Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Sirdalud Mr 6mg Değiştirilmiş Salımlı Mikropellet Kapsül Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BESERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

SIRDALUD® MR 6 mg değiştirilmiş salımlı mikropellet kapsül

2 KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde :

Bir mikropellet kapsül 6 mg tizanidine eşdeğer 6,864 mg tizanidin HCl içerir.

Yardımcı maddeler:

Sukroz 116,60 mg

Yardımcı maddeler için Bölüm 6.1'e bakınız.

3 FARMASOTİK FORM

Değiştirilmiş salımlı mikropellet kapsül

Kapsül kapağı ve gövdesi beyaz renkli, kapsül kapağında gri renkte “Sirdalud” ile gövdesinde gri renkte “6 mg” baskısı yer alan mikropellet kapsüller.

4 KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1 Terapötik endikasyonlarNörolojik bozukluklara bağlı spastisitenin tedavisinde:

- Örneğin multipl skleroz, beyin hasarı ve omurilik hasarı.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

SIRDALUD dar bir terapötik indekse ve tizanidin plazma konsantrasyonları açısından hastalar arası yüksek bir değişkenliğe sahiptir; bu durum hastaya özgü doz ayarlamasıihtiyacına yol açmaktadır.

2 mg düşük başlangıç dozu advers etkiler açısından riski en aza indirebilir. Doz bireysel hasta gereksinimlerine uygun olarak dikkatli bir şekilde arttırılmalıdır.

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;

- Nörolojik bozukluklara bağlı spastisite: Önerilen başlangıç dozu günde bir kez 6 mg'lık bir kapsüldür; gerektiğinde günlük doz her yarım haftada veya her hafta 6 mg'lık 1kapsül arttırılabilir. Mutad doz günde 6 - 24 mg arasında değişmektedir. Klinikdeneyimlere göre, günde bir kez, iki 6 mg kapsül ya da 12 mg bir kapsül olarak verilentoplam 12 mg dozun hastaların çoğunluğu için optimum doz olduğunu ve nadiren 24mg'a (6 mg'lık 4 doz) gereksinim duyulduğu gözlenmiştir.

Sayfa 1/12

Tedavinin sonlandırılması:

Eğer SIRDALUD'un durdurulması gerekiyorsa, rebound hipertansiyon ve taşikardi riskini en aza indirmek için özellikle uzun bir süre boyunca yüksek dozda ilaç almış hastalarda dozajyavaş yavaş azaltılmalıdır (bkz. Bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

Uygulama şekli:Özel Popülasyonlara ilişkin Ek BilgilerBöbrek yetmezliği:

Böbrek yetmezliği olan hastalarda (kreatinin klerensi <25 mL/dak), tedavinin günde bir kere 2 mg'da başlatılması önerilmektedir. Dozaj artışları tolerabilite ve etkililiğe göre küçük adımlarlayapılmalıdır. Eğer etkililiğin arttırılması gerekiyorsa, uygulama sıklığı arttırılmadan önce ilkolarak günde bir kere uygulanan dozun arttırılması önerilmektedir (bkz. Bölüm 4.4 Özelkullanım uyarılar ve önlemleri).

Karaciğer yetmezliği:

Şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda SIRDALUD kullanımı kontrendikedir (bkz. 4.3 Kontrendikasyonlar).

SIRDALUD karaciğerde kapsamlı şekilde metabolize olmaktadır; diğer yandan bu popülasyondaki veriler sınırlıdır (bkz. Bölüm 5.2 Farmakokinetik özellikler). İlacın kullanımıkaraciğer fonksiyon testlerin geri dönüşümlü anormallik ile ilişkilendirilmiştir. (bkz. Bölüm4.4 Özel kullanım uyarılar ve önlemleri ve 4.8 İstenmeyen etkiler). SIRDALUD orta şiddettekaraciğer yetmezliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalı ve uygulanacak herhangi bir tedavien düşük dozda başlatılmalıdır. Bundan sonra dozaj artışları dikkatli bir şekilde ve hastatolerabilitesine uygun olarak yapılmalıdır.

Pediyatrik popülasyon

18 yaşın altındaki hastalarda deneyim sınırlı olduğundan SIRDALUD'un bu hasta popülasyonunda uygulanması önerilmez.

Geriyatrik popülasyon

Yaşlılarda SIRDALUD uygulaması ile ilgili deneyim sınırlıdır. Yaşlı hastalarda SIRDALUD kullanılırken dikkatli olunmalıdır. Bu nedenle tedavinin en düşük etkili dozda başlatılmasıönerilmektedir ve artışlar tolerabilite ve etkililiğe göre küçük adımlarla yapılmalıdır.

4.3 Kontrendikasyonlar

- Tizanidin ya da bileşimindeki yardımcı maddelerden herhangi birine karşı bilinen aşırıduyarlılıkta,

- Ciddi olarak bozulmuş karaciğer işlevinde

- Tizanidinin fluvoksamin veya siprofloksasin gibi güçlü CYP1A2 inhibitörleri ile birliktekullanımı kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.5.Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğeretkileşim şekilleri)

Sayfa 2/12

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleriCYP inhibitörleri

SIRDALUD'un hafif CYP1A2 inhibitörleri ile birlikte kullanılması önerilmez (bkz. Bölüm 4.3 Kontrendikasyonlar ve Bölüm 4.5.Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşimşekilleri).

Hipotansiyon

SIRDALUD ile tedavi sırasında (bkz. Bölüm 4.8. İstenmeyen etkiler) ve ayrıca CYP1A2 inhibitörleri ve/veya antihipertansif ilaçlarla etkileşimi sonucunda (bkz. Bölüm 4.5.Diğer tıbbiürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri) hipotansiyon oluşabilir. Hipotansiyonun,bilinç kaybı ve dolaşım kolapsı gibi ciddi belirtileri de gözlemlenmiştir.

Ani ilaç kesilmesi sendromu

SIRDALUD'un özellikle uzun-süreli tedavilerden sonra ve/veya yüksek günlük dozlarda ve/veya antihipertansif ilaçlarla eşzamanlı olarak kullanıldığı durumlarda ani olarakbırakılmasının ardından rebound olaylar bildirilmiştir. Bu koşullar altında hastalardahipertansiyon ve taşikardi gelişebilir. Ekstrem vakalarda rebound hipertansiyonu inmeyeneden olabilir. SIRDALUD aniden değil, daha çok kademeli olarak bırakılmalıdır (bkz.Bölüm 4.5.Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri ve Bölüm4.8.İstenmeyen etkiler).

Karaciğer fonksiyon bozukluğu

Tizanidinle bağlantılı karaciğer fonksiyon bozukluğu nadiren ve 12 mg'a kadar dozlarda bildirildiğinden, 12 mg ve üzerinde doz uygulanan hastalarda ve açıklanamayan midebulantısı, anoreksi ve halsizlik gibi karaciğer fonksiyon bozukluğunu düşündürebilen klinikbelirtilerin geliştiği hastalarda ilk dört ay karaciğer fonksiyon testlerinin aylık olarakizlenmesi önerilir. Serum SGPT (ALT) ve SGOT (AST) düzeyleri sürekli olarak normalinüst sınırının üç katının üzerinde kalırsa SIRDALUD tedavisi kesilmelidir.

Böbrek yetmezliği

Böbrek bozukluğu olan (kreatinin klerensi < 25 ml/dk) hastalarda normal böbrek fonksiyonu olanlarla karşılaştırıldığında tizanidine sistemik maruziyet 6 kata kadar artış gösterebilir. Bunedenle tedaviye günde bir kez 2 mg ile başlanması önerilir.(bkz. “Pozoloji/Uygulama”). Dozartışları tolerabilite ve etkililiğe göre küçük adımlarla yapılmalıdır. Eğer etkililiğin artırılmasıgerekiyorsa, uygulama sıklığı artırılmadan önce ilk olarak günde bir kere uygulanan dozunarttırılması önerilir.

Tizanidin ile ilişkili olarak anafilaksi, anjioödem, dispne, dermatit, döküntü, ürtiker, pruritis ve eritem gibi hipersensitivite reaksiyonları bildirilmiştir. İlk tizanidin dozu uygulamasındansonra bir ila iki gün boyunca hastanın dikkatli bir şekilde izlenmesi tavsiye edilir. Anafilaktikşok veya dispne ile anafilaksi veya anjioödem gözlenirse, SIRDALUD ile tedavi hemenkesilmeli ve uygun medikal tedavi uygulanmalıdır.

Uzun QT sendromu/ Torsades de Pointes

SIRDALUD'un QT aralığını uzatan (cisaprid, amitriptilin ve azitromisin dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) tıbbi ürünlerle birlikte uygulandığında dikkatli olunmalıdır; bkz.“Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri”). Koroner kalp hastalığıve/veya kalp yetmezliği olan hastalarda dikkatli olunmalıdır. Bu hastalarda SIRDALUDtedavisini başlatırken düzenli aralıklarla EKG takibi yapılmalıdır. Myasthenia gravishastalarında SIRDALUD kullanmadan önce dikkatli bir risk-fayda değerlendirmesiyapılmalıdır.

Sayfa 3/12

Çocuklar ve adolesanlardaki deneyim ve SIRDALUD kullanımına ait veriler kısıtlıdır bu nedenle bu popülasyonda kullanımı önerilmez.

Yaşlı hastalarda SIRDALUD kullanılırken dikkatli olunmalıdır.

SIRDALUD MR, sukroz içermektedir. Nadir kalıtımsal früktoz intoleransı, glikoz-galaktoz malabsorpsiyon veya sükraz-izomaltaz yetmezliği problemi olan hastaların bu ilacıkullanmamaları gerekir.

4.5 Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleriCYP inhibitörleri

CYP1A2 aktivitesini inhibe ettiği bilinen ilaçlarla eşzamanlı uygulama tizanidinin plazma düzeyleri arttırabilir (bkz. Bölüm 5.2. Farmakokinetik özellikler).

CYP1A2 aktivitesini indüklediği bilinen ilaçların eşzamanlı uygulanması tizanidin plazma düzeylerini azaltabilir (bkz. Bölüm 5.2 Farmakokinetik özellikler). Tizanidin azalmış plazmadüzeyleri SIRDALUD'un terapötik etkisini azaltabilir.

Bir kontrendikasyona neden olan gözlenmiş etkileşimler

SIRDALUD'un CYP1A2 inhibitörleri olan fluvoksamin veya siprofloksasin ile birlikte kullanımı kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3 Kontrendikasyonlar). Tizanidinin fluvoksamin veyasiprofloksasin ile birlikte kullanımı sonucu tizanidinin EAA'sinde sırasıyla 33-kat ve 10-katartış rapor edilmiştir (bkz. Bölüm 4.3.Kontrendikasyonlar). Bu durum, klinik olarak anlamlıuyuklama hali, baş dönmesi ve azalan psikomotor performans ile birlikte kan basıncındauzun-süreli düşüşe neden olabilir. (bkz. Bölüm 4.4.Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).Tizanidinin artmış plazma düzeyleri, QT(c) uzaması gibi doz aşımı semptomları ilesonuçlanabilir (ayrıca bkz. Bölüm 4.9 Doz aşımı ve tedavisi).

Bir eşzamanlı kullanımın önerilmemesine neden olan gözlenmiş etkileşimler SIRDALUD'un antiaritmik ilaçlar (amiodaron, meksiletin, propafenon), simetidin,florokinolonlar (enoksasin, pefloksasin, narfloksasin), rofekoksib, oral kontraseptifler vetiklodipin gibi diğer CYP1A2 inhibitörleriyle birlikte kullanılması önerilmez (bkz. Bölüm 4.4Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

Göz önüne alınacak gözlenmiş etkileşimler

Tizanidinin artan plazma düzeyleri QT(c) uzaması gibi doz aşımı semptomlarına yol açabilir (bkz. Bölüm 4.5. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri ve Bölüm 4.9. Doz aşımı ve tedavisi).

SIRDALUD QT aralığını arttırdığı bilinen ilaçlarla birlikte uygulandığında dikkatli olunmalıdır (bkz. Bölüm 4.5.Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri)

Antihipertansifler

SIRDALUD'un diüretikler dahil antihipertansif ilaçlarla eşzamanlı olarak kullanımı nadiren hipotansiyon ve bradikardiye neden olur. SIRDALUD'un antihipertansif ilaçlarla eşzamanlıolarak kullanıldığı durumlarda ani olarak kesilmesinin ardından rebound hipertansiyon verebound taşikardi gözlemlenmiştir. Nadir vakalarda rebound hipertansiyon, inmeye nedenolabilir (Bölüm 4.5.Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri ve Bölüm4.8.İstenmeyen etkiler).

Sayfa 4/12

Rifampisin

Rifampisinle eşzamanlı SIRDALUD uygulaması tizanidin konsantrasyonlarında %50 azalmaya yol açar. Bu nedenle, SIRDALUD'un terapötik etkileri rifampisin tedavisi sırasındaazalabilir; bu durum bazı hastalarda klinik açıdan anlamlı olabilir. Bu tür olgularda uzunsüreli uygulamadan kaçınılmalıdır ve eğer eşzamanlı uygulama düşünülüyorsa, dikkatli birdoz ayarlaması (artış) gerekli olabilir.

Sigara kullanımı

Erkek içicilerde (günde >10 sigara) SIRDALUD uygulaması tizanidinin sistemik maruziyetinde yaklaşık %30 azalmaya neden olmaktadır. Yoğun sigara kullananlardaSIRDALUD ile uzun süreli tedavi ortalama dozlardan daha yüksek dozlar gerektirebilir.

Alkol

SIRDALUD tedavisi sırasında alkol tüketimi en aza indirilmeli ya da bundan kaçınılmalıdır; çünkü alkol advers olay potansiyelini (örn., sedasyon ve hipotansiyon) arttırabilir. Alkolünmerkezi sinir sistemi üzerindeki depresan etkileri SIRDALUD tarafından kuvvetlendirilebilir.

Göz önüne alınacak beklenen etkileşimler

SIRDALUD'un ve diğer santral etkili (örn. sedatifler, psikotrop ilaçlar, bazı antihistaminler, genel anestetikler ve analjeziklerin) eş zamanlı olarak kullanımı bunların etkisini arttırabilir.

Bu, aynı zamanda, SIRDALUD'un etkilerini tahmin edilemeyecek bir şekilde değiştirebilen veya güçlendirebilen eş zamanlı alkol tüketimi için özellikle önemlidir. SIRDALUD alkolünCNS-depresan etkilerini artırabilir.

Potansiyel aditif hipotansif etkileri nedeniyle diğer alfa-2 adrenerjik agonistler (örn., klonidin) kullanıldığında SIRDALUD'dan kaçınılmalıdır.

SIRDALUD QT aralığını arttırdığı bilinen ilaçlarla birlikte uygulandığında dikkatli olunmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlara ilişkin veri bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyona ilişkin veri bulunmamaktadır.

4.6 Gebelik ve laktasyon

Genel Tavsiye

Gebelik kategorisi:

C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeline sahip, cinsel yönden aktif kadınlar SIRDALUD ile tedaviye başlamadan önce bir gebelik testi yaptırmalıdırlar.

Çocuk doğurma potansiyeline sahip kadınlara hayvanlarda yürütülen çalışmalarda SIRDALUD'un fetüse zararlı olduğu bilgisi verilmelidir. Çocuk doğurma potansiyeline sahipcinsel yönden aktif kadınlar SIRDALUD ile tedavi boyunca ve SIRDALUD tedavisibitiminden sonra bir gün süre ile uygun bir doğum kontrol yöntemi (% 1'den az gebelikoranları ile sonuçlanan yöntemler) uygulamalıdırlar.

Sayfa 5/12

Gebelik dönemi

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik ve-veya embriyonel/fetal gelişim ve/veya doğum ve/veya doğum sonrası gelisim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlarayönelik potansiyel risk bilinmemektedir. Gerekli olmadıkça kullanılmamalıdır.

SIRDALUD'un gebe kadınlarda kullanımına ilişkin veriler kısıtlıdır. SIRDALUD'un sıçanlarda ve tavşanlarda teratojenik etkileri bulunmaz ancak tavşan yavrularının gelişimindegecikmeye, doğum öncesi ve sonrasında mortalite ve distosiye neden olur. (bkz. Bölüm 5.3.Klinik öncesi güvenlilik verileri). Bu nedenle SIRDALUD, gerekli olmadıkça gebelikdöneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Hayvanların sütünde küçük miktar tizanidin atılmıştır. Emzirilen çocuğa yönelik risk dışlanamaz. SIRDALUD emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite:

Erkek sıçanlarda 10 mg/kg/gün dozunda ve dişi sıçanlarda 3 mg/kg/gün dozunda fertilitede bozulma gözlenmemiştir. 30 mg/kg/gün alan erkeklerde ve 10 mg/kg/gün alan dişi sıçanlardafertilitede azalma olmuştur. Bu dozlarda belirgin sedasyon, kilo kaybı ve ataksi de dahilolmak üzere maternal davranışsal etkiler ve klinik işaretler gözlenmiştir (bkz. Bölüm 5.3.Klinik öncesi güvenlilik verileri).

4.7 Araç ve makinkullanımı üzerindeki etkiler

SIRDALUD önerildiği şekilde kullanıldığında uyuşukluk, sersemlik ve/veya hipotansiyona neden olabilir bu da hastanın araç ve makine kullanım becerisini bozar. Bu riskler eş zamanlıalkol tüketimi ile daha fazladır. SIRDALUD ile tedavi sırasında alkollü araç kullanımındankaçınılmalıdır.

4.8 İstenmeyen etkiler

Klinik çalışmalarda gözlenen advers ilaç reaksiyonları MedDRA'daki sistem organ sınıfına göre listelenmektedir. Her bir sistem organ sınıfı içinde advers ilaç reaksiyonları sıklığa göresıralanmakta ve en sık olay birinci sırada bulunmaktadır.

Advers ilaç reaksiyonları aşağıdaki sıklık derecesine göre listelenmiştir.

Çok yaygın (> 1/10); Yaygın (> 1/100, < 1/10); Yaygın olmayan (> 1/1000, <1/100); Seyrek (> 1/10.000, <1/1.000); Çok seyrek (< 1/10.000), izole bildirimler dahil.

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın:Sinir sistemi hastalıkları

Çok yaygın:Kardiyak hastalıklar Yaygın olmayan:Vasküler hastalıklar

Yaygın:

Hipotansiyon, kan basıncında hafif düşüş.

Sayfa 6/12

Gastrointestinal hastalıklar

Çok yaygın:

Gastrointestinal bozukluklar, ağız kuruluğu.

Yaygın:Hepato-bilier hastalıklar:

Yaygın:Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları Çok yaygın:Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar Çok yaygın:

Yorgunluk.

Ağrılı kas spazmlarını geçirmek için önerilen düşük dozlarda, uyku hali, yorgunluk, baş dönmesi, ağız kuruluğu, kan basıncında azalma, mide bulantısı, gastrointestinal bozukluklarve transaminazda yükselme bildirilmiştir. Bunlar genellikle hafif ve geçici yan etkilerdir.

Spastisite tedavisinde önerilen daha yüksek dozlarda, düşük dozlarda yukarıda bildirilen yan etkiler, daha sık ve daha belirgindir, fakat nadiren tedaviyi kesmeyi gerektirecek şiddetteolabilmektedirler. Ayrıca aşağıdaki yan etkiler de ortaya çıkabilir: hipotansiyon, bradikardi,kas zayıflığı, uyku bozukluğu, halüsinasyon, ve hepatit.

Pazarlama sonrası istenmeyen etkiler (sıklık derecesi bilinmiyor)

Aşağıdaki advers ilaç reaksiyonları, spontan raporlar ve literatür vakaları yoluyla SIRDALUD'un onay sonrası kullanımı sırasında bildirilmiştir. Bu reaksiyonlar belirsiz birbüyüklüğe sahip bir popülasyondan gönüllülük esasına dayalı olarak bildirildiğinden vekarıştırıcı faktörlere tabi olduğundan bunların sıklığını güvenli bir şekilde tahmin etmek (bunedenle bilinmiyor olarak ifade edilecektir) ya da ilaç maruziyeti ile nedensel bir ilişkikurmak olası değildir. Advers ilaç reaksiyonları MedDRA'daki sistem organ sınıflarına görelistelenmektedir.

Bağışıklık sistemi hastalıkları:

Hipersensitivite reaksiyonları (anafilaksi, anjiyoödem, dispne ve ürtiker dahil)

Psikiyatrik hastalıklar

:

Halüsinasyon, konfüzyon

Sinir sistemi hastalıkları

:

Vertigo

Göz hastalıkları

:

Bulanık görme

Kardiyak hastalıklar

:

Senkop

Hepato-bilier hastalıklar

:

Hepatit, karaciğer yetmezliği

Deri ve deri-altı doku hastalıkları:

Döküntü, eritem, kaşıntı ve dermatit

Sayfa 7/12

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları

Asteni, geri çekme sendromu

Ani ilaç kesilmesi sendromu

Özellikle uzun süreli tedavi sonrasında ve/veya yüksek dozlarda uygulanmasında ve/veya anti-hipertansif ilaçlarla birlikte kullanımında SIRDALUD'un ani olarak kesilmesininardından rebound olaylar bildirilmiştir. Bu gibi durumlarda hastalarda hipertansiyon vetaşikardi gelişebilir. Nadir vakalarda rebound hipertansiyon, inmeye neden olabilir. Tizanidinaniden değil, daha çok kademeli olarak bırakılmalıdır (bkz.Bölüm 4.5.Diğer tıbbi ürünler ileetkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri ve Bölüm 4.4.Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir.

([email protected];4.9 Doz aşımı ve tedavisi

SIRDALUD'un doz aşımına ilişkin çok az sayıda bildirim alınmıştır. 400 mg SIRDALUD alan bir hasta da dahil aşırı dozda SIRDALUD alımının bildirildiği tüm hastalarda, iyileşmedebir zorlukla karşılaşılmamıştır.

Semptomlar:

Bulantı, kusma, hipotansiyon, bradikardi, QT uzaması, baş dönmesi, uyuklama hali, miyozis, huzursuzluk, solunum güçlüğü, koma

Tedavi:5 FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grupATC kodu

: M03B X02Etki mekanizması:

Tizanidin santral etkili bir iskelet kası gevşeticisidir. Başlıca etki yeri omuriliktir ve verilere göre presinaptik alfa2-reseptörleri stimüle ederek, N-metil-D-aspartat (NMDA) reseptörlerinistimüle eden eksitatuvar aminoasitlerin serbestlenmesini inhibe eder. Kas hipertonisindensorumlu olan, spinal internöron düzeyindeki polisinaptik sinyal geçişini böylece inhibe ederekkas tonusunu azaltır. Kas gevşetici özelliklerine ek olarak tizanidinin orta derecede santralanaljezik etkisi de vardır.

SIRDALUD, hem ağrılı akut kas spazmlarında, hem de serebral ve spinal kaynaklı kronik spastisitede kullanılır. Pasif hareketlere karşı direnci azaltır, spazmı ve adalenin seri haldekasılıp gevşemesini (klonus) hafifletir, istemli kas gücünü düzeltebilir.

Sayfa 8/12

Etkin maddenin SIRDALUD kapsüllerinden (MR = değiştirilmiş salımlı) sürekli olarak salınması, yüksek başlangıç piklerinin önlendiği ve 24 saat boyunca terapötik plazmakonsantrasyonlarının muhafaza edildiği anlamına gelir.

5.2 Farmakokinetik özellikler

Emilim:

Tizanidin, hızlı absorbe olur. En yüksek plazma düzeyine dozdan yaklaşık 1 saat sonra erişir. Yoğun ilk-geçiş metabolizmasına bağlı olarak ortalama kesin biyoyararlanımıyaklaşık %34'dür (CV %38).

4 mg tekli ve tekrarlı doz uygulamasını takiben tizanidinin ortalama maksimum plazma konsantrasyonu (Cmaks) sırasıyla 12.3 ng/mL (CV %10) ve 15.6 ng/mL'dir (CV %13) .

Dağılım:


Ortalama kararlı durum dağılım hacmi (V

SS

) i v. uygulamadan sonra 2.6L/kg'dır. Plazma proteinlerine bağlanma oranı % 30'dur. Farmakokinetik parametrelerde (Cmaks ve EAA) aynıkişide farklılığın az olması oral uygulamadan sonra plazma düzeylerinin güvenilir bir şekildeönceden tahminini sağlar. Tizanidinin farmakokinetik parametreleri cinsiyetle farklılıkgöstermez.

Biyotransformasyon:


İlacın karaciğerde yaygın ve hızlı metabolize edildiği gösterilmiştir (yaklaşık %95'i). Tizanidin başlıca in vitro sitokrom P450 1A2 tarafından metabolize edilir. Metabolitlerinbelirgin bir aktiviteleri yoktur.

Eliminasyon:


Tizanidinin sistemik dolaşımdan eliminasyon ortalama terminal yarı-ömrü 2-4 saattir. Metabolitler, başlıca böbreklerden (dozun ortalama % 70'i) atılır. Değişmemiş ilacın çok azbir kısmı (yaklaşık %2.7) böbrekten atılır. Toplam radyoaktivite atılımı (yani değişmemişmadde artı metabolitleri), hızlı başlangıç fazı (t A= 2.5 saat) ve daha yavaş bir eliminasyonfazı (t A = 22 saat) ile bifaziktir.

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:


Tizanidin,1-20 mg doz aralığında doğrusal farmakokinetik sergilerler.

sIRDALUD MR kapsüllerden gecikmeli olarak salınan tizanidin, yüksek başlangıç doruk düzeylerine sebep olmaksızın terapötik plazma konsantrasyonlarını 24 saat koruyarak dahaakıcı bir farmakokinetik profile sahiptir. Ortalama en yüksek plazma konsantrasyonlarınayaklaşık 8.5 saat içinde ulaşılır ve toplam maruziyet değişmemekle birlikte, bu düzey günde3 doza bölünerek uygulanan sIRDALUD tablet formuna eşit günlük miktarla elde edileninyaklaşık yarısıdır.

Hastalardaki Karakteristik Özellikler Böbrek yetmezliği:

Böbrek yetmezliği olan hastalardaki (kreatin klerensi < 25 mL/dk) en yüksek plazma seviyelerinin normal gönüllülerdekinden 2 kat daha yüksek olduğu ve terminal yarı ömrünEAA değerlerinin daha yüksek olmasına neden olacak şekilde (ortalamanın yaklaşık 6 katı)yaklaşık 14 saat uzattığı bulunmuştur (bkz. Bölüm 4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

Besinlerin etkisi:

Yiyeceklerle birlikte alınmasının tizanidinin farmakokinetik profili üzerinde hiçbir etkisi bulunmamaktadır.

Sayfa 9/12

Karaciğer yetmezliği:

Bu popülasyonda spesifik çalışmalar yapılmamıştır. Tizanidin CYP1A2 enzimi yoluyla karaciğerde yüksek oranda metabolize olduğundan, karaciğer bozukluğu sistemik maruziyetiarttırabilir. SIRDALUD şiddetli karaciğer bozukluğu olan hastalarda kontrendikedir (bkz.Bölüm 4.3 Kontrendikasyonlar).

Geriyatrik popülasyon:

Bu popülasyondaki farmakokinetik veriler sınırlıdır.

Cinsiyet ve etnisite etkisi

Cinsiyetin tizanidin farmakokinetiği üzerinde klinik açıdan anlamlı bir etkisi yoktur .

Etnik duyarlılık ve ırkın tizanidin farmakokinetiği üzerindeki etkisi incelenmemiştir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Akut toksisite

: Tizanidin akut toksisitesi düşüktür. Hayvanlarda >40 mg/kg'lık dozlardan sonra, ilacın farmakolojik etkileriyle bağlantılı doz aşımı belirtileri görülmüştür.

Kronik ve subkronik toksisite:

Ortalama olarak günde 1.7, 8 ve 40 mg/kg tizanidin verilen sıçanlardaki oral toksisite çalışmasında karşılaşılan başlıca bulgular, santral sinir sistemininuyarılmasıyla bağlantılı olmuş (motor eksitasyon, agresiflik, tremor ve konvül siy onlar) vedaha çok, en yüksek doz düzeyinde görülmüştür.

Köpeklerde yapılan 13 haftalık bir çalışmada, kapsül şeklinde olmak üzere günde 0.3, 1 ve 3 mg/kg; 52 haftalık çalışmada ise günde 0.15, 0.45 ve 1.5 mg/kg tizanidin verildiğinde, 1mg/kg ve daha yüksek dozlarda EKG değişiklikleri ve MSS etkileri görülmüştür. Bunlar,farmakolojik etkilerin abartılması şeklinde gözükmüştür. Günde 1 mg/kg veya daha yüksekdozlarda görülen geçici SGPT yükselmeleriyle histopatolojik bulgular arasında bağlantıbulunamamıştır ama bu değişiklik, karaciğerin toksisite açısından hedef organ kimliğinitaşıdığını göstermiştir.

Mutajenik etki:İn vitroin vivo

çalışmalarla mutajen etki potansiyeliyle karşılaşılmamıştır.

Karsinojenik etki:

Sıçanlarda ve farelerde karsinojen etki potansiyeli kanıtı gösterilmemiştir.

Üreme toksisitesi:

Çalışmalarda dişi sıçanlara çiftleşme öncesinden laktasyona ya da geç gebelikten yavruların sütten kesilmesine kadar günde 3, 10 ve 30 mg/kg'lık dozlar verilmiştir.10 ve 30 mg/kg/gün doz düzeyleri dişi sıçanlarda distosiye neden olmuş ve gebelik süresiniuzatmıştır. Prenatal ve postnatal yavru kaybı artış göstermiş ve gelişme geriliği meydanagelmiştir. Bu dozlarda dişi sıçanlarda kas gevşemesi ve sedasyona dair belirgin işaretlergörülmüştür.

Erkek sıçanlara uygulanan 10 mg/kg/gün dozunda veya dişi sıçanlara uygulanan 3 mg/kg/gün dozunda fertilite bozukluğu gözlenmemiştir. Erkek sıçanlarda 30 mg/kg/ gün dozunda ve dişisıçanlarda 10 mg/kg/gün dozunda fertilite azalmıştır. Bu dozlarda maternal davranış ve klinikolarak anlamlı etkiler (belirgin sedasyon, kilo kaybı ve ataksi gibi) etkileri gözlenmiştir.

Sayfa 10/12

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Hidroklorik asit Etil selülozŞellakTalk

Mısır nişastası Sukroz

Jelatin (sığır kaynaklı)

Titanyum dioksit (E 171)

Siyah demir oksit (E 172)

Saf su

N-Butil alkol Propilen glikolİzopropil alkolDenatüre alkol

6.2 Geçimsizlikler

Geçerli değil.

6.3 Raf ömrü

36 ay

6.4 Saklamaya yönelik özel uyarılar

25oC altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

PVC/PE/PVDC blister

10 adet mikropellet kapsül içeren blister ambalaj

6.6. Beşeri Tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliklerine uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Sandoz İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Suryapı & Akel İş Merkezi Rüzgarlıbahçe Mah. Şehit Sinan EroğluCad. No: 6 34805 Kavacık/Beykoz /İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI(LARI)

2017/893

Sayfa 11/12

9. İLK RUHSAT TARİHİ /RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 30.11.2017 Ruhsat yenileme tarihi: -

10. KÜB'ün YENLENME TARİHİ

Sayfa 12/12

İlaç Bilgileri

Sirdalud Mr 6mg Değiştirilmiş Salımlı Mikropellet Kapsül

Etken Maddesi: Tizanidin Hcl

Pdf olarak göster

Google Reklamları

İlgili İlaçlar

  • Sirdalud Mr 6 Mg 10 Kapsül
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.