Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Miyorel Tablet Kısa Ürün Bilgisi

Sinir Sistemi » Ağrı Kesici / Ateş Düşürücüler (Aneljezik) » NONNARKOTİK ANALJEZİKLER » Anilidler » Parasetamol Kombinasyonları

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Metokarbamol 375 mg
Parasetamol 300 mg

Yardımcı maddeler:

Yardımcı maddeler için 6.1 'e bakınız.

3. F ARMASÖTİK FORM

Tablet
Beyaz, bikonveks tablet

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1 Terapötik endikasyonlar

Travmatik eklem ve adale ağnlan, burkulma, kırık gibi nedenlerle (bilhassa sportif nedenler ve iş kazaları) meydana gelen ağrılı spazmlar, lumbago, miyalji, artralji gibianaljezik ve miyorelaksan etkinin gerekli olduğu durumlarda kullanılır.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi

12 yaşmdan büyük çocuklara ve erişkinlere günde 3-4 defa 2 tablet verilir. Yaşlı hastalarda erişkin dozunun yansı tavsiye edilir.

Uygulama şekli

Ağızdan alınır. Tabletler bir bardak su ile yu tutmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek yetmezliği:

Parasetamol için:
Kreatinin klerensi 10-50 ml/dak: Dozlar 6 saat ara ile verilmelidir.
Kreatinin klerensi <10 ml/dak: Dozlar 8 saat ara ile verilmelidir (metabolitler birikebilir).
Hemodiyaliz hastalannda orta derecede diyaliz edilir (%20-50).
Metakarbamol için:
Böbrek yetmezliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Karaciğer yetmezliği:

Parasetamol için:
Karaciğer fonksiyonu azalmış hastalarda parasetamol dikkatli kullanılmalıdır. Kronik ve stabil karaciğer hastalığında (siroz) düşük dozda sınırlı olarak kullanıldığındaparasetamol genelde iyi tolere edilir. Bununla beraber günlük < 4 g dozlarda kullanılmasısırasında hepatotoksisite vakalan bildirilmiştir. Karaciğer yetmezliğinde kronikkullanımdan kaçınılmalıdır.
Metakarbamol için:
Karaciğer yetmezliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

MIYOREL, 12 yaşından küçük çocuklarda kontrendikedir.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda erişkin dozunun yarısı tavsiye edilir.

Diğer:

Alkol alan kişilerde hepatotoksisite riski nedeniyle günlük alman parasetamol dozunun 2 gramı aşmaması gerekir.

4.3 Kontrendikasyonlar

MİYOREL parasetamol veya metokarbamol veya bileşimindeki herhangi bir yardımcı maddeye karşı aşın duyarlığı olanlarda, koma ve koma öncesi durumlarda, 12 yaşındanküçük çocuklarda, bilinen beyin haşan veya epilepsi durumunda, Miyastenia Gravis'te,ilerlemiş böbrek ve karaciğer yetmezliği olanlarda kontrendikedir.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

- Parasetamolü ilk kullananlarda veya daha önce kullanım hikâyesi olanlarda,kullanımın ilk dozunda veya tekrarlayan dozlannda deride kızanklık, döküntü veyabir deri reaksiyonu oluşabilmektedir. Bu durumda doktor ile irtibata geçilerek ilacınkullanımının bırakılması ve alternatif bir tedaviye geçilmesi gerekmektedir.Parasetamol İle deri reaksiyonu gözlenen kişi bir daha bu ilacı veya parasetamoliçeren başka bir ilacı kullanmamalıdır. Bu durum, ciddi ve ölümle sonuçlanabilenStevens Johnson Sendromu (SJS), toksik epidermal nekroliz (TEN) ve akut jeneralizeekzantematöz püstüloz (AGEP) dahil cilt reaksiyonlarına neden olabilmektedir.
- Anemisi olanlar, akciğer hastalan, karaciğer ve böbrek fonksiyon bozukluğu olanhastalarda doktor kontrolü altında dikkatli kullanılmalıdır.
- Akut yüksek dozda ciddi karaciğer toksisitesine neden olur.
- Erişkinlerde kronik günlük dozlarda karaciğer hasanna neden olabilir.
* Parasetamolle hepatotoksisite, tedavi dozlarında, kısa süreli tedavi sonrasında ve daha önceden karaciğer fonksiyon bozukluğu olmayan hastalarda dahi görülebilir (bkz.Bölüm 4.8).
- Alkolik karaciğer hastalarında dikkatli kullanılmalıdır.
Alkol alan kişilerde hepatotoksisite riski nedeniyle günlük alman parasetamol dozunun 2 gramı aşmaması gerekir.
Sirotik olmayan alkolik karaciğer hastalarında doz aşımının riskleri daha fazladır.
Aspirin ve/veya nonsteroid antienflamatuar ilaçlara (NSAİİ) karşı altta yatan duyarlılığı olan hastalarda bronkospazm ortaya çıkabileceğinden dikkatli olunmalıdır.
Belirtilen doz aşılmamalıdır.
Parasetamol içeren diğer ürünlerle birlikte kullanılmamalıdır.
Hastalar, semptomların 3 günden fazla sürmesi ya da daha kötüleşmesi durumunda doktora danışmaları konusunda uyarılmalıdır.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşim ve diğer etkileşim şekilleri

Parasetamol: ,
Parasetamol alkol ve özellikle yüksek dozlarda barbitüratlar, antikonvülsanlar (glutetimid, fenobarbital, fenitoin, karbamazepin, pirimidon vb.) veya rifampisin gibikaraciğer enzimlerini indükleyici diğer ilaçlarla birlikte kullanıldığında hepatotoksisiteriski artar.
Antikoagülanlarla uzun süre ve yüksek dozda kullanılırsa antikoagülan etki artabilir. Aspirin, diğer salisilatlar ve nonsteroid antienflamatuvar analjeziklerle uzun sürekullanılırsa neffotoksisite riski artar.
Kolestiramin: Parasetamolün absorpsiyon hızı kolestiraminle düşer. Bu yüzden maksimal analjezi gerekiyorsa kolestiramin bir saat içinde kullanılmamalıdır.
Metoklopramid ve Domperidon: Parasetamolün absorpsiyonu metoklopramid ve domperidonla artar. Ancak eşzamanlı kullanımdan kaçınmaya gerek yoktur.
Varfarin: Varfarinin ve diğer oral antikoagülanlann etkisi parasetamolün uzun süreli düzenli kullanımıyla artarak kanama riskini artırabilir; arada bir alınan dozların önemlibir etkisi yoktur.
Kloramfenikol: Kloramfenikolün plazma konsantrasyonunda artış.
Flukloksasilin: Parasetamol ile eşzamanlı kullanımı özellikle sepsis, malnütrisyon ya da kronik alkolizm gibi glutatyon eksikliği risk faktörleri olan hastalarda metabolik asidozayol açabilir.
Hepatotoksik (makrolidler, anabolizanlar, statinler, etionamid, niasin, izoniazid, fenotiazinler, rifampisin) ya da karaciğer mikrozomal enzimlerini uyaran (fenobarbital,fenitoin, karbamazepin, topiramat) ilaç veya alkol kullananlarda parasetamolünhepatotoksisite riski fazlalaşır.
Salisilat ve parasetamol kombinasyonlarının uzun süre kullanılması analjezik nefropati riskini arttırır.
Nonsteroidal antiinflamatuvar ilaçlarla (NSAİİ) parasetamolün uzun süre birlikte kullanılması advers renal etki riskini arttırır. Böyle kombinasyonlar doktor denetimindekullanılmalıdır.
Diflunisal parasetamolün plazma konsantrasyonlarını %50 arttırır ve hepatotoksisite riskinin fazlalaşmasına neden olur.
Probenesid parasetamolle birlikte verildiğinde parasetamolün plazma klerensi azalır, yanlanma ömrü uzar. Parasetamolün glukuronid ve sülfat konjugatlannın atılımı azalır.
Bitkisel ürünlerle etkileşim:
• Hibiscus'un (bamya çiçeği) parasetamolün plazma konsantrasyonlarını azalttığıbildirilmiştir. Bunun klinik önemi bilinmemektedir.
• Parasetamol hepatotoksik potansiyeli olan ekinazya

(Echinacea augustifolia),{Piper methysticum(Salix albaSpiraeaulmarid)

gibi bitkisel ürünlerle birlikte alındığında hepatotoksisite riski artabilir.
• Parasetamol antitrombosit etkileri olan gingko

{Gingko biloba),Panaxginseng(Allium saiivum),Vaccinium myrtillis),(Chrysanthemum partherıium

) ile birlikte kullanıldığında kanama riski artabilir.
• Parasetamol kumarin içeren san papatya (

Anthemis nobilisAesculus hippocastaneum),Trigonella foenum graecumTrifoiiumpratenseTamarindus indicus

) ile birlikte kullanıldığında kanama riskiartabilir.
• Meryem ana dikeni

{Silybum marianum

): Bu bitkiden hazırlanan silimarin kompleksflavonoidlerin bir kanşımıdır. Deneysel olarak sıçanlarda karaciğer glutatyon düzeyiniarttınr.
Metokarbamol:
Antikolineıjikler (örn. atropin) ve bazı psikotropik ilaçların etkisi metokarbamol ile artabilir. Metokarbamol, piridostigmin bromürün etkisini inhibe edebilir. Bu nedenlemetokarbamol, antikolineıjik ajanlar kullanan Miyastenia gravis hastalannda dikkatlekullanılmalıdır. Diğer ilaçlarla etkileşim olasılığı hakkında çok az veri mevcuttur.
Metokarbamol alkol, anestezikler, merkezi sinir sistemi depresörleri, monoaminoksidaz inhibitörleri, narkotik analjezikler ile birlikte kullanıldığında santral depresan, hipotansifve solunum üzerine depresan etki artabilir. Böyle durumlarda her iki ilacın dozuazaltılmalıdır.
Laboratuvar testlerine etkisi:
Parasetamol kan şekeri tayinlerini, serumda ürik asit miktar tayinini, idrarda 5 hidroksiindol asetik asidin tayinini etkiler. Ayrıca protrombin zamanını, serumdakibilirubin, laktik dehidrogenaz ve transaminaz konsantrasyonlarını da etkiler.Metokarbamol idrarda 5-hidroksiindolasetik asit ve vanilmandelik asit tayinlerini etkiler.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / embriyonal / fetal gelişim / doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zarar etkiler olduğunugöstermektedir.
Metokarbamol ile hayvan üreme çalışmaları gerçekleştirilmemiştir. Metokarbamol gebe bir kadına uygulandığında fetal hasara yol açıp açmayacağı ya da üreme kapasitesinietkileyip etkileyeceği bilinmemektedir.

Gebelik dönemi

Parasetamol plasentaya geçer. Gebeliğin bütün dönemlerinde rutin olarak kullanılmış olup, kısa süreli tedavi için güvenilir bulunmuştur. Ancak, parasetamolün gebe kadınlardakullanımı ile İlgili iyi yönetilmiş epidemiyolojik çalışmalar yapılmamıştır.
Metokarbamolün fetal gelişim üzerindeki muhtemel advers etkiler açısından güvenli kullanım durumu henüz tayin edilmemiştir. Metakarbamole in utero maruziyeti takibenfetal ya da konjenital anormallikler çok seyrek olarak bildirilmiştir.
Bu nedenle, doktor potansiyel yararlarının muhtemel tehlikelere ağır bastığı kararına varmadıkça, MİYOREL hamile olan ya da hamile kalma ihtimali bulunan ve özellikle deerken gebelik döneminde olan kadınlarda kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Parasetamol anne sütüne geçmekle birlikte bu miktar klinik olarak belirlenebilir düzeyde değildir. Mevcut yayımlanmış veriler emzirme döneminde kontrendike olmadığıyönündedir.
Metokarbamol ve/veya metabolitleri köpeklerin sütüne geçmektedir: Ancak
metokarbamol veya metabolitlerinin insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir.
Pek çok ilaç insan sütüne geçtiği için, MİYOREL emziren annelere uygulanırken dikkatli olunmalıdır.

Üreme yeteneği /Fertilite

Hayvanlarda yapılan kronik toksisite araştırmalarında parasetamolün testiküler atrofiye neden olduğu ve spermatogenezi inhibe ettiği bildirilmiştir. İnsanlarda fertilite üzerindeyapılmış araştırma bulunmamaktadır

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Metokarbamol, uyku hali ve uyuşukluk yapabileceğinden araba kullananlar, tehlikeli makinalar ile çalışanlar ve dikkat gerektiren işlerle uğraşanlar bu konuda uyarılmalıdır.

4.8 İstenmeyen etkiler

Klinik çalışmalarda ve pazarlama sonrası yapılan araştırmalarda rapor edilen advers etkiler aşağıdaki sıklık derecelerine göre listelenmiştir.
Çok yaygın(> 1/10); yaygın (> 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (> 1/1000 ila < 1/100); seyrek (> 1/10000 ila < 1/1000); çok seyrek (< 1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor)
Parasetamole bağlı olarak

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygın: Enfeksiyon (%2.9)

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Çok seyrek: Agranülositoz, trombositopeni (izole bildirimler)
Bilinmiyor: Altta yatan glukoz-6-fosfat-dehidrojenaz eksikliği olan hastalarda hemolitik anemi

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Seyrek: Erupsiyon, ürtiker
Bilinmiyor: Bronkospazm (asetilsalisilik aside duyarlı astımlı hastaların %20'sinde görülür), anafilaktik şok,

anjiyoödem,Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Baş ağrısı (%5.1), Baş dönmesi (% 3.58), Uyuklama (%6.97), Parestezi (%5.4)

Kulak ve iç kulak hastalıkları

Yaygın olmayan: Denge bozukluğu (%1)

Kardiyak Hastalıklar

Bilinmiyor: Kounis sendromu

Vasküler hastalıklar

Çok seyrek: Purpura

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediyastinal hastalıklar

Yaygın: Üst solunum yolu enfeksiyonu (%2.7)
Bilinmiyor: Bronkospazm

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın: Bulantı (%2.3), Diyare (% 4.7), Dispepsi (%2.3), Flatulans (%2.3), Karın ağrısı (%3.9), Konstipasyon (%3.9), Kusma (%7.8)
Yaygın olmayan: Gastrointestinal kanama (%0.13)

Hepato-biliyer hastalıklar

Çok yaygın: ALT üst sınırın üstünde (%17.4)
Yaygın: ALT üst sınırın 1.5 katı (%4.2)
Bilinmiyor: Akut karaciğer yetmezliğine neden olabilen sitolitik hepatitis.

Deri ve deri altı dokusu hastalıkları:

Seyrek: Deri döküntüsü, kaşıntı, ürtiker, alerjik ödem ve anjiyoödem, toksik epidermal nekroliz (fatal sonuçlar dahil), Stevens-Johnson sendromu, akut jeneralize egzantematözpüstülozis, fiks ilaç erüpsiyonu

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın: Yüz ödemi (%4.5)
Yaygın olmayan: Periferik ödem (%1)
Çok seyrek: Ateş, astenİ

Cerrahi ve Tıbbi Prosedürler

Yaygın: Post-ekstraksiyon (3. azı dişi) kanaması (%3.3).
Yaygın olmayan: Post-tonsillektomi kanaması (%0.5)
Bileşimindeki metokarbamole bağlı olarak:
Sildik bilinmemekle birlikte aşağıdaki yan etkiler ortaya çıkabilir:

Kan ve lenf sistemi hastalıkları:

Çok seyrek: Trombositopeni, nötropeni,

lökopeni

Bilinmiyor: Agranülositoz, glukoz-6-fosfat dehidrogenaz eksikliği olan hastalarda hemolitik anemi

Sinir sistemi hastalıkları:

Huzursuzluk, anksiyete, titreme, amnezi, kafa karışıklığı, diplopi, baş dönmesi ya da sersemlik, vertigo, uyku hali, uykusuzluk, hafif kaskoordinasyonsuzluğu, nistagmus, nöbetler (grand mal dahil)

Göz hastalıkları:

Oküler ataksi, bulanık görme, diplopi, konjunktivit

Kardiyak hastalıklar:Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar:

Nazal konjesyon

Gastrointestinal hastalıklar:

Bulantı, kusma, metalik tat, dispepsi, sanlık (kolestatik sanlık dahil)

Böbrek ve idrar hastalıkları:

Renal yetmezlik

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:4.9 Doz asımı ve tedavisi

9


Metokarbamol için;
Metokarbamolün akut toksi sitesi hakkında sınırlı bilgi mevcuttur. Metokarbamol de doz aşımı alkol ya da diğer MSS depresanlanyla birlikte olur ve aşağıdaki semptomları içerir:Bulantı, uyku hali, bulanık görme, hipotansiyon, nöbetler ya da koma. Bir yetişkin, 22-30gram «ırasında kasıtlı metokarbamol alımından sonra ciddi bir toksisite yaşamadan sağkalmıştır. Başka bir yetişkin 30-50 gram arası bir doz alımından sonra sağ kalmıştır. İkivakada da temel semptomlar olaysız olmuştur. Ancak fatal doz aşımı vakaları damevcuttur.
Doz aşımı semptomatik ve destekleyici tedavi gerektirir. Destekleyici önlemler arasında yeterli hava yolunun sağlanması, üriner çıkışın ve yaşamsal göstergelerin izlenmesi ilegerektiğinde intravenöz sıvıların uygulanması bulunur. Doz aşımını idare etmedehemodiyalizin yararı bilinmemektedir.
Parasetamol için;
Erişkinlerde 7.5-10 gramın üstünde (veya > 150 mg/kg ) dozlarda parasetamol alındığında hepatotoksik belirtiler görülebilir. 350 mg/kg'ın üstündeki dozlar her zamanhepatotoksiktir.
Çocuklarda 150 mg/kg'ın üstündeki dozlar hepatotoksisite riski taşır. Parasetamol hepatotoksisitesinin ilk belirtileri bulantı, kusma, anoreksi, diyare, mide krampları,solgunluk, terleme ve bitkinliktir. Bunlar ilk 24 saat içinde görülebileceği gibi 2-4 gün

7/13

sonra da ortaya çıkabilir. Bu belirtilerle birlikte kamın üst sağ bölgesinde şişlik ve hassasiyet belirir ve kanda ALT, AST ve bilirubin düzeyleri yükselmeye başlar,protrombin zamanı uzar. İlacın alınmasından 2-4 gün sonra karaciğer hasarı maksimumavarır. Bu devrede karaciğer biyopsisi sentrolobüler nekroz gösterir. Plazmada ALT, AST,bilirubin, kreatinin, BUN yükselir. Kolesterol, glukoz, albümin düşer. Koagülasyondefektleri ve mide kanamaları olabilir.
Semptom ve belirtiler: Solgunluk, anoreksi, bulantı, kusma ve abdominal ağrı, parasetamol aşırı dozajının sık görülen erken (ilk 24 saatte) semptomlarıdır. Hepatiknekroz parasetamol aşırı dozajının dozla ilişkili komplikasyonudur. Akut doz aşımımtakip eden 12-48 saat içinde hepatik transaminaz, laktat dehidrojenaz ve bilirübİndüzeylerinde yükselme ve protrombin düzeylerinde azalma görülebilir; fakat kliniksemptomlar ilacın alimini takiben 1 ila 6 gün süreyle ortaya çıkmayabilir. Glikozmetabolizması ve metabolik asidoz anormallikleri meydana gelebilir. Parasetamol ile dozaşımı, hepatoselüler yetmezlik, metabolik asidoz, ansefalopati, koma ve ölümeilerleyebilen hepatik sitolize neden olabilir. Akut tübüler nekroza bağlı akut böbrekyetmezliği, ağır karaciğer haşan olmadan da gelişebilir (bel ağrısı, hematüri veproteinürinin varlığı bu durumu akla getirmelidir). Kardiyak aritmi, pansitopeni, akutrenal yetmezlik ve pankreatit bildirilmiştir.
Doz aşımının tedavisi için hasta kusturulur veya midesi yıkanır. Daha sonra aktif kömür bulamacı verilir. Ancak bu asetilsistein solüsyonu verilmeden önce lavajla mideboşaltılmalıdır. Başlangıç dozu 140 mg / kg olup daha sonra 4 saatte bir 70 mg / kg dozdatotal 17 doz verilir. Her doz uygun içeceklerle %5'lik solüsyon halinde dilüe edilir.Plazmada parasetamol konsantrasyonları ilacın alınmasından sonra 4. saatten itibarentayin edilir. Daha önceki tayinler hepatotoksisite tahmini için faydalı değildir. Aşağıdagösterilenleri aşan konsantrasyonlar potansiyel hepatotoksi siteyi gösterir ve tümasetilsistein kürünün tamamlanmasını gerektirir.
4 saat
6 saat
10 saat
15 saat
20 saat
24 saat
150
70
50
20
8 mikrogram
3.5
mikrogram /
mikrogram /
mikrogram /
mikrogram /
/ mİ
mikrogram /






Eğer asetilsistein tedavisinde 24 saat içinde başlanmamışsa veya parasetamol çok yüksek miktarlarda alınmışsa hemodiyaliz veya hemoperfüzyonla parasetamol kandanuzaklaştırılabilir.

t5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ5.1 Farmakodinamik özellikleri

Farmakoterapötik grubu: Analjezik-Antipiretik ATC kodu: N02BE51
Farmakoterapötik grubu: Karbamik asit esterleri ATC Kodu: M03BA53
MİYOREL değişik menşeli ağrılarda etkili bir analjezik ve miyorelaksan kombinasyonudur.
Parasetamol:
Bileşimindeki parasetamol etkili bir analjezik ve antipiretik bir ilaç olup önemli bir antiinflamatuvar aktİvite göstermez. Analjezik ve antipiretik etkenliği hemen hemenasetilsalisilik ile aynıdır. Analjezik etkisi santral sinir sisteminde ve periferdeprostaglandin sentezini inhibe etmesiyle açıklanmaktadır. Prostaglandinler ağrı duyusunutaşıyan sinir uçlarını nosiseptif maddelere karsı sensitize eder. Parasetamol ağrı eşiğiniyükseltir, ağrı impulsu doğuşunu azaltır ve transmisyonunu inhibe eder.
Parasetamolun antipiretik etkisi santral sinir sisteminde PGE2 oluşumunu inhibe etmesiyle olur. PGE2 anterior hipotalamusun preoptik bölgesindeki termoregülasyonyapan nöronları etkileyerek ateşi yükseltir. Parasetamol PGE2 sentezini inhibe ederekbunu önler. Parasetamolun gastrointestinal ve kardiyovasküler sistemler üzerinde önemlifarmakodinamik aktivitesi yoktur.
Metokarbamol:
Bileşimindeki metokarbamol ise çizgili adale spazmını çözerek miyorelaksasyon yolu ile müstahzarın analjezik etkisine büyük katkıda bulunur. Metokarbamolün insanlardaki etkimekanizması ortaya koyulmamıştır ancak genel merkezi sinir sistemi depresyonuna bağlıolduğu düşünülmektedir. Çizgili kasların kasılma mekanizması, motor son plak veya sinirlifi üzerine doğrudan etkisi yoktur.

5.2 Farmakokinetik özellikleri

Emilim:


Parasetamol için:
Parasetamol ağız yoluyla alındığında çabuk ve hemen hemen tam olarak absorbe olur. Açlık durumunda mutlak biyoyararlanımı %62-%69 kadardır. Oral dozun yaklaşık%20'sinilk geçiş metabolizmasına uğrar. Doruk plazma konsantrasyonlarına 0,5- 2 saatteulaşır. 650 mg'a kadar oral dozlardan sonra plazma doruk konsantrasyonları 5-20mikrogram / ml'dir (33.1-132.4 mMol / L). Maksimum etkisi 1-3 saatte görülür ve 3-4saat sürer. Parasetamol yüksek miktarda karbonhidrat içeren bir yemekten sonra alınırsaabsorpsiyonu yavaşlar, ancak absorbe olan miktar değişmez. Vejetaryenlerde parasetamolabsorpsiyonu azalır ve yavaşlar.
Metokarbamol için:
Metokarbamol sindirim sisteminden emilir ve doruk plazma konsantrasyonlarına 1-3 saat içinde ulaşılır. Kas gevşetici etkisi oral olarak alınmasından yaklaşık 30 dakika sonrabaşlar. Etkinliği değişmemiş molekülden kaynaklanır ve ilacın yalnızca küçük bir kısmıguaifenesine dönüşür.

Dağılım:


Parasetamol İçin: Parasetamol vücut doku ve sıvılarına üniform biçimde dağılır. Anne sütüne geçer. Sütteki konsantrasyonları annenin 650 mg'lık tek bir doz almasından 1-2saat sonra 10-15 mikrogram/ml'dir
(66.2-99.3 mMol / L). Ortalama süt/plazma konsantrasyonları oram 1.24'tür. Sütteki yarılanma ömrü 1.33-3.5 saattir. Parasetamol süt proteinlerine %85 oranında bağlanır.Parasetamolün plazma proteinlerine bağlanma oranı değişiktir. Terapötikkonsantrasyonlarda plazma proteinlerine %20-25 oranında, yüksek ve toksik dozlardansonra %20-50 arasında bağlanır.
Eritrositlere bağlanma oranı %10-20'dir. Parasetamolün sanal dağılım hacmi 0.69-1.36 L/kg'dır (ortalama 0.9 L/kg).
Metokarbamol için: Serumdaki doruk konsantrasyona ulaşma zamanı yaklaşık 2 saattir.

Bivotrans formasyon:


Parasetamol için: .
Verilen bir dozun %90-95'i önce karaciğerde değişime uğradıktan sonra 24 saat İçinde idrarla atılır. Değişmemiş parasetamol idrarla çok az miktarda çıkar. Hepatikbiyotransformasyon glukuronik asit (%60), sülfat (%35) ve sisteinle (%3) konjugasyonşeklindedir. Az miktarda hidroksilasyon ve asetilasyon ürünü metabolitler debulunmuştur. Parasetamolün az bir miktarı karaciğer mikrozomlanndaki sitokrom P450karma fonksiyonlu oksidaz enzimleri (başlıca CYP2E1, daha az ölçüde CYP1A2 veCYP3A4) tarafından N-hidroksilasyonla N-asetil-para benzokinonimine (NAPQI)dönüşür. Bu metabolit çok reaktif olup normalde glutatyon sentaz enzimi aracılığı ileglutatyonla birleşir ve bu kompleks sistein ve merkaptürik asit konjugatlan seklindeidrarla atılır. Ancak parasetamol yüksek miktarda alınırsa bu mekanizma satüre olur vemetabolit karaciğer proteinlerinin sülfıdril gruplan ile reaksiyona girerek hepatik nekrozaneden olur.
Prematürelerde, yenİdoğanlarda, 10-12 yaşma kadar olan çocuklarda sülfat konjugasyonu başlıca metabolik yoldur. Erişkinlerde ve adolesanlarda glukuronidasyon ön plana geçer.
Metokarbamol için: Karaciğer tarafından metabolize edilir,

Eliminasvon:


Parasetamol için:
Parasetamolün yanlanma ömrü 1-4 saattir (ortalama 2,7 saat). Böbrek yetmezliğinde değişmez. Akut doz aşımında, karaciğer hastalığında, yenİdoğanlarda, yaşlılardauzayabilir, çocuklarda ise daha kısadır. Vücuttan atılımı metabolitler şeklinde ve böbrekyoluyladır. Verilen dozun sadece %3'ü değişmemiş molekül olarak idrarla atılır.Parasetamolün renal klerensi 5 ml/dak'dır. Parasetamol diyaliz edilebilir. Hemodiyalizle120 ml/dak, hemoperfüzyonla 200 ml/dak, peritoneal diyalizle <10 ml/dak kanparasetamolden temizlenebilir.
Metokarbamol için: Metabolitleri idrarla atılır.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Pedivatrik nopülasvon:


Parasetamolün eliminasyon yanlanma ömrü çocuklarda daha kısadır, yenİdoğanlarda ise daha uzundur. Prematürelerde, yenİdoğanlarda ve 10-12 yasına kadar olan çocuklardasülfat konjugasyonu başlıca metabolik yoldur. 3-9 yaslan arasındaki çocuklarda idrardaoksidatif metabolizma ürünlerine (NAPQİ) rastlanmaz.

Gerivatrik popülasvon:


Yaslı hastalarda parasetamolün absorpsiyonu ve dağılım hacmi değişmez; yarı ömrü ve klerensi azalabilir. Ancak bu değişmeler doz ayarlamasını gerektirecek ölçüde değildir.

Böbrek hastalıklan:


Böbrek yetmezliğinde parasetamol absorpsiyonu normaldir, terminal yanlanma ömrü ise uzar. Orta derecede böbrek yetmezliği olan hastalarda parasetamolün glukuronid ve sülfatkonjugatlannın plazma konsantrasyonlan artar ve plazma yarılanma ömürleri uzar(glukuronid 30.6 saat, sülfat* 21.8 saat, normalde 3 saat). Diyaliz hastalarında bumetabolitlerin konsantrasyonlan daha da yüksektir. Sistein ve merkaptürikkonjugatlannın konsantrasyonları ise son derece düşüktür. Parasetamol metabolitlerininidrardaki oranları orta derecede renal yetmezliği olanlarla sağlıklı kimselerde aynıdır.
Metokarbamolün böbrek bozukluğu olan ve sürekli diyaliz gören hastalardaki klerensi normal popülasyona kıyasla yaklaşık %40 oranında azalmıştır. Buna karşılık ortalamaeliminasyon yanlanma ömrü bu iki grupta benzerdir (sırasıyla 1.2 saate karşılık 1.1 saat).

Karaciğer hastalıkları

:
Karaciğer hastalıklannda parasetamolün yanlanma ömrü sağlıklı bireylerdekine göre daha uzundur. Alkole bağlı olmayan kronik selim karaciğer hastalığında parasetamolbiyoyararlanımı değişmez. Ayrıca terapötik dozlarda verilen parasetamol hastalığın klinikbelirtilerini ve laboratuvar parametrelerini ağırlaştırmaz. Parasetamol aktif karaciğerhastalığında, karaciğer yetmezliğinde ve kronik alkolizmde kontrendikedir.
Metokarbamolün alkol kötüye kullanımına bağlı siroz gelişen hastalardaki ortalama total klerensi, normal popülasyona kıyasla yaklaşık %70 azalır (11.9 L/saat), ortalamaeliminasyon yarılanma ömrü yaklaşık 3.4 saat uzar. Plazma proteinlerine bağlananmetokarbamol fraksiyonu, yaş ve kilo açısından benzer normal popülasyondaki %46-50'ye karşılık yaklaşık %40-45 oranında azalır.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Parasetamol:
Deney hayvanlarında yapılan kronik toksisite araştırmalarında parasetamolün testiküler atrofıye neden olduğu ve spermatogenezi inhibe ettiği bildirilmiştir, İnsanlarda gebeliküzerindeki etkisinin incelenmesi için kontrollü araştırma yapılmamıştır.
Kronik olarak her gün alman parasetamolün böbrek fonksiyonlarım bozduğu ve “analjezik nefropati”ye yol açtığı bildirilmiştir. Parasetamol mutat terapötik dozlaraşıldığında hepatotoksik etki gösterir. Bu etkiyi gösteren ve karaciğerde oluşan bir arametabolit (Nasetil- benzokinonimin) normalde glutatyondaki sülfıdril gruplan tarafındannötralize edilir.
Yüksek dozlarda bu sistemin satüre olması sonucu karaciğer proteinlerindeki sülfıdril gruplan reaksiyona girmeye başlar ve karaciğer nekrozu meydana gelir.
Farelerde akut toksisite testlerinde bulunan LD5o değeri 610 mg/kg'dır. Kedilerde günde 25 mg/kg ve daha sonra 50 mg/kg dozunda 22 hafta süre ile verildiğinde ağır karaciğernekrozuna neden olmuştur. Sıçanlar ilacın toksik etkisine daha az duyarlıdır. Bu tür içinbildirilen LD50 1000 mg/kg olup, bu dozlarda dahi karaciğer nekrozu görülmez. Ayncaaynı türler için de değişik LD;o değerleri bildirilmiştir.
Metokarbamol:
Metokarbamolün akut toksisitesi görece düşüktür. Hayvanlarda yapılan çalışmalarda şu intoksikasyon belirtileri gözlenmiştir: ataksi, katalepsi, nöbetler ve koma.
Metokarbamolün genetik toksisitesi ile ilgili

in vitroin vivo6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER:6.1. Yardımcı maddelerin listesi:

Mısır nişastası Polivinilpirolidon K - 30Magnezyum stearatAvisel

6.2 Geçimsizlikler

Geçerli değil.

6.3 Raf ömrü

24 ay

6.4 Saklamaya yönelik özel uyarılar

25°C'nin altında saklanmalıdır.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Al / PVC Blister,
Bir kutuda 2 blister x 10 = 20 tablet.
Bir kutuda 4 blister x 10 - 40 tablet.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imbası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller 'Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği' ve 'Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri'ne uygun olarak imhaedilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Sanofi aventİs İlaçları Ltd. Şti.
No. 209 4. Levent - İSTANBUL Tel: 0212 339 10 00Faks: 0212 339 10 89

8. RUHSAT NUMARASI

216/13

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 10.06.2008 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

12/13

İlaç Bilgileri

Miyorel Tablet

Etken Maddesi: Metokarbamol+parasetamol

Atc Kodu: N02BE51

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Miyorel Tablet Kısa Ürün Bilgisi
  • Miyorel Tablet Kısa Ürün Bilgisi
  • Google Reklamları

    İlgili İlaçlar

  • Miyorel 20 Tablet
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.