Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Acufix %0.4 Göz Damlası Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI1. BEŞERI TIBBI URUNUN ADI

ACUFİX %0.4 göz damlası, çözelti Steril

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Her 1 ml damlada;

Etkin madde:

Ketorolak Trometamol...................................4 mg

Yardımcı maddeler:

_0,06 mg

Benzalkonyum klorür _ ^

Yardımcı maddeler için bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Göz damlası.

Gözle görünür partikül içermeyen, berrak, renksiz çözelti.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1 Terapötik endikasyonlar

ACUFİX, refraktif kornea cerrahisini takiben oküler ağrı ve yabancı cisim hissi, fotofobi, yanma/batma ve göz yaşarması gibi oküler semptomların azaltılmasında endikedir.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

ACUFİX için önerilen doz, refraktif kornea cerrahisini takiben, ağrı ve yanma/batma için gerektiği üzere, 4 gün süreyle opere edilen göze günde 4 kez 1 damladır.

Uygulama şekli:

Göze damlatılarak uygulanır. Açıldıktan sonra 25°C altında saklanmak koşuluyla 4 hafta içerisinde kullanılmalıdır.

Hastalar, oküler enfeksiyonlara yol açtığı bilinen bakteriler ile bulaşmasını önlemek için damlalığın uç kısmını göz ya da çevresindeki yapılar ile temas ettirmemeleri konusundauyarılmalıdır. Bulaşmış çözeltilerin kullanılması sonucu gözde ciddi hasar ve görme kaybıoluşabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

•Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Topikal oftalmik kullanım ile ilgili olarak böbrek/karaciğer yetmezliğine ait bir bildirim bulunmamaktadır.

•Pediyatrik popülasyon:

Ketorolak trometamolün 3 yaş altındaki pediyatrik hastalarda etkililik ve güvenliliği saptanmamıştır.

•Geriyatrik popülasyon:

Yaşlılar için herhangi bir doz ayarlamasına gerek yoktur. Genç ve yaşlı hastalar arasında güvenlilik ve etkililik bakımından herhangi bir farklılık gözlenmemiştir.

4.3 Kontrendikasyonlar

ACUFİX, ketorolak trometamole veya ilacın bileşimindeki maddelerden herhangi birine karşı daha önce aşırı hassasiyet göstermiş kişilerde kontrendikedir. (bkz. Bölüm 4.8 İstenmeyenEtkiler).

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Çapraz Duyarlılık ya da Aşırı Duyarlılık:


Asetilsalisilik asit, fenilasetik asit ve türevleri ve diğer nonstreoidal antiinflamatuvar ajanlarda çapraz-duyarlılık potansiyeli mevcuttur. Aspirin/nonsteroidal antiinflamatuvar ilaçlara aşırıduyarlılığı olduğu bilinen ya da astım geçmişi olan hastalarda ketorolak trometamol oftalmikçözeltisi kullanımı ile bronkospazm veya astım alevlenmesine dair raporlar mevcuttur. Bunedenle daha önceden bu ilaçlara karşı duyarlılık gösteren hastalar tedavi edilirken dikkatliolunmalıdır.

Kanama Zamanında Artma:


Bazı nonstreoidal antiinflamatuvar ilaçların trombosit agregasyonu ile etkileşmelerine bağlı olarak kanama zamanının artma potansiyeli vardır. Oküler olarak uygulanan nonsteroidal anti-inflamatuvar ilaçların, oküler cerrahi ile ilgili olarak oküler dokularda kanama artışına(hifemalar dahil olmak üzere) neden olabildiklerine dair bildiriler vardır.

İyileşmede Gecikme:


Ketorolak trometamol oftalmik çözelti dahil olmak üzere, tüm topikal nonstreoidal antiinflamatuvar ilaçlar (NSAİİ) iyileşmeyi yavaşlatabilir ya da geciktirebilir. Topikalkortikosteroidlerin de iyileşmeyi geciktirdikleri ya da yavaşlattıkları da bilinmektedir. TopikalNSAİİ ve topikal steroidlerin birlikte kullanımı, iyileşmeyle ilgili sorunların potansiyeliniartırabilir.

Korneal Etkiler:

Topikal NSAİİ kullanımı, keratitle sonuçlanabilir. Bazı duyarlı hastalarda, sürekli topikal NSAİİ kullanımı epitel hasarı, kornea incelmesi, kornea erozyonu, korneada ülserleşme veperforasyonla sonuçlanabilir. Bu olaylar, görmeyi tehdit edebilir. Kornea epitel hasarıkanıtlanmış olan hastalarda topikal NSAİİ kullanımı derhal kesilmelidir ve kornea sağlığıaçısından yakından izlenmelidir.

Topikal NSAİİ'larla ilgili pazarlama sonrası deneyimlere göre, komplikasyonlu oküler cerrahisi, kornea denervasyonu, kornea epitel defekti, diabetes mellitus, oküler yüzey hastalığı(ör, kuru göz sendromu), romatoid artriti olan ya da kısa bir süre içerisinde oküler cerrahitekrarı olan hastalarda, görmeyi tehdit edebilen korneal advers olay riski artabilir. TopikalNSAİİ, bu hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Topikal NSAİİ'ler ile ilgili pazarlama sonrası deneyimlere göre, cerrahiden önce 24 saatten fazla bir süreyle veya cerrahi sonrasında 14 günden fazla süreyle kullanılması, korneal adversolayların ortaya çıkma riskini ve şiddetini artırabilir.

ACUFİX'in kanama eğilimi olan veya kanama zamanını uzatan başka ilaçları alan hastalarda dikkatli kullanılması önerilmektedir.

ACUFİX, gözde kontakt lens takılıyken kullanılmamalıdır.

Ketorolak trometamolün 3 yaş altındaki pediyatrik hastalarda etkililik ve güvenlilik saptanmamıştır.

ACUFİX koruyucu olarak benzalkonyum klorür içerdiğinden, gözde irritasyona sebebiyet verebilir. Yumuşak kontakt lenslerle temasından kaçınınız. Uygulamadan önce kontakt lensiçıkartınız ve lensi takmak için en azından 15 dakika bekleyiniz. Yumuşak kontakt lenslerinrenklerinin bozulmasına neden olduğu bilinmektedir.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

ilgili sorunların

Topikal NSAİİ ve topikal steroidlerin birlikte kullanımı, iyileşmeyle potansiyelini artırabilir.

Diğer topikal göz damlaları ile birlikte kullanılacak ise, iki ilaç arasında en az 5 dakikalık bir ara bulunmalıdır.

ACUFİX'in kanama eğilimi olan veya kanama zamanını uzatan başka ilaçları alan hastalarda dikkatli kullanılması önerilmektedir.

Ketorolak trometamol oftalmik çözelti, alfa agonistler, antibiyotikler, beta blokörler, karbonik anhidraz inhibitörleri, sikloplejikler ve midriyatikler gibi diğer oftalmik ilaçlarla birliktegüvenli bir şekilde uygulanabilmiştir. Ketorolak trometamin (trometamol) %0.5 oftalmikçözeltinin antibiyotikler (örn. gentamisin, tobramisin, neomisin, polimiksin), sedatifler (örn.diazepam, hidroksizin, lorazepam, prometazin hidroklorür), miyotikler, midriyatikler,sikloplejikler (örn. asetilkolin, atropin, epinefrin, fizositigmin, fenilefrin, timolol maleat),hiyaluronidaz, lokal anestezikler (örn. bupivakain hidroklorür, siklopentolat hidroklorür,lidokain hidroklorür, tetrakain) ya da kortikosteroidler dahil ameliyat öncesinde, sırasındaveya sonrasında oftalmolojide kullanılan topikal ya da enjekte edilebilir ilaçlar ileetkileşimine dair herhangi bir bildirim bulunmamaktadır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Pediyatrik popülasyon:

Herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

Geriyatrik popülasyon:

Herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar için özel bir uyarı bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

İlacın kullanımına, hekim tarafından, fetus üzerindeki olası risk/yarar oranı değerlendirilerek karar verilmelidir.

ACUFİX, sadece olası yararı fetüs üzerindeki olası riski haklı çıkarıyorsa gebelik döneminde kullanılmalıdır.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/ve-veya/embriyonal/fetal gelişim/ve-veya/ doğum/ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlarayönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Prostaglandin inhibitörü ilaçların ratların fetal kardiyovasküler sistemi üzerindeki bilinen etkileri (duktus arteriozusun kapanması) nedeniyle AC^İX gebeliğin geç dönemlerindekullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Ketorolak'ın topikal uygulamayı takiben süte geçip geçmediği bilinmemektedir. Birçok ilaç sütle atıldığından ACUFİX, emziren kadınlarda dikkatli kullanılmalıdır.

Üreme yeteneği/ Fertilite

Topikal oftalmik kullanım ile ilgili olarak insanda üreme yeteneği/fertiliteye etkisi bildirilmemiştir.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Topikal oftalmik kullanım ile araç ya da makine kullanma üzerindeki etkilerine ait bir bilgi bildirilmemiştir. Ancak dikkatli olunmalıdır. Damlatma sırasında görmede geçici bulanıklıkmeydana gelirse, araç veya makine kullanma öncesinde hasta, görmesi berraklaşıncaya kadarbeklemelidir.

4.8 İstenmeyen etkiler

Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor).

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Yaygın: Alerjik reaksiyon (gözün şişmesi, göz kapağında ödem ve hiperemi)

Sinir sistemi hastalıkları

Çok yaygın: Baş ağrısı

Göz hastalıkları

Çok yaygın:

Yaygın:
Seyrek:

İlacın damlatılmasını takiben geçici yanma ve batma, konjonktival hiperemi, kornea infiltratları, oküler ödem, oküler ağrı.

Kornea ödemi, iritis, oküler inflamasyon, oküler irritasyon, yüzeyel keratit ve yüzeyel oküler enfeksiyonlar

Korneal ülser, göz kuruluğu ve görme bozukluğu (bulanık görme)

Aşağıda sıralanmış olan ciddi advers reaksiyonlar için bkz. “Bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri”:

• İyileşmede Gecikme

• Çapraz Duyarlılık ya da Aşırı Duyarlılık

• Kanama Zamanında Artma

• Korneal etkiler

Aşağıdaki yan etkiler ketorolak trometamol oftalmik çözeltinin pazarlama sonrası klinik pratikte kullanılması sırasında tespit edilmiştir: Boyutu bilinmeyen bir popülasyon tarafındangönüllülük esasına göre bildirildiklerinden sıklıkları bilinmemektedir. Ciddiyetleri, bildirilmesıklıkları, topikal ketorolak trometamol oftalmik çözelti uygulaması ile olası nedenselilişkileri veya bu faktörlerin kombinasyonu gibi nedenlerle dahil edilmiş olan bu adversetkilere; bronkospazm veya astımın alevlenmesi, korneal erozyon, korneal perforasyon,korneal incelme ile korneal erime ve epitelyal yıkım dahildir (bkz. Bölüm 4.4).

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir.

(www.titck.gov.tr4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Oftalmik yoldan kullanımına bağlı bir doz aşımı bildirilmemiştir. Doz aşımı söz konusu olursa, semptomatik ve destekleyici tedavi uygulanmalı, bol sıvı uygulanarak dilüeedilmelidir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Oftalmik ilaçlar, non-steroidal antiinflamatuar ilaçlar ATC kodu: S01BC05

Ketorolak trometamol, sistemik olarak uygulandığında, analjezik, antiinflamatuvar ve antipiretik etkili bir nonsteroidal antiinflamatuvar ilaçtır. Etki mekanizmasının prostaglandinbiyosentezini inhibe etmesine bağlı olduğu düşünülmektedir. Prostaglandinlerin, çeşitliintraoküler inflamasyon türlerinin mediatörü oldukları gösterilmiştir. Sistemik olarak verilenketorolak trometamol, pupillada konstriksiyona neden olmamaktadır.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

26 sağlıklı gönüllüde, günde üç kez bir göze bir damla %0,5'lik ketorolak trometamol oftalmik çözelti, diğer göze de bir damla taşıyıcı damlatılmıştır. Topikal oküler tedavisırasında 10. günde 26 gönüllünün 5'inin plazmasında saptanabilir konsantrasyonda (11-23ng/mL aralığında) ketorolak bulunmuştur.

Katarakt ekstraksiyonunun 12 saat ve 1 saat öncesinde hastaların gözlerine iki damla % 0,5'lik ketorolak trometamol oftalmik çözelti damlatıldığında, test edilen 9 gözün 8'inde aközhumörde ortalama ketorolak konsantrasyonu 95 ng/mL (40 - 170 ng/mL aralığında) olmuştur.

Oküler farmakokinetik:

Ketorolak trometamolün oküler farmakokinetiğine ait mevcut bilgiler aşağıdaki gibidir:

Emilim:

14C işaretli ketorolak trometamol, tavşanlarda tek doz uygulamadan sonra göz içine hızla absorbe olmuştur. İntrakameral uygulamadan sonra Tmaks 0,5 saat iken, topikaluygulamadan sonra; anesteziye alınmamış tavşanlarda humör aközde Tmaks 1 saat;anesteziye alınmış tavşanlarda, ortalama 3,4 saat olarak bulunmuştur. Anestezi edilmemiştavşanlarda, humör aköz ve korneadaki ilaç yarılanma ömrü sırasıyla 7,1 ve 8,2 saattir.

Dağılım:

Başlıca kornea ve sklera olmak üzere, oküler dokulara yaygın olarak dağılmaktadır.

Tmaks'a ulaşmak için 4 saate ihtiyaç duyan iris-siliyer cisim hariç, maksimum doku konsantrasyonları, uygulamadan 0,5 - 1 saat sonra görülmüştür. Doruk ilaç konsantrasyonu(Cmaks) korneada 6,06 ^g Eq/g iken, skleradaki 1,73 qgEq/g'dır. Humör aköz dorukkonsantrasyonu 0,22 qgEq/mL'dir.

Biyotransformasyon:

Sistemik uygulama çalışmalarında, ilacın karaciğerde metabolize olduğu gösterilmiştir.

Eliminasyon:

İlacın gözden uzaklaştırılma yolunun, intraoküler kan akımı olduğu

düşünülmektedir. Klinik çalışmalardan elde edilen sonuçlara göre, ketorolak trometamolün intraoküler basınç üzerine anlamlı bir etkisi bulunmamaktadır.

Doğrusallık / Doğrusal Olmayan Durum:5.3.Klinik öncesi güvenlilik verileriAkut ve Kronik Toksisite

Tavşanlarda ve sinmologus maymunlarında üç zaman aralığında (akut (1 gün), subkronik (10 ila 42 gün) ve kronik (6 ve 12 ay)), ketorolak trometamol ile yapılan 12 preklinik toksikolojiçalışmasında; gerçekleştirilen ve ketorolak trometamol ile: subkronik çalışmada bulunan ikitavşan türünden biri olan Hollanda Kuşaklı Tavşanların taşıyıcıda kullanılan benzalkonyumklorür (BAK) koruyucu sistemine duyarlı bulunmuştur. Bu tavşan türünün göz kırpmaoranının düşük olması ve iritasyona verdikleri göz yaşarması yanıtından dolayı hassas olduğuvarsayılmaktadır. Bu hayvan çalışmalarındaki ketorolak uygulaması ile ilişkilendirilen başkaoküler iritasyon veya toksisite bulunmamaktadır.

Karsinojenez, Mutajenez, Fertilite Bozukluğu

Ketorolak trometamol, ne 24 ay boyunca (insanlarda ve hayvanlarda %100 absorpsiyon varsayıldığında, mg/kg bazında, önerilen maksimum insan topikal oftalmik dozunun 151 katı)5 mg/kg/gün dozuna kadar oral olarak verildiği sıçanlarda, ne de 18 ay boyunca (insanlarda vehayvanlarda %100 absorpsiyon varsayıldığında, mg/kg bazında, önerilen maksimum insantopikal oftalmik dozunun 60 katı) 2 mg/kg/gün dozunda oral olarak verildiği farelerdekanserojen bulunmamıştır.

Ketorolak trometamol, Ames testinde veya ileri mutasyon testlerinde

in vitroin vitroin vivo

bir artışa yol açmamıştır. Ancak, ketorolaktrometamol, Çin hamsteri yumurtalık hücrelerinde kromozom bozukluklarında insidansınartmasına yol açmıştır.

Ketorolak trometamol, insanlarda ve hayvanlarda %100 absorpsiyon varsayıldığında, mg/kg bazında, önerilen maksimum insan topikal oftalmik dozunun 272 ve 484 katına kadar olandozlarda sırasıyla erkek ve dişi farelere oral olarak uygulandığında fertiliteyi bozmamıştır.

İnsanlarda ve hayvanlarda mg/kg bazında %100 absorbe olduğu varsayılarak, tavşanlara ve sıçanlara organogenez sırasında önerilen maksimum insan topikal oftalmik dozunun sırasıyla109 ve 303 katına kadar oral yolla uygulandığında ketorolak trometamol teratojenikbulunmamıştır. İnsanlarda ve hayvanlarda mg/kg bazında %100 absorbe olduğu varsayılarak,sıçanlara gebelik döneminin 17. gününden sonra önerilen maksimum insan topikal oftalmikdozunun 45 katına kadar oral yolla uygulandığında, ketorolak trometamol distosiye ve yavrumortalitesinde artışa neden olmuştur.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Benzalkonyum klorür Sodyum klorürOktoksinol 40Disodyum EDTASodyum hidroksitHidroklorik asitEnjeksiyonluk su

6.2 Geçimsizlikler

Bildirilmemiştir.

6.3 Raf ömrü

24 ay

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

Şişe bir kez açıldıktan sonra 25°C altında saklanmak koşuluyla 4 hafta içerisinde kullanılmalıdır.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Ürünümüzün primer ambalaj malzemesi olarak 5 ml'lik göz damlası içeren opak, beyaz renkli, düşük yoğunluklu polietilen şişe (LDPE), LDPE damlalık ucu ve pembe HDPE vidalıkapak kullanılmaktadır. Bir kutu içerisinde bir adet şişe kullanma talimatı ile birliktesunulmaktadır.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelik”lerine uygun olarak imha edilmelidir.

7 RUHSAT SAHIBI

DEVA Holding A.Ş.

Halkalı Merkez Mah. Basın Ekspres Cad.

34303 No:1 Küçükçekmece/İstanbul Tel: 0212 692 92 92Faks: 0212 697 00 24E-posta: [email protected]

8 RUHSAT NUMARASI

2017/627

9 İLK RUHSAT TARIHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 24.08.2017 Ruhsat yenileme tarihi:

10 KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Acufix %0.4 Göz Damlası

Etken Maddesi: Ketorolak Trometamol

Pdf olarak göster

Kullanma talimatı ve kısa ürün bilgileri

  • Acufix %0.4 Göz Damlası - KUB
  • Acufix %0.4 Göz Damlası - KT
  • Google Reklamları

    İlgili İlaçlar

  • Acufix %0,4 Göz Damlası 5 Ml
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.