Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Flutel Plus 137 Mcg / 50 Mcg Burun Spreyi, Süspansiyon Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI

1. BEŞERI TIBBI ÜRÜNÜN ADI

FLUTEL PLUS 137 mcg/50 mcg burun spreyi, süspansiyon

2. KALITATIF VE KANTITATIF BILEŞIMEtkin madde:

Bir sprey püskürmesi 130 mcl (0,13 ml)'dir ve 50 mcg (0,05 mg) Flutikazon propiyonat ile 137 mcg (0,137 mg) Azelastin hidroklorür (0,125 mg Azelastin'e eşdeğer) içerir.

Yardımcı maddeler:

Bir sprey püskürmesi (0,13 ml), 0,026 mg benzalkonyum klorür içerir. Yardımcı maddelerin tam listesi için bölüm 6.1 'e bakınız.

3. FARMASÖTIK FORM

Burun spreyi, süspansiyon.

Beyaz ya da beyazımsı renkte, hafif gül kokulu homojen süspansiyon

4. KLİNİK ÖZELLIKLER
4.1 Terapötik endikasyonlar

FLUTEL PLUS, orta ila şiddetli mevsimsel ve pereniyal alerjik rinit semptomlarının giderilmesinde, intranazal antihistaminik veya glukokortikoid monoterapisinin yeterliolmadığının düşünüldüğü durumlarda endikedir.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Tam bir terapötik fayda için düzenli kullanılmalıdır.

Göze temasından kaçınılmalıdır.

Pozoloji:

Doktor tarafından başka bir şekilde önerilmediği takdirde;

Erişkinler ve adolesanlar (12 yaş ve üzeri)


Günde iki kez (sabah ve akşam) her bir burun deliğine birer püskürtme.

Uygulama sıklığı ve süresi:

FLUTEL PLUS, uzun dönem kullanım için uygundur.

Tedavi süresi, alerjenik maruziyet süresine karşılık gelmelidir.

Uygulama şekli

FLUTEL PLUS, yalnızca burun içerisine uygulamaya yöneliktir.

Spreyin hazırlanması:


Şişeyi, aşağı ve yukarı döndürerek 5 saniye kadar hafifçe çalkalayınız ve ardından koruyucu kapağı çıkartınız. İlk kullanımdan önce, pompayı 6 kere bastırıp bırakarakFLUTEL PLUS'ı hazırlamalısınız. FLUTEL PLUS'ın 7 günden uzun sürekullanılmaması durumunda, pompayı bir kere bastırıp bırakarak tekrar hazırlamanızgerekecektir.

Spreyin kullanılması:


Şişeyi, aşağı ve yukarı döndürerek 5 saniye kadar hafifçe çalkalayınız ve ardından koruyucu kapağı çıkartınız.

Burnunuzu iyice temizledikten sonra, başınızı aşağı doğru eğerek her bir burun deliğine süspansiyon spreyini bir kere sıkınız (bkz. şekil). Kullanımdan sonra, sprey ucunu siliniz vekoruyucu kapağı takınız.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek ve karaciğer yetmezliği:

Böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalara ilişkin veri bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

12 yaşından küçük çocuklarda güvenliliğinin ve etkinliğinin belirlenmemiş olması nedeniyle, bu yaş grubunda FLUTEL PLUS kullanılması önerilmemektedir.

Geriyatrik popülasyon:

Bu popülasyonda doz ayarlaması gerekli değildir.

4.3 Kontrendikasyonlar

Etkin maddelere veya FLUTEL PLUS'ın içerdiği yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Pazarlama sonrası kullanım esnasında flutikazon propiyonat ve ritonavirin birlikte kullanıldığı hastalarda Cushing sendromu ve adrenal supresyonu içeren sistemik kortikosteroid etkileri ilesonuçlanan klinik olarak anlamlı ilaç etkileşimleri bildirilmiştir. Bu nedenle flutikazonpropiyonat ve ritonavirin birlikte kullanımından, potansiyel fayda sistemik kortikosteroid yanetkilerinden daha önemli bulunmadıkça kaçınılmalıdır.

Nazal kortikosteroidler, özellikle uzun süre yüksek dozlarda reçete edildiğinde, sistemik yan etkilere neden olabilir. Bu etkilerin oluşma olasılığı oral kortikosteroidlere göre dahadüşüktür ve bu etkiler her hastada ve farklı kortikosteroid preparatları arasında farklılıkgösterebilir. Potansiyel sistemik etkilere; Cushing sendromu, Cushingoid özellikler,adrenal supresyon, çocuklarda ve adolesanlarda gelişim geriliği, katarakt, glokom vedaha nadiren psikomotor hiperaktivite, uyku bozuklukları, anksiyete, depresyon ya daagresyon (özellikle çocuklarda) gibi psikolojik veya davranışsal etkiler dahildir.

FLUTEL PLUS, büyük ölçüde ilk geçiş metabolizmasına uğrar, bu nedenle şiddetli karaciğer hastalığı olan hastalarda intranazal flutikazon propiyonata sistemik maruziyetinartma olasılığı yüksektir. Bu durum, sistemik advers olayların sıklığında artışa yolaçabilir.

Bu hastalar tedavi edilirken dikkatli olunmalıdır.

Nazal kortikosteroidler için önerilenden daha yüksek dozlarla tedavi, klinik açıdan önemli adrenal supresyona neden olabilir. Önerilenden daha yüksek dozların kullanıldığına dairkanıt mevcutsa, stres dönemlerinde ilave sistemik kortikosteroid veya elektif cerrahidüşünülebilir.

Genel olarak intranazal flutikazon formülasyonlarmın dozu, rinit semptomlarının etkili şekilde kontrol altında tutulduğu en düşük doza indirilmelidir. Önerilenden daha yüksekdozlar (bkz. bölüm 4.2), FLUTEL PLUS için test edilmemiştir. Tüm intranazalkortikosteroidlerle olduğu gibi, eş zamanlı diğer kortikosteroid tedavi formları reçeteedildiğinde, kortikosteroidlerin toplam sistemik yükü dikkate alınmalıdır.

Ruhsatlandırılan dozlarda nazal kortikosteroid alan çocuklarda, gelişim geriliği bildirilmiştir. Gelişim, adolesanlarda da önemli olduğundan, uzun süreli nazal kortikosteroid tedavisi alanadolesanların gelişim açısından düzenli şekilde izlenmeleri önerilmektedir. Gelişiminyavaşlaması durumunda, nazal kortikosteroid dozunun mümkünse etkili semptom kontrolüsağlanan en düşük doza indirilmesi hedeflenerek, tedavi gözden geçirilmelidir.

Görme değişikliği olan veya oküler basınçta artış, glokom ve/veya katarakt öyküsü olan hastalar yakın takip edilmelidir.

Adrenal fonksiyonun bozulduğuna dair herhangi bir kanı varsa, hastalar sistemik steroid tedavisinden FLUTEL PLUS'a geçirilirken dikkatli olunmalıdır.

Tüberküloz veya tedavi edilmemiş enfeksiyonu olan hastalarda, burun ya da ağızda yara bulunan ya da yakın zamanlı cerrahi işlem geçiren hastalarda, FLUTEL PLUS tedavisininolası yararları, olası riske karşı değerlendirilmelidir.

Nazal hava yollarının enfeksiyonları, antibakteriyel veya antimikotik ilaçlarla tedavi edilmelidir, fakat FLUTEL PLUS tedavisi açısından spesifik bir kontrendikasyonoluşturmamaktadır.

FLUTEL PLUS, benzalkonyunı klorür içerir. Bu durum, burun mukozasının iritasyonuna ve bronkospazma neden olabilir.

4.5 Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Flutikazon propiyonat

Normal koşullar altında, bağırsaklarda ve karaciğerde sitokrom P450 3A4 sisteminin etkisi sonucu yüksek ilk geçiş metabolizasyonu ve yüksek sistemik klirens nedeni ile,intranazal uygulamadan sonra flutikazon propiyonat plazma konsantrasyonları düşükbulunmuştur. Bu nedenle, flutikazon propiyonata bağlı klinik açıdan anlamlı ilaçetkileşimleri beklenmez.

Yapılan bir ilaç etkileşim çalışması yüksek potense sahip bir sitokrom P450 3A4 inhibitörü olan ritonavirin, serum kortizol düzeylerinin belirgin olarak düşmesine yolaçacak şekilde, flutikazon propiyonat plazma düzeylerini çok yüksek orandaartırabildiğini göstermiştir. Pazarlama sonrası kullanım esnasında intranazal veya inhaleflutikazon propiyonat ve ritonavirin birlikte kullanıldığı hastalarda sistemikkortikosteroid etkileri ile sonuçlanan klinik olarak anlamlı ilaç etkileşimleri bildirilmiştir.Kobisistat içeren ilaçlar da dahil olmak üzere diğer CYP 3A4 inhibitörleri ile birliktetedavinin, sistemik yan etki riskini arttırması beklenmektedir. Fayda, sistemikkortikosteroid yan etkilerin artma riskinden daha ağır basmadıkça, kombinasyontedavisinden kaçınılmalıdır. Kombinasyon tedavisinde hastalar, sistemik kortikosteroidyan etkileri açısından izlenmelidir.

Sitokrom P450 3A4 sisteminin diğer inhibitörleri ile yapılan çalışmalarda, flutikazon propiyonata sistemik maruziyette, serum kortizol düzeylerinde dikkate değer azalmayayol açmayan, ihmal edilebilir (eritromisin) ve minör (ketokonazol) artışlar gözlenmiştir.Bununla birlikte, yüksek potense sahip sitokrom P450 3A4 inhibitörlerinin (örn.Ketokonazol) birlikte kullanımında flutikazon propiyonata sistemik maruziyette artışpotansiyeli olduğu için dikkatli olunması önerilmektedir.

Azelastin hidroklorür

Azelastin hidroklorür burun spreyi ile spesifik etkileşim çalışmaları yapılmamıştır. Yüksek oral dozlarda etkileşim çalışmaları yapılmıştır. Bununla birlikte, önerilen Nazaldozlar çok daha düşük sistemik maruziyete neden olduğundan, bu çalışmalar azelastinburun spreyi ile ilişkilendirilmez. .

Bununla birlikte eşzamanlı sedatif veya santral sinir sistemi üzerine etkili ilaç kullanan hastalarda sedasyon etkisi artabileceği için azelastin hidroklorür uygularken dikkatli olunmasıgerekir. Alkol kullanımı bu etkiyi artırabilir.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik Kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Veri bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

FLUTEL PLUS'ın gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar; gebelik, embriyonal/fetal gelişim, doğum veyadoğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz. kısım 5.3).İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

FLUTEL PLUS gerekli olmadıkça (potansiyel yararların fetüs üzerindeki potansiyel riskten fazla olması hariç) gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Nazal uygulanan azelastin hidroklorürün/metabolitlerinin veya flutikazon propiyonatın/metabolitlerinin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir.

Bu nedenle FLUTEL PLUS emzirme sırasında, yalnızca potansiyel yararların yeni doğan üzerindeki potansiyel riskten fazla olması halinde kullanılmalıdır (bkz. bölüm 5.3).

Üreme yeteneği/Fertilite

Fertilite açısından yalnızca kısıtlı veri bulunmaktadır (bkz. bölüm 5.3).

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

FLUTEL PLUS, araç ve makine kullanımı üzerine etkisi çok azdır.

İzole vakalarda hastalığın kendisi nedeniyle de oluşabilecek yorgunluk, bezginlik, bitkinlik, baş dönmesi veya güçsüzlük, FLUTEL PLUS kullanımı sırasında oluşabilir. Buvakalarda, araç veya makine kullanımı etkilenebilir. Alkol, bu etkiyi arttırabilir.

4.8 İstenmeyen etkiler

Yaygın olarak, uygulama ardından disgözi denilen, maddeye özgü hoş olmayan tat oluşabilir (sıklıkla yöntemin yanlış uygulanması, yani uygulama sırasında başın arkayadoğru çok fazla eğilmesi nedeniyle oluşur).

Advers reaksiyonlar, sistem organ sınıfına ve sıklığına göre aşağıda listelenmektedir. Sıklıklar aşağıdaki şekilde tanımlanmaktadır:

Çok yaygın (>1/10)
Yaygın (>1/100 ila <1/10)
Yaygın olmayan (>/1.000 ila <1/100)
Seyrek (>1/10.000 ila < l /1.000)
Çok seyrek (<1/10.000)

Bilinmeyen (mevcut verilerden tahmin edilemiyor)

Sıklık

Sistem Organ Sınıfı

Çok yaygın

Yaygın

Yaygın

olmayan

Seyrek

Çok seyrek

Bilinmeyen

Bağışıklık sistemi hastalıkları





Anafilaktik Reaksiyonlar,anjiyoödem (yüz

veya dilde ödem ve

deri döküntüsü), bronkospazmdahil aşırıduyarlılık


Sinir sistemi hastalıkları


Baş ağrısı, disgözi(hoş

olmayan tad hissi) hoşolmayankoku hissi



Baş dönmesi, somnolans(sersemlik, uykuhali)


Göz hastalıkları*





Glokom, göz içi basınçta artış,katarakt

Bulanık görme (bkz. Bölüm 4.4)

Burun
rahatsızlığı

(burun
iritasyonu,

batma,

kaşıntı

dahil),
hapşınna,

burun
kuruluğu,
öksürük,

boğaz
kuruluğu,

boğaz
iritasyonu


Nazal septum perforasyonu**,mukozal erozyon


Solunum, göğüs ve mediastinalhastalıklar


Nazal ülserler

Epistaksis

Gastrointestinal

hastalıklar


Ağız kuruluğu

Bulantı

Döküntü, prurit, ürtiker


Deri ve deri altı doku hastalıkları


Genel bozukluklar ve uygulamabölgesine ilişkinhastalıklar


Yorgunluk (bezginlik, bitkinlik), güçsüzlük(bkz. bölüm 4.7)


*Intranazal flutikazon propiyonatın uzun süreli kullanımı sonrası çok az sayıda spontan bildirim yapılmıştır.

**İntranazal kortikosteroid kullanımı sonrası nazal septum perforasyonu bildirilmiştir.

Özellikle uzun süre yüksek dozlarda kullanıldığında, bazı nazal kortikosteroidlerin sistemik etkileri oluşabilir (bkz. bölüm 4.4).

Nazal kortikosteroid alan çocuklarda gelişim geriliği bildirilmiştir. Gelişim geriliği adolesanlarda da olasıdır (bkz. bölüm 4.4).

Nadir vakalarda, nazal glukokortikoidlerin uzun dönem uygulanması durumunda, osteoporoz gözlenmiştir.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirilmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e-posta: [email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Nazal uygulama yoluyla, doz aşımı reaksiyonlarının oluşması beklenmemektedir.

İntranazal flutikazon propiyonatın akut veya kronik doz aşımının hastalar üzerinde etkisi ile ilgili veri bulunmamaktadır.

Sağlıklı insan gönüllülere yedi gün boyunca günde iki kez 2 miligram flutikazon propiyonatın (önerilen günlük dozun 10 katı) intranazal olarak uygulanması,hipotalamus- hipofiz-adrenal (HPA) ekseni fonksiyonu üzerinde etki göstermemiştir.

Önerilenden daha yüksek dozların uzun bir zaman kullanılması adrenal fonksiyonların geçici olarak baskılanmasına yol açabilir.

Bu hastalarda semptomları kontrol etmek için tedaviye FLUTEL PLUS'ın yeterli dozu ile devam edilmesi gerekir, bu durumda adrenal fonksiyon birkaç gün içinde düzelir ve budüzelme plazma kortizol düzeylerinin ölçümü ile doğrulanabilir.

lıkla oral kullanımı takiben doz aşımı durumunda, hayvan deneylerinin bulguları temelinde, azelastin hidroklorürün neden olduğu santral sinir sistemi bozuklukları(sersemlik, konfüzyon, koma, taşikardi ve hipotansiyon dahil) beklenmelidir.

Bu bozukluklar için semptomatik tedavi uygulanmalıdır. Yutulan miktara bağlı olarak, mide lavmanı önerilir. Bilinen bir antidot bulunmamaktadır.

5. FARMAKOLOJIK ÖZELLIKLER5. 1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Topikal dekonjestanlar ve diğer Nazal preparatlar,

kortikosteroidler / flutikazon kombinasyonları,

ATC kodu: R01AD58

Etki mekanizması ve farmakodinamik etkiler

FLUTEL PLUS, alerjik rinit ve rino-konjonktivit semptomlarının iyileştirilmesi açısından farklı etki mekanizmalarına sahip olan ve sinerjistik etkiler gösteren azelastin hidroklorürve flutikazon propiyonat içerir.

Flutikazon propiyonat

Flutikazon propiyonat; glukokortikoid reseptörü için çok yüksek afınite sergileyen ve güçlü bir anti-inflamatuar etkisi olan, örn. klonlanmış insan glukokortikoid reseptörbağlanma ve gen ekspresyonu tayinlerinde deksametazondan 3-5 kat daha güçlü olansentetik bir trifluorine kortikosteroiddir.

Azelastin hidroklorür

Bir ftalazinon türevi olan azelastin; seçici Hı-antagonisti, mast hücre stabilizasyonu ve anti-inflamatuvar özellikleri olan uzun etkili güçlü bir anti-alerjik bileşik olaraksınıflandırılmaktadır.

In vivoin vitro

çalışmalar azelastinin, alerjikreaksiyonların erken ve geç evrelerine katıldığı bilinen kimyasal aracıların (örn.lökotrienler, histamin, trombosit aktive edici faktör (PAF) ve serotonin) sentezini veyaserbest bırakılmasını inhibe ettiğini göstermektedir.

Uygulamadan sonra 15 dakika içinde, Nazal alerjik semptomlarda hafifleme gözlenir. FLUTEL PLUS

Alerjik rinitli erişkinler ve adolesanlarla yapılan 4 klinik çalışmada, günde iki kez her burun deliğine bir sprey FLUTEL PLUS uygulaması; plaseboya, tek başına azelastinhidroklorüre ve tek başına flutikazon propiyonata göre nazal semptomları (rinore, buruntıkanıklığı, hapşırma ve burun kaşıntısı) anlamlı şekilde iyileştirmiştir. 4 çalışmanınhepsinde oküler semptomlar (gözlerde kaşıntı, yaşarma/sulanma ve kızarıklık) vehastaların hastalıkla ilişkili yaşam kaliteleri (Rinokonjonktivit Yaşam Kalitesi Anketi -RQLQ) anlamlı şekilde iyileşmiştir.

FLUTEL PLUS ile, flutikazon propiyonat nazal spreye kıyasla, önemli ölçüde semptom iyileşmesi (nazal semptomların şiddetinde %50 azalma) anlamlı şekilde daha kısa sürede(3 gün veya daha fazla) sağlanmıştır. Flutikazon propiyonat burun spreyine kıyaslaFLUTEL PLUS'ın etki üstünlüğü, kronik persistan alerjik rinitli ve alerjikolmayan/vazomotor rinitli hastalarda bir yıllık çalışma boyunca korunmuştur.

Yakup otu polen alerjen maruziyet odası çalışmasında, nazal semptomlarda ilk istatistiksel anlamlı iyileşme FLUTEL PLUS uygulamasından 5 dakika sonra gözlemlenmiştir (plaseboyakıyasla). FLUTEL PLUS uygulamasından 15 dakika sonra hastaların %60'ı, semptomskorunda en az %30 klinik olarak anlamlı azalma bildirmiştir.

5.2 Farmakokinetik özellikler

Emilim


FLUTEL PLUS'ın her burun deliğine iki sprey şeklinde intranazal uygulamasından (548 mcg azelastin hidroklorür ve 200 mcg flutikazon) sonra, ortalama (± standart sapma) pik plazmamaruziyeti (Cmaks) azelastin için 194.5±74.4 pg/mL ve flutikazon propiyonat için 10.3±3.9pg/mL olmuş, ortalama toplam maruziyet (AUC) azelastin için 4217±2618 pg/mL*saat veflutikazon için 97.7±43.1 pg/mL*saat bulunmuştur. Tek bir dozdan pik maruziyete kadargeçen medyan süre (tmaks), azelastin için 0.5 saat ve flutikazon için 1.0 saat olmuştur.

FLUTEL PLUS ile flutikazon nazal sprey karşılaştırıldığında, flutikazon sistemik maruziyeti yaklaşık %50 artmıştır. FLUTEL PLUS, azelastinin sistemik maruziyeti açısından azelastinburun spreyine eşdeğer olmuştur. Azelastin hidroklorür ve flutikazon propiyonat arasındafarmakokinetik etkileşim olduğuna dair kanıt mevcut değildir.

Dağılım

Flutikazon propiyonat, kararlı durumda büyük bir dağılım hacmine sahiptir (yaklaşık 318 litre). Plazma proteinine bağlanma %91' dir.

Azelastinin dağılım hacmi yüksektir; dağılımın ağırlıklı şekilde periferik dokuya sahip olduğunu gösterir. Protein bağlanma düzeyi %80-90'dır. Ek olarak, her iki ilaç geniş birterapötik pencereye sahiptir. Bu nedenle, ilaç değişim reaksiyonları olası görünmemektedir.

Biyotransformasyon


Flutikazon propiyonat, başlıca hepatik kanaldan sitokrom P450 enzimi CYP3A4 vasıtasıyla inaktif metaboliti olan karboksilik asite dönüşerek, sistemik dolaşımdan hızlı şekildetemizlenir. Yutulan flutikazon propiyonat da büyük oranda ilk geçiş metabolizmasma uğrar.Azelastin, başlıca CYP3A4, CYP2D6 ve CYP2Cl 9 olmak üzere çeşitli CYP izoenzimleriyoluyla N-desmetilazelastine metabolize edilir.

Eliminasyon


İntravenöz uygulanan flutikazon propiyonatın eliminasyon hızı, 250-1000 mikrogram doz aralığında doğrusaldır ve yüksek bir plazma klirensiyle (CL=l.1 L/dakika) karakterizedir. Pikplazma konsantrasyonları 3-4 saat içinde yaklaşık %98 azalır ve 7.8 saatlik terminalyarılanma ömrüyle, yalnızca düşük plazma konsantrasyonları ilişkilidir. Flutikazonpropiyonatın renal klirensi göz ardı edilebilir (<%0.2) ve %5'ten daha azı karboksilik asitmetaboliti olarak atılır. Majör eliminasyon yolu, flutikazon propiyonatın ve metabolitlerininsafradan atılımıdır.

Tek bir azelastin dozu ardından plazma eliminasyon yarılanma ömrü, azelastin için yaklaşık 20-25 saat ve terapötik açıdan aktif metabolit N-desmetilazelastin için yaklaşık 45 saattir.Atılım başlıca feçes yoluyla gerçekleşir. Feçeste küçük miktarlarda atılım olması, bir miktarenterohepatik dolaşımın olduğunu düşündürmektedir.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum


İntravenöz uygulanan flutikazon propiyonatın eliminasyon hızı, 250-1000 mikrogram doz aralığında doğrusaldır.

Azelastinin farmakokinetiği doğrusaldır.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Flutikazon propiyonat

Genel toksikoloji çalışmalarındaki bulgular, diğer glukokortikoidlerle gözlenen bulgulara benzer olmuş ve artan farmakolojik aktiviteyle ilişki göstermiştir. Bu bulgular, minimumsistemik maruziyete yol açan önerilen nazal dozlar dikkate alındığında, insanlarlailişkilendirilmemektedir. Geleneksel genotoksisite testlerinde flutikazon propiyonatıngenotoksik etkileri gözlenmemiştir. Ayrıca, sıçanlar ve farelerle yürütülen iki yıllıkinhalasyon çalışmalarında, tümörlerin insidansında tedaviyle ilişkili artışlar görülmemiştir.Hayvan çalışmalarında glukokortikoidlerin yarık damak ve intra-üterin gelişim geriliği dahilmalformasyonları indüklediği gösterilmiştir. Bu durum da, minimum sistemik maruziyete yolaçan önerilen Nazal dozlar dikkate alındığında, insanlarla ilişkilendirilmemektedir. (bkz.bölüm 5.2).

Azelastin hidroklorür

Azelastin hidroklorür, kobaylarda duyarlılaştırıcı potansiyel göstermemiştir. Azelastin, bir dizi in vitro ve in vivo testte genotoksik potansiyel veya sıçanlar ya da farelerde karsinojenikpotansiyel göstermemiştir. Erkek ve dişi sıçanlarda 3 mg/kg/günden yüksek oral dozlardaazelastin, fertilite endeksinde dozla ilişkili bir azalmaya neden olmuştur; kronik toksisiteçalışmalarında erkeklerin veya dişilerin üreme organlarında maddeyle ilişkili değişimlerbelirlenmemiş, bununla birlikte sıçanlarda, farelerde ve tavşanlarda embriyotoksik veteratojenik etkiler yalnızca maternal toksik dozlarda (örneğin, iskelet malformasyonlarısıçanlarda ve farelerde 68,6 mg/kg/gün dozlarda gözlenmiştir) oluşmuştur.

FLUTEL PLUS

FLUTEL PLUS ile sıçanlarda 90 güne kadar ve köpeklerde 14 güne kadar uygulanan tekrarlayan doz intranazal toksisite çalışmaları, ayrı bileşenlere kıyasla yeni bir advers etkigöstermemiştir.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Disodyum edetat GliserolGlikoz (susuz)

Mikrokristalin selüloz / Karmelloz sodyum

Polisorbat 80

Benzalkonyum klorür

Feniletil alkol

Hidroklorik asit (derişik)

Sodyum hidroksit, pellet Saf su

6.2 Geçimsizlikler

Uygulanabilir değildir.

6.3 Raf Ömrü

24 ay. Kullanım sırasında raf ömrü (ilk kullanımdan sonra): 6 ay

6.4 Saklamaya yönelik özel uyarılar

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Buzdolabında veya dondurucuda saklamayınız.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

18 mm ağız çaplı amber renkli Tip III cam şişelerde beyaz renkli plastik sprey pompa ve nazal sprey aplikatörü

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller, "Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" ve Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği'"ne uygunşekilde imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

World Medicine İlaç Sanayi ve Ticaret A. Ş.

Bağcılar/İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI

2023/204

9. İLK RUHSAT TARİHİ/ RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 01.06.2023 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜBÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Flutel Plus 137 Mcg / 50 Mcg Burun Spreyi, Süspansiyon

Etken Maddesi: Azelastin Hidroklorür, Flutikazon Propiyonat

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.