çalışmalarında, üreme toksisitesi görülmüştür. Insanlardaki potansiyel risk tam olarak bilinmemektedir.

Maternal maruziyet:

Hamilelik esnasında, özellikle hamile kalmadan önce veya ilk trimesteden sonra verildiğinde, tek bir kemoterapik ilaç olarak 6-merkoptopürinuygulamasından sonra normal çocuklar doğmuştur. Maternal maruziyet sonrasında düşüklerve prematüre doğumlar rapor edilmiştir. Diğer kemoterapi ilaçları ile kombinasyon halinde 6-merkoptopürin tedavisini takiben çoklu konjenital anormallikler rapor edilmiştir.

Paternal maruziyet:

6-merkaptopürine paternal maruziyet sonrasında konjenital anormallikler ve spontan düşükler rapor edilmiştir.
PURİ-NETHOL gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Azatiyoprin ile birlikte immunospresif tedavi alan böbrek nakli olmuş hastaların sütünde 6-merkoptopürin saptanmıştır. Bu nedenle 6-merkaptopürin alan anneler emzirmemelidirler.

Üreme yeteneği/Fertilite

Puri-nethol tedavisinin insan fertilitesi üzerine etkisi tam olarak bilinmemektedir, ancak çocukluk veya ergenlik çağında tedavi aldıktan sonra başarılı babalık/annelik raporları vardır.Akut lösemi için 150 mg/gün 6-merkaptopürine ilaveten prednisolon 80 mg/gün tedavisi alangenç bir erkekte geçici profound oligospermia gözlendi. Kemoterapinin sonlandırılmasındaniki yıl sonra normal sperm sayısına erişti ve normal bir çocuğa sahip oldu.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

6-merkaptopürinin araç ve makine kullanımını etkilediğine dair veri bulunmamaktadır. İlacın farmakolojisinden, bu aktiviteler üzerine zararlı bir etkisinin tahmin edilmesi mümkündeğildir.

4.8. İstenmeyen etkiler

6-merkaptopürin için modern klinik dokümantasyon yetersizliği vardır. Bu dokümantasyonlar istenmeyen etkililerin sıklığının doğru bir şeklide belirlenmesi için destekleyici olabilir.
Rapor edilen istenmeyen etkiler aşağıdaki sıklık derecesine göre listelenmiştir:
Çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 - < 1/10); yaygın olmayan (> 1/1000 - <1/100); seyrek (> 1/10.000 - < 1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor. (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor.)

(Kist ve polipler de dahil olmak üzere) iyi huylu ve kötü huylu neoplazmalar

Çok seyrek: İkincil lökopeni ve miyelodisplasti

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Çok yaygın: Kemik iliği baskılanması; lökopeni ve trombositopeni. 6-merkaptopürin ile tedavinin esas yan etkisi, lökopeni ve trombositopeniye yol açan kemik iliği baskılanmasıdır.Yaygın olmayan: Anemi.

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Manifestasyonları takiben aşırı duyarlılık reaksiyonları rapor edilmiştir.
Seyrek: Artralji, deri döküntüsü, ateş Çok seyrek: Yüzde görülen ödem

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygın olmayan: Anoreksi

Gastrointestinal hastalıkları

Yaygın: Bulantı, kusma ve 6-merkaptopürinin endikasyonlarında yer almayan enflamatuar bağırsak hastalığında kullanılması ile bağlantılı pankreatit.
Seyrek: Oral ülserasyon, pankreatit ( onaylı endikasyonlarda)
Çok seyrek: Bağırsak ülserasyonu

Hepato-bilier hastalıkları

Yaygın: Safra kesesi stazları, hepatotoksisite Seyrek: Hepatik nekrozis
6-merkaptopürin insan ve hayvanlarda hepatotoksiktir. İnsanlardaki histolojik bulgularda hepatik nekroz ve biliyer staz görülmüştür. Hepatotoksisite insidansı çok değişkendir veherhangi bir dozda meydana gelebilir; fakat bir gün için önerilen 2.5 mg/kg vücut ağırlığıdozu veya 75 mg/m2 vücut yüzey alanı aşıldığı zaman daha sık görülür. Karaciğer fonksiyontestlerinin izlenmesi, karaciğer toksisitesinin erken ortaya çıkmasına olanak sağlar.Merkaptopürin tedavisi yeterince erken durdurulursa bu genellikle reversibldir; fakat öldürücükaraciğer hasarı da meydana gelmiştir.

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Seyrek: Alopesi

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Çok seyrek: Geçici oligosperm

Belirti ve bulgular


6-merkaptopürinin aşırı yüksek dozları alındığı zaman agresif önlemlerin gerekmediği düşünülür.
Doz aşımında erken olarak görülen semptomlar bulantı, kusma, anoreksi ve ishalin dahil olduğu gastrointestinal etkilerdir. Başlıca toksik etki kemik iliği üzerinedir ve hematolojiktoksisitenin, PURİ-NETHOL'un tek bir oral dozundan çok, devamlı aşırı yüksek dozları iledaha fazla olduğu görülür. Karaciğer yetmezliği ve gastroenterit de görülebilir. Aşırı yüksekdoz riski aynı zamanda PURİ-NETHOL ile birlikte allopurinol verildiğinde de yükselir.

Tedavi


Bilinen bir antidot bulunmadığından kan tablosu dikkatle izlenmeli ve gerektiğinde uygun kan transfüzyonlarıyla birlikte genel destekleyici önlemler alınmalıdır. Aktif tedbirler ( aktifkömür kullanımı) aşırı doz 6-merkaptopürinin aktivitesinde, ilacı aldıktan sonraki 60 dakikaiçinde uygulanmadığı takdirde etkili olmayabilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Pürin analogları ATC-kodu: L01BB02

Etki mekanizması


6-merkaptopürin pürin bazlı hipoksantinin bir analogudur ve sitotoksik bir antimetabolit gibi davranır.
6-merkaptopürin, pürin antagonisti gibi davranan inaktif bir ön ilaçtır. Sitotoksisite için tiyoguanidin nükleotidleri için intraselüler anabolizmaya ve hücresel uptake'e ihtiyaç duyar.6-merkaptopürin metabolitleri pürin sentezlerini ve değişmiş pürin nükleotidlerini inhibe eder.Tiyoguanidin nükleotidleri de, nükleik asitlerin içinde birleştirilmişlerdir ve ilacın sitotoksiketkilerine katkıda bulunurlar.
6-merkaptopürin, hipoksantin-guanidin fosforiboziltransferaz enzimi tarafından aktif tiyoguanidin nükleotidlerine dönüştürülür. 6-merkaptopürinin aktif tiyoguanidinnükleotidlerine dönüşümü, tiyoinozinik asit yolu ile adım adım gerçekleşen bir prosesdir. 6-merkaptopürin, tiyopürin metiltransferaz enzimi tarafından metilasyona (metilleme)uğrayabilir.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

14 pediyatrik hastada, ortalama plazma doruk konsantrasyonlarına ulaşma saati 2.2 saattir( 0.5-4 saat6-merkaptopürinin serebrospinal sıvıya geçişi düşüktür.
6-merkaptopürinin sitotoksik etkisi kırmızı kan hücrelerinin sayısına bağlı olabilir.

Emilim

:
Oral 6-merkaptopürinin biyoyararlanımı bireyler ararsında önemli ölçüde değişkenlik gösterir. 7 pediyatrik hastaya 75 mg/m 'lık dozda verildiğinde, biyoyararlanımı ortalama olarakuygulanan dozun %16'sıdır(%5-37). Değişken biyoyararlanım muhtemelen, 6-merkaptopürinin karaciğerde ilk geçiş etkisine uğramasının sonucudur.

Dağılım:


6-merkaptopürinin i.v. infüzyonu (100 mg/m2/h) sonrasındaki 1 ile 4 saatte, serebrospinal sıvı seviyeleri, plazma seviyelerine tekabül eden miktarın %10-25 ararsındadır. 50-165mg/m2 arasındaki oral uygulama sonrasındaki serebrospinal sıvı seviyeleri algılanamamıştır.

Biyotransformasyon:


Büyük ölçüde metabolize edilir.

Eliminasyon:


7 pediyatrik hastada, 6-merkaptopürinin eliminasyon yarılanma ömrü 90 ± 30 dakikadır, fakat aktif metabolitlerinin yarılanma ömrü daha uzundur (yaklaşık olarak 5 saat) ve total klerensi719 ± 610 ml/min/m 'dir. 6-merkaptopürinin esas eliminasyon yolu metabolik değişimdir.Uygulanan ilacın %7'si 12 saat içinde böbreklerden elimine edilir.Ksantin oksidaz, 6-merkaptopürini inaktif metabolitine ( 6-tiyoürik asit) dönüştürür. Bu metabolit idrarla atılır.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Karsinojenite, mutajenite


Diğer antimetabolitler ile yaygın kullanımda 6-merkaptopürin insanlarda potansiyel olarak mutajeniktir ve insanlarda, farelerde ve sıçanlarda kromozonm hasarı rapor edilmiştir.Hücresel DNA üzerine olan etkisine bakıldığında, 6-merkaptopürin potansiyel olarakkarsinojeniktir ve bu tedavi ile teorik karsinojenite riskine önem verilmelidir.

Teratojenite


6-merkaptopürin, toksik olmayan dozlarda, tavşanlarda, hamsterlarda, sıçanlarda ve farelerde embriyo ölümüne neden olmuştur. Bütün türlerde, embriyotoksisite derecesi ve malformasyontürü, doza ve uygulama zamanındaki gebelik durumuna bağlıdır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Laktoz monohidrat Mısır NişastasıHidrojenize NişastaStearik asitMagnezyum stearat

6.2. Geçimsizlikler

Bilinmemektedir.

6.3. Raf ömrü

60 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında ve kuru bir yerde saklayınız.
Işıktan koruyunuz.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

PURİ-NETHOL 50 mg tablet, 25 adet, şişede

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Tüm kullanılmayan ürün ve atık maddeler “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

VLD Danışmanlık, Tıbbi Ürünler ve Tanıtım Hizmetleri Ltd Şti.
Büyükdere Cad. No. 127 Astoria İs Merkezi A Blok K9 Esentepe 34394 İstanbul Tel: 0212 340 76 84Faks: 0212 340 76 01e-posta: [email protected]

8. RUHSAT NUMARASI

132/13

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

04.10.2011

10. KÜB 'ün YENİLEME TARİHİ

8

İlaç Bilgileri

Purinethol 50 Mg Tablet

Etken Maddesi: Merkaptopürin

Pdf olarak göster

Google Reklamları

İlgili İlaçlar

  • Purinethol 50 Mg 25 Tablet
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.