Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Vardemol % 1 Enjeksiyonluk Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

VARDEMOL %1 enjeksiyonluk çözelti

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her bir flakon (30 mL);

Lauromakrogol 400 (Polidokanol)..................300 mg

Yardımcı madde(ler):

Etanol %96.............................................1260 mg

Potasyum dihidrojen fosfat............................25,5 mg

Disodyum hidrojen fosfat dihidrat...................72 mg

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Enjeksiyonluk çözelti

Berrak, renksizden çok açık yeşilimsi sarı renkte çözelti

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

VARDEMOL akut kanamalı özofagus varislerinin endoskopik sklerizasyon ile tedavisinde kullanılır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Toplam kg vücut ağırlığı başına 4 mg olan lauromakrogol 400 dozu (vücut ağırlığı 70 kg olan bir hastada bu değer 28 mL'dir) gerek görülen istisnai durumlarda bir miktar aşılabilir.Önerilen doz, kanama duruncaya (hemositaz) kadar 1 mL'lik kısımlar halinde 5-15 mL'dir.

1

Uygulama şekli:

VARDEMOL, intravenöz, subepitelyal ya da submukoz enjeksiyon yoluyla uygulanır.

Enjeksiyonlar tercihen paravenöz (submukoz, subepitelyal) yolla özofagusun alt üçte birlik kısmına, kardiyadan başlanarak uygulanmalıdır. Uygulamayı yapan uzmanın deneyimine vetercihine bağlı olarak, intravasküler ya da kombine intravasküler ve paravenöz endoskopikenjeksiyonların uygulanması mümkündür. Kombine yöntemde, büyük varisler söz konusuysa,damarları sıkıştırmak için önce paravenöz, submukoz infiltrasyon yoluyla maksimum 5 mLVARDEMOL verilir. Bunun ardından, terapötik amaçlarla intimada istenen hasarıindükleyerek erken trombozun gelişmesini sağlamak amacıyla 1-2 mL VARDEMOL ileintravasküler enjeksiyonlar uygulanır. Özofagogastrik bileşkede uygulanan daireselskleroterapi, kanama riski taşıyan özofagus varislerinin elimine edilmesi için genellikle yeterliolmaktadır. İkinci uygulama genellikle yaklaşık 7 gün sonra yapılır. Bu süre 1-2 günuzatılabilir ya da kısaltılabilir (hastanın durumuna ve uygulamayı yapan uzmanın deneyiminebağlı olarak).

Büyük delikli kanülleri olan esnek endoskoplar tercih edilmelidir. Kanama devam ettiği takdirde cihazın biyopsi kanalıyla yıkama yapılarak özofagus temizlenir.

İntravasküler enjeksiyonlar uygulanıyorsa, cihaza takılı balon kullanılarak sklerozan maddenin sistemik dolaşıma geçişi önlenebilir veya en azından azaltılabilir.

4.3. Kontrendikasyonlar

VARDEMOL kullanımı, akut şok durumundaki hastalarda ve lauromakrogol 400'e ya da VARDEMOL'ün bileşimindeki diğer maddelerden herhangi birine karşı alerjisi olanhastalarda kesinlikle kontrendikedir.

Kanamalı özofagus varisleri yaşamı tehdit edici akut bir durum olduğundan, göz önünde bulundurulması gereken başka herhangi bir kontrendikasyon bulunmamaktadır.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Özofagus varislerinin sklerizasyon ile tedavisinde daha yüksek lauromakrogol 400 (polidokanol) konsantrasyonları hiçbir zaman kullanılmamalıdır. Böyle bir uygulama ağırnekroz ve sekellerinin gelişmesine yol açabilir, bu durum rüptürle dahi sonuçlanabilir.

Bu tıbbi ürün sadece tek kullanıma yöneliktir, kalan miktarlar atılmalıdır.

VARDEMOL %5 (hacim/hacim) alkol içerir.

2

VARDEMOL potasyum içerir; fakat bu değer her bir ampulde 1 mmol (39 mg)'den düşüktür; yani esasında “potasyum içermez”.

VARDEMOL sodyum içerir; fakat bu değer her bir ampulde 1 mmol (23 mg)'den düşüktür; yani esasında “sodyum içermez”.

Acil durum önlemleri, belirtiler ve antidotlar:

Çok seyrek durumlarda, majör bir komplikasyon olarak anafilaktik şok meydana gelebilir. Böyle durumlar için uygun bir acil durum kiti hazır bulundurulmalıdır.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Lauromakrogol 400 bir lokal anesteziktir. Diğer anesteziklerle bir gün içerisinde kombinasyon halinde kullanıldığı takdirde, bu anesteziklerin kardiyovasküler sistem üzerindeaditif etkiye yol açma riski vardır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon):

Doğum kontrol yöntemleriyle bilinen bir etkileşimi bulunmamaktadır.

VARDEMOL kullanan ve çocuk doğurma potansiyeli bulunan veya gebe kalmayı planlayan kadınların doktora danışmaları ve uygun bir kontrasepsiyon yöntemi ile gebeliktenkorunmaları önerilir.

Gebelik dönemi

VARDEMOL kesinlikle gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır. VARDEMOL'ün gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiş, fakat teratojenik potansiyel gözlenmemiştir (bkz. Bölüm 5.3).

Laktasyon dönemi

İnsanlarda lauromakrogol 400'ün anne sütüne geçme olasılığıyla ilgili herhangi bir araştırma yapılmamıştır. Emzirme döneminde sklerozasyon ile tedavi gerektiği takdirde emzirmeye 2-3gün ara verilmesi tavsiye edilir.

3

Üreme yeteneği/Fertilite

Lauromakrogol 400'ün üreme yeteneği üzerindeki etkisi ile ilgili klinik öncesi güvenlilik çalışmaları yapılmıştır. İnsanlarda lauromakrogol 400'ün fertilite üzerindeki etkisi hakkındahiçbir veri mevcut değildir. Erkek ve dişi sıçanlarda lauromakrogol 400'ün üremeperformansı üzerinde hiçbir etkisi yoktur (bkz. Bölüm 5.3).

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

VARDEMOL'ün taşıt ve makine kullanma yeteneği üzerinde bilinen herhangi bir olumsuz etkisi yoktur.

4.8. İstenmeyen etkiler

Akut kanamalı özofagus varislerinin lauromakrogol 400 ile endoskopik sklerizasyon ile tedavisinden sonra advers ilaç reaksiyonlarının görülmesi çok yaygın olarak rastlanan birdurumdur. Bununla birlikte, tek tek advers olayların şiddeti ve sıklığı altta yatan hastalığınşiddetine ve terapötik duruma bağlıdır (örneğin, sürekli ya da aralıklı kanama).

Çoğu durumda, hangi advers reaksiyonların metodolojiden kaynaklandığı (yani cihaz kullanımı nedeniyle ortaya çıktığı), hangilerine lauromakrogol 400'ün neden olduğu tamolarak ayırt edilememektedir. Klinik çalışmaları da içeren lauromakrogol 400 ile sklerizasyontedaviden sonra belirtilen sıklık düzeylerinde aşağıdaki advers reaksiyonlar gözlenmiştir:

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygın olmayan: Bakteremi

(Kist ve polipler dahil olmak üzere) iyi huylu ve kötü huylu neoplazmalar

Çok seyrek: Özofagal skuamoz hücre kanseri (etiyolojisi bilinmeyen, muhtemelen temelinde bir hastalık yatan)

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Çok seyrek: Anafilaktik reaksiyonlar, astım, anjiyoödem, jeneralize ürtiker

4

Sinir sistemi hastalıkları

Çok seyrek: Baş dönmesi, parestezi

Göz hastalıkları

Çok seyrek: Görme bozuklukları

Kardiyak hastalıklar

Çok seyrek: Bradikardi, kardiyak arrest

Vasküler hastalıklar

Seyrek: Pulmoner emboli

Çok seyrek: Dolaşım kollapsı, şok

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Çok yaygın: Göğüs ağrısı

Yaygın: Plevral efüzyon, mediyastinit, pnömoni, dispne Yaygın olmayan: Pnömotoraks

Çok seyrek: Akut solunum sıkıntısı sendromu, şilotoraks, pulmoner ödem

Gastrointestinal hastalklar

Çok yaygın: Özofagus hemorajisi, disfaji, özofagus stenozu

Yaygın: Özofagus perforasyonu

Seyrek: Özofagobronşiyal fistül, özofagus diskinezisi

Çok seyrek: Tat duyusu değişikliği, bulantı, psödodivertiküler hastalık

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Çok yaygın: Enjeksiyon yerinde ülser, nekroz, pireksi

Araştırmalar

Çok seyrek: Düşük tansiyon

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine

5

olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Lokal ve slstemik reaksiyonlarda artış beklenmektedir (bkz. Bölüm 4.4 ve 4.5).

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Lokal enjeksiyonla uygulanan sklerozan ajan ATC kodu: C05BB02

Etki mekanizması:

Lauromakrogol 400, konsantrasyon ve hacme bağlı olarak kan damarlarının endoteline hasar verici bir etkiye sahiptir. Bu özellik fibröz dokuya dönüşümüne neden olur. Perivasküleruygulama sonrasında lokal ödem oluşumu, özofagus duvarının varis kompresyonuna vesklerozuna yol açar. Ayrıca, lauromakrogol 400, lokal anestetik etkiye ve

in vitro5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


37 mg 14C-lauromakrogol 400, altı sağlıklı deneğe yüksek oranda seyreltilmiş çözelti halinde, büyük safen vene uygulama yoluyla verilmiştir. Lauromakrogol 400'ün plazmadakonsantrasyon-zaman seyri bifazik özellikte olmuştur. AUC® değeri 3,16 mcg x saat/mL'dir.Bir başka çalışmada, varisli 6 hastada (çap>3 mm) %3 lauromakrogol 400'ün tedavisindensonra metabolize olmamış lauromakrogol 400 moleküllerinin plazma konsantrasyonlarısaptanmıştır. AUC® değeri 6,19-10,9 mcg x saat/mL'dir.

Dağılım:


Dağılım hacmi 17,9 L olarak bulunmuştur.

6

Biyotransformasyon:


Klinik olmayan çalışmalar lauromakrogol 400'ün kısmen metabolize olduğunu göstermiştir. Ağırlıklı olarak, hepatik sitokrom P450 enzimleri farklı polimerizasyon derecesine sahipürünlere veya metabolitlere parçalanır. Lauromakrogol 400, yağlı alkollere metabolizeedilmiştir ve B-oksidasyona uğramıştır.

Eliminasyon:


Lauromakrogol 400 ve işaretli metabolitlerinin terminal eliminasyon yarı ömrü 4,09 saat olarak bulunmuştur. Total klerens ise 11,68 L/saattir. Uygulanan dozun %89'u ilk 12 saatiçerisinde kandan elimine edilmiştir.

Bir başka çalışmada, varisli 6 hastada (çap>3 mm) %3 lauromakrogol 400 tedavisinden sonra metabolize olmamış lauromakrogol 400 moleküllerinin plazma konsantrasyonlarısaptanmıştır.

Değişmemiş bileşenlerinin plazma yarı ömrü 0,94 - 1,27 saat, ve AUC® değeri 6,19-10,9 mcg x saat/mL'dir.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:


Lauromakrogol 400'ün farmakokinetik özellikleri doz doğrusallığı göstermiştir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Hayvan deneylerinde, lauromacrogol 400'ün nispeten düşük bir akut toksisiteye sahip olduğu gözlenmiştir. Güvenlilik farmakolojisi çalışmalarında negatif kronotropik, inotropik vedromotropik etkiler gözlenmiş ve kan basıncında düşüş saptanmıştır. Eş zamanlı olarak diğerlokal anestezikler verildiğinde ilave antiaritmik etkiler gözlenmiştir. Tekrarlananlauromakrogol 400 uygulamasından sonra, araştırılan tüm türlerdeki hayvanlardabağırsaklarda, böbreküstü bezlerinde ve karaciğerde (tavşanlarda bunlara ek olarakböbreklerde) önemli histolojik değişiklikler gözlenmiştir.

Lauromakrogol 400, araştırılan tüm türlerde hematüriye neden olmuştur. 4 mg/kg vücut ağırlığı/gün ya da daha yüksek dozlarda, erkek sıçanlarda karaciğer ağırlığında artışgörülmüştür. 14 mg/kg/gün ya da daha yüksek dozlarda ise ALAT/GPT ve ASAT/GOTaktivitesinde artış görülmüştür.

7

Mutajenite:

Lauromakrogol 400

in vitroin vivoin vitro

testharicinde, tüm testlerin sonuçları negatif bulunmuştur. Bununla birlikte, tıbbi ürün talimatlarauyularak kullanıldığı takdirde, herhangi anlamlı bir klinik genotoksik potansiyelbeklenmemektedir.

Üreme toksisitesi

Lauromakrogol 400'ün birkaç hafta boyunca ya da organogenez esnasında her gün intravenöz uygulanması, sıçanlarda erkek ya da dişi fertilitesi ya da erken embriyo gelişimi üzerindeherhangi bir etkiye neden olmamıştır. Aynı zamanda sıçanlarda ya da tavşanlarda teratojeniketkileri indüklememiştir; fakat maternal toksik doz aralığında embriyotoksik ve fötotoksiketkiler (embriyo/fötal mortalitede artış, fötal ağırlıkta azalma) görülmüştür. Organogenezesnasında uygulama art arda 4 gün olacak şekilde aralıklarla sınırlandığında, maternal toksiketki ya da embriyotoksik/fötotoksik etkiler ortaya çıkmamıştır (tavşanlarda).

Gebeliğin geç döneminde ve emzirme döneminde annelerine iki günde bir intravenöz lauromakrogol 400 uygulanan sıçanlarda perinatal ve postnatal gelişim, davranış ve üremedeherhangi bir bozulma olmamıştır. Lauromakrogol 400, sıçanlarda plasental bariyeri geçer.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Etanol %96

Potasyum dihidrojen fosfat Disodyum hidrojen fosfat dihidratEnjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

Bu tıbbi ürüne ait geçimlilik çalışmaları olmadığından diğer tıbbi ürünlerle karıştırılarak kullanılmamalıdır.

6.3. Raf ömrü

24 ay

8

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25 °C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Bu flakon tek kullanımlıktır. Kullanımdan sonra kalan kısım atılmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

VARDEMOL, 30 mL çözelti içeren 30 mL kapasiteli tip I renksiz 1 adet cam flakon içerisinde pazarlanmaktadır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliklerine uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

VEM İLAÇ San. ve Tic. A. Ş.

Maslak Mahallesi AOS 55. Sokak 42 Maslak A Blok Sit. No: 2/134Sarıyer/İSTANBUL

8. RUHSAT NUMARASI

2022/143

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 24.03.2022 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

9

İlaç Bilgileri

Vardemol % 1 Enjeksiyonluk Çözelti

Etken Maddesi: Lauromakrogol 400

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.