Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Bronkolin 300 Retard Tablet Kısa Ürün Bilgisi

Solunum Sistemi » Solunum Sisteminde Tıkanma - Astım İlaçları » KORTİKOİDLER » Ksantinler » Teofilin

KISA ÜRÜN BİLGİLERİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

BRONKOLİN* 300 Retard Tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

1 tablet 300 mg Teofilin içerir.

Yardımcı madde(ler):

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Tablet.
Bir yüzü çentikli, oblong. beyaz-bej tablet

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

BRONKOLİN bronşiyal astım, kronik bronşit ve akciğer amfizemine bağlı bronkospazmın önlenmesinde ve tedavisinde kullanılır. Status astmatikusun akut tedavisinde uygun değildir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

BRONKOLİN aralıklı olarak dozlanmalıdır. Dozlama yapılırken, teofilinin çocuklardaki itrahının erişkinlere nazaran daha hızlı olduğu göz önünde tutulmalıdır. Hekim tarafındanherhangi bir doz önerilmemiş ise aşağıdaki koşullar geçerlidir.

Uygulama sıklığı ve süresi:

I. Başlangıç Dozu


6 yaşından büyük çocuklarda sabah ve akşam yemekten sonra 1/2 BRONKOLİN tablet ile tedaviye başlanır. Erişkinler sabah ve akşam yemek arasında 1 BRONKOLİN tablet alırlar.Gerektiği takdirde iki günlük aralıklarla kademeli olarak (1/2 tabletlik arttırım) günlük dozarttırılır ve idame dozuna ulaşılabilir.

II. İdame Dozu


Retard prensibi sayesinde hastalar için olumlu bir uyum seçeneği sunmaktadır. Günlük doz ikiye bölünerek sabah ve akşam veya günde bir defa olarak da verilebilir. Bireye bağlı olarakörneğin sabah 1/2 retard tablet akşam 1 1/2 tablet şeklinde ayarlanabilir.
Yaş Vücut AğırlığıTeofilin dozu Bölünebilir Çentikli
kg mg/kg/gün Retard Tablet Sayısı
6-8
20-25
24
1 1/2-2
8-12
25-40
20
2-3
12-16
40-60
18
2 1/2-3 1/2
Erişkin
60-70
11-13
2-3
Başlangıç dozunun kademeli olarak artırılması ile idame dozuna ulaşılabilir (Bireylerin vücut ağırlığı ve itrah hızı ile de orantılıdır). Buradaki tabloda verilen vücut ağırlıkları aşıldığıtakdirde serum teofilin düzeyleri kontrol edilmelidir. (İstenen düzey : 10 - 15 pg / mİ) Dozunbelirlenmesi normal vücut ağırlığına bağlıdır, çünkü teofilin yağ dokusu tarafından absorbeedilmez.
Kalp yetmezliği, ağır oksijen yetmezliği ve amfizemi olan hastalarda akciğer iltihaplanmaları ve virüs enfeksiyonlarında teofilin itrahı yavaşlar. Bu tip hastalarda düşük dozlamayapılmalıdır. Sigara içenlerde teofilin itrahı daha hızlı olduğundan sigara içmeyenlere oranladaha yüksek dozda teofiline cevap oluşur.
Dozun arttırılması veya azaltılması mutlaka hekim tavsiyesine göre olmalıdır.
Uygulama şekli:
BRONKOLİN tabletleri sabah ve akşam yemeklerde bir miktar sıvı ile alınmalıdır.

Özet popülasyonlara ilişkin ek bilgiler :

Böbrek / Karaciğer yetmezliği:

Böbrek ve karaciğer bozukluklarında teofilin itrahı yavaşlar, bu tip hastalar daha düşük dozlara ihtiyaç duyarlar, doz yükseltilirken özellikle dikkatli olunmalıdır.

Pcdiyatrik popülasyon:

Teofılinin çocuklardaki itrahının erişkinlere nazaran daha hızlı olduğu göz önünde tutulmalıdır.

Geriyatrik Popülasyon:

İleri yaşlarda teofılin itrahı yavaşlar, bu tip hastalar daha düşük dozlara ihtiyaç duyarlar, doz yükseltilirken özellikle dikkatli olunmalıdır.

4.3. Kontrendikasyonlar

BRONKOLİN aşağıda belirtilen durumlarda kullanılmamalıdır:
- Teofıline veya BRONKOLİN'in içindeki diğer maddelere karşı aşın duyarlılıkdurumlarında
- Kısa süre önce geçirilmiş kalp krizi sonrasında
- Akut taşikardik ritim bozukluğunda
- Porfiri hastalarında
- Efedrin tedavisi alan çocuklarda

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Hamilelikte, özellikle hamileliğin ilk 3 ayında ve emzirme döneminde BRONKOLİN ancak zorunlu koşullarda hekim tavsiyesine göre kullanılır.
6 yaşından küçük çocuklar BRONKOLİN ile tedavi edilmemelidir.
Hastaların tedaviye cevabı dikkatlice takip edilmelidir, ağırlaşan astım semptomlarında tıbbi müdahaleye gerek duyulabilir.
Aşağıda belirtilen rahatsızlıkları olan kişilerde, zorunlu endikasyon durumunda özel bir dikkatle kullanılmalıdır:
- Kararsız angina pektorisi olan hastalar
- Taşikardik ritim bozukluğu eğilimi olanlar
- Hipertansiyonu olanlar
- Hipertrofık obstrüktif kardiyomiyopatili hastalar
- Hipertiroidi olan hastalar
- Epileptik nöbet geçirenler
- Mide ya da duodenum ülseri olanlar
- Karaciğer ya da böbrek işlevsel bozuklukları olanlar
- Kronik alkolizmi olanlar
- Akut ateşli hastalığı olan hastalar
Ksantinler: diüretik. steroid, beta agonist ilaç kullanımı ve hipoksi sonucunda oluşan hipokaleminin şiddetini artırabilirler. Hastaneye yatışı gerçekleşen ciddi astım hastalarındakişiye özel tedavi tavsiye edilmektedir. Bu gibi durumlarda serum potasyum seviyelerininizlenmesi önerilir.
Ciddi yan etkiler (hipertoni, konvülsiyonlar. supraventriküler taşikardi) teofılin serum konsantrasyonunun tedavi değerlerinin üzerinde olduğunun göstergesi olabilir. Serumkonsantrasyonları acil olarak kontrol edilmelidir ve teofılin dozunun azaltılmasına gerekduyulabilir.
Elektrokonvulsif tedavi uygulanan hastalarda özellikle dikkat edilmelidir: çünkü teofılin nöbet sürelerini uzatabilir. Status epileptikus meydana gelebilir.
Farklı uzatılmış salimli teofılin ürünleri arasında biyoeşdeğerliliği sağlamak mümkün değildir. Bu sebeple, bir kez etkili doz belirlenince, hastaların klinik değerlendirmesi veyeniden doz ayarı yapılmadan, bir uzatılmış salimli teofılin preparatı başka bir uzatılmışsalimli teofılin preparatıyla değiştirilmemelidir.
Yaşlılarda, sık sık hastalanan kişilerde, ağır hastalarda ve/veya yoğun tıbbi tedavi gören hastalarda BRONKOLİN kullanımı, yüksek zehirlenme riski de taşır ve bu sebeple sözkonusu hastalarda terapotik ilaç düzeyinin (TDM) kontrol edilmesi gerekir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Teofılin karaciğerde CYP1A2 enzimi yardımıyla metabolize edilir. Bu enzimi etkileyen diğer ilaçlarla eşzamanlı bir kullanım, teofılin metabolizmasında değişikliklere yol açabilir.BRONKOLİN, ksantin içeren diğer ilaçlarla, beta sempatomİmetiklerle. kafein ve benzermaddelerle sineıjik etki oluşturur.
Teofılinin metabolizmasını artırıp, plazma düzeyini ve etkinliğini azaltan ilaçlar:
Teofilİnin vücutta hızlı metabolize edilmesi ve / veya düşük seviyede biyoyararlanımı ve / veya daha düşük seviyede bir etki göstermesi aşağıdaki durumlarda beklenir.
- Sigara içenlerde ve alkol kullananlarda.
- Barbitürat (özellikle feno- ve pento barbitürat), karbamazepin. fenitoin. rifampisin.primidon, sülfinpirazon, ritonavir, kılıç otu (sarı kantaron), aminoglutetimid, izoprenalin,
morisizin gibi ilaçlarla birlikte kullanımda.
Bu ilaçlardan herhangi biriyle birlikte kullanıldığında kandaki teofılin seviyesi ölçülmeli ve gerektiğinde doz artırımı yapılacak şekilde doz yeniden belirlenmelidir. Dozun yenidenbelirlenmesi konusundaki Önlemler, yukarıdaki adı geçen ilaçlardan birinin kullanımıkesildiğinde de alınmalıdır.
Teofılinin metabolizmasını azaltıp, plazma düzeyini ve etkinliğini artıran ilaçlar:
Teofılinin vücuttan atılımındaki gecikme ve / veya teofılin seviyesinin yükselmesi ile birlikte aşırı doz tehlikesi ve giderek artan yan etki riskleri gibi durumlar, aşağıdaki ilaçların tedavisürecinde BRONKOLİN ile birlikte kullanılması durumunda oluşabilir.
- Oral kontraseptifler, makrolid antibiyotikler, (örn. eritromisin. klaritromisin, jozamisin. spiramisin) kinolon sınıfı antibiyotikler (giraz inhibitörleri), izonikotinikasit hidrazit. tiyabendazol. kalsiyum antagonistleri (örn. verapamil. diltiazem),propranolol. propafenon, meksiletin, tiklopidin. simetidin, allopürinol, interferon,rofekoksib. pentoksifılin. fluvoksamin, viloksazin, disülfiram. zileuton,fenilpropanolamin. karbimazol, flukonazol, metotreksat. nizatidin. oksipentifilin,influenza ve BCG aşısı.
Teofılinin fluvoksamin ile eş zamanlı kullanımından kaçınılmalıdır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda teofılin dozu ikiye bölünmelidir ve teofılin seviyesi kontrol edilmelidir.
Viral enfeksiyonlar, karaciğer hastalığı ve kalp yetmezliği gibi durumlarda teofilin klerensi azalabilir. İnfluenza aşısı ile teofilin potansiyalizasyonu hakkında çelişkili raporlar mevcutturve hekimler etkileşim meydana gelebileceğinin bilincinde olmalıdır. Yaşlı hastalarda dozazaltılması gerekli olabilir. Tiroid hastalığı veya ilişkili tedavi teofilinin plazma düzeyindedeğişikliğe neden olabilir.
Bazı araştırma sonuçlarına göre, teofılinin tedavi sürecinde ranitidin. asiklovir veya zafirlukast ile birlikte kullanıldığında teofilin aşırı doz belirtileri gözlemlenmiştir. Eş zamanlıkullanımda bireysel olarak gerekli olan teofılin miktarı dikkatli biçimde belirlenmelidir.
Tavsiye edilen miktarlar; siprofloksasin ile paralel kullanımda en fazla % 60, enoksasin ile en fazla % 30, grepafloksasin veya klinafloksasin ile kullanımında ise % 50 oranlarındaazaltılmalıdır. Diğer kinolonlar da (örn. pefloksasin, pİpemidik asit) teofilin içeren ilaçlarınetkisini artırabilir; bu yüzden kinolonlarla paralel olarak gerçekleştirilen tedavilerde teofilin
İzoniazid ile eş zamanlı yapılan tedavilerde teofilin seviyesi yükselebilir veya düşebilir. Teofılin seviyesinin kontrol edilmesi gerekir.
Lityum karbonat, beta reseptör blokörleri. adenozin, benzodiazepin, halotan ve lomustin BRONKOLİN ile eş zamanlı kullanıldığında farmakolojik etkileşim görülebileceğindendikkatli kullanılmalıdır.
Teofilin, fenitoinin kararlı durum düzeyini azaltabilir.
Ksantinler; steroidler, diüretikler ve beta-2 agonist kullanımı ve hipoksi sonucu oluşan hipokaleminin şiddetini artırabilir. Ciddi astımda özel dikkat tavsiye edilir. Serum potasyumdüzeyinin bu gibi durumlarda izlenmesi tavsiye edilir.
Beta blokörlerle birlikte tedavi bronkodilatasyon antagonizmasına. ketaminle ve belirli florokinolonlarla birlikte tedavi konvülsiyon eşiğinin azalmasına, doksapram ile birliktetedavi artmış Merkezi Sinir Sistemi (MSS) stimulasyonuna sebep olabilir.
Teofilin, diüretiklerin idrar söktürücü etkisini artırır.
BRONKOLİN almış olan hastalarda, halotan kullanımı ağır kalp ritmi bozukluklarına yol açabilir, dikkatli kullanılmalıdır.
Teofilinin çok yönlü etkileri sebebiyle. BRONKOLİN'in diğer ilaçlarla uzun süre eş zamanlı kullanılması halinde serum seviyelerinin kontrol edilmesi genel olarak tavsiye edilmektedir.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye:

Gebelik Kategorisi:

CÇocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (kontrasepsiyon):

Üreme yeteneği üzerine etkilerini değerlendiren uzun süreli deneysel hayvan çalışmaları yoktur.

Gebelik dönemi:

Teofilinin hamile kadınlarda kullanımı ile ilgili kontrollü çalışmalarda yeterli bilgi bulunmamaktadır. Teofilinin farelerde, sıçanlarda ve tavşanlarda teratojenik etkilere sebebiyetverdiği bildirilmiştir (Bakınız: bölüm 5.3). İnsanlardaki potansiyel riski bilinmemektedir.
Gebeliğin ilk üç aylık sürecinde teofılin kullanımının etkileri hakkında henüz yeterli bulgular bulunmamaktadır; bu yüzden gebeliğin bu döneminde BRONKOLİN kullanmaktankaçınılmalıdır.
Teofılin. gebeliğin ikinci ve üçüncü üç aylık dönemleri sırasında yalnızca elde edilecek faydalar ve alınacak riskler konusu değerlendirildikten sonra kullanılmalıdır; çünkü ilaçplasenta yoluyla fetusa geçebilir ve sempatomimetik etki gösterebilir.
Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde plazma protein bağlanması ve klerens teofilin sebebiyle zayıflayabilir; bu yüzden arzu edilmeyen durumları engelleyebilmek için dozun azaltılmasıgerekir.
Eğer bir hasta gebeyse ve gebeliğinin sonunda teofılin ile tedavi ediliyorsa, doğum esnasında kasılmalar inhibe olabilir. Prenatal riskli yeni doğmuş bebekler, teofılin etkileri ile ilgiliolarak titizlikle gözetim altında tutulmalıdır.

Laktasyon dönemi:

Teofılin anne sütüne geçmektedir; çocukta terapötik serum konsantrasyonları oluşabilir ve çocuklarda iritabilite ile ilişkilendirilebilir. Bu sebeple, emzirme dönemindeki kadınlarasadece beklenilen yararın çocukta oluşabilecek riskten fazla olması durumunda verilebilir,terapötik teofılin dozu emziren bir kadında mümkün olduğu kadar düşük tutulmalıdır. Bebekmümkünse ilaç alınmadan önce emzirilmelidir.
Emzirilen bebek olası teofilin etkilerine karşı gözlem altında tutulmalıdır. Tedavi için yüksek dozda teofılin gerekiyorsa emzirme kesilmelidir.

Üreme yeteneği / fertilite:

Üreme yeteneği üzerine etkilerini değerlendiren uzun süreli deneysel hayvan çalışmaları yoktur.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Herhangi bir olumsuz etkisi söz konusu değildir.

4.8. İstenmeyen etkiler

İstenmeyen etkiler aşağıdaki sınıflandırma kullanılarak sıklık gruplarına ayrılmıştır.
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (> 1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000). bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Sıklığı bilinmiyor: Teofiline karşı aşırı duyarlılık reaksiyonları (ciltte kızarıklık, kaşıntı, ürtiker, bronş spazmları v.b.) ve anatılaktik reaksiyonlar.

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Seyrek: Serum elektrolitlerinde değişmeler, özellikle hipokalemi ile serum-kalsiyum ve kreatinin seviyelerinde değişmeler, hiperürisemi. hiperglisemi.

Psikiyatrik hastalıkları

Sıklığı bilinmiyor: Ajitasyon, anksiyete. uykusuzluk.

Sinir Sistemi Hastalıklar

Sıklığı bilinmiyor: Baş ağrıları, heyecan nöbetleri, tremor, sıkıntı, uykusuzluk, kasılmalar, baş dönmesi.

Kardiyak Hastalıklar

Sıklığı bilinmiyor: Atriyal taşikardi, sinüs taşikardisi, aritmi, palpitasyon, hipotansiyon,

Gastrointestinal hastalıklar

Sıklığı bilinmiyor: Mide ve barsak şikayetleri, mide bulantısı, kusma, mide asit üretiminin uyarılması, abdominal ağrı, ishal.
Yemek borusu alt özafagus sfinkterinde kas geriliminin azalması sonucu geceleri gastroözofagial reflü meydana gelebilir.

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Sıklığı bilinmiyor: Kaşıntı, döküntü.

vOAc

Böbrek ve idrar hastalıkları

Sıklığı bilinmiyor: Zorlu diürez, üriner retansiyon (Bakınız: bölüm 4,4)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Genel olarak teofılin kan seviyesi 20-25 pg / mİ olduğunda bilinen teofilin yan etkileri (Bakınız: bölüm 4,8) gittikçe artan bir yoğunlukta ortaya çıkar.
Öncelikle 25 (ig / mİ üzerindeki teofılin serum seviyelerinde :
Sindirim sistemi ile ilgili olarak bulantı, kusma, epigastrik ağrı ve kan kusması görülebilir. (Abdominal ağrı sürerse pankreatit düşünülmelidir)
Nörolojik sistem ile ilgili olarak hipertoni, artmış organ refleksi, kasılma nöbetleri görülebilir. Çok ciddi durumlarda koma gelişebilir.
Kardiyovasküler sistem ile ilgili olarak ani tansiyon düşmesi, ventriküler ritim bozuklukları ve dolaşım bozukluğu görülebilir.
Metabolizma ile ilgili olarak hipokalemi. plazmadan hücrelere potasyum geçişinden dolayı süratle gelişebilir ve ciddi olabilir. Ayrıca hiperglisemi. hipomagnezemi ve metabolik asidozmeydana gelebilir. Rabdomiyoliz de meydana gelebilir.
Bu tip reaksiyonlar hafif yan etkiler belirmeden de meydana gelebilir. Özellikle çocuklar teofilinin aşırı dozuna karşı duyarlılık reaksiyonu gösterirler. Retard teofilin preparatlarındanoluşan zehirlenmelerde semptomlar gecikerek de olsa (doz aşımından sonra ki 12 saatboyunca ) aynı şekilde görülür.
Teofıline karşı bireysel olarak yüksek duyarlılık söz konusuysa, yukarıda belirtilen serum konsantrasyonlarının altındaki değerlerde de aşırı doz belirtilerini görmek mümkündür.

Zehirlenme durumunda uygulanacak tedavi Hafif doz aşımı belirtilerinde:

Preparatın kullanımına ara verilir ve serum teofilin seviyesi ölçülür. Tedavi tekrar başladığında doz, ölçümlere bağlı olarak azaltılmalıdır.

Tüm teofilin zehirlenmelerinde uygulanması gereken tedavi:

Ciddi doz aşımı söz konusu ise 1-2 saat içinde aktif kömür veya gastrik lavaj uygulanabilir. Ağız yolu ile verilen aktif kömürün tekrarlayan dozları teofılin eliminasyonunu artırabilir.
Plazma potasyum konsantrasyonu hızla ölçülmelidir, ölçüm sık sık tekrarlanmalı ve hipokalemi düzeltilmelidir. DİKKAT! Büyük miktarlarda potasyum verildiyse, iyileşmesürecinde ciddi hiperkalemi meydana gelebilir. Plazma potasyumu düşükse, plazmamagnezyum konsantrasyonu mümkün olan en kısa sürede ölçülmelidir,
Ventriküler aritmi tedavisinde, hastalık nöbetine sebep olması veya nöbeti şiddetlendirme riski sebebiyle lidokain gibi prokonvülsan antiaritmik ajanlardan sakınılmalıdır.
Ciddi zehirlenmeden şüpheleniliyorsa plazma teofılin konsantrasyonu düşene kadar düzenli olarak Ölçülmelidir. Kusma görülüyorsa metoklopramid veya ondansetron gibi bir antiemetikile tedavi edilmelidir.
Yeterli kardiyak outputun görüldüğü taşikardilerin tedavi edilmeden izlenmesi daha uygundur. Çok gerekli görülen durumlarda hasta astmatik değilse beta bloker verilebilir.Hipokalemi ekarte edildikten sonra izole konvülsiyonları intravenöz diazepam ile kontrolediniz.

Merkezi sistem reaksiyonlarında (örn. huzursuzluk ve kasılmalar):

Diazepam, damar yoluyla 0,1 - 0,3 mg / kg vücut ağırlığı (15 mg'a kadar)

Hayati tehlike oluşması halinde:

- Hayati önemi olan organların gözetim altında tutulması
- Solunum yollarının açıklığının sağlanması (intübasyon)
- Oksijen verilmesi
- İhtiyaç halinde damar yoluyla plazma yerini tutan volüm replasmanı
- Su-elektrolit dengesinin kontrolü ve gerektiğinde yeniden düzenlenmesi
- Hemoperfiizyon (Bakınız: aşağıdaki bölüm)

Tehlikeli kalp-ritim bozukluklarında:

Astımı olmayan hastalarda, damar yoluyla propranolol verilmesi (yetişkinlerde 1 mg, çocuklarda 0,02 mg / kg vücut ağırlığı); bu doz her 5-10 dakikada ritim normale dönene kadarveya 0.1 mg / kg maksimal doza ulaşılıncaya kadar tekrarlanabilir.

Uyarı:


Propranolol, astım hastalarında ağır bronş spazmlarına yol açabilir. Astımlılara verapami! verilmelidir.
Yukarıda belirtilen Önlemlerin yeterli olmadığı ve yüksek serum teofılin seviyelerinin söz konusu olduğu ağır zehirlenme vakalarında hızlı ve eksiksiz bir zehirden arındırma işlemi,hemoperfıizyon / hemodiyaliz vasıtasıyla yapılabilir.
BRONKOLİN zehirlenmelerinde uygulanacak diğer tedaviler, zehirlenme derecesine, belirtilerine ve sürecine göre belirlenir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler:

Farmakoterapötik grup:

Obstrüktif Solunum Yolu Hastalıklarında Kullanılan Diğer Sistemik ilaçlar, Metilksantin (pürin türevleri)

ATC Kodu:

R03DA04
Teofılin. solunum yolları için bronkodilatör ve antiinllamatuvar etkili bir ilaçtır. Teofılinin bronş düz kaslarım gevşetmesinin mekanizması henüz tam olarak açıklanamamıştır. Ancakfosfodiesteraz (FDE) enzimlerini inhibe ederek hücre içi siklik adenozin monofosfat (cAMP)düzeylerini yükselttiği bilinmektedir. Ayrıca teofılin terapötik doz düzeyindekikonsantrasyonlarda mast hücreleri, bazofıl lökositler, eozinofıller ve diğer iltihaphücrelerinden iltihap mediyatörlerinin sentez ve salgılanmasını azaltarak belirginantiinflamatuvar etki gösterir. Teoillin kalp kasını uyararak ve konjestif kalp yetmezliğindevenöz basıncı düşürerek kalp atım hacmini artırır.
Geniş farmakolojik etki spektrumunun kapsadığı alanlar:

Solunum sistemleri üzerine etkisi:

- Bronş kaslarının ve pulmoner damarların gevşetilmesi
- Mukosiliyer klerens mekanizmasının iyileşmesi
- Mast hücre içindeki medyatörlerin ve diğer iltihap hücrelerinin oluşumunun engellenmesi
- Uyarılmış bronkokonstriksiyonun zayıflatılması
- Erken ve geç faz astmatik reaksiyonun azaltılması
- Diyafram kasılmalarının güçlenmesi

Ekstrapulmoner Etkiler:

- Dispne hissinin azaltılması
- Vasküler dİlatasyon
- Düz kasların relaksasyonu (örn. safra kesesi, gastrointestinal trakt)
* Uterus kontraktilitesinin inhibisyonu
- Kalp üzerinde pozitif ınotrop ve kronotrop etkileri
- İskelet kaslarının uyarılması
- Diürezin artması
- Salgı organlarının uyarılması (örn. midedeki asit salgısının artması, adrenal bezlerindenkatekolaminlerin salgılanması)

5.2. Farmakokinetik özellikler:Emilim:

Teofılin ağız yoluyla alındıktan sonra tamamen absorbe edilir. Besinlerle birlikte alınması, hem absorbsiyon hızını hem de oral biyoyararlanımı değiştirebilir.
BRONKOLİN'in maksimal kararlı durum konsantrasyonu (Cmax/ss) aç kamına 4,9 ± 1,7 pg/ml ve besin alındıktan sonra (1 tablet BRONKOLİN almış 18 denek üzerinden yapılanölçümlere göre) 5,9

±Dağılım:

Teofüinin bronkodilatör etkisi, serum konsantrasyonu ile ilişkilidir: hesaplanabilir bir yan etki riski ile birlikte 8-20 jıg/ml serum seviyesinde optimum etki elde edilir. Teofılin 6-10pg/mflik plazma düzeyinde optimal antiinflamatuvar etki sağlamaktadır.
Teofılinin plazma proteinine bağlanması, terapötik konsantrasyon alanında yaklaşık % 60Tır (yeni doğan bebeklerde ve sirozu olan yetişkinlerde

%

40 civarındadır).
Teofılin, kan yoluyla vücudun yağ dokuları hariç tüm bölümlerine yayılır.

Biyotransformasyon:

Teofılinin biyotransformasyonu karaciğerde sitokrom P450 enzim sistemi (CYP1A2, CYP2E1, CYP3A4) ile gerçekleşir. Ana metabolitler 1,3-dimetil ürik asit (yakl. % 40),3-metil ksantin (yakl. % 36) ve 1-metil ürik asittir (yakl. % 17). Bunun 3-metil ksantin kısmıfarmakolojik olarak aktiftir, ancak teofılinden daha zayıftır.

Eliminasyon:

Teofılinin eliminasyonu, biyotransformasyon yolu ile karaciğerde sitokrom P450 enzim sistemi (CYP1A2. CYP2E1, CYP3A4) yardımıyla ve renal sekresyon ile gerçekleştirilir.Yetişkinlerde susbstansın yaklaşık % 7-14'ü değişmeden idrar yoluyla atılır. Buna karşılıkyeni doğmuş bebeklerde yaklaşık % 50'si kafein formunda elimine edilir.
Hepatik teofilin metabolizması içsel değişkenlikler gösterir; bu yüzden klerens, serum konsantrasyonları, eliminasyon ve yarılanma süreleri farklıdır.
Teofilin klerensi üzerindeki en önemli faktörler (ayrıca bakınız: bölüm 4.2):
-Yaş
- Vücut ağırlığı,
- Beslenme
- Sigara içme alışkanlığı (teofilin. sigara kullananlarda oldukça hızlı metabolize edilir)
- Belirli ilaçların kullanılıyor olması (bakınız: bölüm 4.5)
- Kalp, akciğer, karaciğer rahatsızlıkları ve / veya bu organlardaki işlevsel bozukluklar
- Viral enfeksiyonlar
Böbreklerdeki işlevsel bozukluklar, kısmen farmakolojik aktif teofilin metabolitlerin birikimine yol açabilir. Ayrıca, vücudun fiziksel olarak zorlandığı durumlarda ya da tiroidinfazla çalışması halinde (hipertiroidizm) klerens değeri azalır. Ağır psöriyazis vakalarında iseklerens değeri yükselir.
Eliminasyon hızı öncelikle konsantrasyona bağlıdır. Serum konsantrasyonlarında maksimum terapötik miktar, klerenste doyum etkisi oluşturur; böylelikle çok düşük miktardaki dozyükseltmeleri bile teofilin serum seviyesinin yükselmesine sebep olur.
Teofilinin plazma yanlanma süreleri de büyük farklılıklar gösterir. Bu süre sigara kullanmayanlarda ve başka rahatsızlığı bulunmayan yetişkin astım hastalarında 7-9 saat,sigara kullananlarda 4-5 saat, çocuklarda 3-5 saattir. Yeni doğan bebeklerde, kalp krizigeçirmiş, akciğer rahatsızlığı ve karaciğer rahatsızlığı olan hastalarda ise plazma yarılanmasüreleri 24 saatten fazladır.
Gebelik süresi boyunca teofilinin yayılma hacmi de artabilir, plazma protein bağı ve klerens azalabilir; bu durum istenmeyen etkilerin engellenebilmesi için dozun azaltılmasınıgerektirebilir.
Teofilin plasenta yoluyla aktarılır ve anne sütüne geçer. Araştırmalar, 0,6 - 0,89 süt/plazma oranı olduğunu göstermektedir. Bu durum çocuk-klerens oranı ve annenin serum seviyesinebağlı olarak, emzirilen bebekte birikim için yeterli olabilir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileriAkut Zehirlenme

Bakınız: Bölüm 4.9

Kronik Zehirlenme


Köpek ve fareler üzerinde yapılan deneylerde kronik zehirlenme ile ilgili herhangi bir bulguya rastlanmamıştır.

Mutajen ve tümör oluşturucu potansiyel

Teofilin, memeli hayvanlarla in-vivo ve in-vitro gerçekleştirilen deneylerde hayvan metabolizmalarında mutajen etki göstermemiştir. Pozitif in-vitro bulgular, deneylerde memelihayvanların metabolizmaları ile bağlantı kurulmadan tanımlanmıştır. İn-vivo şartlar altındateofılinin oldukça hızlı demetilasyona uğradığı bilindiğinden, bu in-vitro sonuçlar insanlariçin amaca uygunluk göstermezler. Teofılinin tümör yapıcı potansiyeli hakkında hayvanlarüzerinde uzun süreli araştırmalar yapılmamıştır.

Üreme toksisitcsi

Teofilin, kordon kanında matemal serumda ulaştığı konsantrasyona ulaşır. Araştırmalar, 0,6-0,89 süt/plazma oranı olduğunu göstermektedir. Bu durum çocuk-klerens oram ve anneninserum seviyesine bağlı olarak, emzirilen bebekte birikim için yeterli olabilir.
Teolllin'in farelerde, sıçanlarda ve tavşanlarda teratojenik etkilere sebebiyet verdiği bildirilmiştir. Farelerde, karın boşluğunda hem damak yarığına hem de ayak parmaklarındadeformasvonlara sebep olmuştur. Ayrıca, teofılinin yüksek bir yatkınlıkla kardiyovasküterdeformasyonlara yol açtığı konusunda bulgular bulunmaktadır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Hypromellose (r| = 100 000 mPa s)
Hypromellose (r| = 5 mPa s)
Macrogol 6000 Magnezyum stearat2-propanol *
Saf su *
* Bitmiş üründe bulunmaz

6.2. Geçimsizlikler

Bilinen bir geçİmsilizliği yoktur.

6.3. Raf ömrü

60 ay.

6.4. Saklamaya yönelik özel uyanlar

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında. ışıktan koruyarak ve kuru yerde saklayınız.

6.5. Ambatajin niteliği ve içeriği

30 ve 50 retard tabletlik blisterde. karton kutuda.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler yada atık materyaller 'Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği' 'Ambalaj ve Amblaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri' ilkelerine uygun olarak imhaedilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

TROMMSDORFF GmbH & Co.
Arzneimittel -5110 Alsdorf Almanya Lisansı ile;
ADEKA İLAÇ SAN. ve TİC. A.Ş.
NECİPBEY CAD. No: 88 55020 SAMSUN
Tel: (0362)43160 45 (0362) 431 60 46Fax: (0362)431 96 72

8. RUHSAT NUMARASI(LARI)

28.07.1995- 174/41

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İ lk ruhsat tarihi: 28.07.1995 Son yenileme tarihi : 28.07.2011

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ :

İlaç Bilgileri

Bronkolin 300 Retard Tablet

Etken Maddesi: Teofilin

Atc Kodu: R03DA04

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.