Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Concerta 27 mg Kontrollü Salım Tableti Kısa Ürün Bilgisi

Sinir Sistemi » Psikoanaleptikler » Psikostimülan İlaçlar » Santral Etkili Sempatomimetikler » Metilfenidat Hidroklorür

KISA URUN BILGISI

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

CONCERTA 27 mg kontrollü salım tableti

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİ Etkin madde:

Metilfenidat hidroklorür 27 mg

Yardımcı maddeler:

Laktoz monohidrat 5,2 mg
Sodyum klorür 18 mg
Yardmıcı maddeler için

6.Ve

bakmız.

3. FARMASÖTİK FORMU

Kontrollü salım tableti.
Bir tarafına siyah mürekkeple “alza 27” yazılmış kapsül biçiminde gri tabletler.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötikendikasyonlar

Concerta Dikkat Eksikliği-Hiperaktivite Bozukluğu'nım (DEHB) tedavisinde endikedir.
Concerta'nm DEHB tedavisindeki etkinliği, DEHB için DSM-IV kriterlerim karşılayan 6-12 yaşmdaki çocuklarda yapılan üç kontrollü klinik araştırmadan elde edilmiştir.
Concerta diğer tedaviler tek başma yetersiz olduğunda, kapsamlı bir tedavi programımn parçası olarak kullamlmalıdır. Bu hastalarda, DEHB için kapsamlı bir tedavi programı, diğer önlemleri (psikolojik, eğitsel, sosyal) de içermelidir. Tam, DSM-IV kriterlerine ya da ICD-10 kılavuzuna göre ve hastanm tam hikayesi ve değerlendirmesine dayandırılarak konmuş olmalıdır.
Concerta tedavisi DEHBTi tüm hastalarda gerekmeyebilir. ilaca başlama karan hastamn semptomlarmm ciddiyetinin aynntılı olarak değerlendirilmesine dayalı olarak verilmelidir.
Concerta gibi stimulan ilaçlar çevresel faktörlere ve/veya psikozlar dahil diğer primer psikiyatrik hastalıklara sekonder olarak gelişen durumlarda hastalarm kullanmn için amaçlanmamıştrr. Uygun eğitsel yaklaşun esastır ve psikososyal girişimler genellikle yararlıdır.
Bu sendromun spesifik etiyolojisi bilinmemektedir. Tek bir tamsal testi yoktur. Yeterli bir tam için tıbbi ve özel psikolojik, eğitimsel ve sosyal kaynaklann kullamiması gerekir. Öğrenme yetisi etkinlenmiş olabilir ya da olmayabilir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Concerta 6 yaşm altmdaki hastalarda kullamimamalıdır.

Pozoloji:

Doz, hastanm gereksinimlerine ve yamtlarma bağlı olarak bireysel olarak ayarlanmalıdır.
Doz, 6-12 yaş arasındaki çocuklarda 18 mg'lık artışlarla maksimum 54 mg/günlük bir doza ve 13-17 yaş arasmdaki adolesanlarda (ergenlerde)

ancak hekimin gerekli gördüğüdurumlarda

maksimum 72 mg/günlük doza çıkılabilir. Genel olarak doz ayarlaması yaklaşık bir haftalık aralıklarla yapılmalıdır.

Concerta'vı Tmetilfenidat't ilk kez alacak olan hastalar:


Concerta'nm halen metilfenidat almayan ya da metilfenidat dışmda başka stimulan ilaç almakta olan hastalar için önerilen başlangıç dozu günde bir kez 18 mg'dır.

Halen Concerta rmeti1fenidaf> almakta olan hastalar:


Halen günde üç kez 5 mg metilfenidat hidroklorür (veya günde iki kez 5 mg metilfenidat hidroklorür veya Sürekli Salım 20 mg) almakta olan hastalara önerilen Concerta dozu 18 mg'dır. Halen günde üç kez 10 mg metilfenidat hidroklorür (veya günde iki kez 10 mg metilfenidat hidroklorür veya Sürekli Salım 40 mg) almakta olan hastalara Önerilen Concerta dozu 36 mg'dır. Bazı durumlarda, uygun doz 54 mg olabilir. Doz tavsiyeleri, mevcut doz rejimi ve klinik değerlendirmeye dayanmaktadır.
Halen diğer dozlarda metilfenidat almakta olan hastalar için doz seçilirken, klinik değerlendirme kullamimalıdır.
6-12 yaş arası çocuklarda 54 mg'dan daha yüksek bir günlük doz

öneriImemektediröneri Imemektedirkesilmelidir.


Doz azaltımı ve ilacm kesilmesi:
Semptomlarm paradoksik olarak ağırlaştığı ya da başka advers olaylarm meydana geldiği durumlarda, doz azaltılmalı ya da eğer gerekli ise ilaç kesilmelidir.

Uygulama sıklığı ve süresi:

Concerta oral yolla günde bir kez uygulanır. Etkinin doz alımı sonrası 12 saat süresince mevcut olduğu gösterildiğinden, ürün sabahlan alınmalıdır.

İdame/uzatılmış tedavi:


Concerta'mn uzun süreli kullanımı kontrollü çahşmalarla sistematik olarak değerlendirilmemiştir. DEHB hastalarmda Concerta kullanımım seçen hekim, hastanm ilaçsız nasıl fonksiyon göreceğini değerlendirmek için her bir hasta için ilaçsız denemelerle ilacm uzun süreli yaranm periyodik olarak tekrar değerlendirmelidir. İlaç geçici ya da tamamen kesildiğinde düzelme devamlı olabilir.

Uygulama şekli:

Concerta bütün halinde su ile yutulmalı; çiğnenmemeli, bölünmemeli ya da ezilmemelidir

{bkz. Bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).


Concerta besinlerle ya da beraberinde besin almmaksızm uygulanabilir

{bkz. Bölüm 5.2 Farmakokinetik özellikleri).


özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Concerta'mn böbrek yetmezliği olan hastalarda kullanımına ilişkin deneyim mevcut değildir. İnsanlara radyoaktif olarak işaretlenmiş metilfenidat uygulanmasmdan sonra metilfenidat büyük ölçüde karaciğerde metabolize olmuştur ve radyoaktivitenin yaklaşık %80'i idrarda (alfa)-fenil-piperidûı asetik asit (PPA) biçiminde atılmıştır. Renal klerens, metilfenidatm klerensinde önemli bir yol olmadığmdan, böbrek yetmezliğinin Concerta'nın farmakokinetİği üzerinde çok küçük bir etki yaratması beklenir. Doz ayarlaması gerekebilir.
Concerta'nm karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanımma ilişkin deneyim mevcut değildir.

Pediyatrik popülasyon:

Concerta 6 yaşm altmdaki çocuklarda kullamimamahdır.

Geriyatrik popülasyon:

Concerta'nm yaşlılarda kullammı kontrollü çalışmalarda incelenmemiştir.

Diğer:

Concerta'mn yetişkinlerde kullammı kontrollü çalışmalarda incelenmemiştir.

4.3. Kontrendikasy onlar

Concerta aşağıdaki durumlarda kontrendikedrr:
• Metilfenidata ya da ürünün diğer bileşenlerine karşı aşın duyarlılığı olduğu bilinen hastalarda;
• İlaç anksiyeteyi, gerginliği ve ajitasyonu ağırlaştırabileceğinden bu semptomlann belirgin olarak görüldüğü hastalarda;
• Glokomu olan hastalarda;
• Tourette sendromu veya tikleri olan ya da ailesinde Tourette sendromu tamsı olan hastalarda;
• Monoamin oksidaz (MAO) inhibitörleriyle yapılan tedavi sırasmda ve bir MAO inhibitörimün kesilmesini takiben en az 14 günlük bir süre boyunca (hipertansif
nöbetler meydana gelebilir)

{bkz. Bölüm 4.5 Diğer tıbbi ürünlerle etkileşim ve diğer etkileşim şekilleri).


• Hipertiroidi olan hastalarda;
• Şiddetli angina pektorisi olan hastalarda;
• Kardiyak aritmisi olan hastalarda;
• Şiddetli hipertansiyonu olan hastalarda;
• Şiddetli depresyon, anoreksia nervoza, psikotik semptomlar ya da intihar eğilimi gösteren hastalarda (ilaç bu durumlan kötüleştirebilir);
• İlaç bağmüıhğı ya da alkolizmi olan hastalarda;
• Gebelik srrasmda;

(bkz. Bölüm 4.6. Gebelik ve Laktasyon ve 5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri)


4.4. Özel kuUanmı uyarılan ve önlemleri

Nedensel bir ilişki kamtlanmamış olmakla birlikte, stimulan etkileri olan DEHB ilaçlanyla tedavi edilen yapısal kardiyak anormallikleri bulunan hastalarda ani ölüm bildirilmiştir- Bu tedaviler yapısal kardiyak anormallikleri bulunan hastalarda dikkatle kullamimahdır.
Concerta 6 yaşm altmdaki hastalarda kullanılmamalıdır. Metilfenidatm uzun süreli kullammmm güvenliliğine dair henüz yeterli veri mevcut değildir.
Bir nedensel ilişki ortaya konmamış olmakla birlikte, çocuklarda stimulanlarm uzun süreli kullanımıyla birlikte büyümenin (yani kilo alma ve/veya boy uzaması) baskılandığı bildirilmiştir. Dolayısıyla, uzun süreli tedavi gerektiren hastalar dikkatli bir şekilde izlenmelidir. Beklendiği şekilde büyümeyen ya da kilo almayan hastalarm tedavileri kesilmelidir.
Concerta su ile bütün olarak yutulmahdır. Tabletler çiğnenmemeli, böl

ünm

eme] i ya da ezilmemelidir. İlaç, kontrollü bir hızda salınması için tasarlanmış olan, emilemeyen bir dış katman içinde bulunmaktadır. Tablet kabuğu, çözünemeyen çekirdek bileşenleriyle birlikte vücuttan atılır; hastalar dışkılarmda ara sıra tablete benzeyen bir şey gördüklerinde endişelenmemelidir.
Concerta tableti deforme olmayan nitelikte olduğundan ve gastrointestinal kanal içinde kayda değer bir şekil değişikliğe uğramadığmdan, önceden var olan ciddi gastrointestinal daralması (patolojik ya da iyatrojenik) bulunan hastalara ya da disfajisi olan veya tabletleri yutarken belirgin zorluk çeken hastalara uygulanmamalıdır. Bilinen daralmalan olan hastalarda deforme olmayan nitelikte kontrollü salım formüllerin yutulmasıyla ilişkili olarak ender şekilde obstrüktif semptomlar bildirilmiştir. Tabletin kontrollü salım tasannu nedeniyle, Concerta sadece tableti bütün olarak yutabilen hastalarda kullamimalıdır.
Concerta şiddetli depresyonun tedavisi için ve/veya normal bit

kinlik

durumlannm önlenmesi ya da tedavisi için kullanılmamalıdır.
Concerta aşağıdaki durumlarda dikkatie uygulanmalıdır:
• Klinik deneyimler metilfenidatm psikotik hastalarda uygulanmasınm davranış bozukluğunu ve düşünme bozukluğunu ağırlaştırabileceğini göstermektedir.
• Klinik çalışmalarda, hem Concerta hem de metilfenidat günde üç kez uygulandıklannda, gün içinde plaseboya kıyasla istirahat sırasmdaki nabız ortalama 2 ile 6 vurum/dakika artarken, sistolik ve diyastolik kan basmcmda yaklaşık ortalama 1 ile 4 mm Hg'lık artışlar oluşturmuştur. Bundan dolayı, altta yatan tıbbi dunımlan kan basmcmdaki ya da kalp atım hızmdaki artışlarla kötüleşebilecek hastalar tedavi edilirken dikkatli olunmahdır. Concerta kullanan hastalarda, kan basmcı (özellikle hipertansif hastalarda) ve kalp atım hızı uygun aralıklarla izlenmelidir. Hipertansif hastalarda kullamlurken dikkatli olunmahdır.

• Concerta ilaç bağımlılığı ya da alkolizm öyküsü olan hastalara verilirken dikkatli olunmalıdır. Kronik kötüye kullanım, değişik derecelerde anormal davranışla birlikte belirgin toleransa ve psişik bağımlıhğa neden olabilir. Özellikle parenteral yolla suistimali gerçek psikotik episodlara neden olabilirler. Şiddetli depresyon gelişebileceğinden, ilacm kötüye kullanım sonrası kesilmesi sırasmda, dikkatli bir denetim gereklidir. Kronik terapötik kullanun sonrası ilaç kesilirken, altta yatan bozukluğun semptomlannı açığa çıkarabilir ve bu semptomlarm takibi gerekebilir.

• Metilfenidatm daha önceden nöbet öyküsü olan hastalarm, nöbetleri olmaksızm önceden EEG anormallikleri (değişikliği) olan hastalarm ve çok ender olarak nöbet Öyküsü ve önceden nöbetlere dair hiçbir EEG bulgusu olmayan hastalarda nöbet eşiğini
düşürebileceğine dair bazı klinik bulgular mevcuttur. Nöbet görülmesi durumunda ilaç kesilmelidir.
Ender vakalarda görme bozukluklarma ilişkin semptomlarla karşılaşılmıştır. Odaklanma güçlükleri ve bulanık görme bildirilmiştir.
Uzun süreli tedavi sırasmda, periyodik hematolojik izleme (tam kan sayımı, ayıncı sayımlar ve trombosit sayımı) önerilir.
Nadir görülen kalıtımsal hastalıklar arasmda bulunan galaktoz intoleransı, Lapp-laktoz eksikliği ya da glikoz-galaktoz malabsorbsiyonu olan kişiler bu ilacı kullanmamalıdırlar.
Concerta her bir tablette 23 mg'dan daha az sodyum ihtiva eder. Sodyuma bağlı herhangi bir olumsuz etki beklenmez.
Concerta, içerdiği metilfenidat etkin maddesi nedeniyle doping testi sn*asmda pozitif sonuca yol açar.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Concerta, non-selektif geri dönüşsüz MAO inhibitörleriyle tedavi gören veya önceki 2 hafta boyunca tedavi görmüş hastalarda kullamimamalıdır

(bl(z. Bölüm 4.3 Kontrendikasy onlar).


Kan basmcı üzerindeki olası etkilerinden dolayı Concerta vazopresör ajanlarla birlikte dikkatli bir şekilde kullamlmalıdır.
İnsanlar üzerinde yapılan farmakolojik çalışmalar, metilfenidatm, antikoagülan kumarin'in, antİkonvülzanlarm (örneğin fenobarbital, fenitoin, primidon) ve bazı antidepresanlann (trisiklüder ve selektif serotonin geri alım inhibitörleri) metabolizmasmı inhibe edebileceğim göstermiştir. Metilfenidatla birlikte verilecekleri zaman bu ilaçlarm dozla

rınınazaltılarak ayarlanmaları gerekebilir. Birlikte metilfenidat uygulanmasma başlarken ya da birlikte uygulanan metilfenidat kesilirken doz ayarlaması yapmak ve plazmadaki ilaç konsantrasyonlarını (ya da kumarin alınması durumunda pıhtılaşma zamanlarım) izlemek gerekli olabilir.

Her ne kadar nedensellik ilişkisi saptanmamışsa da klonidin ile birlikte kullammda ciddi advers olaylar bildirilmiştir. Klonidin ve diğer santral etkili alfa-2-agonistleri ile birlikte metilfenidat kullammmm güvenliliği sistematik olarak değerlendirilmemiştir.

4.6. Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye :

Gebelik Kategorisi C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadmlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon):

Metilfenidatm gebe kadınlarda kullammma ilişkin yeterli veri mevcut değildir.
Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulımduğunu göstermiştir

{bkz. Bölüm 5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri).

İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Gebelik dönemi :

Concerta gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullamlmamalıdn:.

Laktasyon dönemi :

Metilfenidatm insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Emzirmenin durdurulup durdurulmayacağma ya da Concerta tedavisinin durdurulup durdurulmayacağma/tedaviden kaçmılıp kaçmılmayacağma ilişkin karar verilirken, emzirmenin çocuk açısmdan faydası ve Concerta tedavis

ininemziren anne açısmdan faydası dikkate alınmalıdır.

Üreme yeteneği / Fertilité :

18-hafta devam ettirilen doğurganlık çaüşmasmda 160 mg/kg/gün'e kadar metilfenidat hidroklorür uygulanan farelerde fertilitenin etkilenmediği gösterilmiştir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Concerta'nm araç ve makine kullanımı üzerindeki etkileri ile ilgili hiçbir çalışma yapılmanuştır. Bununla birlikte, Concerta baş dönmesi, bulanık görme ve odaklanma güçlüklerine neden olabilir. Bu gibi nedenlerden dolayı araç ve makine kullanırken ya da diğer potansiyel olarak tehlike içeren aktiviteler yerine getirilirken dikkatli olunmalıdır.

4.8. İstenmeyen etkiler

Şu terimler ve sıklık dereceleri kullamimıştır:

Çok yaygm (> 1/10); yaygm ^ 1/100 ila <1/10); yaygm olmayan (> 1/1000 ila <1/100); seyrek {> 1/10.000 ila <1/1000); çok seyrek (< 1/10.000).

Concerta için klinik çahşmalar içinde bildirilen istenmeyen etkiler:

Metabolizma ve beslenme hastalıkları Çok yaygm:

İştah kaybı

Yaygm:

Kilo kaybı

Yaygm olmayan:

İştah artışı

Psikiyatrik hastalıklar Çok yaygm:

Uykusuzluk

Yaygm:

Anksiyete, depresyon, sinirlilik, düşmanca davranışlar, seğirme (tikler), duygusal değişkenlik

Yaygın olmayan:

İntihar girişimi, apati, anormal düşünceler, anormal rüyalar, halüsinasyonlar, konfuzyonlar, uyku bozukluğu

Sinir sistemi hastalıkları Çok yaygm:

Baş ağnsı

Yaygın:

Baş dönmesi, uyku hali, asteni, agrevasyon reaksiyonlan

Yaygm olmayan:

Migren, vertigo, ağn, konuşma bozukluğu

Göz hastalıkları Yaygın olmayan;

Diplopi

Kardiyak hastalıklar Yaygın olmayan:

Taşikardi, göğüs ağrısı

Vasküler hastalıklar Yaygın:

Hipertansiyon

Solunum sistemi, göğüs hastahklan ve mediastinal hastalıklar : Yaygın olmayan:

Öksürükte artış, burun kanaması

Gastrointestinal hastalıklar Çokyaygm:

Mide ağnsı

Yaygın:

Bulantı ve/veya kusma, dispepsi

Yaygın olmayan:

Diyare, feçes inkontinansı

Deri ve deri altı doku hastalıkları:

Yaygın :

Döküntü

Yaygm olmayan

Kaşmtı, ürtiker, saç dökülmesi

Kas-iskelet sistemi bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları Yaygm olmayan:

Bacak kramplan, hiperkinezi

Böbrek ve üriner sistem hastalıkları Yaygm olmayan:

Sık idrara çıkma, hematüri ve idrar sıkıştırması

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkm hastahklar Yaygm olmayan:

Ateş, kınklık, kaza ile yaralanmaya sebebiyet
İstenmeyen etkilerin sıklığı, günde 3 kez verilen çabuk salimli metilfenidat ile görülene benzerdir.
DEHB olan adolesanlarda yapılan Plasebo kontrollü klinik bir etkinlik ve güvenlilik çalışmasmda (n=220) Concerta® 72 mg/ gün dozlanna kadar iyi tolere edilmiştir.Yan etkiler pediatrik klinik çalışmalarda bildirilenler ile uyumlu bulunmuştur.

Concerta ile pazarlama sonrası deneyim:

Kan ve lenf sistemi hastalıkları Çok seyrek:

Lökopeni, trombositopeni

Göz hastalıkları Çok seyrek:

Görsel odaklanma güçlükleri, bulanık görme

Kardiyak hastalıklar Çok seyrek:

Palpitasyonlar, aritmi

Araştırmalar Çok seyrek:

Anormal karaciğer fonksiyon testleri (öm. transaminaz seviyelerinin artması)

Diğer metilfenidat formülasyonlan ile görülen istenmeyen etkiler:

Kan ve lenf sistemi hastalıkları Çok seyrek:

Trombositopenik pnrpura, anemi

Psikiyatrik hastalıklar Seyrek:

Çocuklarda uzun süreli kullanunda hafif gelişim geriliği

Çok seyrek:

Mevcut tiklerde ve Tourette sendromımda şiddetlenme, toksik psikozlar (bazen görsel ve dokunsal halüsinasyonlarm eşlik ettiği), geçici depresyon durumu

Sinir sistemi hastalıkları Çok seyrek:

Aşın aktivite, konvülziyonlar, yetersiz dokümante edilmiş nöroleptik malign sendrom (NMS), koreo-atenoid hareketler

Kardiyak hastalıklar Seyrek:

Anjina pektoris

Vasküler hastalıklar Çok seyrek:

Serebral arterit ve/veya oklüzyonlar

Hepato-hilier hastalıklar Çok seyrek:

Hepatik koma

Deri ve deri altı doku hastahkları Yaygm:

Kaşmtı

Çok seyrek:

Eksfolyatif dermatit, multifomı eritem

Kas-iskelet sistemi bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları Yaygın;

Artralji

Çok seyrek;

Kas kramplan

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar Yaygın:

Ağız kuruluğu, ateş

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Akut metilfenidat doz aşunmm semptomlan, temel olarak SSS'nin aşm uyanlmasmdan ve aşm sempatomimetik etkilerden kaynaklanmaktadır. Söz konusu semptomlar arasmda şunlar buiımabilir:
Kusma, ajitasyon, tremor, hiperrefleksi, kas seğirmesi, konvülziyon (sonrasmda koma gelişebilir), öfori, konfüzyon, halüsinasyon, deliryum, terleme, yüz kızarması, baş ağnsı, ateş, taşikardi, çarpmtı, kardiyak aritmi, hipertansiyon, midriyazis ve mukoz membranlarda kuruluk.

Önerilen tedavi


Tedavi uygun destekleyici uygulamalardan oluşur. Hastanm kendi kendisine zarar vermesi önlenmeli ve hasta zaten mevcut olan aşın uyanhnayı ağırlaştıracak dış stimulanlara karşı korunmalıdır. Gerekirse mide içeriği gastrik lavaj uygulanarak boşaltılabilir. Gastrik lavaj uygulamadan önce eğer mevcutsa ajitasyon ve nöbetler kontrol altma ahnmah ve solunum yolu açık tutuhnahdır. Bağırsağm detoksİkasyonu için yapılabilecek diğer uygulamalar arasmda aktif kömür ve müshil uygulaması yer almaktadır. Dolaşun ve solunum fonksiyonlarmın devamı için yoğun bakım sağlanmalıdır. Hiperpireksi için ekstemal soğutma prosedürleri gerekli olabilir.
Concerta'nm doz aşımı tedavisinde periton diyalizi ya da ekstrakorporal hemodiyalizin etkinliği belirlenmemiştir.
Hastalara doz aşımı tedavisi uygulamrken Concerta'dan metilfenidatm uzatılmış salmı yaptığı unutulmamalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Psikostimülanlar ATC Kodu: N06BA04
Metilfenidat HCl santral sinir sistemi stimulamdu*. Dikkat Eksikliği-Hiperaktivite Bozukluğu'ndaki (DEHB) terapötik etki mekanizması bilinmemektedir. Metilfenidatm, presinaptik nöronlara noradrenalimn ve dopaminin gerialmum bloke ettiği ve monoaminlerin ekstranöronal aralığa salumm arttndığı düşünülmektedir. Metilfenidat, d- ve 1-izomerlerinden oluşan rasemik bir kanşımdır. Farmakolojik olarak d-izomeri 1-izomerinden daha aktiftir.

5.2. Farmakokinetik özellikler Gene! Özellikler

Günde bir kez olmak üzere tek ve çoklu doz uygulamalarım takiben Concerta'mn farmakokinetiğınde hiçbir değişiklik kaydedilmemiştir.

Emilim:


Metilfenidat kolayca emilir. Yetişkinlerde Concerta'nm oral yolla uygulanmasım takiben, plazma metilfenidat konsantrasyonlan hızla artarak 1 ile 2 saat içerisinde bir başlangıç maksimumuna ulaşılır. Bundan sonra birkaç saat içinde konsantrasyon giderek artmaya devam eder. Doruk plazma konsantrasyonlarma 6 ile 8 saatte ulaşılır. Bu aşamanm ardmdan plazma metilfenidat düzeyleri yavaş yavaş düşmeye başlar. Günde üç kez alınan çabuk salimli metilfenidatla üişkili olarak gözlenen doruk ve çukur konsantrasyonları arasmdaki dalgalanmalar, günde bir kez ahnan Concerta ile en aza indirilir. Günde bir kez kullamlan Concerta üe çabuk salimli metilfenidat formülasyonlannm bağıl biyoyararlanımı karşılaştırılabilirdir.
36 yetişkin hastaya günde bir kez 18 mg Concerta veya günde 3 kez 5 mg metilfenidat hidroklorür uygulamasından sonraki ortalama farmakokinetik parametreleri Tablo T de özetlenmiştir.

Tablo 1 Ortalama ± SS Farmakokinetik Parametreler

Metilfenidat hidroklorür (Günde 3 kez 5 mg) (n=35)
CONCERTA (günde tek doz 18 mg) (n=36)

PARAMETRELER

Cmaks (ng/ml)

4.2 ±1.0

3.7dbl.O

Tmaks (saat)
6.5 ±1.8

6.8 ±1.8


EAA«> (ng.saat/ml)
38.0 ±11.0

41.8 ±13.9

tı/2 (saat)
3.0 ±0.5

3.5 ± 0.4

Günde bir kez olmak üzere tek ve çoklu doz uygulamalarmı takiben Concerta'mn farmakokinetiğinde hiçbir değişikliğin kaydedilmemiş olması anlamlı bir ilaç birikiminin olmadığım göstermektedir. Günde bir kez olmak üzere çoklu doz uygulaması sonucu elde edilen EAA ve t]/2 değerleri Concerta'mn 18 mg'lık tek dozundan sonra elde edilenlerle benzerdir.

Dagılun:


Yetişkinlerde plazma metilfenidat konsantrasyonlan oral uygulamayı takiben bi-eksponensiyal olarak azalmaktadır. Concerta'nm oral yolla uygulanmasmı takiben yetişkinlerde metilfenidatm yanlanma ömrü yaklaşık 3.5 saattir. Metilfenidat ve metabolitlerinin proteinlere bağlanma oram yaklaşık %15'tir. Sanal dağılım hacmi yaklaşık 13 L/kgMır.

Bivotransformasvon:


İnsanlarda metilfenidat esas olarak çok az farmakolojik aktivitesi olan ya da hiç olmayan PPA de-esteriJBye edilerek büyük ölçüde karaciğerde metabolize edilir. Yetişkinlerde günde bir kez uygulanan Concerta'mn metabolizması günde üç kez uygulanan metilfenidatmkine benzerdir. Concerta'nm günde bir kez uygulanan tek ve çoklu dozlanmn metabolizması benzerdir.

Eliminasvon:


İnsanlara radyoaktif-işaretli metilfenidatm oral dozunun uygulanmasmdan sonra radyoaktivitenin yaklaşık %90'ı idrarda saptanmıştır. İdrardaki ana metabolit, dozun yaklaşık %80'ine karşılık gelen PPA'dır.

Doğrusallık /Do^sal Olmayan Durum:


Concerta'mn günde bir kez, 18, 36 ve 54 mg dozlarda yetişkiıüere uygulanmasının ardmdan, d-metilfenidat için Cmaks ve EAA(o^) değerleri doz-orantılı iken 1-metilfenidat'm Cmaks ve EAA(o^) değerleri dozla orantıh olarak artmamıştır. Concerta uygulamasından sonra, 1-izomerinin plazma konsantrasyonlan, d-izomerinin plazma konsantrasyonlarının yaklaşık 1/40'ıdu*.
13-16 yaş arası DEHB olan adolesanlarda yapılan çoklu doz çalışmasmda reçete edilen dozlarda (18-72 mg/gün) Concerta ortalama Cmaks ve

EAATAU

değerleri doz ile orantılı olarak artış göstermiştir.

Besinlerin etkisi:


7ağ açısmdan zengin bir kahvaltıdan sonra veya aç kamma hastalara Concerta verildiğinde ilacm farmakokinetiğinde ya da farmakodinamik özelliklerinde farklılık gözlenmemiştir. Yiyecek varlığmda veya yokluğunda doz ayarlanmasma ilişkin bir kamt yoktur.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Cinsiyet:


Sağlıklı yetişkinlerde Concerta'mn doza-uyarlanmış ortalama EAA(o^) değerleri erkeklerde 36,7 ng.saat/ml ve kadınlarda 37,1 ng.saat/ml'dir; iki grup arasmda anlamlı fark görülmemiştir.

Irk:


Concerta alan yetişkinlerde doza-uyarlanmış EAA(o^) etnik gruplar arasmda tutarlılık göstermiştir; bunımla birlikte, çalışmaya katılan hasta grupla

rınınbüyüklükleri, farmakokinetikteki etnik farklılıklan saptamaya yetecek boyutta olmayabilir.

Yas:


6 yaşmdan küçük çocuklarda Concerta'nm farmakokinetiğine ilişkin çahşma yapılmamıştır.

Böbrek vetmezlia:


Concerta'mn böbrek yetmezliği olan hastalarda kullammma ilişkin deneyim mevcut değildir. İnsanlara radyoaktif olarak işaretlenmiş metilfenidat uygulanmasmdan sonra metilfenidat büyük ölçüde metabolize olmuştur ve radyoaktivitenin yaklaşık %80'i idrarda PPA biçiminde atıhmştu*. Renal klerens, metilfenidatm klerensinde önemli bir yol ohnadığmdan, böbrek yetmezliğinin Concerta'mn farmakokinetiği üzerinde çok küçük bir etki yaratması beklenir.

Karaciğer vetmezligi:


Concerta'nm karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullammma ilişkin deneyim mevcut değildir.

5.3.Klinik Öncesi güvenlilik verileri

Farelerde yürütülen bir ömür boyu karsinojenisite çalışmasmda, günlük yaklaşık 60 mg/kg/gün dozlannda uygulandığmda metilfenidat hidroklorür hepatoselüler adenomlann ve sadece erkeklerde hepatoblastomalarm artışma neden olmuştur. Bu doz mg/kg bazmda insanlar için önerilen dozun oldukça üstündedir. Hepatoblastoma oldukça nadir görülen bir kemirici malign tümör tipidir, Total malign hepatik tümörlerinde bir artış görülmemiştir. Kullamlan fareler hepatik tümörlerin gelişmesine duyarlı türlerdir ve bu sonuçlann insanlardaki önemi bilinmemektedir.
Sıçanlarda yapılan benzer bir ömür boyu çalışmada metilfenidat hidroklorürün 45 mg/kg/gün'e kadar dozlannda karsinojenisiteye ilişkin bir kamt gözlenmemiştir.
Transjenik fare türü p53+/-'deki 24 haftalık bir çalışmada metilfenidat hidroklorürün 74 mg/kg/gün'e kadar dozlarda karsinojenisiteye ilişkin bir kamt gözlenmemiştir.
Köpeklerde Concerta'nm 72 mg/gün'e kadar (8 mg/kg/gün'e kadar) dozlan İle yapılan 30 günlük oral dozlama çalışmasmda gastrointestinal veya sistemik toksisiteye rastlanmamıştır.
Metilfenidat in vitro Ames ters mutasyon deneyinde veya in vitro fare lenfoma hücresi ileri mutasyon deneyinde mutajenik bulunmamıştır. Çin hamsterlerinin kültüre över hücreleri üzerindeki in vitro bir testte, kardeş kromatit değişimi ve kromozom aberasyonlan artnuştır. Metilfenidat in vivo fare kemik iliği mikronükleus analizinde negatif bnlımmuştur.
Metilfenidat hidroklorürün mg/kg bazmda önerilen en yüksek insan dozunun yaklaşık 100 katı olan 200 mg/kg/gün dozunda verildiğinde tavşanlarda teratojenik etkileri olduğu gösterilmiştir.
Farmakokinetik verilere dayamlarak, gönüllülerdeki klinik çalışmalarda ve hastalarda Concerta'nm önerilen en yüksek dozu ile gözlenenin yaklaşık 9-12 katı sistemik metilfenidat maruziyeti ile sonuçlanan, 30 mg/kg/gün metilfenidat hidroklorür dozlanna kadar sıçanlarda teratojenik etküer gözlenmemiştir.
Hekimlerle ilgili diğer tüm güvenlilik verileri ilgili bölümde verilmiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER

6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Butilhidroksitoluen, selüloz asetat 398-10, hipromeloz 3cp, konsantre fosforik asit, poloksamer 188, polietilen oksit 200K ve 7000K, povidon K 29-32, sodyum klorür, stearik asit, suksinik asit, demir (III) oksit

(kırmızı

) , demir (EH) oksit (siyah)
İlaç kaplama: Demir (IH) oksit (siyah), hipromeloz 15cp, laktoz monohidrat, titanyum dioksit ve triasetin
Şeffaf kaplama; Kamauba mumu, hipromeloz 6cp, ve makrogol
Baskı mürekkebi: Demir (III) oksit (siyah), hipromeloz 6cp, izopropil alkol, propilen glikol, saf su.

6.2 Geçimsizlikler

Bilinen herhangi bir geçimsizliği bulunmamaktadır.

6.3. Raf ömrü

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25 C altmdaki oda sıcaklığında saklaymız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

İçerisinde bir veya iki adet nem tutucu bulunan çocuk korumalı, polipropilen kapaklı yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) şişe.
Paket büyükltıkleri 30 tablet halinde.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullamitnamış olan ürünler ya da atık materyaller ”Tıbbi Atıklarm Kontrolü Yönetmeliği” ve ''Ambalaj Atıkla

rınınimh

a edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Johnson and Johnson Sıhhi Malzeme San. ve Tic. Ltd. Şti., Kavacık Mahallesi Ertürk Sokak Keçeli PlazaNo:13 Kavacık, Beykoz-istanbul Tel: O 216 538 20 00 Faks: O 216 538 24 99

8. RUHSAT NUMARASI

123/99
9.

İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi:Ruhsat yenileme tarihi:


10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Concerta 27 mg Kontrollü Salım Tableti

Etken Maddesi: Metilfenidat monohidrat

Atc Kodu: N06BA04

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.