Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Apfecto % 0,3 Göz Damlası, Süspansiyon Kısa Ürün Bilgisi

KISA ÜRÜN BILGISI1. BEŞERI TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

APFECTO %0.3 göz damlası, süspansiyon

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Her 1 ml'sinde;

Etkin madde:

Nepafenak 3.00 mg

Yardımcı maddeler:

Benzalkonyum klorür 0.05 mg

Propilen glikol 8.00 mg

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Göz damlası, süspansiyon.

Sarı renkli visköz süspansiyon (pH: 6.5-7.5).

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

APFECTO aşağıdaki durumlarda endikedir:

- Katarakt cerrahisi ile ilişkili postoperatif ağrı ve inflamasyonun önlenmesi ve tedaviedilmesi

- Diyabetik hastalarda katarakt cerrahisi ile ilişkili postoperatif maküler ödem riskininazaltılması.

(bkz. bölüm 5.1)

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Yaşlılar dahil yetişkinlerde kullanımı:


Belge Do

Ağrı ve inflamasyonun önlenmesi ve tedavisi için doz, etkilenen gözün/gözlerin konjunktival keselerine, katarakt ameliyatından 1 gün önce başlanarak günde 1 kez 1 damla APFECTOolup ameliyat gününde ve postoperatif dönemin ilk iki haftasında bu doza devam edilir.Hekimin direktifi doğrultus^lda^tedavi ®postöpefatif 'dörtemitf- ilk 21 gününe kadar uzatılabilir.

iğralama Kodu: lZW56Q3NRaHUZlAxS3k0aklURG83ak*lU^Belge Takip Adresi:https://\Wvw.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

1/13

Ameliyattan 30-120 dakika önce ilave bir damla damlatılmalıdır.

Klinik çalışmalarda hastalar, nepafenak ile 21 güne kadar tedavi edilmiştir (bkz. bölüm 5.1).

Diyabetik hastalarda katarakt cerrahisi ile ilişkili postoperatif maküler ödem riskinin azaltılması için doz, etkilenen gözün/gözlerin konjonktival keselerine, katarakt ameliyatından1 gün önce başlanarak günde 1 kez 1 damla APFECTO olup ameliyat gününde ve hekimindirektifi doğrultusunda ameliyattan sonra 60 güne kadar bu doza devam edilir. Ameliyattan30-120 dakika önce ilave bir damla damlatılmalıdır.

APFECTO %0.3 göz damlası, süspansiyon ile günde bir doz uygulaması, APFECTO %0.1 Göz Damlası, Süspansiyon ile günde üç kez doz uygulaması ile aynı toplam günlük nepafenakdozunu sağlar.

Uygulama şekli:

Oküler kullanım içindir.

Kullanmadan önce şişeyi iyice çalkalamaları konusunda hastalar bilgilendirilmelidir.

Eğer tek bir topikal oftalmik tıbbi üründen daha fazlası kullanılıyorsa, ilaçlar en az 5 dakika aralıkla uygulanmalıdır. Göz merhemleri en son uygulanmalıdır.

Eğer bir doz atlanmışsa, normal rutine dönmek için en kısa zamanda 1 damla damlatılmalıdır. Atlanan 1 dozu tamamlamak için 2 doz damlatılmamalıdır.

Damlalık ucunu ve çözeltiyi kontaminasyondan korumak için göz kapaklarına, etrafına veya diğer yerlere değdirilmemesine dikkat edilmelidir. Kullanılmadığında şişe sıkıca kapatılmışolarak tutulmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Nepafenak, karaciğer hastalığı ve böbrek yetmezliği olan hastalarda çalışılmamıştır. Nepafenak esas olarak biyotransformasyonla elimine edilir ve topikal oküler uygulamadansonra sistemik etkiye maruz kalma çok düşüktür. Bu hastalarda herhangi bir doz ayarlamasıgerekmez.

Pediyatrik popülasyon:

Nepafenak'ın, çocuklarda güvenlilik ve etkililiği değerlendirilmemiştir. Herhangi bir veri

Belge Ddmevfiutodıfiği'ldtrQ3NRaklUZlAxS3k0aklURG83aklU Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

2/13Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı ve genç hastalar arasında güvenlilik ve etkililik konusunda genel bir fark gözlenmemiştir.

4.3. Kontrendikasyonlar

Etkin maddeye, bölüm 6.1 de listelenen içeriğindeki yardımcı maddelerden herhangi birisine veya diğer nonsteroidal antiinflamatuvar ilaçlara (NSAİİ) karşı aşırı duyarlılığı olanlardakontrendikedir.

Diğer NSAİİ'ler gibi APFECTO da asetilsalisilik asit veya diğer NSAİİ'lerle tetiklenen astım atakları, ürtikeri veya akut riniti olan hastalarda kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Enjekte edilmez. Hastalar APFECTO'yu yutmamaları konusunda uyarılmalıdır.

Hastalar APFECTO tedavisi boyunca gün ışığından kaçınmaları konusunda uyarılmalıdır.

NSAİİ'lerin topikal kullanımı keratit ile sonuçlanabilir. Bazı hassas hastalarda, topikal NSAİİ'lerin devamlı kullanımı sonucu epitelyal bozulma, korneal incelme, korneal erozyon,korneal ülserasyon veya korneal perforasyon oluşabilir (bkz. bölüm 4.8). Bu olaylar görüşütehdit edici olabilir. Korneal epitelyal bozulması olan hastalar APFECTO kullanımını derhalkesmelidir ve korneal sağlık açısından yakın takibe alınmalıdır.

Topikal NSAİİ'ler iyileşmeyi yavaşlatabilir veya geciktirebilir. Topikal kortikosteroidlerin de iyileşmeyi yavaşlattığı veya geciktirdiği bilinmektedir. Topikal NSAİİ'lerin ve topikalsteroidlerin eşzamanlı kullanımı iyileşme problemleri ile ilgili potansiyeli arttırır. Bu yüzden,APFECTO ile kortikosteroidler eşzamanlı uygulanıyorsa, özellikle de aşağıda tarif edilen,kornea ile ilgili advers olaylar bakımından yüksek riske sahip hastalarda, dikkatli olunmasıönerilir.

Topikal NSAİİ'larla pazarlama sonrası deneyime göre hastalara komplike oküler cerrahiler, korneal denervasyon, korneal epitelyal kusurlar, diabetes mellitus, oküler yüzey hastalıkları(örn. kuru göz sendromu), romatoid artrit veya kısa bir zaman diliminde tekrarlanan gözcerrahileri görmeyi tehdit edici olabilen korneal istenmeyen etkilerin oluşma riskiniarttırabilir. Topikal NSAİİ'lar bu hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Uzun süre topikalNSAİİ'ların kullanılması hastalarda korneal istenmeyen etkilerin ciddiyetini ve görülmesi

Oftalmik NSAİİ'larin oküler dokularda oküler cerrahi ile bağlantılı kanamada artmaya sebep olabildiğine (hifemalar da dahil olmak üzere) dair raporlar bulunmaktadır. Kanama eğilimiolduğu bilinen veya kanama zamanını uzatan diğer tıbbi ürünleri kullanan hastalardaAPFECTO dikkatle kullanılmalıdır.

Akut oküler bir infeksiyon, antiinflamatuvar ilaçların topikal kullanımı ile maskelenebilir. NSAİİ'lar antimikrobiyal özellik içermez. Oküler infeksiyon durumunda anti infektiflerlekullanılmasma dikkat edilmelidir.

Çapraz hassasiyet


Nepafenak'ın asetil salisilik asit, fenilasetik asit türevleri ve diğer NSAİİ'larla çapraz hassasiyet potansiyeli vardır.

APFECTO içeriğinde yer alan benzalkonyum klorürün göz iritasyonuna ve yumuşak kontakt lenslerin renklerinin bozulmasına sebep olduğu bilinmektedir. Bu nedenle uygulamadan öncekontakt lensin çıkarılması ve lensi takmak için en azından 15 dakika beklenmesi tavsiyeedilmektedir. Ancak katarakt ameliyatını takip eden postoperatif periyodda kontakt lenstakılması tavsiye edilmez. Bu yüzden APFECTO ile tedavi süresince kontakt lenstakılmamalıdır.

Benzalkonyum klorür oftalmik ürünlerde yaygın olarak kullanılan bir koruyucu olup noktasal keratopatiye ve/veya toksik ülseratif keratopatiye yol açtığı rapor edilmiştir. APFECTO'nunbenzalkonyum klorür içermesi nedeniyle sık ve uzun süreli kullanımlarda yakın takipyapılması istenir.

APFECTO, propilen glikol içermektedir. Propilen glikol gözde irritasyona sebebiyet verebilir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

İn vitro

çalışmalar diğer tıbbi ürünlerle etkileşim ve protein bağlama etkileşimlerinin ihtimalinin çok düşük olduğunu göstermiştir (Bkz. Bölüm 5.2). Topikal NSAİİ'ların vetopikal steroidlerin birlikte kullanımı iyileşmeyi yavaşlatabilir. APFECTO'nun kanamazamanını uzatan ilaçlarla birlikte kullanımı hemoraji riskini artırabilir (bkz. bölüm 4.4).

Nepafenak ve prostaglandin analoglarının eş zamanlı kullanımına ilişkin oldukça sınırlı veri bulunmaktadır. Etki mekanizmaları dikkate alındığında bu tıbbi ürünlerin eş zamanlı

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Etkileşim çalışmaları yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Etkileşim çalışmaları yapılmamıştır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C, 3. trimesterde D

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/doğum kontrolü (kontrasepsiyon)

Doğum kontrolü kullanmayan, çocuk sahibi olma potansiyeline sahip kadınlar APFECTO kullanmamalıdır.

Gebelik dönemi

Gebe kadınlarda nepafenak kullanımına ilişkin yeterli veri yoktur. Hayvanlarda yürütülen çalışmalar üreme toksisitesini göstermiştir (bkz., bölüm 5.3). İnsanlar için potansiyel risk bilinmemektedir.APFECTO ile tedaviden sonra sistemik etkinin ihmal edilebilir düzeyde olmasıbeklendiğinden gebelik esnasındaki risk düşük olarak kabul edilir. Ancak prostaglandinsentezinin inhibisyonu nedeniyle gebelik ve/veya embriyonal/fetal gelişim ve/veya doğurmave/veya postnatal gelişim olumsuz etkilenebileceğinden gebelik esnasında kullanılmasıtavsiye edilmez.

Laktasyon dönemi

Nepafenak'ın topikal oftalmik verilişinden sonra insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Hayvan çalışmaları oral yolla alınan nepafenak'ın anne sıçanların sütünegeçtiğini göstermektedir. Ancak emziren kadınların nepafenak'a sistemik maruziyeti ihmaledilebilir düzeyde olduğundan dolayı emzirilen çocuklar üzerinde hiçbir etkibeklenmemektedir. APFECTO laktasyon döneminde kullanılabilir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Nepafenak'ın insandaki üreme yeteneği üzerindeki etkisine dair yeterli veri yoktur.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

APFECTO'nun araç ve makine kullanımı üzerinde etkisi yoktur ya da ihmal edilebilir etkilere sahiptir.

Geçici bulanık görme veya diğer görme bozuklukları araç veya makine kullanımım etkileyebilir. Damlatma sonrasında görmede bulanıklık meydana gelirse, araç veya makinekullanmadan önce görüşün netleşmesi için beklenmelidir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Aşağıda yer alan istenmeyen etkiler tedaviye bağlı olarak değerlendirilmiştir ve aşağıdaki şekilde sınıflandırılmışlardır: çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 ila < 1/10); yaygınolmayan (> 1/1.000 ila <1/100); seyrek (> 1/10.000 ila < 1/1000); çok seyrek (< 1/10.000)bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor). Her bir sıklık grubundaistenmeyen etkiler en şiddetliden en az şiddetliye doğru bir sırayla sunulmaktadır. Bu adversreaksiyonlar klinik çalışmalardan ve pazarlama sonrası raporlardan elde edilmiştir.

Güvenlilik profilinin özeti


Nepafenak uygulanan 1900'den fazla hastayı içeren klinik çalışmalarda en sık bildirilen advers reaksiyonlar, hastaların %0,4 ila %0,1'inde görülen punktat keratit, keratit, gözlerdeyabancı madde hissi ve göz ağrısı olmuştur.

Diyabetik hastalar


594 hastayı içeren iki klinik çalışmada diyabetik hastalar, katarakt ameliyatı sonrasında maküler ödemin önlenmesi için 90 gün süreyle nepafenak almıştır. En sık bildirilen adversreaksiyon, hastaların %1'inde görülerek yaygın sıklık kategorisine dahil olan punktat keratitolmuştur. Diğer en sık bildirilen advers reaksiyonlar, sırasıyla hastaların %0,5 ila %0,3'ündegörülen keratit ve gözlerde yabancı madde hissi olup, her iki advers reaksiyon da yaygınolmayan sıklığa sahiptir.

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Seyrek: Hipersensivite

Sinir sistemi hastalıkları

Seyrek: Sersemlik, baş ağrısı

Göz hastalıkları

korneal birikimler, gözde ağrı, oküler rahatsızlık, kuru göz,

Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

Seyrek: İritis, koroidal efüzybAie>kömeal>t

Belge Do Kodu: lZW56Q3NRaklUZlAxS3k0aklURG83aklU

Yaygın olmayan: Keratit, punktat keratiti, korneal epitel defekti, gözlerde yabancı madde hissi, göz kapağı kenarında çapaklanmaSeyrek: İritis, koroidal

JZlAxS'3k0atlURG83aklU

6/13

blefarit, göz iritasyonu, göz kaşıntısı, göz akıntısı, alerjik konjunktivit, gözyaşı artışı, konjunktival hiperemi

Bilinmiyor: Korneal perforasyon iyileşme bozukluğu (korneada), korneal opasite, korneal skar, görme keskinliğinde azalma, gözde şişme, ülseratif keratit, korneada incelme, bulanıkgörme

Vasküler hastalıklar

Yaygın olmayan: Hipertansiyon Bilinmiyor: Kan basıncında artış

Gastrointestinal hastalıklar

Seyrek: Bulantı Bilinmiyor: kusma

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Seyrek: Cutis laxa (dermatoşalazis), alerjik dermatit

Seçilmiş advers reaksiyonların tanımı

Nepafenak'ın diyabetik hastalarda katarakt cerrahisi sonrası maküler ödemin önlenmesi için uzun dönem kullanımına ilişkin klinik çalışma deneyimi sınırlıdır. Diyabetik hastalarda oküleradvers reaksiyonlar genel popülasyondan daha yüksek sıklıkta meydana gelebilir (bkz. Bölüm4.4.).

Korneal perforasyon da dahil olmak üzere korneal epitelde bozulma olduğunun kanıtı olan hastalarda APFECTO kullanımı hemen kesilmeli ve kornea sağlığı için yakındangözlenmelidir (bkz. Bölüm 4.4).

APFECTO ile pazarlama sonrası deneyimlerden, raporlanan vakalarda korneal epitel defekt/bozukluk tanımlanmıştır. Bu vakaların ciddiyeti korneal epitelyumun epitelbütünlüğündeki ciddi olmayan etkilerden, görmeyi yeniden kazanmak için cerrahi girişimlerinve/veya medikal tedavinin gerektiği daha ciddi vakalara kadar çeşitlenmektedir.

Topikal NSAİİ'larla pazarlama sonrası deneyim, komplike oküler cerrahileri, korneal denervasyon (sinir kesilmesi), korneal epitel defektleri, diabetes mellitus'u, oküler yüzeyhastalıkları (örn. kuru göz sendromu), romatoid artriti veya kısa zaman aralıklarıylatekrarlanmış oküler cerrahisi olan hastalara görmeyi tehdit edici olabilen korneal istenmeyen

etkilerin artma riski olabiieçeği,nivâösiftrmekiedis.i„Diyabetik hastalarda katarakt cerrahisi

Belge Do Kodu: lZW56Q3NRaklUZlAxS3k0aklURG83aklU Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

7/13

sonrası maküler ödemin önlenmesi için nepafenak reçete edildiğinde, herhangi bir ilave risk faktörünün varlığı, öngörülen yarar/risk oranın tekrar değerlendirilmesine ve hasta izlemsıklığının arttırılmasına neden olabilir.

Pediyatrik popülasyon

Nepafenak'ın, çocuklarda ve adölesanlardaki güvenlilik ve etkililiği saptanmamıştır.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Oftalmik yolla veya kazara ağız yoluyla alınması halinde doz aşımı nedeniyle toksik etki oluşması beklenmez.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Oftalmolojikler, nonsteroidal Anti-İnflamatuvar İlaçlar ATC kodu: S01BC10

Etki mekanizması


Nepafenak nonsteroidal antiinflamatuvar ve analjezik bir ön ilaçtır. Topikal oküler dozlamanın ardından, nepafenak korneaya penetre olur ve oküler doku hidrolazları ile nonsteroidal antiinflamatuvar bir ilaç olan amfenak'a çevrilir. Amfenak; prostaglandin üretimiiçin gerekli bir enzim olan prostaglandin H sentaz'ın (siklooksijenaz) etkisini inhibe eder.

Sekonder farmakoloji


Tavşanlarda, nepafenak'ın PGE2 sentezinin baskılanması yanısıra kan-retina bariyerindeki bozulmayı inhibe ettiği gösterilmiştir.

Ex vivo

olarak; bir tek topikal oküler doz nepafenak'ıniris/siliyer cisimde (%85-%95) ve retina/ koroidde (%55) prostaglandin sentezini sırasıyla 6ila 4 saate kadar inhibe ettiği gösterilmiştir.

Farmakodinamik etkiler


1i''1'1•1B\ı,belge, güvenli^lektronik İmza İle İmzalanmıştır..,,,

Belge DJHid£filitik : sevsi^sflfflj2büyük0akısmı8 3dökunun kafilafifflş Aqıesefiesi/ne^uygungo0larakk-sıra§4yla

retina/koroid, iris/siliyer cisim ve korneada olmaktadır.

Klinik çalışma sonuçları nepafenak göz damlasının göz içi basıncı üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığını göstermiştir.

Klinik etkililik ve güvenlilik


Katarakt cerrahisi ile ilişkili postoperatif ağrı ve inflamasyonun önlenmesi ve tedavi edilmesi.

Katarakt cerrahisi ile ilişkili postoperatif ağrı ve enflamasyonun önlenmesi ve tedavisinde nepafenak'ın etkililiği ve güvenliliği, toplam 1339 hastayı içeren maskelenmiş, çift kör,plasebo kontrollü klinik çalışmalarda gösterilmiştir. Katarakt ameliyatından bir gün öncebaşlanarak hastalara dozların uygulandığı ve dozlara ameliyat günü ve postoperatif periyodunilk 14 günü devam edildiği bu çalışmalarda nepafenak, postoperatif ağrı ve enflamasyonuntedavisinde, taşıyıcı ile karşılaştırıldığında, daha üstün klinik etkililik göstermiştir.

Taşıyıcı ile karşılaştırıldığında nepafenak ile tedavi edilen hastalarda, postoperatif periyodun başlarından tedavinin sonuna kadar oküler ağrı ve enflamasyonun ölçülebilir işaretlerinin(aköz hücreler ve flare) daha az olduğu bulunmuştur. Bu iki çalışmada nepafenak,operasyondan sonraki 14. günde hastaların %65 ve %68'inde enflamasyonu düzeltirken aynıoranlar taşıyıcı verilen hastalarda %25 ve %35 olmuştur. Nepafenak grubunda ağrısız hastaoranları %89 ve %91 iken bu oranlar taşıyıcı uygulanan hastalarda %40 ve %50 bulunmuştur.

Bazı hastalar operasyondan sonraki 21. güne kadar nepafenak almıştır. Ancak operasyondan sonraki 14. günden sonra etkililik ölçülmemiştir.

Ek olarak, bu iki klinik çalışmanın birinde, günde bir kez uygulanan nepafenak katarakt ameliyatı sonrasında postoperatif ağrı ve enflamasyonun önlenmesi ve tedavisi bakımındangünde üç kez uygulanan nepafenak ile eşit etkililikte bulunmuştur. Enflamasyonu düzeltme veağrısızlık oranları, tüm postoperatif değerlendirmelerde iki ürün arasında benzer bulunmuştur.

Diyabetik hastalarda katarakt cerrahisi ile ilişkili postoperatif maküler ödem riskinin azaltılması


Katarakt ameliyatı ile ilişkili postoperatif maküler ödemin önlenmesi amacıyla günde bir kez verilen nepafenak'ın etkililik ve güvenliliğini değerlendirmek üzere diyabetik hastalarda ikiçalışma gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalarda çalışma ilacına ameliyattan önceki gün

Belge

Diyabetik retinopati hastalarıyla yürütülen her iki çift maskelenmiş, randomize, taşıyıcı kontrollü çalışmada, nepafenak (%2,3 ve %5,9) ile karşılaştırıldığında taşıyıcı grubundakihastaların anlamlı şekilde daha büyük bir yüzdesinde (%17,3 ve %14,3) maküler ödemgelişmiştir. Bu iki çalışmanın birleştirilmiş analizinde aynı yüzdeler taşıyıcı grubunda %15,9ve nepafenak grubunda %4,1 bulunmuştur (p<0,001). Bir çalışmada taşıyıcı grubu (%43 ilekarşılaştırıldığında nepafenak grubunda (%61,7) hastaların anlamlı şekilde daha büyük biryüzdesi Gün 14'te > 15 harf iyileşme elde etmiş ve bu iyileşmeyi Gün 90'a kadarsürdürmüştür; ikinci çalışmada da bu sonlanım noktası için 2 tedavi grubu arasında hastayüzdeleri benzer olmuştur (Nepafenak grubunda %48,8 ve taşıyıcı grubunda %50,5). İkiçalışmanın birleştirilmiş analizinde Gün 14'te > 15 harf iyileşme elde etmiş olup buiyileşmeyi Gün 90'a kadar sürdüren hastaların yüzdesi, taşıyıcı grubu (%46,7) ilekarşılaştırıldığında nepafenak grubunda (%55.,4) daha yüksek bulunmuştur (p=0,003).

Pediyatrik popülasyon


Nepafenak pediyatrik popülasyonlarda çalışılmamıştır.

5.2. Farmakokinetik ÖzelliklerGenel özellikler

Emilim:


Nepafenak 3 mg/ml göz damlası, süspansiyonun her iki göze dört gün süreyle günde bir kez bir damla uygulanması sonrasında, dozdan sırasıyla 2 ve 3 saat sonra hastaların çoğunluğundanepafenak ve amfenakın düşük fakat tayin edilebilir plazma konsantrasyonları gözlenmiştir.Oküler uygulamayı takiben ortalama kararlı durum plazma Cmaks değeri nepafenak veamfenak için sırasıyla 0,847 ± 0,269 ng/ml ve 1,13 ± 0,491 ng/ml bulunmuştur.

Dağılım:


Amfenak serum albümin proteinlerine karşı yüksek afinite gösterir. İn vitro sıçan albümini, insan albümini ve insan serumuna yüzde bağlanma sırasıyla %98,4, %95,4 ve %99,1'dir.

Sıçanlarda yürütülen çalışmalar radyoaktif işaretli etkin madde ile ilişkili materyallerin tekli ve çoklu oral 14C-nepafenak dozlarını takiben vücutta kapsamlı olarak dağıldığınıgöstermektedir.

Tavşanlarda yürütülen çalışmalar topikal uygulanan nepafenakın gözün önünden gözün arka kısımlarına (retina ve koroid) bölgesel olarak dağıldığını göstermiştir.

Belge DognJamagoctu;

^lUZlAxS3k0aklURG83aklU Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys


Nepafenak intraoküler hidrolazlar aracılığıyla nispeten hızlı bir şekilde amfenaka biyoaktivasyona uğrar. Ardından, amfenak glukuronid konjugatı oluşumuna yol açan aromatikhalka hidroksilasyonu dahil daha polar metabolitlere kapsamlı olarak metabolize edilir. B-glukuronidaz hidrolizi öncesi ve sonrası radyokromatografik analizler, amfenak haricinde tümmetabolitlerin glukuronid konjugatları formunda olduğunu göstermiştir. Amfenak plazmadakibaşlıca metabolit olup, toplam plazma radyoaktivitesinin yaklaşık %13'ünü temsil eder. İkincien yaygın plazma metaboliti 5-hidroksi nepafenak olarak tanımlanmıştır ve Cmaks değerindetoplam radyoaktivitenin yaklaşık %9'unu temsil eder.

Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler: Nepafenak ve amfenak 3000 ng/ml'ye varan konsantrasyonlarda insan sitokrom P450 (CYP1A2, 2C9, 2C19, 2D6, 2E1 ve 3A4) metabolikaktivitelerinden hiçbirini inhibe etmez. Bu nedenle eşzamanlı olarak uygulanan tıbbi ürünlerinCYP aracılı metabolizmasını içeren etkileşimler olası değildir. Protein bağlanmasının aracılıkettiği etkileşimler de olası değildir.

Eliminasyon:


14C-nepafenakın sağlıklı gönüllülere oral yolla uygulanmasını takiben, idrarla atılımın radyoaktif atılımlar için başlıca yol olduğu bulunmuş olup, dozun yaklaşık %85'ini temsilederken, fekal atılım %6'sını temsil etmiştir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Klinik dışı veriler mevcut güvenlilik farmakolojisi, tekrarlanan doz toksisitesi ve genotoksisite çalışmalarına dayanarak insanlar için özel bir tehlikeye yol açmadığınıgöstermektedir.

Nepafenak uzun dönem karsinojenite çalışmaları ile değerlendirilmemiştir.

Sıçanlarda yapılan üreme çalışmaları 10 mg/kg'dan büyük veya eşit olan maternal toksik dozlarda distosi, post implantasyon kaybında artış, fetus ağırlıklarında ve gelişimlerindeazalma ve fetus canlı kalımında azalma gelişmiştir. Hamile tavşanlarda, annede düşükseviyede toksik etki oluşturan 30 mg/kg'lık doz, yavrularda malformasyon görülme sıklığınıistatistiksel olarak anlamlı bir düzeyde arttırmaktadır.

6. FARMASOTIK ÖZELLİKLER

Borik asit Propilen glikolKarbomerSodyum klorürGuar zamkı

Karboksimetil selüloz sodyum Disodyum edetatBenzalkonyum klorürSodyum hidroksitHidroklorik asitEnjeksiyonluk su

6.2. Geçimsizlikler

Geçerli değildir.

6.3. Raf ömrü

24 ay

Açıldıktan sonra 4 hafta içerisinde kullanılmalıdır.

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nin altında oda sıcaklığında saklanmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

APFECTO %0.3 göz damlası, süspansiyon, LDPE, HDPE kapak, LDPE damlalık, 1.7 ml veya 3 ml süspansiyon içeren 5 ml'lik LDPE şişelerde kullanma talimatı ile birlikte ambalajlanır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Herhangi bir kullanılmamış ürün veya atık materyaller “Tıbbi Ürünlerin Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imhaedilmelidir.

Kullanmadan önce çalkalayınız.

Şişe açıldıktan sonra kontaminasyondan sakınılmalı ve şişenin ucu hiçbir yere

değdirilmemelidir. Kullanıldıktan sonra kapağı kapatılmalıdır.

Şişe açıldıktan 4 hafta sonra kullanılmadan kalan kısım varsa atılmalıdır.

Belge Do Kodu: lZW56Q3NRaklUZl AxS3k0aklURG83aklU Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

RUHSAT SAHIBI

World Medicine İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Bağcılar/İstanbul

7. RUHSAT NUMARASI

2017/651

9. İLK RUHSAT TARIHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 07.09.2017 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

Belge Do Kodu: lZW56Q3NRaklUZl AxS3k0aklURG83aklU Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys



İlaç Bilgileri

Apfecto % 0,3 Göz Damlası, Süspansiyon

Etken Maddesi: Nepafenak

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.