Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Nelaramax 250 Mg/50 Ml Iv İnfüzyonluk Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

¡ Bu ilaç ek izlemeye tabidir. Bu üçgen yeni güvenlilik bilgisinin hızlı olarak belirlenmesini sağlayacaktır. Sağlık mesleği mensuplarının şüpheli advers reaksiyonları TÜFAM'abildirmeleri beklenmektedir. Bakınız Bölüm 4.8 Advers reaksiyonların raporlanması.

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

NELARAMAX 250 mg/50 ml IV infüzyonluk çözelti Steril-Sitotoksik

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her bir ml çözelti 5 mg nelarabin içerir.

Her flakonda 50 ml çözelti içinde 250 mg nelarabin bulunur.

Yardımcı maddeler:

Her 50 ml'lik flakon 88,51mg sodyum içerir.

Yardımcı maddelerin tam listesi için, bakınız bölüm 6.1.

3. FARMASÖTİK FORM

İnfüzyon çözeltisi Berrak, renksiz çözelti

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonları

NELARAMAX, hastalığı en az iki kemoterapi rejimiyle tedaviye yanıt vermeyen veya tekrarlayan T hücreli akut lenfoblastik lösemi (T-ALL) ve T hücreli lenfoblastik lenfoma (T-LBL) hastalarının tedavisi için endikedir.

Bu hastalıklarda az hasta popülasyonu bulunması nedeniyle, bu endikasyonları destekleyecek bilgiler sınırlı verilere dayanmaktadır.

4.2. Pozoloji ve uygulamaekli

NELARAMAX yalnızca sitotoksik ajanların kullanımında deneyimli bir doktorun gözetimi altında uygulanmalıdır.

Pozoloji/Uygulama sıklıı ve süresi:

Trombositler dahil tam kan sayımı düzenli olarak izlenmelidir (bkz. Bölüm 4.4 ve 4.8).

1 / 15

Pozoloji:

Yetişkin ve ergenlerde (16 yaş ve üzeri)

Yetişkinler ve 16 yaş ve üzeri ergenler için önerilen nelarabin dozu 1500 mg/m2'dir. 1.,3. ve

5.günde ve tekrarlanan her 21 günde iki saatten fazla olacak şekilde intravenöz olarak uygulanır.

Çocuklar ve ergenler (21 yaş ve altı)

Çocuklar ve ergenler (21 yaş ve altı) için önerilen nelarabin dozu, 650 mg / m2'dir. Birbirini takip eden 5 gün süre ile damar içine günde bir saatten fazla olacak şekilde uygulanır, her 21günde bir tekrar edilir.

Klinik çalışmalarda, 650 mg/m2 ve 1500 mg/m2 doz olan her iki doz da yaş aralığı 16 ile 21 yaş hastalarda kullanılmıştır. Etkinlik ve güvenlik, her iki doz için de benzerdir. Reçeteyiyazan hekim, bu yaş aralığındaki hastaları tedavi ederken hangi dozun uygun olabileceğinikarar vermelidir.

4 yaşın altındaki hastalar için sınırlı klinik farmakoloji verileri mevcuttur (bkz. Bölüm 5.2).

Uygulama yöntemi:

NELARAMAX, yalnızca intravenöz kullanım içindir ve uygulamadan önce seyreltilmemelidir. Uygun nelarabin dozu, polivinilklorür (PVC) veya etil vinil asetat (EVA)infüzyon torbalarına veya cam kaplara aktarılmalı ve yetişkin hastalarda iki saatlik infüzyonolarak ve pediyatrik hastalarda bir saatlik infüzyon olarak intravenöz olarak uygulanmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek yetmezlii:

Nelarabin, böbrek yetmezliği olan kişilerde çalışılmamıştır. Nelarabin ve 9

--D--Karaciğer yetmezliği:

Nelarabin, karaciğer yetmezliği olan hastalarda çalışılmamıştır. Bu hastalar dikkatle tedavi edilmelidir.

Pediyatrik popülasyon:

Pediatrik hastalarda nelarabin kullanımı ile ilgili yeterli sayıda veri bulunmamaktadır.

Geriyatrik popülasyon:


Belge Do


lZW56£W56ZlAxQ3NRQ3NRZmxXZlAxRG83 . .Belge Takip Adresi :https;//www1turJdye.gov.tr/saglik-ljtck-ebys

/e

üstü hastalarda yeterli sayıda veri bulunmamaktadır. (bkz. Bölüm 4.4 ve 5.2).

t Kodu:

yaş ve üstü

2 / 15

4.3. Kontrendikasyonlar

Nelarabin veya ilacın formülasyonunda bulunan herhangi bir içeriğe karşı aşırı duyarlı olduğu bilinen kişilerde kullanılmamalıdır.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Nelarabin kullanımıyla nörolojik reaksiyonlar bildirilmiştir. Bu reaksiyonlar arasında şiddetli uyku hali, zihin bulanıklığı ve koma dahil değişen zihinsel durumlar, nöbetler,ataksi ve status epileptikus dahil merkezi sinir sistemi etkileri ile uyuşma ve parestezidenmotor güçsüzlüğe ve felce kadar değişen hipoestezi dahil olmak üzere periferik nöropatiyer almaktadır. Ayrıca Guillain-Barre Sendromuna benzer şekilde demiyelinizasyon veartan periferik nöropatiler ile ilişkili reaksiyonlar bildirilmiştir. (bkz. Bölüm 4.8).

Nörotoksisite, nelarabinin doz sınırlayıcı toksisitesidir. Bu reaksiyonlardan tam iyileşme her zaman nelarabinin kesilmesi ile gerçekleşmemiştir. Bu nedenle, nörolojikreaksiyonların yakından izlenmesi şiddetle tavsiye edilir ve yüksek nörolojikreaksiyonların ilk belirtisinde nelarabin kesilmelidir.

Daha önce veya aynı anda intratekal kemoterapi gören veya daha önce kraniospinal radyasyon tedavisi gören hastalar, potansiyel olarak nörolojik advers olaylar açısındanyüksek risk altındadır (bkz. bölüm 4.2-doz modifikasyonu) ve bu nedenle eşzamanlıintratekal tedavi ve / veya kraniospinal radyasyon tedavisi tavsiye edilmez.

Canlı organizma aşısı kullanılarak yapılan bağışıklama, bağışıklığı zayıflamış konakçılarda enfeksiyona neden olma potansiyeline sahiptir. Bu nedenle, canlı organizma aşıları ileaşılama tavsiye edilmez.

Lökopeni, trombositopeni, anemi ve nötropeni (ateşli nötropeni dahil) nelarabin tedavisi ile ilişkilendirilmiştir. Trombositler dahil tam kan sayımı düzenli olarak izlenmelidir (bkz.Bölüm 4.2 ve 4.8).

Nelarabin alan hastalardan, tümör lizis sendromu riski olan hastalarda hiperüriseminin kontrol altına alınabilmesi için standart tıbbi uygulamaya göre intravenöz hidrasyon almalarıönerilir. Hiperürisemi riski taşıyan hastalar için allopurinol kullanımı düşünülmelidir.

Özel popülasyonlar Geriyatrik popülasyon:

Nelarabin ile ilgili klinik çalışmalar, 65 yaş ve üstü yeterli sayıda hasta sayısını içermemektedir. Keşif çalışmaları kapsamındaki analizlerde, artan nörolojik advers olayoranları ile artan yaş, özellikle 65 yaş ve üstü ilişkili görünmektedir.

3 / 15

Kanserojenite ve mutajenite


Nelarabin için kanserojenlik testi yapılmamıştır. Ancak nelarabin, memeli hücrelerinde genotoksik olduğu bilinmektedir (bkz. bölüm 5.3).

Sodyum içeriği:

Bu tıbbi ürün flakon (50 ml) başına 88,51 mg sodyum (ve 4,50 mg sodyum klorür) içerir. Bu durum kontrollü sodyum diyetinde olan hastalarda dikkate alınmalıdır.

4.5. Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Nelarabin ve ara-G,

in vitro

olarak majör hepatik sitokrom P450 (CYP) izoenzimleri CYP1A2, CYP2A6, CYP2B6, CYP2C8, CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6 veya CYP3A4'ünaktivitelerini önemli ölçüde inhibe etmemiştir.

Pentostatin gibi adenozin deaminaz inhibitörleri ile kombinasyon halinde nelarabinin birlikte uygulanması tavsiye edilmemektedir. Eşzamanlı uygulama, nelarabinin etkinliğiniazaltabilir ve / veya her iki aktif maddenin advers olay profilini değiştirebilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlara ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyona ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik Kategorisi: D

Çocuk dourma potansiyeli bulunan kadınlar/ Doum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Hem cinsel olarak aktif erkekler hem de kadınlar, NELARAMAX ile tedavi sırasında etkili doğum kontrol yöntemleri kullanmalıdır. Eşleri hamile olan veya hamile olabilecekerkeklerin, nelarabin tedavisi sırasında ve tedavinin kesilmesini izleyen en az üç ay boyuncaprezervatif kullanmalıdır.

Gebelik dönemi

Hamile kadınlarda nelarabin kullanımına ilişkin veri yoktur.

Hayvanlarda yapılan çalışmalar üreme toksisitesi göstermiştir (bkz. Bölüm 5.3). İnsanlardaki potansiyel risk bilinmemektedir, ancak hamilelik sırasında maruzkalınması muhtemelen fetüste anomalilere ve malformasyonlara neden olabilir.

4 / 15

Nelarabin, gerekli olmadıkça hamilelik sırasında kullanılmamalıdır. Nelarabin tedavisi sırasında bir hasta hamile kalırsa, fetüsün için olası riskleri konusundabilgilendirilmelidir

Laktasyon dönemi

Nelarabin veya metabolitlerinin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Yenidoğan / bebek için bir risk göz ardı edilemez. NELARAMAX ile tedavi sırasında emzirmedurdurulmalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

Nelarabinin insanlarda doğurganlık üzerindeki etkisi bilinmemektedir. Bileşiğin farmakolojik etkisine bağlı olarak, doğurganlık üzerinde istenmeyen etkiler olabilir.Buna bağlı olarak uygun aile planlaması hastalarla görüşülmelidir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Nelarabin, araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde büyük etkiye sahiptir.

Nelarabin ile tedavi edilen hastalarda, tedavi sırasında ve tedaviden sonraki birkaç gün boyunca uyku hali görülebileceğinden hastalar araç veya makine kullanırken dikkatliolmaları konusunda uyarılmalıdırlar.

4.8. İstenmeyen etkiler

Nelarabin merkezi klinik çalışması tavsiye edilen dozlarda yetişkinlerde (1500 mg/m2) ve çocuklarda (650 mg/m2), sırasıyla 103 yetişkin ve 84 çocuk hastaya ait verileredayanmaktadır. En sık meydana gelen yan etkiler yorgunluk; gastrointestinal bozukluklar;hematolojik bozukluklar; solunum bozuklukları; sinir sistemi bozuklukları (uyku hali,periferal nörolojik bozukluklar [duyusal ve motor], baş dönmesi, hipoestezi, parestezi, başağrısı); ve yüksek ateştir. Nörotoksisite, nelarabin tedavisi ile ilişkili doz sınırlayıcıtoksisitedir (bkz. Bölüm 4.4).

Tüm ilaçlarda olduğu gibi, NELARAMAX'ın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor).

5 / 15

Advers Reaksiyonlar

Yetişkinler (1500 mg/m2) N=103

Çocuklar (650 mg/m2) N=84

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Enfeksiyon (bunlarla sınırlı olmamak üzere; sepsis,bakteremi, pnömoni, mantarenfeksiyonu dahil)

Çok yaygın: 40 (%39)
Çok yaygın: 13 (%15)

İyi huylu, kötü huylu ve tanımlanmamış neoplazmalar (kistler ve polipler dahil)

Tümör lizis sendromu (acil durumda kullanılan vemerkezi olmayançalışmalardan elde edilenverilere bakın)

Yaygın: 1 (%1)
Yok

Kan ve lenf sistem hastalıkları

Febril nötropeni
Çok yaygın: 12 (%12)
Yaygın: 1 (%1)
Nötropeni
Çok yaygın: 83 (%81)
Çok yaygın: 79 (%94)
Lökopeni
Yaygın: 3 (%3)
Çok yaygın: 32 (%38)
Trombositopeni
Çok yaygın: 89 (%

86

)
Çok yaygın: 74 (%

88

)
Anemi
Çok yaygın: 102 (%99)
Çok yaygın: 80 (%95)

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Hipoglisemi
Yok
Yaygın: 5 (%

6

)
Hipokalsemi
Yaygın: 3 (%3)
Yaygın: 7 (%

8

)
Hipomagnezemi
Yaygın: 4 (%4)
Yaygın: 5 (%

6

)
Hipokalemi
Yaygın: 4 (%4)
Çok yaygın: 9 (%11)
Anoreksi
Yaygın: 9 (%9)
Yok

Psikiyatrik hastalıkları

Kafa karışıklığı durumu
Yaygın:

88

)
Yaygın: 2 (% 2)

Sinir sistemi hastalıkları

Nöbetler (konvülsiyonlar, grand mal konvülsiyonlar,status epileptikus dahil)

Yaygın: 1 (% 1)
Yaygın: 5 (%

6

)

Amnezi

Yaygın: 3 (%3)
Yok

Uyuklama

Çok yaygın: 24 (%23)
Yaygın:

6

(%7)

Periferik nörolojik bozukluklar (duyusal vemotor)

Çok yaygın: 22 (%21)
Çok yaygın: 10 (%12)

Hipoestezi

Çok yaygın: 18 (%17)
Yaygın: 5 (%

6

)

Parestezi

Çok yaygın: 15 (%15)
Yaygın: 3 (%4)

Ataksi Bu belge,

Yaygın. 9 (%9)
Yaygın: 2 (%2)

6

/ 15
Denge bozukluğu
Yaygın: 2 (%2)
Yok
Titreme
Yaygın: 5 (%5)
Yaygın: 3 (%4)
Baş dönmesi
Çok yaygın: 22 (%21)
Yok
Baş ağrısı
Çok yaygın: 15 (%15)
Çok yaygın: 14 (%17)
Disguzi
Yaygın: 3 (%3)
Yok

Göz hastalıkları

Bulanık görme
Yaygın: 4 (%4)
Yok

Vasküler hastalıkları

Hipotansiyon
Yaygın:

88

)
Yok

Solunum, göğüs bozukluları ve mediastinal hastalıkları

Plevral efüzyon
Yaygın: 10 (%10)
Yok
Solunum güçlüğü
Yaygın: 5 (%5)
Yok
Dispne
Çok yaygın: 21 (%20)
Yok
Öksürük
Çok yaygın: 26 (%25)
Yok

Gastrointestinal hastalıkları

İshal
Çok yaygın: 23 (%22)
Yaygın: 2 (%2)
Stomatit
Yaygın:

88

)
Yaygın: 1 (%1)
Kusma
Çok yaygın: 23 (%22)
Yaygın:

8

(%10)
Karın ağrısı
Yaygın: 9 (%9)
Yok
Kabızlık
Çok yaygın: 22 (%21)
Yaygın: 1 (%1)
Mide bulantısı
Çok yaygın: 42 (%41)
Yaygın: 2 (%2)

Hepatobiliyer hastalıkları

Hiperbilirübinemi

Yaygın: 3 (%3)
Yaygın:

8

(%10)

Transaminazlarda artış

Yok
Çok yaygın: 10 (%12)

Aspartat aminotransferaz artışı

Yaygın:

66

)
Yok

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Kas Güçsüzlüğü

Yaygın:

88

)
Yok

Miyalji

Çok yaygın: 13 (%13)
Yok

Artralji

Yaygın: 9 (%9)
Yaygın: 1 (%1)

Sırt ağrısı

Yaygın:

88

)
Yok

Kol ve bacaklarda ağrı

Yaygın: 7 (%7)
Yaygın: 2 (%2)

Rabdomiyoliz, kan kreatin fosfokinaz artışı (bkz."Pazarlama sonrası veriler")

Nadir: Yok
Nadir: Yok

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Kan kreatinin artışı
Yaygın: 2 (%2)
Yaygın: 5 (%

6

)

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalı

dar

5

— BU Belge, Ödem :

güvemi eıeKironiK imza ııçjmza atım ıştır. nǧkyaygın:11

3(%1'1)if
Yok
7 / 15
Anormal yürüyüş
Yaygın:

66

)
Yok
Periferik ödem
Çok yaygın: 15 (%15)
Yok
Yüksek ateş
Çok yaygın: 24 (%23)
Yaygın: 2 (%2)
Ağrı
Çok yaygın: 11 (%11)
Yok
Yorgunluk
Çok yaygın: 51 (%50)
Yaygın: 1 (%1)
Asteni
Çok yaygın: 18 (%17)
Yaygın: 5 (%

6

)

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar


Yetişkin popülasyonda biyopsi ile donmış progresif multifokal lökoensefalopati ile ilgili tek bir ek rapor bulunmaktadır.

Nelarabin tedavisi alan hastalarda bazen ölümcül fırsatçı enfeksiyonlara dair raporlar alınmıştır.

Sinir sistemi bozuklukları


Guillain-Barre sendromuna benzer görünümde demiyelinizasyon ve yükselen periferik nöropatiler ile ilişkili olaylar bildirilmiştir.

İki pediyatrik hastada ölümcül nörolojik olay meydana gelmiştir.

ABD Ulusal Kanser Enstitüsü (NCI) çalışmaları / acil durumda kullanım programı ve faz I çalışmalarından elde edilen veriler


Merkezi klinik çalışmalarda görülen advers reaksiyonlara ek olarak, ABD Ulusal Kanser Enstitüsü çalışmaları/acil durumda kullanım programı (694 hasta) ve Faz I (181 hasta) olmaküzere nelarabin çalışmalarından 875 hastadan veri elde edilmiştir. Bu verilere dayanarakaşağıdaki ek yan etkiler görülmüştür:

• İyi huylu ve kötü huylu neoplazmalar (kistler ve polipler dahil); tümör lizis sendromu (7 vakada görülmüştür (bkz. Bölüm 4.2 ve 4.4))

Pazarlama sonrası veriler


Nelarabinin onay sonrası kullanımı sırasında rabdomiyoliz ve kan kreatin fosfokinazında artış tespit edilmiştir. Bu, aniden gelişen vakalara ait raporlar, devam eden çalışmalardankaynaklanan ciddi advers olayları içerir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-

Belge Do


orkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys0008i5S)i5S)

84.9.Doz aımı ve tedavisi

Doz aşımı vakası bildirilmemiştir.

Nelarabin için klinik araştırmalarda günlük doz 75 mg/kg (yaklaşık 2250 mg/m2) kadar uygulanmıştır.

Pediatrik bir hastaya 5 gün boyunca günlük, 60 mg/kg doza kadar (yaklaşık olarak 2400 mg/m2), 5 yetişkin hasta için 5 gün, günlük 2900 mg/m

2

ye kadar, 1, 3 ve 5. günde 2 yetişkindaha dahil edilerek uygulanmıştır.

Nelarabin doz aşımının şiddetli nörotoksisite (muhtemelen felç, koma dahil), miyelosupresyon ve potansiyel olarak ölüme neden olması muhtemeldir.

22002

dozda2 gün 1, 3 ve 5, her 21 gün ara ile verilen 2 hastada 3. sınıf artan duyusal nöropati gelişmiştir.İki hastanın MRG incelemeleri servikal omurgada bir demiyelinizasyon sürecini kanıtlayanbulgular göstermiştir.

Nelarabin doz aşımı için bilinen bir antidot yoktur. İyi klinik uygulamaları ile uyumlu destekleyici bakım sağlanmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER 5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Antineoplastik ajanlar, antimetabolitler, pürin analogları ATC kodu: L01BB07

Etki mekanizması


Nelarabin, deoksiguanozin analoğu ara-G'nin bir ön ilacıdır. Nelarabin, adenosin deaminaz (ADA) ara-G'ye ve daha sonra deoksiguanozin ile hücre içi olarak fosforilekinaz vedeoksisitidin kinazı 5'-monofosfat metabolitine dönüştürür. Monofosfat metaboliti dahasonra aktif 5'-trifosfat formu olan ara-GTP'ye dönüştürülür. Lösemik blastlarda ara-GTPbirikimi, ara-GTP'nin deoksiribonükleik aside (DNA) tercihli katılımına izin vererek, DNAsentezinin inhibisyonuna yol açar. Bu da hücre ölümüyle sonuçlanır. Diğer mekanizmalarnelarabinin sitotoksik etkilerine katkıda bulunabilir.

In vitro,

T hücreleri, nelarabininsitotoksik etkilerine B hücrelerinden daha duyarlıdır.

Klinik Çalışmalar


k-titck-ehys

avi edilen

Nükseden veya tedavisi zor T-ALL ve T-LBL'de yetişkinlerde klinik çalışma

Kanser ve Lösemi Grup B ve Güneybatı Onkoloji Grubu tarafından yürütülen açık etiketlibir çalışmada, nelarabinin güvenliliği ve etkinliliği T hücreli akut lenfoblastik lösemi (T-ALL) veya lenfoblastik lenfoma (T-LBL) olan 39 yetişkinde değerlendirilmiştir. En az ikibaşlangıç dozunda, yaşları 16 ile 65 arasında değişen (ortalama 34) yetişkinin 39 yetişkinin28'inde tekrar etmiştir. 1500 mg/m2/gün dozunda Nelarabin, 21 günlük bir döngünün 1, 3 ve

Belge Doma Kcjdu: lZW5j6ZW56ZlAxQ3NRQ3NRZmxXZlAxRGg3 . Belge Takip Adresi:https:/A^ww.turkiye.goy.tr/saglil

5. günlerinde iki saat boyunca intravenöz olarak uygulanmıştır. Nelarabin ile ted<

9 / 15

28 hastadan 5'i (%18) [%95 CI:

% 6-%68

-% 41] hematolojik iyileşmeolmaksızın yanıt elde edilmiştir. Uygulamaya her iki cevap sınıflandırmasında da tam yanıtsüresi 2,9 ila 11,7 hafta arasında değişmiştir. Yanıt süresi (her iki cevap sınıflandırmasında(n=5) aralık 15 ile 195+ hafta arasında değişmiştir. Ortalama toplam sağkalım 20,6 haftadır[%95 CI: 10,4-36,4]. Bir yılda sağkalım %29 [%95 CI: %12-%45].

Nükseden veya tedavisi zor T-ALL ve T-LBL'de pediyatrik klinik çalışma

Çocuk Onkoloji Grubu tarafından yürütülen açık etiketli, çok merkezli bir çalışmada,nelarabin 149'unda tekrarlayan veya tedavisi zor T hücreli akut lenfoblastik lösemi (T-ALL)veya T hücreli lenfoblastik lenfoma (T-LBL) olan < 21 yaşındaki 151 fazla intravenöz olarakuygulanmıştır.

84 hastadan 39'u önceden iki veya daha fazla başlangıç dozu almış ve önceden bir başlangıç dozu almış olan 31 hasta, her 21 günde bir 5 ardışık gün boyunca günde 1 saatin üzerindeintravenöz olarak uygulanan 650 mg/m2/gün nelarabin ile tedavi edilmiştir.

Önceden iki veya daha fazla başlangıç dozu almış 39 hastadan 5'i (% 13) [% 95 CI: % 4 - % 27] tam bir yanıt elde edilmiştir (kemik iliği blast sayımları <% 5, başka hastalık kanıtı yokve periferik kan sayımlarında tam iyileşme) ve 9 hastada da (% 23) [% 95 Cl: % 11-% 39]tam hematolojik iyileşme olmadan tedaviye karşı yanıt elde edilmiştir. Her ikisınıflandırmada da tedaviye yanıt süresi 4,7 ile 36,4 hafta arasında değişmiştir ve medyansağkalım süresi 13,1 haftadır [% 95 Cl:8.7-17,4] ve bir yılda sağkalım % 14 [% 95 CI: %3 -% 26] dür.

Önceki bir başlangıç dozu ile tedavi edilen 31 hastanın 13'ünde (%42) tedaviye karşı tam yanıt alınmıştır. Bu 31 hastadan dokuzu önceki başlangıç dozuna yanıt vermemiştir (tedaviyedirençli hastalar). Dokuz tedaviye dirençli hastanın da dördünden (%44) yanıt alınmıştır.

5.2. Farmakokinetik özellikler Genel Özellikler:

Nelarabin, deoksiguanozin analoğu ara-G'nin bir ön ilacıdır. Nelarabin, adenosin deaminaz (ADA) ara-G'ye ve daha sonra deoksiguanozin ile hücre içinde fosforile kinaz vedeoksisitidin kinazı 5'-monofosfat metabolitine dönüştürür. Monofosfat metaboliti dahasonra ara-GTP'den aktif 5'-trifosfata dönüştürülür. Lösemik blastlarda ara-GTP birikimi, ara-GTP'nin deoksiribonükleik aside (DNA) tercihli katılımına izin vererek DNA sentezinininhibisyonuna yol açar. Bu, hücre ölümüyle sonuçlanır. Diğer mekanizmalar nelarabininsitotoksik etkilerine katkıda bulunabilir.

In vitro,

T hücreleri, nelarabinin sitotoksiketkilerine B hücrelerinden daha duyarlıdır.

10 / 15

Dört Faz I çalışmasından elde edilen verileri kullanan bir çapraz çalışma analizinde, nelarabin ve ara-G'nin farmakokinetiği, 18 yaşın altındaki hastalarda ve tedaviye dirençlilösemi veya lenfomalı yetişkin hastalarda karakterize edilmiştir.

Emilim:


Plazma ara-G C

maksmaks

değerlerinden daha yüksektir. Bu da nelarabinin ara-G'yeyayılmasını ve hızlı dönüşümünü gösterir.

Yetişkin hastalarda iki saat boyunca 1500 mg/m

2maksinfmaksinfmaksmaks

ve AUC değerleri bu dozda 95,6 mcM (% 139) ve 2214mcM.sa (%263) dür.

622maksinfmaksinf

değerleri sırasıyla 60,1 mcM (%17) ve 212 mcM.sa (%18) dir.

Dağılım:


Nelarabin ve ara-G, 104 ila 2900 mg/m

2SS2222

(%25) dir.

Nelarabin ve ara-G,

in vitro

olarak insan plazma proteinlerine (%25'ten az) önemli ölçüde bağlanmaz ve bağlanma, 600 mcM'ye kadar nelarabin veya ara-G konsantrasyonlarındanbağımsızdır.

Günlük veya 1, 3, 5. gün uygulama programında nelarabin uygulamasından sonra plazmada nelarabin veya ara-G birikimi gözlenmemiştir.

Lösemik blastlardaki hücre içi ara-GTP konsantrasyonları, nelarabin uygulamasından uzun bir süre sonra ölçülebilmiştir.

Tekrarlanan nelarabin uygulaması ile hücre içi ara-GTP birikmiştir. 1, 3 ve 5. gün uygulama programında, 3. gündeki C

maks(0-t)1maks(0-t)

dir.

Belge Doma Kodu: lZW56ZW56ZlAxQ3NRQ3NRZmxXZlAxRG83 Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

11 / 15

Biyotransformasyon:


Nelarabin için ana metabolizma yolu, guanin oluşturmak için hidrolize giren ara-G'yi oluşturmak için adenosin deaminaz tarafından O-demetilasyondur. Ek olarak, bir miktarnelarabin, guanin oluşturmak için O-demetile olan metilguanini oluşturmak için hidrolizeedilir. Guanin, ürik asit elde etmek için daha fazla oksitlenen ksantin oluşturmak için N-deamine edilir.

Eliminasyon:


Nelarabin ve ara-G, sırasıyla yaklaşık 30 dakika ve 3 saatlik yarı ömürle plazmadan hızla elimine edilir. Bu bulgular, 1500 mg/m

22

(pediatri) dozuverilmiş tedaviye dirençli lösemili veya lenfomalı hastalarda tespit edilmiştir.

104 ila 2900 mg/m

22222

(%36)]karşılaştırılabilir.

Nelarabin ve ara-G böbreklerden kısmen atılır. 28 yetişkin hastada, 1. günde nelarabin infüzyonundan 24 saat sonra, nelarabin ve ara-G'nin ortalama üriner atılımı sırasıylauygulanan dozun %5,3 ve %23,2'sidir. 21 erişkin hastada renal klirens, nelarabin içinortalama 9 L/sa/m

22

(%83) dir.

Hücre içi ara-GTP'nin süresi uzadığından, eliminasyon yarı ömrü tam olarak tahmin edilememiştir.

Pediyatrik popülasyon

4 yaşın altındaki hastalar için sınırlı klinik farmakoloji verileri mevcuttur.

104 ila 2.900 mg/m

2

nelarabin dozları için birleşitirilmiş Faz 1 farmakokinetik verileri, nelarabin ve ara-G için klirens (Cl) ve Vss değerlerinin iki grup arasında karşılaştırılabilirolduğunu göstermektedir.

Pediyatrik popülasyonda nelarabin ve ara-G farmakokinetiği ile ilgili daha fazla veri diğer alt bölümlerde verilmiştir.

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:


Veri yoktur.

Belge Doma Kodu: 1ZW56ZW56Z1 AxQ3NRQ3NRZmxXZl AxRG83 Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

12 / 15

Özel popülasyonlardaki farmakokinetik özellikler

Cinsiyetin nelarabin veya ara-G plazma farmakokinetiği üzerinde etkisi yoktur. Aynı doz seviyesindeki hücre içi ara-GTP C

maks(0- t)

değerleri yetişkin kadınlardayetişkin erkek hastalara göre ortalamada 2-3 kat daha yüksektir.

Irkın nelarabin ve ara-G farmakokinetiği üzerindeki etkisi özel olarak çalışılmamıştır. Bir farmakokinetik / farmakodinamik çapraz çalışma analizinde, ırkın nelarabin, ara-G veyahücre içi ara-GTP farmakokinetiği üzerinde görünür bir etkisi bulunmamıştır.

Geriatrik populasyon

Yaşın nelarabin veya ara-G'nin farmakokinetiği üzerinde etkisi yoktur. Yaşlılarda daha sık görülen böbrek fonksiyonunda azalma, ara-G klirensini azaltabilir (bkz. Bölüm 4.2).

Hastalardaki karakteristik özellikler

Böbrek yetmezliği

Nelarabin ve ara-G'nin farmakokinetiği, böbrek yetmezliği veya hemodiyaliz hastalarında özel olarak çalışılmamıştır. Nelarabin böbrek tarafından az miktarda atılır (uygulanan dozun%5-10'u).

Klinik çalışmalardaki yetişkinler ve çocuklar böbrek yetmezliğine göre ClCT 80 ml/dk'dan (n=56) daha yüksek, hafif Cl

crcrcr5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Klinik çalışmalarda gözlenmeyen, ancak klinik maruziyet seviyelerine benzer maruziyet seviyelerinde ve klinik kullanımla olası ilişkili olan hayvanlarda görülen advers reaksiyonlaraşağıdaki gibidir:

İnsan terapötik maruziyetinin altındaki maruziyetlerde 23 gün boyunca günlük nelarabin tedavisinden sonra maymunlarda nelarabinin neden olduğu merkezi sinir sistemindekihistopatolojik değişiklikler (beyaz madde vakuolazasyonu ve serebrum, serebellum veomurilikte dejeneratif değişiklikler) görülmüştür. Nelarabin, monositlere ve makrofajlarakarşı

in vitro

sitotoksisite göstermiştir.

Karsinojenite


Nelarabin için karsinojenite testi yapılmamıştır.

Belge Doma Kodu: 1ZW56ZW56Z1 AxQ3NRQ3NRZmxXZl AxRG83 Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

13 / 15

Mutajenisite


Nelarabin, metabolik aktivasyon içeren ve içermeyen L5178Y/TK fare lenfoma hücrelerine mutajeniktir.

Üreme toksisitesi


Kontrollerle karşılaştırıldığında nelarabin, organogenez periyodu sırasında mg/m2 bazında yetişkin insan dozunun yaklaşık %24'ü verildiğinde tavşanlarda fetal malformasyonlar,anomaliler ve varyasyon vakalarında artışa neden olmuştur.

Yetişkin insan dozunun yaklaşık olarak 2 katı bir doz verilen tavşanlarda yarık damak görülmüştür, yetişkin insan dozunun yaklaşık %79'u doz verilen tavşanlarda her dozda safrakesesi oluşmamış, ek akciğer lobları, kaynaşmış veya ekstra gögüs kemiği ve geçkemikleşme görülmüştür. Maternal vücut ağırlığı artışı ve fetal vücut ağırlıkları tavşanlarayetişkin insan dozunun yaklaşık 2 katı doz verilmiştir.

Safra kesesi yokken verilen insan dozunda, ek akciğer lobları, kaynaşmış veya ekstra gögüs kemiği ve geç kemikleşme görülmüştür. Yetişkin insan dozunun yaklaşık 2 katı bir dozverilen tavşanlarda annenin vücut ağırlığı artışı ve fetüsün vücut ağırlığı azalmıştır.

FertiliteN

elarabinin fertilite üzerindeki etkilerini değerlendirmek için hayvanlarda hiçbir çalışma yapılmamıştır.

Bununla birlikte, mg/m2 bazında 30 ardışık gün boyunca yetişkin insan dozunun yaklaşık %32'sine kadar olan dozlarda intravenöz olarak nelarabin verilen maymunların testis veyayumurtalıklarında istenmeyen etkiler görülmemiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Sodyum klorür Hidroklorik asitSodyum hidroksitEnjeksiyonluk su

6.2 Geçimsizlikler

Geçerli değil.

6.3 Raf ömrü

24 ay

Flakon açıldıktan sonra, 30°C'ye kadar 8 saat dayanıklıdır.

Belge Doma Kodu: 1ZW56ZW56Z1 AxQ3NRQ3NRZmxXZl AxRG83 Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

14 / 15

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

Tıbbi ürünün ilk açılmasından sonraki saklama koşulları için bölüm 6.3'e bakınız. NELARAMAX'ı, 25°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Bromobutil kauçuk tıpa, kırmızı alüminyum flip offlu kapak ve Tip I renksiz cam flakon içerisinde 50 ml çözelti; 1 veya

66.6 Beeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve dier özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller ''Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'' ve ''Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliklerine uygun olarak imhaedilmelidir.

Personel tıbbi ürünün nasıl kullanılacağı ve nakledileceği konusunda eğitilmelidir.

• Hamile personel bu tıbbi ürünle çalışmaktan uzak tutulmalıdır.

• Kullanım / nakil sırasında bu tıbbi ürünü kullanan personel, maske, gözlük ve eldivendahil koruyucu giysiler giymelidir.

• Eldivenler de dahil olmak üzere tüm uygulama veya temizleme öğeleri, yükseksıcaklıkta yakılmak üzere yüksek riskli atık poşetlerine yerleştirilmelidir. İnfüzyon içinnelarabin solüsyonunun hazırlanmasından kaynaklanan herhangi bir sıvı atık, bolmiktarlarda su ile yıkanmalıdır.

• Deri veya gözlerle temas halinde derhal bol miktarda su ile temas eden bölgeyıkanmalıdır.

6.7 RUHSAT SAHİBİ

TOBIO® NOVELFARMA İlaç San ve Tic. AŞ.

Ümraniye/İSTANBUL

6.8 RUHSAT NUMARASI

2022/320

6.9 İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 09.06.2022 Ruhsat yenileme tarihi:

6.10 KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

15 / 15

İlaç Bilgileri

Nelaramax 250 Mg/50 Ml Iv İnfüzyonluk Çözelti

Etken Maddesi: Nelarabin

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.