Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Tromcardin Ampul Kısa Ürün Bilgisi

Sindirim Sistemi ve Metabolizma » Mineraller » Potasyum » Potasyum » Potasyum karbonat + potasyum sitrat

KISA URUN BILGILERI

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

TROMCARDIN Ampul

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde:

10 mFlik her bir ampulde;
Rasemik potasyum aspartat hemihidrat 0,500 g
(= 2,8 mmol = 2,8 mval = 109,5 mg potasyum)
Rasemik magnezyum aspartat tetrahidrat 0,500 g
(= 1,4 mmol = 2,8 mval = 34 mg magnezyum)

Yardımcı maddeler:

Sodyum hidroksit çözeltisi (İN) O - 0,05085 g
Yardımcı maddeler için ö.l'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Ampul

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.L Terapötik endikasyonlar

Hem magnezyum hem de potasyumun birlikte eksik olduğu durumlarda kullanılması uygundur.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli Pozoloji:

TROMCARDIN'in doz uygulaması her hastanın ihtiyacına göre ayarlanmalıdır. EKG, serum potasyum ve magnezyum seviyeleri doz belirlenmesinde kılavuz olarak kullanılabilir.

Uygulama sıklığı ve süresi:

10 mİ ampul'den iki ampul verilmesi gerekiyorsa her bir ampul 10 dakikadan kısa bir süre içerisinde verilmemelidir. İki ampulden fazlası bir seferde enjekte edilmemelidir. Tekrarı 2-4 saat sonra yapılmalıdır. Enjeksiyon uygulamalarının sıklığı tıbbi gereksinime göre ayarlanır.

Uygulama şekli:

İntravenöz kullanım içindir. 10 mİ enjeksiyon çözeltisi 5 dakika içerisinde enjekte edilmelidir.

Özel popfllasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Normal böbrek fonksiyonlannda TROMCARDIN tedavisi iyi tolere edilir.
Yüksek doz uygulamalarmda ve böbrek yetmezliğinde veya aynı zamanda potasyum tutucu diüretiklerin kullanımında hipetpotasemi veya hipermagnezemi oluşabilir.
Böbrek yetmezliğine neden olabilecek karaciğer hastalığı olan hastalarda magnezyum intoksisitesi gelişebileceğinden, parenteral magnezyum uygulaması sırasında dikkatli olunmalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyonda TROMCARDIN dozu hastanın ihtiyacına göre kilogram hesabı ile yapılmalıdır.

Geriyatrik popülasyon:

Geriyatrik hasta popülasyonu ile genç hasta popülasyonu arasında klinik farkUlık olduğunu belirten mevcut bir literatür bulunmamaktadır. Potasyum ve magnezyum böbreklerden atıldığı için, bozulmuş böbrek fonksiyonu olan hastalarda toksik reaksiyon görülme oranı daha fazladır. Yaşlı hastalarda da böbrek fonksiyonlannda daha fazla azalma görülebildiğinden, doz belirleme ve böbrek fonksiyonu takibi dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.

4.3. Kontrendikasyonlar

Ağır böbrek fonksiyon bozukluklarında, hiperpotasemi ve hipermagnezemilerde, III. Derece AV-bloklarmda kullanılmamalıdır.
TROMCARDIN potasyum tutucu diüretiklerle kullanıldığında, infüzyon hızından bağımsız olarak hiperpotasemi ve hipermagnezemi belirtileri ortaya çıkabilir. ACE-inhibİtörleri veya ARB (Anjiotensin reseptör blokerleri) ile beraber kullanımda ise serumda potasyum seviyeleri yükselir.
TROMCARDIN, bileşiminde yer alan etkin madde veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olan hastalarda kullanılmamalıdır.

4.4. Özel kullanım uyarılan ve Önlemleri

Serum elektrolit düzeyi ve asit-baz durumunun kontrolü gereklidir.

Sıvı ve elektrolit verilmesi için dozlamada öneriler:


Günlük, kg vücut ağırlığı başına 30 mİ ile sadece fizyolojik bazal ihtiyaç karşılanır. Postoperatif durumlar ile yoğun bakım hastalarında böbreğin konsantre etme yeteneğinin kısıtlanması ve itrah edilmesi zorunlu metabolizma ürünlerinin artması nedeniyle düzeltilmiş bazal ihtiyacın, yaklaşık 40 ml/kg'a yükseltilmesi gereklidir. Bunun dışında görülen kayıplara göre (ateş, diyare, fıstüller, kusma gibi) sıvı ve elektrolit açığı düzeltilerek ihtiyaç kapatılmalıdır. Güncel ve bireysel olarak ihtiyaç duyulan sıvı miktarının ölçümü her vakada basamaklı olarak yapılması gerekli monitorizasyon (örneğin idrar çıkışı, serum ve idrar osmolaritesi, itrahı zorunlu maddelerin belirlenmesi) sonucu belirlenir.
En önemli katyonlar olan sodyumun bazal substitüsyonu yaklaşık 1.5-3.0 mmol/kg/gün ve potasyumunki ise, 0.8-1.0 mmol/kg/gün'dür. İnfuzyon tedavisi çerçevesinde gerçekten gerekli olan ihtiyaç, açıkların uygun şekilde hesaplanması ve plazma konsantrasyonlarının laboratuvar kontrolleri sonrası belirlenir.
TROMCARDIN, her 10 ml'lik ampulde 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez".

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

TROMCARDIN, potasyum tutucu diüretiklerle veya ACE-inhibİtörleri ile beraber kullanımında normal enjeksiyon hızında da hiperpotasemi ve hipermagnezemi semptomları ortaya çıkabilir. Hiperpotasemi oluşmuşsa yeterli miktarda sıvı tüketimi sağlanmalıdır (günde 2 litreden fazla).
ARB (anjiyotensin reseptör blokerleri) ile beraber kullanımında da serum potasyum seviyeleri yükselir.
Magnezyum ve tetrasiklinler ya da demir preparatları arasında birbirlerinin rezorbsiyonunu engelleyci yönde etkileşimler olabilir.
TROMCARDIN, diğer enjeksiyon veya infüzyon çözeltileri ile kanştırıldığında ender olarak bulanıklık veya matlaşma oluşturma riski taşıdığından güvenlik açısından diğer enjeksiyon veya infüzyon çözeltileri ile birlikte kullanılmamalıdır.

4.6. Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye

Gebelik Kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

TROMCARDIN'in çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar ve kontrasepsiyon üzerine olumsuz bir etki gösterdiğine dair bilgi bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi:

TROMCARDIM, gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik ve/veya embriyonal/fetal gelişim ve/veya doğum ve/veya doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. Gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi:

Emzirmenin durdurulup durdurulmayacağına ya da TROMCARDIN tedavisinin durdurulup durdurulmayacağına/ tedaviden kaçınılıp kaçınılmayacağına ilişkin karar verilirken, emzirmenin çocuk açısından faydası ve TROMCARDIN tedavisinin anne açısından faydası dikkate alınmalıdır.

Üreme yeteneği / Fertilite:

TROMCARDIN'in fertilite üzerine olumsuz bir etki gösterdiğine dair bilgi bulunmamaktadır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde herhangi olumsuz bir etkisi yoktur.

4.8. İstenmeyen etkiler

TROMCARDIN'in hızlı bir şekilde enjekte edilmesi ile hiperpotasemi ve hİpermagnezeminin tüm belirtileri ortaya çıkabilir.
TROMCARDIN'in yüksek dozda alımmda dışkılama ihtiyacında artma görülebilir.
Rapor edilen istenmeyen etkiler aşağıdaki sıklık derecesine göre listelenmiştir.
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Klinik çalışmalarda aşağıdaki advers etkiler TROMCARDIN ile muhtemel ya da olası olarak gözlenmiştir,

Metabolizma bozuklukları

Yaygın: Hiperpotasemi, hipermagnezemi, terleme Seyrek: Hipotermi

Sinir sistemi bozuklukları

Seyrek: Stupor, paralizi, sersemlik hissi, konvülziyon

Görme bozuklukları

Seyrek: Çift görme

Kardiyovasküler bozukluklar

Yaygın: Hipotansiyon, aritmi, bradikardi Seyrek: EKG bozuklukları

Solunum sistemi, göğüs ve mediastinal bozuklukları

Seyrek: Solunum depresyonu

Kas ve iskelet sistemi bozuklukları

Yaygın: Kaslarda güçsüzlük Seyrek: Lokal adele kasılmaları

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

İntoksikasyon belirtileri;
Normal böbrek fonksiyonlarında TROMCARDIN tedavisi iyi tolere edilir.
Yüksek doz uygulamalannda ve böbrek yetmezliğinde veya aynı zamanda potasyum tutucu diüretiklerİn kullanımmda hiperpotasemi veya bipermagnezemi oluşabilir.

Hiperpotasemi belirtileri:


Klinik semptomlardan kardiyovasküler semptomlar ilk başta gelir. Bradikardi, AV-Bloklar, aritmiler, nemli ve soğuk ekstremitelere eşlik eden kan basmcı azalması, periferik dolaşım sisteminde yetersizlik oluşabilir ve ayrıca oluşabilecek fibrilasyonlar ve diyastolik kalp durması ölüme neden olabilir. Hiperpotaseminin yavaş oluştuğu durumlarda kardiyotoksik etkiler daha azdır. Derin duyuda bozukluk, alt ekstremitelerde paresteziler, konfüzyon durumu gibi nöral rahatsızlıklar oluşabilir (6,5 mmol/1 üzerindeki plazma konsantrasyonlan tehlikelidir, 8 mmol/1 üzerindeki konsantrasyonlar ölümcüldür).

Hipermagnezemi belirtileri:


Normal böbrek fonksiyonlannda magnezyum zehirlenmeleri oldukça nadirdir. Klinik bulgular santral sinir sistemi ve kalpte görülür. 2,5 ile 4,5 mmol/l'lik serum konsantrasyonlarında rastlanan klinik belirtiler bulantı, kusma, letaıji, mesanede atoni ve kabızlıktır.
5 mmol/1 üzerindeki serum konsantrasyonlarında derin tendon refleksleri yok olur. 7,5 mmol/rde solunum felci ortaya çıkar. Yaklaşık bu konsantrasyonda magnezyum narkozu da oluşur. 2,5 ile 5 mmol/1 arası konsantrasyonlarda atriyoventriküler ve ventriküler iletimde aksaklıklar oluşur.
Yüksek magnezyum konsantrasyonlarında diyastolik kalp durması gerçekleşir. Yüksek magnezyum dozları kan basıncının düşmesine de neden olur.
Intoksikasyonlarm tedavisi;
Hiperpotasemide 10-20 mPlik % lO'luk kalsiyum glukonat solüsyonu genelde hızla yeterli etkiyi sağlar.
Ekstraselüler potasyumun hücre içine alınması, glukoz ~ insülin karışımının infuzyon halinde uygulanması ile sağlanabilir (Her 4-6 saatte bir 200-300 mİ, %25-50'lik glukoz çözeltisi, her 3 gram glukoz başına bir ünite insülin, intravenöz olarak).
Böbrek yetmezliğinde ekstrarenal eliminasyon hemodiyaliz veya peritonal diyaliz ile sağlanır ya da potasyum eliminasyonu katyon bağlayıcılar (Reçine A) ile barsak yolu ile gerçekleşir. Magnezyum zehirlenmesi intravenöz kalsiyum ile tedavi edilebilir. Ayrıca periferik felçlerde, özellikle solunum kaslan felcinde fızostigmin de kullanılabilir. Bunun dışında hemodiyaliz, peritonal diyaliz ve suni solunum da gerekli olabilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.L Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Mineral destekleri ATC Kodu: A12BA30
Magnezyum, potasyumun hücre içerisine alımmda etkilidir. Dolayısıyla magnezyum kayıpları potasyum kayıplarına da sebep olur. Bu nedenle magnezyum ve potasyum eksiklikleri beraber ortaya çıkabilir. Bu durum kalp yetmezliğinde, kalp infarktüsünde ve özellikle uzun süreli diüretikler ile tedavilerde ortaya çıkar.
Magnezyum ve potasyum kayıpları kalpte elektriksel uyan eşiğini düşürürler. Bu nedenle oluşan ritim bozuklukları iki iyonun dışarıdan profıtaktik takviyesi ile azaltılabilir ve hatta önlenebilir. Bunun dışında magnezyum ve potasyum damar direncinin ayarlanmasında da, özellikle kalp damarlannda etkindir; kayıpları damar spazmlarmın oluşmasına sebep olabilir. Magnez>'um ve potasyum kayıplarının ortadan kaldırılmasıyla damar spazmlan önlenebilir veya azaltılabilir.

5.2. Farmakokinetik özellikler Genel Özellikler

İntraselüler sıvının en yüksek miktarda bulunan iki katyonu potasyum ve magnezyumdur. Bu iki element birçok enzim sistemi için esansiyeldir, nörokimyasal iletiler ve kas uyanimasmda önemli roller oynarlar.

Emilim:


İntravenöz uygulamayı takiben hücre içi kompartmana geçen potasyum ve magnezyum, ilerleyen aşamalarda vücuttan yavaş bir şekilde atılır.

DaSılım:


Potasyum plazma proteinlerine bağlanmaz. Plazmada magnezyumun %25-30'u proteine bağlanır.

Bivotransformasvon:


Potasyum ve magnezyum büyük oranda hücre içinde bulunurlar. Plazma potasyumu hücrelere geçer veya böbrekten elimine edilir. Hücrelere geçiş sodyum potasyum kanallan aracılığı ile sağlanır. Magnezyumun hücreye giriş mekanizması ise hala aydınlatılamamıştır.

Eliminasvon:


Potasyum ve magnezyum büyük oranda böbreklerden elimine edilir. Potasyum esas olarak böbreklerin distal tübülüs bölgesinden salgılanarak idrar yoluyla atılır. Potasyumun çok az bir miklan dışkı ve ter yolu ile atılabilir. Magnezyum çok az miktarda anne sütünde bulunur ve plasentayı geçebilir.

5,3. Klinik öncesi güveDİlllk verileri

Fare ve sıçanlar üzerinde yapılan deneylerde K^/Mg^ aspartatın, K'^-klorüre nazaran daha az toksik olduğu görülmüştür. Bu durum özellikle intravenöz uygulamalar için geçerlidir. TROMCARDFN'in LD50 değeri için- farelerde 1,2 mmol/kg, sıçanlarda 1,17 mmol/kg'dır. K“^-klorür için değerler 0,99 mmol/kg yani 1,0 mmol/kg'dır. Hamsterlere TROMCARDIN infüze edildiğinde, 4 mmol/kg'lık K^, 49 dakika sonra kalp durmasına neden olmuştur. K'^-klorürün 2,3 mmol/kgMık dozunun uygulanmasından 23 dakika sonra asistoli ortaya çıkmıştır. Magnezyum eklenmesi ve aspartata bağlama işlemi potasyumun toksisitesini önemli derecede düşürür. Hayvansal deneylerde ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri kramplar, kalp durması ve solunum felcidir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER

6.L Yardımcı maddelerin listesi

• 1 N sodyum hidroksit çözeltisi (pH ayarlayıcısı olarak)
• 1 N hidroklorik asit (pH ayarlayıcısı olarak)
• Enjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

TROMCARDIN, diğer enjeksiyon veya infüzyon çözeltileri ile karıştırıldığında ender olarak bulanıklık veya matlaşma oluşturma riski taşıdığından güvenlik açısından diğer enjeksiyon veya infüzyon çözeltileri ile birlikte kullanılmamalıdır.

6.3. Raf ömrü

60 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında ve ışıktan koruyarak saklanmalıdır.

6.5. Ambalajin niteliği ve içeriği

Renksiz hidrolitik Tip

I

cam OPC (Avr. Far. kalitesine uygun), 10 mPlik 5 ampul olarak sunulmaktadır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

^ Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıklann Kontrolü Yönetmeliği” ve
“Ambalaj ve Ambalaj Atıklannm Kontrolü YÖnetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

ADEKA İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Necipbey Cad. No: 88
55020-SAMSUN
Tel; (0362) 431 60 45 (Fabrika)
(0362) 432 60 46 (Fabrika)
Fax : (0362) 431 96 72 (Fabrika)

0 8. RUHSAT NUMARASI(LARI)

08.12.1969- 102/92

9. İLK RUHSAT TARİHİTRUHSAT YENİLEME TARİHİ

ilk ruhsatlandırma tarihi: 08.12.1969 Son yenileme tarihi: 29.04.2010

10. KÜB'ün YENİLENME TARİHİ:

İlaç Bilgileri

Tromcardin Ampul

Etken Maddesi: Rasemik potasyum aspartat hemihidrat;Rasemik magnezyum aspartat tetrahidrat

Atc Kodu: A12BA30

Pdf olarak göster

Google Reklamları

İlgili İlaçlar

  • Tromcardin Ampul
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.