Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Uromitexan 400 Mg/4 Ml Enjeksiyonluk Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

UROMITEXAN® 400 mg/4 mL IV enjeksiyonluk çözelti Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her mL'de100 mg mesna (sodyum 2-merkapto-etansülfonat) içerir. Her ampul 4 mL (400 mg) mesna içerir.

Yardımcı maddeler:

Sodyum edetat..............................0,250 mg/mL

Sodyum hidroksit.........................pH ayarlaması için yeterli miktarda ( 0,8 - 5.6 mg/mL)

Yardımcı maddeler için Bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

İntravenöz (İV) enjeksiyon için çözelti.

Beyaz kırma çizgili renksiz ampuller içerisinde berrak ve renksiz çözelti.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER4.1 Terapötik endikasyonlar

Ürotoksik olduğu düşünülen dozlarda, ifosfamid ve siklofosfamid ile tedavi edilen hastalarda hemorajik sistit, mikrohematüri ve makrohematüri dahil ürotelyal toksisitenin önlenmesindeendikedir.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji / Uygulama sıklığı ve süresi:

Hastayı oksazafosforinin ürotoksik etkilerinden koruyabilmek için yeterli miktarda UROMITEXAN verilmelidir.

UROMITEXAN tedavisinin süresi, oksazafosforin tedavisinin süresine ek olarak oksazafosforin metabolitlerinin idrar konsantrasyonunun toksik olmayan seviyelere düşmesiiçin geçen süreye eşit olmalıdır. Bu düşüş genellikle oksazafosforin tedavisinin bitiminden 812 saat sonra ortaya çıkar ancak oksazafosforin zamanlamasına bağlı olarak değişebilir. İdrarçıkışı 100 mL/saatte tutulmalıdır (oksazafosforin tedavisi için gerektiği gibi) ve tedavisüresince idrar, hematüri ve proteinüri açısından izlenmelidir.

Parenteral ilaç ürünleri, uygulamadan önce partikül madde ve renk değişikliği açısından görsel olarak incelenmelidir.

Rengi bozulmuş, bulanık veya görünür partikül madde içeren çözeltiler kullanılmamalıdır.

Ifosfamid veya siklofosfamidin İV bolus olarak kullanıldığı durumlarda:

UROMITEXAN, ağırlığa karşılık ağırlık esasına dayanarak (ağ./ağ.) aynı anda uygulanan oksazafosforinin%20'si oranında 15-30 dakikada intravenöz enjeksiyon yoluyla verilir. 4 ve 8 saat sonra aynıdoz tekrarlanır. Toplam doz, oksazafosforin dozunun %60'ıdır (ağ./ağ.). Sitotoksik ajanlarınkullanıldığı her durumda bu tekrarlanır.

Örnek dozaj programı:


0 saat

4 saat

8 saat

Siklofosfamid/İfosfamid

2 g

-

-

UROMITEXAN

400 mg

400 mg

400 mg

Gerekirse doz, üçer saatlik aralarla (0, 3, 6 ve 9 saat) dört kez verilen oksazafosforin dozunun %40'ına kadar yükseltilebilir. (Toplam doz =oksazafosforin dozunun %160'ı (ağ./ağ.)). Bu daha yüksek doz çocuklarda,önceki oksazafosforin veya pelvik radyasyon tedavisi nedeniyle ürotelyumuhasar görmüş olabilecek hastalarda veya standart doz ile yeterince korunmayanhastalarda önerilir.

Örnek dozaj programı:


0 saat

3 saat

6 saat

9 saat

Siklofosfamid/İfosfamid

2 g

-

-


UROMITEXAN

800 mg

800 mg

800 mg

800 mg

Siklofosfamid oral olarak kullanıldığında:

Siklofosfamid i.v. olarak kullanılmış gibi aynı doz geçerlidir.

Ifosfamid 24 saatlik infüzyon olarak kullanıldığında:

UROMITEXAN, eşzamanlı bir infüzyon olarak kullanılabilir. Başlangıç dozu olarak toplam ifosfamid dozunun %20'si (ağ./ağ.) İ.V.bolus olarak, ardından 24 saat boyunca %100 (ağ./ağ.) ifosfamid infüzyonu, sonrasındaifosfamid dozunun %60'ı (ağ./ağ.) ile tekrar 12 saat infüzyon uygulanmalıdır. ToplamUROMITEXAN dozu = ifosfamid dozunun %180'i olmalıdır.
Örnek dozaj programı:

0 saat

0-24 saat

24

saat

28 saat

32 saat

36 saat

İfosfamid

-

5 g/m^ infüzyon

-

-

-

-

UROMITE

XAN

1 g/m 2 İV

5 g/m^ infüzyon

^ 3g/m^ infüzyon ^


1 g/m^

İV

1 g/m^

İV

1 g/m^

İV

İfosfamid uzun süreli infüzyon olarak kullanıldığında:

İfosfamid infüzyonu başladığında 24 saatlik ifosfamid dozunun ilk %20'si (ağ./ağ.) İ.V. bolus olarak verilir. Daha sonra her 24saatlik ifosfamid infüzyonu, eşzamanlı 24 saatlik bir UROMITEXAN infüzyonu (%100ağ./ağ.) ile birlikte verilir. Fosfamid-UROMITEXAN infüzyonu bittiğinde 12 saatlik

UROMITEXAN infüzyonu (son 24 saatlik ifosfamid dozunun %60'ı (ağ./ağ.)),

başlatılmalıdır.

Örnek dozaj programı:


Gün 1

Gün 2

Gün 3

Gün 4


0 saat

0-24

saat

0-24 saat

0-24 saat

24

saat

4 saat

8 saat

12 saat

İfosfamid

-

2 g/m^ infüzyon

2 g/m^ infüzyon

2 g/m^ infüzyon

-

-

-

-

UROMITE

XAN

0,4g/m^

iv

2 g/m^ infüzyon

2 g/m^ infüzyon

2 g/m^ infüzyon

<

r

1,2 g/m^ infüzyon ^

0,4

g/m^ iv


0,4

g/m^ iv


0,4 g/m^ iv

Son 12 saatlik UROMITEXAN infüzyonu, uzun süreli veya 24 saatlik ifosfamid infüzyonundan sonra 28, 32 ve 36. saatlerde, her biri ifosfamid dozunun %20'sini (ağ./ağ.)içeren boluslarla veya oral mesna ile değiştirilebilir.

UROMITEXAN, ifosfamid ile aynı infüzyon torbasında karıştırılabilir.

Uygulama şekli:

Yukarıda belirtildiği şekilde bolus enjeksiyon veya devamlı infüzyonla uygulanır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek /karaciğer yetmezliği:

Genel olarak yaşlı popülasyonda oksazafosforin doz seçimi, karaciğer ve böbrek işlevlerinin erişkinlere göre daha fazla bozulması nedeniyle dikkatli yapılmasına rağmen UROMITEXANdozunun, oksazafosforin dozuna oranı değiştirilmemelidir.

Pediyatrik popülasyon:

Çocuklar genellikle yetişkinlerden daha sık idrar çıkarırlar ve bu nedenle dozlar arasındaki aralığı kısaltmak ve/veya bireysel doz sayısını artırmak gerekebilir.

Geriyatrik popülasyon:

Spesifik bilgi mevcut değildir. Klinik araştırmalar 65 yaş üstü hastaları içermektedir ve bu yaş grubuna özgü herhangi bir yan etki bildirilmemiştir.

4.3 Kontrendikasyonlar

İlacın etkin maddesi mesnaya, ve/veya Bölüm 6.1'de belirtilen yardımcı maddelerden herhangi birine aşırı duyarlığı olanlarda kullanılmamalıdır.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Aşırıduyarlılık


UROMITEXAN'ın bir üroprotektan olarak uygulanmasının ardından UROMITEXAN'a karşı aşırıduyarlılık reaksiyonları bildirilmiştir. Bunlara çeşitli deri ve derialtı doku semptomlarıdahildir (bkz. Bölüm 4.8).

Ayrıca şiddetli büllöz ve ülseratif deri ve mukozal reaksiyon vakaları bildirilmiştir.

Bazı durumlarda deri reaksiyonlarına ateş, kardiyovasküler semptomlar, pulmoner semptomlar, hematolojik anormallikler, bulantı, kusma, ekstremitelerde ağrı, artralji, miyalji,halsizlik ve konjonktivit gibi bir veya daha fazla semptom eşlik etmiştir (bkz. Bölüm 4.8).

Bazı reaksiyonlar anafilaksi şeklinde görülmüştür.

Örneğin ateşe hipotansiyon eşlik etmiştir fakat ayrıca herhangi bir deri semptomu bildirilmemiştir.

Reaksiyon öyküsü olan bazı hastalar, gecikmiş tipte deri testinde pozitif yanıt göstermiştir. Diğer yandan, negatif gecikmiş reaksiyon, mesnaya karşı aşırıduyarlılığı dışlamaz.Hastalarda, önceki mesna maruziyeti veya aşırıduyarlılık reaksiyonları öyküsünün olupolmadığı fark etmeksizin, pozitif akut tip deri testi reaksiyonları meydana gelmiştir ve budurum test için kullanılan mesna çözeltisinin konsantrasyonu ile ilişkili olabilir.

Reçete yazanlar aşağıdakilerin bilincinde olmalıdır:

- Hem ciddi sistemik otoimmün hastalığı hem de maligniteyi tedavi etme amaçlırejimlerde mesna kullanımı ile şiddetli ve ayrıca minör reaksiyonlar bildirilmiştir veherhangi bir aşırıduyarlılık reaksiyonunda mesnadan şüphelenilmelidir,

- Bu reaksiyonlar ilk maruziyette veya birkaç ay sonra ortaya çıkabilir ve bazıdurumlarda hayati tehlike oluşturabilir,

- Reaksiyonların ortaya çıkması ve ciddiyetinin, uygulanan doza göre değişiklikgösterdiği izlenimi söz konusu olmuş, sonraki maruziyetleri takiben aralıkların dahakısa olduğu görülmüştür,

- Mesnaya karşı aşırıduyarlılık reaksiyonlarının, sepsisin klinik tablosuna benzediğigörülmüştür, otoimmün hastalığı olan hastalarda ise altta yatan hastalığınalevlenmesine benzemiştir.

Tiyol bileşikleri

:

UROMITEXAN bir tiyol bileşiği, yani sülfidril (SH) grubu içeren organik bir bileşiktir. Tiyol bileşikleri, advers reaksiyon profillerinde bazı benzerlikler göstermekte olup ciddi ciltreaksiyonlarını tetikleme potansiyeli de buna dahildir. Tiyol bileşiği olan ilaç örnekleriarasında amifostin, penisilamin ve kaptopril bulunur.

Böyle bir ilaca advers reaksiyon gösteren hastaların, başka bir tiyol bileşiğine karşı herhangi bir reaksiyon veya benzer reaksiyonlar gösterme açısından yüksek risk altında olup olmadığıaçık değildir. Bununla birlikte, bu tür hastalarda başka bir tiyol bileşiğinin müteakip kullanımıplanlandığında, riskte artış olasılığı göz önünde bulundurulmalıdır.

ÖNLEMLER

UROMITEXAN tüm hastalarda hemorajik sistiti önlemez. Bu durum göz önünde bulundurularak hasta izlenmelidir.

Oksazafosforin tedavisi için gerektiği gibi, yeterli idrar çıkışı mutlaka sağlanmalıdır.

Sodyum içeriği


UROMITEXAN, 400 mg mesna başına yaklaşık 59 mg sodyum içerir. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

Laboratuvar testleriyle etkileşimler


UROMITEXAN tedavisi, keton cisimleri için nitroprussid sodyum bazlı idrar testlerinde (daldırma çubuğu testleri dahil) yalancı pozitif reaksiyonlara neden olabilir. Yalancı pozitifsonuç (solan kiraz kırmızısı renk) ile gerçek bir pozitif sonuç (yoğunlaşan kırmızı-mor renk)arasında ayrım yapmak için buzlu asetik asit ilavesi kullanılabilir.

idrarda askorbik asit tarama testlerinde

UROMITEXAN tedavisi, Tillman reaktifi bazlı, yalancı pozitif reaksiyonlara neden olabilir.

Sağlıklı gönüllülerde yapılan farmakokinetik çalışmalarında, mesna dozundan 24 saat sonra alınan örneklerde serum kreatin fosfokinaz (CPK) değerleri, doz öncesi alınan örneklere göredaha düşük olmuştur. Mevcut veriler bu fenomenin nedenini belirlemek için yetersiz olmaklabirlikte, tiyol (örn., N-asetilsistein) bağımlı enzimatik CPK testleri ile önemli bir etkileşimigösterdiği düşünülebilir.

Farmakokinetik çalışmalarda gözlemlenen laboratuvar testi anormallikleri hakkında bilgi için ayrıca Bölüm 4.8'e bakınız.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Oksazafosforinlerin sistemik etkileri UROMITEXAN tarafından etkilenmez. Klinik çalışmalarda aşırı dozda alınan UROMITEXAN'ın oksazafosforinlerin akut toksisitesini,subakut toksisitesini, lökotoksik etkisini ve immünupresif etkisini azaltmadığı gösterilmiştir.İfosfamid ve siklofosfamid kullanımı ile yapılan hayvan çalışmalarında UROMITEXAN'ın,farklı tümörlerde antineoplastik etkinlikle bir etkileşimi olmadığı gösterilmiştir.UROMITEXAN aynı zamanda diğer sitostatiklerin (doksorubisin, BCNU, metotreksat,vinkristin vb) antineoplastik etkinliğini etkilememekte, dijital glikozitler gibi diğer ilaçlarınterapötik etkinliğini de değiştirmemektedir.

Yiyecekler, UROMITEXAN'ın emilimini ve idrarla atılımını etkilemez.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye:

Gebelik Kategorisi: B

UROMITEXAN, oksazafosforinler ile sitostatik tedavi sırasında detoksifiyan olarak kullanıldığından gebelik ve laktasyon sırasında kullanımı, bu tip sitostatik tedavi için genelkriterlere tabidir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / doğum kontrolü (kontrasepsiyon)

UROMİTEXAN'nın doğum kontrol yöntemlerini etkilediğine ilişkin veri bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

Mesna'nın gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalımalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal/fetal gelişim /ve-veya/ doğum /ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz.

Bölüm 5.3). Hayvan çalışmaları, mesnanın embriyotoksik veya teratojenik etkilerine dair hiçbir kanıt göstermemiştir. İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Doktorlar, UROMITEXAN reçete etmeden önce her bir spesifik hasta için potansiyel riskleri ve faydaları dikkatlice düşünmelidir. Gebelik, sitostatik tedavi için kontrendikedir ve sonuçolarak bu koşullar altında UROMITEXAN'ın kullanılması uygun değildir. Bir hasta gebeliksırasında oksazafosforin tedavisi görüyorsa, bu hastaya UROMITEXAN uygulanmalıdır.

Laktasyon dönemi

Tedavi esnasında emzirilmemelidir.

Mesna'nın emziren kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Doktorlar, UROMITEXAN reçete etmeden önce her bir spesifik hasta için potansiyel riskleri vefaydaları dikkatlice düşünmelidir. Emzirme, sitostatik tedavi için kontrendikedir ve sonuçolarak bu koşullar altında UROMITEXAN'ın kullanılması muhtemel değildir.

Üreme yeteneği / Fertilite

Üreme yeteneği / fertilite üzerindeki etkisi bilinmemektedir.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

UROMITEXAN ile tedavi gören hastalar, araç veya makine kullanma yeteneğini etkileyebilecek istenmeyen etkiler (örn., senkop, baş dönmesini içeren sersemlik hali,uyuşukluk/uyuklama hali, ve bulanık görme dahil) yaşayabilir. Araç veya makine kullanmakararı kişi bazında verilmelidir.

4.8 İstenmeyen etkiler

Mesna kullanımıyla ilişkili en sık görülen advers reaksiyonlar (> %10) şunlardır: baş ağrısı, infüzyon yeri reaksiyonları, karın ağrısı/kolik, baş dönmesi, uyuşukluk/uyuklama hali, ateş,döküntü, ishal, mide bulantısı, flushing ve grip benzeri hastalık.

Mesna kullanımıyla ilişkili en şiddetli yan etkiler şunlardır: büllöz deri reaksiyonları, anafilaksi ve eozinofili ve sistemik semptomlarla birlikte ilaç döküntüsü (DRESS).

Mesna, oksazafosforinler veya oksazafosforin içeren kombinasyon kemoterapisi ile eşzamanlı olarak kullanıldığından, mesnaya bağlı gelişebilecek advers reaksiyonları, eşzamanlıuygulanan sitotoksik ajanların neden olduğu reaksiyonlardan ayırt etmek genellikle zordur.

İstenmeyen etkiler aşağıda sistem organ sınıfına (MedDRA) göre listelenmiştir. Sıklıklar su şekilde tanımlanmıştır: Çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100 - <1/10), yaygın olmayan(>1/1.000 - <1/100), seyrek (>1/10.000 - <1/1.000), çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor(pazarlama sonrası deneyimde bildirilen advers reaksiyonlar)

Sistem Organ Sınıfı (SOC)
Advers Reaksiyon
Sıklık

Kan ve lenfatik sistemi hastalıkları

Lenfadenopati
Yaygın
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Anafilaksi
Bilinmiyor

Aşırıduyarlılık
Bilinmiyor
Metabolizma ve beslenme hastalıkları
İştah azalması Dehidratasyon hissi

Yaygın

Yaygın

Psikiyatrik hastalıklar
İnsomnia
Yaygın

Kâbus
Yaygın
Sinir sistemi hastalıkları
Baş ağrısı
Çok yaygın

Sersemlik hali
Çok yaygın

Uyuşukluk/uyuklama hali
Çok yaygın

Baş dönmesini içeren sersemlik hali
Yaygın

Parestezi
Yaygın

Hiperestezi
Yaygın

Senkop
Yaygın

Hipoestezi
Yaygın

Dikkat bozukluğu
Yaygın
Göz hastalıkları
Konjonktivit
Yaygın

Fotofobi
Yaygın

Bulanık görme
Yaygın
Kardiyak hastalıklar
Palpitasyon
Yaygın

Taşikardi
Bilinmiyor
Vasküler hastalıklar

Flushing (Boyun ve yüzde, omuzların üst bölümündekızarıklık)

Hipotansiyon

Çok yaygın Bilinmiyor
Sistem Organ Sınıfı (SOC)
Advers Reaksiyon
Sıklık
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Nazal konjesyon Öksürük

Yaygın

Yaygın


Plöritik ağrı
Yaygın

Ağız kuruluğu
Yaygın

Bronkospazm
Yaygın

Dispne
Yaygın

Laringeal rahatsızlık hissi
Yaygın

Epistaksis
Yaygın

Solunum güçlüğü
Bilinmiyor

Hipoksi
Bilinmiyor
Gastrointestinal hastalıklar
Karın ağrısı/kolik
Çok yaygın

Mide bulantısı
Çok yaygın

İshal
Çok yaygın

Mukozal irritasyon1
Yaygın

Şişkinlik
Yaygın

Kusma
Yaygın

Yanma (substernal / epigastrik)
Yaygın

Kabızlık


Dişeti kanaması
Yaygın


Yaygın
Hepatobiliyer hastalıklar
Transaminazlarda artış
Yaygın
Deri ve deri altı doku hastalıkları
Döküntü2
Çok yaygın

Kaşıntı
Yaygın

Hiperhidroz
Yaygın

Eritema multiforme
Bilinmiyor

İlaç döküntüsü3
Bilinmiyor

Ülserasyonlar ve/veya büller/blister4

Bilinmiyor

Anjiyoödem
Bilinmiyor

Ürtiker
Bilinmiyor

Yanma hissi
Bilinmiyor

Eritem
Bilinmiyor
Sistem Organ Sınıfı (SOC)
Advers Reaksiyon
Sıklık
Kas-iskelet bozuklukları, bağ
Artralji
Yaygın
doku ve kemik hastalıkları
Sırt ağrısı
Yaygın

Miyalji
Yaygın

Ekstremitede ağrı
Yaygın

Çene ağrısı
Yaygın
Böbrek ve idrar yolu hastalıkları
Dizüri
Yaygın

Akut böbrek yetmezliği
Bilinmiyor
Genel bozukluklar ve uygulama
İnfüzyon yeri reaksiyonları
Çok yaygın
bölgesine ilişkin hastalıklar
- İnfüzyon yerinde kaşıntı
Çok yaygın

- İnfüzyon yerinde döküntü
Çok yaygın

- İnfüzyon yerinde ağrı
Yaygın

- İnfüzyon yerinde eritem
Yaygın

- İnfüzyon yerinde ürtiker
Yaygın

- İnfüzyon yerinde şişlik
Yaygın

Ateş
Çok yaygın

Grip benzeri hastalık
Çok yaygın

Rigor
Yaygın

Yorgunluk
Yaygın

Göğüs ağrısı
Yaygın

Halsizlik
Yaygın

Yüzde ödem
Bilinmiyor

Periferik ödem
Bilinmiyor

Asteni
Bilinmiyor
Araştırmalar
Aktive parsiyel tromboplastin zamanında uzama
Bilinmiyor

^Oral, rektal

^Kaşıntılı olmayan, kaşıntılı, eritem/eritematöz, egzamatöz, papüler ve/veya maküler döküntüler dahil.

3Eozinofıli ve sistemik semptomlarla birlikte 4Mukokutanöz, mukozal, oral, vulvovajinal, anorektal

• İstenmeyen etki başlangıç zamanı ve yeniden maruziyet ile deneyim

Bu çalışmalarda, advers reaksiyonları bazı gönüllüler mesnaya ilk maruz kaldıklarında, bazıları ise ikinci veya üçüncü maruziyetten sonra deneyimlemişlerdir. Genel olarak, birgönüllünün yaşadığı semptomların tam spektrumu, birkaç saatlik bir süre içinde gelişmiştir.

Bazı gönüllüler, ilk advers reaksiyondan sonra başka reaksiyon yaşamazken bazıları tekrarlanan dozlama sonrasında advers reaksiyonlarda alevlenme yaşamıştır.

• İnfüzyon yeri reaksiyonları

Lokal kutanöz infüzyon yeri reaksiyonları yaşayan bazı gönüllülerde mesnaya sonraki maruziyet, diğer bölgelerde kutanöz bir advers reaksiyon ile sonuçlanmıştır.

• Kutanöz/mukozal reaksiyonlar

Gerek intravenöz gerekse oral mesnadan sonra kutanöz ve mukozal reaksiyonların meydana geldiği bildirilmiştir. Bu reaksiyonlar arasında döküntüler, kaşıntı, flushing, mukozalirritasyon, plöritik ağrı ve konjonktivit yer almıştır. Herhangi bir advers reaksiyon yaşayangönüllülerin yaklaşık dörtte biri, dispne, ateş, baş ağrısı, gastrointestinal semptomlar,uyuklama hali, halsizlik, miyalji ve grip benzeri semptomları içeren diğer adverssemptomlarla birlikte kutanöz/mukozal reaksiyonlar deneyimlemiştir.

• Gastrointestinal reaksiyonlar

Sağlıklı gönüllülerde bildirilen gastrointestinal reaksiyonlar bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı/kolik, epigastrik ağrı/yanma, kabızlık ve şişkinliği içerir ve intravenöz ve oral mesnauygulamasından sonra meydana geldiği bildirilmiştir.

• Lenfosit sayıları üzerinde in-vivo etki

Sağlıklı gönüllülerde yapılan farmakokinetik çalışmalarda, tek doz mesna uygulaması yaygın olarak lenfosit sayısında hızlı (24 saat içinde) ve bazı durumlarda belirgin azalma ileilişkilendirilmiştir ve genellikle uygulamadan sonraki 1 hafta içinde geri dönüşlü olmuştur.Birkaç gün boyunca tekrarlanan dozlama ile yapılan çalışmalardan elde edilen veriler, bukoşullar altında lenfosit sayısı değişikliklerinin sürecini karakterize etmek için yetersizdir.

• Serum fosfor seviyeleri üzerinde in-vivo etki

Sağlıklı gönüllülerde yapılan farmakokinetik çalışmalarında, mesnanın tek veya birden fazla günde uygulanması bazı durumlarda serum fosfor konsantrasyonunda orta dereceli geçiciartışlarla ilişkilendirilmiştir.

Laboratuar sonuçları yorumlanırken bu fenomen göz önünde bulundurulmalıdır.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Kazaen gerçekleşen doz aşımlarının raporları ve sağlıklı gönüllülerde yapılan bir yüksek doz tolerabilite çalışmasından elde edilen gözlemler, yetişkinlerde yaklaşık 4 g ila 7 g mesnaaralığındaki tek dozların bulantı, kusma, karın ağrısı/kolik, ishal, baş ağrısı, yorgunluk,ekstremite ve eklem ağrıları, döküntü, flushing, hipotansiyon, bradikardi, taşikardi, parestezi,ateş ve bronkospazm gibi semptomlara neden olabileceğini göstermiştir.

Yalnızca daha düşük dozlar veya yalnızca hidrasyon tedavisi alan hastalarla karşılaştırıldığında, intravenöz olarak günde kg başına >80 mg mesna alan oksazafosforin iletedavi edilen hastalarda bulantı, kusma ve diyare oranında belirgin bir artış bulunmuştur.

UROMITEXAN için spesifik bir antidot bilinmemektedir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik Grubu: Antineoplastik tedavide kullanılan detoksifiyan ilaçlar ATC kodu: V03AF

Mesna bir antidottur ve oksazafosforin sitostatiklerinin kullanıldığı agresif kanser kemoterapisi ile ilişkili ürotoksik yan etkileri güvenilir bir şekilde önleme imkanı sunar.Kapsamlı ve geniş ölçekli farmakolojik ve toksikolojik araştırmalar, mesnanın kendisine özgüfarmakodinamiği olmadığını ve düşük toksisiteye sahip olduğunu göstermiştir. Sistemikolarak uygulanan mesnanın farmakolojik ve toksikolojik etkisinin olmaması ve efferent idraryolu ve mesanedeki mükemmel detoks etkisi, farmakokinetiğinin doğasındankaynaklanmaktadır.

5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler:

Emilim:


Uygulanabilir değildir. UROMITEXAN ampul intravenöz yoldan kullanılır.

Dağılım:


Mesna, dokulara dağılmaz; uygulama sonrası, oto-oksidasyonla kolayca ve hızla majör metaboliti olan mesna-disülfit'e (dimesna) dönüşür. Dimesna intravasküler kompartmandakalır ve hızla böbreklere taşınır. Böbrek tübüllerinin epitelinde serbest tiyol bileşiklerine(mesna) indirgenerek idrarda toksik oksazafosforin metabolitleriyle kimyasal olarakreaksiyona girer.

Biyotransformasyon

:

İntravenöz dozun yaklaşık %30'u idrarda serbest tiyol (mesna) olarak biyoyararlanıma açıktır.

Eliminasyon

:

Eliminasyon (neredeyse tamamen renaldir) uygulamadan hemen sonra başlar. Atılım, tek bir dozdan sonraki ilk 4 saat içinde serbest tiyol (mesna) ve daha sonra neredeyse sadece disülfür(dimesna) şeklindedir. Renal eliminasyon yaklaşık 8 saat sonra hemen hemen tamdır.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:


Uygulanabilir değildir.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

İlgili bir veri bulunmamaktadır.

6. FARMASOTIK ÖZELLİKLERİ6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Sodyum edetat.

Sodyum hidroksit.

Enjeksiyonluk su.

6.2 Geçimsizlikler

Mesna platin türevleriyle (örn., Sisplatin, karboplatin ve nitrojen mustard) geçimsizdir ve aynı infüzyon çözeltisinde karıştırılmamalıdır.

Mesna ve epirubisinin karıştırılması, epirubisinin inaktivasyonuna yol açar ve bundan kaçınılmalıdır.

6.3 Raf ömrü

60 ay

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

30oC'nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Her kutusunda 15 ampul içerir.

Birinci sınıf hidrolitik, beyaz kırma çizgili, 5 mL'lik renksiz DIN B 5 ampuller.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler yada atık materyaller 'Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği' ve 'Ambalaj Atıklarının Kontrolü yönetmelikleri'ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Baxter Turkey Renal Hizmetler A.Ş.

Sarıyer / İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI

2021/125

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

20.04.2021

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Uromitexan 400 Mg/4 Ml Enjeksiyonluk Çözelti

Etken Maddesi: Mesna

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.