Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Ryofel 1000 Mg/4 Ml I.m./i.v. Enjeksiyonluk Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

RYOFEL 1000 mg/4 ml I.M./I.V. Enjeksiyonluk Çözelti

Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her 4 ml'lik flakon, 1000 mg amikasine eşdeğer 1334,972 mg amikasin sülfat içerir.

Yardımcı maddeler:

Sodyum sitrat 100,40 mg

Sodyum metabisülfit 24,070 mg

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

İnsanlara enjeksiyon yoluyla uygulanan çözelti.

Berrak, renksiz çözelti, pratik olarak partikülsüz.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

Amikasin sülfat,

PseudomonasEscherichia coli,ProteusKlebsiella-Enterobacter-SerratiaSalmonella, Shigella, Minea-Herellae,Citrobacter freundiiProvidencia

türlerini de kapsayan geniş bir gram-negatif organizmaspektrumuna karşı etkili, aminoglikozid grubu bir antibiyotiktir.

Bu gram-negatif organizmaların gentamisin ve tobramisine karşı dirençli birçok suşu amikasine

in vitroStaphylococcus aureuPtur.Streptococcus pyogenes, EnterococciDiplococcus pneumoniae

suşları dadahil, diğer gram-pozitif organizmalara karşı belirli bir düzeyde aktiviteye sahiptir.

1

RYOFEL, duyarlı gram-negatif bakteri suşlarına bağlı ciddi enfeksiyonların kısa süreli tedavisinde endikedir. Ayrıca, bilinen ya da şüpheli stafilokok kökenli hastalıklarıntedavisinde de kullanılabilir.

Tedavide, antibakteriyel ilaçların doğru kullanımına ilişkin resmi kılavuzlar dikkate alınmalıdır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji / Uygulama sıklığı ve süresi

16 yaş ve üzeri hastalarda:

Normal böbrek fonksiyonuna sahip (kreatinin klerensi >50 ml/dak) yetişkinler ve ergenler için önerilen intramusküler ya da intravenöz doz, günde tek bir doz olarak ya da 2 eşit dozabölünerek (12 saatte bir 7,5 mg/kg) uygulanabilen 15 mg/kg/gün'dür. Toplam günlük doz 1,5gramı geçmemelidir. Günde bir kere uygulamayı destekleyen yeterli veri mevcut olmadığıiçin, endokarditli ve ateşli nötropenik hastalarda doz günde iki kere olacak şekildeuygulanmalıdır.

Yaşamı tehdit edici enfeksiyonlar ve/veya Pseudomonas kökenli enfeksiyonlar Yetişkin dozu her 8 saatte bir 500 mg'a çıkarılabilmekle birlikte, günde 1,5 g'ı geçmemeli yada 10 günden fazla bir süre uygulanmamalıdır. Toplamda maksimum 15 g'lık bir yetişkindozu geçilmemelidir.

Üriner sistem enfeksiyonları (Pseudomonas enfeksiyonları dışında)

İki eşit doza bölünmüş 7,5 mg/kg/gün (yetişkinlerde günde iki kere 250 mg'a eşdeğer). Amikasinin aktivitesi pH'ın arttırılması ile yükseldiği için, üriner alkalileştirici bir ajan eşzamanlı olarak uygulanabilir.

Endovasküler enfeksiyonlarda tek doz kullanımı önerilmemektedir.

Uygulama şekli

Çoğu enfeksiyon için intramusküler yol tercih edilse de, yaşamı tehdit edici enfeksiyonlarda ya da intramusküler enjeksiyonun uygulanamadığı hastalarda, yavaş bolus (2 ila 3 dakika) yada infüzyon (30 dakikada %0.25) olarak intravenöz uygulama gerçekleştirilebilir.

2

Ciddi enfeksiyonlarda (sepsis) ve şokta periferde kan göllenmesi olabileceğinden intramusküler enjeksiyon sonrası ilacın kana geçmesi yavaşlayabilir ve bu nedenlebiyoyararlanımı ve etkinliği azalabilir. Bu gibi durumlarda, intravasküler uygulamada ilacınbiyoyaralanımının %100 olması beklendiğinden intramusküler uygulama yerine intravasküleruygulama daha uygun bir seçenek olabilir.

İntramusküler ve intravenöz uygulama

Önerilen doz düzeyinde, duyarlı organizmalara bağlı komplike olmayan enfeksiyonlar tedaviye 24 ila 48 saat içerisinde yanıt vermelidir.

3 ila 5 gün içerisinde klinik yanıt elde edilmediği takdirde, alternatif tedavi düşünülmelidir.İntraperitoneal kullanım

Belirlenmiş peritonit için araştırmayı takiben ya da cerrahi sırasında dışkı yayılmasına bağlı peritoneal kontaminasyondan sonra, RYOFEL, anestezinin etkisi geçtikten sonra irrigasyonajanı olarak,%0,25 konsantrasyonunda (2,5 mg/ml) kullanılabilir.

Yetişkinlerde damlatma uygulaması isteniyorsa, 500 mg'lık tek bir doz 20 ml steril distile su içerisinde seyreltilerek, yaraya dikilen bir polietilen kateter aracılığıyla damlatılabilir.Mümkünse damlatma, anestezinin ve kas gevşetici ilaçların etkileri tamamen ortadan kalkanakadar ertelenmelidir.

Diğer uygulama yolları

Apse boşlukları, plevral boşluk, periton ve serebral ventriküllerde irrigasyon çözeltisi olarak %0,25 konsantrasyonunda RYOFEL etkili bir şekilde kullanılabilir.

Özel popülasyonlara ilikin ek bilgiler Böbrek ve karaciğer yetmezliği:

Böbrek fonksiyonu bozukluğu olan hastalarda, ilacın birikmesini önlemek için günlük doz azaltılmalı ve/veya dozlar arasındaki aralıklar arttırılmalıdır. Böbrek fonksiyonunda bilinen yada şüpheli bir azalma olan hastalarda dozun hesaplanması için önerilen bir yöntem serumkreatinin konsantrasyonunun (mg/100 ml olarak) 9 ile çarpılması ve elde edilen rakamın saatcinsinden dozlar arasındaki aralık olarak kullanılmasıdır.

3

Serum Kreatinin Konsantrasyonu(mg/100ml)


7.5 mg/kg/IM Amikasin dozlarıarasındaki aralık(saat)

1.5


13.5

2.0


18

2.5


22.5

3.0


27

3.5

X 9 =

31.5

4.0

36

4.5


40.5

5.0


45

5.5


49.5

6.0


54

Böbrek fonksiyonu tedavi sırasında gözle görülür derecede değişebileceği için, serum kreatinin değeri sıkça ölçülmeli ve doz rejimi gerektiği gibi ayarlanmalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

16 yaş altında kullanılmamalıdır.

İntravenöz uygulama için özel öneriler:

Pediyatrik hastalarda, kullanılan seyreltici miktarı hastanın tolere ettiği amikasin miktarına bağlıdır. Çözelti normalde 30 ila 60 dakikalık bir sürede infüzyon olarak uygulanmalıdır.

Geriyatrik popülasyon:

Amikasin böbrekler yoluyla atılır. Böbrek fonksiyonu mümkün olan her fırsatta değerlendirilmeli ve dozaj yaşlı hastalarda böbrek fonksiyonu bozukluğunda açıklandığı gibiayarlanmalıdır.

4.3. Kontrendikasyonlar

Ürünün bileşenlerinden etkin madde ya da 6.1'de listelenen yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık.

Aminoglikozidlere karşı aşırı duyarlılık ya da ciddi toksik reaksiyon öyküsü olan hastalarda kontredikedir.

4

Myasthenia gravis.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Önceden böbrek yetmezliği olan veya önceden var olan işitme veya vestibüler hasara sahip olan hastalara dikkat edilmelidir. Parenteral aminoglikozidlerle tedavi edilen hastalar, kullanımları ileilişkili potansiyel ototoksisite ve nefrotoksisite nedeniyle yakın klinik gözlem altında olmalıdır.14 günden uzun tedavi süreleri için güvenlilik belirlenememiştir. Doz ve yeterli hidrasyon ileilgili önlemler dikkate alınmalıdır.

Böbrek fonksiyon bozukluğu veya glomerüler filtrasyonun azalması olan hastalarda, renal fonksiyon tedaviden önce ve tedavi sırasında periyodik olarak bilinen yöntemlerledeğerlendirilmelidir. Normal olmayan bir şekilde amikasinin kanda yüksek düzeylerdebirikmesini önlemek ve ototoksisite riskini en aza indirmek için serum kreatininkonsantrasyonlarına göre günlük dozlar azaltılmalı ve / veya dozlar arası süre uzatılmalıdır.Kanda üre ve serum kreatinin düzeyleri gibi rutin tarama testlerinde belirgin olmasa bile böbrekfonksiyonu azalan yaşlı hastalarda serum ilaç konsantrasyonunun ve böbrek fonksiyonunundüzenli olarak izlenmesi özellikle önemlidir

Tedavinin böbrek yetmezliği olan hastalarda 7 gün veya diğer hastalarda 10 gün veya daha uzun sürmesi beklenirse, tedavi öncesi bir odyogram alınmalı ve tedavi sırasında tekrarlanmalıdır.Eğer tinnitus veya subjektif işitme kaybı gelişirse veya takip edilen odyogramlarda yüksekfrekans cevabında kayda değer kayıplar varsa RYOFEL tedavisi durdurulmalıdır.

Nöro / Ototoksisite

Aminoglikozidlerle tedavi edilen hastalarda vestibüler ve / veya bilateral işitsel ototoksisite olarak ortaya çıkan nörotoksisite ortaya çıkabilir. Yüksek doz alan veya tedavisi 5-7 gündenfazla uzayan böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda aminoglikozid kaynaklı ototoksisiteriski daha fazladır. Yüksek frekanslarda işitme kaybı genellikle ilk önce ortaya çıkar ve sadeceodyometrik testle tespit edilebilir. Vertigo ortaya çıkabilir ve vestibüler hasann bir göstergesiolabilir. Nörotoksisitenin diğer belirtileri uyuşukluk, deride karıncalanma, kas seğirmesi vekonvülsiyonlardır. Aminoglikozidlere bağlı ototoksisite riski, sürekli olarak yüksek pik ya daçukur serum konsantrasyonlarına maruz kalma ile artar. Koklear veya vestibüler hasar gelişenhastalar tedavi boyunca semptom göstermeyebilir. İlaç kesildikten sonra tedavi sekizinci sinir

5

toksisitesi, total veya kısmi geri dönüşümsüz iki taraflı işitme kaybı veya baş dönmesi olabileceği konusunda hasta uyarılmalıdır. Aminoglikozid kaynaklı ototoksisite genellikle geridönüşümsüzdür.

Amikasinin aminoglikozidlere karşı alerji öyküsü olan hastalarda ya da geçmişte streptomisin, dihidrostreptomisin, gentamisin, tobramisin, kanamisin, bekanamisin, neomisin, polimiksin B,kolitsin, sefaloridin ya da viomisin gibi nefrotoksik ve/veya ototoksik ajanların uygulanması ileindüklenen subklinik renal ya da sekizinci sinir hasarı olan hastalarda kullanımı ilave birtoksisiteye yol açabileceğinden dikkatle değerlendirilmelidir.

Bu hastalarda, amikasin yalnızca hekimin görüşüne göre tedavinin sağlayacağı avantajlar potansiyel risklerden daha ağır basıyorsa kullanılmalıdır.

Nöromusküler toksisite

Nöromusküler blokaj ve solunum felci, parenteral enjeksiyon, topikal instilasyon (ortopedik ve abdominal irrigasyonda veya ampiyemin lokal tedavisinde olduğu gibi) veaminoglikozidlerin oral kullanımını takiben rapor edilmiştir. Aminoglikozidler, özellikleanestezik, nöromüsküler bloke edici ajanlar (bkz. Bölüm 4.5) alan hastalarda veya düzenliolarak sitratla antikoagüle kan transfüzyonu alan hastalarda herhangi bir yolla uygulanırsa,solunum felci olasılığı düşünülmelidir. Nöromüsküler blokaj meydana gelirse, kalsiyumtuzları solunum felcini tersine çevirebilir ancak mekanik solunum desteği gerekli olabilir.Yüksek doz amikasin verilen laboratuvar hayvanlarında nöromusküler blokaj ve kas felcigösterilmiştir.

Amikasin, Myastenia Gravisli hastalarda kullanılmamalıdır. Aminoglikozidler, parkinsonizm gibi kas hastalıkları olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır, çünkü bu ilaçlar nöromüskülerkavşak üzerindeki potansiyel kürar benzeri etkilerinden dolayı kas güçsüzlüğünüşiddetlendirebilir.

Böbrek toksisitesi

Aminoglikozidler potansiyel olarak nefrotoksiktir. Renal toksisite maksimum plazma konsantrasyonundan (Cmaks) bağımsızdır. Nefrotoksisite riski, böbrek fonksiyon bozukluğuolan hastalarda ve yüksek doz alanlarda veya tedavisi uzamış olanlarda daha fazladır. Hastalar

6

tedavi sırasında iyice hidrate edilmelidir ve böbrek fonksiyonu tedaviye başlamadan önce ve tedavi süresince her gün olağan yöntemlerle değerlendirilmelidir. İdrarda mikroskobik olarakgörülebilen silindirik yapıların, lökosit veya eritrosit varlığı, albuminüri, azalmış kreatininklerensi, idrar yoğunluğunda azalma, artmış BUN ve serum kreatinin düzeyleri veya oligürigibi böbrek fonksiyon bozukluğunu gösteren bulgular ortaya çıkarsa, dozun azaltılmasıgerekir. Azotemi artarsa veya idrar çıkışında progresif bir azalma olursa, tedavidurdurulmalıdır.

Yaşlı hastalar, BUN veya serum kreatinin gibi rutin tarama testlerinde herhangi bir belirti olmaksızın azalmış renal fonksiyona sahip olabilirler. Bu hastalarda kreatinin klerensininbelirlenmesi daha kullanışlı olabilir. Aminoglikozidlerle tedavi sırasında yaşlı hastalardaböbrek fonksiyonunun izlenmesi özellikle önemlidir.

Renal ve sekizinci kranyal sinir fonksiyonları, özellikle tedavi başlangıcında bilinen veya şüphe edilen böbrek yetmezliği olan hastalarda ve aynı zamanda renal fonksiyonu başlangıçtanormal olan ancak tedavi sırasında böbrek fonksiyon bozukluğu belirtileri gösteren kişilerdeyakından izlenmelidir. Yeterli seviyelerin sağlanması ve potansiyel olarak toksik seviyelerinönlenmesi için mümkün olduğunda amikasinin serum konsantrasyonları izlenmelidir. Azalanidrar yoğunluğu, artmış protein atılımı ve idrarda hücrelerin veya kristallerin varlığınınbelirlenebilmesi için idrar incelenmelidir. Kan üre nitrojeni, serum kreatinini veya kreatininklerensi periyodik olarak ölçülmelidir. Özellikle yüksek riskli, yaşlı hastalarda uygun yerlerdeseri şekilde odyogram alınmalıdır. Ototoksisite kanıtı (baş dönmesi, vertigo, kulak çınlaması,kulaklarda uğultu ve işitme kaybı) veya nefrotoksisite, ilacın kesilmesini veya dozayarlanmasını gerektirir.

Diğer nörotoksik veya nefrotoksik ürünlerin, özellikle basitrasin, sisplatin, amfoterisin B, sefaloridin, paromomisin, viomisin, polimiksin B, kolistin, vankomisin veya diğeraminoglikozidlerin eşzamanlı ve / veya ardışık sistemik, oral veya topikal kullanımındankaçınılmalıdır. Toksisite riskini artırabilecek diğer faktörler ileri yaş ve dehidrasyondur.

Aminoglikozid inaktivasyonu, sadece ciddi şekilde bozulmuş böbrek fonksiyonu olan hastalarda klinik olarak önemlidir. İnaktivasyon, tahlil için toplanan vücut sıvıları örneklerindedevam edebilir, bu da hatalı aminoglikozid düzeyi ölçümlerine neden olur. Bu tür örnekleruygun şekilde ele alınmalıdır (hızlı bir şekilde, dondurularak veya beta-laktamaz uygulanarak)

7

Alerjik reaksiyonlar

Bu ürün 24,070 mg sodyum metabisülfit içerir. Bu madde, bazı duyarlı kişilerde anafilaktik semptomlar ve yaşamı tehdit eden veya daha az şiddetli astmatik ataklar gibi alerjik tipreaksiyonlara neden olabilir. Genel popülasyonda sülfit duyarlılığının genel prevalansı yaygındeğildir. Astım hastalarında sülfit duyarlılığı, nonastmatik olgulardan daha sık görülür.

Diğerleri

Aminoglikozidler, cerrahi prosedürlerle bağlantılı olarak, mesane dışında topikal olarak uygulandıklarında hızla ve neredeyse tamamen emilirler. Hem küçük hem de büyük cerrahialanların bir aminoglikozid preparatı ile yıkanmasını takiben, nöromüsküler blokaja bağlı geridönüşümsüz işitme kaybı, böbrek yetmezliği ve ölüm bildirilmiştir. Diğer antibiyotiklerdeolduğu gibi, amikasin kullanımı, duyarlı olmayan organizmaların aşırı çoğalmasına nedenolabilir. Böyle bir durumda uygun tedavi başlatılmalıdır. Amikasinin intravitreal uygulaması(göz içine enjeksiyon) sonrasında bazen kalıcı görme kaybına yol açan makula enfarktüsübildirilmiştir.

Pediyatrik kullanım

16 yaşından küçük çocuklarda amikasinin kullanımı önerilmez.

Bu tıbbi ürün her dozunda 1 mmol (23 mg)'den daha az sodyum içerir; bu dozda sodyuma bağlı herhangi bir yan etki beklenmemektedir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Potansiyel olarak nörotoksik, nefrotoksik ya da ototoksik diğer etkin maddelerle özellikle basitrasin, sisplatin, amfoterisin B, siklosporin, takrolimus, sefaloridin, paromomisin, viomisin,polimiksin B, kolistin, vankomisin ve diğer aminoglikozidlerin eş zamanlı veya ardışıkkullanımından kaçınılmalıdır. Bu mümkün olmadığında, hastalar dikkatle izlenmelidir.Aminoglikozid türevi antibiyotiklerin ve sefalosporinlerin zamanlı parenteral uygulan masıs onrasında artmış nefrotoksisite bildirilmiştir. Eş zamanlı sefalosporin kullanımı kreatinin serumseviyelerinin hatalı olarak yüksek tespit edilmesine neden olabilir. Bu nedenle, böbrekfonksiyonları yakından takip edilmelidir. Amikasin hızlı etkili diüretik ilaçlarla birliktekullanıldığında, özellikle de diüretik intravenöz olarak uygulandığında, ototoksisite riski

8

artmaktadır. Bu maddeler arasında, kendileri de birer ototoksik ajan olan furosemid ve etakrinik asit yer almaktadır. Bu uygulama, geri dönüşümsüz işitme kaybıyla sonuçlanabilir.

Nöromusküler blokaj ve takiben solunum sıkıntısı oluşabileceği için, anestezik ya da kas gevşetici ilaçların (eter, halotan, d-tubokürarin, süksinilkolin dekametonyum, atrakuryum,rokuronyum, vekuronyum içeren veya sitratla antikoagüle edilmiş kan transfüzyonları alanhastalarda) etkisi altında olan hastalarda amikasinin kullanımı önerilmez. Eğer blokaj meydanagelirse, kalsiyum tuzları bu olayı tersine çevirebilir.

Böbrek fonksiyonu şiddetli düzeyde bozulmuş hastalarda, penisilin tipi ilaçların eş zamanlı kullanımı ile aminoglikozidlerin aktivitesinde bir azalma meydana gelebilir.

Beta-laktam antibiyotikler (penisilinler veya sefalosporinler) ile aminoglikozidlerin

in vitroin vivo

olarak ayrı yollarla uygulandığında serum aktivitesinde bir azalma da meydanagelebilir.

Aminoglikozid inaktivasyonu, sadece ciddi şekilde böbrek fonksiyonu bozulmuş olan hastalarda klinik olarak önemlidir. İnaktivasyon, tahlil için toplanan vücut sıvılarıörneklerinde devam edebilir, bu da hatalı aminoglikozid düzeyi ölçümlerine neden olur. Butür örnekler uygun şekilde ele alınmalıdır. (hızlı bir şekilde, dondurularak veya beta-laktamazuygulanarak)

Aminoglikozidler bisfosfonatlarla uygulandığında hipokalsemi riskinde artış vardır.

Aminoglikozidler platin bileşikleri ile uygulandığında, nefrotoksisite ve muhtemelen ototoksisite riski artmaktadır.

Eşzamanlı olarak uygulanan tiamin (B1 vitamini), amikasin sülfat formülasyonunun reaktif sodyum metabisülfit bileşeni tarafından yıkılabilir.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: D

9

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/ Doğum kontrolü (kontrasepsiyon)

RYOFEL'le ilgili çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kontrasepsiyon gerekliliğine işaret edecek yeterli veri mevcut değildir.

Gebelik dönemi

Amikasin'in gebelik ve/veya fetus/yeni doğan üzerinde zararlı farmakolojik etkileri bulunmaktadır.

RYOFEL gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Aminoglikozidlerin gebelik sırasında kullanımına ilişkin sınırlı düzeyde veri mevcuttur. Aminoglikozidler fetusa zarar verebilir. Aminoglikozidler plasentayı geçebildiğinden, annelerigebelik sırasında streptomisin kullanan çocuklarda total, geri dönüşümsüz, iki taraflıkonjenital sağırlık vakaları bildirilmiştir. Diğer aminoglikozidlerle tedavi edilen gebekadınlarda fetus üzerinde advers etkiler bildirilmemiş olsa da, hasar görme potansiyelimevcuttur.

Amikasin gebelik sırasında kullanılırsa ya da bu ilacı kullanırken hasta gebe kalırsa, hasta fetusta meydana gelebilecek potansiyel hasar konusunda uyarılmalıdır.

Laktasyon dönemi

Amikasinin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Kadınlar için tedavinin yararı ve çocuklar için de emzirmenin yararı dikkate alınarak RYOFEL tedavisine devam edipetmemek ya da emzirmeye devam edip etmemek için bir karar verilmelidir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Fare ve sıçanlarda üreme toksisitesi çalışmalarında, fertilite veya fetal toksisite üzerine hiçbir etki bildirilmemiştir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanma yeteneğine etkisi üzerine hiçbir çalışma yapılmamıştır.

Bazı advers etkilerin ortaya çıkabilecek olmasından dolayı araç ve makine kullanma yeteneği azalabilir.

104.8. İstenmeyen etkiler

RYOFEL kullanımına ilişkin istenmeyen etkiler için aşağıdaki terimler ve sıklık dereceleri kullanılmıştır:

Çok yaygın (>/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (> 1/1,000 ila <1/100); seyrek (> 1/10,000 ila <1/1,000); çok seyrek (<1/10,000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor)

Enfeksiyon ve enfestasyonlar

Yaygın olmayan: Dirençli bakteri veya mantarlarla kolonizasyon ve süperenfeksiyonlar

Kan ve lenfatik sistem hastalıklarıBağışıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Anafilaktik yanıt (anafilaktik reaksiyon, anafilaktik şok, anafilaktoid reaksiyonlar) hipersensitivite

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Seyrek: Hipomagnezemi

Sinir sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Paraliz

Seyrek: Tremor, parestezi, başağrısı, denge bozukluğu

Göz hastalıkları

Seyrek: Retinal infartüs, görme kaybı

Kulak ve iç kulak hastalıkları

Seyrek: Kulak çınlaması, hipoakuzi

Bilinmiyor: işitme kaybı, nöro-duyusal işitme kaybı

Vasküler hastalıklar

Seyrek: Hipotansiyon

Solunum, göğüs ve mediastinal hastalıklar

Bilinmiyor: Apne, bronkospazm

11Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın olmayan: Bulantı ve kusma

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın olmayan: Döküntü

Seyrek : Ürtiker, prurit

Kas-iskelet sistemi, bağ dokusu ve kemik hastalıklarıBöbrek ve idrar yolu hastalıkları:

Bilinmiyor: Akut böbrek yetmezliği, toksik nefropati, idrarda hücreler

Seyrek: Serum kreatin düzeylerinde artış, albüminüri, idrarda kırmızı ya da beyaz kan

hücreleri, azotemi ve oliguri

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Seyrek: Yüksek ateş

RYOFEL, intavitreal kullanım için formüle edilmemiştir. Amikasinin intravitröz uygulamalarından sonra (göz içine enjeksiyon) görme kaybı ve retinal enfarktüs bildirilmiştir.

Tüm aminoglikozidler ototoksisite, renal toksisite ve nöromüsküler blokajı indükleme potansiyeline sahiptir. Bu toksisiteler, diğer ototoksik veya nefrotoksik ilaçlarla tedavi edilenhastalarda böbrek yetmezliği olan hastalarda ve daha uzun süre tedavi edilen ve / veya önerilendozdan yüksek doz alan hastalarda daha sık görülür. (bkz. Bölüm 4.4).

Böbrek fonksiyon değişiklikleri, ilaç kesildiğinde genellikle geri dönüşümlüdür.

Sekizinci kraniyal sinir üzerindeki toksik etkiler işitme kaybına, denge kaybına veya her ikisine de neden olabilir. Amikasin öncelikle işitsel işlevi etkiler. Koklear hasar yüksek frekans işitmekaybını içerir ve genellikle klinik işitme kaybı odyometrik testle tespit edilmeden öncegerçekleşir (bkz. Bölüm 4.4).

12

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirilmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Doz aşımı durumunda nefro-, oto- ve nörotoksik (nöromüsküler blokaj) reaksiyonlar için genel risk vardır. Solunum durması ile birlikte nöromusküler blokaj, iyonik kalsiyumun (% 10-20solüsyonda glukonat veya laktobionat olarak) uygulanmasını içeren uygun tedaviye ihtiyaçduyar. Doz aşımı ya da toksik reaksiyon durumunda, peritoneal diyaliz ya da hemodiyalizamikasinin kandan uzaklaştırılmasına yardımcı olacaktır.

Amikasin seviyeleri de sürekli arteriovenöz hemofiltrasyon sırasında azalır

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Sistemik kullanım için antiinfektifler ATC Kodu: J01GB06

Amikasin sülfat,

PseudomonasEscherichia coli,ProteusKlebsiella-Enterobacter-SerratiaSalmonella, Shigella, Minea-Herellae,Citrobacter freundiiProvidencia

türlerini de kapsayan geniş bir gram-negatif organizmaspektrumuna karşı etkili, aminoglikozid grubu bir antibiyotiktir.

Bu gram-negatif organizmaların gentamisin ve tobramisine karşı dirençli birçok suşu amikasine

in vitroStaphylococcus aureus\ur.Streptococcus pyogenes, EnterococciDiplococcus pneumoniae

suşları dadahil, diğer gram-pozitif organizmalara karşı belirli bir düzeyde aktiviteye sahiptir.

135.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


RYOFEL intramusküler enjeksiyonu takiben hızla emilir. 250 mg ve 500 mg'lık i.m. dozların uygulanmasından 1 saat sonra sırasıyla yaklaşık 11 mg/l ve 23 mg/l'lik pik serumdüzeylerine ulaşılır. Enjeksiyondan 10 saat sonra gözlenen düzeyler sırasıyla 0,3 mg/l ve 2,1mg/l'dir.

Dağılım:


Normal yetişkinlere 30 dakikalık bir sürede intravenöz infüzyon olarak uygulanan 500 mg'lık tek doz infüzyonun sonunda ortalama 38 mg/l'lik bir pik serum konsantrasyonu oluşturur.Tekrarlanan infüzyonlar ilaç birikimine neden olmaz.

%

20 ya da daha düşük bir bölümü serum proteinine bağlanmaktadır ve serum konsantrasyonları duyarlı organizmalar için 10 ila 12 saat bakterisidal aralıkta kalmaktadır.

RYOFEL parenteral uygulamayı takiben serebrospinal sıvıda, plevral sıvıda, amniyotik sıvıda ve peritoneal boşlukta saptanmıştır.

Çoklu günlük doz çalışmalarından elde edilen veriler normal bebeklerde spinal sıvı düzeylerinin serum konsantrasyonlarının yaklaşık %10 ila 20'si olduğunu ve menenjitte %50'yeulaşabileceğini göstermektedir.

Biyotransformasyon:


RYOFEL metabolize olmaz.

RYOFEL ekstraselüler sıvılardan kolaylıkla difüze olmaktadır.

Eliminasyon:


250 mg'lık bir dozun intramusküler uygulamasını takiben, yaklaşık %65'lik bir bölüm 6 saatte ve %91'lik bir bölüm 24 saat içerisinde atılmaktadır. İdrar konsantrasyonları ilk 6saatte ortalama 563 mg/l ve 6 ila 12 saatte 163 mg/l'dir. 500 mg'lık i.m bir dozu takibenortalama idrar konsantrasyonları ilk 6 saatte ortalama 832 mg/l'dir.

14

İdrardan, başlıca glomerüler filtrasyon yoluyla değişmemiş olarak atılmaktadır. Normal renal fonksiyonları olan kişilerde yarılanma ömrü iki ila üç saattir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

İlave bilgi mevcut değildir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Sodyum sitrat Sodyum metabisülfitDerişik sülfürik asitEnjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

Uygulanabilir değildir.

6.3. Raf ömrü

24 ay.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır. Dondurulmamalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

RYOFEL 1000 mg/4 ml I.M./I.V. Enjeksiyonluk Çözelti, bromobütil kauçuk tıpalı, şeffaf alüminyum flip-off kapaklı, 4 ml'lik şeffaf renksiz tip I cam flakonda, kullanma talimatı ilebirlikte sunulmaktadır.

6.6. Tıbbi ürünlerden arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

World Medicine İlaç Sanayi ve Ticaret A. Ş.

Bağcılar/İSTANBUL

15

8. RUHSAT NUMARASI

2022/350

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 30.06.2022 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

16

İlaç Bilgileri

Ryofel 1000 Mg/4 Ml I.m./i.v. Enjeksiyonluk Çözelti

Etken Maddesi: Amikasin Sülfat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.