Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Apfecto %0.1 Göz Damlası, Süspansiyon Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BILGISI

1. BEŞERI TIBBI ÜRÜNÜN ADI

APFECTO %0.1 göz damlası, süspansiyon Steril

2. KALITATIF VE KANTİTATIF BILEŞIM

Her 1 ml'sinde;

Etkin madde:

1 mg

Nepafenak

Yardımcı maddeler:

Benzalkonyum klorür 0,05 mg

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTIK FORM

Göz damlası, süspansiyon.

Sarı renkli süspansiyon.

4. KLINIK ÖZELLIKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

APFECTO aşağıdaki durumlarda endikedir.

• Katarakt cerrahisi ile ilişkili postoperatif ağrı ve inflamasyonun önlenmesi ve tedaviedilmesi

• Diyabetik hastalarda katarakt cerrahisi ile ilişkili postoperatif maküler ödem riskininazaltılması.

(Bkz. Bölüm 5.1)

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Yaşlılar dahil yetişkinlerde kullanımı:


Ağrı ve inflamasyonun önlenmesi ve tedavisi için, doz etkilenen gözün/gözlerin konjunktival keselerine, katarakt ameliyatından 1 gün önce günde 3 kez 1 damla APFECTO başlanır,ameliyat günü ve doktor tarafindannibelifit^diği afiakdiideıameliyattan sonra 21 güne kadar

1

devam edilir. Ameliyattan 30-120 dakika önce ilave bir damla damlatılmalıdır.

Diyabetik hastalarda katarakt cerrahisi ile ilişkili postoperatif maküler ödem riskinin azaltılması için, doz etkilenen gözün/gözlerin konjunktival keselerine katarakt ameliyatından1 gün önce günde 3 kez 1 damla APFECTO başlanır, ameliyat günü ve doktor tarafındanbelirtildiği takdirde ameliyattan sonra 60 güne kadar devam edilir. Ameliyattan 30-120 dakikaönce ilave bir damla damlatılmalıdır.

Uygulama şekli:

Oküler kullanım içindir.

Kullanmadan önce şişeyi iyice çalkalamaları konusunda hastalar bilgilendirilmelidir.

Eğer tek bir topikal oftalmik tıbbi üründen daha fazlası kullanılıyorsa, ilaçlar en az 5 dakika aralıkla uygulanmalıdır. Göz merhemleri en son uygulanmalıdır.

Eğer bir doz atlanmışsa, normal rutine dönmek için en kısa zamanda 1 damla damlatılmalıdır. Atlanan 1 dozu tamamlamak için 2 doz damlatılmamalıdır.

Damlalık ucunu ve çözeltiyi kontaminasyondan korumak için göz kapaklarına, etrafına veya diğer yerlere değdirilmemesine dikkat edilmelidir. Kullanılmadığında şişe sıkıca kapatılmışolarak tutulmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Nepafenak, karaciğer hastalığı ve böbrek yetmezliği olan hastalarda çalışılmamıştır. Nepafenak esas olarak biyotransformasyonla elimine edilir ve topikal oküler uygulamadansonra sistemik etkiye maruz kalma çok düşüktür. Bu hastalarda herhangi bir doz ayarlamasıgerekmez.

Pediyatrik popülasyon:

Nepafenak'ın, çocuklarda güvenlilik ve etkililiği değerlendirilmemiştir. Herhangi bir veri mevcut değildir. APFECTO'nun bu endikasyonlarda pediyatrik popülasyonda kullanımıyoktur.

Geriyatrik popülasyon:

Erişkinlerle aynı kullanıma sahiptir.

4.3. Kontrendikasyonlar

Etkin maddeye, içeriğindeki yardımcı maddelerden herhangi birisine veya diğer nonsteroidal antiinflamatuvar ilaçlara (NSAİİ) karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir.

Diğer NSAİİ'ler gibi APFECTO da asetilsalisilik asit veya diğer NSAİİ'lerle tetiklenen astım atakları, ürtikeri, veya akut riniti olan hastalarda kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Enjekte edilmez. Hastalarınızı APFECTO'yu yutmamaları konusunda uyarınız.

Hastalarınızı APFECTO tedavisi boyunca güneş ışığından kaçınmaları konusunda uyarınız.

NSAİİ'lerin topikal kullanımı keratit ile sonuçlanabilir. Bazı hassas hastalarda, topikal NSAİİ'lerin devamlı kullanımı sonucu epitelyal bozulma, korneal incelme, korneal erozyon,korneal ülserasyon veya korneal delinme oluşabilir. Bu olaylar görüşü tehdit edici olabilir.Korneal epitel bozulması olan hastalar APFECTO kullanımını derhal kesmelidir ve kornealsağlık açısından yakın takibe alınmalıdır.

Topikal NSAİİ'ler iyileşmeyi yavaşlatabilir veya geciktirebilir. Topikal kortikosteroidlerin de iyileşmeyi yavaşlattığı veya geciktirdiği bilinmektedir. Topikal NSAİİ'lerin ve topikalsteroidlerin birlikte kullanımı iyileşme problemleri ile ilgili potansiyeli arttırır.

Topikal NSAİİ'lerle pazarlama sonrası deneyime göre hastalara komplike oküler cerrahiler, korneal denervasyon, korneal epitelyal kusurlar, diabetes mellitus, oküler yüzey hastalıkları(örn. kuru göz sendromu), romatoid artrit veya kısa bir zaman diliminde tekrarlanan gözcerrahileri görmeyi tehdit edici olabilen korneal istenmeyen etkilerin oluşma riskiniarttırabilir. Topikal NSAİİ'ler bu hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Uzun süre topikalNSAİİ'lerin kullanılması hastalarda korneal istenmeyen etkilerin ciddiyetini ve görülmesiriskini arttırabilir.

Oftalmik NSAİİ'lerin oküler dokularda oküler cerrahi ile bağlantılı kanamada artmaya sebep olabildiğine (gözün ön kamarasında kan toplanması dahil) dair raporlar bulunmaktadır.Kanama eğilimi olduğu bilinen veya kanama zamanını uzatan diğer tıbbi ürünleri kullananhastalarda APFECTO dikkatle kullanılmalıdır.

APFECTO iritasyona ve yumuşak kontakt lenslerde renk kaybına sebep olduğu bilinen benzalkonyum klorür içerir. İlaveten katarakt ameliyatını takip eden postoperatif periyottakontakt lens takılması tavsiye edilmez. Bu yüzden APFECTO ile tedavi süresince kontakt lenstakılmamalıdır.

Benzalkonyum klorür oftalmik ürünlerde yaygın olarak kullanılan bir koruyucu olup noktasal keratopatiye ve/veya toksik ülseratif keratopatiye yol açtığı rapor edilmiştir. APFECTO'nunbenzalkonyum klorür içermesi nedeniyle sık ve uzun süreli kullanımlarda yakın takipyapılması istenir.

Benzalkonyum klorür, gözde iritasyona sebebiyet verebilir. Yumuşak kontakt lenslerle temasından kaçınınız. Uygulamadan önce kontakt lensi çıkartınız ve lensi takmak için enazından 15 dakika bekleyiniz. Yumuşak kontakt lenslerin renklerinin bozulmasına nedenolduğu bilinmektedir.

Akut oküler bir infeksiyon antiinflamatuvar ilaçların topikal kullanımı ile maskelenebilir. NSAİİ'ler antimikrobiyel özellik içermez. Oküler infeksiyon durumunda anti infektiflerlekullanılmasına dikkat edilmelidir.

Çapraz hassasiyet:


Nepafenak'ın asetil salisilik asit, fenilasetik asit türevleri ve diğer NSAİİ'lerle çapraz hassasiyet potansiyeli vardır.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

In vitro

çalışmalar diğer tıbbi ürünlerle etkileşim ve protein bağlama etkileşimleri ihtimalinin çok düşük olduğunu göstermiştir (Bkz. Bölüm 5.2). Topikal NSAİİ'lerin ve topikalsteroidlerin birlikte kullanımı iyileşmeyi yavaşlatabilir. APFECTO'nun kanama zamanınıuzatan ilaçlarla birlikte kullanımı hemoraji riskini artırabilir.

ApFECTo ve prostagland^nanıloglarıeniflroeı.zâmMzakullWrımına ilişkin oldukça sınırlı veri

4

bulunmaktadır. Etki mekanizmaları dikkate alındığında bu tıbbi ürünlerin eş zamanlı kullanımı tavsiye edilmemektedir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Etkileşim çalışmaları yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Etkileşim çalışmaları yapılmamıştır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C, 3. trimesterde D

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/doğum kontrolü (kontrasepsiyon)

Doğum kontrolü kullanmayan, çocuk sahibi olma potansiyeline sahip kadınlar APFECTO kullanmamalıdır.

Gebelik dönemi

Gebe kadınlarda nepafenak kullanımına ilişkin yeterli veri yoktur. Hayvanlarda yürütülen çalışmalar üreme toksisitesini göstermiştir (bkz., bölüm 5.3). İnsanlar için potansiyel riskbilinmemektedir. APFECTO ile tedaviden sonra sistemik etkinin ihmal edilebilir düzeydeolması beklendiğinden gebelik esnasındaki risk düşük olarak kabul edilir. Ancakprostaglandin sentezinin inhibisyonu nedeniyle gebelik ve / veya embriyonal/fetal gelişim ve /veya doğum ve / veya postnatal gelişim olumsuz etkilenebileceğinden gebelik esnasındakullanılması tavsiye edilmez.

Laktasyon dönemi

Nepafenak'ın topikal oftalmik verilişinden sonra insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Hayvan çalışmaları oral yolla alınan nepafenak'ın sıçan sütüne geçtiğinigöstermektedir. Emziren kadınların nepafenak'a sistemik maruziyeti ihmal edilebilir düzeydeolduğundan dolayı emzirilen çocuklar üzerinde hiçbir etki beklenmemektedir. APFECTOlaktasyon döneminde kullanılabilir.

Üreme yeteneği/Fertilite

APFECTO'nun insandaki üreme yeteneği üzerindeki etkisine dair yeterli veri yoktur. Sıçanlarda, insandaki oküler dozun 2500 katından fazla dozla yapılan çalışmalarda, anlamlıbir fertilite etkisi görülmemiştir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Herhangi bir göz damlasında olduğu gibi geçici görme bulanıklığı veya diğer görsel rahatsızlıklar araç ya da makine kullanımını etkileyebilir. Uygulamadan sonra görmedebulanıklık meydana gelmişse hastalar araç veya makine kullanmadan önce görüşününnetleşmesi için beklemelidirler.

4.8. İstenmeyen etkiler

Aşağıda yer alan istenmeyen etkiler tedaviye bağlı olarak değerlendirilmiştir ve aşağıdaki şekilde sınıflandırılmışlardır: çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila < 1/10); yaygınolmayan (> 1/1.000 ila < 1/100); seyrek (> 1/10.000 ila < 1/1.000); çok seyrek (< 1/10.000)bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor). Her bir sıklık grubundaistenmeyen etkiler en şiddetliden en az şiddetliye doğru bir sırayla sunulmaktadır. Bu adversreaksiyonlar klinik çalışmalardan ve pazarlama sonrası raporlardan elde edilmiştir.

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Seyrek: Aşırı duyarlılık

Sinir sistemi hastalıkları

Seyrek: Sersemlik, baş dönmesi Bilinmiyor: Baş ağrısı

Göz hastalıkları

Yaygın olmayan: Keratit, gözde yabancı cisim hissi, göz kapağı kenarında çapaklanma, punktat keratit, korneal epitel defekti

Seyrek: İritis, koroidal efüzyon, korneal birikimler, gözde ağrı, oküler rahatsızlık, kuru göz, blefarit, göz kaşıntısı, göz akıntısı, alerjik konjonktivit, gözyaşı artışı, gözde irritasyon,konjonktival hiperemi

Bilinmiyor: ülseratif keratit, korneada incelme, iyileşme bozukluğu (korneada), korneal perforasyon, korneal opasite, korneal skar, görme keskinliğinde azalma, gözde şişme, bulanık

6

görme

Vasküler hastalıkları

Bilinmeyen: Kan basıncında artış

Gastrointestinal hastalıklar

Seyrek: Bulantı Bilinmiyor: Kusma

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Seyrek: Cutis laxa (kalınlaşma sonucu kıvrımlar halinde sarkma gösteren deri), alerjik dermatit

Diyabetik Hastalar

209 hastayı içeren iki klinik çalışmada, diyabetli hastalar, katarakt ameliyatı sonrası maküler ödemi önlemek üzere 60 gün ya da daha uzun süre boyunca APFECTO tedavisine maruzkalmıştır. En sık bildirilen advers reaksiyon hastaların %3'ünde meydana gelen ve yaygınsıklık kategorisine giren punktat keratittir. Bildirilen diğer advers reaksiyonlar hastalarınsırasıyla %1 ve %0.5'inde meydana gelen korneal epitel kusuru ve alerjik dermatit olup, heriki advers reaksiyon da yaygın olmayan sıklık kategorisindedir.

Seçilmiş advers olayların tanımı

Nepafenak'ın diyabetik hastalarda katarakt cerrahisi sonrası maküler ödemin önlenmesi için uzun dönem kullanımına ilişkin klinik çalışma deneyimi sınırlıdır. Diyabetik hastalarda oküleradvers reaksiyonlar genel popülasyondan daha yüksek sıklıkta meydana gelebilir (Bkz. Bölüm4.4.).

Korneal epitelde bozulma olduğunun kanıtı olan hastalarda APFECTO kullanımı hemen kesilmeli ve kornea sağlığı için yakından gözlenmelidir (Bkz. Bölüm 4.4).

Nepafenak ile pazarlama sonrası deneyimlerden, raporlanan vakalarda korneal epitel defekt/bozukluk tanımlanmıştır. Bu vakaların ciddiyeti korneal epitelyumun epitelbütünlüğündeki ciddi olmayan etkilerden, görüşü yeniden kazanmak için cerrahi girişimlerinve/veya medikal tedavinin gerektiği daha ciddi vakalara kadar çeşitlenmektedir.

7

Topikal NSAİİ'lerle pazarlama sonrası deneyim, komplike oküler cerrahileri, korneal denervasyon (sinir kesilmesi), korneal epitel defektleri, diabetes mellitus'u, oküler yüzeyhastalıkları (örn. kuru göz sendromu), romatoid artriti veya kısa zaman aralıklarıylatekrarlanmış oküler cerrahisi olan hastalara görüşü tehdit edici olabilen korneal istenmeyenetkilerin artma riski olabileceğini göstermektedir. Diyabetik hastalarda katarakt cerrahisisonrası maküler ödemin önlenmesi için nepafenak reçete edildiğinde, herhangi bir ilave riskfaktörünün varlığı, öngörülen yarar/risk oranın tekrar değerlendirilmesine ve hasta izlemsıklığının arttırılmasına neden olabilir.

Pediyatrik popülasyon

APFECTO'nun, çocuklarda güvenlilik ve etkililiği değerlendirilmemiştir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Oftalmik yolla veya kazara ağız yoluyla alınması halinde doz aşımı nedeniyle toksik etki oluşması beklenmez.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

ATC kodu: S01BC10

Farmakoterapötik grup: Nonsteroidal Anti-İnflamatuvar İlaçlar

Etki mekanizması


Nepafenak nonsteroidal antiinflamatuvar ve analjezik bir ön ilaçtır. Topikal oküler dozlamanın ardından, nepafenak korneaya penetre olur ve oküler doku hidrolazları ile nonsteroidal antiinflamatuvar bir ilaç olan amfenak'a çevrilir. Amfenak; prostaglandin üretimi

için gerekli bir enzim olan grost|g^İdifleHrsenitaza\ıen.(ŞİkİSokrsÖenaz) etkisini inhibe eder.

Sekonder farmakoloji

Tavşanlarda, nepafenak'ın PGE2 sentezinin baskılanması yanı sıra kan-retina bariyerindeki bozulmayı inhibe ettiği gösterilmiştir.

Ex vivo

olarak; bir tek topikal oküler doz nepafenak'ıniris/siliyer cisimde (%85-%95) ve retina/ koroidde (%55) prostaglandin sentezini sırasıyla 6ila 4 saate kadar inhibe ettiği gösterilmiştir.

Farmakodinamik etkiler


Hidrolitik çevrilmenin büyük kısmı dokunun kanlanma derecesine uygun olarak sırasıyla retina/koroid, iris/siliyer cisim ve korneada olmaktadır.

Klinik çalışma sonuçları nepafenak göz damlasının göz içi basıncı üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığını göstermiştir.

Klinik etkiler

Katarakt cerrahisi ile ilişkili postoperatif ağrı ve inflamasyonun önlenmesi ve tedavi edilmesi. Üç temel çalışma, katarakt cerrahisi geçiren hastalarda ameliyat sonrası ağrı ve inflamasyonunönlenmesi ve tedavisinde plasebo ve/veya ketorolak trometamol ile karşılaştırıldığında günde3 doz nepafenakın etkililik ve güvenliliğini değerlendirmek için yapılmıştır. Bu çalışmalarda,tedavi ameliyattan bir gün önce başlamış, ameliyat günü ve ameliyat sonrası 2-4 haftaya kadardevam etmiştir. Buna ilaveten, hemen hemen tüm hastalar her bir klinik çalışma alanındakiklinik uygulamaya göre antibiyotikler ile profilaktik amaçla tedavi edilmiştir.

Çift-kör randomize plasebo kontrollü iki çalışmada nepafenak ile tedavi edilen hastalarda erken postoperatif periyottan tedavinin sonuna dek plasebo ile tedavi edilmiş olanlardananlamlı olarak daha az inflamasyon (aköz hücreler ve flare) bulunmuştur.

Çift-kör, randomize, plasebo ve aktif kontrollü bir çalışmada, nepafenak ile tedavi edilen hastalarda plasebo ile tedavi edilenlere nazaran anlamlı şekilde daha az inflamasyonbulunmuştur. Ayrıca nepafenak inflamasyonu ve oküler ağrıyı azaltmada ketorolak 5mg/ml'ye üstün değildir, ama damlatmadan sonra anlamlı şekilde daha rahatlatıcıdır.

Nepafenak ile tedavi edilen hastaların anlamlı olarak daha yüksek bölümü plasebo grubuna göre katarakt cerrahisini tak^ben^hiç^ofeülsrrâârkyasaffiâdıfelarını belirtmişlerdir.

9 EgJfJ

Diyabetik hastalarda katarakt cerrahisi ile ilişkili postoperatif maküler ödem riskinin azaltılması.

Nepafenak'ın katarakt cerrahisi ile ilişkili postoperatif maküler ödem riskinin azaltılması için güvenlilik ve etkiliğini değerlendirmek üzere dört çalışma (iki çalışma diyabetik hastalarda veiki çalışma diyabetik olmayan hastalarda) yürütülmüştür. Bu çalışmalarda, tedavi ameliyattanbir gün önce başlamış, ameliyat günü ve ameliyat sonrası 90 güne kadar devam etmiştir.

Çift-kör, randomize, plasebo kontrollü diyabetik retinopati hastalarında yürütülen bir çalışmada, maküler ödem gelişimi nepafenak ile tedavi edilen hastalar (%3.2) ilekarşılaştırıldığında plasebo grubunda (%16.7) anlamlı olarak daha yüksektir. Nepafenak iletedavi edilen hastalarla karşılaştırıldığında (%5.6) plasebo ile tedavi edilen hastaların büyükbir yüzdesinde (%11.5), 7 günden 90 güne kadar 5 harften daha fazlasının en iyi düzeltilmişgörme keskinliğinde (BCVA) düşüş gözlemlenmiştir. Plasebo alan hastalar ilekarşılaştırıldığında (%41.9) nepafenak ile tedavi eden hastaların daha büyük kısmı (%56.8) eniyi düzeltilmiş görme keskinliğinde (BCVA) 15 harflik düzelme göstermişlerdir; sırasıyla%56.8 ve %41.9, p=0.019.

Nepafenak ile yapılan klinik çalışmalarla katarakt cerrahisi geçiren diabetik hastalarda postoperatif ağrı ve enflamasyonun önlenmesi ve tedavi edilme etkisi ile postoperatif makülerödem riskinin azaltıldığı gösterilmiştir.

Pediyatrik popülasyon


Nepafenak pediyatrik popülasyonlarda çalışılmamıştır.

5.2. Farmakokinetik ÖzelliklerGenel özellikler

Emilim:


Her iki göze günde 3 kez APFECTO göz damlalarının uygulanmasını takiben, gönüllülerin çoğunda dozdan sırasıyla 2 ve 3 saat sonra düşük ancak ölçülebilir miktarda plazmanepafenak ve amfenak konsantrasyonları gözlenmiştir. Nepafenak ve amfenak için ortalamakararlı durum plazma Cmaks değeri oküler uygulamayı takiben sırasıyla 0.310 ± 0.104 ng/ml ve0.422 ± 0.121 ng/ml'dir.

10

Dağılım:


Amfenak serum albumin proteinlerine karşı yüksek afinite gösterir.

In vitro

sıçan albümini, insan albümini ve insan serumuna yüzde bağlanma sırasıyla %98,4, %95,4 ve %99,1'dir.

Sıçanlarda yürütülen çalışmalar radyoaktif işaretli etkin madde ile ilişkili materyallerin tekli ve çoklu oral 14C-nepafenak dozlarını takiben vücutta kapsamlı olarak dağıldığınıgöstermektedir.

Tavşanlarda yürütülen çalışmalar topikal uygulanan nepafenakın gözün önünden gözün arka kısımlarına (retina ve koroid) bölgesel olarak dağıldığını göstermiştir.

Biyotransformasyon:


Nepafenak intraoküler hidrolazlar aracılığıyla nispeten hızlı bir şekilde amfenaka biyoaktivasyona uğrar. Ardından, amfenak glukuronid konjugatı oluşumuna yol açan aromatikhalka hidroksilasyonu dahil daha polar metabolitlere kapsamlı olarak metabolize edilir. B-glukuronidaz hidrolizi öncesi ve sonrası radyokromatografik analizler, amfenak haricinde tümmetabolitlerin glukuronid konjugatları formunda olduğunu göstermiştir. Amfenak plazmadakibaşlıca metabolit olup, toplam plazma radyoaktivitesinin yaklaşık %13'ünü temsil eder. İkincien yaygın plazma metaboliti 5-hidroksi nepafenak olarak tanımlanmıştır ve Cmaks değerindetoplam radyoaktivitenin yaklaşık %9'unu temsil eder.

Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler: Nepafenak ve amfenak 3000 ng/ml'ye varan konsantrasyonlarda insan sitokrom P450 (CYP1A2, 2C9, 2C19, 2D6, 2E1 ve 3A4) metabolikaktivitelerinden hiçbirini inhibe etmez. Bu nedenle eş zamanlı olarak uygulanan tıbbiürünlerin CYP aracılı metabolizmasını içeren etkileşimler olası değildir. Proteinbağlanmasının aracılık ettiği etkileşimler de olası değildir.

Eliminasyon:


14C-nepafenakın sağlıklı gönüllülere oral yolla uygulanmasını takiben, idrarla atılımın radyoaktif atılımlar için başlıca yol olduğu bulunmuş olup, dozun yaklaşık %85'ini temsilederken, fekal atılım %6'sını temsil etmiştir. Nepafenak ve amfenak idrarda ölçülebilirdeğildir.

Katarakt ameliyatı geçirmiş 25 hastada tek bir Nepafenak dozunu takiben, göz sıvısı konsantrasyonları dozdan 15, 30, 45 ve 60 dakika sonra ölçülmüştür. Maksimum ortalama

göz sıvısı konsantrasnl^ı argesıate„ziffl#onmknakiasıöda„slçülmüştür (nepafenak 177 ng/ml,

11

amfenak 44.8 ng/ml). Bu bulgular hızlı korneal penetrasyona işaret etmektedir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Klinik dışı veriler mevcut güvenlilik farmakolojisi, tekrarlanan doz toksisitesi ve genotoksisite çalışmalarına dayanarak insanlar için özel bir tehlikeye yol açmadığınıgöstermektedir.

Nepafenak uzun dönem karsinojenite çalışmaları ile değerlendirilmemiştir.

Sıçanlarda yapılan üreme çalışmaları 10 mg/kg'dan büyük veya eşit olan maternal toksik dozlarda distosi, post implantasyon kaybında artış, fetus ağırlıklarında ve gelişimlerindeazalma ve fetus canlı kalımında azalma gelişmiştir. Hamile tavşanlarda, annede düşükseviyede toksik etki oluşturan 30 mg/kg'lık doz, yavrularda malformasyon görülme sıklığınıistatistiksel olarak anlamlı bir düzeyde arttırmaktadır.

Klinik dışı çalışmalarda fertilite, gelişim ve üreme toksisitesi etkileri yalnızca maksimum insan maruziyetini yeterli derecede aştığı düşünülen maruziyet derecelerinde gözlenmiştir; buda klinik kullanım açısından anlamlılığın düşük olduğuna işaret etmektedir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Borik asit Propilen glikolKarbomerSodyum klorürGuar zamkı

Karboksimetil selüloz sodyum Disodyum edetatBenzalkonyum klorürSodyum hidroksitHidroklorik asitEnjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

Bildirilmemiştir.

6.3. Raf ömrü

24 ay

Ürün açıldıktan sonra 25°C'nin altında 4 hafta kullanılır.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altında oda sıcaklığında saklanmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

APFECTO %0.1 göz damlası, süspansiyon, LDPE-HDPE kapak, LDPE damlalık, 5 ml süspansiyon içeren 5 ml'lik LDPE şişelerde kullanma talimatı ile birlikte ambalajlanır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Herhangi bir kullanılmamış ürün veya atık materyaller “Tıbbi Ürünlerin Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imhaedilmelidir.

Kullanmadan önce çalkalayınız.

Şişe açıldıktan sonra kontaminasyondan sakınılmalı ve şişenin ucu hiçbir yere değdirilmemelidir. Kullanıldıktan sonra kapağı kapatılmalıdır.

Şişe açıldıktan 4 hafta sonra kullanılmadan kalan kısım varsa atılmalıdır.

7. RUHSAT SAHİBİ

World Medicine İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Bağcılar/ İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI

2018 / 76

9. ILK RUHSAT TARIHI/RUHSAT YENILEME TARIHI

İlk ruhsat tarihi: 15.02.2018 Ruhsat yenileme tarihi:

10

KÜB'ÜN YENILENME TARIHI


İlaç Bilgileri

Apfecto %0.1 Göz Damlası, Süspansiyon

Etken Maddesi: Nepafenak

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.