Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Diltizem 30 Mg Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

DİLTİZEM 30 mg tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Her bir tablette;

Etkin madde:

Diltiazem hidroklorür 30 mg

Yardımcı madde(ler):

Laktoz monohidrat (inek sütünden elde edilen) 66,32 mg Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Tablet

Beyaz, yuvarlak, düz yüzeyli tabletler.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

Anjina pektorisin önlenmesinde ve uzun dönem tedavisinde endikedir. Akut anjina ataklarında endike değildir.

Hafif ve orta derecede arteriyel hipertansiyonda endikedir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

DİLTİZEM tabletin dozu hastaya ve hastalığın şiddetine göre ayarlanır.

Yetişkinler:

Anjina tedavisinde başlangıç dozu günde üç veya dört defa 30 mg tablettir. Hipertansiyon tedavisinde başlangıç dozu günde iki defa 60-120 mg'dır. Gerekli durumlarda doz kademeliolarak günde 2 kez 120 mg veya günde 2 kez 180 mg'a artırılabilir. Özellikle stabil olmayananjinası bulunan bazı hastalarda 480 mg/gün'e kadar dozlarda yarar sağlanmıştır.

Uygulama şekli:

Ağızdan kullanım içindir.

Tabletler kırılmadan ve çiğnenmeden bütün olarak, bir miktar su ile aç karnına yutulmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek/Karaciğer yetmezliği ve geriyatrik popülasyon:

Başlangıç dozu günde 2 kez 60 mg diltiazemdir. Gerekli durumlarda, doz kademeli olarak artırılabilir ancak hastaların dikkatle izlenmesi tavsiye edilir. 120 mg almakta olan hastalarda dozgünde bir kez 240 mg'a artırılabilir.

1/11Pediyatrik popülasyon:

Çocuklarda ve adolesanlarda kullanımı önerilmemektedir.

4.3. Kontrendikasyonlar

DİLTİZEM aşağıdaki durumlarda kontrendikedir:

• Diltiazeme veya DİLTİZEM'in içerdiği yardımcı maddelerden birine karşı aşırı duyarlılığıolan hastalarda,

• Ventriküler pace-maker kullanılmayan hasta sinüs sendromu vakalarında,

• Ventriküler pacemaker kullanılmayan ikinci ya da üçüncü derece AV blok bulunanhastalarda,

• Ciddi hipotansiyonda (sistolik kan basıncı 90 mmHg altında olan hastalarda),

• Ciddi bradikardide (50 bpm altında).

• Pulmoner staz durumunda sol ventriküler yetmezliği,

• Akut miyokard infarktüsü ve pulmoner konjesyon bulunan hastalarda,

• Konjestif kalp yetmezliğinde,

• Ciddi aortik stenozda,

• İntravenöz formları kardiyojenik şokta, ventriküler taşikardi bulunan hastalarda, WPWsendromu veya kısa PR sendromu gibi ek ileti yolunun neden olduğu atriyal fibrilasyon veyaatriyal flutteri bulunan hastalarda,

• Dantrolen infüzyonu ile birlikte kullanımında (Bkz. Bölüm 4.5),

• Ivabradin ile kombinasyonda (Bkz. Bölüm 4.5),

• Akut porfirisi bulunan hastalarda,

• Gebelikte, çocuk doğurma potansiyeli olanlarda ve emzirme döneminde

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Kardiyak iletim:

Azalmış sol ventriküler fonksiyonu, bradikardi (şiddetlenme riski), uzamış PR aralığı veya elektrokardiogramda birinci derece AV bloğu saptanmış (şiddetlenme ve seyrekolarak tam blok riski) hastalarda yakın izleme gereklidir.

Diltiazem, AV nodal iletiyi ve AV düğümde refrakter periyodu uzatır. Bu etki nadiren sinüs ritminde ikinci ya da üçüncü derece AV blok ile sonuçlanabilir. Diltiazemin kardiyak iletimietkilediği bilinen ilaçlar ile eş zamanlı uygulaması, aditif etkiler ile sonuçlanabilir.

Konjestif kalp yetmezliği:

Diltiazemin izole hayvan doku preparatlarında negatif inotropik etkisi bulunmakla beraber, ventriküler fonksiyonu normal olan insanlarda ve miyokardın risk altındaolduğu hastalarda (örn. şiddetli KKY, akut Mİ ve hipertrofik kardiyomiyopati gibi) kardiyakindekste bir azalma ve buna uygun olarak kontraktilite (dp/dt) üzerinde negatif etkilergörülmemiştir.

Ventriküler fonksiyon bozukluğu bulunan hastalarda diltiazem tek başına veya diğer beta-blokörlerle birlikte kullanımı ile ilgili deneyimler sınırlı olduğundan bu tür hastalarda dikkatli olunmalıdır.

Hipotansiyon:

Kan basıncında diltiazeme bağlı olarak ortaya çıkan düşüşler, bazen semptomatik hipotansiyona neden olabilir.

Akut karaciğer hasarı:

Nadir durumlarda oral uygulamasından sonra alkalen fosfataz, LDH, SGOT ve SGPT gibi enzimlerde anlamlı yükselmeler ve akut karaciğer hasarı ile uyumlu diğerbazı olaylar bildirilmiştir. Bu reaksiyonlar ilacın kesilmesiyle geri dönüşlü olmuştur.

2/11

Renal veya hepatik yetmezlik:

Renal veya hepatik yetmezliği olan hastalarda ve yaşlılarda diltiazemin plazma konsantrasyonlarının arttığı gözlenebilir. Kontrendikasyonlar ve önlemlerdikkatle izlenmeli, tedavinin başından itibaren özellikle kalp atışları takip edilmelidir.

Diltiazem karaciğerde metabolize edilerek böbrekler ve safra yoluyla atılır. Bu nedenle böbrek ya da karaciğer yetmezliği bulunan hastalarda diltiazem dikkatle kullanılmalıdır.

Dermatolojik olaylar:

Dermatolojik olaylar geçici olabilir ve diltiazem kullanımına devam edilmesi durumunda dahi ortadan kalkabilir. Ancak eritema multiforme ve/veya eksfoliyatifdermatite kadar ilerleyen bazı dermatolojik reaksiyonlar bildirilmiştir. Dermatolojikreaksiyonların kalıcı olması durumunda ilaç uygulaması durdurulmalıdır.

• Akut porfirili hastalarda diltiazemin güvenli olmadığı düşünülmektedir.

• Genel anesteziden önce, anestezi uzmanı devam eden diltiazem tedavisi hakkında bilgilendirilmelidir. Anesteziklerle ilişkili vasküler dilatasyon gibi kardiyak kontraktilite, iletive otomatisitenin depresyonu, kalsiyum kanal blokörleriyle artabilir.

• Diltiazem tedavisi depresyon dahil ani ruhsal durum değişiklikleriyle ilişkilendirilebilir. İlgilibelirtilerin erken fark edilmesi, özellikle bunlara yatkın hastalarda önemlidir. Bu gibidurumlarda, ilacın kesilmesi düşünülmelidir.

• Diğer kalsiyum kanal antagonistleri gibi diltiazemin bağırsak hareketleri üzerine inhibitöretkisi vardır. Bu sebeple bağırsak tıkanıklığı gelişmesi riski olan hastalarda dikkatlekullanılmalıdır.

• Kan şekerinde muhtemel artışa bağlı latent veya manifest diabetes mellitusu olan hastalardadikkatle izlenmesi gerekir.

• Diltiazem kullanımı, özellikle önceden mevcut bronşiyal hiperreaktivitesi olan hastalardaastımın ağırlaşması dahil bronkospazmı tetikleyebilir. Doz artışından sonra da vakalarbildirilmiştir. Diltiazem tedavisi sırasında hastalar solunum bozukluğu işaret ve belirtileribakımından izlenmelidir.

Her bir tablet 66,32 mg laktoz monohidrat (inek sütünden elde edilen) içerir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktaz yetmezliği ya da glukoz-galaktoz malabsorpsiyon problemiolan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleriKontrendike Olan Kombinasyonlar:

Dantrolen (infüzyon):


İntravenöz verapamil ve dantrolen eş zamanlı uygulandığında hayvanlarda letal ventriküler fibrilasyon görülmüştür. Bu sebeple bir kalsiyum antagonisti ve dantrolenin kombinasyonutehlikelidir (Bkz. Bölüm 4.3).

İvabradin


İvabradin ile birlikte kullanım, diltiazemin ivabradine ek olarak nabzı düşürme etkisi nedeniyle kontrendikedir (Bkz. Bölüm 4.3)

3/11Dikkat Gerektiren Kombinasyonlar:

Alfa antagonistler


Antihipertansif etkilerde artış: Alfa antagonistlerle eş zamanlı tedavi hipotansiyon oluşturabilir veya artırabilir. Diltiazem ile bir alfa antagonistin kombinasyonu sadece kan basıncı sıkı birşekilde takip edildiğinde düşünülmelidir.

Beta-blokörler


Ritim bozuklukları (belirgin bradikari, sinüs arresti), sino-atriyal ve atriyo-ventriküler ileti bozuklukları ve kalp yetmezliği (sinerjik etki) olasılığı.

Böyle bir kombinasyon özellikle tedavinin başlangıcında yakın klinik izleme ve EKG monitorizasyonu altında kullanılmalıdır.

Diltiazem beta-blokerlerle birlikte uygulandığında depresyon riskinde artış rapor edilmiştir.

Amiodaron, digoksin


Bradikardi riskinde artış: Özellikle yaşlı hastalarda ve yüksek dozlar kullanıldığında diltiazem ile birlikte kombinasyonlarına dikkat edilmelidir. Diğer kalsiyum antagonistleriyle kombine olarakdiltiazem digoksinin plazma düzeylerinde hafif artışlara neden olabilir.

Antiaritmik ajanlar


Diltiazemin antiaritmik etkilerinden dolayı, diğer antiaritmik ajanlarla eş zamanlı kullanımı, aditif olarak artan kardiyak yan etki riski nedeniyle önerilmemektedir. Bu kombinasyon sadeceyakın klinik izleme ve EKG monitorizasyonu altında kullanılmalıdır.

Nitrat türevleri


Diltiazem ve/veya diğer kalsiyum antagonistleri ile tedavi edilen bütün hastalarda nitrat türevleri, hipotansif etkiler ve aditif vazodilatör etkilerden dolayı kademeli olarak artan dozlarda reçeteedilmelidir.

Diğer antihipertansif ilaçlar:


Diğer antihipertansif ilaçlarla (örn.: beta-blokörler, diüretikler, ACE inhibitörleri) veya hipotansiyona neden olan aldeslökin ve antipsikotikler gibi ilaçlarla eş zamanlı kullanımantihipertansif etkinin artmasına sebep olabilir.

Proteaz inhibitörleri (atazanavir, ritonavir):


Plazma diltiazem konsantrasyonlarında artış görülebilir.

Siklosporin


Dolaşımdaki siklosporin düzeylerinde artış görülebilir. Siklosporin dozunun azaltılması, renal fonksiyonların izlenmesi, dolaşımdaki siklosporin düzeylerinin ölçülmesi önerilmektedir,böylece kombine tedavi sırasında ve tedavi bırakıldıktan sonra doz ayarlanmalıdır.

Fenitoin


Diltiazem, fenitoin ile birlikte uygulandığında fenitoin plazma konsantrasyonunu artırabilir. Fenitoin plazma konsantrasyonlarının izlenmesi önerilir.

X-Işını kontrast maddeleri


İntravenöz bolus olarak verilen iyonik X-ışını kontrast maddelerinin hipotansiyon gibi kardiyovasküler etkileri diltiazem tedavisi gören hastalarda artabilir.

4/11

Diltiazemi X-ışını kontrast maddeleri ile birlikte alan hastalarda özellikle dikkatli olunması gerekir.

Karbamazepin


Dolaşımdaki karbamazepin düzeylerinde artış: Plazma karbamazepin düzeylerinin ölçülmesi ve gerekli ise dozun ayarlanması önerilmektedir.

Teofilin


Dolaşımdaki teofilin düzeyinde artış.

H2 reseptör blokerleri (simetidin ve ranitidin)


Plazma Diltiazem konsantrasyonlarında artış. Diltiazem almakta olan hastalar, H2 reseptör blokerleri ile tedaviye başladığında veya sonlandırıldığında dikkatle izlenmelidir. Günlükdiltiazem dozunun ayarlanması gerekebilir.

Rifampisin


Rifampisinle başlangıç tedavisinden sonra diltiazem plazma düzeylerinde azalma riski: Hasta, rifampisin tedavisi başladığında veya sonlandırıldığında dikkatle izlenmelidir.

Lityum


Lityumla indüklenen nörotoksisite artış riski.

Antitrombotik ilaçlar


Bir farmakodinamik çalışmada, diltiazemin trombosit agregasyonunu inhibe ettiği gösterilmiştir. Bu bulgunun klinik anlamı bilinmese de antitrombotik ilaçlarla birlikte kullanıldığında,antitrombotik etkinin artma ihtimali dikkate alınmalıdır.

Farmakokinetik Etkileşimlerden Dolayı Dikkate Alınması Gereken Kombinasyonlar:

CYP450 3A4


Diltiazem CYP3A4 ile metabolize olur. Daha güçlü bir CYP3A4 inhibitörü ile birlikte kullanımda diltiazemin plazma konsantrasyonunda orta derecede artış (2 kattan daha az)bildirilmiştir. Greyfurt suyu diltiazem maruziyetini artırabilir (1,2 kat). Greyfurt suyu tüketenhastalar diltiazemin artan advers etkileri için izlenmelidir. Etkileşimden şüpheleniliyorsa,greyfurt suyundan kaçınılmalıdır. Diltiazem ayrıca bir CYP3A4 izoformu inhibitörüdür.

Diğer CYP3A4 substratları ile birlikte kullanımı kombine edilen ilaçların her birinin plazma konsantrasyonunda artışa sebep olabilir. Diltiazem ile birlikte bir CYP3A4 indükleyicisininkullanımı diltiazemin plazma konsantrasyonunun azalmasına neden olabilir.

Statinler


Diltiazem bir CYP3A4 inhibitörüdür ve bazı statinlerin EAA'larını önemli oranda artırdığı gösterilmiştir. CYP3A4 ile metabolize olan statinlere (atorvastatin, fluvastatin ve simvastatingibi) bağlı miyopati ve rabdomiyoliz riski diltiazem ile eş zamanlı kullanımda artabilir. Statindozunun ayarlanması gerekebilir (Ayrıca Bkz. ilgili statinin Kısa Ürün Bilgisi). Mümkünse,CYP3A4 ile metabolize olmayan bir statinin (örn.; pravastatin) diltiazem ile birlikte kullanılmasıönerilmektedir. Aksi takdirde olası bir statin toksisitesine karşı belirti ve semptomlar için yakınizleme gereklidir.

5/11

Silostazol


Silostazol metabolizmasının inhibisyonu (CYP3A4). Diltiazem'in silostazol maruziyetini arttırdığı ve farmakolojik aktivitesini arttırdığı gösterilmiştir.

Benzodiazepinler (midazolam, triazolam)


Diltiazem, midazolam ve triazolamın plazma konsantrasyonlarını önemli derecede artırır ve yarılanma ömürlerini uzatır. CYP3A4 yolağıyla metabolize olan kısa etkili benzodiazepinler,diltiazem kullanan hastalara verilirken dikkatli olunmalıdır.

Kortikosteroidler (metilprednisolon)


Diltiazem, metilprednizolon seviyelerini artırabilir (CYP3A4 inhibisyonu ve olası P-glikoproteinin inhibisyonu yoluyla). Metilprednisolon tedavisine başlanırken hasta dikkatle izlenmelidir. Metilprednisolon dozunda ayarlama yapılması gerekebilir.

Dikkate Alınması Gereken Genel Bilgiler:

• Aditif etki potansiyelinden dolayı, kardiyak kontraktilite ve/veya iletiyi etkilediği bilinendiğer ajanlarla eş zamanlı diltiazem alan hastalarda tedbirli ve dikkatli titrasyon gereklidir.

• Barbitüratlar (fenobarbital, primidon): CYP3A4 indükleyicileri ile birlikte kullanımdiltiazemin serum düzeylerini azaltabilir.

• Diltiazem, imipraminin ve muhtemelen diğer trisiklik antidepresanların plazmakonsantrasyonunu artırır.

• Diltiazem diüretiklerle birlikte güvenle kullanılmaktadır. Bu kombinasyonu alan hastalardadüzenli takip önerilmektedir.

• Diltiazem hidroklorür tedavisine anestezi sırasında sorunsuz olarak devam edilmiştir ancakanestezi uzmanı hastanın bir kalsiyum antagonisti aldığı konusunda bilgilendirilmelidir (Bkz.Bölüm 4.4). Kardiyak kontraktilite, ileti ve otomatisitenin azalması ve bununla berabergörülen anesteziklere bağlı oluşan vasküler dilatasyon gibi etkiler, kalsiyum kanalblokörleriyle artış gösterebilir.

• Kalsiyum kanal blokörleri glukoz toleransını bozabilirler.

• Diltiazem ve alkol kombinasyonunun aditif vazodilatör etkisi olabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Özel popülasyonlarda etkileşimlere ilişkin ek bilgi bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyonda yürütülmüş etkileşim çalışmalarına ilişkin veri bulunmamaktadır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyel bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Etkin doğum kontrol yöntemi kullanmayan çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlarda kullanımı önerilmemektedir.

Gebelik dönemi

Diltiazemin gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (Bkz. Bölüm 5.3). İnsanlarayönelik potansiyel risk bilinmemektedir. Bu nedenle, DİLTİZEM'in gebelik dönemindekullanımı önerilmemektedir.

6/11Laktasyon dönemi

Diltiazem anne sütüne geçmektedir. Bu nedenle diltiazem alırken emzirme kontrendikedir. Eğer diltiazem kullanımı medikal açıdan gerekli ise, bebeğin beslenmesi için alternatif bir yöntemuygulanmalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Belirli hayvan türlerinde (sıçan, fare, tavşan) yapılan çalışmalarda diltiazem ile üreme toksisitesi görülmüştür.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Bildirilen advers etkilere bakıldığında, (örn: sersemlik, halsizlik), araç ve makine kullanma yeteneği etkilenebilir ancak yürütülen bir çalışma olmamıştır. Hasta uyuşuk veya sersemlemişhissediyorsa araç ve makine kullanmamalıdır.

4.8. İstenmeyen etkiler

Tüm ilaçlar gibi DİLTİZEM'in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Rapor edilen istenmeyen etkiler aşağıdaki sıklık derecesine göre listelenmiştir.

Çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (> 1/1.000 ila <1/100); seyrek (> 1/10.000 ila < 1/1.000); çok seyrek (< 1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Her sıklık grubunda istenmeyen etkiler istenmeyen olayın azalan ciddiyet sırasına göre sunulmuştur.


Çok yaygın

Yaygın

Yaygın

Olmayan

Seyrek

Bilinmiyor

Kan ve lenf

sistemi

hastalıkları





Trombositopeni

Metabolizma ve

beslenme

hastalıkları





Hiperglisemi

Psikiyatrik

hastalıklar



Sinirlilik,

uykusuzluk


Ruhsal durum değişiklikleri(depresyon dahil)

Sinir sistemi hastalıkları


Baş ağrısı, sersemlik


Ekstrapiramidal

sendrom

Kardiyak

hastalıklar


Atrioventriküler blok (birinci,ikinci veyaüçüncü dereceolabilir; dalbloğu olabilir),palpitasyonlar
Bradikardi

Sinoatriyal blok, konjestif kalpyetmezliği, sinüsarrest, kardiyakarrest (asistoli)

Vasküler

hastalıklar


Yüzde kızarma

Ortostatik

hipotansiyon


Vaskülit (lökositoklastikvaskülit dahil)

7/11


Çok yaygın

Yaygın

Yaygın

Olmayan

Seyrek

Bilinmiyor

Solunum, göğüs bozuklukları vemediastinalhastalıklar





Bronkospazm
(astım
şiddetlenmesi
dahil)

Gastrointestinal

hastalıklar


Konstipasyon, dispepsi, gastrikağrı, bulantı
Kusma, diyare
Ağız kuruluğu

Gingival

hiperplazi

Hepato-biliyer

hastalıklar



Karaciğer enzimlerindeartış (AST,ALT, LDH,ALP artışı)

Hepatit

Deri ve deri altı doku hastalıkları


Eritem

Ürtiker
Fotosensitivite (güneşe maruzkalan deribölgelerindelikenoid keratozdahil),anjionörotiködem, döküntü,eritema multiform(Steven Johnson'sSendromu vetoksik epidermalnekroliz dahil),terleme,eksfoliatifdermatit, akutjeneralizeekzantematözpüstül, ateşlebirlikte veya ateşolmadan nadirengörülendeskuamatiferitem

Üreme sistemi ve meme hastalıkları





Jinekomasti

Genel

bozukluklar ve uygulamabölgesine ilişkinhastalıklar

Periferal

ödem

Halsizlik



Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye

8/11

Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Akut doz aşımının klinik etkileri kolaps, akut böbrek yetmezliği, izoritmik disosiyasyonun eşlik ettiği veya etmediği sinüs bradikardisi, sinüs arresti, atriyoventriküler iletim bozuklukları vekardiyak arreste neden olabilen ileri hipotansiyonu içerebilir.

Tedavi, hastane ortamında tedavi, gastrik lavajı ve/veya ozmotik diürezi içerir. İletim bozuklukları geçici kalp pili ile yönetilebilir.

Önerilen düzeltici tedaviler: atropin, vazopresörler, inotropik ajanlar, glukagon ve kalsiyum glukonat infüzyonu.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: Kalsiyum kanal blokörleri, benzotiyazepin türevleri ATC kodu: C08DB01

Diltiazem hidroklorür bir kalsiyum antagonistidir. Kalsiyumun yavaş kanaldan hücreye girişini kısıtlayarak bu yolla sarkoplazmik retikulumdaki depolardan kalsiyum salınmasını azaltır. Bu da,mevcut hücre içi kalsiyum miktarının azalmasıyla sonuçlanarak miyokard oksijen tüketiminiazaltır. Anjina hastasında egzersiz kapasitesini artırır ve miyokard iskemisinin tüm göstergeleriniiyileştirir.

Diltiazem büyük ve küçük koroner arterleri gevşeterek vazospastik (prinzmetals) anjina spazmını ve katekolaminlere verilen yanıtı rahatlatır ancak periferal vaskülatür üzerinde etkisi azdır. Bunedenle, refleks taşikardi olasılığı hiç yoktur. Kalp debisinde artışla birlikte kalp hızında azalma,miyokardiyal perfüzyonu iyileştirir ve ventrikülün işini azaltır. Hayvan çalışmalarında diltiazem,miyokardı iskeminin etkilerine karşı korur ve reperfüzyon sırasında miyokard hücresine aşırıkalsiyum girişinin yol açtığı hasarı azaltır.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Diltiazem oral uygulamayı takiben gastrointestinal kanaldan hızla ve tamamına yakını absorbe olur, ancak karaciğerde yüksek oranda ilk-geçiş metabolizmasına maruz kalır. İlk-geçişeliminasyonundan sonra biyoyararlanım yaklaşık %40 civarındadır. Pik plazmakonsantrasyonuna 4-8 saat içerisinde ulaşır.

Dağılım:


Diltiazem %80 - %85 oranında plazma proteinlerine bağlanır. Diltiazemin dağılım hacmi yaklaşık 305 L'dir. İn vitro çalışmalar, alfa1-asit glikoproteinin ilacın yaklaşık %40'ını klinikönemi olan konsantrasyonlarda bağladığını ileri sürmektedir. Albumin ilacın yaklaşık olarak%30'una bağlanırken diğer bileşenler geri kalan bağlanma fraksiyonuna bağlanırlar. Kompetitif

in vitro9/11

propranolol, salisilik asit, tolbutamid veya varfarinin terapötik konsantrasyonlarının diltiazemin bağlanmasını değiştirmediğini göstermiştir.

10.5 - 21 mg doz aralığında doz arttırılsa bile görünür dağılım hacmi değişmemiştir (360 - 391L).

Diltiazem lipofilik olduğundan, serebrospinal sıvıda (tavşan çalışmaları) ve anne sütünde görülür.

Biyotransformasyon:


Diltiazem büyük ölçüde karaciğerde metabolize edilir. Oral uygulamanın ardından diltiazem, konjügasyona ek olarak sitokrom P-450 (oksidatif metabolizma) yoluyla deasetilasyon, N-demetilasyon ve O-demetilasyona uğrar. İnsan idrarında N-monodesmetil diltiazem, desasetildiltiazem, desasetil-N-monodesmetil diltiazem, desasetil-O-desmetil diltiazem ve desasetil-N, O-desmetil diltiazem metabolitlerine rastlanmıştır. Metabolitlerinden biri olan, desasetil diltiazeminana bileşiğin %25-50'si kadar aktiviteye sahip olduğu bildirilmiştir.

Tek doz intravenöz diltiazem uygulamasını takiben, oral uygulamadan sonra plazmada bulunan iki ana metabolit olan N-monodesmetil diltiazem ve desasetil diltiazemin plazmakonsantrasyonları saptanamamıştır. Bununla birlikte, bu metabolitler 24 saatlik sabit hızintravenöz infüzyon uygulaması sonrasında gözlenmiştir. Sağlıklı gönüllülerdeki kısa intravenözuygulamanın ardından yapılan toplam radyoaktivite ölçümü, diltiazeminkinden daha yüksekkonsantrasyonlara varan, daha yavaş elimine edilen ve toplam radyoaktivite yarı ömrü 2 - 5 saatolan diltiazem ile karşılaştırıldığında, toplam radyoaktivite yarı ömürleri yaklaşık 20 saat olan vetanımlanmamış metabolitlerin olabileceğini göstermektedir.

Eliminasyon:


Diltiazemin plazma eliminasyon yarılanma süresi yaklaşık 3.4 saattir. Büyük ölçüde karaciğerde metabolize edilen diltiazemin sistemik klerensi yaklaşık 65 L/saat'tir. Böbrek yetmezliği, hattaen ileri safhadaki böbrek rahatsızlıklarının bile oral uygulamanın ardından diltiazem atılımınıetkilemediği bildirilmektedir. Karaciğer sirozunun diltiazemin görünür oral klerensini azalttığıve yarı ömrünü uzattığı belirlenmiştir.

Atriyal fibrilasyon ve atriyal flatter bulunan hastalarda, sağlıklı gönüllülere göre diltiazemin sistemik klerensinin düştüğü görülmüştür. 2.5 mg - 38.5 mg aralığında bolus dozlar uygulananhastalarda sistemik klerens ortalama 36 L/saattir. 24 saat süresince 10 mg/saat veya 15 mg/saatdevamlı infüzyon uygulanan hastalarda diltiazemin sistemik klerensi sırasıyla ortalama 42 L/saatve 31 L/saattir.

10.5 - 21.0 mg doz aralığında doz arttıkça sistemik klerens 64 L/saatten 48 L/saate gerilemiş,plazma eliminasyon yarı ömrü ise 4.1 saatten 4.9 saate yükselmiştir.

Oral uygulamayı takiben idrarda %2 - 4 değişmemiş diltiazem bulunur. Hepatik mikrozomal enzimleri indükleyen ya da inhibe eden ilaçlar diltiazem'in atılımını değiştirebilir.

Doğrusallık/Doğrusal Olmayan Durum:


Doz ile plazma konsantrasyonu arasında doğrusal bir ilişki vardır.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Fare, sıçan ve tavşanlarda üreme çalışmaları yürütülmüştür. Klinik çalışmalardaki optimum dozun en üst limitinin 4-6 katına kadar olan doz aralıklarında uygulamada embriyo ve fetal

10/11

ölümler görülmüştür. Bu çalışmalar, bir türde veya diğerinde, iskelet, kalp, retina ve dilde fetal anormalliklere sebep olan eğilimi ortaya koymuştur. Her bir yavrunun erken dönem ağırlıkları ileyavruların sağkalımında azalma, doğum sürelerinde uzama ve ölü doğum insidansında artışgözlenmiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Hipromelloz

Laktoz monohidrat (inek sütünden elde edilen)

Magnezyum stearat

6.2. Geçimsizlikler

Geçerli değildir.

6.3. Raf ömrü

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel uyarılar

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

DİLTİZEM 30 mg tablet kutuda, PVC/PE/PVDC Alüminyum folyo blister ambalajlarda, 48 tablet olarak bulunur.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Herhangi bir kullanılmamış ürün veya atık materyal “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Mustafa Nevzat İlaç Sanayii A.Ş.

İş Kuleleri, Levent Mah., Meltem Sok. No: 10 Kule: 2 Kat: 24 4. Levent, Beşiktaş, İstanbulTel: 0212 337 38 00

8. RUHSAT NUMARASI

141/69

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 09.04.1987 Ruhsat yenileme tarihi: 08.07.2009

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ11/11

İlaç Bilgileri

Diltizem 30 Mg Tablet

Etken Maddesi: Diltiazem Hidroklorür

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Diltizem 30 Mg Tablet - KUB
  • Diltizem 30 Mg Tablet - KT
  • Google Reklamları

    İlgili İlaçlar

  • Diltizem 30 Mg 48 Tablet
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.