Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Felden Flash 20 Mg Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

FELDEN FLASH 20 mg tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Piroksikam 20 mg

Yardımcı madde(ler):

Aspartam 0,25 mg

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Tablet.

Beyaz veya kırık-beyaz, yuvarlak dondurularak kurutulmuş tabletlerdir.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

Osteoartrit, romatoid artrit ve ankilozan spondilit belirti ve bulgularının tedavisi ile akut gut artriti, akut kas iskelet sistemi ağrıları, postoperatif ağrılar vedismenore tedavisinde endikedir.

Güvenlilik profilinden dolayı (bkz. Bölüm 4.2, 4.3 ve 4.4) NSAİ tedavisinde piroksikam birinci basamak tedavi seçeneği değildir. Piroksikam reçete etme kararıher bir hastanın toplam riskine göre değerlendirilmelidir (bkz. Bölüm 4.3 and 4.4).

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji

İstenmeyen etkiler, semptomları kontrol etmek için gereken en kısa süreyle minimum etkili dozun kullanımıyla en aza indirilebilir.

Tedavinin sağladığı fayda ve tolerabilitesi 14 gün boyunca izlenmelidir. Tedavinin devamı gerekli görülmesi durumunda buna sık gözlem eşlik etmelidir.

Uygulama sıklığı ve süresi:

Önerilen başlangıç dozu günde tek doz halinde 20 mg'dır. Hastaların büyük çoğunluğunda 20 mg/gün idame dozudur (bkz. Bölüm 4.4).

Akut gut


Tedavi 40 mg'lık tek doz ile başlanmalı ve devam eden 4-6 günde tek doz veya bölünmüş dozlar halinde verilen günlük 40 mg ile devam edilmelidir.Piroksikam gutun idame tedavisinde endike değildir.

1

Akut kas iskelet sistemi ağrıları


Tedaviye ilk 2 gün tek doz veya bölünmüş dozlar halinde 40 mg ile başlanmalı ve tedavi süresinin geri kalanı olan 7-14 günde doz günlük olarak 20 mg'adüşürülmelidir.

Dismenore


Primer dismenore tedavisine belirtilerin ilk hissedildiği anda tek doz veya bölünmüş dozlar halinde ilk 2 gün 40 mg ile başlanması önerilir. Gereklidurumlarda tedavi devam eden 1-3 gün boyunca günlük tek doz 20 mg ile devamedilebilir.

Uygulama şekli:

Ağızdan alınır.

FELDEN FLASH tablet su ile yutulabilir veya dil üzerinde erimesi için konur sonra tükürük veya su ile süspansiyon gibi yutulur. FELDEN FLASH ağızdasu veya tükürük varlığında hemen çözülür. Tercihen, yemekle birlikte ya dayemekten sonra alınabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek yetmezliği:

Hastalar yakından takip edilmeli ve gerekli ise doz azaltılmalıdır.

Karaciğer yetmezliği:

Hastalar yakından takip edilmeli ve gerekli ise doz azaltılmalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik hastalarda güvenliliği ve etkililiği henüz saptanmamıştır. Bu yüzden, pediyatrik hastalarda kullanımı önerilmez.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı ve güçten düşmüş bünyeli hastalar yan etkileri daha az tolere edebilir. Diğer tüm nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlarla (NSAİİ) olduğu gibi, piroksikam, böbrekbozukluğu, karaciğer veya kalp rahatsızlığı bulunan hastalarda dikkatlikullanılmalıdır.

80 yaşından büyük hastalarda kullanımından kaçınılmalıdır (bkz. Bölüm 4.4).

4.3. Kontrendikasyonlar

• Daha önce piroksikam veya bu ilacın içindeki herhangi bir bileşene karşı aşırı duyarlılık göstermiş kişilerde, şiddetine bakılmaksızın piroksikama, diğerNSAİİ'lere ve diğer ilaçlara karşı daha önce deri reaksiyonu göstermişkişilerde FELDEN FLASH kullanılmamalıdır. Aspirin ve diğer NSAİİ'lerle

2

çapraz duyarlılık potansiyeli mevcuttur. FELDEN FLASH, aspirin veya diğer NSAİİ'lerle astım semptomları, nazal polipler, anjioödem veya ürtiker görülenhastalarda kullanılmamalıdır. Bu gibi hastalarda ciddi, nadiren fatal,anafilaktoid benzeri reaksiyonlar bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.4).

• Koroner arter bypass greft uygulamasıyla ilişkili olarak operasyon öncesindeve sonrasındaki ağrı tedavisinde (bkz. Bölüm 4.4);

• İnflamatuvar gastrointestinal (Gİ) bozukluk ya da Gİ kanama varlığında;

• Gİ kanamaya yol açabilecek ülseratif kolit, Crohn hastalığı, Gİ kanser ya dadivertikülit hikayesi bulunan hastalarda;

• Şiddetli kalp yetmezliği olan hastalarda

• Hamileliğin son trimesterinde kontrendikedir.

• Eksfoliyatif dermatit, Stevens-Johnson sendromu ve toksik epidermal nekrolizgibi ciddi alerjik deri reaksiyonları hikayesi bulunan hastalarda kontrendikedir.

• Antikoagülanlarla eş zamanlı kullanılmamalıdır.

• Gİ ülserasyon, kanama ya da perforasyon hikayesi olan hastalarda kontrendikedir.

• Aktif veya nükseden peptik ülser/hemoraji öyküsü (iki veya daha fazla kanıtlanmışülserasyon veya kanama epidozu) varsa;

• Diğer NSAİİ'lerle (analjezik dozda selektif COX-2 inhibitörleri ve aspirindahil) birlikte kullanılmamalıdır.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Piroksikamın, COX-2 inhibitörleri içeren NSAİİ'lerle eşzamanlı

kullanımından kaçınılmalıdır.

Kardiyovasküler risk

• NSAİİ'ler, ciddi kardiyovasküler trombotik olaylar, miyokard enfarktüsü veinme risklerinde ölümcül olabilecek artışlara sebep olabilirler. Bu riskkullanım süresiyle birlikte artabilir. Kardiyovasküler hastalığı olan veyakardiyovasküler hastalıkla ilgili risk faktörü taşıyan hastalarda bu risk enyüksek düzeydedir.

• FELDEN FLASH'ın, koroner arter bypass greft uygulamasıyla ilişkili olarakoperasyon öncesinde ve sonrasındaki ağrı tedavisinde kullanılmasıkontrendikedir.

Gastrointestinal risk

• NSAİİ'ler, kanama, ülser, mide ya da bağırsak perforasyonu gibi ciddi gastrointestinal advers etkilerle ilgili riskte ölümcül olabilecek artışara sebep olabilir. Bu etkiler, kullanım sırasında her an, uyarıcı semptomlargöstermeden ortaya çıkabilir. Ciddi Gİ etkiler için yaşlılar en büyük riskgrubunu oluşturur.


Tedavinin etkinliği ve tolerabilitesi periyodik olarak yeniden değerlendirilmelidir. Gİ olaylarla ilişkili veya deri reaksiyonunun ilk olarak görülmesi durumundatedavi ivedilikle sonlandırılmalıdır.

Piroksikam ile tedavi edilen hastalarda advers olay riskini en aza indirmek için, mümkün olan en kısa süreyle en düşük etkili doz kullanılmalıdır.

3

Kardiyovasküler trombotik etkiler

Bazı selektif COX-2 inhibitörü ya da non-selektif NSAİİ'lerle, 3 yıla varan klinik araştırmalar, ölümcül olabilecek derecede ciddi kardiyovasküler trombotikolaylarda, miyokard enfarktüsü ve inme riskinde artışa neden olabileceğinigöstermiştir. Bilinen kardiyovasküler hastalığı olan hastalar daha büyük riskaltında olabilir. Daha önce kardiyovasküler semptomlar yaşanmamış olsa bile,hekimler ve hastalar bu tür olayların ortaya çıkmasına karşı tetikte olmalıdır.Benzer şekilde kardiyovasküler (CV) olaylar için risk faktörlerine (örn.hipertansiyon, hiperlipidemi, diyabet, sigara kullanımı) sahip hastaların uzun vadelitedavilerine başlamadan önce de dikkat edilmesi gerekmektedir. Hastalara, ciddikardiyovasküler toksisite belirti ve/veya semptomları hakkında ve meydanageldikleri takdirde yapılması gerekenler hakkında bilgi verilmelidir (bkz. Bölüm4.3).

Yapılan iki büyük kontrollü klinik araştırma sonucuna göre, koroner arter bypass greft uygulamasını takiben 10-14 gün arasında ağrı tedavisi için bir COX-2selektif NSAİİ kullanımının miyokard enfarktüsü ve inme riskinde artışa nedenolduğu gözlemlenmiştir (bkz. Bölüm 4.3).

Eş zamanlı aspirin kullanımının NSAİİ kullanımıyla ilişkili artmış ciddi KV trombotik olay riskini azalttığını gösteren tutarlı bir kanıt yoktur. Aspirin veFELDEN'in eşzamanlı kullanımı ciddi gastrointestinal olay riskini artırmaktadır(bkz. Bölüm 4.4).

Hipertansiyon

Diğer tüm NSAİİ'lerle olduğu gibi, piroksikam da hipertansiyon oluşumuna veya daha önce mevcut hipertansiyonun kötüleşmesine ve bu iki durum dakardiyovasküler olaylar riskinin artmasına neden olabilir. Tiazid diüretik ya daloop diüretik alan hastalarda NSAİİ kullanımı, bu tedavilere yanıtınbozulmasına neden olabilir. Piroksikam da dahil, NSAİİ' ler hipertansiyonluhastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Piroksikam tedavisi başlangıcında ve tedaviboyunca kan basıncı yakından izlenmelidir.

Gİ etkiler, Gİ ülserasyon riski, kanama ve perforasyon

Piroksikam da dahil, NSAİİ'ler, kanama, ülserasyon ve midenin, ince bağırsağın veya kalın bağırsağın perforasyonu gibi ölümcül olabilecek şekilde ciddi Gİ adversolaylara neden olabilir. Kısa ve uzun süreli NSAİİ kullanımı Gİ olay riskiniartırır. Günde 20 mg'dan daha yüksek dozların uygulanması Gİ olay riskiniartırır. Gözlemsel çalışma sonuçlarına göre, piroksikam içeren preparatlar diğerNSAİİ'lere kıyasla ciddi Gİ toksisite riski taşımaktadır. Bu ciddi yan etkilersemptomları olsun veya olmasın herhangi bir zamanda NSAİİ'ler ile tedaviedilen hastalarda oluşabilir. Gİ olaylar açısından belirgin riske sahip hastalar,piroksikam tedavisine başlanmadan önce dikkatlice değerlendirilmelidir.Gastrointestinal korumaya ihtiyaç duyan hastalarda koruyucu ajanlar (örn.misoprostol veya proton pompası inhibitörleri) ile kombinasyon tedavisidüşünülmelidir.

NSAİİ ile tedavi sırasında ciddi bir Gİ advers olay geliştiren her beş hastadan yalnızca biri semptomatiktir. NSAİİ'ler nedeniyle üst Gİ ülser, büyük kanamave perforasyonların, 3 ila 6 ay süreyle tedavi edilen hastaların yaklaşık %1'inde,bir yıl tedavi gören hastalarınsa yaklaşık %2 ila %4'ü arasında meydana geldiğigörülmektedir. Bu eğilimlerin zaman içinde sürmesi, hastanın tedavinin herhangi

4

bir safhasında ciddi bir Gİ olay geliştirme olasılığını artırmaktadır. Ancak, kısa süreli tedavi daha risksiz değildir. Önceden ülser hastalığı ya da Gİ kanamahikayesi olan hastalara piroksikam dahil NSAİİ'ler önerilirken çok dikkatliolunmalıdır. Önceden peptik ülser hastalığı ve/veya Gİ kanama hikayesi olanNSAİİ kullanan hastalarda Gİ kanama görülme riski, bu risk faktörlerindenhiçbirine sahip olmayan hastalara göre 10 kattan daha fazladır. NSAİİ ile tedaviedilen hastalarda Gİ kanama riskini artıran diğer faktörler, beraberinde oralkortikosteroid ya da antikoagülan kullanımı, daha uzun süreli NSAİİ tedavisi,sigara içimi, alkol kullanımı, ileri yaş, genel sağlık durumunun zayıf olmasıdır.Ölümcül Gİ olaylarla ilgili spontan bildirimler en çok yaşlı ve güçten düşmüşhastalarda gerçekleşmektedir; bu nedenle bu popülasyonu tedavi ederken özeldikkat gösterilmelidir.

NSAİİ ile tedavi edilen hastalarda advers Gİ olaylar ile ilgili potansiyel riski en aza indirmek için, etkili olan en düşük dozlar mümkün olan en kısa süreylekullanılmalıdır. Hastalar ve hekimler NSAİİ tedavisi sırasında görülebilecek Gİülserasyon ve kanama risklerine karşı dikkatli olmalı ve ciddi bir Gİ advers olaydanşüphenildiğinde acilen yeni bir değerlendirme ve tedavi başlatılmalıdır. Bu da, ciddiGİ advers olay olasılığı ortadan kaldırılana kadar NSAİİ kullanımına ara verilmesinikapsamalıdır. Yüksek risk altındaki hastalar için, NSAİİ'leri içermeyen alternatiftedavi şekilleri düşünülmelidir.

Ciddi Gİ komplikasyonlar

Ciddi Gİ komplikasyonlar geliştirme riski yaş ile artar. 70 yaş ve üstü yaş grubu yüksek komplikasyon riski ile ilişkilendirilirler. 80 yaşından büyükhastalarda kullanımından kaçınılmalıdır.

Piroksikam alan hastalarda Gİ kanama veya ülserasyon meydana geldiğinde, tedavi kesilmelidir. Yaşlılar, kardiyovasküler hastalığı olan hastalar, eşzamanlıaspirin kullanan hastalar veya ülserasyon, Gİ kanama veya inflamatuvarrahatsızlıklar gibi Gİ hastalık yaşamış veya yaşıyor olan hastalar, NSAİİ'lerle butür Gİ komplikasyonları geliştirme riski en fazla olan hastalardır. Bu nedenle,piroksikam bu hastalarda dikkatle kullanılmalıdır (bkz. Bölüm 4.3). Bu hastalartedaviye mümkün olan en düşük dozda başlamalıdır.

Gİ bulgu hikayesi olan hastalar, özellikle de yaşlılar, özellikle tedavinin başlangıç evrelerindeki olağandışı abdominal semptomları (özellikle Gİ kanama)bildirmelidir. Aşırı alkol tüketiminin yanı sıra, ülserasyon veya kanama riskiniartırabilecek oral kortikosteroidler, varfarin gibi antikoagülanlar, selektifserotonin geri alım inhibitörleri veya aspirin gibi antitrombosit ajanlar benzeriilaçları eş zamanlı olarak alan hastalarda dikkatli olunmalıdır (bkz. Bölüm 4.5).Diğer NSAİİ'lerde olduğu gibi, bu risk altındaki hastalarda piroksikamın koruyucuajanlar (örn. misoprostol veya proton pompası inhibitörleri) ile kombinasyontedavisi düşünülmelidir.

Renal etkiler

Nadir durumlarda, NSAİİ'ler interstisyel nefrit, glomerülit, papiller nekroz ve nefrotik sendroma sebep olabilir.

NSAİİ'ler renal kan akımı ve kan volümü azalmış hastalarda böbrek perfüzyonunun devamında destek rolü oynayan renal prostaglandin senteziniinhibe eder. Bu hastalardaNSAİİ'lerin verilmesi belirgin böbrek

dekompensasyonunu hızlandırır ki, tipik olarak iyileşme NSAİİ'nin kesilmesinden

5

sonra mümkün olabilir. Böyle bir reaksiyon için en büyük risk grubu kalp yetmezliği, karaciğer sirozu, nefrotik sendrom, diüretik ve ADE inhibitörlerikullanan hastalar, yaşlılar ve aşikar böbrek hastalığı olan hastalardır. Bu hastalarNSAİİ tedavisi sırasında dikkatle takip edilmelidir.

Ciddi dehidratasyonlu hastalar ile böbrek hastalığı olan bireylerde dikkatli olunmalıdır. NSAİİ tedavisinin durdurulmasının ardından genellikle tedavi öncesiduruma geri dönülmektedir.

İlerlemiş böbrek hastalığı

FELDEN FLASH'ın ilerlemiş böbrek yetmezliği olan hastalarda kullanımına ilişkin kontrollü klinik çalışmalardan elde edilen herhangi bir bilgi mevcutdeğildir. Dolayısıyla, ilerlemiş böbrek hastalığı olanlarda FELDEN FLASHtedavisi önerilmez. Ancak, FELDEN FLASH ile tedavi gerekliyse, hastanınböbrek fonksiyonlarının yakından takip edilmesi tavsiye edilir.

Anafilaktoid reaksiyonlar

Diğer NSAİİ'lerde olduğu gibi, FELDEN FLASH tablete önceden bilinen bir maruziyeti olmayan hastalarda anafilaktoid reaksiyonlar meydana gelebilir (bkz.Bölüm 4.3). Anaflaktoid bir reaksiyon meydana geldiği takdirde, hastaya derhalacil tedavi uygulanmalıdır.

Konjestif kalp yetmezliği ve ödem

Piroksikam da dahil olmak üzere prostaglandin sentezini inhibe eden NSAİİ kullanan hastaların bazılarında sıvı tutulması ve ödem ortaya çıktığı bildirilmiştir.Bu nedenle kalp fonksiyon bozukluğu, konjestif kalp yetmezliği ya dahipertansiyonu olan hastalarda kullanılırken dikkatli olunmalıdır.

Deri reaksiyonları

Piroksikam kullanımı ile hayatı tehdit eden deri reaksiyonları (Stevens-Johnson sendromu (SJS) ve toksik epidermal nekroliz (TEN)) bildirilmiştir. Hastalar belirtive semptomlarla ilgili bilgilendirilmeli ve cilt reaksiyonları açısından yakındanizlenmelidir. SJS veya TEN vakalarının ortaya çıkma riski tedavinin ilk haftalarındaen yüksektir. SJS veya TEN semptomları veya bulguları (örn. çoğunlukla blister vemukozal lezyonlu progresif deri döküntüsü) varsa piroksikam kesilmelidir.

SJS ve TEN tedavisindeki en iyi sonuçlar, erken teşhis ve şüpheli herhangi bir ilacın derhal kesilmesiyle ortaya çıkmaktadır. Erken dönemde tedavinin kesilmesi dahaiyi bir prognoz ile ilişkilidir.

Eğer hasta piroksikam kullanımı ile Stevens-Johnson sendromu veya toksik epidermal nekroliz geliştirdiyse, bu hastada piroksikam herhangi bir zamanda tekrarbaşlatılmamalıdır.

NSAİİ'lerin kullanımıyla ilişkili olarak çok nadiren ve bazıları ölümcül olabilen, eozinofili ile birlikte ilaç döküntüsü ve sistemik semptomlar (DRESS sendromu),eksfoliyatif dermatit, Stevens-Johnson sendromu ve toksik epidermal nekroliz dahilciddi deri reaksiyonları bildirilmiştir. Gözlemsel çalışma bulguları, piroksikamındiğer non-oksikam NSAİİ'lere göre daha fazla deri reaksiyonu riski olabileceğiyönündedir. Hastaların en çok tedavi seyrinin başlarında bu olaylarla ilgili riskaltında olduğu görülmektedir, olguların çoğunluğunda olay başlangıcı tedavininilk haftalarında meydana gelmektedir. Ciddi deri reaksiyonlarının belirti vebulguları hakkında hastalar bilgilendirilmelidir. Deri döküntüsü, mukozalezyonları veya başka her türlü aşırı duyarlılık belirtisi ilk ortaya çıktığındapiroksikam kesilmelidir.

6

Piroksikam kullanımı ile fiks ilaç erüpsiyonu (FİE) bildirilmiştir. Piroksikam bağlantılı FİE öyküsü olan hastalara yeniden piroksikam verilmemelidir. Diğeroksikamlarla potansiyel çapraz reaktivite meydana gelebilir.

Hepatik etkiler

FELDEN FLASH da dahil olmak üzere NSAİİ alan hastaların %15 kadarında bir veya daha fazla karaciğer testinde sınır seviyede yükselmeler meydana gelebilir.Bu laboratuvar anomalileri ilerleyebilir, değişmeden kalabilir veya tedaviyedevam edildiğinde kendiliğinden geçebilir. NSAİİ'lerle yapılan klinikçalışmalarda, hastaların yaklaşık %1'inde ALT ve AST'de anlamlı yükselmeler(normalin üst limitinin yaklaşık üç veya daha fazla katında) bildirilmiştir.Karaciğer yetmezliğine işaret eden belirti ve/veya semptomlar gösteren veyakaraciğer test değerleri anormal olan bir hasta, FELDEN FLASH tedavisisırasında daha şiddetli bir karaciğer reaksiyonun gelişmesine karşıdeğerlendirilmelidir. Bazıları ölümle sonuçlanmak üzere sarılık, fulminan hepatit,karaciğer nekrozu ve karaciğer yetmezliği de dahil şiddetli karaciğer reaksiyonlarıbildirilmiştir. Karaciğer hastalığına işaret eden klinik belirti ve semptomlarıngelişmesi veya sistemik belirtilerin (örneğin, eozinofili, döküntü, vb.) meydanagelmesi halinde, FELDEN FLASH tedavisi kesilmelidir.

Hematolojik etkiler

FELDEN FLASH da dahil olmak üzere NSAİİ alan hastalarda bazen anemi görülür. Bunun nedeni sıvı retansiyonu, Gİ kan kaybı veya eritropoez üzerindekitam olarak tanımlamayan bir etki olabilir. FELDEN FLASH da dahil olmaküzere NSAİİ'lerle uzun süreli tedavi edilen, herhangi bir anemi belirti veyasemptomu göstermeseler bile hemoglobin ve hematokrit seviyelerini düzenliolarak kontrol ettirmelidirler.

Trombosit agregasyonunu inhibe eden NSAİİ'lerin bazı hastalarda kanama süresini uzattıkları gösterilmiştir. Aspirinin tersine, bunların trombositfonksiyonu üzerindeki etkileri kalitatif açıdan daha az, daha kısa süreli vegeri dönüşümlüdür. FELDEN FLASH genel olarak trombosit sayısı, protrombinzamanı (PT) veya parsiyel tromboplastin zamanını (PTT) etkilemez. FELDENFLASH alan ve trombosit fonksiyonlarındaki değişimlerden koagülasyonbozuklukları gibi advers şekilde etkilenebilecek ve antikoagülan kullananlarhastalar dikkatle izlenmelidir.

Önceden var olan astım

Astım hastalarının aspirine duyarlı astımı olabilir. Aspirine duyarlı astım hastalarında aspirin kullanımı, fatal olabilecek derecede şiddetli bronkospazma yolaçabilir. Bu gibi aspirine duyarlı hastalarda aspirin ve diğer NSAİİ arasındabronkospazm da dahil olmak üzere çapraz reaksiyonlar bildirildiği için, aspirinebu çeşit bir duyarlılığa sahip hastalar FELDEN FLASH kullanmamalı ve öncedenvar olan astımı olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır (bkz. Bölüm 4.3).

Oftalmolojik etkiler

NSAİİ'lerle advers göz bulguları bildirildiğinden FELDEN FLASH ile tedavi sırasında göz şikayetleri gelişen hastalarda oftalmik değerlendirme yapılmalıdır.

Bozulmuş kadın fertilitesi

Piroksikam kadın fertilitesini bozabilir. Bu nedenle gebe kalmak isteyen kadınlara önerilmez.

7

Laboratuvar testleri/monitörizasyon:

Ciddi Gİ sistem ülserasyonları ve kanama, uyarıcı semptomlar olmadan ortaya çıkabileceğinden, hekimler Gİ kanamanın belirti ve semptomları açısındanhastaları izlemelidir. Uzun dönemli NSAİİ tedavisi gören hastaların tam kansayımı ve biyokimya profilleri periyodik olarak kontrol edilmelidir. Eğerkaraciğer ya da renal rahatsızlıkla uyumlu klinik belirti ve semptomlar gelişirseya da sistemik belirtiler (örneğin eozinofili, döküntü vb.) ortaya çıkarsa FELDENFLASH kesilmelidir.

Zayıf CYP2C9 metabolizörleri

CYP2C9 substratlarıyla önceki hikayesine/deneyimine dayanılarak zayıf CYP2C9 metabolizörü olduğu bilinen veya şüphelenilen hastalarda düşük metabolikklerens nedeniyle plazma düzeyleri anormal derecede yüksek olabileceğinden,bu hastalara piroksikam dikkatle uygulanmalıdır (bkz. Bölüm 5.2).

Yardımcı maddelerle ilgili uyarı


Genel

FELDEN FLASH içerdiği aspartama bağlı olarak 10 mg dozda 0,07 mg ve 20 mg dozda 0,14 mg fenilalanin içerir. Fenilketonürisi olan hastalar için zararlıolabilir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Diüretikler, anjiyotensin dönüştürücü enzim (ADE) inhibitörleri ve anjiyotensin II reseptör antagonistleri (ARA) dahil antihipertansifler


NSAİİ'ler, diüretiklerin ve diğer antihipertansif ilaçların etkililiğini azaltabilir. Böbrek fonksiyonu azalmış hastalarda (örn., dehidrate hastalar veya böbrekfonksiyonu azalmış yaşlı hastalar) bir ADE inhibitörü veya ARA'nın birsiklooksijenaz inhibitörüyle birlikte uygulanması, genellikle geri döndürülebilenolası akut böbrek yetmezliği de dahil olmak üzere, böbrek fonksiyonlarıbozukluğu ile sonuçlanabilir. Piroksikamı bir diüretikle, bir ADE inhibitörü veyabir ARA ile birlikte alan hastalarda bu etkileşimlerin meydana gelebileceğidikkate alınmalıdır. Bu nedenle, bu ilaçların eşzamanlı uygulanması, özellikle deyaşlılarda dikkatli şekilde yapılmalıdır. Hastalara uygun hidrasyon uygulanmalıve eşzamanlı tedavinin başında ve ondan sonra da düzenli olarak böbrekfonksiyonu izlenmesinin gerekli olup olmadığı değerlendirilmelidir.

Furosemid:

Klinik çalışmalar ve pazarlama sonrası gözlemler, FELDEN FLASH dahil NSAİİ kullanımının bazı hastalarda furosemid ve tiyazidlerin natriüretik etkisiniazaltabildiğini göstermektedir. Bu yanıt, renal prostaglandin sentezinin inhibeedilmesine bağlanmaktadır. NSAİİ'lerle eş zamanlı olarak tedavi uygulandığındahasta, böbrek yetmezliği belirtileri yönünden (bkz. bölüm 4.4) ve diüretiketkililiğinden emin olmak için yakından izlenmelidir.

Aspirin ve diğer NSAİİ'ler:

FELDEN FLASH diğer NSAİİ'ler gibi trombosit agregasyonunu azaltarak kanama süresini uzatabilir. Kanama zamanı takibinde bu husus akılda tutulmalıdır.

Diğer NSAİİ'lerde olduğu gibi, FELDEN FLASH'ın asetilsalisilik asit veya bir

8

başka NSAİİ ile beraber kullanılması önerilmez. Çünkü kombinasyonun, piroksikamın tek başına kullanımı ile elde edilenden daha fazla fayda sağlayacağıkonusundaki veriler yetersizdir ve advers reaksiyon potansiyeli artar.

İnsanlarda yapılan çalışmalar FELDEN FLASH ve asetilsalisilik asidin birlikte verilmesinin piroksikamın plazma konsantrasyonunu normal değerin %80'inedüşürdüğünü göstermiştir.

FELDEN FLASH aspirinle birlikte verildiğinde, serbest FELDEN FLASH klerensi değişmese de protein bağlama oranı azalmaktadır. Bu etkileşimin klinik açıdanönemi bilinmiyor olmakla birlikte, diğer NSAİİ'lerde olduğu gibi, piroksikam veaspirinin eş zamanlı olarak verilmesi, advers etki görülme olasılığını artırdığından,genellikle önerilmemektedir.

Antikoagülanlar


Varfarin ve NSAİİ'lerin Gİ kanama üzerindeki etkileri sinerjiktir. İki ilacı birlikte alan kullanıcılardaki ciddi Gİ kanama riski ilaçlardan sadece birinikullananlardakinden daha yüksektir.

Varfarin gibi antikoagülanlarla birlikte FELDEN FLASH verilmesiyle diğer NSAİİ'lerde de olduğu gibi antikoagülanların etkisinde artış olabilir. Bu nedenleFELDEN FLASH ve oral antikoagülanların birlikte verilmesinden kaçınılmalıdır.

Antasitler


Antiasidler ile birlikte kullanımı piroksikamın plazma seviyesini etkilemez.

Antiplatelet ajanlar ve selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI'ler):


Gİ kanama riskinde artışa sebep olur.

Kardiyak glikozitler (digoksin ve digitoksin)


NSAİİ'ler kardiyak yetmezliğini ağırlaştırabilir, glomerüler filtrasyon hızını (GFH) düşürebilir ve plazma glikozit düzeylerini artırabilir.

FELDEN FLASH'ın digoksin veya digitoksin ile birlikte kullanılması bu ilaçların plazma düzeyini etkilememektedir.

Simetidin


İki ayrı klinik çalışmanın sonuçları simetidin verilmesinin ardından piroksikam absorbsiyonunda hafif bir artış olduğunu ama eliminasyon parametrelerindeanlamlı değişiklikler olmadığını göstermektedir. Simetidin piroksikamın eğri altıalanını (EAA 0-120 saatler) ve Cmax'ını yaklaşık %13-15 artırır. Eliminasyon hızısabitleri ve yarı ömrü belirgin değişiklik göstermez. Absorbsiyondaki anlamlı amaküçük artışın klinik olarak anlamlı olması muhtemel değildir.

Kortikosteroidler


Gİ ülserasyon veya kanama riskinde artma görülür. Kortikosteroid tedavisinin aniden kesilmesi hastalığın şiddetlenmesine neden olabilir. Uzun süredirkortikosteroid tedavisi alan hastalarda, tedavi yavaş yavaş azaltılmalıdır.

9

Proteinlere bağlanan diğer ajanlar


FELDEN FLASH proteinlere yüksek oranda bağlanır bu yüzden diğer proteinlere bağlanan ilaçlarla yer değiştirebilir. Proteinlere yüksek orandabağlanan ilaçlar alan hastalara FELDEN FLASH verirken, gerekli olabilecekdoz değişiklikleri için hekim hastayı yakından izlemelidir.

Lityum


FELDEN FLASH dahil NSAİİ'lerin lityumun plazma kararlı durum seviyelerini etkilediği bildirilmiştir. FELDEN FLASH tedavisine başlarken, dozunuayarlarken veya keserken bu düzeylerin izlenmesi önerilir.

NSAİİ'ler plazma lityum düzeylerinde yükselme ve renal lityum klirensinde azalmalara neden olmaktadır. Lityum için minimum konsantrasyon artışı

%

15,renal klirens azalması ise % 20'dir. Bu etkiler, NSAİİ'nin renal prostaglandinsentezini inhibe etmesine bağlanmaktadır. Bu nedenle, NSAİİ'ler ve lityum eşzamanlı kullanıldığında hastalar lityum toksisitesi ihtimaline karşı dikkatli birşekilde takip edilmelidir.

Metotreksat


Metotreksat eliminasyonunu azaltabileceğinden akut toksisiteye neden olabilir. Metotreksatla birlikte NSAİİ'ler kullanıldığında, özellikle yüksek dozdametotreksat alan hastalarda metotreksatın plazma seviyelerinin artmasına bağlıtoksisite meydana gelebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. NSAİİ'lerin tavşanböbrek kesitlerinde metotreksat birikimini rekabetçi şekilde inhibe ettikleribildirilmiştir. Bu, metotreksat toksisitesini artırabileceklerine işaret etmektedir.NSAİİ'ler metotreksatla eş zamanlı kullanılırken dikkat edilmelidir.

Siklosporin, Takrolimus


NSAİİ'lerinsiklosporin veya takrolimus ile birlikte kullanımı nefrotoksisite riskinde artış meydana getirebilir.

Kinolon grubu antibiyotikler:


Konvülsiyon riskinde artış olabilir.

Mifepriston:


NSAİİ'ler gebeliğin sonlandırılması için kullanılabilen mifepriston ile etkileşime girebilir.

Kolestiramin:


Kolestiraminin oral klerensi artırdığı ve piroksikamın yarı ömrünü azalttığı gösterilmiştir. Bu etkileşimi azaltmak için, piroksikamın kolestiraminden en az ikisaat önce ya da kolestiraminden 6 saat sonra verilmesi konusunda dikkatliolunmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Mevcut değildir.

Pediyatrik popülasyon

Pediyatrik popülasyona ilişkin hiçbir klinik etkileşim çalışması yürütülmemiştir. FELDEN FLASH'ın güvenliği ve etkinliği çocuklarda belirlenmemiştir.

10

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: 1. ve 2. trimesterde C son trimesterde X

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar /Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar, tedavi devamlılığı için doktora danışmalıdır. FELDEN FLASH kullanımı doğurganlığı azaltabileceğinden hamilekalmayı düşünen kadınlarda kullanılması tavsiye edilmez.

Gebelik dönemi

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik veya doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelikpotansiyel risk bilinmemektedir.

Hayvanlarda yapılan testlerde hiçbir teratojenik etki görülmemiş olsa da, FELDEN FLASH'ın gebelik sırasındaki ya da laktasyon sırasındaki güvenliliği henüzbelirlenmemiştir. FELDEN FLASH siklooksijenaz enziminin reversible inhibisyonuile prostaglandin sentez ve salınımını inhibe eder. Prostaglandin sentezinininhibisyonu gebeliği olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Bu etki, diğer NSAİİ' lerdeolduğu gibi, gebe hayvanlarda gebeliğin son dönemlerine kadar kullanılmaya devamedildiğinde distosi ve doğumun gecikmesi insidansında artış ile ilişkili bulunmuştur.NSAİİ'lerin fetal kardiyovasküler (CV) sistemüzerindeki bilinen etkileri (duktusarteriozus kapanması riski) dikkate alındığında, gebeliğin son trimesterindekullanılması kontrendikedir. Doğumun başlaması gecikebilir ve süre uzayabilir;bunun yanı sıra hem annede hem de çocukta kanama eğilimi artar.

Prostaglandin sentezinin inhibisyonu gebelik üzerinde advers etki gösterebilir. Epidemiyolojik çalışmalardan elde edilen veriler gebeliğin erken dönemlerindekullanılan prostaglandin sentez inhibitörlerinin kullanımı sonrasında spontan düşükriskinde artış olduğunu göstermiştir. Hayvanlarda prostaglandin sentez inhibitörl erininkullanımının pre ve post-implantasyon kayıplarında artış ile sonuçlandığıgösterilmiştir. NSAİİ'ler, hasta açısından potansiyel yararın fetüs açısından söz konusuolan potansiyel riske göre ağır bastığı durumlar haricinde, gebeliğin ilk ikitrimesterinde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Yapılan bir çalışmada anne sütündeki piroksikam miktarının anne plazma konsantrasyonunun %1 ila %3'ü kadar olduğu gösterilmiştir. 52 gün süreyle tedavisırasında plazmadaki piroksikamın sütte biriktiği görülmemiştir. Ancak emzirenannelerde klinik emniyeti henüz kanıtlanmadığından FELDEN FLASHkullanılması önerilmez.

11

Üreme yeteneği/Fertilite

Etki mekanizması baz alındığında piroksikamın dahil olduğu NSAİİ'in kullanımı bazı kadınlarda reversible infertilite ile alakalı olarak yumurta foliküllerinatılmasını geciktirebilir veya engelleyebilir. Gebe kalmada zorluk yaşayan veyakısırlık problemi olup olmadığı araştırılan kadınlarda piroksikamın dahil olduğuNSAİİ' lerin bırakılması düşünülmelidir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

NSAİİ'leri aldıktan sonra baş dönmesi, uyuşukluk, yorgunluk ve görme rahatsızlığı gibi istenmeyen etkiler görülme ihtimali vardır. Bu belirtilergözlendiği takdirde hastaların araç ya da makine kullanmamaları tavsiye edilir.

4.8. İstenmeyen etkiler

FELDEN FLASH genellikle iyi tolere edilir. Gİ semptomlar en sık rastlanan yan etkilerdir ama çoğunlukla tedaviyi engellemez.

İstenmeyen yan etkilerin sınıflandırılmasında aşağıdaki sistem kullanılmıştır:

Çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100 ila <1/10), yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100), seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000), çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor(eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Yaygın : Anemi, eozinofili, lökopeni, trombositopeni

Bilinmiyor : Aplastik anemi, hemolitik anemi

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor : Anafilaksi, serum hastalığı

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygın : Anoreksi, hiperglisemi

Yaygın olmayan : Hipoglisemi

Bilinmiyor : Sıvı retansiyonu

Psikiyatrik hastalıklar

Bilinmiyor : Mizaç değişiklikleri, mental konfüzyon, depresyon, sinirlilik, rüya anormallikleri, halüsinasyonlar, uykusuzluk

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın : Sersemlik, baş ağrısı, somnolans, vertigo

Bilinmiyor : Parestezi

Göz hastalıkları

Yaygın olmayan : Bulanık görme

Bilinmiyor : Gözlerde şişlik, gözde irritasyon

Kulak ve iç kulak hastalıkları

Yaygın : Kulak çınlaması,

12

: Duymada güçlük

Bilinmiyor

Kardiyak hastalıklar

Yaygın olmayan : Çarpıntı

Bilinmiyor :Kalp yetmezliği, arteriyel trombotik olaylar

Vasküler hastalıkları

Bilinmiyor :Hipertansiyon, vaskülit

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Bilinmiyor : Bronkospazm, epistaksis, dispne

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın : Abdominal rahatsızlık, karın ağrısı, diyare, gaz,

Yaygın olmayan Bilinmiyor

hazımsızlık, bulantı, kusma, kabızlık, epigastrik sıkıntı : Stomatit

: Pankreatit, perforasyon, ülserasyon, gastrit, Gİ kanama (hematemez ve melena dahil), kolitte şiddetlenme, Crohnhastalığı

Hepato-biliyer hastalıklar

Bilinmiyor : Sanlık, fatal hepatit

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın : Kaşıntı, döküntü

Çok seyrek

: Ciddi kutanöz advers reaksiyonlar (Stevens-Johnson sendromu, toksik epidermal nekroliz)

Bilinmiyor

: Alopesi, anjioödem, eksfolyatif dermatit, eritema multiforma, nontrombositopenik purpura (Henoch-Schönlein), onikoliz, fotoalerjik reaksiyonlar, ürtiker,vezikülobüllöz reaksiyonlar, DRESS sendromu, fiks ilaçerüpsiyonu (bkz. Bölüm 4.4)

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Seyrek : İnterstisyel nefrit, nefrotik sendrom, böbrek yetmezliği, renal

Bilinmiyor

papiller nekroz : Glomerulonefrit

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Bilinmiyor : Dişi fertilitede azalma

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın : Ödem (genellikle ayak bileklerinde)

Bilinmiyor

: Halsizlik

Araştırmalar:

Yaygın
Bilinmiyor

: Serum transaminaz düzeyinde artış, kilo artışı :Pozitif ANA, kilo azalması, aşikar Gİ kanamaya bağlıolmaksızın hemoglobin ve hemotokrit düzeylerinde azalma,BUN ve kreatinin değerinde geri dönüşümlü artış

13

Gastrointestinal:

Bunlar en sık karşılaşılan yan etkilerdir; ancak çoğu durumda tedavinin seyrini etkilememektedir. Gastrik mukoza görünümünün ve intestinal kan kaybınınobjektif değerlendirilmesi, FELDEN FLASH'ın tek doz veya bölünmüş dozlarhalinde 20 mg/gün verilmesinin asetilsalisilik aside kıyasla Gİ traktüsü belirginolarak daha az tahriş ettiğini göstermiştir.

Bazı epidemiyoloji çalışmalarında, piroksikamda gastrointestinal advers reaksiyonlar riskinin bazı NSAİİ'lere kıyasla daha yüksek olduğu önesürülmüştür; ancak bu durum çalışmaların hepsinde doğrulanmamıştır. 20 mg veüzeri dozların uzun süreli verilmesi (birkaç günden daha uzun süreyle) Gİ yanetki riskini artırır. Ancak bu risk daha düşük dozlarda da oluşabilir (bkz. Bölüm4.4).

NSAİİ tedavisi ile ilişkili olarak ödem, hipertansiyon ve kardiyak yetmezlik bildirilmiştir. Dolayısıyla, yaşlı hastalarda ya da kardiyak fonksiyonu kompromizeolan hastalarda konjestif kalp yetmezliğine zemin hazırlama olasılığı akıldatutulmalıdır.

Klinik çalışma verileri ve epidemiyolojik veriler, bazı NSAİİ'lerin kullanımının (özellikle de yüksek dozlarda ve uzun dönemli tedavinin) arteriyel trombotikolayların (örneğin miyokard infarktüsü ya da inme) görülme riskinde küçükbir artışla ilişkili olabileceğini düşündürmektedir (bkz. Bölüm 4.4). Piroksikamiçin böyle bir riski hariç tutmak için yeterli veri yoktur. Bu riskin nispi artışı,bilinen CV hastalığı veya CV risk faktörleri olan veya olmayanlarda benzergörünmektedir. Bununla birlikte, bilinen CV hastalığı veya CV risk faktörleri olanhastalar, başlangıçtaki artmış oranları nedeniyle mutlak insidans açısından dahabüyük risk altında olabilirler.

Karaciğer fonksiyonu:

Çeşitli karaciğer fonksiyonu parametrelerinde değişiklikler gözlenmiştir. Bu tür reaksiyonlar nadiren görülse de, karaciğer fonksiyon testlerindeki anormallikdevam eder ya da kötüleşirse, karaciğer hastalığıyla uyumlu klinik semptomlargelişirse ya da sistemik belirtiler meydana gelirse (örn. eozinofili, döküntü,vb.), FELDEN FLASH uygulaması kesilmelidir.

Diğer:

Rutin oftalmoskopi ve yarık lamba muayeneleri, oküler değişikliklere dair herhangi bir kanıt göstermemiştir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekliolarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi birşüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi'ne (TÜFAM)bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e- posta: [email protected]; tel:0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

14

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

FELDEN FLASH ile doz aşımı durumunda destek tedavisi ve semptomatik tedavi gereklidir. Çalışmalar aktif kömür verilerek piroksikam absorbsiyon vereabsorbsiyonunun azaldığını bunun da vücuda girecek total aktif ilaç miktarınıazalttığını gösterir.

Henüz bu konuda bir çalışma yapılmamış olsa da, piroksikam yüksek oranda proteinlere bağlandığı için, piroksikamın eliminasyonunu artırılmasındahemodiyaliz muhtemelen yararlı olmayacaktır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Non-steroidal antiinflamatuvar ve antiromatik ilaçlar (NSAİİ'ler)

ATC kodu: M01AC01

FELDEN FLASH analjezik ve antipiretik özelliklere de sahip bir non-steroidal antiinflamatuvar ajandır. FELDEN FLASH uygulanmasıyla ödem, eritem, dokuproliferasyonu, ateş ve ağrının tümü inhibe edilebilir. Sebebi ne olursa olsun,inflamasyona karşı etkilidir. Etki şekli tamamen anlaşılmamakla beraber,birbirinden bağımsız

in vitroin vivo

çalışmalar, FELDEN FLASH'ın immünve inflamatuvar cevaplardaki birçok adımı aşağıdaki yolaklar aracılığıylaetkilediğini göstermiştir:

• Prostaglandin de dahil olmak üzere, siklooksijenaz enziminin geridönüşümlü inhibisyonu yoluyla prostanoid sentezi inhibisyonu.

• Nötrofil agregasyon inhibisyonu.

• İnflamasyon bölgesine polimorfonükleer hücre ve monosit migrasyonununinhibisyonu.

• Stimüle lökositlerden lizozomal enzim salımının inhibisyonu.

• Seropozitif romatoid artrit hastalarında hem sistemik hem de sinovyal sıvıromatoid faktör üretiminin azaltılması.

Piroksikamın hipofiz-adrenal aksisi stimulasyonu yolu ile etki göstermediği belirlenmiştir.

In vitro

çalışmalar, kıkırdak metabolizması üzerinde herhanginegatif bir etki göstermemiştir.

Klinik çalışmalarda piroksikam çeşitli etiyolojilere bağlı ağrılarda (posttravmatik ağrı, post-operatif ağrı) etkili bulunmuştur. Analjezik etkinliği hızlı başlar.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Oral alınımı takiben FELDEN FLASH iyi emilir. Yiyecek ile emilim hızı hafif azalırsa da ağızdan alınmayı izleyen absorbsiyon düzeyi değişmez. İnsandaplazma yarı ömrü yaklaşık 50 saattir ve günde tek dozla gün boyunca stabil

15

plazma konsantrasyonları devam ettirilir. 20 mg/gün dozla bir yıllık sürekli tedavi, ilk dozla elde edilen kararlılık durumuna benzer kan düzeyleri geliştirir.

Dağılım:


İlacın plazma konsantrasyonları 10 ve 20 mg dozları için orantılıdır ve genellikle uygulamadan 3-5 saat sonra zirveye ulaşır. 20 mg'lık tek doz genellikle 1,5 -2 mcg/ml'lik zirve plazma seviyeleri yaparken, 20 mg piroksikamın tekrarlanangünlük oral alımlarından sonra varılan maksimum ilaç plazma konsantrasyonlarıgenellikle 3-8 mcg/ml arasında stabilize olur. Çoğu hasta 7-12 gün içinde kararlıdurum plazma düzeyine ulaşır.

İlk iki gün 40 mg/gün yükleme dozu rejiminin ardından 20 mg/gün ile devam edilmesi, ikinci doz uygulamasının hemen ardından yüksek oranda (yaklaşık %76)kararlı durum düzeylerine ulaşılmasını sağlar. Kararlı durum düzeyleri, eğri altıalanı (EAA) ve eliminasyon yarı ömrü 20 mg/gün'lük doz rejimi ile benzerdir.

Biyotransformasyon:


CYP2C9 substratlarıyla önceki hikayesine/deneyimine dayanılarak zayıf CYP2C9 metabolizörü olduğu bilinen veya şüphelenilen hastalarda düşükmetabolik klerens nedeniyle plazma düzeyleri anormal derecede yüksekolabileceğinden, bu hastalara piroksikam dikkatle uygulanmalıdır.

Eliminasyon:


FELDEN FLASH yoğun olarak metabolize olur ve günlük dozun %5'den azı idrarla ve feçesle değişmemiş olarak atılır. Piroksikamın metabolizması ağırlıklı olarakkaraciğerde ve sitokrom P450 CYP 2C9 aracılıdır. Önemli bir metabolik yol,FELDEN FLASH yan zincirindeki pridil halkasının hidroksilasyonu ve bunutakiben glukronik asitle konjugasyonu ve idrarla atılımıdır.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:


Doz oransallığı değerlendirilmemiştir.

Farmakogenetik:

Genetik polimorfizmleri olan kişilerde (CYP2C9*2 ve CYP2C9*3 polimorfizmleri gibi) CYP2C9 aktivitesi azalır. Yayımlanmış iki raporda yer alan sınırlı veriler,heterozigot CYP2C9*1/*2(n=9), heterozigot CYP2C9*1/*3(n=9) ve

homozigot CYP2C9*3/*3 (n=1) genotipleri olan gönüllülerde oral yolla tek doz uygulamasını takiben piroksikam sistemik düzeylerinin CYP2C9*1/*1 (n=17,normal metabolize edici genotip) genotipi olan gönüllülerdekinin sırasıyla 1,7,

1.7 ve 5,3 katı olduğunu göstermiştir. Piroksikamın CYP2C9*1/*3 (n=9) veCYP2C9*3/*3 (n=1) genotipleri olan gönüllülerdeki ortalama eliminasyonyarılanma ömrü, CYP2C9*1/*1 (n=17) genotipi olan gönüllülerdekinin sırasıyla

1.7 ve 8,8 katı olmuştur. Çeşitli etnik gruplardaki homozigot *3/*3 genotipisıklığının %0 ila %5,7 olduğu tahmin edilmektedir.

16

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Farelerde, sıçanlarda, köpek ve maymunlarda, 0,3 mg/kg/gün ile 25 mg/kg/gün aralığında değişen dozlarda, subakut ve kronik toksisite çalışmaları yapılmıştır.Tavsiye edilen insan dozunun yaklaşık 90 misline kadar doz uygulanmıştır.Gözlenen patoloji, karakteristik olarak NSAİİTerin hayvan toksikolojisine eşlikeden; renal papiller nekroz ve Gİ lezyonlardır. Bu dozda, maymunların bu etkiyegayet dirençli olduğu gözlenmiştir, köpekler ise nadiren hassastır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Jelatin (sığır kaynaklı)

Mannitol Aspartam (E951)

Sitrik asit (susuz)

Saf su

6.2. Geçimsizlikler

Mevcut değildir.

6.3. Raf ömrü

36 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

30o C'nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

PVDC kaplı PVC/ kağıt folyo laminat aluminyum blister ile ambalajlanmıştır. Tabletin dondurularak kurutulmuş fiziksel yapısına bağlı olarak, tablet arkadanbasınca çıkan cinsten değildir. Tablet karşısına gelen kağıt kısmın kaldırılmasıylaçıkmakta ve böylelikle tek tablet olarak çıkarılmaktadır. Her kutu 10 tablet içerir.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”neuygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Pfizer PFE İlaçları A.Ş.

Muallim Naci Cad. No:55 34347 Ortaköy/İSTANBULTel : 0 212 310 70 00Faks : 0 212 310 70 58

17

RUHSAT NUMARASI

8.

96/96

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 31.03.1995 Ruhsat yenileme tarihi: 16.10.2009

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

18

İlaç Bilgileri

Felden Flash 20 Mg Tablet

Etken Maddesi: Piroksikam

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Felden Flash 20 Mg Tablet - KUB
  • Felden Flash 20 Mg Tablet - KT
  • Google Reklamları

    İlgili İlaçlar

  • Felden Flash 20 Mg 10 Tablet
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.