Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Promesin % 0,3 Göz Damlası, Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

PROMESİN

%Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Tobramisin 3 mg/ml

Yardımcı maddeler:

Benzalkonyum klorür 0,2 mg/ml

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Göz damlası, çözelti.

Renksiz veya açık sarı renkli ve berrak çözelti.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

Duyarlı patojenler nedeni ile gelişmiş göz ve adnekslerin eksternal infeksiyonlarının tedavisinde kullanılan topikal bir antibiyotiktir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Oküler kullanım içindir.

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Yaşlılar dahil adolesan ve erişkinlerde kullanım:

Hafif ila orta şiddetteki hastalıklarda hasta gözün/gözlerin konjunktival kesesine 7 gün boyunca her dört saatte bir veya iki damla damlatılarak uygulanır.

Ağır infeksiyonlarda iyileşme elde edilene kadar her saat başı hasta gözün/gözlerin konjunktival kesesine düzelme görülünceye kadar iki damla damlatılır. Tedavikesilmeden önce dozaj azaltılmalıdır.

1

Diğer antibiyotiklerde olduğu gibi, tedaviye bakteriyel yanıt uygun bir şekilde gözlenmelidir.

Tedavi süresi genellikle 7-10 gündür.

Uygulama şekli:

Sadece topikal kullanım içindir. Enjeksiyon yapılmamalı veya yutulmamalıdır.

Damlalık ucunun ve çözeltinin kontaminasyonunu önlemek için, şişenin damlalık ucunun göz kapaklarına, göz çevresine ve diğer yüzeylere değmemesine özengösterilmelidir.

Damlatmadan sonra göz kapaklarının kapatılması veya nazolakrimal kanal üzerine hafifçe bastırılması önerilir. Bu oküler yolla uygulanan ilacın sistemik absorpsiyonunuazaltarak sistemik yan etkilerde azalma sağlayabilir.

Diğer topikal oküler ilaçlarla eş zamanlı kullanılması durumunda, iki uygulama arasında 5-10 dakika kadar beklenmelidir. Göz merhemleri en son uygulanmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek/karaciğer yetmezliği:

Tobramisinin oküler kullanımı ile çok az sistemik maruziyet oluşur. Tobramisinin aminoglikozidler ile eş zamanlı olarak sistemik tedavide kullanılması halinde uygun birterapötik seviyeye ulaşıldığından emin olunana kadar total serum konsantrasyonununizlenmesine önem verilmelidir.

Pediyatrik popülasyon:

1 yaş ve üzeri pediyatrik hastalarda yetişkinlerle aynı dozda (7-10 gün boyunca günde 23 kez) kullanılan tobramisinin güvenliliği ve etkililiği gösterilmiştir.

1 yaşın altındaki çocuklar için etkililik ve güvenlilik bilgisi mevcut değildir.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda özel dozaj uygulaması gerekli değildir.

2

4.3. Kontrendikasyonlar

Tobramisine veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Topikal olarak uygulanan aminoglikozidlere karşı bazı hastalarda hassasiyet gelişebilir. Aşırı duyarlılık reaksiyonlarının şiddeti; kaşıntı, ürtiker, deri döküntüsü, anafilaksi,anafilaktoid reaksiyonlar veya bülloz reaksiyonlar gibi lokal etkilerden genelreaksiyonlara kadar değişkenlik gösterebilir. Aşırı duyarlılık reaksiyonu görülmesidurumunda tedavi kesilmelidir.

Diğer aminoglikozidler ile çapraz reaksiyonlar oluşabilir ve topikal oküler tobramisine duyarlı olan hastaların ayrıca diğer topikal ve/veya sistemik aminoglikozidlere duyarlıolabileceği düşünülmelidir. Bu ilacı kullanırken aşırı duyarlılık gelişirse, tedavisonlandırılmalı ve diğer ilaçlar kullanılmalıdır (bkz. Bölüm 4.8).

Sistemik aminoglikozid tedavisi alan hastalarda nörotoksisite, ototoksisite ve nefrotoksisiteyi içeren ciddi advers reaksiyonlar görülmüştür. Sistemikaminoglikozidlerle eş zamanlı kullanılacaksa dikkatli olunmalıdır ve toplam serumkonsantrasyonunun izlenmesine dikkat edilmelidir (bkz. Bölüm 4.8).

Myasthenia gravis ya da Parkinson hastalığı gibi, bilinen ya da şüpheli nöromüsküler hastalıkları olan hastalara PROMESİN reçete edilirken dikkatli olunmalıdır.Nöromüsküler fonksiyon üzerindeki potansiyel etkileri nedeniyle aminoglikozidler kaszayıflığını şiddetlendirebilir.

Diğer antibiyotiklerde olduğu gibi, uzun süre kullanım, mantarlar dahil tedaviye duyarlı olmayan organizmaların aşırı üremesiyle sonuçlanabilir. Süperinfeksiyon oluşursa, uygunbir tedavi hemen başlatılmalıdır.

Oküler infeksiyon sırasında hastaların kontakt lens takmamaları tavsiye edilmelidir. PROMESİN, koruyucu madde olarak göz iritasyonuna neden olabilen ve yumuşakkontakt lenslerin rengini bozduğu bilinen benzalkonyum klorür içermektedir. Yumuşakkontakt lenslerle temasından kaçınılmalıdır. Hastalar, PROMESİN uygulamasından önce

3

kontakt lenslerini çıkarmalı ve uygulamanın ardından kontakt lenslerini takmadan önce 15 dakika beklemelidirler.

PROMESİN göz damlası uygulamasından sonra, sistemik absorpsiyonu azaltmak için aşağıdaki önlemler alınmalıdır:

-Göz kapağı 2 dakika kapalı tutulmalıdır;

-Lakrimal kanal parmakla 2 dakika boyunca kapatılmalıdır.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

PROMESİN ile özel bir etkileşim çalışması yapılmamıştır. PROMESİN'in topikal oküler dozu ile klinik olarak anlamlı etkileşim tanımlanmamıştır.

Tobramisin ile etkileşimler sistemik uygulamadan sonra bildirilmiştir. Ancak, tobramisinin topikal uygulamadan sonraki sistemik absorpsiyonu ile herhangi biretkileşim riskinin minimum düzeyde olduğu bulunmuştur.

Bir aminoglikozid (PROMESİN) ve nörotoksik, ototoksik veya nefrotoksik etkisi olan diğer oral, sistemik veya topikal ilaçların eş zamanlı ve/veya ardışık kullanımı toksisitedeartmaya neden olabilir, mümkün olduğunda kaçınılmalıdır.

PROMESİN ile kombine olarak kullanılan topikal kortikosteroidler bakteriyel, fungal veya viral infeksiyonların klinik belirtilerini maskeleyebilir ve aşırı duyarlılıkreaksiyonlarını baskılayabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6. Gebelik ve LaktasyonGenel tavsiye

Gebelik Kategorisi: B

4

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Herhangi bir doğum kontrol yöntemi uygulamayan ve çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar için herhangi bir özel önlem tanımlanmamıştır.

Gebelik dönemi

Gebe kadınlarda topikal oküler tobramisin kullanımına ilişkin veri yoktur veya sınırlı veri mevcuttur. Tobramisin, gebe kadınlarda intravenöz doz uygulamasının ardındanplasenta üzerinden fötusa geçmemektedir. Tobramisinin rahim-içi maruziyetteototoksisiteye neden olması beklenmemektedir.

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, sınırlı klinik ilgiye sahip olmak üzere, sistemik maruziyetten sonra ve tobramisin göz damlasından sağlanan terapötik kullanımdamaksimum insan dozundan yeterince fazla olduğu kabul edilen dozajlarda üremetoksisitesi göstermiştir. Tobramisinin sıçanlar veya tavşanlarda teratojenisiteye nedenolmadığı kanıtlanmıştır (bkz. Bölüm 5.3).

PROMESIN gebelik döneminde kesinlikle gerekli olmadıkça kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Sistemik tedavide, tobramisin çocuğu etkileme riski taşıyacak miktarlarda (günde iki defa 150 mg'a kadar intravenöz veya intramüsküler uygulamadan sonra) anne sütüne geçer.Topikal oküler uygulama sonrasında tobramisinin insan sütüne atılıp atılmadığıbilinmemektedir. Emzirme dönemindeki bebekte risk göz ardı edilemese de, topikalolarak damlatıldığında, sistemik maruziyet düşüktür ve PROMESİN kullanırken riskdüşük olarak değerlendirilmektedir. Bu ilaç emziren annelere reçete edildiğinde bu durumdikkate alınmalıdır.

Çoğu ilaç anne sütüne geçtiği için, emzirmenin durdurulup durdurulmayacağına ya da tedavinin durdurulup durdurulmayacağına/tedaviden kaçınılıp kaçınılmayacağına ilişkinkarar verilirken, emzirmenin çocuk açısından faydası ve PROMESIN tedavisinin emzirenanne açısından faydası dikkate alınmalıdır.

Üreme yeteneği / Fertilite

PROMESİN'in topikal oküler kullanımının insan üremesi üzerine etkisini değerlendirmek üzere çalışmalar yapılmamıştır.

5

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Tobramisinin araç ve makine kullanımına etkisi yoktur veya ihmal edilebilir düzeydedir. Diğer göz preperatlarıyla birlikte kullanımda geçici görme bulanıklığı veya diğer görmebozuklukları araç ya da makine kullanımını etkileyebilir. Eğer damlatma sırasında geçicigörme bulanıklığı ortaya çıkarsa, hasta araç veya makine kullanmadan önce görmenetleşinceye kadar beklemelidir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Güvenlik profilinin özeti

Klinik çalışmalarda en sık bildirilen advers reaksiyonlar oküler hiperemi ve oküler rahatsızlık olup, hastaların yaklaşık %1,4 ve %1,2'sinde meydana gelir.

Advers etkiler çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldekiverilerden hareketle tahmin edilemiyor) olarak listelenmiştir. Her sıklık grubunda, adversreaksiyonlar ciddiyet dereceleri azalacak şekilde listelenmiştir. Advers reaksiyonlar klinikçalışmalardan ve pazarlama sonrası spontan raporlardan elde edilmiştir. Aşağıdaki adversreaksiyonlar tobramisin göz damlasının ve/veya merheminin oftalmik kullanımını takibengözlenmiştir.

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: Hipersensitivite Bilinmiyor: Anafilaktik reaksiyon

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: Baş ağrısı

Göz hastalıkları

Yaygın: Oküler rahatsızlık, oküler hiperemi, göz alerjisi, göz kapağı kaşıntısı Yaygın olmayan: Keratit, korneal aşınma, görme bozukluğu, bulanık görme, göz kapağıeritemi, konjunktival ödem, göz kapağında ödem, göz irritasyonu, göz ağrısı, kuru göz,göz akıntısı, gözyaşında artış, göz kaşıntısıBilinmiyor: Göz alerjisi, göz kapakları kaşıntısı

6

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın olmayan: Ürtiker, dermatit, madarozis (kirpik dökülmesi), lökodermi (vitiligo), kaşıntı, deride kuruluk

Bilinmiyor: Stevens-Johnson sendromu, döküntü, eritema multiforme, eritem

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Bazı hastalarda topikal olarak uygulanan aminoglikozidlere karşı aşırı duyarlık oluşabilmektedir (bkz. Bölüm 4.4).

Tobramisinin, aminoglikozid antibiyotiklerle sistemik tedavisinin eş zamanlı uygulandığı vakalarda, toplam serum konsantrasyonunun izlenmesine dikkat edilmelidir (bkz. Bölüm4.4).

Sistemik tobramisin tedavisi alan hastalarda nörotoksisite, ototoksisite ve nefrotoksisite gibi ciddi advers reaksiyonlar ortaya çıkmıştır (bkz. Bölüm 4.4).

Pediyatrik popülasyon:

Çocuklarda advers reaksiyonların sıklığı, tipi ve ciddiyeti yetişkinlerde olduğu kadar beklenilir. PROMESİN, 1 yaş ve üstü çocuklarda yetişkinlerde olduğu gibi aynı dozdakullanılabilir. 1 yaşından küçük çocuklarda güvenlilik ve etkililik tespit edilmemiştir veveriler mevcut değildir (bkz. Bölüm 4.2).

Şüpheli advers reaksiyonların raporl anması:


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonuTürkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir.(www.titck.gov.tr; e- posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 3599)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Bu ürünün özelliklerine bağlı olarak oftalmik kullanımı veya şişe içeriğinin kazara içilmesi durumunda toksik etki beklenmemektedir.

7

Tobramisinin aşırı doz klinik belirtileri (punktat keratit, eritem, gözyaşında artış, ödem ve göz kapağı kaşınması) bazı hastalarda görülen yan etkilere benzeyebilmektedir.

Tobramisinin topikal doz aşımında göz(ler) ılık su ile yıkanabilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Oftalmolojikler, antiinfektifler, antibiyotikler.

ATC Kodu: S01AA12

Tobramisin güçlü, geniş spektrumlu, hızlı bakterisidal etkili bir aminoglikozid antibiyotiktir. Başlıca etkisini bakteri hücreleri üzerinde polipeptid bağlanmasını veribozom üzerinde sentezlenmesini engelleyerek gösterir.

Direnç mekanizması

Tobramisine direnç, farklı mekanizmalarla oluşmaktadır. Bunlar şu şekildedir: (1) bakteri hücresi içerisindeki ribozomal alt biriminin değişiklikleri; (2) tobramisinin hücre içerisinetaşınması sırasında etkileşim (3) adenilleyici, fosforilleyici ve asetilleyici enzimleri dizisiile tobramisinin inaktivasyonu. İnaktive edici enzimlerin üretimi için genetik bilgiler,bakteri kromozomu veya plazmidler aracılığıyla taşınabilir . Diğer aminoglikozitlereçapraz direnç oluşabilir.

Sınır değerler

Sınır değerler ve

in vitro

spektrum, aşağıda belirtildiği gibi sistemik kullanıma bağlıdır. Lokal olarak daha yüksek konsantrasyonlar elde edildiği ve lokal fiziksel/kimyasalkoşullar ürünün uygulama bölgesindeki aktivitesini etkileyebileceği için, bu sınır değerlertıbbi ürünün topikal oküler kullanımı için geçerli olmayabilir. EUCAST'a göre,tobramisin için aşağıdaki sınır değerler belirlenmektedir:

Enterobacteriaceae

S < 2 mg/l, R > 4 mg/l

Pseudomonas spp.

S < 4 mg/l, R > 4 mg/l

Acinetobacter spp.

S < 4 mg/l, R > 4 mg/l

Staphylococcus spp.

S < 1 mg/l, R > 1 mg/l

• Türle ilgili olmayan S < 2 mg/l, R > 4 mg/l

8

Spesifik patojenlere karşı klinik etkililik:

Aşağıda listelenen bilgiler, mikroorganizmaların bu ilaçta tobramisine duyarlı olup olmayacağı hususundaki olasılıklar hakkında sadece tahmini bir kılavuz sunmaktadır.Konjonktivitte gözlemlenen gibi gözün dış enfeksiyonlarından izole edilen bakteri türleriburada sunulmaktadır.

Edinilen direncin prevalansı, seçilen türler için coğrafi olarak ve zamanla değişiklik gösterebilir; özellikle ciddi enfeksiyonları tedavi ederken direnç hakkında lokal bilgi arzuedilmektedir. Direncin lokal prevalansının, en azından bazı enfeksiyon tiplerindetobramisin yararlılığının sorgulanabilir olduğu seviyede, gerekli olduğu üzere uzmantavsiyesi alınmalıdır.

YAYGIN OLARAK DUYARLI TÜRLER Aerobik Gram-pozitif mikroorganizmalar:

Bacillus megaterium


• Bacillus pumilus


• Corynebacterium accolens


• Corynebacterium bovis


• Corynebacterium macginleyi


• Corynebacterium pseudodiphtheriticum


• Kocuria kristinae


• Staphylococcus aureus

(metisiline duyarlı - MSSA)

Staphylococcus haemolyticus

(metisiline duyarlı- MSSH)

Staphylococcus epidermidis

(koagülaz pozitif ve negatif)

• StreptococciStreptococcuspnömonia

dahil)

Aerobik Gram-negatif mikroorganizmalar:

Acinetobacter junii


• Acinetobacter ursingii


• Citrobacter koseri


• Escherichia coli


• Klebsiella oxytoca


9

Klebsiella pneumoniae


• Moraxella catarrhalis


• Moraxella oslonensis


• Morganella morganii


• Neisseria perflava


• Proteus mirabilis


• Pseudomonas aeruginosa


• Serratia liquifaciens


• Acinetobacter calcoaceticus


• Enterobacter aerogenes


• Escherichia coli


• H. Aegyptius


• Haemophilus influenzae


• Moraxella lacunata


•Proteus vulgaris

türü

Diğer ilgili patojenlere karşı anti-bakteriyel aktivite:

EDİNİLEN DİRENCİN PROBLEM OLABİLECEĞİ TÜRLER

Acinetobacter baumanii


• Bacillus cereus


• Bacillus thuringiensis


• Kocuria rhizophila


• Staphylococcus haemolyticus

(metisiline duyarlı -MRSH)

Staphylococcus,

diğer koagülaz-negatif türler

• Serratia marcescens


DOĞAL DİRENÇLİ ORGANİZMALAR Aerobik Gram-pozitif mikroorganizmalar:

• Enterococcus faecalis


Staphylococcus auereus

(methicillin resistant- MRSA)

Streptococcus mitis


• Streptococcus pneumoniae


10

Streptococcus pyogenes


• Streptococcus sanguis


Aerobik Gram-negatif mikroorganizmalar

Chryseobacterium indologenes


• Haemophilus influenzae


• Stenotrophomonas maltophilia


• Burkholderia cepacia


Anaerobik Bakteriler:

Propionibacterium acnes


Bakteriyel duyarlılık çalışmaları, bazı durumlarda, gentamisine dirençli mikroorganizmaların tobramisine duyarlılığını koruduğunu göstermektedir.

Pediatrik popülasyon:

Bakteriyel konjonktivit, blefarit veya blefarokonjonktivit tedavisi için tobramisin göz damlaları veya göz merhemi ile yürütülen 10 klinik çalışmaya 600'ün üzerinde pediatrikhasta kaydedilmiştir. Bu hastaların yaşı 1 ile 18 arasında değişmiştir. Genelde pediatrikhastalarda güvenlilik profili yetişkin hastalardakine benzerdir. 1 yaşın altındaki çocuklariçin, veri bulunmadığından pozoloji önerisinde bulunulamaz.

Farmakokinetik /Farmakodinamik ilişkisi:

PROMESİN için belirli bir farmakokinetik/farmakodinamik ilişki kurulmamıştır. Yayınlanmış in vitro ve in vivo çalışmalarda tobramisinin, düşük serumkonsantrasyonlarına rağmen bakteriyel büyümeyi etkili bir şekilde baskılayan uzun süredevam eden antibiyotik etkisi gösterilmiştir.

Sistemik uygulama çalışmaları, çoklu günlük dozaj rejimlerine kıyasla günde bir kez doz rejimleri ile daha yüksek maksimum konsantrasyonlar bildirmiştir. Bununla birlikte,mevcut kanıtların ağırlığı, günde bir kez sistemik doz uygulamasının, çoklu günlük dozajile eşit derecede etkili olduğunu göstermektedir. Tobramisin konsantrasyona bağlı birantimikrobiyal öldürme etkisi gösterir ve MIC veya minimum bakteri öldürücükonsantrasyonun (MBC) üstünde artan antibiyotik düzeyleri ile daha yüksek etkinliğesahiptir.

11

Yaşlı popülasyon:

Yaşlılar ile diğer erişkin popülasyonlar arasında güvenlilik veya etkililik konusunda genel bir klinik fark gözlenmemiştir.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel Özellikler

Emilim:


Tobramisin tavşan korneası ve konjonktivada zayıf bir şekilde emilir ve topikal tobramisin uygulanmasından sonra göze minimal miktarlar absorbe olmaktadır.

Ek olarak, benzer konsantrasyona sahip tobramisin ürünleri de dahil topikal oküler uygulamasından sonra sistemik tobramisin absorpsiyonu klinik olarak zayıftır (%0.3).Yüksek tobramisin konsantrasyonu, enfeksiyon bölgesinde (oküler yüzey) genellikle endirençli izolatların konsantrasyonundan daha yüksek bir konsantrasyonda tobramisinsağlar (MİC'ler >64 |ig/ml; insan gözündeki tek bir tobramisin dozundan sonratobramisin konsantrasyonu, dozdan 1 dakika sonra 848 ± 674 ^g/ml'dir).

Sağlıklı insan gözyaşındaki tobramisin konsantrasyonu, tobramisin tedavisinde bir dozun uygulanmasından sonra en az 44 dakikaya kadar MIC90 üzerinde (oküler izolatlar içintarif edildiği gibi 16 |ig/ml) kalır.

Dağılım:


Erkeklerde dağılım hacmi 0.26 l/kg'dır. Tobramisinin insan plazma proteinine bağlanma oranı %10'dan daha düşük olduğu bulunmuştur.

Biyotransformasyon:


Tobramisin idrarla birincil olarak değişmemiş ilaç olarak atıldığı tespit edilmiştir.

Eliminasyon:


Tobramisin, esasen değişmemiş ilaç olarak, glomerüler filtrasyon yoluyla idrarda hızla ve yaygın şekilde atılır. Plazma yarı ömrü yaklaşık iki saattir. Normal böbrek fonksiyonuolan erişkin bireylerde bildirilen sistemik klirensi 0.05-0.1 L/saat/kg arasında değişmiş veböbrek fonksiyonlarında azalma ile düşüş göstermiştir.

12

Doğrusallık /doğrusal olmayan durum:


Topikal oküler uygulamadan sonra artan doz konsantrasyonları ile oküler veya sistemik absorpsiyon test edilmemiştir. Bu nedenle, oküler doz ile maruziyet arasındakidoğrusallık ilişkisi kurulamamıştır.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Karaciğer ve böbrek yetmezliğinde kullanım:


Bu hasta popülasyonlarında PROMESİN göz damlaları ve göz merhemleri çalışılmamıştır. Bununla birlikte, bu ürünün topikal uygulamasından sonra düşük sistemiktobramisin emiliminden dolayı, doz ayarlaması gerekli değildir.

Pediyatrik hastalarda kullanım:


PROMESİN, pediyatrik hastalarda (1 yaş ve üstü) erişkinlerle aynı dozda kullanılabilir. Diğer yandan, 1 yaşından küçük pediyatrik hastalarda sınırlı bilgi mevcuttur.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Tobramisin, gastrointestinal kanaldan çok az absorbe edilmektedir. Tobramisinin parenteral olarak uygulanan yüksek dozlarının sıçan ve köpeklerde renal toksisiteye,kedilerde ototoksisiteye neden olduğu raporlanmıştır.

Klinik öncesi çalışmalar, majör organojenez periyotları esnasında sıçanlara 30 ve 60 mg/kg'de intra-peritoneal (IP) yolla tobramisinin yüksek sistemik dozlarınınuygulandığını ve bunun fetüslerde ve yeni doğan sıçanlarda böbrekteki kortikal alanınkaybına ve glomerüler yoğunlukta artışlara neden olduğunu göstermiştir. Diğerlaboratuvar hayvanlarındakine benzer şekilde, aminoglikozid antibiyotiklerinin ototoksikolduğu düşünülmektedir. 30 hafta boyunca 20, 40 ve 80 mg/kg/gün şeklinde subkutanyolla uygulama yapılan kedilerde uzatılmış sistemik tobramisin tedavisi, doza bağlı saçhücrelerinin ve kulaktaki destekleyici duyusal yapıların dejenerasyonu ile sonuçlanmıştır.Bununla birlikte, artık insan kulağının, hayvan modellerine göre anatomik olarak dahakorumalı ve dolayısıyla aminoglikozid kaynaklı yaralanmalara karşı daha az hassasolduğu düşünülmektedir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Borik asit

Benzalkonyum klorür

13

Sodyum klorür Polisorbat 80Sodyum sülfatEnjeksiyonluk su k.m

6.2. Geçimsizlikler

Spesifik bir geçimsizlik çalışması yapılmamıştır.

6.3. Raf ömrü

24 ay.

Preparat açılıncaya kadar sterildir, açıldıktan sonra 15 gün içinde kullanılmalıdır.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Kullandıktan sonra şişe sıkıca kapatılmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Kutuda polipropilen kapaklı, kendinden damlalıklı, LDPE şişede 5 mL çözelti ve kullanma talimatı ile birlikte sunulmaktadır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imhaedilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Koçak Farma İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş.

Bağlarbaşı, Gazi Cd. No: 64-66 Üsküdar/İSTANBULTelefon : (0216) 492 57 08Faks : (0216) 334 78 88

8. RUHSAT NUMARASI(LARI)

201 / 54

14

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 13.12.2002 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ün YENİLENME TARİHİ

15

İlaç Bilgileri

Promesin % 0,3 Göz Damlası, Çözelti

Etken Maddesi: Tobramisin

Pdf olarak göster

Google Reklamları

İlgili İlaçlar

  • Promesin Göz 5 Ml Damla
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.