Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

L-optic 5 Mg/ml Göz Damlası, Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

L-OPTİC 5 mg/ml göz damlası, çözelti

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

1 ml çözelti:

Levofloksasin 5 mg

(5 mg levofloksasine eşdeğer 5,12 mg levofloksasin hemihidrat içerir.)

Yardımcı maddeler:

Benzalkonyum klorür 0,05 mg

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Göz damlası, çözelti

Berrak, açık sarı veya yeşilimsi-sarı renkli, pratik olarak partikül içermeyen çözelti

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

L-OPTİC, 1 yaş ve üzerindeki hastalarda levofloksasine duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu bakteriyel oküler enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Erişkinler ve 1 yaş ve üzerindeki hastalara tedavinin ilk iki gününde, doz günde sekiz kez (2 saatte bir) hasta göz veya gözlerin konjunktival kesesine 1 veya 2 damla L-OPTİC damlatılır.Tedavinin 3. - 7. gün aralığında doz, günde 4 kez 4 saat ara ile damlatılmalıdır. Tedavi süresi,hastalığın şiddetine ve enfeksiyonun klinik ve bakteriyolojik gelişimine bağlıdır. Tedavisüresi genellikle 7 gündür.

Uygulama şekli:

Damlalık ucunun ve çözeltinin kirlenmesini önlemek için göz kapaklarına, gözün etrafına veya diğer yüzeylere şişenin damlalık ucu ile dokunulmamalıdır. Kullanılmadığı zamanlarda,şişe sıkıca kapatılır.

Diğer topikal oküler ürünlerle birlikte tedavi durumunda, birbirini takip eden uygulamalar arasında 15 dakika ara verilmelidir.

1

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek ve karaciğer yetmezliği:

L-OPTİC'in bu grup hastalarda çalışması yoktur.

Pediyatrik popülasyon:

Levofloksasinin 1 yaşın altındaki hastalarda kullanımı ile ilgili yeterli etkililik ve güvenlilik verisi bulunmadığından, bu hastalarda L-OPTİC kullanılmamalıdır.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda dozaj ayarlaması yapılmasına gerek yoktur.

4.3. Kontrendikasyonlar

Levofloksasin veya yardımcı maddelerden herhangi birisine karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir.

Diğer kinolonlara karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir.

Gebelik ve laktasyon süresince kullanılmamalıdır.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Bir deri döküntüsü veya herhangi bir aşırı duyarlılık bulgusu ilk görüldüğünde L-OPTİC kullanımı bırakılmalıdır.

Sistemik kinolon tedavisi alan hastalarda, bazıları ilk dozu takiben, ciddi ve nadiren ölümcül aşırı duyarlılık (anafilaktik) reaksiyonları bildirilmiştir. Bazı reaksiyonlara, kardiyovaskülerkollaps, bilinç kaybı, deride yanma hissi, faringeal veya yüzde ödem, nefes darlığı, ürtiker vekaşıntı eşlik etmiştir. Sadece birkaç hastanın aşırı duyarlılık reaksiyonu öyküsü vardır. Ciddianafilaktik reaksiyonlar, gösterdiği kliniğe göre, epinefrin ve oksijen, intravenöz sıvılar,intravenöz antihistaminikler, kortikosteroidler, presör aminler ve hava yolunun kontrolü dahildiğer canlandırıcı önlemlerle derhal acil tedavi gerektirir.

Kinolon sınıfı bazı ilaçları sistemik olarak kullanan hastalar, direk güneş ışığına maruz kaldıklarında, aşırı güneş yanığı reaksiyonları gibi orta-ağır fototoksisite bulgularıgöstermişlerdir. Aşırı güneş ışığına maruz kalınmamalıdır. Fototoksisite oluşursa tedavikesilmelidir.

Diğer antibakteriyel preparatlarda olduğu gibi levofloksasinin uzun süreli kullanımı mantar dahil duyarsız organizmaların gelişmesine sebep olabilir. Süperenfeksiyon görülürse uyguntedaviye başlanmalıdır.

L-OPTİC, koruyucu olarak benzalkonyum klorür içermektedir ve iritasyona neden olabilir. Yumuşak kontak lenslerle temasından kaçınınız. Yumuşak kontakt lenslerde renk değişimineneden olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, hastalara L-OPTİC uygulanması öncesi kontaktlenslerini çıkarmaları ve L-OPTİC uygulamasından sonra, kontakt lenslerini takmadan önce15 dakika beklemeleri anlatılmalıdır.

Hastalara, oküler enfeksiyon varlığında kontakt lenslerini takmamaları tavsiye edilmelidir.

2

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Oftalmik levofloksasine özgü ilaç etkileşim incelemeleri henüz yapılmamıştır. Bununla beraber bazı kinolonların sistemik alınmasının teofilinin plazma konsantrasyonunuyükselttiği, kafein metabolizması ile etkileştiği, oral antikoagülanların, varfarin vetürevlerinin etkisini arttırdığı ve eş zamanlı levofloksasin alan hastalarda serum kreatinindegeçici yükselmelere neden olduğu gösterilmiştir.

L-OPTİC göze uygulanmasından sonraki maksimum plazma konsantrasyonları, standart oral kullanımdan en az 1000 kat daha düşük olduğundan, sistemik kullanım için belirtilenetkileşimler L-OPTİC kullanımında klinik açıdan olası değildir.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk dourma potansiyeli bulunan kadınlar/Doum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlara özgü özel bir uyarı bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

Levofloksasinin gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir. İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

L-OPTİC hasta için beklenen yararlar risklerden daha fazla olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Levofloksasinin anne sütüne geçip geçmediği konusunda yeterli çalışma yoktur. Bu nedenle, hasta için beklenen yararlar bebeğe gelebilecek risklerden daha fazla olmadıkça levofloksasinlaktasyonda kullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Üreme yeteneği üzerine yeterli çalışma yoktur.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Herhangi bir göz damlası kullanımında olduğu gibi, görmenin geçici bulanıklaşması veya diğer görme rahatsızlıkları nedeniyle, araba veya diğer makinelerin kullanımı etkilenebilir.Damlatma sırasında görme bulanıklığı oluşursa hasta, araba veya diğer makinelerikullanmadan önce görme netleşene kadar beklemelidir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Levofloksasin ile yapılan klinik çalışmalarda görülen yan etkiler sistem organ sınıflarına ve sıklık gruplarına göre aşağıda verilmiştir:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10), yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100), seyrek (>1/10.000 ve <1/1.000) ve çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

3

En sık görülen istenmeyen etkiler baş ağrısı ve tat bozukluğudur. Bu, hastaların yaklaşık %8-10'unda görülmektedir.

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Tat bozukluğu, baş ağrısı

Göz hastalıkları

Yaygın: Gözde rahatsızlık, beyaz çökelti (kornea ülserli hastalarda ve sık uygulama sonucu), yabancı cisim hissi, göz kapağında çapaklanma/kristallenme, konjunktival hiperemi, gözdekaşıntı, gözde yanma hissi.

Yaygın olmayan: Korneal lekelenme, keratopati/keratit, alerjik reaksiyonlar, göz kapağı ödemi, göz yaşarması, fotofobi, korneal infiltratlar, görmenin azalması, konjunktivada folikülgörünümü, göz kapaklarında yapışma, kemozis, papiller konjunktivit, gözde ağrı, kuru gözsendromu, göz kapaklarında eritem.

Gastrointestinal hastalıklar

Seyrek: Bulantı

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Seyrek: Dermatit

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması:


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr;e- posta:

[email protected];4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Topikal uygulamayı takiben, herhangi bir doz aşımı vakası bildirilmemiştir.

Topikal uygulama sırasında doz aşımında L-OPTİC, ılık su ile yıkanarak göz(ler)den uzaklaştırılabilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Duyu organları, oftalmolojikler, antiinfektifler, fluorokinolonlar ATC kodu: S01AE05

Levofloksasin, flurokinolon grubuna ait, oral, parenteral ve oftalmik olarak uygulanabilen geniş spektrumlu bir antibakteriyel ajandır. Levofloksasin, kinolon antimikrobiyal ajanlargrubunda yer alan rasemik bir ilaç hammaddesi olan ofloksasinin L-izomeridir. Ofloksasininantibakteriyel aktivitesi primer olarak L-izomerine bağlıdır. Diğer florokinolonantimikrobiyal ilaçlar gibi levofloksasin etkisini, deoksiribonükleik asit (DNA) replikasyonu,transkripsiyon, onarım ve rekombinasyon için gerekli olan enzimlerden bakteriyeltopoizomeraz IV ve DNA girazı (her ikisi de tip II topoizomerazdır) inhibe ederek gösterir.

Direnç özellikleri seçilen suş için ve coğrafik olarak zamana bağlı değişiklik gösterir.

4

Özellikle şiddetli enfeksiyonların tedavisinde direnç özellikleri için lokal bilgiler göz önünde bulundurulmalıdır. Levofloksasin, gram negatif ve gram pozitif mikroorganizmalar üzerindegeniş bir

in vitro

aktiviteye sahiptir ve genellikle bakterisidal konsantrasyonları, inhibitörkonsantrasyonlarına eşit veya biraz daha yüksektir.

İn vitroin vitro

'da hem de klinik enfeksiyonlarda, aşağıda yer alanmikroorganizmaların çok sayıda suşuna karşı etkili olduğu gösterilmiştir.

Levofloksasinin etkili olduğu mikroorganizmalar aşağıda belirtildiği şekildedir:

Gram pozitif aerob bakteriler: Corynebacterium türleri** Enterococcus faecalis*,***, Staphylococcus aureus (metisiline duyarlı)*, Staphylococcus haemolyticus (metisilineduyarlı)*, Staphylococcus saprophyticus***, B, C, F ve G grubu streptokoklar, viridans grubustreptokoklar, Streptococcus agalactiae***, Streptococcus pneumoniae (penisiline duyarlısuşlar dahil)*, Streptococcus pyogenes*,***, Staphylococcus epidermidis

Gram negatif aerob bakteriler: Acinetobacter baumanii*,***, Acinetobacter lwoffii** Acinetobacter anitratus***, Citrobacter freundii*,***, Citrobacter diversusi***, Eikenellacorrodens, Enterobacter aerogenes***, Enterobacter agglomerans***, Enterobactercloacae*,***, Escherichia coli*,***, Haemophilus parainfluenzae***, Haemophilusinfluenzae, Klebsiella oxytoca***, Klebsiella pneumoniae*,***, Moraxella catarrhalis***(beta-laktamaz salgılayan suşlar dahil), Morganella morganii*,***, Pasteurella multocida,Proteus mirabilis*,***, Proteus vulgaris***, Providencia rettgeri***, Providencia stuartii***,Pseudomonas aeruginosa*,***, Serratia marcescens*,**, Neisseria gonorrhoeae***,Pseudomonas fluorescens***.

Anaerob bakteriler: Bacteroides fragilis, Clostridium perfringens, Peptostreptococcus

Diğer: Chlamydia pneumoniae*, Chlamydia psittaci, Legionella pneumophila*,***,

Mycoplasma pneumoniae*

* Klinik etkinlikleri klinik araştırmalarda kanıtlanmıştır.

** Bu mikroorganizmalar için etkinlik 10'dan daha az enfeksiyon için çalışılmıştır. Bu mikroorganizmaların neden olduğu oftalmik enfeksiyonların tedavisinde, levofloksasininetkinliğini ve güvenilirliğini belirlemek için yapılmış yeterli ve iyi kontrollü klinik çalışmalarbulunmamaktadır. Sistemik kırılma noktaları kullanılarak değerlendirildiğinde, bumikroorganizmalar duyarlı olarak kabul edilir. Bununla birlikte,

in vitro

sistemik kırılmanoktaları ve oftalmik etkinlik arasındaki korelasyon belirlenmemiştir. Bu mikroorganizmalar,konjunktival enfeksiyonların potansiyel tedavisinin değerlendirilmesinde sadece yolgöstermeyi sağlar.

*** Levofloksasinin bu oküler patojenlerin suşlarına (>%90) karşı

in vitro

'da minimum inhibisyon konsantrasyonu 2 pg/ml veya daha az (sistemik kırılma noktası)'dır.

Bakteriyel duyarlılık çalışmaları, levofloksasine dirençli olan çoğu mikroorganizmaların, diğer florokinolonlara da dirençli olduğunu göstermiştir. Klinik çalışmalarda, levofloksasineedinilmiş dirençli olan türlerin sıklığı düşük bulunmuştur.

Özel etki mekanizmasına bağlı olarak, levofloksasin ve beta-laktam antibiyotikler, aminoglikozitler, tetrasiklinler, makrolidler, peptid antibiyotikler, sülfonamidler, trimetoprimve nitrofuran türevleri gibi farklı kimyasal yapılı anti-bakteriyel bileşikler arasında çaprazdirenç yoktur. Dolayısı ile, bu ilaçlara dirençli organizmalar levofloksasine duyarlı olabilirler.Buna ek olarak, bu ilaçlar levofloksasine dirençli bakterilere karşı etkili olabilir.

5

Randomize, çift kör, çok merkezli, kontrollü klinik çalışmada hastalar 5 gün tedavi edilmişlerdir. Levofloksasin final vizitte (6-10. gün) bakteriyel konjunktiviti olan hastaların%79'unda klinik iyileşme sağlamıştır. Aynı klinik çalışmada enfeksiyon etkeni olanmikroorganizmaların %90'ının eradike edildiği gösterilmiştir.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


İnsanlarda topikal oküler uygulamayı takiben, levofloksasinin penetrasyonu mükemmeldir. Levofloksasinin topikal olarak uygulanmasından 4 ve 6 saat sonra erişilen gözyaşı filmikonsantrasyonu sırasıyla 17,0 ve 6,6 pg/ml'dir.

Dağılım:


Levofloksasin 5 mg/ml göz damlası, çözelti ile 15 sağlıklı yetişkin üzerinde 15 gün süren çalışmada levofloksasinin plazmadaki konsantrasyonu değişik zamanlarda ölçülmüştür.Uygulamanın 1 saat sonrasında levofloksasinin plazma konsantrasyonu 1. günde 0,86 ng/mliken, bu değer 15. günde 2,05 ng/ml seviyesine yükselmiştir. Günde 8 defa (2 saaatte bir)olacak şekilde uygulamanın yapıldığı 4. günde en yüksek maksimum konsantrasyon olan 2,5ng/ml seviyesine ulaşılmıştır. Levofloksasin'in maksimum konsantrasyonu uygulamanın 1.gününde 0,94 ng/ml iken, 15. günde 2,15 ng/ml seviyesine yükselmiştir. Bu değerlevofloksasinin standart oral dozunun binde biri kadardır.

Biyotransformasyon:


Veri bulunmamaktadır.

Eliminasyon:


Veri bulunmamaktadır.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Diğer florokinolonlarda olduğu gibi, oral yoldan yüksek dozlarda uygulanan levofloksasin'in sıçan ve köpeklerin kıkırdak dokuları üzerinde etkili olduğu gözlemlenmiştir.

Kataraktogenik potansiyeli konusunda yeterli çalışma yapılmamıştır.

Hayvanlardaki görme bozuklukları ile ilgili elde yeterli veri bulunmamaktadır.

Üreme Toksisitesi:


Levofloksasin'in oral olarak 810 mg/kg/gün dozundan az olmak şartıyla sıçanlar üzerinde teratojenik bir etkisi yoktur. Levofloksasin tamamiyle absorbe olduğundan, kinetiğidoğrusaldır. Tekli ve çoklu oral uygulamalar arasında farmakokinetik olarak bir farkgörülmemiştir. Sıçanlara 810 mg/kg/gün dozunun uygulanması sonucu ortaya çıkan sistemiketkiler, insanlarda her iki göze birden 2'şer damla L-OPTİC 5 mg/ml göz damlası, çözeltidamlatılmasındaki etkilerin 50,000 katı kadardır. Tavşanlarda oral olarak 50 mg/kg/gün veyaintravenöz olarak 25 mg/kg/gün dozlarındaki uygulamalar sonucu teratojenik bir etkiyerastlanmamıştır.

Levofloksasin ile sıçanlar üzerinde yürütülen fertilite çalışmalarında oral yüksek doz 360 mg/kg/gün uygulanması, insanlar üzerinde 8 oküler doz uygulanması sonucu oluşan plazmakonsantrasyonundan 16,000 kat daha fazladır.

6

Genotoksisite:


Levofloksasin, bakteri ve memeli hücreleri üzerinde gen mutasyonuna neden olmamıştır, fakat in-vitro çalışmalarda 100 pg/ml üzeri dozlarda metabolik aktivasyonun yokluğundahamster akciğer hücrelerinde kromozom anormalliklerine neden olmuştur. İn-vivo testlerdeherhangi bir genotoksik etkiye rastlanmamıştır.

Fototoksik Potansiyel:


Fareler üzerinde oral ve intravenöz olarak yapılan çalışmalarda, levofloksasin'in yüksek dozlarda fototoksik olduğu görülmüştür. Tüysüz hamster derisi üzerine uygulanan %3'lükoftalmik solüsyon, herhangi bir derialtı veya deriüstü fototoksik etkiye neden olmamıştır.

Karsinojenik Potansiyel

:

2 yıl süre ile sıçanlar üzerinde vücut yüzey alanı baz alınarak en yüksek doz 100 mg/kg/gün olarak yapılan çalışmalarda levofloksasinin karsinojenik bir etkisi olmadığı görülmüştür.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Sodyum klorür Benzalkonyum klorür

Sodyum hidroksit ve/veya Hidroklorik asit (pH ayarlamak için)

Saf su

6.2. Geçimsizlikler

Yeterli çalışma olmamasına rağmen L-OPTİC başka bir ürünle birlikte kullanılmamalıdır.

6.3. Raf ömrü

Raf ömrü 36 aydır.

Şişe açıldıktan sonra 4 hafta içinde kullanılmalıdır.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

5 ml çözelti, beyaz LPDE damlalıklı 5 ml beyaz LDPE şişede ambalajlanır ve güvenlik halkalı, beyaz, HDPE vidalı kapak ile kapatılır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği” ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

ROMPHARM İLAÇ Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.

Çerkezköy, Tekirdağ

7

8. RUHSAT NUMARASI(LARI)

2019/202

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 03.04.2019 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

8

İlaç Bilgileri

L-optic 5 Mg/ml Göz Damlası, Çözelti

Etken Maddesi: Levofloksasin Hemihidrat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.