Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Beastin 100 Mg I.v. İnfüzyon İçin Liyofilize Toz İçeren Flakon Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

BEASTİN 100 mg İ.V. infüzyon için liyofilize toz içeren flakon

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Bendamustin hidroklorür 100.00 mg

Yardımcı madde(ler):

Mannitol

Yardımcı maddeler için bkz. 6.1.

3. FARMASÖTİK FORM

Flakon. Beyaz renkli liyofilize toz.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

17 p delesyonu veya TP53 mutasyonu negative olup komorbiteleri nedeniyle fludarabin bazlı tedaviye uygun olmayan yeni tanı veya relaps/refrakter kronik lenfositik lösemi hastalarında tekbaşına veya rituksimab ile kombine halde uygulanır.

65 yaş üzerinde olup otolog kök hücre transplantasyonu için uygun olmayan ve nöropati nedeniyle bortezomib veya talidomid içeren rejimler uygulanamayan ISS evre III multiple miyelomolgularının tedavisinde prednizolon ile kombine halde uygulanır.

Rituksimab içeren tedaviler esnasında veya veya ilk 6 ayı içinde progresyon gelişmiş olan indolent non-hodgkin lenfoma olgularının tedavisinde tek başına veya rituksimab ile kombine kullanımdaendikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Düşük kemik iliği işlevi artmış kemoterapi nedenli hematolojik toksisite ile ilişkilidir. Eğer lökosit ve/veya trombosit düzeyleri sırasıyla <3000/mikroL veya <75000/mikroL'nin altına düşersetedaviye başlanmamalıdır.

Komorbiteleri nedeniyle kemoimmünoterapiye uygun olmayan kronik lenfositik lösemi hastalarının ilk sıra tedavisinde kullanımı:

2

İlk kürde 70 mg/m uygulanır.


2

dozunda, takip eden kürlerde tolere edilirse 90 mg/m

dozda 6 kür halinde

1 / 13

Ciddi komorbiteleri olan relaps veya refrakter kronik lenfositik lösemi hastalarında kullanımı: İlk 2 2

kürde 70 mg/m , takip eden kürlerde 90 mg/m dozunda uygulanır.

İleri evre foliküler lenfomanın başlangıç tedavisinde rituksimab ile kombine kullanımı: 28 günde bir 1. ve 2. günlerde 90 mg/m dozda uygulanır.

Multipl miyelomanın ikinci sıra tedavisinde kullanımı:

2

Maksimum 100 mg/m dozunda 4 haftada bir 1. ve 2. günlerde monoterapide veya kombine olarak kullanılır.

Lökosit veya trombosit düzeyleri sırasıyla <3000/mikroL veya <75000/mikroL'nin altına düşerse tedavi sonlandırılmalı veya ertelenmelidir. Lökosit düzeyleri >4000/mikroL ve trombosit düzeyi>100000/mikroL üzerine çıktığında tedaviye devam edilebilir.

Lökosit ve trombosit nadir düzeyine (en düşük seviye) 14-20 günde ulaşılır, rejenerasyon 3-5 hafta sonrasıdır. Tedavisiz dönem sırasında sıkı kan takibi önerilir (bkz. Bölüm 4.4).

Hematolojik olmayan toksisite durumunda doz azaltımı bir önceki siklüsteki en kötü OTK (ortak toksisite kriteri) derecesi baz alınarak yapılmalıdır. OTK 3. derece toksisite durumunda %50'lik birdoz azaltımı önerilir. OTK 4. derece toksisite durumunda ise tedaviye ara verilmesi önerilir.

Bir hastadaki dozun düzenlenmesi gerekirse, devam eden siklüslerin 1. ve 2. gününde bireysel olarak hesaplanan düşük doz verilmelidir.

Hazırlama ve uygulama ile ilgili yönergeler için Bölüm 6.6'ya bakınız.

Uygulama şekli:

30-60 dakika süren intravenöz infüzyon yoluyla uygulanır.

İnfüzyon kemoterapötik ajanların kullanımında uzman ve deneyimli bir hekimin gözetimi altında yapılmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler: Karaciğer yetmezliği:

Farmakokinetik verilere göre hafif karaciğer yetmezliği olan hastalarda (serum bilirübin <1.2 mg/dL) herhangi bir doz ayarlaması gerekmez. Orta seviyeli karaciğer yetmezliği olan hastalarda(serum bilirübin 1.2-3.0 mg/dL) ise %30'luk bir doz azaltımı önerilir.

Ciddi karaciğer yetmezliği olan hastalarla (serum bilirübin düzeyi >3.0 mg/dL) ilgili herhangi bir veri mevcut değildir (bkz. Bölüm 4.3).

Böbrek yetmezliği:

Farmakokinetik verilere göre kreatinin klirensi >10mL/dk olan hastalarda herhangi bir doz ayarlaması gerekmez. Ciddi böbrek yetmezliği olan hastalarla ilgili deneyimler sınırlıdır.

2 / 12

Pediatrik popülasyon:

Pediatrik hastalarda veya adolesanlarda bendamustin kullanımı ile ilgili herhangi bir veri mevcut değildir.

Geriatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda doz ayarlaması gerektiğine dair herhangi bir veri mevcut değildir.

4.3. Kontrendikasyonlar

BEASTİN aşağıda yer alan şu durumlar dâhilinde kullanılmamalıdır:

- Beastine veya BEASTİN içeriğindeki yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırıduyarlılık varlığında,

- Emzirme süresince,

- Ciddi karaciğer yetmezliği durumunda (serum bilirübin >3.0 mg/dL),

- Sarılık,

- Cİddi kemik iliği supresyonu ve ciddi kan tablosu değişimleri (sırasıyla <3000/mikroL veya<75000/mikroL'nin altına düşen lökosit ve/veya trombosit değerleri),

- Tedaviye başlamadan önceki 30 gün içinde majör cerrahi uygulaması,

- Enfeksiyonlar, özellikle lökopeni ile ilişkili olanlar,

- Sarıhumma aşılaması.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Miyelosupresyon

Bendamustin hidroklorür ile tedavi edilen hastalarda miyelosupresyon oluşabilir. Tedavi ile ilişkili miyelosupresyon durumunda lökositler, trombositler, hemoglobin ve nötrofıller en az haftalıkolarak izlenmelidir. Bir sonraki tedavi siklusüne başlamadan önce şu parametrelerin elde edilmesiönemlidir: lökosit ve/veya trombosit değerleri sırasıyla >4000/mikroL veya >100000/mikroL.

Enfeksiyonlar

Pnömoni ve sepsisi içeren enfeksiyonlar raporlanmıştır. Nadir vakalarda enfeksiyon hastanede kalış, septik şok ve ölümle ilişkilendirilmiştir. Bendamustin hidroklorür tedavisinin ardındannötropeni ve/veya lenfopeni ortaya çıkan hastalar enfeksiyona karşı daha duyarlı hale gelirler.Bendamustin tedavisinin ardından miyelosupresyon gelişen hastalara, ateş veya solunumsemptomları da dahil olmak üzere herhangi bir enfeksiyon belirtisi ve semptomu söz konusuolması halinde hekimleriyle görüşmeleri tavsiye edilmelidir.

Cilt reaksiyonları

Birkaç cilt reaksiyonu raporlanmıştır. Bu olaylara döküntü, toksik cilt reaksiyonları ve bullöz egzema dâhildir. Bunlardan bazıları bendamustin hidroklorür diğer antikanser ajanlarla eş zamanlıkullanım sonrası ortaya çıkmıştır, bu nedenle kesin ilişki bilinmemektedir. Cilt reaksiyonununoluştuğu yerler başka tedavilerle progresif hale gelebilir ve şiddeti artabilir. Cilt reaksiyonlarıprogresif hale gelirse, BEASTİN durdurulmalı veya tamamen kesilmelidir. Bendamustinhidroklorür ile ilişkili olduğundan şüphe edilen ciddi cilt reaksiyonlarında tedavi kesilmelidir.Kalp rahatsızlıkları olan hastalar Bendamustin hidroklorür ile tedavi sırasında potasyumun kankonsantrasyonları yakından izlenmelidir ve K+ düzeyi <3.5 mEq/L olduğunda potasyum eklentisi

3 / 12

verilmelidir ve EKG ölçümleri yapılmalıdır.

Bulantı, kusma

Bulantı ve kusmanın semptomatik tedavisi için bir antiemetik verilebilir.

Tümör lizis sendromu

Klinik çalışmalarda yer alan hastalarda bendamustin hidroklorür tedavisi ile ilişkili tümör lizis sendromu raporlanmıştır. İlk bendamustin hidrokloürür dozundan sonraki 48 saat içinde başlamaeğilimindedir ve müdahale olmazsa akut böbrek yetmezliğine ve ölüme yol açabilir. Yeterli sıvıhacmi ve kan kimyasının, özellikle potasyum ve ürik asit düzeylerinin yakından izlenmesikoruyucu önlemler içinde yer alır. Bendamustin hidroklorür tedavisinin ilk iki haftasındaallopurinol kullanımı düşünülebilir ancak standart gereklilik değildir. Bununla birliktebendamustin hidroklorür ve allopurinolün eş zamanlı kullanımı ile birkaç Stevens-Johnsonsendromu ve toksik epidermal nekroliz vakası bildirilmiştir.

Anafilaksi

Bendamustin hidroklorüre karşı oluşan infüzyon reaksiyonları klinik çalışmalarda sıklıkla oluşmuştur. Semptomlar genellikle hafif olup, ateş, üşüme, kaşıntı ile döküntü içerir. Seyrekvakada ciddi anafilaktik ve anafilaktoid reaksiyonlar gelişir. Tedavinin ilk siklusünden sonrahastalar infüzyonu hatırlatacak şekilde semptomlar hakkında sorgulanmalıdır. Daha önce infüzyonreaksiyonu deneyimleyen hastalarda ciddi reaksiyonları önlemek için antihistaminikler,antipiretikler ve kortikosteroidler dâhil olmak üzere alınan önlemler sonraki siklusler için dedüşünülmelidir.

3. derece veya daha kötü alerjik tipte reaksiyonları deneyimleyen hastalarda, tedavi genel olarak tekrarlanmaz.

Kontrasepsiyon

Bendamustin hidroklorür teratojenik ve mutajeniktir.

Kadın hastalar tedavi süresince gebe kalmamalıdır. Erkek hastalar tedavi sırasında veya sonrasındaki 6 ay boyunca çocuk yapmamalıdır. Geri dönüşümsüz infertilite olasılığı nedeniylebendamustin hidroklorür tedavisi öncesinde sperm koruma konusunda bilgi alınmalıdır.

Ekstravazasyon

Herhangi bir ekstravaza infüzyon derhal durdurulmalıdır. Kısa bir aspirasyon sonrasında enjektör çıkarılmalıdır. Sonrasında etkilenen doku bölgesine soğuk uygulanmalıdır. Kol havayakaldırılmalıdır. Kortikosteroid kullanımı gibi ek tedavilerin yararlılığı bilinmemektedir.

Bu tıbbi ürün her flakonda 170 mg mannitol ihtiva eder. Ancak kullanım yolu nedeni ile herhangi bir uyarı gerektirmemektedir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

İn-vivo

etkileşim çalışmaları yürütülmemiştir.

BEASTİN diğer miyelosupresif ilaçlarla eş zamanlı kullanıldığında, BEASTİN ve/veya uygulanan diğer ilaçların kemik iliği üzerindeki etkisi artabilir. Hastanın performans durumunu düşüren veya

4 / 12

kemik iliği işlevini bozan herhangi bir tedavi BEASTİN toksisitesini artırabilir.

BEASTİN'in siklosporin veya takrolimus ile eş zamanlı kullanımı lenfoproliferasyon riskinin eşlik ettiği aşırı immün baskılanma ile sonuçlanabilir.

Sitostatikler canlı virüs aşılaması sonrasında antikor oluşumunu düşürebilir ve fatal sonuçlara yol açan enfeksiyon riskini artırabilir. Altta yatan hastalığı nedeniyle halihazırda immün sistemibaskılanmış olanlarda risk artar.

Bendamustin metabolizması sitokrom P450 (CYP)1A2 izoenzimini içerir (bkz. Bölüm 5.2). Bu nedenle fluvoksamin, asiklovir, siprofloksazin ve simetidin gibi CYP1A2 inhibitörleriyleetkileşim ihtimali mevcuttur.

4.6. Gebelik ve laktasyon genel tavsiye

Gebelik kategorisi D'dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar BEASTİN tedavisinden önce ve sonra etkili kontrasepsiyon yöntemleri kullanmalıdır.

BEASTİN ile tedavi edilen erkekler BEASTİN ile tedavi süresince veya tedavinin kesilmesinden 6 ay sonrasına kadar çocuk sahibi olmamaları konusunda uyarılmalıdır. Bu hastalar BEASTİNtedavisine bağlı infertilite ihtimali nedeniyle tedavi öncesinde sperm koruma konusunda bilgialmalıdırlar.

Gebelik dönemi

BEASTİN'in gebe kadınlarda kullanımı ile ilgili veriler yetersizdir. Klinik dışı çalışmalarda bendamustin hidroklorür embriyo-/fetoletal, teratojenik ve genotoksiktir (bkz. Bölüm 5.2).Gebelik süresince BEASTİN kesin olarak gerekli olmadıkça kullanılmamalıdır. Anne fetusüzerindeki risk konusunda bilgilendirilmelidir. Gebelik sırasında BEASTİN ile tedavi mutlaksuretle gerekirse veya tedavi sırasında gebe kalınırsa hasta doğmamış çocuktaki riskler konusundabilgilendirilmeli ve dikkatle izlenmelidir. Genetik inceleme imkânı değerlendirilmelidir.

Laktasyon dönemi

Bendamustinin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Bu nedenle emzirme dönemi boyunca BEASTİN kontrendikedir. BEASTİN tedavisi sırasında emzirme durdurulmalıdır.

Üreme yeteneği / Fertilite

Alkilleyici ajanlarla "özellikle diğer ilaçlarla kombinasyonunda" tedavi edilen erkek hastalarda zayıflamış spermatojenez, azospermi ve toplam jerminal aplazi bildirilmiştir. Bazı durumlardaspermatojenez, remisyondaki hastalarda düzelebilir fakat bu durum, koruyucu kemoterapikesildikten birkaç sene sonra oluşabilir. Hastalar, üreme kapasiteleri üzerindeki potansiyel risklerikonusunda uyarılmalıdırlar.

5 / 12

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

BEASTİN'in araç ve makine kullanım yeteneği üzerine olan etkisini değerlendiren herhangi bir çalışma yürütülmemiştir. Bununla birlikte bendamustin hidroklorür tedavisi ile ataksi, periferalnöropati ve uyku hali bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.8). Bu semptomları yaşamaları halinde hastalararaç ve makine kullanımı gibi potansiyel olarak tehlike arz eden aktiviteleri gerçekleştirmemelidir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Bendamustin hidroklorür ile ilişkili çoğu advers reaksiyonlar, hematolojik advers reaksiyonlar (lökopeni, trombositopeni), dermatolojik toksisiteler (alerjik reaksiyonlar), bünyesel semptomlar(ateş), gastrointestinal semptomlardır (bulantı, kusma).

Aşağıdaki tablo bendamustin hidroklorürün klinik çalışmalarından elde edilen verileri yansıtmaktadır.

MedDRA sistem organsınıfı

Çok yaygın >1/10

Yaygın>1/100 ila<1/10

Yaygın olmayan>1/1000 ila<1/100

Seyrek

>1/10000

ila

<1/1000

Çok seyrek <1/10000

Enfeksiyonlar
ve
enfestasyonlar

BTB*

enfeksiyon



Sepsis
Pnömoni primer atipik

(Kist ve polipler de dahil olmaküzere) iyi huyluve kötü huyluneoplazmalar


Tümör
lizis
sendromu



Kan ve lenf
sistemi
hastalıkları
BTB*
lökopeni,
trombositope
ni
Hemoraji,
anemi,
nötropeni


Hemoliz
Bağışıklık
sistemi
hastalıkları

BTB*
aşırı
duyarlılık

Anafilakti
k
reaksiyon,
anafilakto
id
reaksiyon

Anafilaktik

şok

6 / 12

Sinir sistemi hastalıkları

Uykusuzl

uk


Uyku, afoni (sesyitimi)
Disgözi,
parestezi,
periferal
duyu
nöropatisi,
antikolinerjik
sendrom,
nörolojik
bozukluk,
ataksi,
ensefalit

Kardiyak

hastalıkları


Kalp
disfonksiy
onu
(palpitasy
on,
anjina
pektoris
gibiX
aritmi

Perikard

efüzyonu


Taşikardi,
miyokard
enfarktüsü,
kalp
yetmezliği

Vasküler

hastalıkları


Hipotansi
yon,
hipertansi

Akut
dolaşım
bozukluğ
Flebit
Solunum, göğüs bozuklukları vemediastinalhastalıkları

Pulmoner

yetmezlik



Pulmoner

fıbröz

Gastrointestinal

hastalıkları

Bulantı,

kusma

Diyare,
konstipasy
on,
stomatit


Hemorajik özofajit,gastrointestinal hemoraji

Deri ve deri altı doku

hastalıkları


Alopesi,

BTB*

deri

rahatsızlı

kları


Eritema,

dermatit,

kaşıntı,

makûler-

papüler

döküntü,

aşırı

terleme


7 / 12

Üreme sistemi ve meme


Amenore



İnfertilite

Genel

bozukluklar ve

uygulama

bölgesine

ilişkin

hastalıkları

Mukozal

enflamasyo

n,

yorgunluk,

pireksi

Ağrı,

üşüme,

dehidras

y°^

anoreksi



Çoklu organ yetmezliği

Araştırmalar

Hemoglobin düşüşü, kreatininartışı, üreartışı

AST,

ALT,

alkalin

fosfataz

ve

bilirubin

artışı,

hipokale

mi




3 TB: Başka türlü

Bendamustinin allopurinol veya allopurinol ve rituksimab ile eş zamanlı kullanımı sonucu az sayıda Stevens-Johnson Sendromu ve toksik epidermal nekroliz vakası bildirilmiştir. CD4/CD8oranı düşebilir. Lenfosit sayısında düşüş görülmüştür. İmmün sistemi baskılanmış hastalardaenfeksiyon riski (örn. herpes zoster ile) artabilir. Kazara ekstra-vasküler uygulama sonrası nekrozoluşumu, ayrıca toksik epidermal nekroz, tümör lizis sendromu ve anafilaksi ile ilgili izole raporlarmevcuttur.

Miyelodisplastik sendrom, miyeloproliferatif hastalıklar, akut miyeloid lösemi ve bronşiyal karsinomu içeren ikincil tümörler raporlanmıştır. Bunların bendamustin hidroklorür ile ilişkisibelirlenmemiştir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanaksağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir.

(www.titck.gov.tr[email protected]. Doz aşımı ve tedavisi

Her 3 haftada bir 30 dakikalık BEASTİN infüzyonundan sonra en yüksek tolere edilebilir doz (MTD) 280 mg/m2'dir. İskemik EKG değişiklikleriyle uyumlu olan ve doz kısıtlayıcı olarakdüşünülen kardiyak olaylarla ilgili OTK 2. derece oluşabilir.

8 / 12

Sonraki çalışmalardan birinde her 3 haftada bir 1. ve 2. gün 30 dakikalık bendamustin hidroklorür uygulamasının MTD'si 180 mg/m2 olarak belirlenmiştir, doz kısıtlayıcı toksisite 4. derecetrombositopenidir. Bu uygulamada kardiyak toksisite doz kısıtlayıcı değildir.

Spesifik bir antidotu yoktur. Hematolojik yan etkileri kontrol altına almak için etkili bir karşı yöntem olarak kemik iliği transplantasyonu uygulanabilir ve transfüzyonlar (trombosit, konsantreeritrosit) uygulanabilir veya hematolojik büyüme faktörleri verilebilir.

Bendamustin hidroklorür ve metabolitleri düşük oranda diyalizle atılabilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: Antineoplastik ajanlar, alkilleyici ajanlar ATC kodu: L01AA09 Bendamustin hidroklorür kendisine özgü bir aktiviteye sahip olan alkilleyici bir antitümöralajandır. Bendamustin hidroklorürün antineoplastik ve sitosidal etkileri temel olarak DNA'nın tekve çift sarmalının alkilasyon ile çapraz bağlanmasına dayanır. Bunun sonucu olarak DNA matriksişlevleri ve DNA sentezi ile tamiri bozulur. Bendamustin hidroklorürün antitümör etkisi farklıinsan tümör hücre kültürleri (meme kanseri, küçük hücreli dışı ve küçük hücreli akciğer kanseri,over karsinomu ve farklı lösemiler) ile yapılan birçok in-vitro ve fare, sıçan ve insan kaynaklıtümörler ile farklı deneysel tümör modelleri ile yapılan in-vivo çalışmaylakanıtlanmıştır.Bendamustin hidroklorür insan tümör hücre kültürleri üzerinde diğer alkilleyici ajanlardan farklıbir aktivite profili göstermiştir. Aktif madde, en azından kısmen kalıcı DNA etkileşimine bağlıolarak, farklı direnç mekanizmaları olan insan hücre tümörü kültür hücreleri ile hiçbir çaprazdirenç oluşturmamış veya oldukça düşük çapraz direnç oluşturmuştur. Buna ek olarak, klinikçalışmalarda bendamustinin antrasiklinler, alkilleyici ajanlar ve rituksimab ile tam çapraz dirençoluşturmadığı gösterilmiştir. Ancak az sayıda hastada değerlendirilmiştir.

Kronik lenfositik lösemi

Kronik lenfositik lösemide kullanım endikasyonu, bendamustin ile klorambusili karşılaştıran tekli açık etiketli bir çalışmayla desteklenmektedir. Daha önce tedavi edilmemiş ve tedaviye ihtiyacıolan 319 kronik lenfositik lösemili evre Binet B veya C'li hasta prospektif, çok merkezli,

randomize çalışmaya dahil edilmiştir. 6 siklus boyunca 1. ve 2. gün 100 mg/m bendamustin hidroklorür (BEN) ilk basamak tedavisi ile 1. ve 15. gün 0.8 mg/kg dozunda klorambusil (CLB)kullanımları her iki kolda karşılaştırılmıştır. Tümör lizis sendromunun önlenmesi için hastalaraallopurinol uygulanmıştır.

BEN uygulanan hastalarda CLB uygulananlara göre belirgin ölçüde daha uzun ortalama progresyonsuz sağkalım söz konusudur (21.5 aya karşı 8.3 ay, p< 0.0001 en son takipte). Tümsağkalım anlamlı derecede farklı değildir (ortalamaya ulaşılmamıştır). Ortalama remisyon süresiBEN ile 19 ay ve CLB ile 6 aydır (p< 0.0001). Her iki tedavi kolundaki güvenlilikdeğerlendirmesinde nitelik ve sıklık olarak beklenmeyen hiçbir yan etki ortaya çıkmamıştır.Hastaların %34'ünde BEN dozu düşürülmüştür. Alerjik reaksiyonlara bağlı olarak hastaların%3.9'unda BEN tedavisi kesilmiştir.

9 / 12

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Bendamustin hidroklorür'ün tek

IV

dozundan sonra Cmaks. genellikle infüzyon sonunda oluşur. Bendamustin doz orantılılığı çalışılmamıştır.

Dağılım:


2

12 bireyde 120 mg/m dozun 30 dakikalık infüzyonu sonrasında eliminasyon yarı ömrü t/ P 28.2 dakikadır.

30 dakikalık i.v. infüzyonu takiben merkezi dağılım hacmi 19.3 L'dir. Kararlı hal şartları altında i.v. bolus enjeksiyon sonrası merkezi dağılım hacmi 15.8-20.5 L'dir.

İlacın %95'inden fazlası plazma proteinlerine (başlıca albumin) bağlı halde bulunur.

Biyotransformasyon:


Bendamustinin majör klirens yolu monohidroksi ve dihidroksi bendamustine hidroliz şeklindedir. Hepatik metabolizma ile N-desmetil-bendamustin ve gamma-hidroksi- bendamustin oluşumusitokrom P450 (CYP) 1A2 izoenzimini içerir. Bendamustinin diğer bir majör metabolizma yoluglutatyon ile konjugasyonu içerir.

In-vitroEliminasyon:


2

12 bireydeki 120 mg/m vücut yüzey alanının 30 dakikalık i.v. infüzyonu sonrasındaki ortalama toplam klirens 639.4 mL/dk'dır. Uygulanan dozun yaklaşık %20'si 24 saat sonra idrarla atılır.İdrara geçen miktar sırasıyla monohidroksi-bendamustin > bendamustin > dihidroksi-bendamustin> okside-metabolit > N-desmetil-bendamustin şeklindedir. Safradan başlıca polar metabolitlerelimine edilir.

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:Hastalardaki karakteristik özellikler

Karaciğer yetmezliği:


Karaciğerinde %30-70 tümör enfestasyonu ve hafif karaciğer yetmezliği (serum bilirübin < 1.2 mg/dL) olan hastalarda farmakokinetik tutum değişmez. Normal karaciğer ve böbrek işlevinesahip hastalarda Cmaks, tmaks, EAA, t/ P, dağılım hacmi ve klirens açısından belirgin bir farklılıkyoktur. Bendamustinin EAA'nı ve toplam vücut klirensi serum bilirübin ile ters orantılıdır.

Böbrek yetmezliği:


Diyaliz hastaları da dahil olmak üzere kreatinin klirensi > 10 mL/dk olan hastalar ile normal karaciğer ve böbrek işlevlerine sahip olan hastalar arasında Cmaks, tmaks,

,

AUC, t/ P dağılımhacmi ve klirens açısından belirgin bir farklılık yoktur.

10 / 12

Yaşlı hastalar:


Farmakokinetik çalışmalara yaşı 84'e kadar olanlar dahil edilmiştir. Yüksek yaş bendamustinin farmakokinetiğini etkilememektedir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri:

Advers etkiler klinik çalışmalarda gözlenmemiş, ancak klinik çalışmalarda maruz kalınan düzeylerle aynı maruziyet düzeylerinin söz konusu olduğu hayvan çalışmalarında gözlenmiştir veklinik kullanımla arasındaki olası ilişki şöyledir:

Köpeklerdeki histolojik çalışmalarda gastrointestinal sistemde makroskopik olarak görünür mukoza hiperemisi ve hemoraji görülmüştür. Mikroskopik araştırmalarda lenfatik dokuda birimmün baskılanmayı belirten büyük değişiklikler ve böbrek ile testislerde tübüler ve atrofıkdeğişiklikler, prostat epitelyumunda nekrotik değişiklikler gösterilmiştir. Hayvan çalışmalarındabendamustinin embriyojenik ve teratojenik olduğu gösterilmiştir.

Bendamustin kromozom hatalarını indükler ve

in-vitrodain-vivoda6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Mannitol

6.2. Geçimsizlikler

BEASTİN Bölüm 6.6'da belirtilenler dışında hiçbir tıbbi ürünle karıştırılmamalıdır.

6.3. Raf ömrü

36 ay

6.4. Saklamaya yöneliközel tedbirler

25 °C'nin altındaki oda sıcaklığında, ışıktan koruyarak ambalajında saklayınız. Enjeksiyonluk su ile 5-10 dakika içinde elde edilen çözelti hemen

%6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Alüminyum fiskeyle açılan kapaklı ve kauçuk tıpalı 20R tip 1 kehribar renkli cam flakonlar içerisinde sunulmuştur. 20 R'lik flakon 100 mg bendamustin hidroklorür içerir ve 1 flakonlukkutularda temin edilir.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

BEASTİN hazırlanması sırasında, inhalasyonu, cilt veya diğer muköz membranlarla temasından kaçınılmalıdır (eldiven ve koruyucu kıyafet giyilmeli). Kontamine olan vücut kısımları suyladikkatli bir şekilde yıkanmalı ve sabunlanmalı, gözler fizyolojik sodyum klorür solüsyonuyla

11 / 12

yıkanmalıdır. Mümkünse sıvı geçirmez, kullan at emici örtülü özel çalışma alanlarında (laminar flow) çalışılmalıdır. Hamile personel sitotoksik ilaçların hazırlandığı alandan uzaklaştırılmalar.İnfüzyon çözeltisi için konsantre toz enjeksiyonluk su ile sulandırılmalı, 9 mg/mL (%0.9) sodyumklorür enjeksiyonluk çözelti ile seyreltilmeli sonra intravenöz infüzyon yoluyla uygulanmalıdır.Aseptik teknik kullanılmalıdır.

Sulandırma


100 mg BEASTİN içine 20 mL steril enjeksiyonluk su eklenir ve karıştırılarak çözünür. Bu işlem sonucunda 5 mg/ml bendamustin HCl konsantrasyonda berrak, renksiz-açık sarı bir çözelti oluşur.Liyofilize toz 5 dk içerisinde tamamen çözülür. Partiküler madde gözlenirse sulandırılmış çözeltikullanılmamalıdır.

Seyreltme


Gerekli doz için yeterli hacimde (5 mg/ml konsantrasyona göre) çözelti aseptik olarak alınır ve vakit kaybetmeden 500 ml %0.9 sodyum klorür infüzyon çözeltisine aktarılır. Sulandırılmışçözelti, sulandırıldıktan sonra 30 dk içinde infüzyon torbasına aktarılmalıdır. Aktarımdan sonrainfüzyon torbasındaki içerik iyice karıştırılır. Karışım berrak ve renksiz-açık sarı çözelti olmalıdır.BEASTİN diğer enjeksiyonluk çözeltilerle değil, %0.9 sodyum klorür çözeltisi ile seyreltilmelidir.

Uygulama


Çözelti intravenöz infüzyon yoluyla 30-60 dakikada uygulanmalıdır. Flakonlar tek kullanımlıktır. Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve“Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği” ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

BİEM İLAÇ SANAYİ ve TİC. AŞ.

Turgut Reis Cad., No: 21, 06570, Tandoğan- Ankara Tel: +90 312 230 29 29 Faks: +90 312 230 68 00

8. RUHSAT NUMARASI

2018/121

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk Ruhsat Tarihi: 07.03.2018 Ruhsat Yenileme Tarihi

10. KÜB'ün YENİLENME TARİHİ

07.03.2018

12 / 12

İlaç Bilgileri

Beastin 100 Mg I.v. İnfüzyon İçin Liyofilize Toz İçeren Flakon

Etken Maddesi: Bendamustin Hidroklorür

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.