Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Sibaris 10mg Film Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BİLGİSİ

1. BEŞERİ iroBİ ÜRÜNÜN ADISİBARİS 10 mg film tablet

2. KALİTATİF VE KAKTİTATİF BİLEŞİMİ Etkin madde:

Sibutramin hidroklorür monohidrat (8.37 mg sibutramin'e eşdeğer): 10 mgYardımcı maddeler:

Laktoz monohidrat : 51.527 mg

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakmız.

3. FARMASÖTİK FORMFilm tablet

Beyaz, beyaza yakın renkte bir yüzü çentikli oval film tabletlerdir.

Çentiğin amacı tabletin eşit dozlara bölünebilmesi içindir.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endJkasyonlar

SİBARİS, obez hastalarda vücut kitle indeksi (VKİ) 30 kg/m^ ve üstünde olan hastalarda veya VKİ 27 kg/m^ ve üstünde olup tek başına uygulanan, uygun rejimle sonuç alınamamış ve obeziteye bağlı diğer risk faktörleri de taşıyan hastalarda (örneğin; tip 2 diyabet veya dislipidemi bulunuyorsa) diyetin yanında destekleyici tedavi olarak kullanılır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Tedavinin obezite konusunda deneyimli bir hekim tarafindan başlatılması önerilir. Bu ilaçla tedaviye başlamadan önce obezitenin sekonder nedenlerden kaynaklanmadığından emin olmak gereklidir. Obezite kontrolü geniş kapsamh bir yaklaşım gerektirir ve diyetetik, fiziksel aktivitede artış gibi davranış modifikasyonu içermelidir. Bu entegre yaklaşım, yeme ahşkanlıklannda ve davramşta değişim için esas olup, SİBARİS kesildiğinde düşen kilo seviyesinin uzun süre devamlıhğım sağlaması amacıyla temeldir. Hastalar, SİBARİS alırken yaşam tarzlanm değiştirmeleri gerekhdir ki ilaç tedavisi durdurulduğunda kilolannm aynı kalabilmesini sağlayabilsinler. Hastalann ilaç tedavisi durdurulduğunda kilolannın aynı kalmasını sürdürürlerken yaşam biçimini de değiştirmeleri gereklidir. Bunu yapmazlarsa tekrar kilo alabilecekleri konusunda hastalar bilgilendirilmelidir. SİBARİS'in kesilmesinden sonra bile, hastalann izlenimi tarafindan teşvik edilmelidir.

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Yetişkinler

Başlangıç dozu olarak günde bir kez olmak üzere 10 mg'lık doz sabahlan kahvaltıyla birlikte ya da aç kamına sıvı (öm. bir bardak su) ile bütün bir şekilde alınmalıdır.

10 mg'lık doz ile yeterli cevap alınamayan hastalar (kriter; 4 haftada 2 kg'dan az kilo kaybı), 10 mg'lık dozu iyi tolere ediyorlarsa, dozaj günde bir kez 15 mg'lık doz'a yükseltilmelidir.

15 mg'lık doz ile yeterli cevap alınamayan hastalarda (kriter; 4 haftada 2 kg'dan az kilo kaybı) tedavi sürdürül memelidir.

Tedavi Süresi

Yeterli yanıt alınamayan hastalarda, tedaviye başladıktan sonra başlangıç vücut ağırlığının %5'inden daha az olacak şekilde kilo kaybı sabitlenmişse veya 3 ay içinde kilo kaybı başlangıç vücut ağırlığının %5'inden daha az olacak şekilde ise tedavi sonlandınimalıdır. Daha önceden kilo kaybeden hastalar sonradan 3 kg veya daha fazla kilo aldıysalar, tedaviye devam edilmemelidir.

Obeziteden bağımsız olarak aynı anda başka bir hastalığa sahip hastalarda, SİBARİS ile tedaviye devam edilmesi, sadece kilo kaybı; dislipidemisi olan hastalarda lipid profilinin veya tip 2 diyabetin glisemik kontrolünün gelişmesi gibi klinik açıdan yararlarla ilişkili ise tavsiye edilir.

SİBARİS sadece bir yıl boyunca verilebilir. Bir yılın üzerinde kullanıma ait veriler sınırlıdır.Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Renal yoldan yalnız inaktif metabolitler atılmakla birlikte, SİBARİS hafif - orta derece böbrek yetmezliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Sibutramin, hafif - orta derece hepatik yetmezliği olan hastalar üzerinde araştınldığında artan plazma seviyeleri gözlemlenmiştir, Advers etkiler bildirilmemiş olmasına rağmen bu hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Ağır karaciğer bozukluğu, ağır böbrek yetmezliği ve son evre böbrek yetmezliğine sahip olan diyalizdeki hastalarda kullanılmamalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

SİBARİS ile çocuklarda (18 yaş altı) veriler yeterli olmadığından, bu yaş grubunda uygulanmaz.

Geriyatrik popülasyon:

SİBARİS'in etkinliği ve tolerabilitesi ancak a2 sayıda yaşlı hastalarda (65 yaş üzeri)

araştınidığından kullanılmamalıdır.

4.3. Kontrendikasyonlar

• Sİbutramin hidroklorür monohidrata ve örün içeriğindeki diğer bir maddeye karşı bilinen aşın duyarlılık.

• Obezitenin organik hasarları

• Anoreksiya nervosa ve bulimia nervosa gibi majör beslenme bozukluklannm hikayesine sahip hastalarda

• Psikiyatrik bozukluk. Hayvan çalışmalarmda sibutramin antidepresan etkisi gösterebilir ve bu nedenle bipolar bozukluğu olan hastalarda manik episodlara neden olduğundan bu durum göz iirdı edilmemelidir,

• Dikkat dağınıklığı sendromu

• Monoamin oksidaz inhibitÖrleri veya psikiyatrik bozuklukların tedavisi için diğer santral etkili ilaçlar (antidepresanlar, antipsikotikler gibi) veya kilo kaybettirici veya uyku düzenliği için kullanılan triptofan ilaçlar ile kullanıldığı durumlarda ve iki haftayı geçen kullanımlarda.

• Koroner kalp hastalığı, kalp yetmezliği, taşikardi, periferal arteriyel oklüzif hastalığı, aritmi veya serebrovasküler hastalığında (inme veya TIA)

• Kontrol altma alınamamış hipertansiyonu ( >145/90 mmHg)

• Hipertroidizm

• Ağır karaciğer bozukluğu

• Ağır böbrek yetmezliği ve son evre böbrek yetmezliğine sahip olan diyalizdeki hastalarda

• İdrar yapamama ile oluşan benin prostatik hiperplazi

• Feokromositoma

• Dar açılı glokom

• İlaç, ilaç tedavisi hikayesinde veya alkol bağımlılığında

• Gebelik ve süt verme dönemi

• Yetersiz verilerden dolayı çocuklarda ve 18 yaşına kadarki genç yetişkinlerde

■ Yetersiz verilerden dolayı 65 yaş üstü hastalarda

4.4, Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

SİBARİS ile tedaviye başlamadan önce kan basmcı ve nabız hızı ölçülmelidir. Sibutramin bazı hastalarda klinik açıdan kan basmcmda artışa neden olduğundan, SİBARİS ile tedavi edilen hastalarda kan basıncı ve nabız hızı izlenmelidir. Tedavinin ilk üç aymda bu parametreler her 2 haftada bir; 4 ile 6 ay arasında ayda bir ve daha sonrasında maksimum 3 ay aralıklarla düzenli olarak kontrol edilmelidir. İki konsekütif vizitede, istirahat esnasında kalp hızı 10 bpm veya 10 bpm'den yüksek veya sistolik/diyastolik kan basıncı 10 mmHg veya 10 mmHg'den daha yüksek çıkan hastalarda tedaviye devam edilmemelidir. Daha önce iyi kontrol edilmiş hipertansif hastaların, kan basıncı iki konsekütif okumada 145/90 mmHg'yi aşarsa tedavi durdurulmalıdır (4.8 İstenmeyen etkiler bölümüne bakmız). Uyku apnesi sendromuolan hastalarda kan basmcı izlenmesine ayrıca dikkat edilmelidir._

■ SİBARİS sadece uygun zayıflama diyetine yeterli yanıt alınamayan hastalara, öm: 3 ay içinde %5'ten fazla kilo kaybma ulaşmakta sürekli güçlük çeken hastalara reçetelendirilebilir.

■ Sibutraminin eş zamanlı sempatomimetiklerle kullanımı için, lütfen 4.5 bölümüne bakımz.

■ Sibutramin primer pulmoner hipertansiyon ile ilişkilendirilmese de, genel olarak anti obezite ilaçlan açısından bakıldığında, rutin muayenelerde progresif dispne, göğüs ağnsı ve ayak bileği ödemi gibi semptomlann gözetilmesi önemlidir.

■ SİBARİS epilepsi hastalanna dikkatli verilmelidir,

■ Sibutramin, hafif - orta derece hepatik yetmezliği olan hastalarda araştınidığında artan plazma seviyeleri gözlemlenmiştir. Advers etkiler bildirilmemiş olmasına rağmen bu hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

■ Renal yoldan yalmz inaktif metabolitler atıhnakla birlikte, SİBARİS hafif - orta derece böbrek yetmezliği olan hastalarda dikkatli kullanıhnalıdır.

• SİBARİS aile hikayesinde motor veya verbal tik bulunan hastalarda dikkatli verilmelidir.

■ Gebe kalma olasılığı olan kadınlar SİBARİS'i alırken uygun bir doğum kontrol yöntemi uygulanmalıdır.

■ Uygun klinik veriler sibutramin ile ilacın kötüye kullanımı hakkında kanıt göstermese de, SSS-etkili ilaçlarla ilacın kötüye kullanım olasıhğı bulunmaktadır.

■ Kardiyak valvülopatinin artan riskiyle anti-obezite ilaçlannın ilişkili olduğu hakkında bağlantılar bulunmasa da, klinik veriler sibutramin ile insidansın arttığına dair kanıt göstermemiştir.

■ Aşın beslenme (kompülsif) bozukluklarına sahip hastalar üzerinde sibutramin tedavisi ile ilgili veril er bulunmamaktadır.

■ Sibutramin, geniş açılı glokomu olan hastalara ve aile hikayesi gibi artan intraoküler basmç riskinde olanlara dikkatli verilmelidir.

■ Sibutramin alan hastalarda, serotonin geri alımmı İnhibe eden diğer ajanlarda olduğu gibi artan kanama risk potansiyeli (jinekolojik, gastrointestinal ve diğer kütanoz veya mukoz kanamalar içeren) bulunmaktadır. Bu yüzden sibutramin, kanama vakalanna eğilimli hastalarda ve hemostasis veya trombosit fonksiyonunu etkilediği bilinen ilaçlarla beraber alındığında dikkatli kullanılmalıdır.

■ Depresyon, intihar etme isteği ve intihar durumlm, sibutramin ile tedavi edilen hastalarda seyrek olarak bildirilmiştir. Depresyon hikayesi olan hastalarda özel ilgi gerekmektedir. Eğer depresyonun belirtileri veya semptomlan sibutramin ile tedavi boyunca görülüyorsa, sibutramin tedavisinin sonlanması ve uygun bir tedavinin başlaması dikkate alınmalıdır.

■ Pazarlama öncesi yapılan test boyunca, sibutramin ile tedavi edilen hastalarm % 0. Finden daha azında hastalık nöbeti bildirilmiştir. SİBARİS hastalık nöbeti hikayesine sahip hastalarda dikkatlice kullanılmalıdır. Hastalık nöbeti gelişen hastalarda tedaviye devam edilmemelidir.

■ Sibutramin, kilo kaybı ile safra taşı oluşumunu şiddetlendirebilir.

■ SİBARİS laktoz içerir. Bu nedenle nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastalarm bu ilacı kullanmamalan gerekir,

4.5. Diğer tıbbi ürünler Ue etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

CYP3 A4 metabolizmasını etkileyen ilaçlar:

CYP3A4 metabolizmasını inhibe eden ilaçlar:

Sibutramin ve sibutraminin aktif metabolitleri hepatik metabolizm ile elimine edilir; ilgili ana enzim CYP3A4'tür. CYP2C9 ve CYP1A2 enzimleri de katkıda bulunabilir. Bu nedenle sibutraminin CYP3A4 enzim aktivitesini etkileyen ilaçlarla birlikte uygulanmasında dikkat gereklidir. CYP3A4 inhibitörler, ketokonazol, itrakonazol, eritromisin, simetİdin, klaritromisin, troleandomisin ve siklosporin gibi ilaçlan kapsar. Ketokonazol veya eritromisinin sibutramin ile birlikte uygulanması etkileşim çalışmasında, sibutramin aktif metabolitlerinin plazma konsantrasyonlannı (EAA) sırasıyla % 23 veya % 10 oranında artırmıştır ve sadece sibutramin verildiğindeki ortalama kalp hızmdan dakikada 2.5 kalp atışı kadar daha fazladır.

CYP3 A4 metabolizmasını indükleyen ilaçlar:

Rifampisin, fenitoin, karbamazepin, fenobarbital ve deksametazon CYP3A4 enzim indükleyi çilerdir ve deneysel olarak çalışılmasa da sibutramin metabolizmasını hızlandırabilir.

Serotonin sendromu:

Beyinde serotoninin seviyelerini artıran bazı ilaçlann birlikte kullanımı, ciddi etkileşimlere neden olabilir. Bu olay serotonin sendromu olarak adlandınlır ve selektif serotonin geri alım inhibitörlerinin, migren tedavisi ilaçlan {sumatripan, suksinat, dihidroergotamin) veya bazı opioidler (pentazosin, petidin, fentanil, lityum, dekstrometorfan, meperidin, triptofan) ile eş zamanlı kullanılması veya iki serotonin geri alım inhibitörünün eş zamanlı kullanımıyla ilgili olarak seyrek vakalarda meydana gelebilir.

Bu sendrom acil tıbbi müdahale gerektirir ve aşağıdaki semptomlardan bir veya daha fazlası görülebilir; heyecan, hipomani, huzursuzluk (anksiyete), dizartri, pupiler dilatasyon, yorgunluk, bilinç kaybı, konfuzyon, oryantasyon bozukluğu, ajitasyon, halsizlik, tremor, koordinasyon bozukluğu, ateş, titreme, terleme, kusma, kalp atım hızmda artış, ishal ve anormal kas hareketleri.

Sibutramin serotonin geri alrmını inhibe ettiğinden, genel olarak, yukanda belirtilmiş olan diğer serotoneıjik ilaçlarla birlikte verilmemelidir. Ancak, böyle bir kombinasyon klinik olarak gerekli olduğunda, hastanın uygun şekilde gözlem altında tutulması sağlanmalıdır.

Santral sinir sisteminde (SSS) etkili olan İlaçlar:

Sibutraminİn diğer SSS etkili ilaçlarla beraber, özellikle serotonerjik ilaçlarla kombine olarak kullanımı sistematik olarak değerlendirilmemiştir. Bu nedenle sibutramin diğer merkezi etkili ilaçlarla eş zamanh olarak uygulanacaksa dikkatli olunmalıdır.

Kan basıncını veya kalp hızım artırabilen İlaçlar:

Sibutraminİn kan basıncı veya kalp hızını yükseltebilen başka ilaçlarla (öm. sempatomimetikler) eş zamanlı kullanımı sistematik olarak değerlendirilmemiştir. Bunlar bazı dekonjestanlar {öm. ksilometazolin) ve efedrin veya psödoefedrin gibi ilaçlar içeren öksürük, soğuk algınlığı ve alerji ilaçlandır. Bu ilaçlan kullanan hastalara sibutramin reçetelenirken dikkatli olunmalıdır.

MAOI:

Serotonerjik ajanlarla (öm. fluvoksetin, fluvoksamin, paroksetin, sertralin, venlafaksin) birlikte monoamin oksidaz inhibitörlerini (MAOI) (öm. fenilzin, selegilin) alan hastalarda, bazen fatal olmak üzere ciddi reaksiyonlar bildirilmiştir. Sibutramin serotonin geri ahmını engellediği için SİBARİS MAOI ile birlikte kullanılmamalıdır. MAOI tedavisinin sonlandınlması ile sibutramin tedavisinin başlangıcı arasında en az 2 hafta geçmelidir. Aynı şekilde, sibutramin tedavisinin sonlandıniması ile monoamin oksidaz inhibitörler tedavisinin başlangıcı arasındaki zaman da iki hafta olmalıdır.

Oral kontraseptif

Sibutramin oral doğum kontrol ilaçlarının etkinliğini etkilememektedir. Oral kontraseptif ilaç ile sibutramini eş zamanlı kullanan hastalann, başka bir kontraseptif tedbir alması gerekmemektedir.

Alkol:

Tek doz sibutramin ile alkol eş zamanlı olarak uygulandığında kognitif veya psikomotor performansta aynca bir azalma olmamaktadır. Ancak sibutraminin aşın alkolle eş zamanlı kullanımı önerilmemektedir.

Orlistat:

Uygun orlistat ile sibutraminin eş zamanlı kullanımı ile ilgili veriler bulunmamaktadır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Pediyatrik popülasyon:

18 yaş altı pediyatrik popülasyona ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması tespit edilmemiştir.Geriyatrik popülasyon:

65 yaş üzeri geriyatrik popülasyona ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması tespit edilmemiştir.

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye:

Gebelik kategorisi: C.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadmlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon):

Sibutramin'in gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz. kısım 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Gebelik dönemi:

İnsanda gebelikte güvenilirliği çalışmalarla henüz kanıtlanmamış olduğundan, sibutramin gebelikte kullanılmamalıdır. Hamile kalma potansiyeli olan kadırüar sibutramin kullanırken uygun bir doğum kontrol yöntemi uygulamalıdır.

Laktasyon dönemi:

Sibutramin'in insan ya da hayvan sütü ile atıldığına ilişkin yetersiz/sınırlı bilgi mevcuttur. Sibutramin'in süt ile atılmasına yönelik fizikokimyasal ve eldeki farmakodinamik/toksikolojik veriler nedeniyle memedeki çocuk açısından bir risk olduğu göz ardı edilmez, SİBARİS emzirme döneminde kullamimamalıdır.

Üreme yeten eği/Fertilite

Sıçanlarda, 15 mg'lık insan dozundan 32 kat fazlasma kadar olan 2 majör aktif metabolitin birleşik EAA oluşturan dozlannın fertilite üzerine hiçbir etkisi yoktur. İnsan birleşik EAA dozunun 13 kat fazlası durumunda matemal toksisite oluşmuştur ve gebeliğin sürdürülmesinde bozukluk ortaya çıkmıştır. Bu da perinatal mortalitede yüksek insidansa yol açmıştır. İnsan birleşik EAA dozunun yaklaşık 4 kat fazla olduğu durumda bu etki gözlenmemiştir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Sibutramin sağlıkh gönüllülerde psikomotor ve kognitif yetiyi etkilememesine rağmen, santral etkili ilaçlann karar verme, düşünme ve motor yetilerini etkileyebildiği bilinmektedir. Bu nedenle hastalar araç ve makine kullanma yetilerinin sibutramin uygulanırken etkilenebileceği konusunda uyanimalıdırlar.

4.8. İstenmeyen Etkiler

Advers etkilerin büyük çoğunluğu tedavinin erken dönemlerinde (ilk 4 hafta) görülmüştür, sıklık ve şiddetleri zaman içinde azalmıştır. Genel olarak ciddi yan etki görülmemiştir, yan etkiler tedavinin kesilmesini gerektirmemiştir ve geri dönüşümlüdür.

Aşağıda görülme sıklığı plaseboya göre daha yüksek olan tüm yan etkiler organ sistemi ve sıklık (çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1000 ila <1/100); seyrek (>1/10000 ila <1/1000); çok seyrek (<1/10,000) (istisnai raporlar dahildir), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)) açısından listelenmiştir.

Santral sinir sistemi bozuklukları

Çok yaygm: Ağız kuruluğu, uykusuzluk Yaygın; Sersemlik, parestezi, baş ağnsı, anksiyete

Kardiyovasküler bozukluklar*

Yaygın: Taşikardi, palpitasyon, yüksek kan basıncı / hipertansiyon, vazodilatasyon (sıcak basması)

Gastrointestinal bozukluklar

Çok yaygın: Konstipasyon (kabızlık)

Yaygm: Bulemtı, hemoroid şiddetlenmesi

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın: Terleme

Duyusal fonksiyon bozuklukları

Yaygın: Tat duyusunda anoraıallik

*Kardiyovasküler Sistem


İstirahat halinde ölçülen sistolik ve diastolik kan basıncındaki ortalama artışlar 2-3 mmHg aralığındadır ve ortalama nabız hızında ise 3-7 vuru/dakika artışlar bildirilmiştir, izole vakalardaki nabız hızı ve kan basıncında daha fazla artışlar göz ardı edilemez.


Kan basıncı ve nabız hızında anlamlı derecede artış tedavinin ilk zamanlarında (ilk 4-12 hafta) meydana gelmeye eğilimlidir. Bu gibi durumlarda tedavi durdurulmalıdır (4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri bölümüne bakınız).


Hipertamiyonlu hastalarda SİBARİS kullanımı için 4.3 Kontrendikasyonlar ve 4.4 Özel kullanım uyanları ve önlemleri bölümlerine bakınız.


Klinik çalışmalarda ve pazarlama sonrası gözetim boyunca klinik açıdan önemli yan etkiler aşağıdaki sistemler ile listelenmiştir:

Kan ve lenfatik sistem bozuklukları


Trombositopeni, Henoch-Schonlein purpura

Bağışıklık sistemi bozuklukları


Hafif cilt erüpsiyon ve ürtikerden anjiyoödem ve anafilaksiye kadar alerjik hipersensitivite reaksiyonlar bildirilmiştir.

Psikiyatrik hastalıklar


Ajitasyon

Önceden depresyon hikayesi olan ve olmayan hastalarda depresyon (4.4 bölümüne bakımz)Sinir sistemi bozuklukları


Nöbet

Serotonin salimim etkileyen diğer ajanlarla kombinasyonda serotonin sendromu.

Geçici kısa dönemli hafıza bozukluğu

Göz hastalıklarıBulanık görmeKardiyovasküler bozukluklar


Atriyal fibrilasyon, paroksismal supraventriküler taşikardi

Gastrointesfinal bozukluklar


Diyare, kusma, gastrointestinal hemoraji (kanama)

Deri ve deri altı doku hastalıkları


Alopesi, döküntü, ürtiker, kütanoz kanama reaksiyonlan {çürük, peteşi)

Böbrek ve idrar hastalıkları


Akut interstisyal nefiit, mezanjiyokapiler glomerülonefnt, idrar retansiyonuÜreme sistemi ve meme hastalıkları


Anormal boşalma/orgazm, cinsel iktidarsızlık, menstrüel siklus hastalıklan, metrorajiAraştırmalar


Karaciğer enzimlerinde reversibl artışlar

Diğer


Baş ağnsı ve artan iştah gibi uzaklaşım semptomlan seyrek gözlemlenmiştir.

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Sibutraminin aşın doz deneyimleri kısıtlıdır. Doz aşımı ile ilgili en sık not edilen yan etkiler taşikardi, hipertansiyon, baş ağnsı ve baş dönmesidir. Spesifik bir tedavi önerilmez ve spesifik bir antidotu yoktur. Doz aşımı tedavisi; solunum yollannın açılması, kardiyak ve hayati semptomlann izlenmesi ve genel semptomatik ve destekleyici önlemleri içermelidir. Aktif karbon erken dönemde verilirse, sibutramin emilİmini geciktirilebilir, midenin yıkanması yararlı olabilir. Kan basıncı ve kalp hızı yüksek (taşikardi) hastalarda çok temkinli olarak beta-bloker uygulaması gerekli olabilir. Son evre böbrek yetmezliğine sahip olan diyalizdeki insanlar üzerinde yapılan çalışmalarm sonuçlan, sibutramin metabolitlerin hemodiyaliz ile anlamlı derecede elimine edilmediğini göstermiştir.

5. FARMAKOLOJIK ÖZELLIKLER

5.1. Farmakodinanük özellikler

Farmakoterapötİk grup; anti-obezite ajan ATCKodu: A08A AlO

Sibutramin terapötik etkilerini ağırlıklı olarak aktif sekonder ve primer amin metabolitleri yoluyla (metabolit 1 ve metabolit 2) gösterir. Bunlar noradrenalin, serotonin (5-hidroksitriptamin; 5-HT) ve dopamin geri alım inhibitörleridir, İnsan beyin dokusunda Sibutramin ile tedavi edilen hastalardan ahnan plazma örnekleri noradrenalin (%73) ve serotonin (%54) geri alımında anlamlı inhibisyona neden olurken, dopamin geri alımındaki inhibisyon (%16) anlamlı değildir.

Sibutramin ve metabolitleri, ne monoamin-salmımı yapan ilaçlar ne de monoamin oksidaz inhibitörleridir. Serotoneıjik (5-HTl, 5-HTlA, 5-HTlB, 5-HT2A, 5-HT2C), adreneıjik (fii,62, 63, ctı, tt2),dopamineıjik(Dj-benzeri, D2-benzeri), muskarinik, histamineıjik (Hl), benzodiazepin ve NMDA reseptörleri gibi nörotransmiter reseptörlerine karşı affiniteleri yoktur.

İnsanda yapılan klinik denemelerde, Sibutramin kilo kaybı etkisini tokluk hissini arttırarak gösterir. Sibutramin'in termojenik etki gösterdiği üzerine veriler vardır. Sibutramin ile neden olan kilo kaybı, dislipidemi ve tip 2 diyabetli hastalarda sırasıyla serum yağlarında ve glisemik kontrolde faydalı değişiklerle birlikte eşlik eder.

Tip 2 diyabetli obez hastalarda sibutramin ile kilo kaybı HbAic cinsinden %0.6'lık (birim) ortalama azalmayla ilişkilendirilmiştir. Benzer olarak dislipidemili obez hastalarda kilo kaybı HDL kolesterolde %12-22'lik artış, trigl i şeridi erde %9-21 'lik azalışla ilişkilendirilmiştir.

5.2. Farmakokinetik özellikler Genel özellikler

Emilim:

Sibutramin gastrointestinal sistemden hızlı emilir (tmax 1-2 saat) ve karaciğerde kapsamlı bir ilk-geçiş metabolizmasmdan geçerek farmakolojik olarak aktif metabolitleri olan Mı (mono-desmetil) ve M2 (di-desmetil)'ye dönüşür. Doruk plazma düzeylerine (Cmax), tek bir oral 20 mg sibutramin hidroklorür monohidrat dozundan 1.2 saat sonra ulaşılır. Ana bileşiğin yan-ömrü 1.1 saattir. Farmakolojik olarak aktif M[ ve M2 metabolitleri 3 saatte Cmax değerine ulaşır. Eliminasyon yan ömürleri de sırasıyla 14 ve 16 saattir.

Dağılım:

Sibutramin ve Mı ve M2 metabolitlerinin plazma proteinine bağlanma oranlan sırasıyla yaklaşık %97, %94 ve %94'tür.

B i votrans fonnasvon:

Sibutramin, sitokrom P450(3A4) izoenzimi ile esas olarak karaciğerde desmetil metabolitleri Mı ve M2*ye metabolize olmaktadır. Bu aktif metabolitler hidroksilasyon ve konjugasyon ile metabolize olarak farmakolojik inaktif metabolitlere(M5ve Mö) dönüşmektedirler. İşaretlenmiş sibutraminin oral uygulamasım takiben plazma içerisinde bütün pik işaretlenmiş maddeleri; değişmemiş sibutramin (%3), Mı(%6), M2 (%12), M5 (%52) ve Mö (%27) oluşturmaktadır. Lineer farmakokinetik 10 ile 30 mg doz aralığında gösterilmiş olup eliminasyon yan-ömürlerinde doza bağlı değişimler yoktur ancak plazma konsantrasyonlannda doza bağlı artış görülür. Tekrarlanan dozlar verildiğinde. Mı ve M2 metabolitlerinin kararlı-durum konsantrasyonlanna, yaklaşık 2 katı bir birikmeyle 4 günde ulaşılır.

Sibutramin ve metabolitlerinin obez kişilerdeki farmakokinetiği normal kilolu kişilerdekine benzerdir. Şimdiye kadar elde edilen oldukça sınırlı veriler erkeklerdeki ve kadınlardaki farmakokinetik arasında klinik önemi olan bir fark bulunduğuna dair kanıt sağlamamıştır. Sağlıklı yaşlı kişilerde (ortalama 70 yaş) gözlemlenen farmakokinetik profil sağlıklı gençlerde görülene benzemektedir.

Eliminasyon:

Hepatik metabolizma sibutramin ve aktif Mı ve M2 metabolitlerinin ana eliminasyon yoludur. Diğer (inaktif) metabolitler primer olarak idrar yoluyla atılır; idrar: dışkı oranı 10:l'dir.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Gerivatrik:

Tek doz 15 mg oral sibutramin uygulanan 61-77 yaşlan arasındaki yaşlı hastalar ile 19-30 yaşlan arasındaki genç hastalarda Mı ve M2 plazma konsantrasyonlan benzerdir. M5 ve Mö inaktif metabolitlerin plazma konsantrasyonlan yaşlı hastalarda daha yüksektir; bu farkhiıklar klinik açıdan anlamlı derecede değildir.

Pedivatrik:

Sibutraminin güvenhiiği ve etkinliği 18 yaşın altındaki pediyatrik hastalarda saptanmamıştır.Böbrek yetmezliği:

Sibutramin metabolitlerinin(Mı, M2, M5veMe)dispozisyonu, tek oral doz sibutramin uygulanan renal fonksiyonun değişik derecelerine sahip hastalarda çalışılmıştır. Sibutramin tek başma ölçülebilir değildir.

Orta-şiddetli derece böbrek yetmezliğine sahip hastalar, sağlıklı gönüllülerle karşılaştınidığında Mı aktif metabolitin EAA değerleri % 24 -% 46daha yüksek ve M2 aktif metabolitin EAA değerleri ise benzerdir. Karşılaştırmalı çaprazlama çalışması, son evre böbrek yetmezliğine sahip olan diyalizdeki hastalann Mı aktif metabolitinin EAA değerleri, sağlıklı gönüllülerde ölçülen Mı aktif metabolitinin EAA değerleri ile benzer iken M2 aktif metabolitin EAA değerleri sağlıklı gönüllülerde ölçülen değerlerin {CLcr >80 ml/dak.) yaklaşık yansı kadar olduğunu göstermiştir. M5 ve Ms inaktif metabolitlerin EAA değerleri, sağlıklı gönüllülerle karşılaştınidığında orta derecedeki böbrek yetmezliği olan hastalarda (30 ml/dak. <CLcr = 60 ml/dak) 2 - 3 kat ( 1-7 kat aralığında) ve şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda (CLcr £ 30 ml/dak.) 8 - 11 kat (5 - 15 kat aralığında) artmıştır. Karşılaştırmalı çaprazlama çalışması, son evre böbrek yetmezliğine sahip olan diyalizdeki hastalar ile sağlıklı gönüllüler karşılaştınidığında M5 ve Me inaktif metabolitlerin EAA değerlerinin 22 -23 kat arttığını göstermiştir. Hemodiyaliz işlemi süresince oral dozun yaklaşık % 1 'i diyalizatta M5 ve M^'nın kombinasyonu şeklinde geri kazamlırken, Mı ve M2 diyalizatta ölçülmem iştir.

Sibutramin son evre böbrek yetmezliğine sahip olan diyalizdeki hastalar dahil şiddetli böbrek yetmezliğine sahip hastalarda kullanılmamalıdır.

Karaciğer yetmezliği:

Tek doz oral 15 mg sibutramin alan orta derecede karaciğer yetmezliği olan 12 hastada, Mİ ve M2'nin kombine EEA değerleri sağlıklı deneklere göre %24 artmıştır buna karşın M5 ve M6 plazma konsantrasyonlan değişmemiştir. Gözlemlenen Mİ ve M2 konsantrasyonlarmdaki değişiklikler hafif - orta şiddette karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlamasım gerektirmez. Sibutramin ağır şiddetli karaciğer disfonksiyonu olan hastalarda kullanılmamalıdır.

Cinsiyet:

Birleştirilmiş oral 15 mg sibutramin dozu uygulanan 54 genç sağlıklı gönüllülerden (37 erkek, 17 kadın) elde edilen farmakokinetik parametreler, ortalama Cmaks. (< %19) ve Mı ve M2'nin EAA değerlerinin (< %36) kadınlarda erkeklere göre biraz daha fazla olduğunu göstermiştir. Kadın obez hastalarda, geniş çaplı klinik etkinlik deneyinde yapılan kısmen ani düşüşlü yüksek kararlı durum plazma seviyeleri gözlemlenmiştir. Ancak bu farklıhklar klinik açıdan önemli değildir. Cinsiyete dayalı dozaj ayanmn yapılmasına gerek yoktur.

Irk:


Obez hastalarda ırk ve kararh durum M| ve M2 plazma konsantrasyonlanndaki ani düşüş arasındaki ilişki khnik deneye göre incelenmiştir. Mı ve M2 için siyah hastalann, Kafkas hastalardan daha yüksek konsantrasyonlara doğru eğilimi olduğu not edilmiştir. Ancak, bu farklılıklar klinik açıdan önem taşımamaktadır.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Kobaylarda tek doz sonrası görülen sibutramin'in toksisitesi genel anlamda aşınya kaçmış farmakodinamik etkilerin sonucudvır. Uzun süreli tedavi sadece hafif patolojik değişimler ve ikincil veya cins-ilgilİ bulgularla ilişkilendirilmiştir. Bunu sibutramin'in uygun klinik kullanımı boyunca etkilerini sunamamalan takip eder. Sıçanlarda ve tavşanlarda üreme çalişmalan yürütülmüştür. Tavşanlar üzerinde yürütülen bir çalışma, tedavi gruplannda kontrol gruplanna göre biraz daha yüksek fetal kardiyovasküler anomali oluşumu göstermiştir. Bir başka çalışma ise kontrol grubunda daha az oluşum gösteımiştir. Aynca önceki tedavi grubunda olmaksızın sonraki tedavi grubu iki minör anomali (maksilla ile jugal kemikleri arasındaki osifiye edilmiş ince ipliksi bağlantı ve aort arkından bazı küçük arterlerin kökeninin arahklı diziliminde çok az farkhhklar) ile biraz daha fazla fetüse sahiptir.

Bu bulgulann insanlarla olan ilişkisi bilinmemektedir. Gebe kişilerde sibutramin'in kullammı daha araştınimam ıştır. Kapsamlı genetik toksisite testleri sibutramin-indüklenmiş mutajenitesinin olduğuna dair hiçbir kanıt açığa vurmamıştır. Kemirgenlerde yapılan çalışmalar sibutramin'in insanı ilgilendiren kanserojen potansiyele sahip olmadığım göstermiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER

6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Mikrokristalİn selüloz

Kolloidal anhidrus silika (Aerosil 200)

Magnezyum stearat Hipromelloz 15 cp (E464)

Laktoz monohidrat Polietilen glikol (PEG 4000)

Titanyum dioksit (E 171)

6.2. Geçimsizlikler:

Bilinen bir geçimsizliği bulunmamaktadır.

6.3. Raf ömrü:

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25"C'nin altındaki oda sıcaklığında saklaymız.

6.5. Ambalajm niteliği ve içeriği

Alüminyum-PVC/PE/PVDC opak folyo blister ambalajlarda 28 film tablet bulunmaktadır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller 'Tıbbi atıklann kontrolü yönetmeliği' ve 'Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü yönetmelikleri'ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHIBI

Ali Raif İlaç San. A.Ş.

İkitelli Organize Sanayi Bölgesi

Haseyad II.Kısım No:228 34306 İkitelli/İstanbuJ

Tel: 0212 413 04 00 Faks:0212 549 25 50

7. RUHSAT NUMARASI(LARI)

223/20

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 21.01.2010 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Sibaris 10mg Film Tablet

Etken Maddesi: Sibutramin Hidroklorür Monohidrat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

İlgili İlaçlar

  • Sibaris 10mg Film Tablet
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.