Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Haemate P 1000 Iu/2400 Iu Iv Enjeksiyon İnfüzyon İçin Toz İçeren Flakon Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

^ Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonları TÜFAM'abildirmeleri beklenmektedir. Bakınız Bölüm 4.8 Advers reaksiyonlar nasıl raporlanır?”

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

HAEMATE P 1000 IU / 2400 IU I.V. enjeksiyon/infüzyon için toz ve çözücü Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin maddeler:

İnsan Koagülasyon Faktör VIII (FVIII: C- Faktör VIII Aktivitesi) 1000 IU (66,6 IU/ mL) Von Willebrand Faktör (VWF: RCo- Ristosetin Kofaktör Aktivitesi) 2400 IU (160 IU/ mL)

HAEMATE P 1000 IU'de; Von Willebrand Faktör için spesifik aktivite yaklaşık 3-17 VWF: RCo/mg protein, Faktör VIII için spesifik aktivite 2- 6 IU FVIII/mg protein'dir.*

* Faktör VIII'in potens değeri (IU) Avrupa Farmakopesi Kromojenik Analiz Yöntemi'ne göre hesaplanır.

Yardımcı maddeler:

Sodyum klorür 40-80 mg

Sodyum sitrat 70-140 mg

Sodyum hidroksit (eser miktarda pH ayarlamak için)

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Enjeksiyon ya da infüzyon içintoz ve çözücü

Hazırlanmış çözelti renksiz, berrak ila hafif opalesan bir çözelti.

1

4. KLİNİK ÖZELLİKLER4.1. Terapötik endikasyonlar

Von Willebrand hastalığında (VWH) hemoraji ya da cerrahi kanamaların tedavisinde ve profilaksisinde, tek başına desmopressin (DDAVP) tedavisinin yetersiz kaldığı ya dakontrendike olduğu durumlarda kullanılır.

Hemofili A (konjenital Faktör VIII eksikliğinde) hastalığında kanamaların profilaksisi ve tedavisinde kullanılır.

HAEMATE P sonradan kazanılmış Faktör VIII eksikliğinde ve Faktör VIII' e karşı antikor geliştiren hastaların tedavisinde kullanılabilir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Uygulanacak doz; hastanın klinik durumuna, kanamanın şiddetine, ölçülen VWF ve FVIII eksikliğinin derecesine göre, bu konuda uzman doktorlar tarafından belirlenmelidir.

Pozoloji/Uygulama sıklığı ve süresi:

Von Willebrand hastalığının tedavisinde;

Genellikle, 1 IU /kg VWF: RCo uygulanması halinde; VWF: RCo sirkülasyon seviyesi 0.02 IU/ mL (% 2) oranında artar.

VWF: RCo seviyesi 0.6 IU/mL' den (%60) büyük ve FVIII: C seviyesi 0.4 IU/mL' den (%40) büyük olmalıdır.

Kanamanın durması için vücut ağırlığına göre; 40 - 80 IU/ kg VWF ve 20 - 40 IU FVIII/ kg kullanılması tavsiye edilir.

Başlangıç dozu için gereken miktar 80 IU/ kg VWF' dür. Özellikle Tip III Von Willebrand hastalarında, gerekli seviyenin korunabilmesi için diğer tiplere göre daha fazla dozuygulanması gerekebilir.

Cerrahi müdahalelerde ve şiddetli travmalarda hemorajinin önlenmesinde;

Aşırı kanamadan korunmak için kanama sırasında ya da sonrasında cerrahi müdahalelerden 1 ya da 2 saat önce enjekte edilmelidir. Uygun doz her 12 - 24 saat arasında tekrarlanmalıdır.İçeriğinde VWF bulunduran FVIII preparatlarıyla yapılan uzun süreli tedavilerde, hastadaFVIII seviyesinde aşırı artış görülebileceği dikkate alınmalıdır. Tedaviden 24- 48 saat sonra

2

verilen FVIII dozunun azaltılması veya doz intervalinin genişletilmesi kontrolsüz FVIII artışını engelleyecektir.

Hemofili A hastalığının tedavisinde;

Uygulanacak FVIII seviyesi miktarı uluslararası birim (IU) olarak belirlenir ve FVIII ürünleri için güncel WHO standardı ile hesaplanır. Plazmadaki FVIII aktivitesi (FVIII-C) ya yüzdeolarak (normal insan plazması) ile ilgili olarak ya da IU (plazmadaki FVIII için belirlenenuluslararası standarda göre) ifade edilir.

1 IU FVIII-C normal insan plazmasındaki 1 mL FVIII miktarına eşdeğerdir.

Gerekli FVIII miktarı hesaplanırken deneysel bulgular temel alınır.

Vücut ağırlığının her 1 kg için 1 IU FVIII plazmadaki FVIII aktivitesini normal aktivitenin %2 oranında artırır (2 IU/ kg).

Gerekli miktar aşağıdaki formüle göre hesaplanır:

Vücut Ağırlığı (kg) x İstenen FVIII miktarı (% ya da IU/ dL) x 0.5

Uygulama miktarı ve uygulama sıklığı her bir bireyin klinik etkinlik düzeyine göre belirlenir.

Aşağıdaki hemorajik olgularda faktör VIII düzeyi o döneme ait plazma aktivitesi düzeyinin (normalin %' si ya da IU/dL olarak) altına düşmemelidir.

Aşağıdaki tablo ameliyatlardaki ve kanamalı olgularda kullanılacak dozun miktarını belirleyebilmek için kullanılabilir:

Hemoraji derecesi/ Cerrahi müdahalenin tipi

Gerekli FVIII seviyesi (% ya daIU/dL)

Doz sıklığı (saat) /Tedavinin süresi (gün)

Hemoraji
Erken hemartroz, kas

Her 12 - 24 saatte bir yapılır. En az 1
kanamaları ya da oral

gün boyunca kanama boyunca acısı ve

20 - 40


kanamalar

kanamanın şiddeti azalıncaya kadar

3



infüzyon tekrar edilir.

Daha yoğun hemartroz: Kas kanamaları, ya da hematom

30 - 60

Acısı ve kanamanın şiddeti azalıncaya kadar 3 -4 gün boyunca infüzyon her 12ila 24 saat de bir tekrar edilir.

Hayati tehlike yaratan hemoraji

60 - 100

İyileşme gerçekleşinceye kadar infüzyon 8 ila 24 saatte de bir tekrar edilir.

Cerrahi
Diş çekilmesi gibi küçük müdahalelerde

30 - 60

Her 24 saat de bir 1 gün boyunca iyileşme gerçekleşinceye kadar infüzyontekrar edilir.

Büyük cerrahi müdahalelerde

80 - 100 (preoperatif vepostoperatif)

Yeterli iyileşme gerçekleşinceye kadar infüzyon her 8 ila 24 saatte bir tekraredilir. Sonraki 7 gün boyunca FaktörVIII seviyesi en az % 30 - % 60 (IU/dL)oluncaya kadar tedaviye devam edilir.

Tedavinin devam ettiği sırada tekrarlanan infüzyon periyodu ve uygun görülen faktör VIII seviyesi belirtilmelidir. Özellikle majör cerrahi girişim olgularında, yerine koyma tedavisininkoagülasyon analiziyle (plazma faktörü VIII aktivitesi) titiz olarak izlenmesi zorunludur.Faktör VIII' e cevap verme durumu bireylerde farklılık gösterebilir.

Ciddi hemofili A hastalığı olanlarda kanamaya karşı uzun süreli profilaksi için 2 ila 3 günlük aralıklarla, vücut ağırlığının her kg. için 20 ila 40 IU faktör VIII verilmelidir. Eğergerekiyorsa başka tedavi önlemleri de alınmalıdır.

Bazı durumlarda özellikle genç hastalarda uygulanacak doz aralıklarını kısaltmak ya da yüksek dozlarda uygulamak gerekebilir.

Hastalar, faktör VIII inhibitörlerinin gelişimi açısından izlenmelidir. Eğer beklenen faktör VIII aktivite plazma seviyesi elde edilemezse ya da uygun doz ile kanama kontrol altınaalınmazsa faktör VIII inhibitörlerinin varlığına karar vermek için analiz yürütülmelidir.Hastada yüksek seviyede inhibitör varlığında, faktör VIII tedavisi etkisiz olabilir ve diğertedavi yöntemleri göz önünde bulundurulmalıdır. Bazı hastaların tedavisi hemofili ile ilgili

4
deneyimleri fazla olan doktorlar tarafından yürütülmelidir. Ayrıca bakınız 4.4.Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Uygulama şekli:

HAEMATE P intravenöz yolla uygulanır.

Ürünü hazırlandığında uygulamadan önceki sıcaklığı oda ya da vücut sıcaklığında olmalıdır. Hastanın rahat edebileceği bir yerde intravenöz yolla yavaş bir şekilde uygulanır. Ürün şırıngaiçine çekilir çekilmez hemen kullanılmalıdır.

Yüksek dozda faktör uygulanması gerekli olan durumlarda bu uygulama infüzyon olarak yapılabilir. Bunun için kullanıma hazır ürün uygun bir infüzyon sistemine transfer edilir.

Enjeksiyon ya da infüzyon dakikada 4 mL'yi geçmemelidir. Ani değişmeler için hasta gözlenmelidir. Eğer HAEMATE P kullanımı ile ilgili herhangi bir değişiklik meydana gelirseinfüzyon oranı düşürülebilir ya da uygulama kesilebilir ve hastanın klinik koşullarıbelirlenmelidir. (Ayrıca bakınız Bölüm 4.4.)

Genel talimatlar:

Çözelti berrak veya hafif opak olmalıdır. Filtre edildikten/çekildikten sonra (aşağıya bakınız) hazırlanmış ürün uygulanma öncesi çökeltiye veya renk bozulmasına karşı göz ileincelenmelidir. Artık içeren (kalıntı/parçacık) veya berrak olmayan çözeltileri kullanmayınız.Mix2Vial setini içeren filtreler artık içeren kalıntı ya da parçacıkları tamamiyle söker.Filtrasyon doz hesaplarını etkilemez. Çözeltiyi, filtrasyondan sonra da toz parçacıkları ya dapartiküller içeriyorsa kullanmayınız.

Hazırlanma ve enjektöre çekilme aseptik şartlarda gerçekleştirilmelidir.

Uygulama sonrası kullanılmayan ürün veya atık madde, yerel gerekliliklere uygun şekilde bertaraf edilmelidir.

Hazırlanması:

Çözücüyü oda sıcaklığına getiriniz. Toz ve çözücü flakonlarının kapaklarının çıkarıldığından ve stoperlerin aseptik bir solüsyonla silinerek Mix2Vial paketinin açılmasından öncekendiliğinden kuruduğundan emin olunuz.

5




1.Kapağı soyarak Mix2Vial paketini açınız. Mix2Vial' i blister paketinden çıkarmayınız.


2. Çözücü flakonu düz ve temiz bir yüzey üzerine yerleştiriniz ve flakonu sıkıca tutunuz. Blister paketi ilebirlikte aldığınız Mix2Vial setinin mavi adeptör ucununtepe noktasını çözücü flakonun stoperinin üzerine doğruitiniz.

3. Kenarından tutarak ve dikey şekilde yukarıya doğru çekerek, blister paketini Mix2Vial setinden dikkatliceçıkarınız. Sadece blister paketini çekerek çıkardığınızdan veMix2Vial setini çıkarmadığınızdan emin olun.



5

4. Toz flakonunu düz ve sağlam bir zemin üzerine yerleştiriniz. Çözücü flakonunu takılı olan Mix2Vial setiylebirlikte ters çevirin ve saydam adaptör ucunun tepe noktasını,toz flakonun stoperinden aşağıya doğru bastırınız. Çözücüotomatik olarak toz flakonunun içine akacaktır.


5. Bir elinizle Mix2Vial setinin ürün tarafını, diğer elinizle de çözücü tarafını tutunuz ve ürünün çözülmesi sırasında aşırıköpük oluşmasını önlemek için seti dikkatli bir şekilde ikiparçaya ayırınız. Çözücü flakonunu mavi Mix2Vial adaptörütakılı şekilde atınız.


6. Tozun tamamen çözündüğünden emin oluncaya kadar ürün flakonunu saydam adaptör takılı şekilde hafifçe sağa solaçeviriniz. Çalkalamayınız.


6


8


9

7. Boş, steril bir şırıngaya hava çekiniz. Ürün flakonu yukarıya doğru iken, şırıngayı Mix2Vial'm Luer Lock bağlantıparçasına bağlayınız. Ürün flakonuna hava enjekte ediniz.


8. Şırınganın pistonunu basılı tutarak sistemi baş aşağı çeviriniz ve konsantreyi, pistonu yavaşça geriye çekerekşırıngaya alınız.


9. Çözelti şırıngaya aktarıldıktan sonra, şırınganın gövdesini sıkıca tutunuz (şırınganın sapını aşağıya bakacak şekildetutarak) ve saydam Mix2Vial adaptörünü şırıngadan ayırınız.


Çözeltiyi hemen yavaş intravenöz enjeksiyonla veya infüzyonla uygulayınız Ve ürün dolu şırangaya kanın girmediğinden emin olunuz.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

HAEMATE P' nin böbrek/karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanımı ile ilgili yapılan bir klinik çalışma yoktur. Bu nedenle HAEMATE P' nin bu hastalarda kullanımında tedbirliolunmalı ve hasta açısından yarar/ zarar değerlendirmesi yapıldıktan sonra kullanılmalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

Hemofili A hastalığına sahip çocuklarda HAEMATE P' nin dozu ile ilgili herhangi bir klinik çalışma bulunmamaktadır.

Bu nedenle çocuk vücut ağırlığı (kg'da) başına dozun ayarlanmasıyla kullanılabilir. İnfüzyon hızı düşük tutulmalıdır. HAEMATE P' nin çocuklarda kullanımında tedbirli olunmalı veçocuk açısından yarar/ zarar değerlendirmesi yapıldıktan sonra kullanılmalıdır.

7

Geriyatrik popülasyon:

HAEMATE P' nin 65 yaş üzerindeki yaşlı hastalarda kullanımı üzerine ve tedaviye cevapta yaşlılar ve gençler arasında farklılık olmadığını gösterebilecek klinik çalışmalar yeterlideğildir.

Bu nedenle HAEMATE P' nin yaşlılarda kullanımında tedbirli olunmalı ve yaşlı kişiler açısından yarar/ zarar değerlendirmesi yapıldıktan sonra kullanılmalıdır.

4.3. Kontrendikasyonlar

HAEMATE P' nin bileşimindeki maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı bilinen hastalarda kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Virüs Güvenliği

HAEMATE insan plazmasından elde edilmektedir. İnsan plazmasından elde edilen ilaçlar, virüsler ve teorik olarak Varyant Creutzfeldt-Jacob (v-CJD) gibi, çeşitlihastalıklara yol açabilen enfeksiyon yapıcı ajanlar içerebilirler. HAEMATE' daVaryant Creutzfeldt-Jacob hastalığının bulaşma riski teorik olarak minimumken, klasikCreutzfeldt-Jacob hastalığının bulaşma riski hiçbir kanıtla desteklenmez. Alınanönlemlere rağmen, bu tür ürünler halen potansiyel olarak hastalık bulaştırabilir.

Bu tip ürünlerin enfeksiyon yapıcı ajanları bulaştırma riski, plazma verenlerin belirli virüslere önceden maruz kalıp kalmadığının izlenmesi, belirli virüs enfeksiyonlarınınhalihazırda varlığının test edilmesi ve belirli virüslerin yok edilmesi ve/veyainaktivasyonu ile azaltılmıştır. Bütün bu önlemlere rağmen, bu ürünler hala potansiyelolarak hastalık bulaştırabilirler. Ayrıca, henüz bilinmeyen enfeksiyon yapıcı ajanlarınbu ürünlerin içerisinde bulunma ihtimali mevcuttur.

HIV, HBV, HCV gibi zarflı virüsler ve HAV gibi zarflı olmayan virüslerin etkisi için önlemlerin alınmasına dikkat edilmelidir. Parvovirus B19 gibi zarflı olmayan virüslerekarşı alınan tedbirler sınırlı sayıda olabilir. Parvovirus B19 enfeksiyonu, gebelikte (fetalinfeksiyon) ve immün yetmezlik ya da kırmızı kan hücre üretiminde artış olanhastalarda tehlikeli olabilir (hemolitik anemi gibi).


8

Hasta ile ürün serisi arasındaki bağıntıyı koruyabilmek amacı ile, hastaya her HAEMATE P uygulandığında ürünün ismi ve seri numarasının kayıt edilmesi önemle tavsiye edilmektedir.

HAEMATE P kullanılması gerekiyorsa hekim tarafından hastalık yapıcı etkenlerin hastaya bulaşmasını önlemek için uygun aşıların (Hepatit A, Hepatit B vb.) yaptırılması önerilebilir.

İntravenöz protein ürünlerinin kullanımında, alerjik tipi aşırı duyarlılık reaksiyonları görülebilir. Hastalar aşırı duyarlılık reaksiyonlarının neden olacağı ürtiker, genel ürtiker,göğüste sıkışma, göğüste hırıltı, hipotansiyon ve anafilaksi için bilgilendirilmelidir. Busemptomlar görüldüğü takdirde hastaya ilacın kullanımını derhal kesmesi ve doktorunabaşvurması gerektiği söylenmelidir. Hasta şoka girerse; şok tedavisinde geçerli olan tıbbistandart tedaviler uygulanmalıdır.

Von Willebrand Hastalığı

Özellikle klinik ve labaratuvar risk faktörleri bilinen (örn; tromboprofilaksi uygulanmadan ameliyat öncesi periyot, erken olmayan mobilizasyon, obezite, aşırı doz, kanser) hastalardapulmoner embolizmi içeren trombotik olayların meydana gelme riski vardır. Bu nedenle riskaltındaki hastalar, olası trombozis belirtilerinin erken safhada teşhis edilebilmesi için yakinentakip edilmelidirler. Mevcut öneriler doğrultusunda, venöz tromboembolizme karşı profilaksisağlanmalıdır.

VWF ürünleri kullanıldığında, hastada Faktör VIII aktivitesi (FVIII: C) seviyesinin aşırı ve kontrolsüz yükselmesini önlemek için tedavi devam ettiği sürece hastalar uzman bir doktortarafından sürekli gözlenmelidir. İçeriğinde FVIII bulunduran VWF ürünleri alan hastalar,plazmadaki FVIII: C seviyesinin sürekli artışını önlemek için takip edilmelidir. FVIII: Cseviyesinin aşırı yükselmesi trombotik vakaların oluşma riskini artırır, bu nedenle anti-trombotik önlemler göz önünde bulundurulmalıdır.

Von Willebrand olan hastalarında başta Tip III hastaları olmak üzere VWF' ye karşı doğal olarak antikor (inhibitör) gelişebilir. Eğer uygulanan doz ile plazmada istenen FVIII: Cseviyesine ulaşılamaz veya kanama kontrol altına alınamaz ise, uygulanacak doz için VWFinhibitörü performansı tekrar hesaplamalıdır. İnhibitör seviyesi yüksek olan hastalardatedavinin etkin olmadığı ve diğer terapötik olasılıklar düşünülmelidir.

Hemofili A

9

İnhibitörler

Faktör VlII'e karşı nötralize edici antikor (inhibitörler) oluşumu, hemofili A hastalarının tedavisinde bilinen bir komplikasyondur. Bu inhibitörler genellikle faktör VIII prokoagülan aktiviteye yönelikolan IgG immünoglobülinleridir ve modifiye tetkik kullanılarak her ml plazmada Bethesda Ünitesi(BU) olarak ölçülür. İnhibitör gelişme riski, faktör VIII'e maruziyetin yanı sıra hastalığın şiddeti ileilişkilidir ve bu risk ilk 50 maruziyet gününde en yüksek seviyededir; ancak risk yaygıngörülmemesine rağmen yaşam boyu devam eder. İnhibitör gelişiminin klinik önemi inhibitör titresinebağlı olacaktır; düşük titrenin teşkil ettiği yetersiz klinik yanıt riski, yüksek titreli inhibitörlere kıyasladaha az olacaktır. Genel olarak, koagülasyon faktörü VIII ürünleri ile tedavi edilen tüm hastalar,uygun klinik gözlem ve laboratuvar testleri ile inhibitörlerin gelişimi açısından dikkatle izlenmelidir.Eğer beklenen faktör VIII aktivitesinin plazma düzeylerine ulaşılamazsa veya yeterli doz ile kanamakontrol altına alınamazsa faktör VIII inhibitörü varlığı açısından test yapılmalıdır. İnhibitör düzeyleriyüksek olan hastalarda faktör VIII tedavisi etkili olmayabilir ve diğer tedavi seçenekleri dikkatealınmalıdır. Böyle hastaların tedavisi hemofili ve faktör VIII inhibitörleri tedavisi konusundadeneyimli hekimler tarafından yönlendirilmelidir.Kardiyovasküler olaylar

Halihazırda kardiyovasküler risk faktörleri olan hastalarda FVIII ile gerçekleştirilen ikame tedavisi kardiyovasküler riski artırabilir.

Kateter ile ilişkili komplikasyonlar

Eğer bir santral venöz kateter gerekiyorsa, kateterle ilişkili lokal enfeksiyonlar, bakteremi ve kateter yeri trombozu da dahil olmak üzere komplikasyon riski göz önünde bulundurulmalıdır.

HAEMATE P her 1000 IU'da 3,043 mmol sodyum ihtiva eder. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

HAEMATE P diğer tıbbi ürünlerle karıştırılmamalıdır ve ilacın infüzyonu ayrı bir damardan yapılmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlara ilişkin hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

10

Pediyatrik popülasyon

Pediyatrik popülasyona ilişkin hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü ( Kontrasepsiyon)

HAEMATE P' nin çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanıldığında üreme kapasitesini etkileyip etkilemediğine ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Bu nedenle çocukdoğurma potansiyeli bulunan kadınlarda planlanmış bir gebelikten önce uygun bir alternatiftedaviye geçilmelidir.

Gebelik dönemi

HAEMATE P' nin gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal/fetal gelişim /ve-veya/ doğum /ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlara yönelikpotansiyel risk bilinmemektedir. HAEMATE P gebelik döneminde gerekli olmadıkçakullanılmamalıdır.

Bu durum Von Willebrand Hastalığı için farklıdır. Çünkü bu hastalık otozomal kalıtsal bir hastalıktır. Kadınlar erkeklere göre daha fazla etkilenir, çünkü kanama riski daha fazladır(örneğin menstürasyon, hamilelik, doğum ve jinekolojik komplikasyonlar gibi). Pazarlamadeneyimlerine dayanılarak Von Willebrand Faktör; akut kanamaların önlenmesinde vetedavisinde önerilmektedir. Bununla birlikte hamile veya emziren kadınlarda Von WillebrandFaktör kullanımı ile ilgili herhangi bir klinik çalışma bulunmamaktadır.

Bu nedenle, VWF ve FVIII preparatları gebelik döneminde gerekli olmadıkça kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Etkin maddenin insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Etkin maddenin süt ile atılımı hayvanlar üzerinde araştırılmamıştır. Emzirmenin durdurulup durdurulmayacağına ya daHAEMATEP tedavisinindurdurulupdurdurulmayacağına/tedaviden kaçınılıp

11

kaçınılmayacağına ilişkin karar verilirken emzirmenin çocuk açısından faydası ve HAEMATE P tedavisinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır.

Üreme yeteneği / Fertilite

HAEMATE P' nin fertilite üzerine doğrudan veya dolaylı olarak zararlı etkilerinin olduğu bilinmemektedir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanmaya etkisi yoktur.

4.8. İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profilinin özeti


Aşırı duyarlılık ya da alerjik reaksiyonlar (bunlar arasında anjiyoödem, infüzyon bölgesinde yanma ve batma, titreme, sıcak basması, yaygın ürtiker, baş ağrısı,kurdeşen, kan basıncında düşme, letarji, bulantı, huzursuzluk, taşikardi, göğüstesıkışma hissi, karıncalanma, kusma, hırıltılı solunum yer alabilir) nadirengözlenmiştir ve bazı olgularda şiddetli anafilaksiye kadar ilerleyebilir (şok dahil).

HAEMATE P de dahil olmak üzere faktör VIII ile tedavi edilmiş hemofili A hastalarında nötralize edici antikorlar (inhibitörler) gelişebilir (bkz. bölüm 5.1). Butür inhibitörler oluşursa, durum, yetersiz klinik yanıt şeklinde kendini gösterebilir.

Bu gibi durumlarda uzman hemofili merkezleriyle bağlantı kurulması önerilmektedir.

Advers reaksiyonların tablo halinde listesi


Aşağıda sunulan tablo MedDRA sistem organ sınıflandırmasına göredir.

Sıklıklar şu sıraya göre değerlendirilmiştir: çok yaygın (<1/10), yaygın (<1/100 ila <1/10), yaygın olmayan (<1/1.000 ila <1/100), seyrek (<1/10.000 ila <1/1.000), çok seyrek(<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

MedDRA Sistem Organ Sınıfı

Advers Reaksiyon

Sıklık

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Hipervolemi

Bilinmiyor

Hemoliz

Bilinmiyor

VWF inhibisyonu

Çok seyrek

FVIII inhibisyonu

Yaygın olmayan (TGH)* Çok yaygın (HTGH)*

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Hipersensitivite (Alerjik reaksiyonlar)

Çok seyrek

Vasküler hastalıklar

Tromboz

Çok seyrek

Tromboembolitik olaylar

Çok seyrek

12

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkinhastalıklar


Çok seyrek

Ateş

* Sıklık, şiddetli hemofili A hastalarının yer aldığı, tüm FVIII ürünleri ile yapılmış çalışmalara dayanmaktadır. TGH'ler = daha önce tedavi görmüş hastalar, HTGH'ler = dahaönce tedavi görmemiş hastalar”

Seçilmiş advers reaksiyonların tanımı•Kan ve lenf sistemi hastalıkları


Çok büyük veya sık sık tekrarlanan dozlara ihtiyaç duyulduğunda veya inhibitörler mevcut olduğunda veya cerrahi öncesi ve sonrası bakım söz konusu olduğunda; tüm hastalarhipervolemi belirtileri açısından izlenmelidir. İlave olarak, kan grubu A, B ve AB olanhastalar intravasküler hemoliz belirtileri ve/veya hematokrit değerlerinde azalma açısındanizlenmelidir.

•Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Çok nadir durumlarda, ateş gözlenebilir.

• Bağışıklık sistemi hastalıkları


Hipersensitivite veya alerjik reaksiyonlar (anjiyoödem, infüzyon bölgesinde yanma ve batma, titreme, kızarma, yaygın ürtiker, baş ağrısı, kurdeşen, hipotansiyon, letarji, bulantı,huzursuzluki taşikardi, göğüste sıkışma, karıncalanma, kusma, hırıltılı solunum kusma) çokseyrek olarak gözlenmiştir ve bazı vakalarda şiddetli anafilaksiye (şok dahil) ilerleyebilir.

Von WUlebrand Hastalığı


•Kan ve lenf sistemi hastalıkları


VW hastalığı olan hastalar, özellikle tip 3 hastalar, çok seyrek olarak VWF'ye karşı nötralize edici antikorlar (inhibitörler) geliştirebilirler. Bu tür inhibitörler meydana gelirse; durumkendini yetersiz bir klinik cevap olarak gösterir. Bu tür antikorlar tetikleyicidir ve eş zamanlıolarak anafilaktik reaksiyonlar meydana gelebilir. Bu nedenle, anafilaktik reaksiyon yaşayanhastalar bir inhibitör varlığı açısından değerlendirilmelidir.

Tüm bu durumlarda, uzmanlaşmış bir hemofili merkezi ile temasa geçilmesi tavsiye edilir.

•Vasküler hastalıklar


Çok seyrek olarak, trombotik/tromboembolik olay (pulmoner emboli) riski vardır.

VWF ürünleri alan hastalarda, sürekli aşırı FVIII:C plazma seviyeleri trombotik olay riskini artırabilir (bkz. bölüm 4.4.).

Hemofili A


• Kan ve lenf sistemi hastalıkları


13

Nötralize edici antikorların (inhibitörlerin) gelişmesi, Haemate P de dahil olmak üzere, faktör VIII ile tedavi edilen hemofili A hastalarında ortaya çıkabilir. Bu tür inhibitörler meydanagelirse, durum kendini yetersiz bir klinik cevap olarak gösterir. Bu gibi durumlarda,uzmanlaşmış bir hemofili merkezi ile temasa geçilmesi tavsiye edilir.

Bulaşabilir ajanlara ilişkin güvenlilik için bölüm 4.4'e bakınız.

Pediyatrik popülasyon


Çocuklardaki advers reaksiyonların sıklığı, türü ve şiddetinin yetişkinlerdeki ile aynı olması beklenir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Bugüne kadar VWF ve FVIII'in yüksek dozda ve aşırı kullanımından kaynaklanan herhangi bir yan etki raporu bildirilmemiştir. Bununla birlikte, yüksek dozda FVIII ile VWF içerenürünlerin kullanımında trombozis riski unutulmamalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Antihemorajikler: Koagülasyon Faktörleri, Von Willebrand Faktör ve Koagülasyon Faktör VIII kombinasyonuATC Kodu: B02BD06

Etki Mekanizması:

Von Willebrand Faktör

HAEMATE P insan vücudunda doğal olarak bulunan VWF ile aynı şekilde etki eder.

VWF eksikliği olan hastalarda hemostatik anormalliklerin düzeltilmesi için uygulanan VWF iki şekilde görev yapar:

1. VWF, vasküler zedelenmenin olduğu vasküler subendotelyumda trombosit adezyonunu sağlar (hem vasküler subendotelyuma bağlanarak hem de trombosityüzeyine bağlanarak), primer hemostaz sağlayarak kanama zamanını kısaltır.

14

İçerikte bulunan yüksek miktardaki büyük moleküler ağırlıklı VWF-multimerler sebebiyle bu etki çok kısa zamanda oluşur.

2. VWF içeren ürünler FVIII eksikliğinin düzeltilmesinde daha geç etki gösterirler. İntravenöz uygulamada VWF endojen FVIII' e (hasta tarafından normal olaraküretilen) bağlanır ve böylece bu faktörün stabilizasyonunu sağlayarak hızlı birşekilde indirgenmesini engeller. Bundan dolayı, saf VWF' ün (çok düşük miktardaFVIII içeren VWF ürünü) FVIII seviyesini normale getirmesi ikincil bir etkidir veilk infüzyondan bir müddet sonra gerçekleşir.

FVIII içeren VWF preparatları ise ilk infüzyondan sonra hemen FVIII: C seviyesini yeniden yapılandırarak normal seviyesine getirir.

Faktör VIII

HAEMATE P, insan vücudunda bulunan endojen FVIII ile aynı etkileri gösterir. Hemofilik hastalara infüzyon yapıldığı zaman FVIII hastanın dolaşımındaki VWF' e bağlanır.

Aktive edilmiş Faktör VIII, aktive edilmiş Faktör VIII kofaktörü gibi davranarak, Faktör X' un aktive edilmiş Faktör X' a dönüşmesini hızlandırır. Aktive olan Faktör X, protrombinitrombin haline çevirir. Daha sonra trombin fibrinojeni fibrine dönüştürür ve pıhtılaşmagerçekleştirilir.

Hemofili A, cinsiyet ile bağlantılı, FVIII seviyesinin kanda düşmesi sonucu oluşan kan koagülasyon bozukluğunun görüldüğü kalıtsal bir hastalıktır. Kendi kendine, bir kaza sonucuveya bir cerrahi travma sonucu eklem, kas ve iç organlar içine fazla kanama oluşması ilesonuçlanır. Faktör VIII ile yerine koyma tedavisi ile hastada FVIII seviyesi yükselir veböylece kanama bozukluğunun kısa süreli olarak düzeltilmesi sağlanır.

5.2. Farmakokinetik özellikler

HAEMATE P' nin farmakokinetiği kanama olmayan durumdaki 28 VWF hastası (Tip I n=10; Tip IIA n=10; Tip IIM n=1; Tip III n=7) üzerinde değerlendirilerek aşağıdaki sonuçlarbulunmuştur.

Emilim:


Von Willebrand Faktör:

15
Uygulama yeri açısından (intravenöz) ilaç direkt kana karışır. VWF: RCo (Ristosetin kofaktör aktivitesi) doruk plazma düzeyine genellikle enjeksiyondan sonraki 50 dakika içinde erişilir.Faktör VIII:
Uygulama yeri açısından (intravenöz) ilaç direkt kana karışır.

İntravenöz enjeksiyon sonrasında, plazmadaki Faktör VIII aktivitesi (FVIII: C) hızla yükselir bunu hızlı bir düşüş izler ve sonradan aktivitedeki düşme yavaş olarak azalan bir ivmegösterir. FVIII doruk seviyesi enjeksiyondan 1 ile 1.5 saat içinde erişir.

Dağılım:


Von Willebrand Faktör:
Ortalama Tutulma Süresi (MRT) 13.7 saat ( 3.0 - 44.6 saat)
Plazma Konsantrasyon-Zaman Eğrisinin Altında Kalan Alan (EAA): 1664 IU/ dL X saat (aralık: 142-3846 IU/ dL X saat)
Faktör VIII:
Ortalama Tutulma Suresi (MRT) 19.0 saattir (14.8 - 40.0 saat)

Plazma Konsantrasyon-Zaman Eğrisinin Altında Kalan Alan (EAA): 36.1 {% X saat}/ {IU/ kg} (14.8 - 72.4 {% X saat}/ {IU/ kg})

Biyotransformasyon:


Von Willebrand Faktör:
VWF: RCo aktivitesi için in vivo geri kazanım 1.9 {(IU/ dL)/ (IU/ kg)}' dir (aralık: 0.6-4.5 {(IU/ dL)/(IU/ kg)}
Faktör VIII:

Faktör VIII için in vivo geri kazanım ortalama her IU/ kg için: 1.73 IU/ dL' dir (her IU/ kg için 0.5- 4.13 IU/ dL)

Eliminasyon:


Von Willebrand Faktör:

VWF: RCo' nin ortalama terminal yarılanma zamanı (iki kompartımanlı model için) 9.9 saattir (2.8 - 51.1 saat). Başlangıcındaki ortalama yarılanma ömrü 1.47 saattir (0.28-13.86saat)
Ortalama klerens 4.81 mL/ kg/ saat (aralık: 2.08-53.0 mL/ kg/ saat).
Faktör VIII:
Hemofili A hastalarında ortalama yarılanma zamanı 12.6 saat (5.0- 27.7 saat)

16

Ortalama klerens 2.8 mL /saat/ kg (1.4 - 6.7 mL/ saat/ kg)

Doğrusallık/ Doğrusal olmayan durum:


Von Willebrand Faktör:

Doz cevap ilişkisi doğrusaldır.

Faktör VIII:

Doz cevap ilişkisi doğrusaldır.

5.3. Klinik öncesi güvenlik verileri

HAEMATE P etken madde olarak insan plazmasından elde edilen Faktör VIII ve Von Willebrand Faktör içerir. HAEMATE P' nin tek doz uygulanması çeşitli hayvan türlerindetoksik etki göstermemiştir. Heterolog insan proteini uygulanmasıyla izlenen antikor gelişiminedeniyle sıradan hayvan kobaylarında tekrarlanan dozlarla (kronik toksisite, kanserojenik,mutajenik) yapılan ön klinik çalışmalar uygun bir performans göstermez.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

İnsan albumin Aminoasetik asitSodyum klorürSodyum sitrat

Sodyum hidroksit ya da hidroklorik asit (az miktarda pH ayarlayıcı)

Enjeksiyonluk su 15 mL

6.2. Geçimsizlikler

Bu tıbbi ürün diğer tıbbi ürünlerle karıştırılmamalıdır, sıvısı ve çözücüsü bu bölüm 6.1.' deki durumdan hariç tutulmalıdır.

6.3. Raf ömrü

36 ay.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

HAEMATE P'yi 25 °C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Dondurmayınız. Donmuş ürünü çözüp kullanmayınız.

17

Kullanıma hazırlandıktan sonraki fizikokimyasal stabilite oda sıcaklığında 48 saat olarak ispatlanmıştır (maksimum 25°C). Mikrobiyolojik olarak bakıldığında HAEMATE P koruyucuiçermez, sulandırılarak kullanıma hazırlanan ürünler hemen kullanılmalıdır. Eğer hemenkullanılmayacak ise oda sıcaklığında en çok 8 saat bekletilebilir.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Plastik disk ve alimünyum kapaktan oluşan lastik infüzyon tıpası ile mühürlenmiş Tip II camdan (Avr. Far.) yapılmış renksiz enjeksiyon flakonları.

Çözücü flakon (enjeksiyonluk su): Plastik disk ve alimünyum kapaktan oluşan lastik infüzyon tıpası ile mühürlenmiş renksiz Tip I (Avr. Far) camdan yapılmış enjeksiyon flakonları.

HAEMATE P 1000 IU / 2400 IU içeriği:

1 adet toz içeren flakon

1 adet 15 mL enjeksiyonluk su içeren flakon

2 adet alkollü bez

1 filtre transfer aracı 20/20 (Mix2Vial)

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Herhangi bir kullanılmamış ürünveya atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” ne uygun olarakimha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

CSL Behring Biyoterapi İlaç Dış Ticaret Anonim ŞirketiBüyükdere Cad. Apa Giz PlazaNo:191 K:14Levent 34394, İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI

2015/678

18

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 31.08.2015 Ruhsat yenileme tarihi

10. KÜB' ÜN YENİLENME TARİHİ

.../.../...

19

İlaç Bilgileri

Haemate P 1000 Iu/2400 Iu Iv Enjeksiyon İnfüzyon İçin Toz İçeren Flakon

Etken Maddesi: Insan Koagülasyon Faktör Viii, Von Willebrand Faktör

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.