Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Tobrex %0.3 Steril Oftalmik Merhem Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

TOBREX %0.3 steril oftalmik merhem

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Tobramisin 3,00 mg/g

Yardımcı maddeler:

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Steril oftalmik göz merhemi Beyaz-kırık beyaz homojen merhem

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

Duyarlı patojenler nedeni ile gelişmiş göz ve adnekslerin eksternal infeksiyonlarının tedavisinde kullanılır.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekli

Oküler kullanım içindir.

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Hafiften orta ciddiyete kadar olan rahatsızlıklarda günde iki - üç kez bir miktar (1.5 cm uzunluğunda bir şerit) merhem, hasta gözün/gözlerin konjunktivakesesine/keselerine uygulanır.

Ağır infeksiyonlarda ilk iki gün hasta gözün/gözlerin konjunktival kesesine/keselerine bir miktar (1.5 cm uzunluğunda bir şerit) merhem, her üç-dört saatte biruygulanmalıdır, daha sonra infeksiyon iyileşinceye kadar günde iki veya üç uygulamayapılmalıdır.

Diğer antibiyotiklerde olduğu gibi, tedaviye bakteriyel yanıt uygun bir şekilde gözlenmelidir.

Tedavi süresi genellikle 7-10 gündür.

Gün içinde kullanılan TOBREX %0.3 Steril Oftalmik Çözelti ile birlikte, gece yatmadan önce TOBREX %0.3 Steril Oftalmik Merhem kullanılabilir.

Uygulama şekli:

Tüp ucunun ve merhemin kirlenmesinin önlenmesi için, göz kapağına ve etrafına ve diğer yüzeylere tüpün ucuyla dokunmamaya özen gösterilmelidir.

Sayfa 1/11

Uygulama sonrasında nazolakrimal oklüzyon veya göz kapağının hafifçe kapatılması önerilmektedir. Bu, oküler yoldan uygulanan tıbbi ürünlerin sistemik emiliminiazaltabilir ve sistemik advers reaksiyonlarda azalma sağlayabilir.

Diğer topikal oküler medikal ürünlerle yapılan eş zamanlı terapi durumunda, birbirini takip eden uygulamaların arasında 5-10 dakika ara verilmelidir. Göz merhemi en sonkullanılmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek/Karaciğer yetmezliği

Tobramisinin oküler kullanımı ile çok az sistemik maruziyet oluşur. Tobramisinin aminoglikozidler ile eş zamanlı olarak sistemik tedavide kullanılması halinde uygunbir terapötik seviyeye ulaşıldığından emin olunana kadar total serumkonsantrasyonunun izlenmesine önem verilmelidir.

Pediyatrik popülasyon:

1 yaş ve üzeri pediyatrik hastalarda yetişkinlerle aynı dozda (7-10 gün boyunca günde 2-3 kez) kullanılan TOBREX'in güvenliliği ve etkililiği gösterilmiştir.

1 yaşın altındaki çocuklar için etkililik ve güvenlilik bilgisi mevcut değildir.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda özel dozaj uygulaması gerekli değildir.

4.3 Kontrendikasyonlar

Tobramisine veya yardımcı maddelerden herhangi birine aşırı duyarlılığı olduğu bilinen vakalarda kontrendikedir.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Topikal olarak uygulanan aminoglikozidlere karşı bazı hastalarda hassasiyet gelişebilir. Aşırı duyarlılık reaksiyonlarının şiddeti; kaşıntı, ürtiker, deri döküntüsü,anafilaksi, anafilaktoid reaksiyonlar veya büllöz reaksiyonlar gibi lokal etkilerdengenel reaksiyonlara kadar değişkenlik gösterebilir. Aşırı duyarlılık reaksiyonugörülmesi durumunda tedavi kesilmelidir.

Diğer aminoglikozidler ile çapraz reaksiyonlar oluşabilir ve topikal oküler tobramisine duyarlı olan hastaların ayrıca diğer topikal ve/veya sistemikaminoglikozidlere duyarlı olabileceği düşünülmelidir. Bu ilacı kullanırken aşırıduyarlılık gelişirse, tedavi sonlandırılmalı ve diğer ilaçlar kullanılmalıdır (bkz. Bölüm4.8).

Diğer antibiyotiklerde olduğu gibi, uzun süre kullanım, mantarlar dahil tedaviye duyarlı olmayan organizmaların aşırı üremesiyle sonuçlanabilir. Süperinfeksiyonoluşursa, uygun bir tedavi hemen başlatılmalıdır.

Sayfa 2/11

Sistemik aminoglikozid tedavisi alan hastalarda nörotoksisite, ototoksisite ve nefrotoksisiteyi içeren ciddi advers reaksiyonlar görülmüştür. Sistemik aminoglikozidlerleeş zamanlı kullanılacaksa dikkatli olunmalıdır ve toplam serum konsantrasyonunizlenmesine dikkat edilmelidir (bkz. Bölüm 4.8).

Myasthenia gravis ya da Parkinson hastalığı gibi, bilinen ya da şüpheli nöromüsküler hastalıkları olan hastalara TOBREX reçete edilirken dikkatli olunmalıdır. Nöromüskülerfonksiyon üzerindeki potansiyel etkileri nedeniyle aminoglikozidler kas zayıflığınışiddetlendirebilir.

Göz merhemleri korneal yara iyileşmesini geciktirebilirler.

Oküler infeksiyon sırasında hastaların kontakt lens takmamaları tavsiye edilmelidir.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

TOBREX ile ilgili özel bir etkileşim çalışması yapılmamıştır. TOBREX'in topikal oküler dozu ile klinik olarak anlamlı etkileşim tanımlanmamıştır.

Tobramisin ile etkileşimler sistemik uygulamadan sonra bildirilmiştir. Ancak, tobramisinin topikal uygulamadan sonraki sistemik absorpsiyonu ile herhangi bir etkileşim riskiminimum düzeydedir.

Bir aminoglikozid (TOBREX) ve nörotoksik, ototoksik veya nefrotoksik etkisi olan diğer oral, sistemik veya topikal ilaçların eş zamanlı ve/veya ardışık kullanımı toksisitedeartmaya neden olabilir, mümkün olduğunda kaçınılmalıdır.

TOBREX ile kombine olarak kullanılan topikal kortikosteroidler bakteriyel, fungal veya viral infeksiyonların klinik belirtilerini maskeleyebilir ve aşırı duyarlılık reaksiyonlarınıbaskılayabilir.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü

Herhangi bir doğum kontrol yöntemi uygulamayan ve çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlara için herhangi bir özel önlem tanımlanmamıştır.

Gebelik dönemi

Gebe kadınlarda topikal oküler tobramisin kullanımına ilişkin veri yoktur veya sınırlı veri mevcuttur. Tobramisin, gebe kadınlarda intravenöz doz uygulamasının ardındanplasenta üzerinden fötusa geçmemektedir. Tobramisinin rahim-içi maruziyetteototoksisiteye neden olması beklenmemektedir.

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, sınırlı klinik ilgiye sahip olmak üzere, sistemik maruziyetten sonra ve tobramisin göz damlasından sağlanan terapötikkullanımda maksimum insan dozundan yeterince fazla olduğu kabul edilen dozajlarda

Sayfa 3/11

üreme toksisitesi göstermiştir. Tobramisinin sıçanlar veya tavşanlarda teratojenisiteye neden olmadığı kanıtlanmıştır (Bkz. Bölüm 5.3).

TOBREX gebelik döneminde, kesinlikle gerekli olmadıkça kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Sistemik tedavide, tobramisin çocuğu etkileme riski taşıyacak miktarlarda (günde iki defa 150 mg'a kadar intravenöz veya intramüsküler uygulamadan sonra) anne sütünegeçer. Topikal oküler uygulama sonrasında tobramisinin insan sütüne atılıp atılmadığıbilinmemektedir. Emzirme dönemindeki bebekte risk göz ardı edilemese de, topikalolarak damlatıldığında, sistemik maruziyet düşüktür ve TOBREX kullanırken riskdüşük olarak değerlendirilmektedir. Bu ilaç emziren annelere reçete edildiğinde budurum dikkate alınmalıdır.

Çoğu ilaç anne sütüne geçtiği için, emzirmenin durdurulup durdurulmayacağına ya da tedavinin durdurulup durdurulmayacağına/tedaviden kaçınılıp kaçınılmayacağınailişkin karar verilirken, emzirmenin çocuk açısından faydası ve TOBREX tedavisininemziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır.

Üreme yeteneği / Fertilite

TOBREX'in topikal oküler kullanımının insan üremesi üzerine etkisini değerlendirmek üzere çalışmalar yapılmamıştır. (bkz. Bölüm 5.3).

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

TOBREX'in araç ve makine kullanımına etkisi yoktur veya ihmal edilebilir düzeydedir. Diğer göz preperatlarıyla birlikte kullanımda geçici görüntü bulanıklığıya da diğer görsel rahatsızlıklar araç ve makine kullanımını etkileyebilir. Eğer görmebulanıklığı oluşursa, araç veya makine kullanmaya başlamadan önce görüntünetleşinceye kadar beklenmelidir.

4.8 İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profilinin özeti

Klinik çalışmalarda en sık bildirilen advers reaksiyonlar oküler hiperemi ve oküler rahatsızlık olup, hastaların yaklaşık %1.,4 ve %1.,2'sinde meydana gelir.

Advers etkiler çok yaygın (> 1/10), yaygın (> 1/100 ila <1/10), yaygın olmayan (> 1/1000 ila < 1/100), seyrek (> 1/10000 ila <1/1000), çok seyrek (< 1/10000),bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor) olarak listelenmiştir. Hersıklık grubunda, advers reaksiyonlar ciddiyet dereceleri azalacak şekildelistelenmiştir. Advers reaksiyonlar klinik çalışmalardan ve pazarlama sonrası spontanraporlardan elde edilmiştir. Aşağıdaki advers reaksiyonlar TOBREX göz damlasınınve/veya merheminin oftalmik kullanımını takiben gözlenmiştir:

Bağışıklık sistemi hastalıkları:

Yaygın olmayan: Hipersensitivite Bilinmiyor: Anafilaktik reaksiyon

Sinir sistemi hastalıkları:

Yaygın olmayan: Baş ağrısı

Sayfa 4/11

Göz hastalıkları:

Yaygın: Oküler rahatsızlık, oküler hiperemi, göz alerjisi, göz kapağı kaşıntısı

Yaygın olmayan: Keratit, korneal aşınma, görme bozukluğu, bulanık görme, göz kapağı eritemi, konjunktival ödem, göz kapağında ödem, göz irritasyonu, göz ağrısı,kuru göz, göz akıntısı, gözyaşında artış, göz kaşıntısıBilinmiyor: Göz alerjisi, göz kapakları kaşıntısı

Deri ve deri altı doku hastalıkları:

Yaygın olmayan: Ürtiker, dermatit, madarozis (kirpikte dökülme), lökodermi (vitiligo), kaşıntı, deride kurululuk

Bilinmiyor: Stevens-Johnson sendromu, döküntü, eritema multiforme, eritem

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Bazı hastalarda topikal olarak uygulanan aminoglikozidlere karşı aşırı duyarlık oluşabilmektedir (bkz. Bölüm 4.4).

Tobramisinin, aminoglikozid antibiyotiklerle sistemik tedavisinin eş zamanlı uygulandığı vakalarda, toplam serum konsantrasyonunun izlenmesine dikkatedilmelidir (bkz. Bölüm 4.4).

Sistemik tobramisin tedavisi alan hastalarda nörotoksisite, ototoksisite ve nefrotoksisite gibi ciddi advers reaksiyonlar ortaya çıkmıştır (bkz. Bölüm 4.4).

Pediyatrik popülasyon:

Çocuklarda advers reaksiyonların sıklığı, tipi ve ciddiyeti yetişkinlerde olduğu kadar beklenilir. TOBREX, 1 yaş ve üstü çocuklarda yetişkinlerde olduğu gibi aynı dozdakullanılabilir. 1 yaşından küçük çocuklarda güvenlik ve etkinlik tespit edilmemiştir veveriler mevcut değildir (bkz. Bölüm 4.2)

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması:


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın risk/yarar dengesinin sürekli olarakizlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli adversreaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmelerigerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08;faks: 0 312 218 35 99)

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Bu ürünün özelliklerine bağlı olarak oftalmik kullanımı veya tüp içeriğinin kazara içilmesi durumunda toksik etki beklenmemektedir.

TOBREX'in aşırı doz klinik belirtileri (punktat keratit, eritem, gözyaşında artış, ödem ve göz kapağı kaşınması) bazı hastalarda görülen yan etkilere benzeyebilmektedir.

TOBREX'in topikal doz aşımında göz(ler) ılık su ile yıkanabilir.

Sayfa 5/11

FARMAKOLOJIK ÖZELLIKLER

5.5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Oftalmolojik, anti-infektifler, antibiyotikler ATC kodu: S01AA12

Tobramisin; geniş spektrumlu, hızlı bakterisid etkili bir aminoglikozit antibiyotiktir. Başlıca etkisini bakteri hücreleri üzerinde polipeptid bağlanmasını ve ribozomüzerinde sentezlenmesini engelleyerek gösterir.

Direnç mekanizması

Tobramisine direnç, farklı mekanizmalarla oluşmaktadır. Bunlar şu şekildedir: (1) bakteri hücresi içerisindeki ribozomal alt biriminin değişiklikleri; (2) tobramisininhücre içerisine taşınması sırasında etkileşim (3) adenilleyici, fosforilleyici veasetilleyici enzimleri dizisi ile tobramisinin inaktivasyonu. İnaktive edici enzimlerinüretimi için genetik bilgiler, bakteri kromozomu veya plazmidler aracılığıylataşınabilir. Diğer aminoglikozitlere çapraz direnç oluşabilir.

Sınır değerler

Sınır değerler ve

in vitro

spektrum, aşağıda belirtildiği gibi sistemik kullanıma bağlıdır. Lokal olarak daha yüksek konsantrasyonlar elde edildiği ve lokalfiziksel/kimyasal koşullar ürünün uygulama bölgesindeki aktivitesini etkileyebileceğiiçin, bu sınır değerler tıbbi ürünün topikal oküler kullanımı için geçerli olmayabilir.EUCAST'a göre, tobramisin için aşağıdaki sınır değerler belirlenmektedir:

Enterobacteriaceae S < 2 mg/l, R > 4 mg/l


Pseudomonas spp.

S < 4 mg/l, R > 4 mg/l

Acinetobacter spp.

S < 4 mg/l, R > 4 mg/l

Staphylococcus spp.

S < 1 mg/l, R > 1 mg/l

• Türle ilgili olmayan S < 2 mg/l, R > 4 mg/l

Spesifik patojenlere karşı klinik etkinlik:

Aşağıda listelenen bilgiler, mikroorganizmaların bu ilaçta tobramisine duyarlı olup olmayacağı hususundaki olasılıklar hakkında sadece tahmini bir kılavuz sunmaktadır.Konjonktivitte gözlemlenen gibi gözün dış enfeksiyonlarından izole edilen bakteritürleri burada sunulmaktadır.

Edinilen direncin prevalansı, seçilen türler için coğrafi olarak ve zamanla değişiklik gösterilebilir; özellikle ciddi enfeksiyonları tedavi ederken direnç hakkında lokal bilgiarzu edilmektedir. Direncin lokal prevalansının, en azından bazı enfeksiyon tiplerindetobramisin yararlılığının sorgulanabilir olduğu seviyede, gerekli olduğu üzere uzmantavsiyesi alınmalıdır.

YAYGIN OLARAK DUYARLI TÜRLER

Aerobik Gram-pozitif mikroorganizmalar:

• Bacillus megaterium

• Bacillus pumilus

Sayfa 6/11

• Corynebacterium accolens

• Corynebacterium bovis

• Corynebacterium macginleyi

• Corynebacterium pseudodiphtheriticum

• Kocuria kristinae

• Staphylococcus aureus (metisiline duyarlı - MSSA)

• Staphylococcus haemolyticus (metisiline duyarlı- MSSH)

• Staphylococcus epidermidis (koagülaz pozitif ve negatif)

• Streptococci (bazı A grubu beta hemolitik türler, bazı hemolitik olmayan türler vebazı Streptococcus pnömonia dahil)

Aerobik Gram-negatif mikroorganizmalar:

• Acinetobacter junii

• Acinetobacter ursingii

• Citrobacter koseri

• Escherichia coli

• Klebsiella oxytoca

• Klebsiella pneumoniae

• Moraxella catarrhalis

• Moraxella oslonensis

• Morganella morganii

• Neisseria perflava

• Proteus mirabilis

• Pseudomonas aeruginosa

• Serratia liquifaciens

• Acinetobacter calcoaceticus

• Enterobacter aerogenes

• Escherichia coli

• H. Aegyptius

• Haemophilus influenzae

• Moraxella lacunata

• Birçok Proteus vulgaris türü

Diğer ilgili patojenlere karşı anti-bakteriyel aktivite:

EDİNİLEN DİRENCİN PROBLEM OLABİLECEĞİ TÜRLER

• Acinetobacter baumanii

• Bacillus cereus

• Bacillus thuringiensis

• Kocuria rhizophila

• Staphylococcus haemolyticus (metisiline duyarlı -MRSH)

• Staphylococcus, diğer koagülaz-negatif türler

• Serratia marcescens

DOĞAL DİRENÇLİ ORGANİZMALAR Aerobik Gram-pozitif mikroorganizmalar:

Sayfa 7/11

• Enterococcus faecalis

• Staphylococcus auereus (methicillin resistant- MRSA)

• Streptococcus mitis

• Streptococcus pneumoniae

• Streptococcus pyogenes

• Streptococcus sanguis

Aerobik Gram-negatif mikroorganizmalar:

• Chryseobacterium indologenes

• Haemophilus influenzae

• Stenotrophomonas maltophilia

• Burkholderia cepacia

Anaerobik Bakteriler:

• Propionibacterium acnes

Bakteriyel duyarlılık çalışmaları, bazı durumlarda, gentamisine dirençli mikroorganizmaların tobramisine duyarlılığını koruduğunu göstermektedir.

Pediyatrik popülasyon:

Bakteriyel konjonktivit, blefarit veya blefarokonjonktivit tedavisi için tobramisin göz damlaları veya göz merhemi ile yürütülen 10 klinik çalışmaya 600'ün üzerindepediyatrik hasta kaydedilmiştir. Bu hastaların yaşı 1 ile 18 arasında değişmiştir.Genelde pediyatrik hastalarda güvenlilik profili yetişkin hastalardakine benzerdir. 1yaşın altındaki çocuklar için, veri bulunmadığından pozoloji önerisinde bulunulamaz.

Farmakokinetik /Farmakodinamik ilişkisi:

TOBREX için belirli bir farmakokinetik/farmakodinamik ilişki kurulmamıştır. Yayınlanmış in vitro ve in vivo çalışmalarda tobramisinin, düşük serumkonsantrasyonlarına rağmen bakteriyel büyümeyi etkili bir şekilde baskılayan uzunsüre devam eden antibiyotik etkisi gösterilmiştir.

Sistemik uygulama çalışmaları, çoklu günlük dozaj rejimlerine kıyasla günde bir kez doz rejimleri ile daha yüksek maksimum konsantrasyonlar bildirmiştir. Bununlabirlikte, mevcut kanıtların ağırlığı, günde bir kez sistemik doz uygulamasının, çoklugünlük dozaj ile eşit derecede etkili olduğunu göstermektedir. Tobramisinkonsantrasyona bağlı bir antimikrobiyal öldürme etkisi gösterir ve MIC veyaminimum bakteri öldürücü konsantrasyonun (MBC) üstünde artan antibiyotikdüzeyleri ile daha yüksek etkinliğe sahiptir.

Yaşlı popülasyon:

Yaşlılar ile diğer erişkin popülasyonlar arasında güvenlilik veya etkililik konusunda genel bir klinik fark gözlenmemiştir.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel Özellikler

Emilim:


Tobramisin tavşan korneası ve konjonktivada zayıf bir şekilde emilir ve topikal tobramisin uygulanmasından sonra göze minimal miktarlar absorbe olmaktadır.

Sayfa 8/11

Ek olarak, TOBREX ile benzer konsantrasyona sahip tobramisin ürünlerinin topikal oküler uygulamasından sonra sistemik tobramisin absorpsiyonu klinik olarak zayıftır(%0.3).

TOBREX'teki yüksek tobramisin konsantrasyonu, enfeksiyon bölgesinde (oküler yüzey) genellikle en dirençli izolatların konsantrasyonundan daha yüksek birkonsantrasyonda tobramisin sağlar (MİC'ler >64 |ig/ml; insan gözündeki tek birTOBREX dozundan sonra tobramisin konsantrasyonu, dozdan 1 dakika sonra 848 ±674 ııg/ml'dir).

Sağlıklı insan gözyaşındaki tobramisin konsantrasyonu, TOBREX tedavisinde bir dozun uygulanmasından sonra en az 44 dakikaya kadar MIC90 üzerinde (okülerizolatlar için tarif edildiği gibi 16 |ig/ml) kalır.

Dağılım:


Erkeklerde dağılım hacmi 0.26 l/kg'dır. Tobramisinin insan plazma proteinine bağlanma oranı %10'dan daha düşük olduğu bulunmuştur.

Biyotransformasyon:


Tobramisin idrarla birincil olarak değişmemiş ilaç olarak atıldığı tespit edilmiştir.

Eliminasyon:


Tobramisin, esasen değişmemiş ilaç olarak, glomerüler filtrasyon yoluyla idrarda hızla ve yaygın şekilde atılır. Plazma yarı ömrü yaklaşık iki saattir. Normal böbrekfonksiyonu olan erişkin bireylerde bildirilen sistemik klirensi 0.05-0.1 L/saat/kgarasında değişmiş ve böbrek fonksiyonlarında azalma ile düşüş göstermiştir.

Doğrusallık/doğrusal olmama durumu:


Topikal oküler uygulamadan sonra artan doz konsantrasyonları ile oküler veya sistemik absorpsiyon test edilmemiştir. Bu nedenle, oküler doz ile maruziyetarasındaki doğrusallık ilişkisi kurulamamıştır.

Karaciğer ve böbrek yetmezliğinde kullanım:


Bu hasta popülasyonlarında TOBREX göz damlaları ve göz merhemleri çalışılmamıştır. Bununla birlikte, bu ürünün topikal uygulamasından sonra düşüksistemik tobramisin emiliminden dolayı, doz ayarlaması gerekli değildir.

Pediyatrik hastalarda kullanım:


TOBREX, pediyatrik hastalarda (1 yaş ve üstü) erişkinlerle aynı dozda kullanılabilir. Diğer yandan, 1 yaşından küçük pediyatrik hastalarda sınırlı bilgi mevcuttur.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri:

Tobramisin, gastrointestinal kanaldan çok az absorbe edilmektedir. Tobramisinin parenteral olarak uygulanan yüksek dozlarının sıçan ve köpeklerde renal toksisiteye,kedilerde ototoksisiteye neden olduğu raporlanmıştır.

Klinik öncesi çalışmalar, majör organojenez periyotları esnasında sıçanlara 30 ve 60 mg/kg'de intra-peritoneal (IP) yolla tobramisinin yüksek sistemik dozlarınınuygulandığını ve bunun fetüslerde ve yeni doğan sıçanlarda böbrekteki kortikal alanınkaybına ve glomerüler yoğunlukta artışlara neden olduğunu göstermiştir. Diğerlaboratuvar hayvanlarındakine benzer şekilde, aminoglikozid antibiyotiklerininototoksik olduğu düşünülmektedir. 30 hafta boyunca 20, 40 ve 80 mg/kg/gün şeklinde

Sayfa 9/11

subkutan yolla uygulama yapılan kedilerde uzatılmış sistemik tobramisin tedavisi, doza bağlı saç hücrelerinin ve kulaktaki destekleyici duyusal yapıların dejenerasyonuile sonuçlanmıştır.

Bununla birlikte, artık insan kulağının, hayvan modellerine göre anatomik olarak daha korumalı ve dolayısıyla aminoglikozid kaynaklı yaralanmalara karşı daha az hassasolduğu düşünülmektedir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER

6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Klorbutanol anhidröz Mineral yağBeyaz petrolatum

6.2 Geçimsizlikler

Spesifik bir geçimsizlik çalışması yapılmamıştır.

6.3 Raf ömrü

36 ay.

Preparat açılıncaya kadar sterildir, açıldıktan sonra 28 gün içinde kullanılmalıdır.

6.4. Özel muhafaza şartları

25oC'nin altında oda sıcaklığında saklanmalıdır. Buzdolabına koymayınız.

Tüpü sıkıca kapalı saklayınız.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Saydam, plastik kutu içinde plastik burgulu kapaklı metal tüpte 3,5 g steril oftalmik merhem

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliklerineuygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Novartis Sağlık, Gıda ve Tarım Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.

Kavacık / Beykoz / İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI

2017/775

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

Sayfa 10/11

İlk ruhsatlandırma tarihi: 05.10.2017 Yenileme tarihi: -

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ


Sayfa 11/11

İlaç Bilgileri

Tobrex %0.3 Steril Oftalmik Merhem

Etken Maddesi: Tobramisin

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.