Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Sevluran %100 İnhalasyon Çözeltisi Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

SEVLURAN %100 Inhalasyon Çözeltisi

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her bir 100 mİ SEVLURAN %100 Inhalasyon Çözeltisi, 100 mİ sevofluran içerir.

Her bir 250 mİ SEVLURAN %100 Inhalasyon Çözeltisi, 250 mİ sevofluran içerir.

Yardımcı madde(ler):

Yardımcı maddeler için 6.1 'e ha

kii3. FARMASÖTİK FORM

Çözelti.

Berrak, renksiz, keskin kokulu olmayan çözelti.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

Sevofluran, hastanede yatan veya yatmadan tedavi gören pediyatrik ve erişkin hastaların cerrahisinde, genel anestezinin indüksiyon ve idamesi için kullanılır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Cerrahi anestezi:


Anestezi sırasında vaporizatörden verilen sevofluran konsantrasyonları bilinmelidir. Bunun için, sevofluran, özel olarak sevofluran için kalibre edilmiş vaporizatörlerle uygulanmalıdır.Sevofluran MAK (minimum alveoler konsantrasyon) değerleri yaş ve nitröz oksit ilavesi ileazalır. Aşağıdaki tablo farklı yaş gruplan için ortalama MAK (minimum alveolerkonsantrasyon) değerlerini içermektedir.

Tablo 1.

Pediyatrik ve yetişkin hastalar için yaşa göre MAK (minimum alveoler konsantrasyon) değerleri
Hastanın yaşı (yıl)

Oksijendeki sevofluran miktan

%65 N20/ %35 02'deki sevofluran miktan

0-1 ay*
%3,3
%2**
1 - < 6 ay
%3
6 ay - < 3 yıl
%2,8
3-12 yıl
%2,5

1/17

25 yıl
%2,6
%1,4
40 yıl
%2,1
%1,1
60 yıl
%1,7
%0,9
80 yıl
%1,4
%0,7
* Yenidoğanlar zamanında c
oğmuşlardır. Prematüre yenidoğanlar için MAK (minimum

alveoler konsantrasyon) değerleri belirlenmemiştir.

** 1 - <3 yaşındaki pediyatrik hastalarda, %60 N

22

kullanılmıştır.

Premedikasvon:


Premedikasyon her hastanın gereksinimine ve anestezistin takdirine göre seçilmelidir.

indüksiyon:


Doz hastan

ı%

8'e kadar sevofluran

konsantrasyonlarının inspirasyonu kullanılabilir.

İdame:


Cerrahi düzeylerdeki anestezinin sürekliliği, nitröz oksit ile birlikte veya tek başına sevofluranın

%

0,5 - %3'lük konsantrasyonları ile sağlanabilir.

Yaşlılarda, diğer inhalasyon ajanlarıyla olduğu gibi, cerrahi anestezinin sürdürülmesi için normal olarak sevofluranın daha düşük konsantrasyonları gerekir.

Anesteziden Çıkma:


Sevofluran anestezisini takiben, anesteziden uyanma süresi genellikle kısadır. Bu nedenle hastalar post-operatif ağrı gidericilere daha erken gereksinim duyabilirler.

Uygulama şekli:

inhalasyon yoluyla uygulanır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek yetmezliği:

Çalışmalara dahil edilen böbrek yetmezliği olan hastaların sayısı (başlangıç serum kreatinin değeri 1,5 mg/dl'den fazla) az olduğundan, bu grupta sevofluran uygulamasının güvenliliğitam olarak kanıtlanmamıştır. Bu nedenle sevofluran, böbrek yetmezliği olan hastalardadikkatli kullanılmalıdır.

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda pozoloji, uygulama sıklığı ve süresi açısından ek bir bilgi bulunmamaktadır.

2/17

Pediyatrik popülasyon:

Yaşa göre pediyatrik hastalara ilişkin MAK değerleri için Tablo 1 'e bakınız.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşın artmasıyla MAK (minimum alveoler konsantrasyon) azalır. 80 yaşındaki bir yetişkinde MAK'm (minimum alveoler konsantrasyon) elde edilmesi için gereken ortalama sevoflurankonsantrasyonu, 20 yaş için gerekenin yaklaşık %50'sidir.

4.3. Kontrendikasyonlar

Sevofluran veya diğer halojenli ajanlara duyarlı olduğu bilinen veya şüpheli olan hastalarda sevofluran kullanılmamalıdır (örn; karaciğer fonksiyon bozukluğu geçmişi olan, geçmişte buajanlardan herhangi biri ile anestezi sonrasında nedeni belli olmayan ateş veya lökositozgörülen hastalarda).

Malign hipertermiye bilinen veya şüpheli genetik duyarlılığı olan hastalarda sevofluran kullanılmamalıdır.

Sevofluran, genel anestezinin kontrendike olduğu hastalarda kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyanları ve önlemleri

Sevofluran, narkotik ön ilaç tedavileri veya solunum depresyonuna neden olan diğer ilaçlar ile artan solunum depresyonuna yol açabilir. Solunum gözetim altında tutulmalıdır ve gerektiğitakdirde desteklenmelidir.

Sevofluran sadece genel anestezi uygulaması konusunda eğitimli kişilerce uygulanmalıdır. Havayolunun idamesi için gerekli olanlar, patent havayolu, yapay ventilasyon, oksijenzenginleştirme ve dolaşım resüsitasyonunda kullanılan ekipmanlar hemen hazırbulundurulmalıdır.

Bir vaporizatörden dağıtılan sevofluran konsantrasyonu tam olarak bilinmelidir. Uçucu anestezikler fiziksel özellikleri bakımından farklılık gösterdiği için, sadece sevofluran içinözel olarak kalibre edilmiş vaporizatörler kullanılmalıdır. Genel anestezi uygulaması,hastanın yanıtına göre kişiye özel hale getirilmelidir. Anestezi düzeyleri derinleştikçehipotansiyon ve solunum depresyonu artar.

Malign Hipertermi:


Duyarlı kişilerde güçlü inhalasyon anestezikleri, yüksek oksijen gereksinimine neden olan iskelet kasındaki bir hipermetabolik olayı tetikleyebilir ve bu klinik sendrom malignhipertermi olarak bilinir. Bu

kl

inik sendrom hiperkapni ile belirti verir ve kas rijiditesi,taşikardi, takipne, siyanoz, aritmiler ve/veya stabil olmayan kan basmcı içerebilir. Spesifikolmayan bu belirtilerin bazılan hafif anestezi, akut hipoksi, hipokapni ve hipovolemisırasında da görülebilir.

K

linik

çalışmalarda, bir malign hipertermi vakası bildirilmiştir. Aynca, malign hipertermi için pazarlama sonrası raporlan mevcuttur. Ölüm ile sonuçlanan vakalar bildirilmiştir.

3/17

Malign hipertermi tedavisi, tetikleyen ajanlann (örneğin sevofluran) kesilmesini, intravenöz dantrolen sodyum uygulanmasını (hasta yönetiminde ilave bilgi için intravenöz dantrolensodyum kısa ürün bilgisine bakınız) ve destekleyici tedavi uygulanmasını içerir. Bu tedavi,vücut sıcaklığını normale döndürmeyi, belirtildiği şekilde solunum ve dolaşımı desteklemeyive elektrolit-sıvı-asit-baz anormalliklerinin yönetimini içerir. Böbrek yetmezliği daha geçortaya çıkabilir, bu nedenle idrar çıkışı mümkün ise uzun süre izlenmelidir.

Perioperatif Hiperkalemi:


Inhale anestezik ajanlann kullanımı çocuklarda postoperatif dönemde, kardiyak aritmiler ve ölüm ile sonuçlanan serum potasyum düzeylerinin seyrek artışı ile ilişkilendirilmiştir. Gizliya da açık nöromüsküler hastalığı, özellikle Duchenne müsküler distrofisi olan hastalar enzayıf hasta olarak görünmektedir. Bu vakaların tümü olmasa bile çoğunluğu, beraberindekisüksinilkolin kullanımıyla ilişkilendirilmiştir. Bu hastalar aynca serum kreatinin kinazdüzeylerinde belirgin artış ve bazı vakalarda idrarda miyoglobinüri ilişkili kas haşanyaşamıştır. Görünürde malign hipertermiye olan benzerliğe karşın bu hastalann hiçbiri kasrijiditesinin veya hipermetabolik durumun belirti veya semptomlannı sergilememiştir.Hiperkalemi ve dirençli aritmileri tedavi etmek için erken ve kuvvetli müdahale ve dahasonra latent nöromüsküler hastalık için değerlendirme önerilmektedir.

Çok seyrek olarak torsades de pointes (istisnai vakalarda fatal olabilir) ile ilişkilendirilen QT uzaması ile ilgili izole raporlar mevcuttur. Yatkınlığı olan hastalara sevofluran verilirkendikkat edilmelidir.

Pompe hastalığı olan pediyatrik hastalarda izole ventriküler aritmi vakalan bildirilmiştir.

Mitokondri rahatsızlıklan olan hastalara sevofluran dahil genel anestezi uygulanırken dikkatli olunmalıdır.

Hepatik:


Pazarlama sonrası deneyimlerden, çok seyrek olarak ameliyat sonrası hafif, orta ve ciddi hepatik fonksiyon bozukluğu veya sanlık ile ya da sanlığın eşlik etmediği hepatitbildirilmiştir.

Sevofluranın altta yatan hepatik bir soruna sahip veya hepatik fonksiyon bozukluğuna neden olduğu bilinen ilaçlarla tedavi gören hastalarda kullanılması durumunda klinik değerlendirmeyapılmalıdır (bkz. Bölüm 4.8).

Oldukça kısa bir aralık içerisinde sevofluran içeren halojenli hidrokarbonlara mükerrer kez maruz kalan hastalann artmış karaciğer haşan riski bulunabilir.

Genel:


Anestezinin idamesi esnasında, sevofluran konsantrasyonun arttınlmasıyla kan basıncında doza bağlı azalmalar oluşur. Kan basıncındaki aşın azalma, anestezinin derinliğine bağlıolabilir ve bu tür durumlar solunan sevofluran konsantrasyonlan azaltılarak düzeltilebilir.

Hipovolemik, hipotansif veya başka hemodinamik risk taşıyan hastalar için (öm; birlikte kullanılan ilaçlara bağlı) doz seçerken özellikle dikkat edilmelidir.

4/17

Tüm anesteziklerle olduğu gibi, koroner arter hastalığı bulunan hastalarda miyokard iskemisinin önlenmesi açısından hemodinamik stabilitenin sağlanması önemlidir.

Obstetrik anestezi sırasında sevofluran kullanırken dikkatli olunmalıdır çünkü rahim üzerindeki gevşetici etki rahimde kanama riskini arttırabilir (bkz. Bölüm 4.6).

Hastalar uyanma odasından çıkarılmadan önce genel anesteziden uyanma dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir. Sevofluran ile genellikle anesteziden çıkma hızlı görülür; bundan dolayıpost-operatif ağrının giderilmesi gerekebilir. Sevofluran alimim takiben bilinçlilik haliningeri kazanılması genelde birkaç dakika sürmesine rağmen takip eden iki yada üç güniçerisinde zihinsel fonksiyonlara olan etkisi test edilmemiştir. Diğer anestezikler gibi, ruhhalindeki küçük değişiklikler uygulama sonrası birkaç gün devam edebilir (bkz. Bölüm 4.7).Çocuklarda hızlı anesteziden çıkış, ajitasyon ve kooperasyon eksikliği ile ilişkilendirilebilir(vakaların yaklaşık %25'inde).

Kurumuş CO2Absorbanlannın Değiştirilmesi:


Kurumuş CO

22

absorban tüpünün aşın ısınmasıyla ilişkili olabilir.

CO

222

absorbanlan kullanılarak uzun süreyle (>2 saat) maksimum sevoflurankonsantrasyonlarının (%8) varlığında sevofluran parçalanma ürünleri (metanol, formaldehit,karbon monoksit ve A, B, C ve D Bileşikleri) gözlemlenmiştir. Anestezi solunum devresinde(sodyum hidroksit içeren absorbanlar kullanıldığında) gözlemlenen formaldehitkonsantrasyonları; hafif solunum irritasyonuna neden olduğu bilinen formaldehit düzeyleri ileuyumluydu. Bu uç deneysel modelde gözlemlenen parçalanma ürünlerinin klinik ile ilişkisibilinmemektedir.

Bir klinisyen CO

22in2

absorbanlan renkgöstergesinin durumuna bakılmaksızın rutin olarak değiştirilmelidir.

Böbrek Bozukluğu:


Klinik çalışma yapılan, böbrek yetersizliği olan hastaların (başlangıç serum kreatinin değeri 1,5 mg/dl'den fazla olan) sayısı az olduğundan, bu grupta sevofluran uygulamasınıngüvenliliği henüz tam olarak ortaya konmamıştır. Bu nedenle sevofluran, böbrek bozukluğuolan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Sıçanlardaki bazı çalışmalarda rutin

klk

uygulamadakinden fazla miktarlarda Bileşik A (pentafloroizopropenil florometil eter (PIFE))'ya maruz kalan hayvanlarda nefrotoksisitegörülmüştür. Sıçanlardaki böbrek toksisitesinin mekanizması bilinmemektedir ve insanlarlailgisi tespit edilmemiştir (bkz. Bölüm 5.3).

5/17

Sinir Sistemi Cerrahisi ve Nöromüsküler Bozukluk:

intrakraniyal basınç yükselmesi açısından risk grubundaki hastalarda, sevofluranhiperventilasyon gibi intrakraniyal basıncı düşürecek tedbirlerle birlikte dikkatliceuygulanmalıdır.

Nöbetler:


Sevofluran kullanımı ile ilişkilendirilen nöbet yakalan seyrek bildirilmiştir.

Sevofluran kullanımı, predispozan risk faktörleri olan veya olmayan daha yaşlı yetişkinlerin yanı sıra çocuklar ve genç yetişkinlerde de nöbet oluşumu ile ilişkilendirilmiştir. Nöbet riskibulunan hastalarda sevofluran kullanılmadan önce klinik değerlendirme önemlidir.Çocuklarda anestezi derinliği sınırlı olmalıdır. EEG sevofluran dozunun optimizasyonuna izinverebilir ve nöbet yatkınlığı olan hastalarda nöbet aktivitesinin gelişimini engellemeyeyardımcı olabilir (bkz. Bölüm 4.4).

Pediyatrik popülasyon:


Sevofluran kullanımı nöbetler ile ilişkilendirilmiştir. Nöbetler, çoğu kez hastalığa zemin hazırlayan bir risk faktörü taşımayan, 2 aylıktan başlayarak çocuklarda ve genç erişkinlerdemeydana gelmiştir. Nöbet görülme riski olan hastalarda sevofluran kullanımında klinikdeğerlendirme yapılmalıdır (bkz. Bölüm 4.4).

Çocuklarda distonik hareketler gözlemlenmiştir (bkz. Bölüm 4.8).

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

İzoprenalin gibi beta-sempatomimetik ajanlar ve adrenalin ve noradrenalin gibi alfa ve beta-sempatomimetik ajanlar, ventriküler aritmi potansiyel riski nedeniyle sevofluran narkozu sırasında dikkatle kullanılmalıdır.

Selektif olmayan MAO-inhibitörleri: Ameliyat sırasında kriz riskine yol açabilir. Cerrahi işlemden 2 hafta önce tedavinin durdurulması genellikle önerilmektedir.

Sevofluran, kalsiyum antagonistlerle, özellikle dihidropiridin türevleri ile tedavi edilen hastalarda belirgin hipotansiyona yol açabilir.

Artan negatif inotropik etki ile ilgili risk nedeniyle kalsiyum antagonistlerin inhalasyon anestezik ilaçlan ile eşzamanlı kullanımı sırasında dikkatli olunmalıdır.

Süksinilkolinin inhale anestezik ilaçlarla eşzamanlı kullanımı, cerrahi sonrası dönem süresince pediyatrik hastalarda kardiyak aritmilere ve ölüme neden olan ve serum potasyumseviyelerinde nadiren görülen artışlar ile ilişkilendirilmiştir.

Sevofluranın, cerrahide yaygın olarak kullanılan santral sinir sistemi aj anlan, otonom sinir sistemi ilaçlan, iskelet kası gevşeticileri, aminoglikozidler dahil anti-infeksiyon aj anlan,hormonlar ve sentetik sübstitüentleri, kan türevleri ve epinefrin dahil kardiyovasküler ilaçlargibi geniş bir ilaç grubu ile birlikte uygulanmasının güvenli ve etkili olduğu gösterilmiştir.

Epinefrin/Adrenalin:


Sevofluran da izofluran gibi, dışandan uygulanan adrenalinin aritmojenik etkisine karşı miyokardın sensitizasyonuna yol açar.

6/17

İndirekt etki gösteren sempatomimetikler:


Sevofluran ve indirekt etki gösteren sempatomimetik ürünlerin (amfetaminler, efedrin) eşzamanlı kullanımında akut hipertansif epizod riski bulunmaktadır.

Beta blokörler:


Sevofluran, düzenleyici kardiyovasküler mekanizmaları bloke ederek, beta blokörlerin negatif inotropik, kronotropik ve dromotropik etkilerini arttırabilir.

Verapamil:


Verapamil ve sevofluran eş zamanlı uygulandığında atriyoventriküler iletimin bozulduğu gözlemlenmiştir.

CYP2E1 fndüklevicileri:


Izoniyazid ve alkol gibi sitokrom P450 izoenzimi CYP2El'in aktivitesini arttıran tıbbi ürünler ve bileşikler sevofluranın metabolizmasını arttırabilir, plazmada florür konsantrasyonlarmdaanlamlı artışlara yol açabilir. Sevofluran ile izoniyazidin eşzamanlı kullanımı, izoniyazidinhepatotoksik etkilerini arttırabilir.

CYP 2El'in artmış aktivitesini takiben plazma florür konsantrasyonlarında belirgin artışlar gözlemlenmiştir.

St John's Wort (San kantaron):


Uzun süre San Kantaron ile tedavi gören hastalarda halojenli inhalasyon anestezikler ile anesteziden kaynaklanan ciddi hipotansiyon ve geç uyanma bildirilmiştir.

Barbitüratlar:


Ameliyatlarda yaygın olarak kullanıldığı üzere sevofluran uygulaması barbitüratlarla geçimlidir.

Benzodiazepin ve opioidler:


Benzodiazepinler ve opioidlerin diğer inhalasyon ajanlan ile olduğu gibi, sevofluranın MAK'ını (minimum alveoler konsantrasyon) düşürmesi beklenir. Ameliyatlarda yaygınolarak kullanıldığı üzere sevofluran uygulaması benzodiazepin ve opioidlerle geçimlidir.Sevofluran ile beraber kullanılan opioidler (öm. alfentanil ve sülfentanil) kalp hızında, kanbasıncında ve solunum hızında sineıjik bir düşüş başlatabilir.

Nitröz oksit:


Diğer halojenli uçucu anesteziklerle olduğu gibi sevofluran MAK'ı nitröz oksit ile beraber uygulandığında azalır. MAK eşdeğeri yaklaşık olarak erişkinlerde %50 ve çocuklarda %25azalır (bkz. Bölüm 4.2).

Nöromüsküler Blok Yapan Ajanlar:


Diğer inhalasyon anestezi ajanlarında olduğu gibi, sevofluran non-depolarizan kas gevşeticilerin yaptığı nöromüsküler blokajın, hem yoğunluğunu hem de etki süresini etkiler.Alfentanil-N20 anestezisini tamamlamak için kullanıldığında sevofluran pankuronyum,vekuronyum veya atrakuryumla oluşturulan nöromüsküler bloğu potansiyalize eder. Bu kasgevşeticilerin sevofluranla eş zamanlı alındıkları zamanki doz ayarlaması, izofluran ilebir

lik

te alındıkları zaman gerekli olan miktara benzerdir.

7/17

Sevofluramn süksinilkolin üzerindeki etkisi ve depolarizan nöromüsküler blokajın süresi araştırılmamıştır.

Anestezinin indüksiyonu sırasında nöromüsküler bloke edici ajanların dozunun azaltılması, endotrakeal intübasyon veya yetersiz kas gevşemesi için uygun şartların başlamasındagecikmeye yol açabilir. Çünkü nöromüsküler bloke edici ajanların potansiyalizasyonusevofluran ali

min

başlangıcından birkaç dakika sonra gözlenmiştir.

Non-depolarizan ajanlar; pankuronyum, vekuronyum veya atrakuryumla etkileşimleri çalışılmıştır. Spesifik kılavuzlann yokluğunda: (1) endotrakeal intübasyon için non-depolarizan kas gevşeticilerin dozunu azaltmayınız; ve (2) anestezinin devamı sırasında, non-depolarizan kas gevşeticilerin dozu N20/opioid anestezisi sırasındakine benzer orandaazaltılmalıdır. Kas gevşeticilerin destek doz alımı, sinir uyanlarına alman cevaba görebelirlenmelidir.

Diğer ajanlarla olduğu gibi intravenöz bir anestezik (örn. propofol) kullanımı sonrasında sevofluramn daha düşük konsantrasyonlan gerekebilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Sevofluramn çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Gebelik dönemi

Sevofluran için, hamilelerde kullanımı ile ilgili yeterli ve iyi kontrollü çalışmalar yoktur.

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz., Bölüm 5.3).

Bundan dolayı sevofluran, hamilelerde açıkça gerekli ise kullanılmalıdır.

Gebeliğin sonlandınlması sırasındaki bir çalışmada rapor edildiği gibi, sevofluramn rahim üzerinde kanama artışına neden olabilen gevşetici bir etkisi bulunmaktadır. Doğum sürecindeve doğum esnasmda kullanımı sezaryendeki küçük bir çalışma ile sınırlıdır.

Hayvanların üremesine ilişkin çalışmalarda, organogenez sırasında günde üç saat süreyle 1 MAK sevoflurana maruz kalma sonrasında fetüs ağırlıklarında düşüş kaydedilmiştir (bkz.

8/17

Bölüm 5.3). Gebe kadınlarla yapılmış yeterli sayıda ve iyi kontrollü çalışma yoktur, dolayısıyla gebelik sırasında sevofluran sadece kesin olarak gerekli ise kullanılmalıdır.

Bir klinik çalışmada, sevofluranın güvenliliği, sezaryen sırasında anestezi için kullanıldığında anne ve bebekleri için gösterilmiştir. Sevofluran güvenliliği doğum eylemi öncesi ve vajinaldoğum için gösterilmemiştir.

Laktasyon dönemi

Sevofluranın veya metabolitlerinin insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Belgelenmiş bir deneyim olmadığı için, kadınlara sevofluran uygulamasından 48 saat sonrayakadar emz

ir

memeleri ve bu periyot süresince üretilen sütü atmaları tavsiye edilmelidir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Sıçanlar ile yapılan doğurganlık üzerine bir çalışma, sevofluran nedeniyle doğurganlıkta bozulmaya ilişkin herhangi bir kanıt sunmamaktadır (bkz. Bölüm 5.3).

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Diğer ajanlarla olduğu gibi, hastalar motorlu araç veya tehlikeli makineleri kullanmak gibi zihinsel uyanıklık gerektiren aktivitelerin uygulanmasının, genel anestezi sonrası bir müddetbozulabileceği konusunda uyarılmalıdır (bkz. Bölüm 4.4).

Hastalar sevofluran anestezisinden sonra uygun bir süre araba kullanmamalıdırlar.

4.8. İstenmeyen etkiler

Tüm güçlü inhalasyon anestezikleriyle olduğu gibi, sevofluran doza bağımlı kalp ve solunum depresyonu yapabilir. Advers etkilerin çoğu hafif ve orta şiddetli olup; zaman içinde geçicidir.Postoperatif dönemde, diğer inhalasyon anestezikleri ile benzer insidansta, kusma, bulantı vedeliryum yaygın olarak gözlemlenmiştir. Bu etkiler cerrahi ve genel anestezinin sık görülensonuçlan olup; inhalasyon anesteziğinden, operasyon öncesi ve sonrası uygulanan diğerajanlardan ve hastanın cerrahi işleme yanıtından kaynaklanabilir.

En yaygın rapor edilen advers reaksiyonlar:


Yetişkin hastalarda: Hipotansiyon, bulantı ve kusma.

Yaşlı hastalarda: Bradikardi, hipotansiyon ve bulantı.

Pediyatrik hastalarda: Ajitasyon, öksürük, kusma ve bulantı.

Klin

ik

çalışmalardan ve pazarlama sonrası deneyimlerden, sevofluran ile olası ilişkisi bulunan tüm olaylar Tablo 2'de MedDRA Sistem Organ Sınıfı, Tercihli Terim ve sıklığına göregösterilmektedir.

Şu sıklık gruplan kullanılmaktadır: Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000),bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor). Pazarlama sonrası adversreaksiyonlar maruziyet oranı bilinmeyen bir popülasyondan gönüllü olarak bildirilmiştir. Bunedenle, advers olaylann gerçek insidansını tahmin etmek mümkün değildir ve sıklığı'bilinmiyor' şeklindedir. Klinik çalışmalardaki sevofluran hastalarındaki advers etkilerin tipi,şiddeti ve sıklığı referans ilaç alan hastalardaki yan etkiler karşılaştırılabilir düzeydedir.

9/17

Tablo 2.

Klinik çalışmalar ve pazarlama sonrası deneyimlerden elde edilen yan etkiler

Sistem

Sıklık

Advers Etki

Kan ve lenf sistemi
Yaygın olmayan
Lökopeni
hastalıkları
Lökositoz
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Bilinmiyor
Anaflaktik reaksiyon1 Anaflaktoid reaksiyonHipersensitivite1
Psikiyatrik hastalıklar
Çok yaygın
Ajitasyon

Yaygın olmayan
Konfüzyonel durum
Sinir sistemi hastalıkları
Yaygın
Somnolans Baş dönmesiBaş ağrısı

Bilinmiyor

Konvülsiyon2,3

Distoni

Kardiyak hastalıklar
Çok yaygın
Bradikardi

Yaygın
Taşikardi

Yaygın olmayan
Tam atriyoventriküler blok Atriyal fıbrilasyonAritmi
Ventriküler ekstrasistol Supraventriküler ekstrasistolEkstrasistol

Bilinmiyor

Kardiyak arrest4

Torsades de pointes ile ilişkilendirilen QT uzaması

Vasküler hastalıklar
Çok yaygın
Hipotansiyon

Yaygın
Hipertansiyon
Solunum, göğüs hastalıkları ve mediastinal hastalıklar
Çok yaygın
Öksürük

Yaygın

Solunum bozuklukları Laringospazm

Apne

10/17


Yaygın olmayan

Hipoksi

Astım


Bilinmiyor

Bronkospazm

Dispne1

Hırıltı1

Pulmoner ödem

Gastrointestinal hastalıklar
Çok yaygın

Bulantı

Kusma


Yaygın

Tükürük hipersekresyonu

Hepato-biliyer hastalıklar
Bilinmiyor

Hepatit1'2

Hepatik yetmezlik1,2 Hepatik nekrozis1,2

Deri ve deri altı doku hastalıkları
Bilinmiyor

Döküntü1

Ürtiker

Pruritus

Kontakt dermatit1 Şişkin yüz1

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları
Bilinmiyor

Kas seğirmesi

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları
Yaygın olmayan

İdrar retansiyonu Glikozüri


Bilinmiyor

Akut böbrek yetmezliği

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkinhastalıklar
Yaygın

Ateş

Üşüme

Hipotermi


Bilinmiyor

Göğüs rahatsızlığı1 Malign hipertermi1,2

Araştırmalar
Yaygın

Anormal kan glikoz seviyesi Anormal karaciğer fonksiyontesti5
Anormal beyaz kan hücresi sayımı
Artmış aspartat aminotransferaz

11/17


Yaygın olmayan

Artmış kan florürü6

Artmış alanin aminotransferazArtmış kan kreatininArtmış kan laktatdehidrojenaz

Yaralanma ve zehirlenme
Yaygın
Hipotermi

'Bölüm 4.8-Seçilmiş advers reaksiyonların tanımlanması'na bakınız.

2Bölüm 4.4'e bakınız.

3Bölüm 4.8- Pediyatrik popülasyon'a bakınız.

4Sevofluran kullanılan durumlarda kardiyak arrest ile ilişkili çok seyrek pazarlama sonrası rapor bulunmaktadır.

5Sevofluran ve referans ajanlarla, karaciğer fonksiyon testlerinde geçici değişikliklerin olduğu nadir vakalarda rapor edilmiştir.

6Sevofluran anestezisi sırasında ve sonrasında serum inorganik florür seviyelerinde geçici artışlar oluşabilir. Aşağıdaki Seçilmiş advers reaksiyonların tanımlanması bölümüne bakınız.

Seçilmiş advers reaksiyonların tanımlanması:

Sevofluran anestezisi sırasında ve sonrasında serum inorganik florür seviyelerinde geçici artış meydana gelebilir. İnorganik florür konsantrasyonları genellikle sevofluran anestezisisonrasında iki saat içerisinde pik değerine ulaşır ve 48 saat içerisinde ameliyat öncesiseviyelerine geri döner. Klinik araştırmalarda, yükselen florür konsantrasyonları böbrekfonksiyonundaki bozulma ile ilişkilendirilmemiştir.

Ameliyat sonrası görülen hepatite ilişkin seyrek bildirimler mevcuttur. Buna ek olarak, aralarında sevofluranın da bulunduğu güçlü uçucu anestezik ajanların kullanımı ileilişkilendirilen nadir pazarlama sonrası hepatik yetmezlik ve hepatik nekroz bildirimleriolmuştur. Ancak, bu olayların esas görülme sıklığı ve sevofluran ile ilişkisi kesin olarakbilinememektedir (bkz. Bölüm 4.4).

Aralarında sevofluranın da bulunduğu solunum yoluyla alman anestezik ajanlara özellikle uzun süreli mesleki maruziyet ile ilişkili olarak, seyrek aşın duyarlılık (kontakt dermatit, cilttekızarıklık, dispne, hırıltılı solunum, göğüste sıkışma, yüzde şişme veya anafılaktik reaksiyondahil) bildirimleri alınmıştır.

Duyarlı kişilerde, solunum yoluyla alman potent anestezi ajanlan, yüksek oksijen ihtiyacına yol açan bir iskelet kası hipermetabolik durumunu ve malign hipertermi olarak bilinen

kl

iniksendromu tetikleyebilir (bkz. Bölüm 4.4).

12/17

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Pediyatrik popülasyon:

Sevofluran kullanımı nöbetler ile ilişkilendirilmiştir. Nöbetler çoğu kez hastalığa zemin hazırlayan bir risk faktörü taşımayan 2 aylıktan başlayarak çocuklarda ve genç erişkinlerdemeydana gelmiştir. Nöbet görülme riski ihtimali olan hastalarda sevofluran kullanımındaklinik değerlendirme yapılmalıdır (bkz. Bölüm 4.4).

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir, (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: O 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Doz aşımında şu önlemler alınmalıdır: Sevofluran uygulanmasının kesilmesi, açık havayolunun sağlanması, oksijen ile asiste veya kontrollü ventilasyonun başlatılması veyeterli kardiyovasküler fonksiyonun sağlanması.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Genel Anestezik ATC kodu: N01AB08

Sevofluranın solunan konsantrasyonundaki değişiklikleri takiben, anestezi derinliği hızlıca değişir.

Kardiyovasküler etkileri:

Diğer bütün inhalasyon aj anlan gibi sevofluran solunum fonksiyonunu ve kan basıncını doza bağlı olarak deprese eder. Gönüllülerde yürütülen bir adet çalışmada, sevoflurankonsantrasyonundaki artış ortalama arteriyel basıncında azalma ile sonuçlanmıştır fakat kalpatım hızında bir değişiklik bulunmamıştır. Sevofluran bu çalışmada plazma noradrenalinkonsantrasyonlarını değiştirmemiştir.

Sinir sistemi etkileri:

Klinik geliştirme programı esnasında sevofluran ile alakalı nöbete dair hiçbir delile rastl

anma

mıştır.

Normal intrakraniyal basıncı (DCB) olan hastalarda sevofluranm intrakraniyal basınç üzerine minimal etkisi olmuştur ve CO

2

hassasiyetini korumuştur. Artmış intrakraniyal basıncı olanhastalarda sevofluran güvenliliği araştırılmamıştır, intrakraniyal basıncı yükselme riskindeolan hastalarda sevofluran dikkatli bir şekilde intrakraniyal basıncı düşürücü önlemlerle(hiperventilasyon gibi) uygulanmalıdır.

Pediyatrik:

13/17

Çocuklarda yapılan bazı yayınlanmış çalışmalarda yaşamın erken döneminde, tekrarlayan veya uzun süreli anestezik ajanlara maruz kalma sonrasında kognitif eksikliklergözlemlenmiştir. Bu çalışmaların önemli kısıtlamaları vardır ve gözlemlenen etkilerinanestezik/sedatif ilaç uygulaması nedeniyle mi yoksa ameliyat veya altta yatan hastalıknedeniyle mi meydana geldiği net değildir. Ayrıca, daha yakın tarihli yayınlanmış kayıtçalışmaları bu bulgulan desteklememektedir.

Bazı anestezik/sedatif ilaçlarla yapılan yayınlı hayvan çalışmalarında, yaşamın erken dönemindeki beyin gelişimi üzerine advers etki raporlanmıştır (bkz. Bölüm 5.3).

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Florür iyonu:


Serum inorganik florür seviyelerindeki geçici artışlar sevofluran anestezisi sırasında veya sonrasında oluşabilir. Florür iyonunun konsantrasyonlan anestezinin süresinden, uygulanansevofluran konsantrasyonundan ve anestezik gaz karışımının bileşiminden etkilenir.

Sevofluranın deflorinasyonu barbüratlar tarafından indüklenmez.

Emilim:


Sevofluranın kandaki düşük çözünürlüğü, indüksiyonun ardından alveoler konsantrasyonların hızla artması ve solunan ajanın kesilmesinden sonra da hızla azalması gerektiğini düşündürür.

Dağılım:


Genel olarak inorganik florür konsantrasyonu sevofluran anestezisinden sonra 2 saat içinde pik oluşturur ve 48 saat içinde operasyon öncesi seviyesine döner.

Bivotransformasvon:


Sevofluran metabolizması CYP2El'in (öm. izoniyazid ve alkol) bilinen indükleyicileri ile artabilir, fakat barbitüratlar tarafından indüklenmez. Sevofluran için başka hiçbir metabolikyol belirlenmemiştir. İnsanlarda, absorbe edilen Sevofluranın <%5'i metabolize edilir.

Eliminasvon:


Sevofluranın hızlı ve yoğun pulmoner eliminasyonu, metabolizma için gerekli anestezik miktarım minimuma indirir. Sevofluran p450(CYP)2El izoformu ile heksafloroizopropanol'e(HFIP) metabolize olur ve inorganik florür ile karbon dioksit (veya tek karbonlu bir fragman)açığa çıkar. Oluşur oluşmaz, HFIP hızla glükuronik asitle konjüge olur ve üriner metabolitolarak atılır.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Hayvan çalışmaları sevofluran ile karaciğer ve böbrek dolaşımının iyi idame ettirildiğini göstermiştir.

Sevofluran, oksijenin serebral metabolik hızını (CMRO

2anlamlı

bir etkisinin olmadığını göstermiştir.

14/17

Hayvanlarda sevofluran elektroensefalografık (EEG) aktiviteyi izoflurana eşdeğer dozlarda anlamlı ölçüde baskılamaktadır. Sevofluranın normokapni veya hipokapni sırasındaepileptiform aktivite ile bağlantılı olduğuna ilişkin kanıtlar yoktur. Enfluranın aksine,hipokapni sırasmda ritmik işitsel uyaranlarla nöbet benzeri EEG aktivitesi oluşturma çabalarınegatif sonuç vermiştir.

Bileşik A (sevofluran bozunma ürünü: pentafloroisopropenil florometil ether (PIFE), bkz. Bölüm 6.2) sıçanlarda yapılan çalışmalarda 3 saat için 50-114 ppm konsantrasyonlarındaminimal nefrotoksiktir. Toksisite proksimal tübül hücrelerinde sporadik tek hücre nekrozu ilekarakterizedir. Bu böbrek toksisitesinin sıçanlardaki mekanizması ve insanlarla ilgisibilinmemektedir. Bileşik A ile ilişkili nefrotoksisitenin insanlardaki denk eşiklerinin 150-200ppm olduğu tahmin edilmektedir. Rutin klin

ik2

absorbanı olarak Soda lime kullanıldığında erişkinlerde ortalama 19ppm'dir (maksimum 32 ppm).

Gebe sıçanlar ve tavşanlar üzerinde günde üç saat boyunca 1 MAK'a varan dozlar ile gelişimsel toksisite çalışmaları yapılmıştır. Sıçanlarda, artan iskelet varyasyonlarına eşlikeden fetüs vücut ağırlığında azalma, sadece anne için toksik konsantrasyonlardagözlemlenmiştir. Tavşanlarda fetüse advers etki gözlenmemiştir. Sıçanlarda, 1 MAK'a kadarvaran dozlar kullanılarak yapılan doğurganlık çalışmalarında, erkek ve dişi üreme kapasitesiüzerinde bir etki gözlemlenmemiştir.

Gebe ve genç hayvanlar ile yapılan yayınlı çalışmalar, hızlı beyin büyümesi veya sinaptogenez sırasında GABA aktivitesinin gücünü arttıran ve/veya NMDA reseptörlerinibloke eden anestezik ve sedatif ilaçların üç saatten fazla süre ile kullanımının, gelişmekteolan beyinde nöronal ve oligodendrosit hücre kaybına, sinaptik morfoloji ve nörojenezdedeğişikliklere yol açabileceğini göstermektedir. Bu çalışmalar, çeşitli ilaç sınıflarındaanestezik ajanlar içermektedir. Bu bulguların klinik önemi henüz belirlenmemiştir (bkz.Bölüm 5.1)

Hayvanlarda yayınlanmış çalışmalar, hafif ve orta dereceli anestezi ile sonuçlanan dozlarda hızlı beyin büyümesi veya sinaptogenez süresi boyunca anestezik ajanların kullanılmasının,gelişen beyinde uzun süreli bilişsel eksikliklerle ilişkilendirilebilecek hücre kaybma nedenolduğunu göstermektedir. Bu klinik olmayan bulguların klinik önemi bilinmemektedir.

6. FARMASÖTlK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Yardımcı madde içermemektedir.

6.2. Geçimsizlikler

Sevofluran normal oda ışıklandırması koşullarında saklandığı zaman stabildir. Güçlü asitlerin veya ısının varlığında fark edilebilir bir sevofluran degradasyonu oluşmaz.

Sevofluran paslanmaz çelik, pirinç, alüminyum, nikel kaplı pirinç, krom kaplı pirinç veya bakır berilyum alaşımlarını korozyona uğratmaz.

15/17

Anestezi makinesi içinde, inhalasyon anesteziklerinin CO

22kımnn26.3. Raf ömrü

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

SEVLURAN,100 mlTik ve 250 mİ Tik amber renkli cam şişe ve beyaz Alu kapak

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Geçerli olduğu takdirde kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller 'Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği' ve 'Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliklerine uygunolarak imha edilmelidir.

Sevofluran, özel olarak sevofluran için kalibre edilmiş bir vaporizatörle, sevofluranın spesifik vaporizatörleri için dizayn edilmiş dolum sistemi veya diğer uygun sevoflurana spesifikvaporizatör dolum sistemleri kullanılarak uygulanmalıdır, inhalasyon anestezikleriuygulanırken karbondioksit absorbanlan kurumaya bırakılmamalıdır. Bazı halojenlianesteziklerin karbonmonoksit oluşturmak üzere kuru karbondioksit absorbam ile etkileştiğibildirilmiştir. Yine de tekrar soluma tüplerinde karbonmonoksit oluşum riskini ve artmışkarboksihemoglobin düzeylerinin olasılığını azaltmak için CO

222

absorbanmmkurumuş olduğundan şüphenilenirse değiştirilmelidir.

16/17

7. RUHSAT SAHİBİ

Koçak Farma İlaç ve Kimya San. A.Ş.

Mahmutbey Mah. 2477. Sok. No: 23 Bağcılar/İSTANBULTelefon: (0 212)410 39 50Faks: (0 212) 447 61 65

8. RUHSAT NUMARASI(LARI)

254/82

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 09.12.2013 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ün YENİLENME TARİHİ

17/17

İlaç Bilgileri

Sevluran %100 İnhalasyon Çözeltisi

Etken Maddesi: Sevofluran

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.