Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Vidaptin Met 50 Mg/850 Mg Film Kaplı Tablet Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI

1. BEŞERI TIBBI URUNUN ADI

VİDAPTİN MET 50 mg/ 850 mg film kaplı tablet

2. KALITATIF VE KANTİTATIF BILEŞIMI

Etkin maddeler:

Vildagliptin 50 mg

Metformin hidroklorür 850 mg

Yardımcı madde(ler):

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTIK FORM

Sarı renkli, bir yüzü “850” baskılı, kenarları oval şekilde kesilmiş film kaplı tablet.

4. KLİNIK ÖZELLIKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

VİDA^TİN MET, Tip 2 diyabeti olan yetişkinlerde aşaıda listelenen durumlarda glisemik kontrolü iyileştirmek amacıyla diyet ve egzersize ek olarak endikedir:

• Tek başına metformin hidroklorür ile yeterli glisemik kontrol salanamayan hastalarda.

• Ayrı tabletler halinde vildagliptin ve metformin hidroklorür kombinasyonu ile tedaviedilen hastalarda.

• İnsülin de dahil olmak üzere diyabet tedavisine yönelik dier tıbbi ürünlerle kombinasyonhalinde, bu ürünlerle yeterli glisemik kontrol salanamayan hastalarda (farklıkombinasyonlarla ilgili mevcut veriler için bkz. Bölüm 4.4, 4.5 ve 5.1).

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Pozoloji / uygulama sıklıı ve süresi

:

Renal fonksiyonu normal olan erişkinler (GFR> 90 ml/dk)


Hastanın güncel metformin dozuna dayanarak, VİDA^TİN MET 50 mg/850 mg veya 50 mg/1.000 mg günde iki tablet, sabah bir ve akşam bir tablet şeklinde kullanımı başlatılabilir.

Maksimum günlük doz 100 mg vildagliptinin üzerindeki dozların kullanılması önerilmez.

- Tolere edilebilen maksimum dozda metformin monoterapisine ramen glisemik kontrolün yetersiz olduu hastalarda: VİDA^TİN MET dozu, halihazırda alınmakta olan metformindozuna ilave olarak, günde iki kez 50 mg vildagliptin (toplam günlük doz 100 mg) şeklindeverilmelidir.

Ayrı tabletler halinde vildagliptin ve metformin alan hastalarda, her bileşeni aynı dozda içeren VİDAPTİN MET tabletlerine geçilebilir.

Belge DolielgetakıpAdresj:nttps://ww

-Metformin ve sülfonilüre ile ikili kombinasyon ile yeterli düzey

Belge Takip Adresj:https://www.türeye.gov.tr/sagl^-titck-ebys


¦ '-- -- (jg kontrol edilemeyen

hastalarda: VİDAPTİN MET dozu, günde iki kez 50 mg vildagliptin (toplam günlük doz 1("

mg) ve halihazırda alınmakta olan metformin dozuna benzer bir doz verilmelidir. VİDAPTİN MET bir sülfonilüre ile kombinasyon halinde kullanıldıında, hipoglisemi riskini azaltmakamacıyla daha düşük bir sülfonilüre dozu düşünülebilir.

-İnsülin ve tolere edilebilen maksimum metformin dozu ile ikili kombinasyon tedavisi ile yeterli düzeyde kontrol edilemeyen hastalarda: VİDAPTİN MET dozu, günde iki kez 50 mgvildagliptin (toplam günlük doz 100 mg) ve halihazırda alınmakta olan metformin dozunabenzer bir doz verilmelidir.

Uygulama şekli:

Oral kullanım içindir.

VİDAPTİN MET'i yemeklerle birlikte veya yemeklerden hemen sonra almak metformine balı gastrointestinal semptomları azaltabilir (bkz Bölüm 5.2).

Eer bir VİDAPTİN MET dozu atlanırsa, hasta hatırlar hatırlamaz bu doz alınmalıdır. Aynı gün içerisinde çift doz alınmamalıdır.

Genel hedef popülasyon:

18 yaş ve üzeri erişkinler

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek yetmezlii:

Metformin içeren ürünler ile tedavi başlatılmadan önce ve ardından en az yılda bir kez GFR deerlendirilmelidir. Renal bozukluun daha fazla ilerlemesi riski olan hastalarda ve yaşlılardarenal fonksiyon her 3-6 ayda bir gibi; daha sık aralıklarla deerlendirilmelidir.

Metforminin maksimum günlük dozu tercihen günlük 2-3 doza bölünmelidir. GFR deeri < 60 ml/dk olan hastalarda metforminin başlanması planlandıında hastada laktik asidoz riskiniartırabilecek faktörlerin (bkz. Bölüm 4.4) olup olmadıı incelenmelidir.

VİDAPTİN MET ile beklenen dozaj gücü elde edilemiyorsa, sabit dozlu kombinasyon yerine ayrı ayrı mono bileşenler kullanılmalıdır.

GFR ml/dk
Metformin

Vildagliptin

60-89
Maksimum günlük doz 3.000 mg'dır. Renal fonksiyonun azalmasıdurumunda uygun şekilde doz azaltımıdüşünülebilir.

Doz ayarlamasına gerek yoktur.

45-59
Maksimum günlük doz 2.000 mg'dır. Başlangıç dozu maksimum dozun enfazla yarısıdır.

Maksimum günlük doz 50 mg'dır.

30-44
Maksimum günlük doz 1.000 mg'dır. Başlangıç dozu maksimum dozun enfazla yarısıdır.
< 30
Metformin kontrendikedir.

Karacier yetmezlii:

... •1•• Bu belge^venheleldr^k imza ile imzalanmıştır. .zact-\ J-1•

Belge Doifegazf(ALT) veyaeaspariaidamAnfitrıansfesaz . lAST)iidüzeyl^ri normalin üst sınırının (NÜS) > 3 katı olan karacier yetmezlii bulunan hastalarda VİDAPTİ^.MET kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.3, 4.4 ve 4.8).Pediyatrik popülasyon:

Güvenlilik ve etkililik verileri bulunmadıından vildagliptin/metformin kombinasyonunun çocuklarda ve ergenlerde (<18 yaş) kullanılması önerilmez.

Geriyatrik popülasyon:

Metformin böbrekler yoluyla atıldıından ve 65 yaş ve üstü yaşlı hastalarda böbrek fonksiyonu azalma eilimi gösterdiinden, VİDAPTİN MET kullanan yaşlı hastalarda böbrek fonksiyonudüzenli olarak takip edilmelidir (bkz. Bölüm 4.4 ve 5.2).

4.3. Kontrendikasyonlar

- Etkin maddeler veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık (bkz.Bölüm 6.1)

- Herhangi bir tipte akut metabolik asidoz varlıı (laktik asidoz, diyabetik ketoasidoz gibi)

- Diyabetik pre-koma

- Şiddetli böbrek yetmezlii (GFR<30 ml/dk) (bkz. Bölüm 4.4)

- Böbrek fonksiyonunu deiştirme potansiyeli bulunan akut durumlar, örnein:

- dehidratasyon,

- şiddetli enfeksiyon,

- şok,

- damar içine iyotlu kontrast madde verilmesi (bkz. Bölüm 4.4).

- Doku hipoksisine neden olabilecek akut veya kronik hastalık, örnein:

- kardiyak veya respiratuar yetmezlik,

- yakın zamanda geçirilmiş miyokard infarktüsü,

- şok,

- Karacier yetmezlii (bkz. Bölüm 4.2, 4.4 ve 4.8)

- Akut alkol intoksikasyonu, alkolizm

- Emzirme (bkz. Bölüm 4.6)

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Genel


VİDAPTİN MET, insülin kullanması gereken hastalarda insülinin yerini alacak bir ilaç deildir ve Tip 1 diyabetli hastalarda kullanılmamalıdır.

Laktik asidoz


Çok nadir görülen ancak ciddi bir metabolik komplikasyon olan laktik asidoz sıklıkla renal fonksiyonda akut kötüleşme veya kardiyorespiratuar hastalık veya sepsiste ortaya çıkmaktadır.Renal fonksiyondaki akut kötüleşme sırasında metformin birikimi meydana gelir ve bu durumlaktik asidoz riskini artırır.

Dehidratasyon durumunda (şiddetli diyare veya kusma, ateş veya azalmış sıvı alımı), metformin geçici olarak bırakılmalıdır ve hekime danışılması önerilir.

Metformin ile tedavi edilen hastalarda renal fonksiyonu ciddi şekilde bozabilme ihtimali olan ilaçlar (antihipertansifler, diüretikler ve non-steroidal antienflamatuvar ilaçlar (NSAİİ) gibi)başlanırken dikkat edilmelidir. Laktik asidoz için dier risk faktörleri, aşırı alkol alımı, hepatikyetersizlik, kontrol altında olmayan diyabet, ketoz, uzun süreli açlık ve hipoksi ile ilişkili tüm

Bd8.D.„yy

mf.5!kku!l-?sısı,dır

(bkz. Bölüm 4.3 ve 4.5).

Hastalar ve/veya bakıcıları laktik asidoz riski konusunda bilgilendirilmelidir. Laktik asidoz, asidotik dispne, karın arısı, kas krampları, asteni ve hipotermiyi takiben komanın gelişmesiylekarakterizedir. Şüpheli semptomlar gözlemlenmesi durumunda, hasta metformin kullanmayıbırakmalı ve acil tıbbi yardım almalıdır. Tanısal laboratuar bulguları; azalmış kan pH'sı(< 7,35), artmış plazma laktat düzeyleri (> 5 mmol/l) ve artmış anyon açıı ve laktat/piruvatoranıdır.

İyot içeren kontrast ajanlarının uygulanması


İyot içeren kontrast ajanlarının intravasküler yolla uygulanması kontrast ile indüklenen nefropatiye yol açabilir ve bu durum metformin birikimi ve artmış laktik asidoz riski ilesonuçlanabilir. Bu nedenle görüntüleme prosedüründen önce veya prosedür zamanındametformin bırakılmalı ve renal fonksiyon yeniden deerlendirilerek stabil bulunması koşuluylaen az 48 saat sonrasına kadar yeniden başlatılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.2 ve 4.5).

Renal fonksiyon


GFR tedaviye başlanmadan önce ve sonrasında düzenli aralıklarla deerlendirilmelidir (bkz. Bölüm 4.2). Metformin, GFR deeri < 30 ml/dk olan hastalarda kontrendike olup, renalfonksiyonu deiştiren koşulların varlıında geçici olarak bırakılmalıdır (bkz. Bölüm 4.3).

Renal fonksiyonu etkileyebilen, ciddi hemodinamik deişiklie yol açabilecek ya da metforminin renal transportunu inhibe eden ve sistemik maruziyetini arttıran tıbbi ürünlerin eşzamanlı kullanımı konusunda dikkatli olunmalıdır (bkz. Bölüm 4.5).

Karacier yetmezlii


Tedavi öncesi ALT veya AST düzeyleri > 3 x normalin üst sınırı (NÜS) olan karacier yetmezlii olan hastalar VİDAPTİN MET ile tedavi edilmemelidir (bkz Bölüm 4.2, 4.3 ve 4.8).

Karacier enzimlerinin takibi


Vildagliptin ile nadir hepatik disfonksiyon (hepatit de dahil olmak üzere) vakaları bildirilmiştir. Bu vakalarda, hastalar genel olarak asemptomatik seyretmiştir ve klinik sekel kalmamış vekaracier fonksiyon testleri (KFT) tedavi sonlandırıldıktan sonra normal düzeylere dönmüştür.Hastanın başlangıç deerlerinin bilinmesi amacıyla karacier fonksiyon testleri (KFT)VİDAPTİN MET ile tedaviye başlanmadan önce yapılmalıdır. VİDAPTİN MET ile tedavisırasında karacier fonksiyonu ilk yıl üç ayda bir ve sonrasında periyodik olarak izlenmelidir.Transaminaz düzeyleri yükselen hastalarda, bu bulgunun dorulanması için ikinci bir karacierfonksiyon deerlendirmesi yapılmalı ve daha sonra bu hastalar, anormallik(ler) normaledönünceye kadar sık sık karacier fonksiyon testleri (KFT) yapılarak izlenmelidir. AST veyaALT düzeylerinde 3 x NÜS veya daha yüksek bir artış devam ettii takdirde, VİDAPTİN METtedavisinin kesilmesi önerilmektedir. Sarılık veya karacier fonksiyon bozukluuna işaret edendier belirtilerin görüldüü hastalarda VİDAPTİN MET tedavisi sonlandırılmalıdır.

VİDAPTİN MET tedavisinin sonlandırılması ve karacier fonksiyon testleri (KFT)'nin normalizasyonundan sonra VİDAPTİN MET tedavisi yeniden başlatılmamalıdır.

Deri hastalıkları


Klinik dışı toksikoloji çalışmalarında maymunların ekstremitelerinde vildagliptin kullanımı ile kabarcık ve ülserasyon gibi deri lezyonları bildirilmiştir (bkz Bölüm 5.3). Her ne kadar klinikçalışmalarda deri lezyonlarının insidansında bir artış gözlenmemişse de, diyabetik derikomplikasyonları olan hastalardaki deneyim sınırlıdır. Bu nedenle, diyabetik hastanın rutinbakımıyla uyumlu olarak, kabarcık veya ülserasyon gibi deri hastalıklarının takibi

önerilmektedir.

Akut Pankreatit:


Vildagliptin kullanımı, akut pankreatit gelişme riski ile ilişkilendirilmiştir. Hastalar, akut pankreatitin karakteristik semptomları (inatçı, ciddi karın arısı) hakkında bilgilendirilmelidir.Eer pankreatitten şüpheleniliyorsa, vildagliptin ve dier potansiyel şüpheli ilaçlarla tedavisonlandırılmalıdır; akut pankreatit dorulanırsa, vildagliptine yeniden başlanmamalıdır. Akutpankreatit öyküsü olan hastalarda dikkatli olunmalıdır.

Hipoglisemi:


Sülfonilürelerin hipoglisemiye neden oldukları bilinmektedir. Bir sülfonilüre ile kombinasyon halinde vildagliptin alan hastalar hipoglisemi riski altında olabilir. Bu nedenle, hipoglisemiriskini azaltmak amacıyla daha düşük bir sülfonilüre dozu düşünülebilir.

Artralji:


DPP-4 inhibitörleri alan hastalarda, şiddetli ve sakatlıa yol açabilen artraljiye dair pazarlama sonrası vakalar raporlanmıştır. Tedavi başlangıcından itibaren, semptomların başlama zamanıbir gün ile yıllar arasında deişmiştir. İlaç bırakıldıında semptomların da ortadan kalktıı vehastalara aynı ilaç veya farklı bir DPP-4 inhibitörü yeniden verildiinde semptomların tekrarmeydana geldii görülmüştür. DPP-4 inhibitörleri, şiddetli eklem arısının olası nedeni olarakdüşünülmeli ve uygunsa ilaç bırakılmalıdır.

Büllöz pemfigoid:


Pazarlama sonrası dönemde; DPP-4 inhibitörleri alan hastalarda, hastaneye başvuru gerektiren büllöz pemfigoid vakaları raporlanmıştır. Birçok vakada, ilaç bırakıldıında ve sistemik/topikalimmünsupresif tedavi uygulandıında hastaların düzeldii görülmüştür. VİDAPTİN METkullanırken ciltte oluşabilecek kabarcık ve erozyonların bildirilmesi hastalara anlatılmalıdır.Eer büllöz pemfigoid riskinden şüphe edilirse VİDAPTİN MET derhal bırakılmalı ve uyguntanı ve tedavi için hasta bir dermatoloa yönlendirilmelidir.

Cerrahi


Genel, spinal veya epidural anestezi altında gerçekleştirilecek ameliyatlar sırasında metformin bırakılmalıdır. Tedavi; ameliyatın en az 48 saat sonrasına veya oral beslenme yenidenbaşlatılana kadar ve renal fonksiyon yeniden deerlendirilip, stabil bulunana kadar yenidenbaşlatılmamalıdır.

4.5. Dier tıbbi ürünler ile etkileşimler ve dier etkileşim şekilleri

Vildagliptin/metformin kombinasyonu ile yapılmış resmi etkileşim çalışması yoktur. Aşaıdaki bölümler her etkin maddeye ilişkin mevcut bilgileri yansıtmaktadır.

Vildagliptin


Vildagliptinin birlikte uygulanan tıbbi ürünlerle etkileşim potansiyeli düşüktür. Vildagliptin bir sitokrom P (CYP) 450 enzim substratı olmadıından ve CYP 450 enzimlerini inhibeetmediinden veya indüklemediinden, bu enzimlerin substratı, inhibitörü veya indükleyicisiolan etkin maddelerle etkileşmesi olası deildir.

Vildagliptin ile kombinasyon şeklinde oral antidiyabetik pioglitazon, metformin ve gliburid ile yapılan klinik çalışmaların sonuçları hedef popülasyonda klinik olarak anlamlı hiçbirfarmakokinetik etkileşim göstermemiştir.

^oruİMBa ^du: lZW*Q3NRaklU,RG83RG83S3köZW56M0Fv • . • hiçbir farmakokinetik etkileşim gösterilmemiştir.

Salıklı olgularda digoksin (P-glikoprotein substratı) ve varfarin (CYP2C9 substratı) ile ilaç-ilaç etkileşimi çalışmalarında vildagliptin ile birlikte uygulama sonrasında klinik olarak anlamlı

Belge Do

Salıklı olgularda ilaç-ilaç etkileşimi çalışmaları amlodipin, ramipril, valsartan ve simvastatin ile yapılmıştır. Bu çalışmalarda vildagliptin ile birlikte uygulamadan sonra klinik olarak anlamlıhiçbir farmakokinetik etkileşim görülmemiştir. Ancak bu hedef popülasyondadorulanmamıştır.

ADE inhibitörleriyle kombinasyon:


VİDAPTİN MET ile birlikte ADE inhibitörleri kullanan hastalarda, anjiyoödem riskinde artış görülebilir (bkz. Bölüm 4.8).

Dier oral antidiyabetik tıbbi ürünlerde olduu gibi, vildagliptinin hipoglisemik etkisi de tiyazidler, kortikosteroidler, tiroid ürünleri ve sempatomimetikler gibi belirli etkin maddelerleazaltılabilir.

Metformin


Önerilmeyen kombinasyonlarAlkol


Alkol zehirlenmesi, özellikle de açlık, malnütrisyon veya hepatik bozukluk durumlarında artmış laktik asidoz riskiyle ilişkilendirilmektedir.

İyot içeren kontrast ajanları


Metformin, görüntüleme prosedüründen önce veya prosedür zamanında bırakılmalı ve renal fonksiyonunun yeniden deerlendirilerek stabil bulunması koşuluyla en az 48 saat sonrasınakadar yeniden başlatılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.2 ve 4.5).

Kullanımında dikkatli olunması gereken kombinasyonlar


Seçici siklo-oksijenaz (COX) II inhibitörleri de dahil olmak üzere NSAİİ'lar, ACE inhibitörleri, anjiyotensin II reseptörü antagonistleri ve diüretikler, özellikle de kıvrım diüretikler gibi bazıilaçlar renal fonksiyonu olumsuz etkileyebilmektedir ve bu durum laktik asidoz riskiniartırabilmaktadir. Bu tip ürünler başlandıında veya metformin ile kombine haldekullanıldıında renal fonksiyonun yakın takibi şarttır.

Glukokortikoidler, beta-2-agonistler ve diüretiklerin intrensik hiperglisemik aktivitesi vardır. Hasta bilgilendirilmeli ve özellikle tedavinin başlangıcında daha sık kan glukoz takibiyapılmalıdır. Gerektiinde eşlik eden tedavi sırasında veya kesildiinde VİDAPTİN METdozunun düzenlenmesi gerekebilir.

Anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörleri kan glukoz düzeylerini düşürebilir. Gerektiinde, dier tıbbi ürünle tedavi sırasında ve kesildiinde antihiperglisemik tıbbi ürünündozajı düzenlenmelidir.

Metforminin renal eliminasyonunda rol alan ortak renal tübüler transport sistemlerini (örn., organik katyonik taşıyıcı-2 [OCT] / çoklu ilaç ve toksin ekstrüzyonu [MATE] inhibitörleri;örn., ranolazin, vandetanib, dolutegravir ve simetidin) etkileyen tıbbi ürünlerin eşzamanlıkullanımı, metformine sistemik maruziyeti arttırabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlara ilişkin klinik etkileşim çalışması yürütülmemiştir.

Pedıyatnk populasyon:

Pediyatrik popülasyona ilişkin klinik etkileşim çalışması yürütülmemiştir.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk dourma potansiyeli bulunan kadınlar/Doum kontrolü (Kontrasepsiyon)

VİDAPTİN MET kullammınm insanda gebelik dönemine yönelik etkileri henüz bilinmediinden; dourganlık dönemindeki kadınların, gebelik açısından tedbirli ve dikkatliolması gerekmektedir.

Gebelik dönemi

Gebe kadınlarda vildagliptin/metformin kombinasyonunun kullanımına ilişkin yeterli veri yoktur.

Hayvanlarda yapılan vildagliptin çalışmaları yüksek dozlarda üreme toksisitesi göstermiştir. Hayvanlarda yapılan metformin çalışmalarında ise üreme toksisitesi saptanmamıştır.Hayvanlarda yapılan vildagliptin ve metformin çalışmalarında herhangi bir teratojenitebulgusuna rastlanmamıştır, fakat maternotoksik dozlarda fetotoksik etkiler gözlenmiştir (bkz.Bölüm 5.3). Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/ve-veya/embriyonal/fetalgelişim/ve-veya/doum/ve doum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir(bkz. Bölüm 5.3).

İnsanlar üzerindeki kullanımına ilişkin yeterli veri bulunmadıından, VİDAPTİN MET gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, hem vildagliptinin hem de metforminin sütle atıldıını göstermektedir. Vildagliptinin insan sütüyle atılıp atılmadıı bilinmemekle birlikte metformindüşük miktarlarda insan sütüne geçmektedir. Metformine balı olası yenidoan hipoglisemisiriski ve vildagliptin ile insan veri eksiklii nedeniyle VİDAPTİN MET emzirme dönemindekullanılmamalıdır.

Üreme yetenei / Fertilite

Vildagliptin/metformin kombinasyonunun insan üreme yetenei üzerine etkileri hakkında çalışma yapılmamıştır (bkz. Bölüm 5.3).

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkilerle ilgili herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle, istenmeyen etki olarak sersemlik hisseden hastalar araç veya makine kullanmaktankaçınmalıdır.

4.8. İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profilinin özeti


Randomize plasebo kontrollü çalışmalarda vildagliptin/metformine maruz kalan toplam 6.197 hastadan güvenlilik verileri elde edilmiştir. Bu hastaların 3.698'i vildagliptin/metformin ve2.499'u plasebo/metformin almıştır.

Vildagliptin/metformin kombinasyonu ile yapılmış terapötik klinik çalışma yoktur. Ancak vildagliptin/metformin kombinasyonu birlikte uygulanan vildagliptin ve metforminebiyoeşdeer olduu gösterilmiştir (bkz. Bölüm 5.2).

Advers reaksiyonların çounluu tedavinin kesilmesini gerektirmeyen hafif ve geçici reaksiyonlar olmuştur. Advers reaksiyonlar ile yaş, etnik köken, maruziyet süresi ve günlük dozarasında bir ilişki saptanmamıştır. Vildagliptin kullanımı pankreatit gelişme riski ile ilişkilidir.Özellikle altta yatan böbrek yetmezlii olan hastalarda metformin kullanımını takiben laktikasidoz bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.4).

Advers reaksiyonların tablo halinde listesi


Çift kör klinik çalışmalarda monoterapi ve ek tedaviler olarak vildagliptin alan hastalarda bildirilen advers reaksiyonlar, sistem organ sınıfına ve mutlak sıklıına göre sunulmaktadır.Her sıklık gruplandırması içinde advers ilaç reaksiyonları, azalan ciddilik derecesine göresunulmaktadır. Ayrıca, her bir advers ilaç reaksiyonuna karşılık gelen sıklık kategorisi,aşaıdaki sisteme dayanmaktadır: çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygınolmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000),bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)

Tablo 1: Klinik çalışmalarda ve pazarlama sonrası deneyimde vildagliptin ve metformin (tek bileşenli veya sabit doz kombinasyonu olarak) veya dier anti-diyabetik tedavilerlekombinasyon halinde alan hastalarda bildirilen advers reaksiyonlar


Belge Do

Sistem organ sınıfı - advers reaksiyon

Sıklık

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Üst solunum yolu enfeksiyonu
Yaygın
Nazofarenjit
Yaygın

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Hipoglisemi
Yaygın olmayan
İştah kaybı
Yaygın olmayan
B12 vitamini emiliminde azalma ve laktik asidoz
Çok seyrek*

Sinir sistemi hastalıkları

Sersemlik hali
Yaygın
Baş arısı
Yaygın
Titreme
Yaygın
Metalik tat
Yaygın olmayan

Gastrointestinal hastalıklar

Kusma
Yaygın
İshal
Yaygın
Mide bulantısı
Yaygın
Gastroözofageal reflü hastalıı
Yaygın
Gaz
Yaygın
Kabızlık
Yaygın
Üst karın dahil karın arısı
Yaygın
Pankreatit
Yaygın olmayan

Hepatobiliyer hastalıklar

Hepatit
Yaygın olmayan

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Hiperhidroz
Yaygın
Kaşıntı belge
Yaygın

^^Dokuntü ^'''^''*23NRaklURG83RG83S3k0ZW56M0Fy Belge Takip Adresi

turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

Dermatit
Yaygın |
Eritem
Yaygın olmayan
Ürtiker
Yaygın olmayan
Büllöz pemfigoid dahil eksfolyatif ve büllöz cilt lezyonları
Bilinmiyor^
Kutanöz vaskülit
Bilinmiyor*

Kas-iskelet ve ba dokusu hastalıkları

Artalji
Yaygın
Miyalji
Yaygın olmayan

Genel hastalıklar ve uygulama yerine ilişkin durumlar

Asteni
Yaygın
Bitkinlik
Yaygın olmayan
Ürperme
Yaygın olmayan
Periferik ödem
Yaygın olmayan

Tetkikler

Anormal karacier fonksiyon testleri
Yaygın olmayan

* Monoterapi olarak metformin alan hastalarda bildirilen ve vildalgiptin+metformin sabit

doz kombinasyonu alan hastalarda gözlenmeyen advers reaksiyonlar. Ek bilgi için

metformin kısa ürün bilgilerine bakınız.


^ Pazarlama sonrası deneyime dayalı.


Seçilmiş advers reaksiyonların tanımı


VildagliptinKaracier yetmezlii


Vildagliptin ile seyrek sıklıkla karacier fonksiyon bozukluu (hepatit dahil) vakaları bildirilmiştir. Bu vakalarda hastalar genellikle klinik sekel olmaksızın asemptomatik olmuş vetedavi kesildikten sonra karacier fonksiyonu normale dönmüştür. Süresi 24 haftaya kadar olankontrollü monoterapi ve ek tedavi çalışmalarından elde edilen verilerde, > 3x NÜS ALT veyaAST yükselmelerinin (en az 2 ardışık ölçümde veya tedavi sırasındaki son ziyarette mevcutolarak sınıflandırılır) insidansı günde bir kez 50 mg vildagliptin, günde iki kez 50 mgvildagliptin ve tüm karşılaştırıcılar için sırasıyla % 0,2, % 0,3 ve % 0,2 bulunmuştur.Transaminazlardaki bu yükselmeler genellikle asemptomatik olmuş, progresif yapıda olmadııgörülmüş ve kolestaz veya sarılık ile ilişkili olmadıı belirlenmiştir.

Anjiyoödem


Vildagliptin ile kontrollere benzer oranda seyrek anjiyoödem vakaları bildirilmiştir. Vakaların daha büyük bir oranı, bir ACE inhibitörü ile kombinasyon halinde vildagliptin uygulandıındarapor edilmiştir. Olayların çou hafif şiddette olmuş ve devam eden vildagliptin tedavisi iledüzelmiştir.

Hipoglisemi


Aktif bir karşılaştırıcı veya plasebo (% 0,2) ile karşılaştırmalı kontrollü monoterapi çalışmalarında vildagliptin (% 0,4) monoterapi olarak kullanıldıında hipoglisemi yaygınolmayan sıklıkla görülmüştür. Aır veya ciddi hipoglisemi olayı bildirilmemiştir. Metformineek olarak kullanıldıında, vildagliptin ile tedavi edilen hastaların % 1'inde ve plasebo ile tedaviedilen hastaların % 0,4'ünde hipoglisemi meydana gelmiştir. Pioglitazon eklendiinde,vildagliptin ile tedavi edilen hastaların % 0,6'sında ve plasebo ile tedavi edilen hastaların %1,9'unda hipoglisemi ortaya çıkmıştır. Sülfonilüre eklendiinde, vildagliptin ile tedavi edilenhastaların % 1,2'sinde ve plasebo ile tedavi edilen hastaların % 0,6'sında hipoglisemi meydana

gelmiştir. Sülfonilüre ve rnetformineSkiefidiâindeiiev

ÂM

âglipiin ile tedavi edilen hastaların %

Belge Dcl^'i^decMe ıtedaMİcedjleffihastai^n % ^^9gumda hiıpoigl^^mi^arül'müştüEgiİnsüılinei^e

kombinasyon halinde vildagliptin alan hastalarda hipoglisemi insidansı vildagliptin için % ve plasebo için % 16 olmuştur.

Metformin


BI2 vitamini emiliminin azalması

Uzun süre metformin ile tedavi edilen hastalarda, serum seviyelerinde azalma ile vitamin B12 emiliminde azalma çok seyrek sıklıkla gözlenmiştir. Bir hasta megaloblastik anemi ilebaşvurursa, bu etiyolojinin dikkate alınması önerilir.

Karacier fonksiyonu


İzole karacier fonksiyon testi anormallikleri veya metforminin kesilmesiyle düzelen hepatit vakaları bildirilmiştir.

Gastrointestinal bozukluklar


Gastrointestinal advers reaksiyonlar en sık tedavinin başlangıcında meydana gelir ve çou vakada kendiliinden düzelir. Bunları önlemek için metforminin yemek sırasında veyasonrasında günde 2 doz olarak alınması önerilir. Dozda yavaş bir artış, gastrointestinal tolereedilebilirlii de iyileştirebilir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak salar. Salık meslei mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir

(www.titck.gov.tr[email protected]. Doz aşımı ve tedavisi

VİDAPTİN MET için doz aşımına ilişkin veri yoktur.

Vildagliptin


Vildagliptin ile doz aşımına ilişkin veriler sınırlıdır.

Semptomlar


Vildagliptin ile doz aşımının olası semptomları hakkındaki bilgi 10 gün süreyle vildagliptin verilen salıklı deneklerde yapılan bir artan doz tolere edilebilirlik çalışmasından eldeedilmiştir. 400 mg dozunda üç olguda kas arısı ve birer olguda hafif ve geçici parestezi, ateş,ödem ve lipaz düzeylerinde geçici bir artış görülmüştür. 600 mg dozunda bir olguda ellerde veayaklarda ödem, kreatin fosfokinaz (CPK), AST, C-reaktif protein (CRP) ve miyoglobindüzeylerinde artış görülmüştür. Farklı üç olguda ise ayaklarda ödem ve bunlardan ikisindeparestezi de görülmüştür. Çalışmadaki tıbbi ürünün kesilmesinin ardından tüm semptomlar velaboratuvar anormallikleri tedavi gerektirmeksizin iyileşmiştir.

Metformin


Büyük bir metformin doz aşımı (veya eşlik eden laktik asidoz riski), tıbbi bir acil durum olan ve hastanede tedavi edilmesi gereken laktik asidoza neden olabilir.

Tedavi


Metformini uzaklaştırmanın en etkin yolu hemodiyalizdir. Fakat vildagliptin hemodiyaliz ile uzaklaştırılamamasına ramen majör hidroliz metaboliti (LAY 151) uzaklaştırılabilir.Destekleyici tedavi önerilmektedir.

5. FARMAKOLOJIK ÖZELLIKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Kan şekeri düşürücü oral ilaç kombinasyonları ATC kodu: A10BD08

Etki mekanizması:


VİDAPTİN MET, Tip 2 diyabetli hastalarda glisemik kontrolün artırılmasında yardımcı etki mekanizmalarına sahip iki antihiperglisemik ajanın kombinasyonudur: adacık uyarıcı sınıfınbir üyesi olan vildagliptin ve biguanid sınıfının bir üyesi olan metformin hidroklorür.

Adacık uyarıcı sınıfın bir üyesi olan vildagliptin, dipeptidil-peptidaz-4 (DPP-4)'ün güçlü ve seçici bir inhibitörüdür. Metformin temelde endojen hepatik glukoz üretimini azaltarak etkieder.

Farmakodinamik etkiler:


Vildagliptin:

Vildagliptin temelde inkretin hormonları GLP-1 (glukagon benzeri peptid-1) ve GIP'in (glukoza baımlı insülinotropik polipeptid) yıkımından sorumlu enzim olan DPP-4'ü inhibeederek etki eder.

Vildagliptin uygulaması, DPP-4 aktivitesinde hızlı ve tam bir inhibisyona neden olarak açlık ve tokluk endojen GLP-1 ve GIP inkretin hormonlarının düzeylerinde artışa yol açar.Vildagliptin bu inkretin hormonlarının endojen düzeylerini artırarak beta hücrelerinin glukozaduyarlılıını artırır ve sonuçta glukoza baımlı insülin salınımının yükselmesini salar. Tip 2diyabetli hastalarda vildagliptin 50-100 mg/gün ile tedavi, HOMA-P (Homeostaz ModelDeerlendirmesi-P), proinsülin/insülin oranı ve sık yapılan öün tolerans testinden alınan betahücresi duyarlılıı ölçümleri gibi beta hücre fonksiyonu belirteçlerinde anlamlı ölçüde iyileşmesalamıştır. Diyabetik olmayan (normal glisemik) kişilerde, vildagliptin insülin salınımınıuyarmaz veya glukoz düzeylerini düşürmez.

Vildagliptin aynı zamanda endojen GLP-1 düzeylerini yükselterek alfa hücrelerinin de glukoza karşı duyarlılıını artırır; bu da kan glukoz düzeyine daha uygun glukagon salınımına nedenolur.

Hiperglisemi sırasında inkretin hormonu düzeylerindeki artışa balı olarak insülin/glukagon oranındaki artışın fazla oluşu, açlık ve tokluk hepatik glukoz üretiminde azalmaya vedolayısıyla gliseminin azalmasına yol açar.

Artan GLP-1 düzeylerinin mide boşalmasını geciktirdii bilinmektedir; dier yandan bu etki vildagliptin tedavisinde gözlenmemektedir.

Metformin:

Metformin, antihiperglisemik etkileri olan, bazal ve tokluk plazma glukoz düzeylerini düşüren bir biguaniddir. İnsülin salınımını uyarmaz ve dolayısıyla hipoglisemiye veya kilo alımındaartışa neden olmaz.


¦-titck-ebys



- kasta insülin duyarlılıını hafifçe artırmak suretiyle periferik glukoz alımı ve kullanımımartırma;

- baırsaktan glukoz emilimini geciktirme.

Metformin, glikojen sentaz üzerine etki ederek hücre içi glikojen sentezini uyarır ve spesifik tip membran glikoz taşıyıcılarının (GLUT-1 ve GLUT-4) taşıma kapasitelerini artırır.

İnsanlarda, metforminin glisemi üzerindeki etkisinden baımsız olarak, lipid metabolizması üzerinde olumlu etkileri vardır. Bu, kontrollü, orta dönem veya uzun dönem klinik çalışmalardaterapötik dozlarda gösterilmiştir: metformin toplam kolesterol, LDL kolesterol vetrigliseritlerin serum düzeylerini düşürür.

İleriye dönük randomize UKPDS (UK İleriye Dönük Diyabet Çalışması) çalışması, uzun dönem youn kan glukozu kontrolünün Tip 2 diyabetteki yararını göstermiştir. Tek başınadiyetin yetersiz olmasının ardından metformin ile tedavi edilen fazla kilolu hastalarda yapılanbu sonuçların analizi şunları göstermiştir:

- metformin grubunda tüm diyabete balı komplikasyonların mutlak riskinde anlamlı bir azalma(29,8 olay/1.000 hasta yılı) karşısında tek başına diyet (43,3 olay/1.000 hasta yılı), p=0,0023,ve kombine sülfonilüre ve insülin monoterapi grupları (40,1 olay/1.000 hasta yılı), p=0,0034;

- diyabete balı mortalite mutlak riskinde anlamlı bir azalma: metformin 7,5 olay/1.000 hastayılı, tek başına diyet 12,7 olay/1.000 hasta yılı, p=0,0017;

- genel mortalite mutlak riskinde anlamlı bir azalma: metformin 13,5 olay/1.000 hasta yılıkarşısında tek başına diyet 20,6 olay/1.000 hasta yılı (p=0,011), ve kombine sülfonilüre veinsülin monoterapi grupları 18,9 olay/1.000 hasta yılı (p=0,021);

- miyokard infarktüsü mutlak riskinde anlamlı bir azalma: metformin 11 olay/1.000 hasta yılı,tek başına diyet 18 olay/1.000 hasta yılı (p=0,01).

Klinik etkililik ve güvenlilik:


Metformin monoterapisi ile tedaviye ramen glisemik kontrolü iyi olmayan hastalarda tedaviye eklenen vildagliptin, plasebo ile kıyaslandıında, 6 aylık tedavinin ardından ortalama HbÂ1c'deistatistiksel olarak anlamlı ek düşüşlere yol açmıştır (gruplar arası farklar vildagliptin 50 ve 100mg için sırasıyla % -0,7 ila % -1,1). HbÂ1c'de başlangıca göre > % 0,7'lik bir düşüş salananhastaların oranı metformin artı plasebo grubu (% 20) ile kıyaslandıında, vildagliptin artımetformin gruplarında (sırasıyla % 46 ve % 60) istatistiksel olarak anlamlı olarak dahayüksekti.

24 haftalık bir çalışmada, metformin (ortalama günlük doz: 2.020 mg) ile yeterli kontrolün salanamadıı hastalarda vildagliptin (günde iki kere 50 mg) pioglitazon (günde bir kere 30mg) ile karşılaştırılmıştır. % 8,4 olan başlangıç HbÂ1c deerine göre ortalama azalmalar,metformine eklenmiş vildagliptin ile % -0,9 ve metformine eklenmiş pioglitazon ile % -1,0olmuştur. Metformine ilave pioglitazon alan hastalarda ortalama aırlık artışı +1,9 kg olurken,metformine ilave vildagliptin alan hastalarda bu deer +0,3 kg olmuştur.

2 yıl süren bir klinik çalışmada, metformin (ortalama günlük doz: 1.894 mg) ile tedavi edilmiş hastalarda, vildagliptin (günde iki kere 50 mg) glimepirid (6 mg/kg'a kadar - 2. yılda ortalamadoz: 4,6 m

göre ortalama azalmalar, metformine ilave vildagliptin ile % -0,4 ve metformine ilave glimepirid ile % -0,5 olmuştur. Vildagliptin ile vücut aırlıı deişimi -0,2 kg iken, glimepir

ile +1,6 kg'dır. Hipoglisemi insidansı, glimepirid (% 16,2) grubuna göre vildagliptin grubunda (% 1,7) anlamlı oranda daha düşük olmuştur. Çalışma sonlanım noktasında (2 yıl), HbÂ1cdüzeyleri her iki tedavi grubunda da başlangıç deerlerine benzer olmuş ve vücut aırlııdeişiklikleri ve hipoglisemi farklılıkları sürdürülmüştür.

52 haftalık bir çalışmada, metformin (başlangıçta metformin dozu 1.928 mg/gün) ile yeterli kontrolün salanamadıı hastalarda vildagliptin (günde iki kere 50 mg) gliklazid (ortalamagünlük doz: 229,5 mg) ile karşılaştırılmıştır. 1 yıl sonra, HbÂ1c'deki ortalama azalmalar,metformine ilave vildagliptin ile (ortalama başlangıç HbÂ1c deeri % 8,4) % -0,81 vemetformine ilave gliklazid ile (ortalama başlangıç HbÂ1c deeri % 8,5) % -0,85 olmuştur;istatistiksel olarak eşit-etkililik elde edilmiştir. (% 95 GA -0,11 - 0,20). Vildagliptin ile vücutaırlıı deişimi +0,1 kg'ken, gliklazid ile vücut aırlıı deişimi +1,4 kg'dır.

24 haftalık bir çalışmada daha önce tedavi uygulanmamış hastalarda başlangıç tedavisi olarak vildagliptin ve metformin sabit doz kombinasyonunun (günde iki kez 50 mg/500 mg ya dagünde iki kez 50 mg/1.000 mg dozuna kademeli olarak titre edilen) kullanımıdeerlendirilmiştir. Ortalama HbA1c azalmaları her iki tedavinin monoterapisine kıyaslavildagliptin artı metformin kombinasyon tedavisi ile anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur.Ortalama % 8,6 olan başlangıç HbA1c deerine göre, günde iki kez 50 mg/1.000 mgvildagliptin/metformin ile %-1,82, günde iki kez 50 mg/500 mg vildagliptin/metformin ile 50mg/500 mg % -1,61, günde iki kez 1.000 mg metformin ile % -1,36 ve günde iki kez 50 mgvildagliptin ile % -1,09 oranında azalmıştır. Başlangıç HbA1c deeri > % 10,0 olan hastalardadaha fazla HbA1c azalması gözlenmiştir.

Metformin (>1.500 mg/gün) ve glimepirid (>4 mg/gün) ile kombinasyon halindeki vildagliptinin (günde iki kez 50 mg) etkililiini ve güvenliliini deerlendirmek amacıyla 318hasta ile 24 hafta süreli, randomize, çift kör, plasebo kontrollü bir çalışma gerçekleştirilmiştir.Metformin ve glimepirid ile kombinasyon halindeki vildagliptin, plasebo ilekarşılaştırıldıında, HbA1c deerini anlamlı düzeyde düşürmüştür. Ortalama başlangıç HbA1cdeerinde (% 8,8) plaseboya göre düzeltilen ortalama düşüş % -0,76 olmuştur.

Tip 2 diyabet tanısı yeni konmuş hastalarda, standart tedavi olarak başlangıçta metformin monoterapisi ve bunu takiben vildagliptinle kombinasyon tedavisi yaklaşımının karşısında(sıralı tedavi grubu) (N = 1.003) vildagliptin ve metforminle erken kombinasyon tedavisiyaklaşımının (N = 998) etkisini deerlendirmek amacıyla yeni tanı Tip 2 diyabet hastalarınınkatılımıyla beş yıllık, çok merkezli, randomize, çift kör bir çalışma (VERIFY) yürütülmüştür.Günde iki kere vildagliptin 50 mg artı metformin kombinasyon rejimi, 5 yıllık çalışma süresiboyunca daha önce tedavi uygulanmamış Tip 2 diyabet hastalarında metformin monoterapisikarşısında “ilk dorulanmış tedavi başarısızlıına kadar geçen süre” (HbA1c deeri > % 7) içinriskte istatistiksel ve klinik olarak anlamlı rölatif bir azalmaya yol açmıştır (HR [% 95 GA]:0,51 [0,45, 0,58]; p<0,001). İlk tedavi başarısızlıının (HbA1c deeri > % 7) insidansı,kombinasyon tedavi grubunda 429 hasta (% 43,6) ve sıralı tedavi grubunda 614 hasta (% 62,1)olarak belirlenmiştir.

Eş zamanlı metforminin kullanıldıı (N=276) ya da kullanılmadıı (N=173), stabil dozda bazal ya da premiks insülin (ortalama günlük doz: 41 ünite) ile kombinasyon halindeki vildagliptinin(günde iki kez 50 mg) etkililiini ve güvenliliini deerlendirme amacıyla 449 hasta ile 24 haftasüreli, randomize, çift kör, plasebo kontrollü bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Plasebo ilekarşılaştırıldıında, insülin ile kombinasyon halindeki vildagliptin, HbA1c deerini anlamlı

Belge Do]

)mTanra Kodu: lZW56Q3McâXlUR(383RG85^K02w56MÖ^ Belge Takıp^dresı:https:/Avww.tumye.gov.tr7sagrı^tıt^-ebyş

plaseboya göre düzeltilen ortalama düşüşün % -0,72 olduu görülmüştür. Eş zamanlı metformm ile birlikte ya da metforminsiz insülin ile tedavi edilen alt gruplarda plaseboya göre düzeltib

¦dü|ü^iş/Bi:,P,88^sloi®ntİmam'ndaİa!tiSgıçi.a:&8A8wolâs.,çb.Afe.djs^âe""

ortalama HbAic düşüşü sırasıyla % -0,63 ve % -0,84 olmuştur. Popülasyonun genelinde hipoglisemi insidansı vildagliptin ve plasebo gruplarında sırasıyla % 8,4 ve % 7,2 olarakbulunmuştur. Vildagliptin alan hastalarda kilo artışı olmazken (+0,2 kg) plasebo alanlarda kilodüşüşü gözlenmiştir (-0,7 kg).

İnsülin (kısa ve uzun etkili, ortalama insülin dozu 80 IU/gün) ile kontrol edilemeyen daha fazla ilerlemiş Tip 2 diyabet hastaları ile yürütülen başka bir 24 haftalık çalışmada, insülinevildagliptin (günde iki kez 50 mg) eklendiinde HbA1c deerindeki ortalama düşüş, plasebo artıinsülin ile karşılaştırıldıında istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha büyük olmuştur (% 0,5karşısında % 0,2). Hipoglisemi insidansı plasebo grubuna göre vildagliptin grubunda dahadüşük bulunmuştur (% 22,9 karşısında % 29,6).

Kardiyovasküler risk:


> 2 yıl sürelere sahip (ortalama maruziyet vildagliptin için 50 hafta ve karşılaştırıcılar için 49 hafta) 37 faz III ve IV monoterapi ve kombinasyon tedavisi klinik çalışmalarından bildirilenbaımsız ve prospektif olarak karara balanmış kardiyovasküler olayların bir meta analiziyapılmış ve vildagliptin tedavisinin karşılaştırıcılara kıyasla kardiyovasküler riskte bir artış ileilişkili olmadıını göstermiştir. Akut miyokard enfarktüsü, inme veya kardiyovasküler ölümdahil, karara balanmış majör advers kardiyovasküler olaylardan (MACE) oluşan birleşiksonlanım noktası, kombine aktif ve plasebo karşılaştırıcılara kıyasla vildagliptin için benzerolmuştur [Mantel-Haenszel risk oranı (M-H RR) 0,82 (% 95 GA 0,61-1,11)]. Vildagliptin iletedavi edilen 9.599 (% 0,86) hastanın 83'ünde ve karşılaştırıcı ile tedavi edilen 7.102 (% 1,20)hastanın 85'inde bir MACE meydana gelmiştir. Her bir MACE bileşeninin deerlendirilmesirisk artışı göstermemiştir (benzer M-H RR). M-H RR 1,08 (% 95 GA 0,68-1,70) deerine sahipolup karşılaştırıcı ile tedavi edilen 32 (% 0,45) hastada ve vildagliptin ile tedavi edilen 41 (%0,43) hastada hastaneye yatmayı gerektiren veya yeni başlangıçlı KY olarak tanımlanandorulanmış kalp yetmezlii (KY) olayları rapor edilmiştir.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Vildagliptin/metformin kombinasyonu (50 mg/850 mg ve 50 mg/1000 mg) karşısında vildagliptin ve metformin hidroklorür tabletlerin ilgili dozlarında serbest kombinasyonlarınınbiyoeşdeerlii gösterilmiştir.

VİDAPTİN MET tabletlerde vildagliptinin emilim oranı ve hızı besinlerden etkilenmez. VİDAPTİN MET 50 mg/1000 mg film kaplı tabletin metformin hidroklorür bileşeninin emilimoranı ve hızı besinlerle birlikte alındıında azalmıştır ve bu azalma Cmaks.'taki % 26, EAA'daki% 7'lik düşüş ve Tmaks.'daki (2,0 ila 4,0 sa) gecikme ile ortaya konmuştur.

Aşaıdaki bilgiler vildagliptin/metformin kombinasyonunun her bir etkin maddesinin farmakokinetik özelliklerini yansıtmaktadır.

Vildagliptin:

Emilim:


deişmez. Vildagliptinin besinlerle birlikte uygulanması, Cmaks. deerini açlık durumundaki dozuna kıyasla düşürmüştür (% 19). Ancak, deişimin büyüklüü klinik olarak anlamn

Aç karnına oral olarak alınan vildagliptin hızla emilerek doruk plazma konsantrasyonuna 1,7 saatte ulaşır. Besinlerle birlikte alınması doruk plazma konsantrasyon düzeyine ulaşmasınıgeciktirerek 2,5 saate çıkarır; dier yandan toplam maruziyet deeri EAA (eri altı alan)il

olmadıından vildagliptin besinlerle birlikte ya da tek başına verilebilir. Mutlak biyoyararlanım % 85'tir.

Daılım:


Vildagliptinin plazma proteinlerine balanması düşüktür (% 9,3) ve vildagliptin plazma ve eritrositler arasında eşit olarak daılır. İntravenöz uygulamanın ardından kararlı durumdavildagliptinin ortalama daılım hacmi (Vss) 71 litredir ve bu durum ekstravasküler daılımıdüşündürür.

Biyotransformasyon:


Metabolizma insanlarda vildagliptinin majör eliminasyon yoludur ve dozun % 69'unu kapsar. Majör metabolit (LAY 151) farmakolojik olarak inaktiftir ve siyano parçasının hidrolizürünüdür, dozun % 57'sini kapsar ve ardından amid hidroliz ürünü gelir (dozun % 4'ü). DPP-4eksiklii olan sıçanlarda yapılan bir

in vivoİn vitro

çalışmalarvildagliptin'in CYP 450 enzimlerini inhibe etmediini/indüklemediini göstermiştir. Bunedenle vildagliptinin CYP 1A2, CYP 2C8, CYP 2C9, CYP 2C19, CYP 2D6, CYP 2E1 veyaCYP 3A4/5 tarafından metabolize edilen ilaçların metabolik klerensini etkilemesi muhtemeldeildir.

Eliminasyon:


[14C] vildagliptinin oral yoldan uygulanmasını takiben, dozun yaklaşık % 85'i idrara atılır ve dozun % 15'i dışkıda bulunur. Oral uygulamadan sonra dozun % 23'ü deişiklie uramamışvildagliptin olarak böbrekler yoluyla dışarı atılır. Salıklı olgularda intravenöz uygulamanınardından, vildagliptinin total plazma ve renal klerensleri sırasıyla 41 ve 13 l/sa'tir. İntravenözuygulama sonrası ortalama eliminasyon yarılanma ömrü yaklaşık 2 saattir. Oral uygulamadansonra eliminasyon yarılanma ömrü yaklaşık 3 saattir.

Dorusallık/dorusal olmayan durum:


Vildagliptinin pik plazma konsantrasyonları ve plazma konsantrasyonları-zaman erisi altında kalan alan (EAA) deerleri, terapötik doz aralıında yaklaşık olarak dozla hemen hemenorantılı olarak yükselmiştir.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Böbrek yetmezlii:

Hafif, orta veya şiddetli böbrek yetmezlii olan hastalarda, normal salıklı gönüllülerle karşılaştırıldıında vildagliptine sistemik maruziyet artmış (Cmaks % 8-66; EAA % 32-134) vetoplam vücut klerensi azalmıştır.

Karacier yetmezlii:

Hafif, orta veya şiddetli karacier yetmezlii (Child-Pugh A-C) olan vakalarda vildagliptine maruziyette klinik olarak anlamlı deişiklik olmamıştır (maksimum ~% 30).

Pediyatrik hastalar:

Bu hastalara ait farmakokinetik veri bulunmamaktadır.

Yaşlılar:


% 32 oranında artmış ve genç salıklı olgularla (İ8-40 yaş) kıyaslandıında doruk plazma

konsantrasyonunda % 18 artış olmuştur. Fakat bu deişiklikler de klinik olarak anlamlı deildir. Vildagliptin tarafından DPP-4 inhibisyonu yaştan etkilenmemiştir.

Cinsiyet:

Geniş bir yaş ve vücut kütle endeksi (VKİ) aralıında olan salıklı kadın ve erkek gönüllüler arasında, vildagliptinin farmakokinetik özellikleri açısından klinik olarak anlamlı hiçbir farkgözlenmemiştir. DPP-4'ün vildagliptin tarafından inhibisyonu cinsiyetten etkilenmez.

Irk:

Eldeki sınırlı verilere göre, ırksal farklılıklar vildagliptinin farmakokinetik özellikleri üzerinde önemli bir etki yapmamaktadır.

Metformin:

Emilim:


Metforminin oral bir dozunun ardından maksimum plazma konsantrasyonuna (Cmaks.) yaklaşık 2,5 saat sonra ulaşılır. 500 mg'lık bir metformin tabletin mutlak biyoyararlanımı salıklıolgularda yaklaşık % 50-60'tır. Oral bir dozun ardından emilmemiş dışkıda bulunan bölüm %20-30'dur.

Oral uygulamanın ardından metformin emilimi doyurulabilir ve tamamlanmamıştır.

Yemeklerle birlikte alım metformin emilimini biraz geciktirir ve emilim oranını azaltır. 850 mg'lık bir dozun uygulanmasının ardından plazma doruk konsantrasyonu % 40 daha düşükolmuş, EAA % 25 düşmüş ve doruk plazma konsantrasyonuna ulaşma zamanı 35 dakikauzamıştır. Bu düşüşün klinik önemi bilinmemektedir.

Daılım:


Plazma proteinlerine balanması ihmal edilebilir düzeydedir. Metformin eritrositler içinde bölünür. Ortalama daılım hacmi (Vd) 63-276 litre arasında deişir.

Biyotransformasyon:


Metformin idrara deişmemiş olarak atılır. İnsanlarda saptanmış metabolit yoktur.

Eliminasyon:


Metformin böbrek yoluyla elimine edilir. Metforminin renal klerensi >400 ml/dk'dır ki bu da metforminin glomerüler filtrasyon ve tübüler sekresyon yoluyla elimine edildiini gösterir.Oral bir dozun ardından görünürdeki terminal eliminasyon yarılanma ömrü yaklaşık 6,5 saattir.Böbrek fonksiyonu bozulduunda, renal klerens kreatininle orantılı olarak düşer ve böylelikleeliminasyon yarılanma ömrü uzayarak plazmada metformin düzeylerinin artmasına yol açar.

Dorusallık/dorusal olmayan durum:


Metformin emiliminin farmakokinetiklerinin dorusal olmadıı varsayılmaktadır. Her zamanki metformin dozlarında ve doz programlarında kararlı durum plazma konsantrasyonlarına 24-48sa içerisinde ulaşılır ve bunlar genellikle 1 ^g/ml'nin altındadır. Kontrollü klinik çalışmalardamaksimum metformin plazma düzeyleri (Cmaks.) maksimum dozlarda bile 4 ^g/ml'yigeçmemiştir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Vildagliptin/metformin kombinasyonunda yer alan kombinasyon maddeleriyle 13 haftalık


Aşaıda vildagliptin veya metformin ile ayrı ayrı yapuan çalışmalardan elde edilen


uigular yer


almaktadır.

Vildagliptin:


Köpeklerde, herhangi bir etkinin görülmedii 15 mg/kg'lık dozda (Cmaks temel alındıında insandaki maruziyetin 7 katı) intrakardiyak impuls iletim gecikmeleri gözlenmiştir. Sıçanlardave farelerde akcierde köpüksü alveolar makrofajların birikimi gözlenmiştir. Sıçanlardaherhangi bir etkinin gözlenmedii doz 25 mg/kg (EAA'ya göre insanlardaki maruziyetin 5 katı)ve farelerde 750 mg/kg (insanlardaki maruziyetin 142 katı) olarak belirlenmiştir.

Köpeklerde özellikle yumuşak dışkı, mukoid dışkı, ishal ve yüksek dozlarda kanlı dışkı olmak üzere gastrointestinal semptomlar gözlenmiştir. Herhangi bir etkinin görülmedii düzeysaptanmamıştır.

Konvansiyonel

in vitroin vivo

genotoksisite testlerinde vildagliptin mutajenik bulunmamıştır.

Sıçanlarda yapılan fertilite ve erken embriyonik gelişim çalışmasında vildagliptine balı olarak fertilite, üreme performansı veya erken embriyonik gelişimde bozulma kanıtlanmamıştır.Sıçanlarda ve tavşanlarda embriyofetal toksisite deerlendirilmiştir. Sıçanlarda maternal vücutaırlıı parametrelerinde azalışa balı olarak dalgalı kaburga (wavy ribs)'ların insidansındaartış herhangi bir etkinin gözlenmedii 75 mg/kg doz (insan maruziyetinin 10 katı) ilesaptanmıştır. Tavşanlarda gelişimde gecikme göstergesi olan fetal aırlıktaki azalma ve iskeletvaryasyonları yalnızca şiddetli maternal toksisite varlıında herhangi bir etkinin gözlenmedii50 mg/kg doz (insan maruziyetinin 9 katı) ile saptanmıştır. Sıçanlarda bir pre- ve postnatalgelişim çalışması yapılmıştır. >150 mg/kg dozlarda yalnızca maternal toksisite ile ilişkilibulgular gözlenmiştir ve vücut aırlıında geçici bir artış ve F1 neslinde motor aktivitedeazalmayı da içermektedir.

Sıçanlarda 2 yıl süren bir karsinojenisite çalışması yapılmıştır; bu çalışmada sıçanlara 900 mg/kg'a (önerilen en yüksek doz, insanlardaki maruziyetin yaklaşık 200 katı) kadar çıkabilenoral dozlar uygulanmıştır. Tümör insidansında vildagliptin ile ilişkilendirilebilen hiçbir artışgözlenmemiştir. 2 yıl süren bir başka karsinojenisite çalışması da fareler üzerindegerçekleştirilmiştir; bu çalışmada farelere 1.000 mg/kg'a kadar çıkabilen oral dozlaruygulanmıştır. Herhangi bir etkinin gözlenmedii 500 mg/kg (insanlardaki maruziyetin 59 katı)ve 100 mg/kg (insanlardaki maruz kalımın 16 katı) dozlarında, sırasıyla meme adenokarsinominsidansı ve hemanjiyosarkom insidansı yükselmiştir. Vildagliptin ve temel metabolitiningenotoksisite özelliinin olmaması, tümörlerin yalnızca tek bir türde görülmesi ve tümörlerinyüksek sistemik maruziyet oranlarında görülmesi nedeniyle farelerde bu tümörlerininsidansında görülen artışın insanlar için anlamlı bir risk teşkil etmedii düşünülür.

Sinomolgus maymunlarında yapılan 13 haftalık bir toksikoloji çalışmasında > 5 mg/kg/gün dozlar cilt lezyonlarına yol açmıştır. Bu lezyonlar sürekli olarak ekstremitelerde (eller, ayaklar,kulaklar ve kuyruk) gözlenmiştir. 5 mg/kg/gün dozunda (100 mg dozunda insan EAA maruziyetdüzeyine yaklaşık olarak eşdeer) yalnızca kabarcıklar gözlenmiştir. Bu lezyonlar, tedavinindevam etmesine ramen ortadan kalkmış ve histopatolojik anormalliklerle ilişkili olmadıklarısaptanmıştır. > 20 mg/kg/gün dozlarında (100 mg dozunda insan EAA maruziyet düzeyininyaklaşık 3 katına eşdeer) histopatolojik deişiklikler ile uyumlu cilt pullanmaları, ciltsoyulmaları, kabuklanma ve kuyrukta yaralar gözlenmiştir. > 80 mg/kg/gün dozlarındakuyrukta nekrotik lezyonlar gözlenmiştir. 160 mg/kg/gün doz ile tedavi edilen maymunlarda 4haftalık bir iyileşme döneminde cilt lezyonları geri dönüşlü olmamıştır.

Metformm:

Konvansiyonel güvenlilik farmakolojisi, tekrarlanan doz toksisitesi, genotoksisite, karsinojenik potansiyel ve üreme toksisitesi çalışmalarına göre metforminin klinik dışı verilerinin hiçbiriinsanlarda özel bir risk oluşturmadıını göstermektedir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Hidroksipropilselüloz

Hidroksipropilmetilselüloz

Magnezyum Stearat

Hipromelloz

Talk

Titanyum dioksit

Makrogol

Sarı demir oksit

6.2. Geçimsizlikler

Geçerli deil.

6.3. Raf ömrü

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklıında ve orijinal ambalajında saklayınız.

6.5. Ambalajın nitelii ve içerii

PA/Alu/PVC -Alüminyum blister. Ambalaj büyüklüü: 60 tablet

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve dier özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmelii” ve “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelii”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

ALİ RAİF İLAÇ SAN. AŞ.

Kaıthane/İSTANBUL

8. RUHSAT NUMARASI

2019/747

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 30.12.2019 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Vidaptin Met 50 Mg/850 Mg Film Kaplı Tablet

Etken Maddesi: Vildagliptin / Metformin Hidroklorür

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.