Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Perge 150 Mg Kapsül Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BILGISI BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

PERGE® 150 mg kapsül

2.KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

150 mg

Pregabalin

Yardımcı maddeler:

Laktoz monohidrat (inek sütü kaynaklı) 42,5 mg Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3.

FARMASÖTİK FORM

Oral kullanım için kapsül

Görünüm: Opak beyaz kapaklı ve opak beyaz gövdeye sahip “2” büyüklüğünde sert jelatin kapsül.

4.

4.1KLİNİK ÖZELLİKLERTerapötik endikasyonlarNöropatik Ağrı

PERGE® periferik nöropatik ağrıda endikedir.

Epilepsi

PERGE® sekonder jeneralize konvülsiyonların eşlik ettiği ya da etmediği parsiyel konvülsiyonlu yetişkin hastalarda ek tedavi olarak endikedir.

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

PERGE® yaygın anksiyete bozukluğunda endikedir.

Fibromiyalji

PERGE® fibromiyalji tedavisinde endikedir.

4.2Pozoloji ve uygulama şekli Pozoloji:

Günlük doz aralığı 150-600 mg aç ya da tok karnına alınabilir.

Uygulama sıklığı ve süresi:Nöropatik Ağrı

PERGE® tedavisinin önerilen başlangıç dozu, aç ya da tok karnına günde iki kez 75 mg'dır (150 mg/gün).

Her bir hastanın yanıtına ve tolere edilebilirliğine göre doz, 3 ila 7 günlük bir aralıktan sonra günde iki kez 150 mg'a ve gerekirse, ek bir haftadan sonra günde iki kez 300mg'lık maksimum doza çıkartılabilir.

Epilepsi

PERGE

®Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Doz aralığı ikiye bölünmüş dozlar halinde, günlük 150 - 600 mg'dır. Tedaviye devam edilmesinin gerekliliği düzenli olarak tekrar değerlendirilmelidir.

PERGE® tedavisi günlük 150 mg dozunda başlatılabilir. Hastaların tedaviye bireysel yanıtına ve tolere edebilirliklerine göre 1 hafta sonra doz günlük 300 mg'açıkartılabilir. Bu haftayı takip eden, ilave 1 hafta sonrasında günlük doz 450 mg'aartırılabilir ve ek 1 haftadan sonra 600 mg'lık maksimum günlük doza ulaşılabilir.

Fibromiyalji

Doz aralığı ikiye bölünmüş dozlar halinde günlük 300- 450 mg'dır. Başlangıç dozu günde iki kez 75 mg'dır. (150 mg/gün) Etkinlik ve tolere edilebilirliğe göre 1 haftaiçinde doz günde iki kez 150 mg'a (300 mg/gün) çıkartılabilir. 300 mg'lık günlükdozdan yeterli fayda sağlayamayan hastalar dozu, günde iki kez 225 mg (450 mg/gün)şeklinde arttırabilir.

Uygulama şekli:

Ağızdan alınır.

Pregabalin tedavisine son verilmesi:

Nöropatik ağrı, epilepsi veya yaygın anksiyete bozukluğu veya fibromiyalji için uygulanan pregabalin tedavisinin sona erdirilmesi gerekirse, en az bir haftayayayılarak, kademeli şekilde sonlandırılması tavsiye edilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek yetmezliği:

Pregabalin sistemik dolaşımdan başlıca renal yolla değişmemiş ilaç şeklinde atılır. Pregabalin klerensi kreatinin klerensi ile doğru orantılı olduğundan (bkz. Bölüm 5.2),

2

renal fonksiyonları yetersiz hastalarda doz, Tablo 1'de gösterildiği şekilde, aşağıdaki formül kullanılarak kreatinin klerensine (CLcr) göre bireyselleştirilmelidir (bkz.Bölüm 5.2).

1,23 [140 - yaş (yıl)] x ağırlık (kg) serum kreatinin (mikromol/L)


CLcr(mL/dak) =

x 0,85 kadın hastalar için)

Pregabalin hemodiyaliz yoluyla etkin şekilde plazmadan uzaklaştırılır (4 saat içinde ilacın %50'si). Hemodiyaliz gören hastalarda, pregabalinin günlük dozu renalfonksiyonlara göre ayarlanmalıdır. Günlük doza ek olarak, her bir 4 saatlikhemodiyaliz tedavisinin hemen sonrasında ek bir doz verilmelidir (bkz. Tablo 1).

Tablo 1. Renal Fonksiyonlara Bağlı Olarak Pregabalin Dozunun Ayarlanması

Kreatinin
Klerensi
(CLcr)
(mL/dak)

Toplam Pregabalin Günlük Dozu 1

Doz Rejimi

Başlangıç Dozu (mg/gün)
Maksimum
Doz
(mg/gün)

>60
150
600
BID veya TID
>30-<60
75
300
BID veya TID
>15-<30
25 - 50
150
QD veya BID
<15
25
75
QD
Hemodiyaliz sonrası ek doz (mg)


25
100
Tek doz+

TID = Günd

e üç doz

BID = Günde iki doz QD = Günde tek doz

Geriyatrik popülasyon (>65 yaş):

Böbrek fonksiyonları normal olan yaşlı hastalarda herhangi bir doz ayarlamasına gerek yoktur (Bkz. Tablo 1). Böbrek fonksiyonları azalan yaşlı hastalarda pregabalinindozunun azaltılması gerekebilir (bkz. Bölüm 5.2).

4.3 Kontrendikasyonlar

Etken maddeye veya içeriğindeki herhangi bir maddeye karşı aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Diyabet hastaları


Şimdiye kadarki klinik deneyimlere göre, pregabalin tedavisi nedeniyle kilo artışı görülen diyabet hastalarında, hipoglisemik ilaçların dozu tekrar gözden geçirilmelidir.

Aşırı duyarlılık reaksiyonları


Pazarlama sonrasında anjiyoödemi de içeren aşırı duyarlılık reaksiyonları bildirilmiştir. Yüzde, ağız içinde veya üst solunum yolunda şişme gibi anjiyoödembelirtileri ortaya çıkarsa pregabalin derhal kesilmelidir.

Şiddetli kutanöz advers reaksiyonlar (SCAR'lar)


Pregabalin tedavisi ile ilişkili olarak, yaşamı tehdit edici veya ölümcül olabilen Stevens-Johnson sendromu (SJS) ve toksik epidermal nekroliz (TEN) gibi SCAR'lar nadiren bildirilmiştir. Reçete sırasında hastalar belirti ve semptomlar konusunda bilgilendirilmelive cilt reaksiyonları açısından yakından izlenmelidir. Bu reaksiyonları düşündüren belirtive semptomlar ortaya çıkarsa, pregabalin derhal kesilmeli ve uygun olan alternatif birtedavi düşünülmelidir.

Baş dönmesi, uykusuzluk, bilinç kaybı, konfüzyon ve zihinsel bozukluk

Pregabalin tedavisi, somnolans (uyku hali) ve baş dönmesine neden olabileceğinden,yaşlı hastalarda kaza sonucu yaralanmaların (düşme) oranını artırabilir. Pazarlamasonrası raporlarda bilinç kaybı, konfüzyon ve zihinsel bozukluk bildirilmiştir.Dolayısıyla hastalar, ilacın tüm potansiyel etkileri konusunda yeterli deneyime sahipoluncaya kadar dikkatli olmaları konusunda uyarılmalıdır.

Görme ile ilgili etkiler


Kontrollü klinik çalışmalarda, pregabalin ile tedavi gören hastalarda plasebo ile tedavi gören hastalara kıyasla bulanık görme daha yüksek oranda bildirilmiştir. Ancaktedaviye devam edilmesi ile bu yan etki hastaların büyük bir kısmında ortadankalkmıştır. Oftalmolojik testlerin değerlendirildiği klinik çalışmalarda, görüşkeskinliğinde azalma ve görme alanında değişiklikler, pregabalin tedavi grubundaplasebo grubuna göre daha sık bildirilmiştir. Plasebo tedavi grubunda ise, fundoskopikdeğişiklikler daha fazla bildirilmiştir (bkz. Bölüm 5.1).

Pazarlama sonrası deneyimde, pregabalin ile tedavi gören hastalarda geçici olarak; görme kaybı, görmede bulanıklık ve görme netliğini etkileyen başka değişiklikler gibigörme ile ilişkili advers reaksiyonlar bildirilmiştir. Pregabalinin kesilmesi ile busemptomlar iyileşebilir veya sona erebilir.

Renal bozukluklar


Böbrek yetmezliği vakaları bildirilmiştir ve bazı vakalarda pregabalinin kesilmesi bu advers reaksiyonun geri dönüşümlü olduğunu göstermiştir.

Eşlik eden antiepileptik tıbbi ürünlerin kesilmesi


Antiepileptik ilaç tedavisine pregabalin eklenmesi ile nöbet kontrolü sağlandıktan sonra, pregabalin ile monoterapiye geçilirken eş zamanlı kullanılan antiepileptiklerinkesilmesine ilişkin yeterli bilgi bulunmamaktadır.

Konjestif kalp yetmezliği


Pazarlama sonrası raporlarda, pregabalin alan bazı hastalarda konjestif kalp yetmezliğinin geliştiği rapor edilmiştir. Bu etkiler çoğunlukla, nöropatik birendikasyon için pregabalin tedavisi gören kardiyovasküler sorunu olan yaşlı hastalardagörülür. Bu hastalarda pregabalin dikkatle kullanılmalıdır (bkz. Bölüm 4.8).Pregabalinin kesilmesi ile semptomlar iyileşebilir.

Omurilik yaralanmasına bağlı merkezi nöropatik ağrı tedavisi


Spinal kord hasarına bağlı santral nöropatik ağrı tedavisinde, özellikle somnolans olmak üzere merkezi sinir sisteminde görülen advers reaksiyonların görülme sıklığıartmıştır. Bu artış tedavide birlikte kullanılan diğer ilaçların (anti-spastik ajanlar gibi)ilave etkisi ile oluşabilir. Spinal kord hasarına bağlı santral nöropatik ağrı tedavisindepregabalin reçetelendirilirken bu durum göz önüne alınmalıdır.

Solunum depresyonu


Pregabalin kullanımına bağlı olarak şiddetli solunum depresyonu bildirilmiştir. Solunum fonksiyonu risk altında olan, solunum veya nörolojik hastalığı, böbrekyetmezliği, eş zamanlı MSS depresanı kullanımı olan hastaların ve yaşlıların, bu ciddiadvers reaksiyonu yaşama riski daha yüksek olabilir. Bu hastalarda doz ayarlamasıgerekli olabilir (bkz. Bölüm 4.2).

İntihar düşüncesi ve davranışı


Çeşitli endikasyonlarda, antiepileptik ilaçlarla tedavi edilen hastalarda intihar düşüncesi ve davranışı bildirilmiştir. Antiepileptik ilaçların randomize plasebokontrollü çalışmalarının bir meta-analizinde, intihar düşüncesi ve davranış riskinde azda olsa artış olduğu gözlenmiştir. Bu riskin mekanizması bilinmemektedir.

Pazarlama sonrası deneyimde pregabalin ile tedavi edilen hastalarda intihar düşüncesi ve davranışı vakaları gözlenmiştir (bkz. Bölüm 4.8). Birey içi kontrollü çalışmatasarımı kullanan bir epidemiyolojik çalışma (Bir bireyde tedavi periyodlarını tedaviedilmeyen periyotlarla karşılaştırmak), pregabalin ile tedavi edilen hastalarda yenibaşlayan intihar davranışı ve intihar nedeniyle ölüm riskinin arttığına dair kanıtlargöstermiştir.

İntihar düşüncesi veya davranışı belirtileri ortaya çıkarsa, hastalara (ve hasta bakıcıları) tıbbi yardım almaları tavsiye edilmelidir. Hastalar intihar düşüncesi vedavranışları açısından izlenmeli ve uygun tedavi düşünülmelidir. İntihar düşüncesi vedavranışı durumunda pregabalin tedavisinin kesilmesi düşünülmelidir.

Alt gastrointestinal sistem fonksiyonunun azalması


Pazarlama sonrası deneyimlerde, pregabalinin opioid analjezikler gibi konstipasyon yapma potansiyel olan ilaçlar ile birlikte kullanımı sonucunda alt gastrointestinal kanalfonksiyonlarında azalma (intestinal tıkanma, paralitik ileus, konstipasyon gibi)bildirilmiştir. Pregabalin ve opioidler birlikte kullanılacak ise, konstipasyonu önleyicitedbirler alınması düşünülmelidir (özellikle kadın hastalarda ve yaşlı hastalarda).

Opioidlerle birlikte kullanım


MMS depresyonu riski nedeniyle opioidlerle birlikte pregabalin reçete edilirken dikkatli olunması önerilir (bkz. Bölüm 4.5). Opioid kullananlar ile yapılan bir vakakontrol çalışmasında opioidle birlikte pregabalin alan hastaların, sadece opioidkullanımına kıyasla opioid ilişkili ölüm riski daha fazla olmuştur (düzeltilmiş oddsoranı [DOO], 1,68 [%95 GA, 1,19-2,36]). Bu artmış risk, düşük pregabalin dozlarında(<300 mg, DOO 1,52 [%95 GA, 1,04-2,22]) gözlenmiş olup, yüksek pregabalindozlarında (>300 mg, DOO 2,51 [%95 GA, 1,24-5,06]) ise daha yüksek risk eğilimioluşmuştur.

İlaç suistimali, kötüye kullanım ve bağımlılık


Pregabalin, terapötik dozlarda ortaya çıkabilecek ilaç bağımlılığına neden olabilir. İlaç suistimali ve kötüye kullanım vakaları bildirilmiştir. Madde kötüye kullanım öyküsüolan hastalar, pregabalin suistimali, kötüye kullanımı ve bağımlılığı açısından dahayüksek risk altında olabilir ve bu tür hastalarda pregabalin dikkatli kullanılmalıdır.

Pregabalin reçete edilmeden önce hastanın suistimal, kötüye kullanım veya bağımlılık riski dikkatle değerlendirilmelidir.

Pregabalin ile tedavi edilen hastalar, tolerans gelişimi, doz artırımı ve ilaç arama davranışı gibi pregabalinin suistimali, kötüye kullanımı veya bağımlılığı semptomlarıaçısından gözlenmelidir.

Yoksunluk semptomları


Pregabalinle kısa ve uzun dönem tedavinin kesilmesinden sonra, bazı hastalarda yoksunluk semptomları görülmüştür. Bu semptomlar:

Uykusuzluk, baş ağrısı, bulantı, ishal, grip benzeri semptomlar, anksiyete, sinirlilik, depresyon, ağrı, konvülsiyon, hiperhidroz, baş dönmesi. Pregabalinin kesilmesinitakiben yoksunluk semptomlarının ortaya çıkması ilaca bağımlılığı gösterebilir (bkz.bölüm 4.8). Tedaviye başlarken hasta bunlar hakkında bilgilendirilmelidir.Pregabalinin kesilmesi gerekiyorsa, bunun endikasyondan bağımsız olarak en az 1hafta içinde kademeli olarak yapılması önerilir (bkz. bölüm 4.2).

Pregabalin tedavisi süresince veya tedavinin kesilmesinden kısa bir süre sonra, status epileptikus ve grand mal nöbetleri de dahil olmak üzere, konvülsiyonlar meydanagelebilir.

Uzun süreli pregabalin tedavisinin sonlandırılması ile ilgili olarak veriler, yoksunluk semptomlarının sıklığı ve şiddetinin pregabalin dozuyla ilişkili olabileceğinigöstermektedir.

Ensefalopati


Çoğunlukla ensefalopatiye zemin hazırlayan koşullar altındaki hastalarda, ensefalopati raporları bildirilmiştir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Hamileliğin ilk üç ayında PERGE® kullanımı, doğmamış çocukta büyük doğumsalkusurlara neden olabilir. Anneye sağlayacağı yarar, fetüse yönelik potansiyel riskindenaçıkça daha fazla olmadıkça hamilelik sırasında pregabalin kullanılmamalıdır. Çocukdoğurma potansiyeli olan kadınlar, tedavi sırasında etkili bir kontrasepsiyonkullanmalıdır (bkz. Bölüm 4.6).

Bu tıbbi ürün laktoz (inek sütü kaynaklı) ihtiva eder. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktaz yetmezliği ya da glukoz-galaktoz malabsorpsiyon problemiolan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Pregabalin çoğunlukla idrarla değişmeden atıldığı, önemsiz derecede metabolize olduğu (dozun <%2'si metabolit şeklinde idrarla atılır),

in vitro

olarak ilaçmetabolizmasını inhibe etmediği ve plazma proteinlerine bağlanmadığı içinfarmakokinetik etkileşim yaratma veya farmakokinetik etkileşime uğrama olasılığıdüşüktür.

İn vivoçalışmalar ve popülasyon farmakokinetik analizi


Buna göre,

in vivo

çalışmalarda pregabalin ile fenitoin, karbamazepin, valproik asit, lamotrijin, gabapentin, lorazepam, oksikodon veya etanol arasında klinik açıdanönemli bir farmakokinetik etkileşim gözlenmemiştir. Popülasyon farmakokinetikanalizi; oral antidiyabetikler, diüretikler, insülin, fenobarbital, tiagabin ve topiramatınpregabalin klerensi üzerinde klinik olarak anlamlı bir etkisi olmadığını göstermiştir.

Oral kontraseptifler, noretisteron ve/veya etinil östradiol


Pregabalinin noretisteron ve/veya etinil östradiol içeren oral kontraseptifler ile birlikte alınması her iki ilacın da kararlı durum farmakokinetiğini etkilemez.

Merkezi sinir sistemini etkileyen tıbbi ürünler

Pregabalin etanol ve lorazepamın etkilerini güçlendirebilir.

Pazarlama sonrası edinilen deneyimlerde, pregabalin ve opioid ve/veya diğer merkezi sinir sistemini baskılayan ilaçları alan hastalarda solunum yetmezliği, koma ve ölümrapor edilmiştir. Pregabalin, kognitif ve gros motor fonksiyonlarda oksikodonun yolaçtığı bozukluğa katkı sağlar gibi görünmektedir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Pediyatrik popülasyon:

Etkileşim çalışmaları sadece yetişkinlerde gerçekleştirilmiştir.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı gönüllülerde spesifik bir farmakodinamik etkileşim çalışması yürütülmemiştir.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik Kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar, tedavi sırasında etkili bir kontrasepsiyon kullanmalıdır (bkz. bölüm 4.4).

Gebelik dönemi

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz. Bölüm 5.3).

Pregabalinin sıçanlarda plasentaya geçtiği gösterilmiştir (bkz. Bölüm 5.2). Pregabalin insan plasentasına geçebilir.

Majör konjenital anomaliler

İlk trimesterde pregabaline maruz kalan 2.700'den fazla gebeyi kapsayan bir İskandinav gözlem çalışmasından elde edilen veriler, pregabaline maruz kalanpediatrik popülasyonda (canlı veya ölü doğmuş) maruz kalmayan popülasyona kıyaslamajör konjenital anomalilerin (MKA) prevalansının daha yüksek olduğunugöstermiştir (%5,9'a karşı %4,1).

İlk trimesterde pregabaline maruz kalan pediatrik popülasyonda MKA riski; maruz kalmayan popülasyona (düzeltilmiş prevalans oranı ve %95 güven aralığı: 1,14 (0,961,35)) ve lamotrijine (1,29 (1,01-1,65)) veya duloksetine (1,39 (1,07-1,82)) maruzkalan popülasyona göre kısmen daha yüksektir.

Spesifik anomaliler ile ilgili yapılan analizlerde, sinir sistemi, göz, orofasiyal yarıklar, üriner anomaliler ve genital anomaliler için daha yüksek risk olduğu görülmüştürancak sayıları azdır ve hesaplamalar kesin değildir.

Anneye sağlayacağı yarar fetüse gelebilecek risk potansiyelinden fazla olmadıkça, gebelik sırasında pregabalin kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Pregabalin insanlarda anne sütüne geçmektedir (bkz Bölüm 5.2) Pregabalinin yeni doğanlar /infantlar üzerine etkisi bilinmemektedir. Emzirmeye mi yoksa tedaviye mison verileceği kararı, emzirmenin bebek için faydası ile tedavinin emziren kadın içinfaydası arasında değerlendirme yapılarak verilmelidir.

Üreme yeteneği/ Fertilite

Pregabalinin kadın fertilitesi üzerine etkisi ile ilgili klinik veri bulunmamaktadır. Pregabalinin sperm hareketliliği üzerine etkisini değerlendirmek için yürütülen birklinik çalışmada, sağlıklı erkek deneklere 600 mg/gün dozunda pregabalin verilmiştir.3 aylık tedavi sonrası sperm hareketliliği üzerinde bir etkisi olmamıştır.

Dişi sıçanlarda yürütülen fertilite çalışmasında üreme üzerine advers etkiler gözlenmiştir. Erkek sıçanlardaki fertilite çalışmalarında üreme ve gelişme üzerineadvers etkiler gözlenmiştir. Bu bulgulardaki klinik ilişki bilinmemektedir (bkz. Bölüm5.3).

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Pregabalinin araç ve makine kullanımı üzerinde hafif ya da orta şiddette bir etkisi olabilir.

Pregabalin baş dönmesi ve uyku haline neden olabilir ve bu nedenle araç veya makine kullanma yeteneğini etkileyebilir. İlacın bu gibi aktiviteleri etkileyip etkilemediğibilinene kadar, hastalara araba kullanmaları, karmaşık makineleri çalıştırmaları veyatehlike potansiyeli barındıran başka aktivitelerde bulunmaları tavsiye edilmez.

4.8 İstenmeyen etkiler

Pregabalin klinik programına, plasebo kontrollü çift kör çalışmalardaki 5.600'den fazla hasta dahil olmak üzere toplam 8.900'den fazla hasta katılmıştır. En yaygınşekilde bildirilen advers reaksiyonlar baş dönmesi ve uyku halidir. Advers etkilergenelde hafif ve orta şiddettedir. Bütün kontrollü çalışmalarda, advers etkileryüzünden çalışmadan ayrılma oranı pregabalin alan hastalarda %12 iken, bu oranplasebo alan hastalarda %5'tir. Pregabalin tedavi gruplarında çalışmadan ayrılmayaneden olan en yaygın advers reaksiyonlar baş dönmesi ve uyku halidir. Fibromiyaljihastaları ile yürütülen klinik çalışmalarda pregabalin tedavi grubunda yan etkilerebağlı tedaviyi bırakma en sık baş dönmesi (%6,1) ve uyku hali (%3,3) nedeniyleolmuştur. Bu hasta grubunda, tedaviyi bırakmaya sebep olan diğer yan etkiler arasındaise kilo artışı (%1,1), görme bulanıklığı (%0,8) ve periferik ödem (%0,6)bulunmaktadır.

Klinik çalışmaların toplu analizinde tedavi ile ilişkili olan istenmeyen etkiler aşağıdaki kategorilere göre listelenmiştir: çok yaygın >1/10; yaygın > 1/100 ila <1/10; yaygınolmayan >1/1.000 ila <1/100; seyrek >1/10.000 ila <1/1.000; çok seyrek <1/10.000;bilinmiyor: eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

İstenmeyen etkiler, her sıklık grubu içinde azalan ciddiyet sırasına göre sunulmuştur.

Listede yer alan advers etkiler altta yatan bir hastalıktan veya birlikte kullanılan ilaçlardan da kaynaklanıyor olabilir.

Spinal kord hasarına bağlı santral nöropatik ağrı tedavisinde, özellikle somnolans olmak üzere merkezi sinir sisteminde görülen advers reaksiyonların görülme sıklığıartmıştır. (bkz. Bölüm 4.4)

Pazarlama sonrası deneyimlerde bildirilen advers reaksiyonlar italik olarak gösterilmiştir.

Vücut Sistemi

Advers İlaç Reaksiyonları

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygın
Nazofarenjit, sinüzit*

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan
Nötropeni

Bağışıklık sistemi hast

alıkları

Yaygın olmayan

Aşırı duyarlılık


Seyrek

Anjiyoödem, alerjik reaksiyon


Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygın
İştah artışı, sıvı retansiyonu*
Yaygın olmayan
Anoreksi, hipoglisemi

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın
Öfori hali, konfüzyon, irritabilite, dezoryantasyon, insomnia, libidoda azalma, anksiyete*
Yaygın olmayan
Halüsinasyon, panik atak, huzursuzluk, ajitasyon, depresyon*, depresif duygu durumu, yükselmiş duygudurumu,

agresyon,

duygu durum dalgalanmaları,depersonalizasyon, kelime bulmada zorluk, anormal rüyalar,libidoda artış, anorgazm, apati
Seyrek
Disinhibisyon, intihar davranışı, intihar düşüncesi
Bilinmiyor
İlaç bağımlılığı

Sinir sistemi hastalıkları

Çok yaygın
Baş dönmesi, uyku hali, baş ağrısı
Yaygın

Ataksi, koordinasyon bozukluğu, denge bozukluğu, amnezi, dikkat bozukluğu, hafıza bozukluğu, tremor, dizartri,parestezi, sedasyon, letarji, hipoestezi

Yaygın olmayan

Senkop, stupor, miyoklonus,

bilinç kaybı,zihinselbozukluk,malaz (halsizlik, kırıklık)


Seyrek

Konvülsiyon,

hipokinezi, parozmi, disgrafi, parkinsonizm

Göz hastalıkları

Yaygın
Bulanık görme, diplopi
Yaygın olmayan

Periferal görme kaybı, görme bozuklukları, görme alanında bozukluklar, göz kuruluğu, gözlerde şişme, görsel keskinlikteazalma, gözlerde ağrı, astenopi, fotopsi, gözyaşında artma,gözlerde iritasyon

Seyrek

Görme kaybı, keratit,

osilopsi, görsel derinlik algısında değişme, midriyazis, şaşılık, görsel parlaklık

Kulak ve iç kulak hast

t

alıkları

Yaygın
Vertigo
Yaygın olmayan
Hiperakuzi

Kardiyak hastalıklar

Yaygın olmayan
Taşikardi, birinci derece AV blok, sinüs bradikardisi,

konjestif kalp yetmezliği


Seyrek

QTuzaması,

sinüs taşikardisi, sinüs aritmisi,

Vasküler hastalıklar

Yaygın olmayan
Hipotansiyon, hipertansiyon, yüz kızarması, sıcak basması, periferal soğukluk

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar


Yaygın

Göğüste ağrı*, faringolaringeal ağrı*

Yaygın olmayan

Dispne, epistaksis, öksürük, nazal konjesyon, rinit, horlama, burunda kuruluk

Seyrek

Pulmoner ödem,

boğazda sıkışma hissi

Bilinmiyor

Solunum depresyonu

Gastrointestinal hasta

ıklar

Yaygın

Kusma,

bulantı,diyare,

ağız kuruluğu, gaz

Yaygın olmayan

Tükürük salgısında artma, gastroözofageal reflü, oral hipoestezi

Seyrek

Asit, disfaji, pankreatit,

dilde şişme


Hepatobiliyer hastalık

ar

Yaygın olmayan

Karaciğer enzimlerinde artış^

Seyrek

Sarılık

Çok seyrek

Karaciğer yetmezliği, hepatit

Deri ve deri altı doku

lastalıkları

Yaygın olmayan

Aşırı terleme, papüler döküntü, ürtiker,

kaşıntı,

dekübitus ülseri

Seyrek

Toksik epidermal nekroliz, Stevens-Johnson sendromu, soğuk terleme


Kas-iskelet, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın

Kas krampları, artralji, sırt ağrısı, kol veya bacaklarda ağrı, servikal spazm, kas spazmı*, miyasteni*

Yaygın olmayan

Kas seğirmesi, eklemlerde şişme, miyalji, kas sertliği, boyunda ağrı

Seyrek

Rabdomiyaliz

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Yaygın olmayan

Dizüri, üriner inkontinans

Seyrek

Oligüri, böbrek yetmezliği,

üriner retansiyon


Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Yaygın

Erektil disfonksiyon

Yaygın olmayan

Cinsel disfonksiyon, ejakülasyonda gecikme, dismenore, meme ağrısı

Seyrek

Amenore, memede akıntı, meme büyümesi,

jinekomasti


Genel ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın

Periferik ödem, ödem, yürüyüşte anormallik, sarhoşluk hissi, anormallik hissi, yorgunluk, düşme, grip benzerisemptomlar

Yaygın olmayan

Yaygın ödem, göğüste sıkışma,

yüz ödemi,

ağrı, üşüme, asteni, pireksi, susuzluk

Araştırmalar

Yaygın

Kilo artışı

Yaygın olmayan

Kan kreatinin fosfokinazda yükselme, alanin aminotransferazda yükselme, aspartat aminotransferazdayükselme, trombosit sayısında azalma, kan glukozundayükselme, kan kreatininde artma, kan potasyumunda düşme,kilo kaybı

Seyrek

Lökosit sayısında azalma

*Bu yan etkiler fibromiya
ji hastaları ile yürütülen kontrollü klinik çalışmalarda bildirilmiştir.
^Alanin aminotransferazda yükselme ve aspartat aminotransferazda yükselme

Kısa ve uzun süreli pregabalin tedavisi sonrası, ilacın kesilmesinin ardından yoksunluk semptomları görülmüştür. Bu semptomlar; insomnia, baş ağrısı, bulantı, anksiyete,diyare, grip sendromu, konvülsiyon, sinirlilik, depresyon, ağrı, hiperhidroz, sersemlik vebaş dönmesidir. Bu semptomlar ilaç bağımlılığını gösterebilir. Hastalar tedaviyebaşlamadan bu durum konusunda bilgilendirilmelidir.

Pregabalinin uzun süreli kullanımındaki veriler, yoksunluk semptomlarının sıklığının ve şiddetinin kullanım dozuna bağlı olabileceğini göstermektedir (bkz. Bölüm 4.2 ve4.4.).

Pediyatrik popülasyon

Pregabalinin, sekonder jenaralize olan veya olmayan parsiyel nöbetli hastalardaki 5 pediyatrik çalışmada (4-16 yaş arası hastalarda 12 haftalık etkililik ve güvenlilikçalışması n=295; 1 ay ile 4 yaş arası hastalarda 14 günlük etkililik ve güvenlilikçalışması n=175; farmakokinetik ve tolerabilite çalışması n=65 ve 1 yıl süreli yapılan2 açık etiketli güvenlilik çalışması n=54 ve n=431) gözlenen güvenlilik profili,epilepsi hastası yetişkin çalışmalarında gözlenen profil ile benzerdir. Pregabalintedavisi ile yapılan 12 haftalık çalışmada gözlenen en yaygın yan etkiler uyku hali,ateş, üst solunum yolu enfeksiyonu, iştah artışı, kilo artışı ve nazofarenjittir. Pregabalintedavisi ile yapılan 14 günlük çalışmada en sık görülen yan etkiler, uyku hali, üstsolunum yolu enfeksiyonu ve pireksidir (bkz. Bölüm 4.2, 5.1 ve 5.2).

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarakizlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli adversreaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmelerigerekmektedir.

([email protected] Doz aşımı ve tedavisi

Klinik geliştirme programında alınan ölümle sonuçlanmayan 1 hastadaki en yüksek pregabalin dozu 15.000 mg'dır.

Pazarlama sonrası edinilen deneyimde, pregabalinin aşırı dozda alındığında gözlenen en yaygın advers etkiler olarak somnolans, konfüzyon durumu, ajitasyon vehuzursuzluk bildirilmiştir. Ayrıca nöbetler de bildirilmiştir.

Nadir olarak koma vakaları bildirilmiştir.

Pregabalin doz aşımının tedavisinde genel destekleyici önlemler alınmalı, gerekirse hemodiyalize de başvurulmalıdır (bkz. Bölüm 4.2 Tablo 1).

5 FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik Grup: Sinir Sistemi, Diğer Analjezik ve Antipiretikler,

Gabapentinoidler

ATC kodu: N02BF02

Etken madde pregabalin, bir gama-aminobütirik asit (GABA) analoğudur ((S)-3-(aminometil)-5- metilheksanoik asit.

Etki mekanizması:

Pregabalin santral sinir sistemindeki voltaja duyarlı kalsiyum kanallarının yardımcı alt ünitesine (a2-S proteini) bağlanır.

Klinik etkililik ve güvenlilik:Nöropatik Ağrı

Etkililik, diyabetik nöropati, postherpetik nevralji ve omurilik yaralanmaları çalışmalarında gösterilmiştir. Etkililik, nöropatik ağrının diğer modellerindeçalışılmamıştır.

Pregabalin, 10 kontrollü klinik araştırmada; 13 haftaya kadar günde iki kez (BID) ve 8 haftaya kadar günde üç kez (TID) dozunda çalışılmıştır. BID ve TID doz rejimlerinintümü, güvenlilik ve etkililik profilleri açısından benzer bulunmuştur.

Hem santral hem de periferik nöropatik ağrı için 12 haftaya kadar yürütülen klinik çalışmaların 1.haftasında ağrıda azalma görülmüş ve bu düzelme tedavi süresincedevam etmiştir.

Periferik nöropatik ağrı için yürütülen kontrollü klinik çalışmalarda pregabalin ile tedavi edilen hastaların %35'i ve plasebo ile tedavi edilen hastaların %18'i, ağrıskorlarında %50'lik bir iyileşme göstermiştir. Somnolans gözlenmeyen pregabalinkullanan hastalarda ilgili iyileşme %33 plasebo kullananlarda ise %18 bulunmuştur.Somnolans gözlenen hastalarda yanıt oranı pregabalin için %48, plasebo için %16olmuştur.

Santral nöropatik ağrı için yürütülen kontrollü klinik çalışmalarda pregabalin kullanan hastaların %22'si ve plasebo kullananların %7'si ağrı skorlarında %50'lik bir iyileşmegöstermiştir.

Ekleme tedavi:

Pregabalin, 3 kontrollü klinik araştırmada, 12 haftaya kadar günde iki kez veya günde üç kez dozunda çalışılmıştır. BID ve TID doz rejimlerinin tümü, güvenlilik ve etkililikprofilleri açısından benzer bulunmuştur.

1. haftada nöbet sıklığında anlamlı bir azalma gözlenmiştir.

Pediyatrik popülasyon:

Pregabalinin epilepside 12 yaş altındaki pediyatrik hastalarda ve adölesanlarda ekleme tedavi olarak kullanılmasına ilişkin etkililik ve güvenliliği belirlenmemiştir. 3 aylıktan16 yaşına kadar olan parsiyel başlangıçlı epilepsi hastalarının katıldığı (n=65)farmakokinetik ve tolerabilite çalışmasında gözlenen advers reaksiyonlar,yetişkinlerinki ile benzer olmuştur. Pregabalinin parsiyel başlangıçlı epilepsinöbetlerinin tedavisinde adjuvan olarak kullanılmasının etkililiği ve güvenliliğinin 4ila 16 yaş arasındaki 295 pediyatrik hastada 12 hafta süreyle plasebo kontrollü olarakdeğerlendirildiği çalışma ve 1 ay ila 4 yaş altı arasındaki 175 pediyatrik hastada 14gün süreyle plasebo kontrollü olarak değerlendirildiği çalışma ile 3 ay-16 yaşaralığındaki 54 ve 431 pediyatrik epilepsi hastasının dahil edildiği 1 yıl süreli yapılanaçık etiketli 2 güvenlilik çalışmasının sonuçlarına göre, ateş ve üst solunum yoluenfeksiyonları yan etkileri yetişkin epilepsi hastalarında yapılan çalışmalardakinekıyasla daha sık gözlenmiştir. 3 aylık-16 yaş aralığındaki 54 pediyatrik epilepsihastasının katıldığı bir yıllık açık etiketli güvenlilik çalışmasının sonucunda, adversolaylardan pireksi ve üst solunum yolları enfeksiyonları pediyatrik hastalarda yetişkinhastalara göre daha sık gözlenmiştir (bkz. Bölüm 4.2, 4.8 ve 5.2).

12 haftalık plasebo kontrollü çalışmada pediyatrik hastalara (4 ila 16 yaş arası), 2,5 mg/kg/gün pregabalin (en fazla 150 mg/gün), 10 mg/kg/gün pregabalin (en fazla 600mg/gün) veya plasebo uygulandı. 10 mg/kg/gün pregabalin ile tedavi edilen hastaların%40,6'sının (plaseboya karşı p=0,0068), 2,5 mg/kg/gün pregabalin ile tedavi edilenhastaların %29,1'inin (plaseboya karşı p=0,2600) ve plasebo alanların %22,6'sınınkısmi başlangıçlı nöbetlerinde başlangıca göre en az %50 azalma olmuştur.

14 günlük plasebo kontrollü çalışmada pediatrik hastalara (1 ay ila 4 yaş altı arasındaki), 7 mg/kg/gün pregabalin, 14 mg/kg/gün pregabalin veya plasebouygulandı. Başlangıçta ve son ziyarette ortalama 24 saatlik nöbet sıklığı sırasıyla 7mg/kg/gün pregabalin için 4,7 ve 3,8, 14 mg/kg/gün pregabalin için 5,4 ve 1,4 veplasebo için 2,9 ve 2,3'tür. 14 mg/kg/gün pregabalin, log dönüşümlü parsiyelbaşlangıçlı epilepsi nöbet sıklığını plaseboya göre anlamlı olarak azaltırken(p=0,0223); 7 mg/kg/gün pregabalin ise plaseboya göre iyileşme göstermemiştir.

Primer jenerize tonik-klonik (PGTC) nöbetleri olanlarda yapılan 12 haftalık plasebo kontrollü bir çalışmada 219 hastaya ek tedavi olarak (66'sının 5 ila 16 yaş arası olduğu5 ila 65 yaş arası) 5 mg/kg/gün pregabalin (maksimum 300 mg/gün), 10 mg/kg/günpregabalin (maksimum 600 mg/gün) veya plasebo uygulanmıştır. PGTC nöbetoranında en az %50 azalma olan hastaların yüzdesi, 5 mg/kg/gün pregabalin, 10mg/kg/gün pregabalin ve plasebo için sırasıyla %41,3, %38,9 ve %41,7'dir.

Pregabalin, 1 kontrollü klinik çalışmada BID dozlama ile 56 hafta süreyle çalışılmıştır. Pregabalin 6 ay süreyle nöbet geçirmeme sonlanım noktası baz alındığında lamotrijinekıyasla non-inferiorite sağlayamamıştır. Pregabalin ve lamotrijin benzer şekildegüvenli ve iyi tolere edilmiştir.

Yaygın Anksiyete Bozukluğu

Pregabalin 4 - 6 hafta süreli 6 kontrollü araştırmada, 8 hafta süreli yaşlılarda yürütülen bir çalışmada ve 6 ay süreli bir çift-kör, uzun dönemde relaps önleme araştırmasındaçalışılmıştır.

Yaygın anksiyete bozukluğu semptomlarında 1 hafta içinde düzelme olduğu Hamilton Anksiyete Değerlendirme Skalasında (HAM-A) gözlenmiştir.

4-8 hafta süren kontrollü klinik araştırmalarda, pregabalin ile tedavi edilen hastaların %52'si ve plasebo alan hastaların %38'i başlangıçtan çalışma sonuna kadar HAM-Atoplam puanında en az %50 iyileşme kaydetmiştir.

Kontrollü klinik çalışmalarda pregabalin ile tedavi gören hastalarda plasebo ile tedavi görenlere göre daha yüksek oranda bulanık görme bildirilmiş olup, vakalarınçoğunluğunda devam eden dozlarda son bulmuştur.

Kontrollü klinik çalışmalarda 3.600'ü aşkın hastada oftalmolojik testler (görsel keskinlik, formal görme alanı testi ve dilate funduskobik incelemeyi içerecek şekilde)değerlendirilmiştir. Pregabalin ile tedavi gören hastaların %6,5'i ve plasebo ile tedavigören hastaların %4,8'inde görsel keskinlik azalmıştır. Pregabalin ile tedavi görenhastaların %12,4'ünde ve plasebo ile tedavi gören hastaların %11,7'sinde görme alanıdeğişiklikleri belirlenmiştir. Pregabalin ile tedavi gören hastaların %1,7'sinde veplasebo ile tedavi gören hastaların %2,1'inde funduskobik değişiklikler gözlenmiştir.

Fibromiyalji

Pregabalinin etkililiği 14 hafta süren çift-kör, plasebo kontrollü, çok merkezli bir çalışmada ve 6 ay süren randomize yoksunluk çalışmasında gösterilmiştir.

14 haftalık çalışmada pregabalinin günlük 300 mg, 450 mg ve 600 mg dozları plasebo ile karşılaştırılmıştır. 11 puanlı ağrı değerlendirme sistemine göre 4 puan ve üzerindeve 100 mm ağrı görsel analog skalasına (VAS) göre 40 mm ve daha üzerinde olanhastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmada ortalama başlangıç ağrı skoru 6,7'dir.Pregabalin grubuna randomize edilen hastaların %64'ü çalışmayı tamamlamıştır. 450mg/gün dozuna göre 600 mg/gün dozu ile ağrı skorlarında daha fazla etkigözlenmemiş, bunun yanı sıra doza bağlı advers etkiler bildirilmiştir. Hastaların birkısmında 1. haftadan itibaren başlayan ağrıda azalma çalışma boyunca devam etmiştir.

Tedavide herhangi bir iyileşme gösteren hasta oranı; plasebo grubunda %47,6 iken, pregabalin 300 mg/gün grubunda %68,1, pregabalin 450 mg/gün grubunda %77,8 vepregabalin 600 mg/gün grubunda %66,1'dir.

Diğer bir çalışma olan randomize yoksunluk çalışmasında hastalar 6 hafta boyunca toplam günlük doz 300 mg, 450 mg veya 600 mg olacak şekilde açık etiketli doz

optimizasyon fazında titre edildiler. VAS skalasında ağrıda en az %50 azalma ve hastanın kendi değerlendirmesinde “çok iyi” veya “iyi” düzelme olduğunu bildirenlertedaviye yanıt verenler olarak tanımlandı. Tedaviye yanıt verenler çift kör tedavifazına alınarak; ya açık etiketli dönemde ulaşılan dozla devam edecek şekilde ya daplasebo alacak şekilde randomize edilerek 6 ay boyunca takip edildiler. Açık etiketlidönemin başlangıcına göre çift kör fazın 2 ardışık ziyaretinde VAS skorunda %30'dandaha az bir azalma veya alternatif bir tedavi gerektirecek şekilde fibromiyaljisemptomlarında kötüleşme şeklinde tanımlanan terapötik cevap kaybına kadar olansüre ölçülerek etkinlik değerlendirildi. 6 haftalık açık etiketli faz sırasında hastaların%54'ü etkili ve tolere edilebilen bir doza titre edilebildiler. Randomize tedavi fazınagiren hastalardan 26 haftalık tedaviyi tamamlayanların oranı pregabalin grubunda %38iken plasebo grubunda %19 olmuştur.

5.2 Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Pregabalinin kararlı durum farmakokinetiği sağlıklı gönüllülerde, antiepileptik ilaç alan epilepsi hastalarında ve kronik ağrısı olan hastalarda benzerdir.

Emilim:


Pregabalin aç olarak uygulandığı zaman süratle emilip, hem tek hem de çoklu doz uygulama sonrasında doruk plazma konsantrasyonlarına 1 saat içinde ulaşılır.Pregabalinin oral biyoyararlanımı >%90 olup dozdan bağımsızdır. Tekrarlananuygulama sonrasında, kararlı duruma 24 ila 48 saat içinde ulaşılır. Pregabalinin emilimhızı gıdalarla birlikte alındığında düşer ve Cmaks'ta yaklaşık %25-30 bir azalmaya,Tmaks'ta ise yaklaşık 2,5 saatlik bir gecikmeye yol açar. Yine de pregabalinin gıdalarlabirlikte alınmasının emilen pregabalin miktarı üzerinde klinik açıdan önemli bir etkisibulunmamaktadır.

Dağılım:


Preklinik çalışmalarda, pregabalinin fareler, sıçanlar ve maymunlarda kan beyin bariyerini geçtigi gösterilmiştir. Pregabalinin sıçanlarda plasentayı geçtiği velaktasyon dönemindeki sıçanların sütünde var olduğu gösterilmiştir. İnsanlarda,pregabalinin oral uygulama sonrasındaki görünen dağılım hacmi yaklaşık 0,56L/kg'dır. Pregabalin plazma proteinlerine bağlanmaz.

Biyotransformasyon:


Pregabalin insanlarda göz ardı edilebilir bir metabolizmaya uğrar. Radyoaktif işaretli pregabalin dozu sonrasında, idrardaki radyoaktivitenin yaklaşık %98'i değişmemişpregabalindir. Pregabalinin idrarda bulunan ana metaboliti olan N-metillenmiş türevi,dozun %0,9'unu oluşturur. Preklinik çalışmalarda, pregabalin (S-enantiomer)rasemizasyon ile R-enantiomere dönüşmemiştir.

Eliminasyon:


Pregabalin sistemik dolaşımdan esas olarak renal eliminasyon yoluyla değişmemiş ilaç şeklinde atılır. Pregabalinin ortalama eliminasyon yarı ömrü 6,3 saattir. Pregabalininplazma klerensi ve renal klerensi kreatinin klerensi ile doğru orantılıdır (bkz. Bölüm5.2). Böbrek fonksiyonlarında azalma olan veya hemodiyaliz gören hastalarda dozayarlaması gereklidir (bkz. Bölüm 4.2 Tablo 1)

Doğrusallık / Doğrusal Olmayan Durum:


Pregabalinin farmakokinetiği, tavsiye edilen günlük doz aralığında doğrusaldır. Pregabalinin gönüllüler arasındaki farmakokinetik değişkenliği düşüktür (<20%).Çoklu doz farmakokinetiği tek doz verilerinden tahmin edilebilir. Dolayısıyla,pregabalinin plazma konsantrasyonlarının rutin kontrolüne gerek yoktur.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Cinsiyet:


Klinik çalışmalar, cinsiyetin pregabalinin plazma konsantrasyonları üzerinde klinik açıdan önemli bir etkisinin bulunmadığını göstermektedir.

Böbrek yetmezliği:


Pregabalinin klerensi kreatinin klerensiyle doğru orantılıdır. Buna ek olarak, pregabalin plazmadan hemodiyalizle etkin şekilde uzaklaştırılmaktadır (4 saatlikhemodiyaliz sonrasında plazma pregabalin konsantrasyonları yaklaşık olarak %50düşmüştür). Böbrek ana atılım yolu olduğu için, böbrek yetmezliği olan hastalardadozun azaltılması ve hemodiyalizin ardından doz ilavesi gereklidir (bkz. Bölüm 4.2).

Karaciğer yetmezliği:


Karaciğer yetmezliği olan hastalarda spesifik farmakokinetik çalışmalar yürütülmemiştir. Pregabalin önemli oranda metabolize edilmediği ve idrarlaçoğunlukla değişmemiş ilaç şeklinde atıldığı için karaciğer fonksiyon bozukluğununpregabalin plazma konsantrasyonlarını önemli derecede değiştirmesibeklenmemektedir.

Pediyatrik popülasyon:


Pregabalin farmakokinetiği, pediyatrik popülasyondaki (yaş grupları: 1 ila 23 aylık, 2 ila 6 yaş, 7 ila 11 yaş ve 12 ila 16 yaş) epilepsi hastalarında bir farmakokinetik vetolerabilite çalışmasında 2,5,5,10 ve 15 mg/kg/gün doz seviyelerinde

değerlendirilmiştir.

Açlık durumunda pregabalinin oral alımını takiben plazma pik konsantrasyonuna ulaşma zamanı pediyatrik hastalarda genellikle tüm yaş gruplarınınki ile benzerolmuştur ve 0,5 saat ila 2 saat arasındadır.

Pregabalinin Cmaks ve eğri altı alan (EAA) parametreleri her yaş grubunda artan doz ile doğrusal olarak artmıştır. 30 kg'ın altındaki pediyatrik hastalarda pregabalininEAA'sı, artmış vücut ağırlığı klerensi bu hastalar için %43'e ayarlandığından, > 30 kgolan hastalara göre %30 daha düşük olmuştur.

Pregabalinin terminal yarılanma ömrü 6 yaşına kadar olan çocuklarda ortalama 3 ila 4 saat arasında, 7 ve daha büyük yaş grubundaki hastalarda ise 4 ila 6 saat arasındaolmuştur.

Popülasyon farmakokinetiği analizleri; kreatinin klerensi ile pregabalinin oral klerensinin belirgin şekilde eş değişken olduğunu, vücut ağırlığı ile de pregabaliningörünür oral dağılım hacminin belirgin şekilde eş değişken olduğunu göstermiştir vebu ilişkiler pediyatrik ve yetişkin hastalar için benzer olmuştur.

Pregabalinin farmakokinetiği 3 aydan küçük hastalar için çalışılmamıştır (bkz. Bölüm

4.2, 4.8 ve 5.1)

Geriyatrik popülasyon:


Pregabalin klerensi yaş ilerledikçe azalma eğilimi gösterir. Pregabalinin oral klerensindeki azalma, yaş ilerlemesine bağlı olarak kreatinin klerensinde meydanagelen değişikliklerle tutarlılık göstermektedir. Yaşa bağlı olarak renal fonksiyonlarıazalan hastalarda pregabalin dozunun azaltılması gerekebilir (bkz. Bölüm 4.2 Tablo 1).

Emziren anneler:


Pregabalinin farmakokinetiği, en az 12 haftalık doğum sonrası dönemindeki 10 emziren annede, her 12 saatte bir 150 mg pregabalin (300 mg günlük doz) verilerekdeğerlendirilmiştir. Emzirmenin, pregabalinin farmakokinetiği üzerine çok az etkisiolmuş ya da hiç etkisi olmamıştır. Pregabalin maternal plazmada ortalama kararlıdurum konsantrasyonları yaklaşık %76 olan hastalarda anne sütüne geçmektedir. 300mg/gün veya maksimum doz olan 600 mg/gün dozlarında pregabalin kullananhastaların anne sütünden (ortalama süt tüketiminin 150 ml/kg/gün olduğuvarsayılmıştır) geçen tahmini infant dozunun sırasıyla 0,31 veya 0,62 mg/kg/günolması beklenmektedir. Bu tahmini dozlar, mg/kg bazında toplam günlük maternaldozunun yaklaşık %7'sidir.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Hayvanlardaki konvansiyonel güvenlilik farmakoloji çalışmalarında, pregabalin klinik olarak ilgili dozlarda iyi tolere edilmiştir. Sıçanlarda ve maymunlarda tekrarlanan doztoksisite çalışmalarında hipoaktivite, hiperaktivite ve ataksi de dahil olmak üzere MSSetkileri görülmüştür. İnsanlara önerilen maksimum klinik doz uygulamasının >5 katıdoza, yaşlı albino sıçanların uzun dönem maruziyeti sonrasında, retinal atrofiinsidansında artış genel olarak gözlenmiştir.

Teratojenite:

Pregabalin fareler, sıçanlar veya tavşanlarda teratojen değildir. Sıçanlarda ve tavşanlarda fetal toksisite yalnızca insan maruziyetinin üzerindeki dozlarda ortayaçıkmıştır. Prenatal/postnatal toksisite çalışmalarında, pregabalin tavsiye edilenmaksimum insan maruziyet seviyesinin > 2 katı maruz kalma seviyelerinde sıçanlardayavru gelişim toksisitesine yol açmıştır.

Fertilite:

Erkek ve dişi sıçanlarda fertilite üzerine advers etki yalnızca terapötik maruziyeti aşan maruziyet ile gözlenmiştir. Erkek üreme organlarında ve sperm parametreleri üzerineadvers etkiler geri dönüşlüdür ve yalnızca terapötik maruziyeti aşan yeterli maruziyetsonrası oluşmuş veya sıçanda erkek üreme organının spontan dejeneratif gelişimleri ileilişkilendirilmiştir. Bu nedenle etkinin çok az olduğu ya da hiç olmadığıdüşünülmüştür.

Mutajenite:

Pregabalin bir dizi

in vitroin vivo

testlerin sonuçlarına göre genotoksik değildir.

Karsinogenez:

Pregabalin ile fareler ve sıçanlar üzerinde iki yıllık karsinogenez çalışmaları yürütülmüştür. Önerilen maksimum klinik doz olan 600 mg/gün'deki ortalama insandozu maruziyetinin 24 katında sıçanlarda tümör gözlenmemiştir. Farelerde, ortalamainsan dozu uygulaması benzeri maruziyetlerde tümör insidansında artış

18

gözlenmemiştir, ancak artan maruziyette hemanjiosarkom insidansında artış gözlenmiştir. Farelerde pregabalin ile ilgili genotoksik olmayan tümör oluşmamekanizması trombosit değişiklikleri ve endotel hücre proliferasyonunu içermektedir.Kısa dönem ve sınırlı sayıda uzun dönem klinik veriler doğrultusunda bu trombositdeğişiklikleri sıçanlarda veya insanlarda bulunmamıştır. İnsanlarla ilgili bir riskolduğu izlenimini oluşturacak bir kanıt bulunmamaktadır.

Genç sıçanlarda görülen toksisite tipleri kalitatif olarak yetişkin sıçanlarda görülenlerden farklı olmamıştır. Ancak genç sıçanlar daha hassastır. Terapötikdozlarda MSS klinik belirtileri hiperaktivite ve bruksizm ve büyümede bazıdeğişiklikler (kilo almanın geçici olarak baskılanması) bulunmaktadır. Çiftleşmedönemlerine olan etkisi insan terapötik doz uygulamasının 5 katında incelenmiştir.Genç sıçanlar üzerinde maruziyetten 1-2 hafta sonra insan terapötik dozlarının >2katında (akustik irkilme yanıtı) veya >5 katında (öğrenme/hafıza)nörodavranışsal/kognitif etkileri izlenmiştir. Genç sıçanlarda, insan terapötikdozlarının >2 katında maruziyetten 1-2 hafta sonra gözlenen azalmış akustik irkilmeyanıtı, maruziyetten 9 hafta sonra artık gözlenmemiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Laktoz monohidrat (inek sütü kaynaklı)

Mısır nişastası Talk

Kapsül içeriği olarak;

Jelatin (sığır kaynaklı)

Titanyum dioksit

6.2 Geçimsizlikler

Geçerli değildir.

6.2. Raf ömrü

24 ay

6.3. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.4. Ambalajın niteliği ve içeriği

Kutuda, Al / PVC blisterlerde 56, 112 ve 168 kapsül içeren ambalajlar halinde

6.5. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imhaedilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

ALİ RAİF İLAÇ SAN. AŞ. Yeşilce MahallesiDoğa Sokak No:434418 Kağıthane/İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI

2014/586

9. İLK RUHSAT TARİHİ/ RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 31.07.2014 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

1
Toplam günlük doz (mg /gün) mg/doz sağlayacak şekilde doz rejimiyle belirtildiği gibi bölünmelidir.

+ Ek doz, tek bir ilave dozdur

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda herhangi bir doz ayarlamasına gerek yoktur (bkz. Bölüm 5.2).

Pediyatrik popülasyon:

PERGE®'nin 12 yaş altı pediyatrik hastalarda ve adolesanlarda (12-17 yaş arası) güvenlilik ve etkililiği belirlenmemiştir. Mevcut verilere Bölüm 4.8, 5.1 ve 5.2'de yerverilmiştir ancak pozoloji tavsiyesinde bulunmak mümkün değildir.

İlaç Bilgileri

Perge 150 Mg Kapsül

Etken Maddesi: Pregabalin

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Perge 150 Mg Kapsül - KUB
  • Perge 150 Mg Kapsül - KT
  • Google Reklamları

    Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.