Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Modiwake 100 Mg Tablet Kısa Ürün Bilgisi

Sinir Sistemi » Psikoanaleptikler » Psikostimülan İlaçlar » Santral Etkili Sempatomimetikler

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBI ÜRÜNÜN ADI2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Etkin madde:Yardımcı maddeler:

Laktoz monohidrat 53.80 mg Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Tablet
Beyaz-beyazımsı renkte, kapsül şeklinde tabletler

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

MODİWAKE, narkolepsiye bağlı aşırı uyku eğiliminin tedavisinde endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Önerilen başlangıç günlük dozu 200 mg'dır. Total günlük doz hastanın yanıtı ve hastanın doktor tarafından değerlendirilmesine göre sabah tek bir doz halinde veya sabah ve öğlen olmak üzeregünde iki doz şeklinde alınabilir.
Tek bir doz veya ikiye bölünmüş dozlar halinde 400 mg'a kadarki dozlar, başlangıç 200 mg modafinil dozuna yeterli yanıt sağlanamaması durumunda kullanılabilir.

Uzun dönem kullanım:

Modafinil'in uzun dönem etkinliği değerlendirilmediğinden, uzun süreli modafinil uygulanması için (>9 hafta) doktor hastayı kişisel olarak ve periyodik olarak yeniden değerlendirmelidir.

Uygulama şekli:

Oral kullanım içindir. Tabletler bütün olarak bir miktar su ile yutulmalıdır. Mide rahatsızlığı olan kişilerin tableti yemeklerle birlikte alması önerilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek yetmezliği:

Böbrek yetmezliği olan hastalarda kullanılacak dozun etkililik ve güvenliliğini tayin etmede yeterli bilgi mevcut değildir.

Karaciğer yetmezliği:

Ağır karaciğer yetmezliği olan hastalarda modafınil dozu yarıya düşürülmelidir.

Pediyatrik popülasyon:

Modafınil, güvenlik ve etkinlik kaygılan nedeniyle 18 yaşından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda modafinil kullanımına ilişkin sınırlı veri mevcuttur. Sistemik maruziyetin artması ve düşük klerens açısından 65 yaşın üzerindeki hastalarda tedaviye günlük 100 mg ile başlanmasıönerilir.

4.3. Kontrendikasyonlar

Etkin maddeye veya ilacın bileşiminde yer alan herhangi bir maddeye karşı aşın duyarlılığı olan hastalar MODİWAKE tablet kullanmamalıdır.
Kalp aritmisi olan hastalarda ve kontrol edilemeyen orta veya şiddetli hipertansiyonu olan hastalarda kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Uyku hastalığının teşhisi


Modafınil sadece 1CSD teşhis kriterleri ile uyum içinde sadece aşırı uyku eğiliminin tam olarak değerlendirildiği ve narkolepsi teşhisi konmuş hastalarda kullanılmalıdır. Bu şekildeki birdeğerlendirme genellikle hastanın hikayesi yanında, laboratuarda uyku ölçüm testleri ve aşınuykululuğun gözlendiği diğer olası nedenlerin dışlanmasını içerir.

Ciddi döküntü Stevens-Johnson Sendromu dahil Toksik Epidermal Nekroliz, Eozinofili ve sistemik semptomlarla seyreden İlaç Döküntüsü


Modafınil kullanımı ile tedavi başladıktan sonra 1-5 hafta içinde ortaya çıkan, hastaneye yatış ve tedavi kesilmesini gerektiren ciddi döküntü bildirilmiştir. İzole olgularda uzun süreli tedavi(örneğin, 3 ay) sonrası bildirilmiştir. Modafınil klinik çalışmalarında, ilaç kesilmesiyle sonuçlananciddi döküntü insidansı çocuk hastalarda (<17 yaş) yaklaşık %0,8'dir (1585 başına 13).Modafınil'in erişkin klinik çalışmalarında ciddi deri döküntüleri bildirilmemiştir (4264 başına 0).

Modafınil döküntünün ilk işaretinde kesilmelidir ve yeniden başlatılmamalıdır

(4.8.İstenmeyen etkilere bakınız).
Dünyadaki pazarlama sonrası deneyim çalışmalarında yetişkinler ile çocuklarda Stevens Johnson sendromu, toksik epidermal nekroliz, eozinofili ve sistemik semptomlarla seyreden ilaç döküntüsüsendromu (DRESS) dahil hayatı tehdit eden vakalar nadiren bildirilmiştir.

Pediatrik kullanım


Çocuklardaki kontrollü çalışmalarda etkinlik ve güvenliliği belirlenmediğinden ve psikiyatrik yan etkiler ile ciddi kütanöz aşın duyarlılık riskleri nedeniyle, çocuklarda modafınil kullanımıönerilmez.

Çoklu-organ aşın duyarlılık reaksiyonlan


Pazarlama sonrası tecrübelerde modafınil kullanımıyla beraber gözlenen ve ölüme neden olan çoklu-organ aşın duyarlılık reaksiyonu en az bir vakada görülmüştür (ortalama tayin süresi: 13 gün;aralık: 4-33).
Raporlann sınırlı sayıda olmasına rağmen, çoklu-organ aşın duyarlılık reaksiyonları hayatı tehdit edici olabilir ve hastanede yatmayı gerektirebilir. Modafınil kullanımına bağlı oluşabilecek çoklu-organ aşın duyarlılık reaksiyonlannın şiddetini veya ortaya çıkışını tahmin etmede faktörlerbilinmemektedir. Bu bozukluğun belirti ve bulgulan çeşitlilik arz etmektedir; ancak, tipikolmamakla birlikte hastalar, sadece diğer organ sistemi tutulumu ile birlikte ateş ve döküntü ilebaşvurmaktadır. Diğer ilişkili bulgular; miyokardit, hepatit, karaciğer fonksiyon testlerindeanormallik, hematolojik anormallikler (örneğin eozinofıli, lökopeni, trombositopeni), kaşıntı veasteniyi içermektedir.
Çoklu-organ aşın duyarlılığının klinik olarak ortaya çıkışı değişken olduğu için, burada belirtilmeyen, diğer organ sistemi belirti ve bulguları ortaya çıkabilir.
Eğer çoklu-organ aşırı duyarlılığından şüpheleniliyorsa, modafınil kullanımı kesilmelidir.

Psikiyatrik bozukluklar


Hastalar yeni gelişen veya Önceden var olan psikiyatrik bozuklukların (4.8. İstenmeyen etkilere bakınız) alevlenmesi yönünden, her doz ayarlanması ve tedavi boyunca düzenli olarak takıpedilmelidir. Eğer modafınil tedavisi ile ilişkili psikiyatrik semptomlar gelişirse, modafınil kesilmelive tekrar başlanmamalıdır. Psikoz, depresyon, mani, belirgin anksiyete, ajitasyon, uykusuzluk ya damadde bağımlılığı gibi psikiyatrik bozukluk öyküsü olan hastalara modafınil verirken dikkatli
olunmalıdır (Aşağıya bakınız).

Anksiyete


Modafınil anksiyetenin başlaması veya kötüleşmesi ile ilişkilidir. Majör anksiyetesi olan hastalar modafınil ile tedaviyi uzman bir ünitede almalıdır.

İntiharla ilişkili davranışlar


Modafınil ile tedavi edilen hastalarda intiharla ilişkili davranışlar (intihar düşünceleri ve intihara teşebbüs gibi) bildirilmiştir. Modafınil ile tedavi gören hastalar, intiharla ilişkili davranışların ortayaçıkması veya kötüleşmesi açısından dikkatlice gözlenmelidir. Eğer modafınil ile ilişkili intiharlailişkili semptomlar gelişirse tedavi kesilmelidir.

Psikotik veya manik semptomlar


Modafinil, psikotik ve manik (halüsinasyon, delüzyon, ajitasyon ve mania) semptomların başlaması ve kötüleşmesi ile ilişkilidir. Modafınil ile tedavi gören hastalar psikotik ve manik semptomlarınortaya çıkması veya kötüleşmesi açısından dikkatlice gözlenmelidir. Eğer manik veya psikotiksemptomlar oluşursa, modafinil'in kesilmesi gerekebilir.

Bipolar hastalıklar


Olası kanşık/manik epizodlar nedeniyle, ko-morbid bipolar hastalığı olan kişilerde modafınil kullanılırken dikkat edilmelidir.

Saldırgan ve düşmanca davranışlar


Modafınil ile tedavi, saldırgan ve düşmanca davranışların başlaması veya kötüleşmesine neden olabilir. Modafınil ile tedavi gören hastalar agresif veya düşmanca davranışların ortaya çıkmasıveya kötüleşmesi yönünden dikkatlice gözlenmelidir. Eğer semptomlar oluşursa, modafınil inkesilmesi gerekebilir.

Kardiovasküler riskler


Modafinil tedavisine başlamadan önce tüm hastalarda EKG önerilir. Modafinil tedavi olarak düşünülmeden önce, anormal bulgulan olan hastalar uzman tarafından değerlendirilmeli ve tedavialmalıdır.
Modafinil alan hastalarda kan basıncı ve kalp hızı düzenli takip edilmelidir. Modafınil, aritmi veya ortadan şiddetliye hipertansiyon gelişen hastalarda kesilmeli ve durumu yeterince değerlendirilenekadar tedaviye yeniden başlanmamalıdır.
Sol ventrikül hipertrofisi olan hastalar ve MSS uyancılan ile ilişkili iskemik EKG değişiklikleri, göğüs ağnsı, aritmi veya mitral kapak prolapsının diğer belirgin klinik tablolannı geliştirmişhastalarda modafınil kullanılması önerilmez.

Uykusuzluk


Modafinil uyanık kalmayı tetiklediğinden, uykusuzluk belirtileri durumunda dikkat edilmelidir.

Uyku düzeni idamesi


Modafinİl'in iyi uyku düzeni ve uykuyu sağlama amacıyla kullanılamayacağı hastaya bildirilmelidir. İyi uyku düzeninin sağlanması için basamaklar, kafein aliminin değerlendirilmesiniiçerir.

Steroid kontraseptif kullanan hastalar


Çocuk doğurma potansiyeli olan cinsel yönden aktif kadınlarda modafınil almadan önce bir kontraseptif program oluşturulmalıdır. Modafınil ile birlikte kullanıldığında steroid kontraseptiflerinetkinliği azalabilir, modafınil tedavisi sırasında ve tedavinin sona ermesinden iki ay sonrasına kadaralternatif ya da eşlik eden kontrasepsiyon yöntemleri önerilir (4.5. Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimlerve diğer etkileşim şekillerine bakınız).

Bağımlılık, yanlış kullanım


Modafınil ile çalışmalar bağımlılık potansiyeli gösterdiğinden, uzun dönem kullanım ile olası bağımlılık potansiyeli tamamen göz ardı edilemeyebilir. Bağımlılık yapan madde, ilaç veya alkolkullanımı hikayesi olan hastalarda modafınil uygulaması dikkatli yapılmalıdır.

4.5. Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Modafınil CYP3A4/5 aktivitesini indükleyerek kendi metabolizmasını artırabilir ama bu etki orta derecede olup, anlamlı klinik sonuçlara neden olması olası değildir.

Antikonvülzanlar:


Karbamazepin veya fenobarbital gibi CYP aktivitesini güçlü bir şekilde uyaran ilaçlarla birlikte kullanıldığında, modafınifin plazma düzeyi azalabilmektedir. CYP2C9 baskılanması ve modafınilile CYP2C19'un olası inhibisyonu nedeniyle, modafınil ile beraber kullanıldığında fenitoin klerensiazalabilir. Hasta fenitoin toksisite belirtileri yönünden izlenmelidir ve modafınil ile tedavininbaşlangıcı veya tedavinin kesilmesi üzerine fenitoin plazma düzeylerinin tekrarlanan ölçümleriuygun olabilir.

Steroidal kontrasentifler.


Steroidal kontraseptiflerin etkinliği, modafınil ile CYP3A4/5 indüksiyonundan dolayı bozulabilir. Modafınil ile tedavi gören hastalarda alternatif veya ilave korunma metotlarının kullanımı önerilir.Modafınil ile tedavinin sona ermesinden 2 ay sonrasına kadar bu metotların yeterli olarakuygulanması gerekecektir.

Antidepresanlar:


Pek çok trisiklik antidepresan ve selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI) büyük ölçüde CYP2D6 ile metabolize olur, CYP2D6 enzimi eksik olan hastalarda (Ör; beyaz ırk popülasyonununyaklaşık olarak %10'u) CYP2C19 daha önemli olur. Modafınil CYP2C19'u inhibe edebileceğinden,bu gibi hastalarda antidepresanlann düşük dozları gerekli olabilir.

Antikoagülanlar:


CYP2C9'un modafınil tarafından olası baskılanması nedeniyle, modafınil ile birlikte kullanıldıklarında varfarin klerensi azalabilir. Modafınil dozajının değiştirilmesini takiben vemodafmil tedavisine başladıktan sonraki ilk 2 ay boyunca düzenli olarak protrombin zamanlangözlenmelidir.

Diğer tıbbi ürünler:


Diazepam, propranolol ve omeprazol gibi CYP2CI9 metabolizmasıyla büyük ölçüde metabolize olan ilaçlar, modafmil ile beraber uygulandığında bu ilaçlann klerensi azalabilir ve dozlanmnazaltılması gerekebilir. İlaveten, insan hepatositlerinde CYP1A2, CYP2B6 ve CYP3A4/5aktivitelerinin

in vitroin vivo4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiyeÇocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum Kontrolü (Kontrasepsiyon)

MODİWAKE'in gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.
Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (5.3. Klinik öncesi güvenlilik verilerine bakınız).
Modafmil'in hamilelik sırasında veya etkili kontrasepsiyon kullanılmadığı sürece gebe kalma potansiyeli olan kadınlarda kullanımı tavsiye edilmez. Modafmil ile birlikte kullanıldıklarında oralkontraseptiflerin etkileri azalabilir, kontrasepsiyonun alternatif ilave metotları gereklidir (4.5. Diğertıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekillerine bakınız).

Laktasyon dönemi:

Farmakodinamik / hayvanlarda toksikolojik veriler, modafmil / metabolitlerinin sütle atılımını göstermiştir.
MODİWAKE emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği / Fertilite

Fertilite üzerine herhangi bir veri yoktur.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Her ne kadar modafınil'in fonksiyonlarda bozulma yaratabilecek bir etkisi görülmemiş olsa da; merkezi sinir sistemini etkileyen her ilaç muhakeme, düşünme veya motor becerilerde değişikliğe
neden olabilir. Hastalara, MODİWAKE tedavisi sırasında araç veya makine kullanım kabiliyetlerinin etkilenmediğinden emin olana kadar dikkatli olmaları önerilmelidir. Bulanık görmeve baş dönmesi gibi istenmeyen etkiler sürüş yeteneğini etkileyebilir (4.8. İstenmeyen etkilerebakınız).

4.8. İstenmeyen etkiler

Yan etkiler şu sıklık derecesine göre aşağıda sınıflandırılmıştır:
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10,000 ila <1/1.000), çok seyrek (< 1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahminedilemiyor).

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygın olmayan: farenjit, sinüzit

Kan ve lenf sistemi bozuklukları

Yaygın olmayan: eozinofili, lökopeni

Bağışıklık sistemi bozuklukları

Yaygın olmayan: minör aleıjik reaksiyonlar (ör, saman nezlesi belirtileri)
Bilinmiyor: anjiyoödem, döküntü, ateş, kaşıntı, lenfoadenopati ve eş zamanlı diğer organ tutulundan ile kendini gösteren aşın duyarlılık reaksiyonları

Metabolizma ve beslenme bozuklukları

Yaygın: iştah azalması
Yaygın olmayan: hiperkolesterolemi, hiperglisemi, şeker hastalığı, iştah artışı

Psikiyatrik bozukluklar

Yaygın: Sinirlilik, uykusuzluk, anksiyete, depresyon, anormal düşünceler, konfuzyon
Yaygın olmayan: uyku bozukluğu, duygusal değişkenlik, cinsel istekte azalma, saldırganlık,
depersonalizasyon (kendi kişiliğini yitirme), kişilik bozukluğu, anormal rüyalar, ajitasyon,
agresyon, intihar düşüncesi
Seyrek: halüsinasyonlar, mani, psikoz
Bilinmiyor: delüzyon

Sinir sistemi bozuklukları

Çok yaygın: baş ağnsı
Yaygın: baş dönmesi, uyku hali, parestezi
Yaygın olmayan: diskinezi, hipertoni, hiperkinezi, amnezi, migren, titreme, vertigo, merkezi sınır sistemi uyarılması, hipoestezi, koordinasyon bozukluğu, hareket bozukluğu, konuşma bozukluğu,tat duyusunda bozulma

Göz bozuklukları

Yaygın: görmede bulanıklık
Yaygın olmayan: anormal görme, gözde kuruluk

Kardiyak bozukluklar

Yaygın: taşikardi, çarpıntı
Yaygın olmayan: ekstrasistoller, aritmi, bradikardi

Vasküler bozukluklar

Yaygın: vazodilatasyon
Yaygın olmayan: hipertansiyon, hipotansiyon

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal bozukluklar

Yaygın olmayan: dispne, öksürükte artış, astım, epistaksi, rinit

Gastrointestinal bozukluklar

Yaygın: karın ağrısı, bulantı, ağızda kuruluk, diyare, sindirim güçlüğü, kabızlık Yaygın olmayan: gaz, reflü, kusma, disfaji, glossit, ağız ülserleri

Deri ve deri altı doku bozuklukları

Yaygın olmayan: terleme, döküntü, akne, kaşıntı
Bilinmiyor: Eritema Multiforme, Stevens-Johnson Sendromu, Toksik Epidermal Nekroliz ve eozİnofıli ve sistemik semptomlarla seyreden ilaç döküntüsü sendromunu (DRESS) içeren ciddideri reaksiyonları

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik bozuklukları

Yaygın olmayan: sırt ağrısı, boyun ağrısı, miyaljİ, miyasteni, bacak krampları, artralji, seğirme

Böbrek ve idrar bozuklukları

Yaygın olmayan: anormal idrar, sık idrara çıkma

Üreme sistemi ve meme bozuklukları

Yaygın olmayan: menstrüel bozukluk

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin bozukluklar

Yaygın: asteni, göğüs ağrısı
Yaygın olmayan: periferal ödem, susama

Araştırmalar

Yaygın: anormal karaciğer fonksiyon testleri, alkalen fosfataz ve gama glutamil trans fer az da doza bağlı artışlar
Yaygın olmayan: anormal EKG. kilo artışı, kilo azalması

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Tek başına veya diğer ilaçlarla birlikte modafinil aşın dozda kullanıldığında çoğunlukla eşlik eden semptomlar şunlardır:uykusuzluk; konfiizyon, eksitasyon, halüsinasyon, desoriyantasyon,
huzursuzluk gibi santral sinir sitemi semptomlan; bulantı, diyare gibi sindirim sistemi değişiklikleri; ve taşikardi, bradikardi, hipertansiyon ve göğüs ağnsı gibi kardiyovasküler sistem değişiklikleridir.Doz aşımı için spesifik bir antidot mevcut değildir. Böyle durumlarda eğer hastada birkontrendikasyon yoksa midesi yıkanır, gerekli semptomatik ve destekleyici tedavi yapılır.Kardiovasküler izleme yapılır ve 48 saat gözlem altında tutulur.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Psikoanaleptik, santral etkili sempatomimetikler ATC Kodu: N06BA
Modafinil insanlar dahil pek çok canlıda uyanık kalmayı tetikler. Modafinil'in uyanıklığı sağlayıcı mekanizması tam olarak bilinmemektedir.
Klinik-dışı modellerde, modafinil uyku/uy anı klik durumlarının düzenlenmesinde yer alan reseptörlerle zayıf veya ihmal edilebilir derecede etkileşir (ör; adenozin, benzodiazepin, dopamin,GABA, histamin, melatonin, norepinefrin, öreksin ve serotonin). Modafinil aynı zamanda, tirozinhidroksilaz, fosfodiesteraz II-VI, nitrik oksit sentetaz, glutamik asit dekarboksilaz MAO-A veya B,katekol-O-metiltransferaz, adenilil siklaz aktivitelerini inhibe etmez. Modafinil dopamin reseptöragonisti olarak direkt etkili değilken,

in vitroin vivo

veriler modafinil'in dopamin taşıyıcılarınabağlandığını ve dopamin geri alimim inhibe ettiğini göstermiştir. Modafinil'in uyanıklığı artırıcıetkileri D1/D2 reseptör antagonistleriyle antagonize edilir ve bu, modafmil'in indirekt agomstaktiviteye sahip olduğunu gösterir.
Modafinil direkt aradrenoseptör agonisti olarak görünmez. Fakat, modafinil norepinefrin taşıyıcılarına bağlanır ve norepinefrin geri alimini inhibe eder, ancak bu etkileşmeler dopamintaşıyıcılarıyla görülen etkilerden daha zayıftır. Her ne kadar modafinil İle indüklenmiş uyanıkkalma aı-adrenoseptör antagonisti olan prazosinle azaltılsa da, a-adrenoseptör agonistlerine yanıtveren diğer tayin sistemlerinde modafinil inaktiftir.
Klinik-dışı modellerde, metilfenidat ve amfetaminin uyanıklığı artırıcı eşit dozları beyin içinde nöronal aktivasyonu artırırken, klasik psikomotor stimülanlann aksine modafinil uyarılma, uyku,uyanıklık, dikkat regülasyonuna etki eden beyin bölgelerini ağırlıklı olarak etkiler.
İnsanlarda, modafmil dozla ilişkili olarak uyanık kalma süresini, düzeyini ve gün içindeki uyanıklığı artırır ve/veya iyileştirir. Modafmil uygulaması, uyanıklığı sürdürme yeteneğinin objektifölçümlerinde iyileşme ve artan uyanıklığın göstergesi olarak elektrofızyolojik değişikliklere nedenolur.
Sürekli pozitif hava yollan basıncı (CPAP) ile tedaviye karşın gün içinde aşın uyku eğilimi gösteren obstrüktif uyku apnesi (OSA) olan hastalarda modafinil etkinliği, kısa dönem randomızekontrollü klinik çalışmalarda çalışılmıştır. Her ne kadar, uyanık kalmada istatistiksel olarak anlamlıiyileşme kaydedildiyse de, modafınil'e yanıt oranı ve etkinin büyüklüğü objektif ölçümlerledeğerlendirildiğinde, azdır ve tedavi gören hastalann küçük bir alt popülasyonu ile sınırlıdır. Bununışığında, bilinen güvenlik profili nedeniyle, görülen yarar risklere göre daha ağır basmaktadır.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Gene! özellikler

Modafmil, rasemik bir bileşiktir ve enantiyomerleri farklı farmakokinetiklere sahiptir. Yetişkin insanlarda R-izomeri'nin elİminasyon yarılanma ömrü (tı/2), S-izomerinin yanlanma ömrünün üçkatıdır.

Emil im


Modafinil uygulandıktan yaklaşık iki-dört saat sonra pik plazma konsantrasyonuna erişerek iyi absorbe olur. Modafinifin genel biyoyararlanımı üzerine yiyeceklerin bir etkisi yoktur; ancakyiyeceklerle beraber alınırsa absorbsiyon (tmax) yaklaşık olarak bir saat gecikir.

Dağılım


Modafmil başta albumin olmak üzere plazma proteinlerine orta derecede bağlanır (yaklaşık olarak %60) ve kuvvetli bağlanan ilaçlarla zayıf bir etkileşim riski vardır.

Bİvotransformasyon


Modafinil karaciğer tarafından metabolize edilir. Esas metabolit olan modafmil asit (dozun %40-50'si ) farmakolojik etkiye sahip değildir.

Eliminasvon


Modafmil ve metabolitlerinin, ufak bir kısmı değişmemiş olarak (dozun <%10'u) başlıca böbreklerden atılır. Çoklu dozlardan sonra modafinifin efektif eliminasyon yarılanma Ömrüyaklaşık 15 saattir.

Doğrusallık / doğrusal olmayan durum


Modafmil farmakokinetik özellikleri lineerdir ve zamandan bağımsızdır. Sistemik maruziyet, 200600 mg doz aralığı üzerinde orantılı bir dozda artar.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Böbrek yetmezliği:


Şiddetli kronik böbrek yetmezliği (20 mL/dakikaya kadar kreatinin klerensi), 200 mg olarak uygulanan modafiniPin farmakokinetigini anlamlı olarak etkilemez, ama modafınil aside maruziyet9 kat artar. Böbrek yetmezliği olan hastalarda güvenli ve etkili dozu tayin etmek için yeterli bilgimevcut değildir.

Karaciğer yetmezliği:


Sirozlu hastalarda modafiniPin orai klerensi yaklaşık olarak %60 azalır ve sağlıklı bireylerdeki değerlere kıyaslandığında kararlı durum konsantrasyonu iki katına çıkar. Modafınil dozu şiddetlikaraciğer yetmezliği olan hastalarda yarıya düşürülmelidir.

Yaslı popülasvon:


Yaşlı hastalarda modafınil kullanımı üzerine sınırlı veri mevcuttur. Artan sistemik maruziyet ve düşük klerens potansiyeli nedeniyle, 65 yaşın üzerindeki hastalara günlük 100 mg kullanımıönerilir.

Pedivatrik popülasvon:


6-7 yaşındaki hastalar için, tahmini yanlanma ömrü yaklaşık 7 saattir ve yetişkinlerdeki yanlanma ömrü değerlerine ulaşıncaya kadar (yaklaşık olarak 15 saat) yaşla beraber artar. Karşılaştınlabilirdozlann uygulanmasını takiben karşılaştınlabilir maruziyetle sonuçlanan klerensteki bu farklılık,daha genç hastaların daha düşük kilosu ve daha küçük boyudan ile kısmen dengelenir. Kandolaşımındaki metabolitlerden biri olan modafinil sülfonun daha yüksek konsantrasyonlan,yetişkinlere kıyasla çocuklar ve adelosanlarda mevcuttur.
İlave olarak çocuk ve adelosanlara tekrarlanan dozlann uygulanmasını takiben, yaklaşık olarak 6. haftada plato değeriyle sistemik maruziyette zamana bağlı bir azalma gözlenir. Kararlı durumaerişildiğinde, modafiniPin farmakokinetik özellikleri 1 yıl kadar uygulamanın sürdürülmesiyledeğişiklik göstermez.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Tek ve tekrarlanan doz toksisite çalışmalan hayvanlarda özel bir toksik etki açığa çıkarmamıştır. ModafiniPin karsinojenik veya mutajenik olduğu düşünülmemektedir.
Sıçan ve tavşanlarda yapılan üreme toksisite çalışmalan klinik olarak ilgili manıziyetlerde; matemal toksisite yokluğunda, ölü doğumlarda artmış bazı kanıtlar (sadece sıçanlar), embiyofetal letalite(peri-implantasyon kaybı ve rezorbsiyonlar), iskelet bozukluklarında (kemikleşmede gecikme vekaburga sayısında değişiklikler) artmış bir insidans göstermiştir. Maksimum önerilen insan dozunaeşdeğer sistemik manıziyetlerde teratojenik potansiyel kanıtlar yoktur ve fertilite üzerine etkiyoktur.
Üreme toksisite çalışmaları; fetüsün büyümesi veya gelişmesi, ne hayatta kalma üzerine ne de teratojenik etkiler veya fertilite üzerine etkiler göstermemiştir.
Genel toksikoloji, üreme ve karsinojenite çalışmalarında gerçek plazma düzeylerine dayanan, modafınil'e hayvanların maruziyeti insanlarda beklenenlere benzer veya daha azdı. Bu durum pre-klinik çalışmalarda belirtilen metabolik oto-indüksiyonun sonucudur. Ancak, genel toksikoloji,üreme ve karsinojenite çalışmalarında modafinile mg/kg doz bazında hayvan maruziyeti, insanlardabenzer şekilde hesaplandığında beklenilen maruziyetten daha büyüktü. Sıçanlardaki peri-post-natalçalışmasında, sütteki modafinil konsantrasyonu plazmaya göre yaklaşık 11.5 kat daha yüksekti.

6. FARMASÖTİK BİLGİLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi:

Krospovidon Prejelatinize NişastaMikrokristalize SelülozPovidonSaflaştırılmış suLaktoz monohidratKolloidal anhidr silikaTalk
Magnezyum stearat (bitkisel kaynaklı)

6.2. Geçimsizlikler:

MODİWAKE diğer tıbbi ürünlerle birlikte alınırken dikkat edilmelidir (4.5. Diğer tıbbı ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekillerine bakınız).

6.3. Raf ömrü:

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel uyarılar:

MODİWAKE tablet, 25°C'nin altındaki oda sıcaklığında, orijinal ambalajı içinde saklanmalıdır. Aşın ısı, ışık ve nemden korunmalıdır.
Bu ürün ve/veya ambalajı herhangi bir bozukluk içeriyorsa kullanılmamalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği:

pVC-Aclar blisterlerde 30 tablet, kullanma talimatı ile birlikte karton kutuda bulunur.

6.6. Beşeri tıbbı üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler:

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıklann Kontrolü Yönetmeliği'* ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü YönetmeliklerTne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

GENERİCA İLAÇ SAN. VE TİC. A.Ş. Dikilitaş Mah. Yıldız Posta Cad. 48/434349-Esentepe-İSTANBULTel: 0 212 376 65 00Faks: 0 212 213 53 24

8. RUHSAT NUMARASI

230/41

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 25.03.2011 Ruhsat yenileme tarihi: -

10. KÜB'ÜN YENİLEME TARİHİ

13

İlaç Bilgileri

Modiwake 100 Mg Tablet

Etken Maddesi: Modafinil

Atc Kodu: N06BA

Pdf olarak göster

Google Reklamları

İlgili İlaçlar

  • Modiwake 100 Mg 30 Tablet
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.