Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Bendustine 25 Mg Iv İnfüzyon İçin Liyofilize Toz İçeren Flakon Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

BENDUSTINE 25 mg I.V. infüzyon için liyofilize toz içeren flakon Steril, Sitotoksik

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Her bir flakonda:

Etkin madde:

Bendamustin hidroklorür..................25 mg

Önerilen şekilde rekonstitüye edildiğinde ml başına 2,5 mg bendamustin hidroklorür elde edilir.

Yardımcı madde(ler):

Yardımcı maddeler için Bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Flakon

Beyaz renkli, homojen liyofilize toz

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

17 p delesyonu veya TP53 mutasyonu negatif olup komorbiteleri nedeniyle fludarabin bazlı tedaviye uygun olmayan yeni tanı veya relaps/refrakter kronik lenfosittik lösemi hastalarındatek başına veya rituksimab ile kombine halde uygulanır.

65 yaş üzerinde olup otolog kök hücre transplantasyonu için uygun olmayan ve nöropati nedeniyle bortezomib veya talidomid içeren rejimler uygulanamayan ISS evre III multiplemiyelom olgularının tedavisinde prednizolon ile kombine halde uygulanır.

Rituksimab içeren tedaviler esnasında veya ilk 6 ayı içinde progresyon gelişmiş olan indolent non-hodgkin lenfoma olgularının tedavisinde tek başına veya rituksimab ile kombinekullanımda endikedir.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Düşük kemik iliği işlevi artmış kemoterapi nedenli hematolojik toksisite ile ilişkilidir. Eğer lökosit ve/veya trombosit düzeyleri sırasıyla <3000/mikroL veya <75000/mikroL'nin altınadüşerse tedaviye başlanmamalıdır.

Komorbideteleri nedeniyle kemoimmünoterapiye uygun olmayan kronik lenfositik lösemi hastalarının ilk sıra tedavisinde kullanımı:

İlk kürde 70 mg/m dozunda, takip eden kürlerde tolere edilirse 90 mg/m dozda 6 kür halinde uygulanır.

1 / 13

Ciddi komorbideteleri olan relaps veya refrakter kronik lenfositik lösemi hastalarında kullanımı:

ilk kürde 70 mg/m , takip eden kürlerde 90 mg/m dozunda uygulanır.

Rituksimab içeren tedaviler esnasında veya sonrasında progresyon gelişmiş olan non hodgkin lenfoma olgularının tedavisinde:28 günde bir 1. ve 2. günlerde 90 mg/m dozda uygulanır.

Multipl miyelomanın ikinci sıra tedavisinde kullanımı:

Maksimum 100 mg/m dozunda 4 haftada bir 1. ve 2. günlerde monoterapide veya kombine olarak kullanılır.

Lökosit veya trombosit düzeyleri sırasıyla <3000/mikroL veya <75000/mikroL'nin altına düşerse tedavi sonlandırılmalı veya ertelenmelidir. Lökosit düzeyleri >4000/mikroL vetrombosit düzeyi >100000/mikroL üzerine çıktığında tedaviye devam edilebilir.

Lökosit ve trombosit nadir düzeyine (en düşük seviye) 14-20 günde ulaşılır, rejenerasyon 3-5 hafta sonrasıdır. Tedavisiz dönem sırasında sıkı kan takibi önerilir (bkz. Bölüm 4.4).

Hematolojik olmayan toksisite durumunda doz azaltımı bir önceki siklüsteki en kötü OTK (ortak toksisite kriteri) derecesi baz alınarak yapılmalıdır. OTK 3. derece toksisite durumunda%50'lik bir doz azaltımı önerilir. OTK 4. derece toksisite durumunda ise tedaviye araverilmesi önerilir.

Bir hastadaki dozun düzenlenmesi gerekirse, devam eden siklüslerin 1. ve 2. gününde bireysel olarak hesaplanan düşük doz verilmelidir.

Hazırlama ve uygulama ile ilgili yönergeler için Bölüm 6.6'ya bakınız.

Uygulama şekli:

30-60 dakika süren intravenöz infüzyon yoluyla uygulanır.

infüzyon kemoterapötik ajanların kullanımında uzman ve deneyimli bir hekimin gözetimi altında yapılmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Karaciğer yetmezliği

Farmakokinetik verilere göre hafif karaciğer yetmezliği olan hastalarda (serum bilirübin <1,2 mg/dL) herhangi bir doz ayarlaması gerekmez. Orta seviyeli karaciğer yetmezliği olanhastalarda (serum bilirübin 1,2-3 mg/dL) ise %30'luk bir doz azaltımı önerilir.

Ciddi karaciğer yetmezliği olan hastalarla (serum bilirübin düzeyin >3 mg/dL) ilgili herhangi bir veri mevcut değildir (bkz. Bölüm 4.3).

2 / 13

Böbrek yetmezliği

Farmakokinetik verilere göre kreatinin klirensi >10mL/dk olan hastalarda herhangi bir doz ayarlaması gerekmez. Ciddi böbrek yetmezliği olan hastalarla ilgili deneyimler sınırlıdır.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik hastalarda veya adolesanlarda bendamustin kullanımı ile ilgili herhangi bir veri mevcut değildir.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda doz ayarlaması gerektiğine dair herhangi bir veri mevcut değildir.

4.3 Kontrendikasyonlar

BENDUSTINE aşağıda yer alan şu durumlar dahilinde kullanılmamalıdır:

• Bendamustin veya BENDUSTİNE içeriğindeki yardımcı maddelerden herhangi birinekarşı aşırı duyarlılık varlığında,

• Emzirme süresince,

• Ciddi karaciğer yetmezliği durumunda (serum bilirübin >3 mg/dL),

• Sarılık,

• Ciddi kemik iliği supresyonu ve ciddi kan tablosu değişimleri (sırasıyla <3000/mikroLveya <75000/mikroL'nin altına düşen lökosit ve/veya trombosit değerleri),

• Tedaviye başlamadan önceki 30 gün içinde majör cerrahi uygulaması,

• Enfeksiyonlar, özellikle lökopeni ile ilişkili olanlar,

• Sarı humma aşılaması.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Miyelosupresyon

Bendamustin hidroklorür ile tedavi edilen hastalarda miyelosupresyon oluşabilir. Tedavi ile ilişkili miyelosupresyon durumunda lökositler, trombositler, hemoglobin ve nötrofiller en azhaftalık olarak izlenmelidir. Bir sonraki tedavi siklüsüne başlamadan önce şu parametrelerinelde edilmesi önemlidir: lökosit ve/veya trombosit değerleri sırasıyla >4000/mikroL veya>100000/mikroL.

Enfeksiyonlar

Pnömoni ve sepsisi içeren enfeksiyonlar raporlanmıştır. Nadir vakalarda enfeksiyon hastanede kalış, septik şok ve ölümle ilişkilendirilmiştir. Bendamustin hidroklorür tedavisinin ardındannötropeni ve/veya lenfopeni ortaya çıkan hastalar enfeksiyona karşı daha duyarlı hale gelirler.Bendamustin tedavisinin ardından miyelosupresyon gelişen hastalara, ateş veya solunumsemptomları da dahil olmak üzere herhangi bir enfeksiyon belirtisi ve semptomu söz konusuolması halinde hekimleriyle görüşmeleri tavsiye edilmelidir.

Cilt reaksiyonları

Birkaç cilt reaksiyonu raporlanmıştır. Bu olaylara döküntü, toksik cilt reaksiyonları ve bullöz egzema dahildir. Bunlardan bazıları bendamustin hidroklorür diğer antikanser ajanlarla eş

3 / 13

zamanlı kullanım sonrası ortaya çıkmıştır, bu nedenle kesin ilişki bilinmemektedir. Cilt reaksiyonunun oluştuğu yerler başka tedavilerle progresif hale gelebilir ve şiddeti artabilir.Cilt reaksiyonları progresif hale gelirse, BENDUSTINE durdurulmalı veya tamamenkesilmelidir. Bendamustin hidroklorür ile ilişkili olduğundan şüphe edilen ciddi ciltreaksiyonlarında tedavi kesilmelidir.

Kalp rahatsızlıkları olan hastalar

Bendamustin hidroklorür ile tedavi sırasında potasyumun kan konsantrasyonları yakından izlenmelidir ve K+ düzeyi <3,5 mEq/L olduğunda potasyum eklentisi verilmelidir ve EKGölçümleri yapılmalıdır.

Bulantı, kusma

Bulantı ve kusmanın semptomatik tedavisi için bir antiemetik verilebilir.

Tümör lizis sendromu

Klinik çalışmalarda yer alan hastalarda bendamustin hidroklorür tedavisi ile ilişkili tümör lizis sendromu raporlanmıştır. İlk bendamustin hidroklorür dozundan sonraki 48 saat içindebaşlama eğilimindedir ve müdahale olmazsa akut böbrek yetmezliğine ve ölüme yol açabilir.Yeterli sıvı hacmi ve kan kimyasının, özellikle potasyum ve ürik asit düzeylerinin yakındanizlenmesi koruyucu önlemler içinde yer alır. Bendamustin hidroklorür tedavisinin ilk ikihaftasında allopurinol kullanımı düşünülebilir ancak standart gereklilik değildir. Bununlabirlikte bendamustin hidroklorür ve allopurinolün eş zamanlı kullanımı ile birkaç Stevens-Johnson sendromu ve toksik epidermal nekroliz vakası bildirilmiştir.

Anafilaksi

Bendamustin hidroklorüre karşı oluşan infüzyon reaksiyonları klinik çalışmalarda sıklıkla oluşmuştur. Semptomlar genellikle hafif olup, ateş, üşüme, kaşıntı ile döküntü içerir. Seyrekvakada ciddi anafilaktik ve anafilaktoid reaksiyonlar gelişir. Tedavinin ilk siklüsünden sonrahastalar infüzyonu hatırlatacak şekilde semptomlar hakkında sorgulanmalıdır. Daha önceinfüzyon reaksiyonu deneyimleyen hastalarda ciddi reaksiyonları önlemek içinantihistaminikler, antipiretikler ve kortikosteroidler dahil olmak üzere alınan önlemler sonrakisiklüsler için de düşünülmelidir.

3. derece veya daha kötü alerjik tipte reaksiyonları deneyimleyen hastalarda, tedavi genel olarak tekrarlanmaz.

Kontrasepsiyon

Bendamustin hidroklorür teratojenik ve mutajeniktir.

Kadın hastalar tedavi süresince gebe kalmamalıdır. Erkek hastalar tedavi sırasında veya sonrasındaki 6 ay boyunca çocuk yapmamalıdır. Geri dönüşümsüz infertilite olasılığınedeniyle bendamustin hidroklorür tedavisi öncesinde sperm koruma konusunda bilgialınmalıdır.

4 / 13

Ekstravazasyon

Herhangi bir ekstravaza infüzyon derhal durdurulmalıdır. Kısa bir aspirasyon sonrasında enjektör çıkarılmalıdır. Sonrasında etkilenen doku bölgesine soğuk uygulanmalıdır. Kolhavaya kaldırılmalıdır. Kortikosteroid kullanımı gibi ek tedavilerin yararlılığıbilinmemektedir.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

İn-vivo

etkileşim çalışmaları yürütülmemiştir.

BENDUSTINE diğer miyelosupresif ilaçlarla eş zamanlı kullanıldığında, BENDUSTINE ve/veya uygulanan diğer ilaçların kemik iliği üzerindeki etkisi artabilir. Hastanın performansdurumunu düşüren veya kemik iliği işlevini bozan herhangi bir tedavi BENDUSTINEtoksisitesini artırabilir.

BENDUSTİNE'in siklosporin veya takrolimus ile eş zamanlı kullanımı lenfoproliferasyon riskinin eşlik ettiği aşırı immün baskılanma ile sonuçlanabilir.

Sitostatikler canlı virüs aşılaması sonrasında antikor oluşumunu düşürebilir ve fatal sonuçlara yol açan enfeksiyon riskini artırabilir. Altta yatan hastalığı nedeniyle halihazırda immünsistemi baskılanmış olanlarda risk artar.

Bendamustin metabolizması sitokrom P450 (CYP)1A2 izoenzimini içerir (bkz. Bölüm 5.2). Bu nedenle fluvoksamin, asiklovir, siprofloksazin ve simetidin gibi CYP1A2 inhibitörleriyleetkileşim ihtimali mevcuttur.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi D'dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar BENDUSTİNE tedavisinden önce ve sonra etkili kontrasepsiyon yöntemleri kullanmalıdır.

BENDUSTİNE ile tedavi edilen erkekler BENDUSTİNE ile tedavi süresince veya tedavinin kesilmesinden 6 ay sonrasına kadar çocuk sahibi olmamaları konusunda uyarılmalıdır. Buhastalar BENDUSTİNE tedavisine bağlı infertilite ihtimali nedeniyle tedavi öncesinde spermkoruma konusunda bilgi almalıdırlar.

Gebelik dönemi

BENDUSTİNE'in gebe kadınlarda kullanımı ile ilgili veriler yetersizdir. Klinik dışı çalışmalarda bendamustin hidroklorür embriyo-/fetoletal, teratojenik ve genotoksiktir (bkz.Bölüm 5.2). Gebelik süresince BENDUSTİNE kesin olarak gerekli olmadıkçakullanılmamalıdır. Anne fetus üzerindeki risk konusunda bilgilendirilmelidir. Gebeliksırasında BENDUSTİNE ile tedavi mutlak suretle gerekirse veya tedavi sırasında gebe

5 / 13

kalınırsa hasta doğmamış çocuktaki riskler konusunda bilgilendirilmeli ve dikkatle izlenmelidir. Genetik inceleme imkanı değerlendirilmelidir.

Laktasyon dönemi

Bendamustin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Bu nedenle emzirme dönemi boyunca BENDUSTİNE kontrendikedir. BENDUSTİNE tedavisi sırasında emzirmedurdurulmalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Alkilleyici ajanlarla “özellikle diğer ilaçlarla kombinasyonunda” tedavi edilen erkek hastalarda zayıflamış spermatojenez, azospermi ve toplam jerminal aplazi bildirilmiştir. Bazıdurumlarda spermatojenez, remisyondaki hastalarda düzelebilir fakat bu durum, koruyucukemoterapi kesildikten birkaç sene sonra oluşabilir. Hastalar, üreme kapasiteleri üzerindekipotansiyel riskleri konusunda uyarılmalıdırlar.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

BENDUSTİNE'in araç ve makine kullanım yeteneği üzerine olan etkisini değerlendiren herhangi bir çalışma yürütülmemiştir. Bununla birlikte BENDUSTİNE tedavisi ile ataksi,periferal nöropati ve uyku hali bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.8). Bu semptomları yaşamalarıhalinde hastalar araç ve makine kullanımı gibi potansiyel olarak tehlike arz eden aktivitelerigerçekleştirmemelidir.

4.8 İstenmeyen etkiler

Bendamustin hidroklorür ile ilişkili çoğu advers reaksiyonlar, hematolojik advers reaksiyonlar (lökopeni, trombositopeni), dermatolojik toksisiteler (alerjik reaksiyonlar), bünyeselsemptomlar (ateş), gastrointestinal semptomlardır (bulantı, kusma).

Aşağıdaki tablo bendamustin hidroklorürün klinik çalışmalarından elde edilen verileri yansıtmaktadır.

MedDRA sistemorgan sınıfı

Çok yaygın1/10

Yaygın1/100 ila<1/10

Yaygın olmayan1/1000 ila<1/100

Seyrek1/10000 ila<1/1000

Çok seyrek <1/10000

Enfeksiyonlar
ve
enfestasyonlar

BTB*

enfeksiyon



Sepsis

Pnömoni primer atipik

(Kist ve polipler dedahil olmaküzere) iyihuylu ve kötühuylu

Tümör

lizis
sendromu




6 / 13

neoplazmalar






Kan ve lenf
sistemi
hastalıkları

BTB*

lökopeni,

Trombosito-

peni

Hemoraji,

anemi,

nötropeni



Hemoliz

Bağışıklık
sistemi
hastalıkları


BTB* aşırı duyarlılık


Anafilaktik

reaksiyon,

anafilaktoid

reaksiyon

Anafilaktik

şok

Sinir sistemi hastalıkları


Uykusuz

luk


Uyku, afoni (sesyitimi)

Disgözi, parestezi,periferal duyunöropatisi,antikolinerjiksendrom,nörolojikbozukluk,ataksi,ensefalit

Kardiyak

hastalıklar


Kalp

disfonk-

siyonu

(palpitas-

yon,

anjina

pektoris

gibiX

aritmi

Perikard

efüzyonu


Taşikardi,

miyokard

enfarktüsü,

kalp

yetmezliği

Vasküler

hastalıklar


Hipo

tansiyon,

Hiper

tansiyon


Akut dolaşım bozukluğu

Flebit

Solunum,
göğüs
bozuklukları
ve
mediastinal
hastalıklar


Pulmoner

yetmezlik



Pulmoner

fibröz

Gastro-
intestinal
hastalıklar

Bulantı,

kusma

Diyare,

Konstipas-

yon,

stomatit



Hemorajik

özofajit,

Gastro-

intestinal

hemoraji

7 / 13

Deri ve deri altı dokuhastalıkları


Alopesi, BTB* deriRahatsızlıkları


Eritema, dermatit,kaşıntı,maküler-papülerdöküntü,aşırı terleme


Üreme sistemi ve
meme
hastalıkları


Amenore



İnfertilite

Genel
bozukluklar ve
uygulama
bölgesine
ilişkin
hastalıklar

Mukozal

enflamasyon,

yorgunluk,

pireksi

Ağrı,

üşüme,

Dehidras-

yon,

anoreksi



Çoklu organ yetmezliği

Araştırmalar

Hemoglobin düşüşü,creatininartışı, üreartışı

AST, ALT,alkalinfosfataz vebilirübinartışı,hipokale-mi




*BTB: Başka türlü belirtilemeyen

Bendamustinin allopurinol veya allopurinol ve rituksimab ile eş zamanlı kullanımı sonucu az sayıda Stevens-Johnson Sendromu ve toksik epidermal nekroliz vakası bildirilmiştir.

CD4/CD8 oranı düşebilir. Lenfosit sayısında düşüş görülmüştür. İmmün sistemi baskılanmış hastalarda enfeksiyon riski (örn. herpes zoster ile) artabilir.

Kazara ekstra-vasküler uygulama sonrası nekroz oluşumu, ayrıca toksik epidermal nekroz, tümör lizis sendromu ve anafilaksi ile ilgili izole raporlar mevcuttur.

Miyelodisplastik sendrom, miyeloproliferatif hastalıklar, akut miyeloid lösemi ve bronşiyal karsinomu içeren ikincil tümörler raporlanmıştır. Bunların bendamustin hidroklorür ile ilişkisibelirlenmemiştir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye

8 / 13

Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0800 314 0008; faks: 0312 218 3599)

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Her 3 haftada bir 30 dakikalık BENDUSTINE infüzyonundan sonra en yüksek tolere edilebilir doz (MTD) 280 mg/m 'dir. İskemik EKG değişiklikleriyle uyumlu olan ve dozkısıtlayıcı olarak düşünülen kardiyak olaylarla ilgili OTK 2. derece oluşabilir.

Sonraki çalışmalardan birinde her 3 haftada bir 1. ve 2. gün 30 dakikalık bendamustin hidroklorür uygulamasının MTD'si 180 mg/m olarak belirlenmiştir. Doz kısıtlayıcı toksisite

4. derece trombositopenidir. Bu uygulamada kardiyak toksisite doz kısıtlayıcı değildir.

Spesifik bir antidotu yoktur. Hematolojik yan etkileri kontrol altına almak için etkili bir karşı yöntem olarak kemik iliği transplantasyonu uygulanabilir ve transfüzyonlar (trombosit,konsantre eritrosit) uygulanabilir veya hematolojik büyüme faktörleri verilebilir.

Bendamustin hidroklorür ve metabolitleri düşük oranda diyalizle atılabilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: Antineoplastik ajanlar, alkilleyici ajanlar ATC kodu: L01AA09

Bendamustin hidroklorür kendisine özgü bir aktiviteye sahip olan alkilleyici bir antitümöral ajandır. Bendamustin hidroklorürün antineoplastik ve sitosidal etkileri temel olarak DNA'nıntek ve çift sarmalının alkillasyon ile çapraz bağlanmasına dayanır. Bunun sonucu olarak DNAmatriks işlevleri ve DNA sentezi ile tamiri bozulur. Bendamustin hidroklorürün antitümöretkisi farklı insan tümör hücre kültürleri (meme kanseri, küçük hücreli dışı ve küçük hücreliakciğer kanseri, over karsinomu ve farklı lösemiler) ile yapılan birçok

in-vitroin-vivo

çalışmaylakanıtlanmıştır.

Bendamustin hidroklorür insan tümör hücre kültürleri üzerinde diğer alkilleyici ajanlardan farklı bir aktivite profili göstermiştir. Aktif madde, en azından kısmen kalıcı DNAetkileşimine bağlı olarak, farklı direnç mekanizmaları olan insan hücre tümörü kültürhücreleri ile hiçbir çapraz direnç oluşturmamış veya oldukça düşük çapraz dirençoluşturmuştur. Buna ek olarak, klinik çalışmalarda bendamustinin antrasiklinler, alkilleyiciajanlar ve rituksimab ile tam çapraz direnç oluşturmadığı gösterilmiştir. Ancak az sayıdahastada değerlendirilmiştir.

Kronik lenfositik lösemi

Kronik lenfositik lösemide kullanım endikasyonu, bendamustin ile klorambusili karşılaştıran tekli açık etiketli bir çalışmayla desteklenmektedir. Daha önce tedavi edilmemiş ve tedaviyeihtiyacı olan 319 kronik lenfositik lösemili evre Binet B veya C'li hasta prospektif, çok

9 / 13

2

merkezli, randomize çalışmaya dahil edilmiştir. 6 siklüs boyunca 1. ve 2. gün 100 mg/m bendamustin hidroklorür (BEN) ilk basamak tedavisi ile 1. ve 15. gün 0,8 mg/kg dozundaklorambusil (CLB) kullanımları her iki kolda karşılaştırılmıştır. Tümör lizis sendromununönlenmesi için hastalara allopurinol uygulanmıştır.

BEN uygulanan hastalarda CLB uygulananlara göre belirgin ölçüde daha uzun ortalama progresyonsuz sağkalım söz konusudur (21,5 aya karşı 8,3 ay, p <0,0001 en son takipte). Tümsağkalım anlamlı derecede farklı değildir (ortalamaya ulaşılmamıştır). Ortalama remisyonsüresi BEN ile 19 ay ve CLB ile 6 aydır (p <0,0001). Her iki tedavi kolundaki güvenlilikdeğerlendirmesinde nitelik ve sıklık olarak beklenmeyen hiçbir yan etki ortaya çıkmamıştır.Hastaların %34'ünde BEN dozu düşürülmüştür. Alerjik reaksiyonlara bağlı olarak hastaların%3,9'unda BEN tedavisi kesilmiştir.

5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim


Bendamustin hidroklorür'ün tek IV dozundan sonra Cmaks genellikle infüzyon sonunda oluşur. Bendamustin doz orantılılığı çalışılmamıştır.

Dağılım


12 bireyde 120 mg/m dozun 30 dakikalık infüzyonu sonrasında eliminasyon yarı ömrü tı/2p

28.2 dakikadır.

30 dakikalık i.v. infüzyonu takiben merkezi dağılım hacmi 19,3 L'dir. Kararlı hal şartları altında i.v. bolus enjeksiyon sonrası merkezi dağılım hacmi 15,8-20,5 L'dir.

İlacın %95'inden fazlası plazma proteinlerine (başlıca albumin) bağlı halde bulunur.

Biyotransformasyon


Bendamustinin majör klirens yolu monohidroksi ve dihidroksi bendamustine hidroliz şeklindedir. Hepatik metabolizma ile Ndesmetil- bendamustin ve gamma-hidroksi-bendamustin oluşumu sitokrom P450 (CYP) 1A2 izoenzimini içerir. Bendamustinin diğer birmajör metabolizma yolu glutatyon ile konjugasyonu içerir.

In-vitro

bendamustin CYP1A4, CYP2C9/10, CYP2D6, CYP2E1 veya CYP1A2'yi inhibe etmez.

Eliminasyon


12 bireydeki 120 mg/m vücut yüzey alanının 30 dakikalık i.v. infüzyonu sonrasındaki ortalama toplam klirens 639,4 mL/dk'dır. Uygulanan dozun yaklaşık %20'si 24 saat sonraidrarla atılır. İdrara geçen miktar sırasıyla monohidroksi-bendamustin >bendamustin>dihidroksi-bendamustin >okside-metabolit >N-desmetil-bendamustin şeklindedir. Safradanbaşlıca polar metabolitler elimine edilir.

10 / 13

Doğrusallık/doğrusal olmayan durumHastalardaki karakteristik özellikler

Karaciğer yetmezliği


Karaciğerinde %30-70 tümör enfestasyonu ve hafif karaciğer yetmezliği (serum bilirübin <1,2 mg/dL) olan hastalarda farmakokinetik tutum değişmez. Normal karaciğer ve böbrek işlevinesahip hastalarda Cmaks, tmaks, EAA, tı/2p, dağılım hacmi ve klirens açısından belirgin birfarklılık yoktur. Bendamustinin EAA'nı ve toplam vücut klirensi serum bilirübin ile tersorantılıdır.

Böbrek yetmezliği


Diyaliz hastaları da dahil olmak üzere kreatinin klirensi >10 mL/dk olan hastalar ile normal karaciğer ve böbrek işlevlerine sahip olan hastalar arasında Cmaks, tmaks, AUC, t1/2p, dağılımhacmi ve klirens açısından belirgin bir farklılık yoktur.

Yaşlı hastalar


Farmakokinetik çalışmalara yaşı 84'e kadar olanlar dahil edilmiştir. Yüksek yaş bendamustinin farmakokinetiğini etkilememektedir.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Advers etkiler klinik çalışmalarda gözlenmemiş, ancak klinik çalışmalarda maruz kalınan düzeylerle aynı maruziyet düzeylerinin söz konusu olduğu hayvan çalışmalarındagözlenmiştir ve klinik kullanımla arasındaki olası ilişki şöyledir:

Köpeklerdeki histolojik çalışmalarda gastrointestinal sistemde makroskopik olarak görünür mukoza hiperemisi ve hemoraji görülmüştür. Mikroskopik araştırmalarda lenfatik dokuda birimmün baskılanmayı belirten büyük değişiklikler ve böbrek ile testislerde tübüler ve atrofikdeğişiklikler, prostat epitelyumunda nekrotik değişiklikler gösterilmiştir.

Hayvan çalışmalarında bendamustinin embriyojenik ve teratojenik olduğu gösterilmiştir. Bendamustin kromozom hatalarını indükler ve

in-vitrodain-vivoda6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Mannitol enjektabl

6.2 Geçimsizlikler

BENDUSTINE Bölüm 6.6'da belirtilenler dışında hiçbir tıbbi ürünle karıştırılmamalıdır.

6.3 Raf ömrü

24 ay

11 / 13

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklıklarında, ışıktan korumak için ambalajında saklayınız.

Flakon açıldıktan sonra hemen sulandırılmalar. Sulandırılmış konsantre %0,9 sodyum klorür çözeltisiyle derhal seyredilmelidir.

Mikrobiyolojik açıdan bakıldığında çözeltinin hemen kullanılması gerekir. Hemen kullanılmadığı takdirde saklama süresi ve koşulları kullanıcının sorumluluğundadır.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Amber renkli 26 mL silme hacme sahip Tip I cam vialler içerisinde bromlanmış butil materyalden üretilmiş özel şekilli liyofilizasyon tıpası ile yarı tıpalı halde sunulmaktadır.Liyofilizasyon işlemi sonrasında tam tıpalı hale getirilerek aluminyum flip-off ambalajmateryali ile mühürlenmiş ve sızdırmaz özellik kazandırılmıştır.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

BENDUSTINE hazırlanması sırasında, inhalasyonu, cilt veya diğer muköz membranlarla temasından kaçınılmalıdır (eldiven ve koruyucu kıyafet giyilmeli). Kontamine olan vücutkısımları suyla dikkatli bir şekilde yıkanmalı ve sabunlanmalı, gözler fizyolojik sodyumklorür solüsyonuyla yıkanmalıdır. Mümkünse sıvı geçirmez, kullan at emici örtülü özelçalışma alanlarında (laminar flow) çalışılmalıdır. Hamile personel sitotoksik ilaçlarınhazırlandığı alandan uzaklaştırılmalıdır.

İnfüzyon çözeltisi için konsantre toz enjeksiyonluk su ile sulandırılmalı, 9 mg/mL (%0,9) sodyum klorür enjeksiyonluk çözelti ile seyreltilmeli sonra intravenöz infüzyon yoluylauygulanmalıdır. Aseptik teknik kullanılmalıdır.

Sulandırma


25 mg BENDUSTİNE içine 10 mL enjeksiyonluk su eklenir ve karıştırılarak çözünür.

Seyreltme


Berrak bir çözelti elde edildiğinde (genellikle 5-10 dakika sonra) yaklaşık 500 mL'lik son hacmi elde etmek için %0,9 sodyum klorür çözeltisi ile derhal tavsiye edilen toplam dozaseyreltilir.

BENDUSTİNE diğer enjeksiyonluk çözeltilerle değil, %0,9 sodyum klorür çözeltisi ile seyreltilmelidir.

Uygulama


Çözelti intravenöz infüzyon yoluyla 30-60 dakikada uygulanmalıdır. Flakonlar tek kullanımlıktır. Kullanılmadan kalan kısım veya artık materyaller yerel gerekliliklere göreimha edilmelidir.

12 / 13

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Ürünlerin Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Deva Holding A.Ş.

Halkalı Merkez Mah. Basın Ekspres Cad.

No: 1 34303 Küçükçekmece - İstanbul Tel: 0 212 692 92 92Fax: 0 212 697 00 24E-mail: [email protected]

8. RUHSAT NUMARASI(LARI)

2017/208

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 07.04.2017 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

13 / 13

İlaç Bilgileri

Bendustine 25 Mg Iv İnfüzyon İçin Liyofilize Toz İçeren Flakon

Etken Maddesi: Bendamustin Hidroklorür

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.