Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Lucrin Depot 3 Ay Im/sc 11,25 Mg Kullanıma Hazır Toz ve Çözücü İçeren Çift Bölmeli Enjektör Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

LUCRİN DEPOT 3 AY IM/SC 11,25 mg kullanıma hazır toz ve çözücü içeren çift bölmeli

enjektör

Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM:Etkin Madde:

Löprolid asetat 11,25 mg (her bir kullanıma hazır enjektörde)

Yardımcı maddeler:

Sodyum karboksimetilselüloz 5 mg

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Enjeksiyon için liyofilize mikroküre toz içeren enjektör

Önceden doldurulmuş iki bölümlü bir enjektör içinde, seyreltici ile süspansiyon haline getirilmek üzere üretilmiş enjeksiyonluk liyofilize mikroküre tozdur.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER4.1 Terapötik endikasyonlar

LUCRİN DEPOT,

• Prostat Kanseri:

LUCRIN DEPOT, testosteron üretiminin kastrasyon düzeyinde baskılanmasının istendiği, lokal ileri evre veya metastatik prostat kanserinin tedavisinde endikedir.

• Endometriyozis:

LUCRİN DEPOT, hafif-şiddetli endometriyozis tedavisinde endikedir. Tedavi süresi 6 ay ile sınırlandırılmalıdır.

• Uterus Miyomu:

LUCRİN DEPOT, uterus miyomu tedavisinde yalnız pre-operatif dönemde endikedir. Tedavi süresi 6 ay ile sınırlandırılmalıdır.

• Meme Kanseri:

LUCRİN DEPOT, östrojen ve/veya progesteron reseptör pozitif premenopozal ve perimenopozal meme kanserli olguların hormonal tedavisinde (adjuvant veyametastatik olgular) over kaynaklı östrojen sekresyonunu önlemek amacıyla endikedir.

• Santral Puberte Prekoks (gerçek erken puberte)

LUCRİN DEPOT santral puberte prekoks (gerçek erken puberte - CPP) olan çocukların (9 yaşın altındaki kızlar, 10 yaşın altındaki erkekler) tedavisinde endikedir.

1/26

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi Uygulama şekli:

Bu ilaçlar sadece kullanma tecrübesi olan bir doktor veya hemşire tarafından hazırlanmalı ve verilmelidir.

Tavsiye edilen doz, her 3 ayda bir kez intramüsküler veya subkütan olarak uygulanan 11,25 mg'dır.

Enjeksiyon bölgesi, hastaya göre değişebilir.

Endometriyozis ve pre-operatif dönemde Uterus miyomu tedavisi endikasyonları için tedavi süresi 6 ay ile sınırlandırılmalıdır.

Prostat kanseri için GnRH analogları ile tedavi edilen hastalarda kastrasyona dirençli prostat kanseri gelişiminde tedavi genellikle devam eder.

Pediyatrik Popülasyon:


LUCRİN DEPOT ile tedavi edilen çocuklar, pediyatrik endokrinolog hekim gözetimi altında olmalıdır.

Doz şeması, bireysel olarak belirlenmelidir.

Önerilen başlangıç dozu, vücut ağırlığına bağlıdır.

Vücut ağırlığı 20 kg ve 20 kg'dan fazla olan çocuklar


130 mg sürekli-salımlı mikrokapsül içeren 1 ml (11,25 mg löprolid asetat) süspansiyon, tek bir subkütan enjeksiyon olarak her 3 ayda bir kez uygulanır.

Vücut ağırlığı 20 kg'dan az olan çocuklar


Bu gibi nadir vakalarda aşağıda yer alan dozaj, santral puberte prekoksun klinik etkinliğine göre uygulanmalıdır:

0,5 ml (5,625 mg löprolid asetat) her 3 ayda bir kez tek bir subkütan enjeksiyon olarak uygulanır. Süspansiyonun geri kalan kısmı atılmalıdır. Çocuğunuzun kilo alımı izlenmelidir.

Santral puberte prekoksun etkinliğine bağlı olarak yetersiz baskılama durumunda dozajın arttırılması gerekebilir (Örneğin klinik bulgularda, LHRH testinde yetersiz gonadotropinsupresyonu ya da lekelenme). Daha sonra uygulanacak olan etkili en düşük 3 aylık doz LHRHtestine göre belirlenmelidir.

LUCRİN DEPOT, intramüsküler olarak önerilen dozlardan daha yüksek bir dozda verildiğinde enjeksiyon yerinde steril abseler sıklıkla görülür. Bu sebeple, bu gibi durumda LUCRİNDEPOT subkütan yoldan uygulanmalıdır (bkz. Bölüm 4.4).

İntramusküler/subkütan enjeksiyon ile ilgili rahatsızlığı azaltmak için çocuklarda enjeksiyonluk ilaçlar için mümkün olan en düşük hacimlerin kullanılması önerilir.

Tedavinin süresi, tedavinin başlangıcı ya da tedavi süresince ortaya çıkan klinik parametrelere (nihai boy prognozu, büyüme hızı, kemik yaşı ve/veya kemik yaşı ivmesi) bağlıdır ve uygunolması halinde tedavi edilen çocuğun yasal vasisi ile doktoru tarafından karar verilir. Tedavisırasında, 6-12 ay boyunca kemik yaşı aralıklarla izlenmelidir.

2/26

Klinik parametreleri dikkate alınarak, 12 yaşından büyük kızlarda ve 13 yaşından büyük erkeklerde meydana gelen kemik olgunlaşmasına göre tedavinin kesilmesi düşünülmelidir.

Tedaviye başlamadan önce kızlarda gebelik olasılığı dışlanmalıdır. Tedavi sırasında gebelik oluşumu genellikle dışlanamaz. Bu gibi durumlarda, tıbbi tavsiye alınmalıdır.

Not:


Erken ergenlik belirtilerinin tekrarını önlemek için uygulama aralığı 90 ± 2 gün olmalıdır.

Uygulama şekli:

Tavsiye edilen doz, her 3 ayda bir kez intramüsküler veya subkütan olarak uygulanan 11,25 mg'dır. Enjeksiyon bölgesi, hastaya göre değişebilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgilerBöbrek/Karaciğer yetmezliği

Böbrek ve karaciğer yetmezliğinde kullanımı için herhangi bir veri yoktur.

Geriyatrik popülasyon

Yaşlı hastalarda kullanımına dair herhangi bir veri yoktur.

4.3 Kontrendikasyonlar

LUCRİN DEPOT aşağıdaki durumlarda kontrendikedir:

• Etkin madde löprolid asetata veya benzer nonapeptidlere ya da bölüm 6.1'de listelenenyardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalarda;

• LUCRİN DEPOT hormon-duyarsız tümörü olan hastaların tedavisinde veya orşiektomisonrası kullanımda;

• Gebelikte veya gebe olma ihtimali olan kadınlarda;

• Emziren kadınlarda,

Santral puberte prekoksu olan kızlarda:

• Gebelik ve laktasyon halinde

• Kesin tanısı konmamış vajinal kanamalarda

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

LUCRİN DEPOT tedavisi uzman bir doktor gözetimi altında uygulanmalıdır.

Löprolid asetat gibi GnRH agonistleri ile tedavi edilen hastalarda potansiyel şiddetli depresyon riski artmaktadır. Hastalar bu doğrultuda bilgilendirilmeli ve semptomların oluşmasıdurumunda uygun şekilde tedavi edilmelidir.

Konvülsiyonlar


Pazarlama sonrası dönemde, LUCRİN DEPOT ile tedavi edilen geçmişinde predispozan faktörü olan veya olmayan hastalarda konvülsiyon olguları bildirilmiştir. Konvülsiyonlarınmevcut klinik uygulamaya göre tedavi edilmesi gerekir.

3/26

İdiyopatik intrakraniyal hipertansiyon


Löprolid kullanan hastalarda idiyopatik intrakraniyal hipertansiyon (psödotümör serebri) bildirilmiştir. Hastalar şiddetli veya rekürren baş ağrısı, görme bozuklukları ve kulakçınlamasını da içeren idiyopatik intrakraniyal hipertansiyon belirti ve semptomları açısındanuyarılmalıdır. İdiyopatik intrakraniyal hipertansiyon ortaya çıkarsa, löprolidin bırakılmasıdüşünülmelidir.

Kadınlarda


LUCRİN DEPOT ile tedavi, özel gözetim altında yürütülmelidir.

Löprolid asetat tedavisine başlamadan önce, hastanın gebe olup olmadığı kontrol edilmelidir. Şüphe halinde gebelik testi yapılmalıdır. LUCRİN DEPOT ile tedaviye başlamadan önce oralkontraseptiflerin ve diğer hormon-bazlı kontraseptiflerin kullanımı durdurulmalıdır. Tedaviboyunca korunma için alternatif kontraseptif (hormon-bazlı olmayan) metotlar kullanılmalıdır.Hastanın gebe olduğu anlaşılır anlaşılmaz tedavi sonlandırılmalıdır.

Tedavinin erken dönemlerinde, seks hormonlarındaki geçici artışa bağlı olarak şikayetler ve semptomlarda artış olabilir. Bunlar tedaviye devam edildiğinde kesilecektir.

Menopoz esnasında doğal olarak kemik mineral yoğunluğunda (KMY) kayıp olması beklenir. Benzer şekilde, tıbbi olarak tetiklenmiş hipo-östrojenik durumu olan vakalarda da bu durumgörülebilir. LHRH agonistlerinin kullanımının 6 aylık tedavi süresi boyunca KMY'de aydaortalama %1 azalmaya neden olması muhtemeldir. Her %10 kemik mineral yoğunluğu kaybıile kırık riski 2-3 kat artar. KMY kaybının altı aylık tedavi süresinden sonra geri dönüşümlüolduğu gösterilmiştir. Klinik çalışmalar, löprolid monoterapisi ile 6 aylık tedaviden sonra %3,2ve 12 aylık tedaviden sonra %6,3'lük bir KMY kaybı göstermiştir.

Endometriyozis tedavisi için löprolid asetat alan hastalarda, hormon yerine koyma tedavisinin eklenmesinin kemik mineral dansite kaybını ve vasomotor semptomları azalttığı gösterilmiştir(ayrıca bkz. bölüm 4.8). LUCRİN DEPOT ile tedaviye başlamadan önce anormal vajinalkanamanın sebebi tespit edilmelidir.

Erkeklerde

Prostat Kanseri:


Prostat kanseri olan hastaların tedavisi, hormon tedavisinde tecrübeli olan bir hekim tarafından yakından takip edilmelidir. İlk haftalarda, şikayetler artabilir ve serum testosterondüzeylerindeki başlangıç artışının bir sonucu olarak semptomlar kötüleşebilir. Semptomatikolarak tedavi edilebilen az sayıdaki hastada, kemik ağrısında geçici bir artış yaşanabilir. DiğerLH-RH agonistlerinde olduğu gibi, ölümcül komplikasyonlara ve/veya felçe neden olabilecekizole edilmiş vakalarda üreter obstrüksiyon ve spinal kord kompresyonu gözlemlenmiştir.

Metastazdan kaynaklanan idrar yolu tıkanıklığı olan hastalar ilk haftalarda yakından takip edilmelidir. Bu hastalarda, orşiektomi ve östrojen ile tedavi daha güvenlidir. Metastatikvertebral lezyon hastaları, LUCRİN DEPOT ile tedavi başlangıcında yakından izlenmelidir(bkz. Bölüm 4.8). Bu fazda, klinik tabloya göre bir anti-androjen ile geçici olarak kombinetedavi verilmesi düşünülebilir.

LUCRİN DEPOT 3 AY 11,25 mg ile tedavi edilen hastalarda bariz bir risk varsa iki haftalık bir süre için LUCRİN DEPOT 3 AY 11,25 mg yerine LUCRİN DEPOT'un günlük dozajı iletedaviye başlanması düşünülebilir. Günlük tek doz iyi tolere edilirse LUCRİN DEPOT'adönülebilir.

4/26

Löprolid asetatın kemik lezyonları üzerine etkisi kemik taramaları ile incelenebilir.

GnRH (gonadotropin salıverici hormonu) agonistleri alan erkeklerde hiperglisemi ve yüksek diyabet gelişimi riskinde artış bildirilmiştir. Hiperglisemi, diabetes mellitus gelişimine ya dadiyabetli hastalarda glisemik kontrolün kötüleşmesine işaret edebilir. GnRH agonistleri alanhastalarda kan şekeri ve/veya (HbA1c) seviyeleri periyodik olarak izlenmeli ve duruma görehiperglisemi ya da diyabet tedavisi için standart uygulamalar takip edilmelidir.

Erkeklerde GnRH agonistlerinin kullanımıyla bağlantılı olarak miyokard infarktüs gelişmesi, ani kardiyak ölüm ve inme risklerinde artış bildirilmiştir. Söz konusu risk, bildirilen olasılıkoranları göz önüne alındığında düşük görünmektedir ve prostat kanseri hastalarında tedaviyöntemine karar verirken kardiyovasküler risk faktörleri ile birlike bu risk dikkatledeğerlendirilmelidir. GnRH agonistleri alan hastalar, kardiyovasküler hastalık gelişiminidüşündüren semptom ve işaretler için izlenmeli ve güncel klinik uygulamalar doğrultusundakontrol altına alınmalıdır.

Androjen deprivasyon tedavisi QT aralığını uzatabilir.

Doktorlar, QT uzaması risk faktörleri ile ilgili öyküsü olan hastalarda veya QT aralığını uzatabilen eşzamanlı tıbbi ürünler alan hastalarda LUCRİN DEPOT tedavisine başlamadanönce, Torsade de pointes potansiyeli dahil olmak üzere yarar/risk oranını değerlendirmelidir(bkz. Bölüm 4.5).

Laboratuvar Testleri:


Löprolid asetata yanıt, testosteron, ve aynı zamanda prostata spesifik antijen serum düzeyleri ve asit fosfatazın serum düzeyleri ölçülerek izlenmelidir. Testosteron düzeyleri başlangıçdozunun etkisiyle yükselir ve sonra iki haftalık süre içinde kademeli olarak düşer. Kastrasyonsonrası (0,25 ng/ml) eşdeğer seviyelere iki ila dört hafta sonra erişilir ve daha sonra LUCRİNDEPOT ile tüm tedavi süresi boyunca korunur.

Tedavinin erken dönemlerinde asit fosfataz düzeylerinde geçici bir artış gözlenmiştir. Bu yükselmiş değerler genellikle tedavinin iki ila dördüncü haftasında %25'den fazla azalır.

Pediyatrik popülasyon:


Tedaviye başlamadan önce idiyopatik ve/veya nörojenik santral puberte prekoksun kesin tanısının konması gereklidir. Psödo puberte prekoks (gonadal veya adrenal tümör veyahiperplazi) ve gonadotropin bağımsız puberte prekoks (testis toksikozu, ailevi Leydig hücrehipoplazisi) ihtimali ortadan kaldırılmalıdır.

Tedavi uzun süreli olup bireysel olarak ayarlanır. LUCRİN DEPOT düzenli aylık periyotlarla mümkün olduğunca hassas bir şekilde uygulanmalıdır Enjeksiyon tarihinin bir kaç günlük (90± 2 gün) istisnai gecikmesi tedavi sonucunu etkilemez.

Enjeksiyon bölgesinde steril apsenin görülmesi durumunda (çoğunlukla tavsiye edilenden daha yüksek dozlarda, İM enjeksiyondan sonra rapor edilmiştir) löprolid asetat depotunabsorpsiyonu azalabilir. Bu durumda hormon parametreleri (testosteron, estradiol) 2 haftalıkaralıklarla izlenmelidir (bkz. Bölüm 4.2).

Progresif beyin tümörü olan çocukların tedavisinde dikkatle bireysel yarar-zarar değerlendirmesi yapılmalıdır.

5/26

Kızlarda hormonun kesilme belirtisi olarak ilk enjeksiyondan sonra vajinal kanama, lekelenme ve akıntı görülebilir. Tedavinin ilk/ikinci ayından sonraki vajinal kanamanın incelenmesigerekir.

Santral puberte prekoksun GnRH tedavisi esnasında kemik mineral yoğunluğu (KMY) azalabilir. Ancak tedavinin kesilmesini takiben kemik kütlesi büyümesi korunur ve geçergenlerde pik kemik kütlesi tedaviden etkilenmediği gözükmektedir.

GnRH tedavisinin kesilmesi ile femur başı epifiz kayması görülebilir. Öngörülen varsayım GnRH agonistleri ile tedavi esnasındaki düşük östrojen konsantrasyonlarının epifiz plağınızayıflattığıdır. Tedavinin durdurulmasından sonra büyüme hızı artışı epifizin yer değiştirmesiiçin kesme kuvvetinin azalması ile sonuçlanır.

Doz rejimine uyulmaması veya yetersiz dozlama pubertal sürecin yetersiz kontrolü ile sonuçlanabilir. Yetersiz kontrol sonuçları, menstrüasyon, meme büyümesi veya testislerdebüyüme gibi puberte semptomlarının nüksetmesidir. Terapötik doz belirlendikten sonragonadotropin ve seks steroid düzeyleri prepubertal seviyelere düşecektir.

Gonadlar tarafından steroid sekresyonunun yetersiz kontrolünün uzun süreli etkileri bilinmemektedir. Erişkin boyunda daha fazla uzlaşma mümkün olabilir.

Sodyum Uyarısı:

LUCRİN DEPOT her “doz”unda 23 mg'dan daha az sodyum ihtiva eder, yani aslında sodyum içermez.

4.5 Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Androjen yetersizliği tedavisi QT aralığını uzatabileceği için, LUCRİN DEPOT'un QT aralığı uzamasına sebep olduğu bilinen tıbbi ürünlerle veya Sınıf IA (örn. kinidin, disopiramid) ya daSınıf III (örn. amiodaron, sotalol, dofetilid, ibutilid) antiaritmikler, metadon, moksifloksasin,antipsikotikler vb. gibi Torsade de Pointes'i indükleyebilen tıbbi ürünlerle birlikte kullanılmasıhalinde dikkatli bir değerlendirme yapılmalıdır (bkz. Bölüm 4.4).

Seks hormonları löprolid asetatın etkisini inhibe ederler. Bu nedenle, bu ilaçlar aynı anda kullanılmamalıdır.

Çocuklarda, büyüme hormonu ile etkileşim meydana gelebilir. Bu da overlerin gelişimini etkileyebilir. Eğer birlikte kullanılacaksa, hasta bu bakımdan yakından takip edilmelidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgilerPediyatrik popülasyon :

Çocuklarda, büyüme hormonu ile etkileşim meydana gelebilir. Bu da overlerin gelişimini etkileyebilir. Eğer birlikte kullanılacaksa, hasta bu bakımdan yakından takip edilmelidir.

Böbrek/Karaciğer yetmezliği

Böbrek ve karaciğer yetmezliğinde kullanımı için herhangi bir veri yoktur.

Geriyatrik Popülasyon

Yaşlı hastalarda kullanımına dair herhangi bir veri yoktur.

6/26

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: X

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar /Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar tedavi süresince etkili doğum kontrolü uygulamak zorundadırlar. Eğer gebeliği önleyici bir yöntem gerekli görülüyorsa hormonal olmayan birkorunma yöntemi kullanılmalıdır.

Gebelik dönemi

LUCRİN DEPOT'un gebelik döneminde kullanımı kontrendikedir. Gebe kadınlarda löprolid asetatın kullanımının zararlarının değerlendirilmesi için yeterli veri yoktur. Mevcut az sayıdakideneyim gebelik esnasında löprolid asetat kullanımı ile konjenital malformasyonlarda riskartışını düşündürmez. Ancak hayvan çalışmaları farmakodinamik aktivitenin bir sonucu olaraküreme toksisitesi göstermiştir (bkz. Bölüm 5.3). İnsanlardaki potansiyel risk bilinmemektedir.Bu yüzden LUCRİN DEPOT ile tedaviye başlamadan önce gebelik ihtimali elimineedilmelidir.

Laktasyon dönemi

LUCRİN DEPOT'un laktasyon döneminde kullanımı kontrendikedir. Löprolid asetatın anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. LUCRİN DEPOT tedavisine başlamadan önceemzirme sonlandırılmalıdır ve LUCRİN DEPOT tedavisi sırasında emzirilmemelidir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Pitiüter-gonadal eksen üzerine löprolid asetatın farmakolojik etkileri dikkate alındığında ve depo formülasyon ile elde edilen hayvan bulguları esas alındığında LUCRİN DEPOT'un erkekve kadın fertilitesi üzerine olumsuz etkileri olabilir (bkz. Bölüm 5.1). Kadınlarda löprolid asetatve benzer analogları ile yapılan klinik ve farmakolojik çalışmalarda, 24 haftaya kadar sürekliuygulandıktan sonra ilacın kesilmesiyle fertilite süpresyonunun tümüyle geri döndüğügösterilmiştir. İnsanlarda löprolid asetat ile tedaviyi takiben erkek fertilitesine etkileri üzerineveri yoktur.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

LUCRİN DEPOT'un tepki verme yeteneğini olumsuz etkilediğine dair herhangi belirti bulunmamaktadır.

4.8 İstenmeyen etkiler

Löprolid asetata uzun süreli maruziyet (6-12 ay) osteoporoza yol açabilir (ayrıca bkz. bölüm 4.4).

Erkeklerde:

Daha önce hormon tedavisi almamış olan erkeklerde, tedavinin ilk haftasında genellikle başlangıç seviyesinin üzerinde testosteron düzeyleri oluşur. İkinci haftanın sonunda tedavininbaşlangıcında var olan seviyeye veya daha alt düzeylere düşer. Bununla birlikte, tedavinin ilkhaftalarında prostat kanseri semptomlarının geçici olarak şiddetlenmesi riski vertebralmetastazı ve/veya obstrüktif üropatisi veya hematürisi olan hastalarda endişe nedenidir.Alevlenme geçici zayıflık ve/veya bacaklarda parestezi ya da üriner semptomlarda kötüleşmegibi nörolojik problemlere sebep olabilir (bkz. Bölüm 4.4).

7/26
Kadınlarda:

Tedavinin ilk haftaları boyunca kadınlarda estradiol seviyelerindeki geçici artıştan kaynaklanan şikayetler ve semptomlarda artış olabilir.

Çocuklarda:

Çocuklarda tedavinin ilk fazında, pre-pübertal aralık içindeki değerlere düşüşü takiben seks hormonu seviyesinde kısa süreli alevlenme şeklinde artış görülür. Farmakolojik etkiye bağlıolarak advers olaylar bilhassa tedavi başlangıcında görülebilir.

İstenmeyen etkiler aşağıdaki sıklıklarla görülür: çok yaygın (> 1/10), yaygın (> 1/100 ila < 1/10), yaygın olmayan (> 1/1.000 ila <1/100), seyrek (> 1/10.000 ila < 1/1.000), çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor) olarak tanımlanmaktadır.

Aşağıdaki istenmeyen etkiler klinik çalışmalar esnasında gözlenmiştir ya da bu veya diğer LUCRİN DEPOT formülasyonları ile pazarlama sonrası deneyim boyunca bildirilmiştir.

Sistem, Organ sınıfı

İstenmeyen Etki

Sıklık

Erkeklerde

Kadınlarda

Çocuklarda

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Enfeksiyon
Bilinmiyor
Yaygın olmayan

Yaygın olmayan

Rinit
Yaygın olmayan
Yaygın olmayan

Yaygın olmayan

Vajinal enfeksiyon
-
Çok Yaygın

Yaygın

Bronşit
Yaygın
-

-

İdrar yolu enfeksiyonu
Yaygın
Yaygın

Bilinmiyor

Apse
Bilinmiyor
Bilinmiyor

Bilinmiyor

Enfekte kist
Yaygın olmayan
-

-

Viral enfeksiyon
Yaygın olmayan
-

-

Kandidiyazis
Yaygın olmayan

Yaygın

(vulvovajinal)

-

Sepsis
Yaygın olmayan
-

-

İnfluenza (Grip)
-
Yaygın

Yaygın olmayan

Farenjit
Bilinmiyor
Yaygın

Yaygın olmayan

Pnömoni
Bilinmiyor
Bilinmiyor

Bilinmiyor

Sinüzit
-
-

Yaygın olmayan

Üst solunum yolu enfeksiyonu
-
Yaygın olmayan

-

Fungal deri enfeksiyonu
Yaygın olmayan
-

-

Piyelonefrit
-
Yaygın olmayan

-

Fronkül
-
Yaygın olmayan

-

Nazofarenjit
-
Yaygın

-

(Kist ve polipler dahil olmaküzere) İyi huylu,kötü huyluneoplazmlar

Neoplazm
Yaygın olmayan
Yaygın olmayan

Yaygın olmayan (serviks neoplazmı)

Psödolenfoma
Yaygın olmayan
-

-

Deri kanseri
Bilinmiyor
Bilinmiyor

Bilinmiyor

Meme neoplazmı
-
Yaygın olmayan

-

Kan ve lenf

sistemi

hastalıkları

Lökopeni
-
Yaygın olmayan

-

Anemi
Yaygın
Bilinmiyor

-

Lenfadenopati

Yaygın olmayan

-

8/26

Sistem, Organ sınıfı

İstenmeyen Etki

Sıklık

Erkeklerde

Kadınlarda

Çocuklarda


-


Eozinofili
Yaygın olmayan
-
-
Demir eksikliği anemisi
-
Yaygın
-
Koagülopati
-
Yaygın olmayan
-

Bağışıklık

sistemi

hastalıkları

Aşırı duyarlılık
Yaygın olmayan
-
Yaygın olmayan

Anafilaktik

reaksiyon

Bilinmiyor
Bilinmiyor
Çok seyrek
Genel alerjik reaksiyonlar (ateş,döküntü, örn.kaşıntı)


Çok seyrek

Endokrin

hastalıkları

Guatr (Tiroit bezinin büyümesi)
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Yaygın olmayan
Pitüiter apopleksi
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Tiroidit
-
Yaygın
-
Erken ergenlik
-
-
Yaygın olmayan

Metabolizma ve

beslenme

hastalıkları

Anoreksi
Yaygın
Yaygın olmayan
-
Diabetes mellitus
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Bilinmiyor
İştah artışı
Yaygın
Çok yaygın
Yaygın olmayan
Hiperglisemi
Yaygın olmayan
-
-
Hipoglisemi
Yaygın olmayan
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Dehidrasyon
Yaygın olmayan
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Hiperlipidemi
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Hiperkolesterolemi
-
Yaygın
-
Hiperfosfatemi
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Hipoproteinemi
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Anormal kilo alımı
Çok yaygın
Çok yaygın
Yaygın
Anormal kilo kaybı
Yaygın
Çok yaygın
-
İştah azalması
-
Yaygın
-
Büyüme gecikmesi
-
-
Yaygın

Psikiyatrik

hastalıklar

Ruh hali değişimleri-uzun sürelikullanım-kısa sürelikullanım

Yaygın

Yaygın olmayan

Yaygın Çok yaygın

Yaygın

Yaygın olmayan

Sinirlilik
Bilinmiyor
Çok yaygın
Yaygın olmayan
Libido azalması
Çok yaygın
Çok yaygın
-
Libido artışı
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Uykusuzluk
Yaygın
Çok yaygın
Bilinmiyor
Uyku bozukluğu
Yaygın olmayan
Yaygın
Bilinmiyor
Depresyon -uzun sürelikullanım
Yaygın
Yaygın
Yaygın

9/26

Sistem, Organ

İstenmeyen Etki

Sıklık

sınıfı


Erkeklerde

Kadınlarda

Çocuklarda


-kısa süreli kullanım
Yaygın
Çok yaygın
Yaygın olmayan

Anksiyete
Yaygın
Yaygın
Bilinmiyor

Delüzyon
Bilinmiyor
Yaygın olmayan
Bilinmiyor

Kafa karışıklığı
-
Yaygın
-

İntihar düşüncesi
Bilinmiyor
Bilinmiyor
-

İntihar girişimi
Bilinmiyor
Bilinmiyor
-

Kararsız duygu durum
-
Çok yaygın
Yaygın

Kişilik

bozuklukları

-
Yaygın olmayan
-

Majör depresyon
-
Yaygın
-

Anormal düşünce
-
Yaygın
-

Öforik ruh hali
-
Yaygın olmayan
-

Düşmanlık
-
Yaygın
-

Apati

(Duyumsamazlık)

-
Yaygın olmayan
-

Ajitasyon

(Huzursuzluk)

-
Yaygın
-

Çığlık atma
-
Yaygın olmayan
-
Sinir sistemi
Baş dönmesi
Yaygın
Çok Yaygın
Bilinmiyor
hastalıkları
Baş ağrısı
Yaygın
Çok Yaygın
Yaygın

Bu gruptaki diğer tıbbi ürünlerdeolduğu gibi, çokseyrek pitüiterapopleksi vakaları,pitüiter adenomluhastalardauygulamanınbaşlamasını takibenbildirilmiştir.


Paraestezi
Yaygın
Yaygın
Bilinmiyor

Letarji
Yaygın
Bilinmiyor
Bilinmiyor

Uyuklama
Yaygın
Yaygın
Yaygın olmayan

Bellek bozukluğu
Yaygın
Yaygın
Bilinmiyor

Hafıza kaybı
-
Yaygın
-

Amnezi

(Unutkanlık)

-
Yaygın
-

Tat alma bozukluğu
Yaygın
Yaygın olmayan
Bilinmiyor

Hipoestezi
Yaygın
Yaygın
Bilinmiyor

Senkop
Bilinmiyor
Yaygın
Yaygın olmayan

Migren
-
Çok yaygın
-

Hipertoni
-
Yaygın
-

Ataksi
-
Yaygın olmayan
-

Tremor
Yaygın olmayan
Yaygın
-

10/26

Sistem, Organ sınıfı

İstenmeyen Etki

Sıklık

Erkeklerde

Kadınlarda

Çocuklarda

Basit parsiyal nöbetler
Yaygın olmayan
-
-
Hiperkinezi
-
Yaygın
Yaygın olmayan
Periferal nöropati
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Bilinmiyor

Serebrovasküler

olay

Bilinmiyor
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Bilinç kaybı
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Geçici İskemik Atak (TIA)
Bilinmiyor
Bilinmiyor
-
Felç
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Nöromiyopati
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Bilinmiyor

İdiyopatik intrakraniyalhipertansiyon(psödotümörserebri) (bkz.bölüm 4.4)

Bilinmiyor
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Konvülsiyon
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Pozisyonel baş dönmesi
-
Yaygın
-

Anormal

koordinasyon

-
Yaygın
-

Lokal

konvülsiyonlar

-
Yaygın
-

Göz hastalıkları

Bulanık görme
Yaygın
Yaygın
Bilinmiyor
Göz rahatsızlığı
Bilinmiyor
Yaygın olmayan
Bilinmiyor
Göz bozukluğu
Bilinmiyor
Yaygın
Bilinmiyor
Ambliyopi
Yaygın olmayan
Yaygın
Bilinmiyor
Göz kuruluğu
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Göz ağrısı
-
Yaygın olmayan
-
Konjunktivit
-
Yaygın
-

Kulak ve iç

kulak

hastalıkları

Kulak ağrısı
Yaygın olmayan
Yaygın olmayan
-
Vertigo
Yaygın olmayan
Yaygın
-
Tinnit
Yaygın olmayan
Yaygın
Bilinmiyor
İşitme kaybı
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Sağırlık
-
Yaygın
-
Taşıt tutması
-
Yaygın
-
Kulak şişmesi
-
Yaygın
-

Kardiyak

hastalıkları

Konjestif kalp yetmezliği
Yaygın
Bilinmiyor
-
Aritmi
Yaygın
Bilinmiyor
Bilinmiyor

Miyokard

infarktüsü

Yaygın
Bilinmiyor
-
Anjina pektoris
Yaygın
Bilinmiyor
-

Ventriküler

ekstrasistol

Yaygın olmayan
-
-
Taşikardi
Bilinmiyor
Yaygın
Bilinmiyor

11/26

Sistem, Organ sınıfı

İstenmeyen Etki

Sıklık

Erkeklerde

Kadınlarda

Çocuklarda

Kalp yetmezliği
Yaygın olmayan
-
-
Bradikardi
Yaygın olmayan
Bilinmiyor
Yaygın olmayan
Ani kardiyak ölüm
Bilinmiyor
-
-
Atriy oventri küler blok
Yaygın olmayan
-
-
Palpitasyon
-
Yaygın
-

Vasküler

hastalıkları

Sıcak basması
Çok yaygın
Çok yaygın
Bilinmiyor
Vazodilasyon
Çok yaygın
Çok yaygın
Yaygın
Anjiyopati
Yaygın olmayan
-
-
Lenfödemi
Yaygın
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Hipertansiyon
Yaygın
Yaygın
Yaygın olmayan
Tromboflebit
Yaygın
-
-
Flebit
Bilinmiyor
Bilinmiyor
-
Tromboz
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Anevrizma
Yaygın olmayan
-
-
Sirküler kollaps
Yaygın olmayan
-
-
Kızarma
Çok yaygın
-
-
Hematom
Yaygın olmayan
-
-
Hipotansiyon
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Varis
Bilinmiyor
Bilinmiyor
-
Zayıf periferal dolaşım
Yaygın olmayan
-
-
Periferik vasküler bozukluk
-
-
Yaygın olmayan

12/26

Sistem, Organ sınıfı

İstenmeyen Etki

Sıklık

Erkeklerde

Kadınlarda

Çocuklarda

Solunum, göğüs bozuklukları vemediyastinalhastalıklar
Plevral sürtünme
Yaygın

Bilinmiyor

-
Pulmoner fibröz
Yaygın

Bilinmiyor

-
Epistaksi
Yaygın olmayan

Yaygın

Yaygın olmayan
Dispne
Yaygın

Yaygın

Bilinmiyor
Hemoptizi
Yaygın olmayan

Bilinmiyor

-
Amfizem
Yaygın olmayan

-

-
Disfoni
-

Yaygın olmayan

-
Öksürük
Yaygın olmayan

Yaygın

Bilinmiyor
Astım
Yaygın

-

Yaygın olmayan
KOAH (Bronşlarda kalıcı ve ilerleyicidarlıkta gidenkronik akciğerhastalığı)
Yaygın olmayan


Plevral efüzyon
Bilinmiyor

Bilinmiyor

-

Akciğer

infiltrasyonu

Bilinmiyor

Bilinmiyor

-

Solunum

bozukluğu

Bilinmiyor

Bilinmiyor

Bilinmiyor
Sinüs tıkanıklığı
Bilinmiyor

Bilinmiyor

Bilinmiyor
Akut pulmoner ödem
Yaygın

-

-
Pulmoner emboli
Bilinmiyor

Bilinmiyor

-
İnterstisyel akciğer hastalığı
Bilinmiyor

Bilinmiyor

-
Balgam artışı
-

Yaygın

-
Larengospazm
-

Yaygın olmayan

-
Orofarengeal ağrı
-

Yaygın

-

Gastrointestinal

hastalıkları

Kabızlık
Yaygın

Yaygın

Yaygın olmayan
Bulantı
Yaygın

Çok yaygın

Yaygın
Öğürme
-

Yaygın

-
Kusma
Yaygın

Yaygın

Yaygın
Gastrit
Yaygın olmayan

Yaygın

-

Gastrointestinal

kanama

Yaygın

Bilinmiyor

Bilinmiyor
Karında gerginlik
Yaygın

Yaygın

Bilinmiyor
Diyare
Yaygın

Yaygın

Bilinmiyor
Disfaji
Bilinmiyor

Bilinmiyor

Yaygın olmayan
Dispepsi
-

Yaygın

Yaygın olmayan
Diş eti kanaması
-

Yaygın olmayan

-
Ağız kuruluğu
Bilinmiyor

Yaygın

Bilinmiyor
Karın ağrısı
-

Yaygın (alt ve üst)

Yaygın
Duodenal ülser
Bilinmiyor

Bilinmiyor

-

Gastorintestinal

bozukluk

Bilinmiyor

Bilinmiyor

Bilinmiyor
Peptik ülser
Bilinmiyor

Bilinmiyor

Bilinmiyor

13/26

Sistem, Organ sınıfı

İstenmeyen Etki

Sıklık

Erkeklerde

Kadınlarda

Çocuklarda

Rektal polip
Bilinmiyor
Bilinmiyor
-
Flatülans (Bağırsak gazı)
-
Yaygın
-
Gingivit
-
Yaygın
Yaygın olmayan
Stomatit
-
Yaygın
-
Melena
-
Yaygın
-
Kolit
-
Yaygın olmayan
-
Karında rahatsızlık
-
Yaygın
-
Dil bozukluğu
-
Yaygın
-
Karın krampları
-
-
Yaygın

Hepatobiliyer

hastalıkları

Hepatik fonksiyon anormalliği
Bilinmiyor
Yaygın
-
Ağır karaciğer hasarı
Bilinmiyor
Bilinmiyor
-
Kolestatik hepatit
Yaygın olmayan
-
-
Hepatoselüler hasar
Yaygın olmayan
-
-
Sarılık
Bilinmiyor
Bilinmiyor
-

Karaciğer

hassasiyeti

-
Yaygın olmayan
-
Hepatik steatoz
-
Yaygın
-

Deri ve derialtı doku hastalıkları

Eritem
Yaygın
Yaygın
-
Saç kaybı
Yaygın
Yaygın
Yaygın olmayan
Ekimoz
Yaygın
Yaygın
Bilinmiyor
Döküntü
Yaygın olmayan
Yaygın
Yaygın

Makülopapüler

döküntü

Yaygın olmayan
Yaygın olmayan
-
Deri kuruluğu
Yaygın olmayan
Yaygın
Bilinmiyor

Fotosensitivite

reaksiyonu

Bilinmiyor
Yaygın olmayan
Bilinmiyor
Ürtiker
Bilinmiyor
Yaygın
Bilinmiyor
Hiperhidroz
Çok yaygın
Çok yaygın
Bilinmiyor
Dermatit
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Deri reaksiyonları
Yaygın
Yaygın
-
Anormal saç büyümesi
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Kıl (saç) bozukluğu
Yaygın olmayan
Yaygın
Yaygın olmayan
Prurit
Yaygın
Yaygın
Bilinmiyor
Deri renk değişimi
-
Yaygın olmayan
-
Gece terlemesi
Yaygın olmayan
Yaygın
-

Pigmentasyon

bozukluğu

Bilinmiyor
Yaygın
Bilinmiyor
Deri lezyonu
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Soğuk ter

Yaygın

olmayan

-

-

Akne
-
Çok yaygın
Yaygın
Sebore
-
Yaygın
-

14/26

Sistem, Organ sınıfı

İstenmeyen Etki

Sıklık

Erkeklerde

Kadınlarda

Çocuklarda

Anormal deri kokusu
-
Yaygın olmayan
Yaygın
Hirsutizm
-
Yaygın
Yaygın olmayan
Egzema
-
Yaygın
-
Tırnak bozukluğu
-
Yaygın
Yaygın olmayan
Deri bozukluğu
-
Yaygın olmayan
-
Deri nodülü
-
Yaygın
-
Büllöz dermatit
-
Yaygın
-
Eritema multiforme
-
-
Yaygın
Çatlaklar
-
-
Yaygın
Yüz şişmesi
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Püstüllü döküntü
-
-
Yaygın
Deri hipertrofisi
-
-
Yaygın olmayan
Purpura
-
-
Yaygın olmayan
Lökoderma
-
-
Yaygın olmayan
Kas-iskelet bozuklukları,bağ doku vekemikhastalıkları
Kemik ağrısı
Çok yaygın
Yaygın
-
Miyalji
Yaygın
Yaygın
Yaygın olmayan
Kemik şişmesi
Yaygın
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Artropati
Bilinmiyor
Yaygın
Yaygın olmayan
Artralji
Yaygın
Yaygın
Yaygın olmayan
Sırt ağrısı
Yaygın
Çok yaygın
-
Artrit
-
Yaygın olmayan
-
Kas zayıflığı
Çok yaygın
Yaygın
-
Kas çekilmesi
-
Yaygın
-
Ekstremite ağrısı
Yaygın
-
-
Kas spazmı
Yaygın
Yaygın
-
Ankilozan spondilit
Bilinmiyor
Bilinmiyor
-
Tenosinovit
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Boyun ağrısı
-
Yaygın
-
Osteoartrit
-
Yaygın
-
Ense sertliği
-
Yaygın
-

Muskuloskeletal

sertlik

-
Yaygın
-
Periartrit
-
Yaygın
-
Miyopati
-
-
Yaygın olmayan
Osteoporoz
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Bilinmiyor

15/26

Sistem, Organ

İstenmeyen Etki

Sıklık

sınıfı


Erkeklerde

Kadınlarda

Çocuklarda

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Üriner inkontinans
Yaygın olmayan
Yaygın olmayan
Yaygın olmayan
Disüri (İşeme zorluğu)
Yaygın
Yaygın
-

Polaküri
Yaygın olmayan
Yaygın
Bilinmiyor

İdrar sıkıştırması
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Bilinmiyor

Hematuri
Yaygın
Bilinmiyor
Bilinmiyor

Noktüri
Çok yaygın
Yaygın
-

Üriner retansiyon
Yaygın olmayan
-
-

Miktürisyon bozukluğu(İşeme bozukluğu)
Yaygın olmayan



Mesane spazmı
Bilinmiyor
Bilinmiyor
-

İdrar yolu bozukluğu
Bilinmiyor
Bilinmiyor
-

İdrar yolu obstrüksiyonu
Bilinmiyor
Bilinmiyor
-

Poliüri
Yaygın olmayan
-
-

Böbrek ağrısı

-

Yaygın
-

Üreme sistemi

Jinekomasti
Yaygın
-
Yaygın

ve meme

Meme hassasiyeti
Yaygın
Bilinmiyor
Bilinmiyor

hastalıkları

Meme

değişiklikleri

-

Yaygın
Yaygın

Sertleşme

bozukluğu

Çok yaygın
-
-

Testiküler atrofi
Yaygın
-
Bilinmiyor

Testiküler ağrı
Yaygın olmayan
-
-

Meme büyümesi
Yaygın olmayan
Yaygın
Yaygın olmayan

Meme ağrısı
Bilinmiyor
Çok yaygın
Yaygın olmayan

Pelvik ağrı

-

Yaygın
-

Testiküler

bozukluk

Çok yaygın
-
Bilinmiyor

Penis şişmesi
Bilinmiyor
-
-

Penis bozukluğu
Bilinmiyor
-
-

Prostat ağrısı
Bilinmiyor
-
Bilinmiyor

Penil blister (Penis kabarması)
Yaygın
-
-

Vajinal kanama

-

Yaygın olmayan
Yaygın

Dismenore

-

Yaygın
Yaygın olmayan

Menstrüel

bozukluk

-

Yaygın olmayan
Yaygın olmayan

Meme şişmesi

-

Yaygın olmayan
-

Göğüs atrofisi (Meme küçülmesi)

-

Yaygın
-

Genital akıntı

-

Yaygın
Yaygın

Vajinal akıntı

-

Yaygın
Yaygın

16/26

Sistem, Organ sınıfı

İstenmeyen Etki

Sıklık

Erkeklerde

Kadınlarda

Çocuklarda

Galaktore (Aşırı süt akıntısı)
-
Yaygın
-
Metroraji
-
Yaygın
Bilinmiyor

Menopozal

semptomlar

-
Yaygın
-
Disparüni
-
Yaygın
-
Rahim bozukluğu
-
Yaygın olmayan
-
Vajinit
-
Çok yaygın
Yaygın
Menoraji
-
Yaygın
Bilinmiyor
Serviks ağrısı
-
Çok yaygın
-
Serviks bozukluğu
-
-
Yaygın olmayan

Feminizasyon

kazanılması

-
-
Yaygın olmayan
Lekelenme


Yaygın
Not: Genellikle devamlı tedavi ile(tedavinin ilkayında muhtemelkanamanındurdurulmasınıtakiben) vajinallekelenmegörülmesi dozajınaltında kalınmaihtimalinin işaretiolarak
değerlendirilmelidir. Hipofiz bez baskılanması dahasonra LHRH testiile tayinedilmelidir.
Genel
bozukluklar ve uygulamabölgesine ilişkinhastalıklar
Ağrı
Yaygın
Çok yaygın
Yaygın
Göğüs ağrısı
Yaygın
Yaygın
Bilinmiyor
Ödem
Yaygın
Yaygın
Bilinmiyor
Periferik ödem
Çok yaygın
Yaygın
Yaygın olmayan

Gravitasyonal

ödem

Yaygın olmayan
-
-
Uygulama bölgesi ödemi
Yaygın
-
-
Mukozal kuruluk
Yaygın olmayan
-
-
Asteni
Yaygın
Çok yaygın
Bilinmiyor
Yorgunluk
Çok yaygın
Yaygın
-
Pireksi
Yaygın
Yaygın
Yaygın olmayan
Enjeksiyon bölgesi reaksiyonu
Çok yaygın
Yaygın
Yaygın
Enjeksiyon bölgesi inflamasyonu
Yaygın
Bilinmiyor
Bilinmiyor
17/26

Sistem, Organ

İstenmeyen Etki

Sıklık

sınıfı


Erkeklerde

Kadınlarda

Çocuklarda


Enjeksiyon bölgesinde aşırıduyarlılık

Yaygın olmayan


Enjeksiyon bölgesinde kitle
Yaygın
Yaygın olmayan
-

Enjeksiyon bölgesinde ağrı
Yaygın
Çok yaygın
Bilinmiyor

Enjeksiyon bölgesi sertliği
Yaygın
Çok yaygın
Bilinmiyor

Enjeksiyon bölgesinde apse(steril)
Yaygın
Bilinmiyor
Bilinmiyor

Enjeksiyon bölgesinde şişme
Yaygın
-
-

Enjeksiyon bölgesi hematomu
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Bilinmiyor

Enjeksiyon
bölgesinde
iritasyon
Yaygın olmayan



Üşüme
Yaygın
Yaygın
Bilinmiyor

Nodül
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Bilinmiyor

Susama
Bilinmiyor
Yaygın
Bilinmiyor

Halsizlik
Yaygın olmayan
Yaygın
-

Grip benzeri hastalık
Yaygın
-
-

Yürüme güçlüğü
Yaygın olmayan
-
-

İnflamasyon
Bilinmiyor
Bilinmiyor
-

Pelvik fibroz
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Bilinmiyor

Sıcak basması
-
Çok yaygın
-

Yüzde ödem
-
Yaygın olmayan
-

Yaygın ödem
-
Yaygın
-

Enjeksiyon alanında pruritus(Enjeksiyonbölgesinde kaşıntı)

Yaygın


Enjeksiyon bölgesinde kanama
-
Yaygın
-

Genel fiziksel sağlık bozulması
-
Çok yaygın
-

İritabilite
-
Yaygın
-

Hipertrofi
-
-
Yaygın olmayan

18/26

Sistem, Organ

İstenmeyen Etki

Sıklık

sınıfı


Erkeklerde

Kadınlarda

Çocuklarda

Araştırmalar

QT uzaması

Bilinmiyor
-
-

Hematokrit

azalması

Yaygın
-
-

Hemoglobin

azalması

Yaygın
-
-

Kemik kütlesi kaybı
Bilinmiyor
Çok yaygın
Bilinmiyor

Kan üresi artışı

Yaygın
Bilinmiyor
Bilinmiyor

Kanda ürik asit artışı
Yaygın olmayan
Bilinmiyor
Bilinmiyor

Kan kreatinin artışı

Yaygın
Bilinmiyor
Bilinmiyor

Kırmızı kan hücresi sedimentasyon hızıartışı

Yaygın olmayan

Yaygın olmayan

Kanda kalsiyum artışı
Yaygın olmayan
Bilinmiyor
Bilinmiyor

Kanda alkali fosfataz artışı
Yaygın
-
-

Kanda laktik dehidrogenaz artışı
Çok yaygın
-
-

PSA artışı

Yaygın
-
-

ALT artışı

Yaygın
-
-

AST artışı

Çok yaygın
-
-

Gama glutamil transferaz artışı
Yaygın
-
-

Anormal

elektrokardiyogram

(EKG)

Yaygın
Bilinmiyor


Miyokardiyal iskeminin EKGbelirtileri
Bilinmiyor
Bilinmiyor


Kanda testosteron artışı
Yaygın olmayan
-
-

Anormal karaciğer fonksiyon testi

Yaygın olmayan
Yaygın
Bilinmiyor

Trombosit sayısında azalma
Yaygın olmayan
Bilinmiyor
-

Kan potasyumu azalması
Bilinmiyor
Bilinmiyor
-

İdrarda protein mevcudiyeti
Yaygın olmayan
-
-

Beyaz kan hücre sayısının artması
Yaygın olmayan
Bilinmiyor
Bilinmiyor

Beyaz kan hücre sayısının azalması
Bilinmiyor
Bilinmiyor
-

Protrombin zamanı (PT) uzaması(Kanama zamanı
Bilinmiyor
Bilinmiyor

19/26

Sistem, Organ sınıfı

İstenmeyen Etki

Sıklık

Erkeklerde

Kadınlarda

Çocuklarda

testlerinde süre uzaması)



Aktive parsiyel tromboplastinzamanı uzaması(aPPT) (Kanamazamanı testlerindesüre uzaması)
Bilinmiyor
Bilinmiyor

Transaminaz artışı
Yaygın
-
-
Kardiyak üfürüm
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Bilinmiyor
LDL artışı
Bilinmiyor
Bilinmiyor
-
Kanda
trigliseridlerin
artması
Bilinmiyor
Bilinmiyor

Kan bilirubin artışı
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Retikülosit sayısı artışı
Yaygın olmayan
-
-
Vücut sıcaklığının artması
-
Yaygın olmayan
-
Gizli kan pozitif (Gastrointestinalsistemde meydanagelen kanama)

Yaygın

Anormal

laboratuvar testleri

-
Yaygın olmayan
-
Antinükleer antikor pozitif
-
-
Yaygın olmayan
Yaralanma, zehirlenme veprosedürelkomplikasyonlar
Kırık
Yaygın olmayan
-
-
Omurga kırığı
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Bilinmiyor
Kafa travması
Yaygın olmayan
-
-
Düşme
Yaygın olmayan
-
-
Cihaz tıkanması
Yaygın olmayan
-
-
Cerrahi ve tıbbi prosedürler
Tümör eksizyonu
Yaygın olmayan
-
-
Transüretral mesane rezeksiyon
Yaygın olmayan
-
-
Litotripsi
Yaygın olmayan
-
-

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr

; e-posta:[email protected]; tel 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

20/26

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Löprolid asetat depot süspansiyonun akut doz aşımının etkileriyle ilgili klinik deneyim bulunmamaktadır. Doz aşımı durumunda hastalar yakından izlenmeli ve tedavi semptomatikve destekleyici olmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Antineoplastik ve immunomodülatör ajanlar, endokrin tedavi, hormonlar ve ilgili ajanlar, Gonadotropin salıverici hormon (GnRH) analoglarıATC Kodu: L02AE02

LUCRİN DEPOT'un etkin maddesi olan löprolid asetat sentetik bir nonapeptiddir. Bu nonapeptid LH-RH (gonadorelin veya gonadotropin serbestleştirici hormon) analoğu,hipotalamusda üretilen doğal bir hormondur. Löprolid asetat bazı hormon ilişkili tümörlerinbüyümesini engeller; üreme organlarının atrofisine de sebep olabilir.

Şimdiye dek uzun süreli tedaviden sonra antikor oluştuğuna dair bir bilgi yoktur.

Löprolid asetat hipofiz bezinden luteinizan hormon (LH) ve folikül stimülan hormonun (FSH) salımını uyaran bir etkiye sahiptir. Bu sebeple, premenopozal dönemdeki kadınlardabaşlangıçta LH ve FSH seviyelerinde oluşan artışı takiben östrojen seviyelerinde geçici birartışa neden olur. Ancak, LUCRİN DEPOT'un sürekli uygulanması, LH, FSH ve östrojenlerindüzeylerinde düşmeyle sonuçlanır. Pre-menopozal dönemdeki kadınlarda östrojenler post-menopozal düzeylere iner. Söz konusu hormonal değişimler, önerilen dozlarda ilaç tedavisinebaşlandıktan sonra bir ay içinde gerçekleşir ve önerilen dozlarda tedavinin tüm dönemiboyunca korunur.

Kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de löprolid asetat LH ve FSH seviyelerinde geçici artışa sebep olur, bu yüzden testosteron salınımı artar. Ancak, LUCRİN DEPOT'un devamlıkullanımı testosteron üretimini kastrasyon seviyesine indiren LH ve FSH düzeylerindeazalmaya sebep olmaktadır. Bu etkiler tedavi başlangıcından sonra iki ila dört hafta içindegörülür ve tedavi sürecinin tümünde korunur.

Dolayısı ile löprolid asetat pitüiter gonadotropinler ve insan üreme organları üzerine spesifik etkilere sahiptir. Bu özellik, bilhassa kardiyovasküler advers etki riskini düşürür. Bu tipreaksiyonlar dietilstilbestrol gibi östrojenlerin kullanımı ile ilişkilidir. Jinekomasti ve karaciğerile safra kesesi bozukluğu, tromboembolizm ve ödem gibi ilişkili diğer istenmeyen etkilerinriski de azalır. Tedavinin askıya alınması, pitüiter-gonadal sistem tarafından aktiviteninnormale dönmesi ile sonuçlanır ki bu durum, tedavinin geri dönüşümlü olduğunu gösterir.

LUCRİN DEPOT 3 ay 11.25 mg östrojenlerin kullanımına bağlı risk artışı olan metastatik prostat karsinomu olan hastalar için bir alternatif sunar.

Metastatik kastrasyona dirençli prostat kanseri hastalarında yürütülen klinik çalışmalar, löprolid asetat gibi GnRH agonistleri tedavisine androjen ekseni inhibitörleri olan abirateronasetat ve enzalutamid, dosetaksel taksanlar ve kabazitaksel ve radyofarmasötik Ra-223 gibiajanların eklenmesinden fayda gördüğünü göstermiştir.

21/26

Çocuklarda


Pitüiter gonadotropin serbestleşmesinin geçici olarak baskılanmasını takiben estradiol (E2) veya testosteron düzeyleri pre-pubertal aralık değerlerine düşer.

Başlangıçta gonadal uyarım (alevlenme), tedavi başlangıcında post-menarş olan kızlarda vajinal kanamaya sebep olabilir. Tedavi başlangıcında kesilme kanaması görülebilir. Tedavidevam ettiğinde kanama genellikle durur.

Aşağıdaki terapötik etkiler görülebilir:

- Bazal ve stimüle gonadotropin düzeylerinin pre-pubertal seviyelere baskılanması;

- Erken artmış olan seks hormon seviyelerin pre-pubertal seviyelere baskılanması veerken menstrüasyonun durdurulması;

- Vücutta pubertal gelişimin (Tanner evreleri) durdurulması/engellenmesi;

- Kronolojik yaş ve kemik yaşı oranlarının iyileştirilmesi/normalleştirilmesi;

- Progresif kemik yaşı hızlanmasının önlenmesi;

- Büyüme hızının azalması ve normalleşmesi;

- Nihai boyda uzama.

Tedavi sonucu patolojik olarak, erken aktive olmuş hipotalamik-pitüiter-gonadal eksenin pre-pubertal yaşa göre baskılanmasıdır.

Löprolid asetat ile aylık 15 mg' a dek olan dozlarla tedavi edilen çocuklardaki uzun süreli klinik çalışmalarda, tedavinin kesilmesinden sonra pubertal gelişimin 4 yıldan daha uzun süregeriletildiği gözlenmiştir. 20 kadın hastanın erişkin yaşlardaki takibinde %80'inde normalmenstrüasyon siklusları gözlenirken 4'ü çoklu gebelik olmak üzere 7'sinde toplam 12 gebelikgörülmüştür.

5.2 Farmakokinetik ÖzellikleriGenel özellikler:

Oral uygulamayı takiben, löprolid asetat aktif değildir. Bu ilacın subkütan uygulama sonrasındaki biyoyararlanımı intramüsküler uygulama sonrasındaki biyoyararlanım ilekıyaslanabilir orandadır. LUCRİN DEPOT 3 AY 11,25 mg tek doz uygulanmasından üç aysonra hala tespit edilebilir düzeylerdedir. Kronik uygulamayı takiben birikme yoktur.

Çocuklar:


Şekil 1'de LUCRİN DEPOT'un subkütan uygulanmasını (iki enjeksiyon) takiben ilk altı aylık dönemde çocuklarda löprolid asetat serum seviyeleri verilmiştir.

İlk enjeksiyondan itibaren, löprolid asetat serum seviyeleri, 4. ayda (294,79 pg/ml ± 105,42) maksimum serum seviyelerine ulaşırken, 6. aya (229,02 pg/ml ± 103,33) kadar hafifçeazalmaktadır.

22/26

Emilim:


Üç aylık formülasyon LUCRIN DEPOT 11,25 mg'ın ilerlemiş prostat kanserli erkek gönüllülere tek bir enjeksiyon olarak uygulanmasını takiben, löprolid asetatkonsantrasyonunda hızlı bir artış gözlenmiştir. Ortalama tepe löprolid plazma konsantrasyonuenjeksiyondan üç saat sonra 21,82 (±11,24) ng/mL olarak gözlenmiştir. Löprolid asetatenjeksiyondan 7 ila 14 gün sonra plato seviyelerine ulaşmıştır. Dördüncü haftada, ortalamalöprolid plazma konsantrasyonu 0,26 (± ,10) ng/mL olarak belirlenmiştir. Daha sonra 12.haftada ortalama löprolid plazma konsantrasyonu 0,17 (± ,08) ng/mL'ye düşmüştür.

Üç aylık formülasyon LUCRIN DEPOT 11,25 mg'ın kadın gönüllülere tek bir enjeksiyon olarak uygulanmasını takiben, 36,3 ng/mL olan ortalama plazma löprolid asetatkonsantrasyonu 4 saatte gözlenmiştir. Doz uygulamasından sonraki üçüncü haftada kararlıdurum düzeylerinin başlamasını takiben, löprolid asetatın sabit bir hızda salındığı görülmüş vedaha sonra ortalama düzeyler gerileyerek 12 haftada alt saptama sınırına yaklaşmıştır. Üç haftaile 12 hafta arasındaki ortalama (± standart sapma) löprolid asetat konsantrasyonu 0,23 ± 0,09mg/mL olarak belirlenmiştir. Ancak araştırmada uygulanan analizle değişmemiş löprolid asetatve inaktif bir majör metabolit ayırt edilememiştir. İlk ani artış ve bunu izleyen hızlı bir biçimdekararlı durum düzeyine gerileme, ayda bir kez uygulanan formülasyonla görülen salımpaternine benzerlik göstermiştir.

Üç aylık formülasyon LUCRIN DEPOT 11,25 mg'ın CPP'li çocuk gönüllülere tek bir enjeksiyon olarak uygulanmasını takiben, ortalama tepe löprolid plazma konsantrasyonu 19,1ng/mL olmuştur. Daha sonra konsantrasyonlar, dozlamadan 2 hafta sonra 0,08 ng/mL'yedüşmüştür. Ortalama löprolid plazma konsantrasyonu 1. aydan 3. aya kadar sabit kalmıştır.Birinci ve ikinci enjeksiyonlardan 3 ay sonra ortalama löprolid konsantrasyonları, tekrarlananuygulamada löprolid birikimi olmadığını belirtecek şekilde benzer olmuştur.

Dağılım:


Sağlıklı erkek gönüllülere intravenöz bolus uygulamayı takiben löprolid asetatın ortalama kararlı-durum dağılım hacmi 27 L' dir. İnsan plazma proteinlerine

in vitro%

49 arasındadır.

23/26

Biyotransformasyon:


Sağlıklı erkek gönüllülerde intravenöz olarak verilen 1 mg bolus löprolid asetatın ortalama sistemik klerensi 7,6 L/saat olup terminal eliminasyon yarı-ömrü iki kompartmanlı bir modelegöre ortalama üç saattir.

Hayvan çalışmaları, 14C işaretli löprolid asetatın, bir pentapeptit (Metabolit I), tripeptit (Metabolit II ve III) ve bir dipeptit (Metabolit IV) halinde daha küçük inaktif peptitleremetabolize edildiğini göstermiştir. Bu fragmanlar daha fazla metabolize edilebilir.

Beş prostat kanseri hastasında ölçülen major metabolit (M-I) plazma konsantrasyonları, dozlamadan iki ila altı saat sonra maksimum konsantrasyona ulaşmıştır ve en yüksek ana ilaçkonsantrasyonunun yaklaşık

%

6'idi.

Eliminasyon:


LUCRİN DEPOT 3,75 mg'ın üç hastadaki uygulamasını takiben, dozun %5'inden azı ana bileşik ve M-I metaboliti olarak idrarda 27 günden fazla geri kazanılmıştır.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Böbrek yetmezliği:


Löprolid asetatın böbrek yetmezliği olan hastalardaki farmakokinetiği belirlenmemiştir.

Karaciğer yetmezliği:


Löprolid asetatın karaciğer yetmezliği olan hastalardaki farmakokinetiği belirlenmemiştir.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Sıçanlara löprolid asetatın uzun süreli tedavi olarak uygulanmasından sonra pitüiter tümörlerde artış gözlenmiştir. Bu etki farelerde görülmez. Kemirgenlerde pitüiter tümörlerin oluşumudiğer LHRH-analogları ile de beklenmektedir. Bu gözlemin insanlarla herhangi bir ilişkisiolduğu düşünülmemektedir.

Sıçanlar ve tavşanlardaki üreme toksisitesi çalışmalarında, tek bir enjeksiyon ürünü ile embriyo/fetotoksik etkiler ve embriyo fetal gelişimde gecikme gözlenmiştir. Dozla ilişkilimajör fetal anomalilerin artışı bir aylık depo preparatın uygulanmasını takiben tavşanlardagözlenmiştir. Bu çalışmalarda kullanılan dozajlar insan mutat dozundan daha düşüktür.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Liyofilize tozun hazırlanmasında kullanılan yardımcı maddeler:


Polilaktik asit (PLA) Mannitol

24/26

Seyrelticinin hazırlanmasında kullanılan yardımcı maddeler:


Sodyum karboksimetilselüloz MannitolPolisorbat 80Enjeksiyonluk su

6.2 Geçimsizlikler

Çözündürmek için sadece LUCRİN DEPOT ile birlikte verilen çözücüyü kullanınız.

6.3 Raf ömrü

36 ay

Seyreltici ile karıştırılarak hazırlanmış süspansiyon 25 °C'de 24 saat boyunca fiziksel ve kimyasal olarak stabildir. Ancak mikrobiyolojik açıdan hazırlandıktan hemen sonrakullanılmalıdır. Hazırlanmış ürün derhal uygulanmazsa kullanıcı/uygulayıcı kullanımzamanından ve ürünün uygulama sırasındaki durumundan sorumludur. Normalde bu süre,kullanıma hazır ürünün kontrollü ve valide edilmiş koşullar altında olmaması durumda 2-8°C'de saklandığında 24 saatten fazla olamaz.

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

LUCRİN DEPOT, 25 °C'nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır. Buzdolabında saklamayınız, dondurmayınız.

Seyreltici ile karıştırıldıktan sonra 24 saat süreyle stabil olduğu gösterilmiş olmakla birlikte içinde koruyucu madde bulunmadığından, hemen kullanılmadığı takdirde süspansiyonatılmalıdır.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Plastik muhafaza içerisinde conta ile birbirinden ayrılmış çift bölmeli üst bölmesinde çözelti, alt bölmesinde toz içeren, tozlu bölmede piston ile üzerine bastırı1dığında sıvı geçişinisağlayan bombesi bulunan ucunda iğnesi ve plastik iğne kılıfı takılı renksiz cam enjektör, kutuiçinde vidalı piston ve 2 adet alkollü tampondan oluşacak şekilde ambalajlanmıştır.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri'”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

AbbVie Tıbbi İlaçlar Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Barbaros Mah. Begonya Sk.

Nidakule Ataşehir Batı Blok No: 1 İç Kapı No: 33 Ataşehir / İstanbul

Tel: 0216 636 06 00 Faks: 0216 425 09 69

25/26

8. RUHSAT NUMARASI

134/22

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

26.09.2012

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

26/26

İlaç Bilgileri

Lucrin Depot 3 Ay Im/sc 11,25 Mg Kullanıma Hazır Toz ve Çözücü İçeren Çift Bölmeli Enjektör

Etken Maddesi: Leuprolide Asetat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.