Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Thyrogen 0,9 mg/1,08 ml IM enjeksiyonluk çözelti için toz içeren flakon Kısa Ürün Bilgisi

Endokrin Sistem » Hipofiz ve Hipotalamus Hormonları ve Analogları » Ön Hipofiz Hormonları ve Analogları » Thyrotropin

KISA URUNBILGISI

LG

I

S

I

1.BEŞERITIBBI URUNUN ADI

THYROGEN 0,9 mg/1,08 ml IM Enjeksiyonluk Çözelti İçin Toz İçeren Flakon

2.KALITATIFveKANTİTATIF BİLEŞİM

Etkin madde:

Her bir THYROGEN flakonu 0.9 mg tirotropin alfa içerir. Rekonstitüsyon sonrası, her bir THYROGEN flakonu 0.9 mg tirotropin alfa / 1 ml içerir.

Yardımcı maddeler:

Sodyum fosfat monobazik monohidrat.........1.4 mg
Sodyum fosfat dibazik heptahidrat.............3.7 mg
Sodyum klorür......................................2.4 mg
Mannitol..............................................36 mg
Diğer yardımcı maddeler için (bkz: bölüm 6.1)

3.FARMASÖTlK FORM

Enjeksiyonluk çözelti için toz Beyaz, beyazımsı liyofilize toz

4.KLINIK ÖZELLIKLER

4.1.Terapötik endikasyonlar

THYROGEN (tirotropin alfa); tiroidektomi geçirmiş ve tiroid hormon supresyon tedavisi (THST) almakta olan hastalarda iyi differansiye tiroid kanseri ve tiroid kalıntılarının saptanmasında, radyoiyot görüntüleme ile birlikte kullanılan serum tiroglobulin (Tg) ölçümünde veya sadece serum Tg testinde kullanılması endikedir.
THST ile tespit edilemeyen Tg seviyelerine ve rhTSH (Tiroid Stimülasyon Hormonu) ile uyarılma sonrası Tg seviyelerinde artış izlenmeyen düşük riskli iyi differansiye tiroid kanserli hastalar, rhTSH uygulaması ile uyarılmış Tg seviyeleri değerlendirilerek izlenebilir.
THYROGEN (tirotropin alfa) tiroid hormon supresyon tedavisi (THST) almakta olan tiroidektomi cerrahisi geçirmiş düşük riskli (bkz: bölüm 5.1) hastalarda tiroid dokusu kalıntılarının 100 mCi (3.7 GBq) radyoaktif iyot (131I) ile ablasyon tedavisi öncesinde TSH stimülasyonunu sağlamak için kullanımı endikedir.

4.2.Pozoloji ve uygulama şekli Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Tedavi, tiroid kanseri konusunda deneyimli doktorların gözetimi altında uygulanmalıdır.
Tavsiye edilen doz, sadece intramusküler enjeksiyon yolu ile 24 saat arayla uygulanan iki doz 0.9 mg tirotropin alfa'dır.

Uygulama şekli:

Enjeksiyonluk su ile çözündükten sonra, 1.0 ml çözelti (0.9 mg tirotropin alfa) kalça kasına intramusküler enjeksiyonla uygulanır (bkz: bölüm 6.6. Kullanma Talimatı).
Radyoiyot ile görüntüleme veya ablasyon için, radyoiyot son THYROGEN enjeksiyonundan 24 saat sonra verilmelidir. Tanısal sintigrafi radyoiyot uygulamasından 48-72 saat sonra uygulanmalıdır, ablasyon sonrası sintigrafi ise arka plan aktivitesinde azalmayı saptamak için birkaç gün geciktirilebilir.
Tanısal serum tiroglobulin (Tg) izlem testi için, serum örneği son THYROGEN enjeksiyonundan 72 saat sonra alınmalıdır. İyi differansiye olmuş tiroid kanserli hastalarda tiroidektomi sonrası izlemede Tg testiyle birlikte THYROGEN uygulaması resmi kılavuzlar doğrultusunda yapılmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/ Karaciğer yetmezliği:

Pazarlama sonrası araştırmalar ve yayınlar, THYROGEN'in eliminasyonunun diyalize giren son evre böbrek hastalığı olan hastalarda (ESRD) anlamlı olarak daha yavaş olması sonucunda, tedavi sonrası birkaç gün için TSH seviyelerinin yüksek seyrettiğini göstermiştir. Bu başağrısı ve bulantı riskini arttıran bir nedendir. ESRD'li hasta popülasyonunda THYROGEN'in dozunu azaltmaya rehberlik edecek bir alternatif doz protokolüne yönelik çalışmalar yoktur.
Şiddetli (ciddi) renal bozukluğu olan hastalarda, radyoiyot dozu nükleer tıp uzmanı hekim tarafından dikkatlice belirlenmelidir.
Azalmış karaciğer fonksiyonu olan hastalardaki THYROGEN kullanımı özel önlem gerektirmemektedir.

Pediyatrik popülasyon:

THYROGEN'in çocuklarda kullanımına ait veri bulunmaması nedeniyle, THYROGEN çocuklara sadece özel şartların oluştuğu istisnai durumlarda verilmelidir.

Geriyatrik popülasyon:

Kontrollü çalışmalardan elde edilen veriler, tanısal amaçla kullanılan THYROGEN'in etkililiğinde ve güvenliliğinde, 65 yaşından genç ve yaşlı hastalar arasında bir fark bulunmadığını göstermiştir.
Yaşlı hastalarda kullanımda doz ayarlaması gerekli değildir (bkz: bölüm 4.4.).

4.3. Kontrendikasyonlar

-Bovin veya insan tiroid stimülan hormonlarına veya yardımcı maddelere karşı aşırı duyarlılık reaksiyonu
-Gebelik (bakınız bölüm 4.6)

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

THYROGEN intravenöz yoldan uygulanmamalıdır.
Tiroid hormon kullanımının kesilmesine alternatif olarak kullanıldığında, THYROGEN uygulamasından sonra yapılan tüm beden sintigrafisi ve Tg testi kombinasyonu, kanser veya tiroid kalıntılarının tespitinde en yüksek duyarlılığı sağlar. THYROGEN ile yanlış negatif sonuçlar oluşabilir. Eğer metastatik hastalığın devamını gösteren yüksek düzeyde şüphe varsa, kesilmiş olan tüm beden sintigrafisi ve Tg testlerinin doğrulama (teyid) amaçlı olarak yapılması düşünülmelidir.
Tg oto-antikorlarının, diferansiye (farklılaşmış) tiroid kanserli hastaların %18 - 40'ında bulunması beklenebilir. Bu durum yanlış negatif serum Tg ölçümlerine sebep olabilir. Bu nedenle hem TgAb hem de Tg değerlendirmesinin yapılması gerekmektedir.
Tiroidektomi cerrahisi uygulanmamış ve kalp hastalığı bulunan (kalp kapak hastalığı, kardiyomiyopati, koroner arter hastalığı ve artiyal fibrilasyonu kapsayan önceden veya mevcut taşiaritmi) yüksek riskli yaşlı hastalarda THYROGEN uygulaması için yarar-risk ilişkilerinin dikkatli bir şekilde hesaplanması gerekmektedir.
THYROGEN'in, hala sağlıklı tiroid doku kalıntısı olan hastalara verildiğinde, serum tiroid hormonu konsantrasyonunda geçici fakat önemli yükselmeye neden olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, önemli ölçüde tiroid doku kalıntısı olan hastalar için dikkatli bireysel risk-fayda değerlendirmesi önem taşımaktadır.
THYROGEN'in klinik öncesi uyarma için pivotal denemesinde, iyi diferansiye olmuş tiroid kanseri için total ve totale yakın tiroidoktemi cerrahisi uygulanmış hastalarda, tiroid dokusunun radyoiyot (131I) ablasyonundan önce, 100 mCi (3.7 Gbq) aktiviteli bir radyoaktif iyot (131I) kullanılmıştır. Diğer iyot aktiviteleri ile kombinasyon halinde olan, rhTSH deneyimleri, özellikle 1 GBq kadar düşük olanlar çok sınırlıdır. Düşük radyoiyot aktiviteleri ile kombinasyon halinde olan tiroid kalıntı ablasyonu için rhTSH'ın etkililiği gösterilmemiştir.

Tümör gelişimi ve/veya büyüklüğü üzerine etkisi

Tiroid kanserli hastalarda, bir kaç vakada tiroid hormonlarının tanısal amaçla kesilmesinin sonucunda TSH (tiroid stimülan hormon) seviyesinin uzun süreli yükselmesi ile ilişkili olarak tümör büyümesinin uyarıldığı bildirilmiştir. Tiroid hormonları gibi, THYROGEN'in kesilmesinin tümör gelişimini uyarması teorik olarak olasıdır. Serum TSH seviyelerinde kısa süreli yükselişlere neden olan tirotropin alfa ile yapılan klinik çalışmalarda tümör büyümesi olan herhangi bir vaka bildirilmemiştir.
Özellikle beyin, spinal kord, göz çukuru gibi kapalı bölgelerdeki veya boyna nüfuz eden metastatik tiroid kanseri olan hastalarda THYROGEN uygulaması sonrası TSH seviyelerinin yükselişinden dolayı, bu metastazların olduğu yerlerde tümör büyüklüğünün artması ile sonuçlanan lokal ödem veya fokal hemoraji görülmüştür. Bu durum dokunun anatomik konumuna bağlı olarak (örn; MSS metastazlı hastalarda görülen hemipleji, hemiparezi, görme kaybı) akut semptomlara yol açar. THYROGEN uygulaması sonrasında ayrıca larinks ödemi, trakeotomi gerektiren solunum sıkıntısı ve metastaz olan bölgede ağrı bildirilmiştir. Lokal tümör büyümesinin yaşamsal anatomik yapıyı tehlikeye atabileceği hastalarda, kortikosteroidlerle ön tedavinin düşünülmesi tavsiye edilmektedir.
3

THYROGEN'in bazı yardımcı maddeleri hakkında önemli bilgiler


Bu tıbbi ürün her enjeksiyonda 1 mmol'den az sodyum (23 mg) içermektedir, yani aslında '' sodyumdan fakir'' dir.

4.5.Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

THYROGEN ve diğer ilaçlar arasında formal etkileşim çalışmaları yapılmamıştır. Klinik çalışmalarda eşzamanlı uygulanan tiroid hormonları, triiyodotironin (T3) ve tiroksin (T4) ile THYROGEN arasında etkileşim gözlenmemiştir.
THYROGEN kullanımı, hastalar tiroid hormon supresyon tedavisinde, ötiroidi durumundayken radyoiyot ile görüntülemeye izin vermektedir. Radyoiyot kinetiği ile ilgili veriler, renal fonksiyon azaldığında, radyoiyot klerensinin, ötiroid durumda, hipotiroid durumuna göre yaklaşık olarak % 50 daha fazla olduğunu göstermektedir. Bu da görüntüleme sırasında, vücutta daha az radyoiyot birikmesi ile sonuçlanır. Bu faktör, pre-terapötik stimülasyon deneylerinde sadece 3.7 GBq 131I etkinliği test edilmiş olmasına rağmen, radyoiyotla görüntüleme için kullanılan radyoiyotin etkinliğini seçerken göz önünde bulundurulmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6.Gebelik ve Laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik ve/veya embriyonal/fetal gelisim ve/veya doğum ve/veya doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz. kısım 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. THYROGEN gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
THYROGEN kullanmakta olan doğurganlık potansiyeli bulunan kadınlar, uygun bir kontrasepsiyon yöntemi kullanarak gebelikten korunmalıdır.

Gebelik dönemi

THYROGEN ile deney hayvanlarında üreme çalışmaları yapılmamıştır.
THYROGEN'in gebelerde uygulandığında fetal zarar verip vermeyeceği veya THYROGEN'in üreme kapasitesini etkileyip etkilemediği bilinmemektedir.
THYROGEN ile tüm vücut sintigrafisi sırasındaki diagnostik radyoiyot kombinasyonu, fötusun yüksek doz radyoaktif maddeye maruz kalması nedeni ile hamilelikte kontrendikedir (bakınız bölüm 4.3).

Laktasyon dönemi

Tirotropin alfa veya metabolitlerinin insan ya da hayvan sütü ile atılmasına ilişkin sınırlı bilgi mevcuttur. Memedeki çocuk açısından bir risk olduğu göz ardı edilemez. Emzirmenin durdurulup durdurulmayacağına ya da THYROGEN tedavisinin durdurulup durdurulmayacağına ilişkin karar verilirken, emzirmenin çocuk açısından faydası ve THYROGEN tedavisinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır.

Üreme yeteneği/ Fertilite

THYROGEN'in üreme kapasitesi üzerine etkileri bilinmemektedir.

4.7.Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanabilme yeteneği üzerine yapılmış çalışmalar bulunmamaktadır. THYROGEN kullanımı ile ilişkili olarak, baş dönmesi ve baş ağrısı bildirildiğinden dolayı THYROGEN araç kullanımını etkileyebilir.

4.8.İstenmeyen etkiler

Sıklık sınıflandırması aşağıdaki gibidir:
Çok yaygın >1/10 Yaygın >1/100 ila < 1/10 Yaygın olmayan >1.000 ila < 1/100 Seyrek >1/10.000 ila < 1/1.000 Çok seyrek < 1/10.000
Bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)
En yaygın olarak bildirilen istenmeyen etkiler bulantı ve baş ağrısıdır ve sırasıyla hastaların yaklaşık olarak %12 ve %7'sinde görülmüştür.
Tabloda bahsi geçen istenmeyen etkiler, altı prospektif klinik çalışmadaki (N=481) istenmeyen etkileri ve THYROGEN'in ruhsatlandırılmasından sonra Genzyme'a bildirilen istenmeyen etkileri bir arada sunmaktadır. Pazarlama sonrasında bildirilen istenmeyen etkilerinin sıklığının bilinmemesi nedeni ile bunlar ayrı olarak sunulmaktadır.
Her sıklık grubunun içerisinde, istenmeyen etkiler, azalan ciddiyetlerine göre sıralanarak sunulmuştur.

Sistem Organ Sınıfı

Çok yaygın (>1/10)

Yaygın (>1/100 ila < 1/10)

Yaygın olmayan (>1.000 ila < 1/100)

Bilinmiyor

(eldeki

verilerden

hareketle

tahmin

edilemiyor)

(Kist ve polipler de dahil olmak üzere) iyi huylu ve kötü huylu neoplazmalar




neoplazma, şişlik,
metastatik ağrı

Sinir sistemi hastalıkları


sersemlik hali, baş ağrısı, parestezi

titreme

Kardiyak hastalıkları




çarpıntı

Vasküler hastalıkları



sıcaklık hissi
al basması

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları




nefes darlığı

Gastrointestinal hastalıkları

mide bulantısı
kusma ishal


Deri ve deri altı doku

hastalıkları



kurdeşen (ürtiker), döküntü
kaşıntı, aşırı terleme

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları




eklem ağrısı, kas ağrısı

Genel

bozukluklar ve uygulama bölgesine iliskin hastalıkları


yorgunluk güçsüzlük
grip benzeri hastalıklar, ateş, rigor, sırt ağrısı
intramusküler
enjeksiyon
yerinde
rahatsızlık, ağrı, kaşıntı, döküntü ve ürtiker

Araştırmalar




TSH azalması
Tiroid bezinin tamamı veya bir bölümü bulunan, 0.9 mg THYROGEN uygulanmış hastalarda çok seyrek hipertiroidizm veya atriyal fibrilasyon vakaları gözlenmiştir.
Klinik ve pazarlama sonrası durumlarında yaygın olmayan hipersensitive göstergeleri bildirilmiştir. Bu reaksiyonlar ürtiker, döküntü, kaşıntı, al basması ve solunumla ilgili bulgu ve semptomlardır.
481 hastayı içeren klinik çalışmalarda, tek doz veya sınırlandırılmış tekrar (27 hasta) kullanımı sonrası, hiçbir hastada tirotropin alfaya karşı antikor gelişimi olmamıştır. Endojen TSH analizlerini etkileyen antikorlar belirmesi dışlanamaz.
THYROGEN tedavisi sonrasında, kalan tiroid dokusunda büyüme veya metastazlar oluşabilir. Bu durum, dokunun anatomik yerleşimine göre akut semptomlar oluşturabilir. Örneğin, merkezi sinir sistemi metastazları olan hastalarda hemipleji, hemiparezi ve görme kaybı oluşmuştur. Ayrıca, THYROGEN uygulamasından sonra gırtlakta ödem, trakeotomi gerektiren solunum sıkıntıları ve metastaz bölgesinde ağrı da bildirilmiştir. Lokal tümör genişlemesi hayati anatomik yapıları riske atabilecek hastalarda kortikosteroidlerle öntedavi tavsiye edilmektedir.

4.9. Doz aşımı

Klinik çalışmalarda, tavsiye edilen dozun üzerinde maruz kalma verileri ve özel bir tedavi programı sınırlıdır. Klinik çalışmalardaki üç hastada ve özel tedavi programındaki bir hastada, tavsiye edilen dozlardan daha yüksek dozda THYROGEN alındıktan sonra semptomlar gözlenmiştir. İki hastada 2.7 mg i.m. doz sonrası bulantı ve bu hastaların birinde buna eşlik eden baş ağrısı, sersemlik ve yorgunluk görülmüştür. Üçüncü hastada 3.6 mg i.m.
6
THYROGEN uygulaması sonrası bulantı, kusma ve sıcak basması görülmüştür. 6 gün boyunca 4 doz 0.9 mg THYROGEN verilmiş tiroidektomi cerrahisi uygulanmamış metastatik tiroid kanseri olan 77 yaşındaki bir hastada yapılan özel tedavi programında, 2 gün sonra artriyal fibrilasyon, kardiyak dekompansasyon ve terminal miyokart enfarktüsü gelişmiştir.
Klinik çalışmaya kaydolan ilave bir hastada, intravenöz olarak THYROGEN verilişinden sonra bazı semptomlar görülmüştür. Bu hasta 0.3 mg tek doz intravenöz bolus THYROGEN almıştır ve 15 dakika sonra ciddi bulantı, kusma, diaforesiz, hipotansiyon ve taşikardi gözlenmiştir.
Aşırı doz vakalarında önerilen tedavi sıvı dengesinin yeniden kurulmasıdır. Ayrıca bir antiemetik uygunlaması da düşünülebilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER 5.1. Farmakodinamik Özellikler

ATC kodu : H01AB01
Farmakoterapotik grup : Anterior Hipofiz Lobu Hormonları ve Analogları
Tirotropin alfa (rekombinant human tiroid stimulan hormon) rekombinant DNA teknolojisi ile üretilen heterodimerik glikoproteindir ve iki adet kovalent olmayan bağlarla bağlanmış alt birimlerden oluşmaktadır. Bunlardan 92 amino asit kalıntısı içeren alfa alt birimi iki N-bağlı glikozilasyon bölümü, 118 rezidü içeren beta alt birimi ise bir N-bağlı glikozilasyon bölümünden oluşmaktadır. Tirotropin, alfa doğal insan tiroid stimulan hormonu (TSH) ile karşılaştırılabilir biyokimyasal özelliklere sahiptir. Tirotropin alfanın tiroid epitel hücreleri üzerindeki TSH reseptörlerine bağlanmaları iyot alımını ve organifikasyonunu ve tiroglobulin, triiyodotironin (T3) ve tiroksin (T4) sentezini ve salıverilmesini uyarır.
İyi differansiye olmuş tiroid kanserli hastalarda, totale yakın veya total tiroidektomi uygulanır. Radyoiyot görüntüleme veya tiroglobulin testi ile optimal düzeyde tiroid kalıntı veya tiroid kanseri teşhisi ve tiroid kalıntılarının radyoiyot tedavisi için, tiroglobulin salıverilmesini veya radyoiyot alımının her ikisini uyaran yüksek düzeyde serum TSH'a ihtiyaç duyulur. Yükselmiş TSH düzeylerine ulaşmak için standart yaklaşım, hastalarda genellikle hipotiroidizm belirtilerinin yaşanmasına neden olan tiroid hormon supresyon tedavisinin (THST) kesilmesidir. Hastalar THST'de ötiroidi durumlarım devam ettirirken THYROGEN kullanımıyla, radyoiyot alımı ve tiroglobulin salıverilmesi için gerekli olan TSH uyarımı gerçekleştirilmiş olur. Böylece hipotiroidizme bağlı gelişen morbidite de engellenmiş olur.
Tanısal kullanım
Tiroid kalıntıları ve kanser teşhisi için radyoiyot görüntülemenin serum tiroglobulin testi ile beraber kullanımında THYROGEN'in etkililik ve güvenliliği iki çalışmada gösterilmiştir. Çalışmanın birinde, iki doz rejimi çalışılmıştır: Her 24 saatte bir iki doz 0.9 mg intramusküler (0.9 mg x 2) ve her 72 saatte bir üç doz 0.9 mg intramusküler (0.9 mg x 3). Her iki doz rejimi de etkilidir ve teşhis amacıyla yapılan görüntülemede tiroid hormonunun kesilmesi ile oluşan radyoiyot alımının uyarılması açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılıkta değildir. THYROGEN'in uyardığı tiroglobulinin yalnız veya radyoiyot görüntüleme ile kombinasyonunda, hastalar tiroid hormonlu kaldığı zamanda yapılan testlerle karşılaştırıldığında, her iki doz rejiminde de duyarlık, doğruluk ve negatif prediktif değerlerin iyi olduğu görülmüştür.
Klinik çalışmalarda, kanser veya tiroid kalıntılarının saptanması için belirleme limiti olarak 0.5 ng / ml tiroglobulin miktarı kullanılan operasyon geçirmiş hastalarda, THYROGEN ile uyarılan tiroglobulin seviyesi, tiroid hormonun kesilmesinden sonraki tiroglobulin seviyeleri olan 10 ng / ml, 5 ng / ml, 2 ng / ml ile karşılaştırıldığında, sırasıyla 3 ng / ml, 2 ng / ml ve 1 ng / ml olarak bulunmuştur. Bu çalışmalarda, THYROGEN kullanılarak yapılan tiroglobulin testi TSHT kullanılarak yapılan tiroglobulin testinden daha duyarlı bulunmuştur. Özellikle 164 hastayı kapsayan Faz III çalışmada, THYROGEN tiroglobulin testi uygulamasından sonra tiroid orijinli doku saptama oranı % 73 - % 87 arasında değişmiştir. Halbuki TSHT kullanılarak yapılan tiroglobulin testinde bu oran aynı değerler arasında % 42 - % 62 olarak bulunmuştur ve bulunan bu değerler referans standartlar ile karşılaştırılabilirdir.
Metastatik hastalık, 35 hastada tedavi sonrası kesitlenerek görüntüleme veya lenf nod biyopsisi ile onaylanmıştır. THYROGEN uyarımlı tiroglobulin seviyeleri 35 hastada 2 ng / ml'nin üstünde bulunmuştur. Halbuki THST ile tiroglubulin testi uygulanan bu hastalarda, 2 ng / ml oranı hastaların % 79'unda gözlenmiştir.
Pre-terapötik stimülasyon
Düşük riskli olarak değerlendirilebilen 60 hastayı kapsayan bir karşılaştırma çalışmasında, tiroidektomi cerrahisi geçirmiş tiroid kanserli hastalarda 100 mCi/3.7 GBq (±%10) radyoiyot ile tiroid kalıntılarının ablasyon başarı oranı, THST kesilmesi sonrası tedavi edilen hastalara karşı THYROGEN uygulaması sonrası tedavi edilen hastalar için karşılaştırılabilirdir. Çalışmadaki hastalar yetişkindir (18 yaş üzeri) ve yeni teşhis edilmiş farklılaşmış papilleri veya çoğunlukla (54-60) T1,T2, NO-N1, MO (TNM sınıflandırma) şeklinde karakterize edilmiş, papilla-foliküler variant dahil foliküler tiroid karsinomaları vardır. Kalıntı ablasyonunun başarısı tedaviden 8±1 ay sonra radyoiyot görüntülemeyle ve serum tiroglobulin testi ile değerlendirilmiştir. THST kesilmesinden sonra tedavi edilen 28 hastanın tamamının (%100) ve THYROGEN uygulamasından sonra tedavi edilen 32 hastanın tamamının (%100) tiroid yatağında gözle görülür radyoiyot tutulumu yoktur veya görünse de tiroid yatağı tutulumu uygulanan radyoiyot aktivitesinin <0.1 % 'idir. Artık tiroid ablasyonunun başarısı, ablasyondan 8 ay sonra THYROGEN-stmüle edilmiş serum Tg seviyesinin <2 ng/ml kriteriyle de değerlendirilir. Fakat bu sadece engelleyici anti-Tg antikorları negatif olan hastalar için geçerlidir. Bu Tg kriterini kullanarak, THST kesilen grupta 18/21 hastada (86%) ve THYROGEN tedavisi grubunda 23/24 hastada (96%) tiroid kalıntıları başarıyla ablasyon edilmiştir.
Literatüre göre, 30 mCi kullanıldığında THST kesilmesi ile karşılaştırıldığında THYROGEN uygulamasının daha düşük etkililiği olduğuna dair bir kanıt vardır. Bu yüzden 131I <100 mCi dozlarında THYROGEN'in etkililiği kanıtlanmamıştır.
Yaşam kalitesi tiroid hormonun kesilmesini takiben belirgin bir şekilde düşmüştür, fakat her iki endikasyonda THYROGEN'in her iki doz rejimini takiben sağlanmıştır.
İlk çalışmanın daha önce tamamlandığı ve 51 hasta için verilerin mevcut olduğu hastalar üzerinde bir takip çalışması gerçekleştirilmiştir. Takip çalışmasının ana hedefi, radyoaktif iyot ablasyonu sonrası ortanca 3.7 yıl (3.4 ila 4.4 yıl aralığında) süren bir takibin ardından, THYROGEN ile uyarılmış radyoiyot statik boyun görüntülemesi tekniği kullanılarak, cerrahi sonrası kalan tiroid dokusu ablasyon durumunu tespit etmektir. Aynı zamanda, Thyrogen-stimüle tiroglobulin testi de gerçekleştirilmiştir.
Taramada tiroid yatağında gözle görülür bir alım yoksa veya %0.1'den az gözle görülür bir alım söz konusu ise, hastaların başarılı bir şekilde ablate edildiği düşünülmüştür. İlk çalışmada ablate edildiği düşünülen tüm hastaların, takip çalışmasında ablate edilmiş olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, 3.7 yıl süren takip döneminde hiçbir hastada kesin bir nüksetme söz konusu olmamıştır. Toplamda 48/51 hastada (%94) kanser nüksetmesi mevcut değildir, 1 hastada olası bir kanser nüksetmesi söz konusudur (bu hastada, orijinal çalışmanın başlangıcında dikkat çekilen bölgesel hastalıktan kaynaklanan gerçek bir nüksetme veya dirençli tümör olup olmadığı belirli olmamasına rağmen) ve 2 hasta değerlendirilememiştir.
Özetle, bu çalışma ve bu çalışmaya ait takip çalışmasında, pre-terapötik stimülasyon amacıyla radyoiyot ile kombinasyon halinde verilen THYROGEN, cerrahi sonrası kalan tiroid dokusunun ameliyat sonrası ablasyonuna yönelik TSH düzeylerinin yükselmesi için, tiroid hormonu tedavisinin kesilmesi kadar etkilidir.

5.2.Farmakokinetik özellikler

THYROGEN'in farmakokinetik özellikleri, 0.9 mg'lık tek dozluk intramusküler enjeksiyonu takiben iyi differansiye olmuş tiroid kanserli hastalarda incelenmiştir.

Emilim:


Enjeksiyondan sonra, ortalama doruk plazma düzeyi (Cmax) olan 116 ± 38 mU/l değerine, uygulamadan yaklaşık 13 ± 8 saat sonra ulaşılır (Tmax).
Eliminasyon yarılanma ömrü 22±9 saattir. Eğri Altı Alan (EAA)0^«5088±1728 mU.sa/l'dir

Dağılım:


Endojen TSH ile olduğu gibi, rTSH tiroid epitel hücreleri üzerindeki TSH reseptörlerine bağlanır. Dağılım hacmi (Vd) 68.7 ± 32.05 l'dir.

Biyotransformasyon:


THYROGEN, doğal yolla oluşan endojen TSH'ının çok saf bir rekombinant formu olduğundan, rhTSH'ın metabolik yolunun endojen TSH'ları (vücut içinde bileşen aminoasitlerine parçalanma) ile ortak olduğunun varsayılması uygundur.

Eliminasyon:


TSH'ın esas atılım yolunun renal ve daha az oranda ise hepatik yolla olduğu düşünülmektedir. Endojen insan hipofiz bezi türevli TSH (phTSH) klinik öncesi verilerin phTSH'ın klerensinde böbrek ve karaciğerin esas organlar olduğu gösterilmiştir. Terminal sialik asit rezidülerinin varlığında ve sülfatlı GalNAc bulunmadığında, rhTSH'ın karbonhidrat konsantrasyonu phTSH'dan farklıdır. Bu farklar hem karaciğer tarafından rhTSH'ın azalmış klerensine katkıda bulunabilir hem de böbrek tarafından klerensi artırabilir. Bu verilere dayanarak, karaciğer klerense küçük katkıda bulunmakta olup, böbrek rhRSH'ın klerensinde ana organdır. İnsanlarda serum klerens hızı 36.3 ±11.6 ml/dk olarak hesaplanmıştır.

5.3.Klinik öncesi güvenlilik verileri

Klinik dışı veriler sınırlıdır. Fakat THYROGEN kullanımından dolayı insanlara yönelik özel bir zarar ortaya çıkarılmamıştır.

6. FARMASÖTIK ÖZELLİKLER 6. 1. Yardımcı maddelerin listesi

Mannitol
Sodyum fosfat monobazik monohidrat Sodyum fosfat dibazik heptahidrat Sodyum klorür Azot

6.2.Geçimsizlikler

Geçimsizlik çalışmaları yapılmadığından, THYROGEN diğer tıbbi ürünlerle aynı enjeksiyon içinde karışım halinde uygulanmamalıdır.

6.3.Raf ömrü

36 ay
THYROGEN çözeltisinin 3 saat içinde kullanılması tavsiye edilmektedir.
Sulandırılmış çözelti 2-8 °C'de en fazla 24 saat süreyle, ışıktan ve mikrobiyolojik
kontaminasyondan korunarak saklanabilir.

6.4.Saklamaya yönelik özel tedbirler

2 - 8°C'de (buzdolabında) saklanmalıdır.
Flakonları ışıktan korumak için orijinal kutuları içinde saklayınız. Sulandırılmış tıbbi ürünün saklama koşulları için 6.3'e bakınız.

6.5.Ambalajın niteliği ve içeriği

5 ml'lik, Tip I, cam flakon. Kapak Silikonize bütil tıpa ile "tamper proof (kurcalamaya dayanıklı) "Flip-off kapaktır.
Her flakon 1.1 mg tritropin alfa içermektedir. Rekonstitüsyon sonrası 1.2 ml enjeksiyonluk su ile 1.0 ml çözelti (0.9 mg Thyrogen'e eş) karıştırılır ve hastaya uygulanır.
Flakonlardan yeterli miktarda çözelti alınmasını garanti altına almak için, her bir THYROGEN flakonuna 0.2 ml dolum fazlası uygulanmıştır.
1 ve 2 flakonluk ambalajlarda bulunmaktadır.

6.6.Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

THYROGEN koruyucu içermemektedir. Bu nedenle kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller "Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" ve "Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri"ne uygun olarak imha edilmelidir.
Toz önce enjeksiyonluk su ile çözülür. Her bir enjeksiyon için 1 adet THYROGEN flakonu gerekmektedir. Her bir THYROGEN flakonu tek kullanımlıktır.
&

Aseptik teknik kullanılmalıdır


Her bir THYROGEN flakonuna 1.2 ml enjeksiyonluk su eklenir. Flakon içeriği tamamen çözünene kadar yavaşça karıştırılır. Çözelti çalkalanmamalıdır. Toz tamamen çözündüğünde, elde edilen çözeltinin hacmi 1.2 ml'dir. THYROGEN çözeltisinin pH'ı ise yaklaşık 7.0'dir.
THYROGEN çözeltisi yabancı maddeler ve renklenme açısından görsel olarak kontrol edilir. THYROGEN çözeltisi berrak ve renksiz olmalıdır. Yabancı madde içeren, bulanık veya renklenme görülen flakonlar kullanılmamalıdır.
Flakondan 1.0 ml THYROGEN çözeltisi alınır. Bu çözelti enjekte edilecek 0.9 mg tirotropin alfa konsantrasyonuna eşdeğerdir.
THYROGEN koruyucu içermez. Kullanılmamış solüsyonlar bir an önce atılmalıdır. İmha için özel gereklilikler yoktur.
THYROGEN çözeltisi 3 saat içinde enjekte edilmelidir. Bununla birlikte elde edilen çözelti buzdolabında (2 - 8 °C'de) kimyasal olarak 24 saat süre ile stabildir. Ürünün mikrobiyolojik kalitesinin enjeksiyon hazırlanması sırasındaki aseptik koşullara bağlı olduğu unutulmamalıdır.

7.RUHSAT SAHİBİ

GENZYME Sağlık Hizmetleri ve Tedavi Ürünleri Ticaret Limited Şirketi Muhittin Üstündağ Caddesi No:31 34718 Koşuyolu Kadıköy İSTANBUL

8.RUHSAT NUMARASI

123/98

9.İLK RUHSAT TARİHİ/ RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 17.01.2008 Ruhsat yenileme tarihi:

10.KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Thyrogen 0,9 mg/1,08 ml IM enjeksiyonluk çözelti için toz içeren flakon

Etken Maddesi: Tirotropin alfa

Atc Kodu: H01AB01

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.