Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Sporanox 10 Mg/ml Oral Çözelti Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI

1. BEŞERI TIBBI URUNUN ADI

SPORANOX 10 mg / mL oral çözelti

2. KALITATIF VE KANTİTATIF BILEŞIM

Etkin madde:

Her 1 mL oral çözelti 10 mg itrakonazol içerir.

Yardımcı maddeler:

198 mg/mL 104 mg/mL400 mg/mL0,005 mg/mL

Sorbitol (E420)

Propilen glikol

Hidroksipropil-P-siklodekstrin

Etanol

Yardımcı maddeler için Bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTIK FORM

Oral çözelti.

SPORANOX berrak, kiraz aromalı sarı ile kehribar rengi arası oral bir çözeltidir.

4. KLİNIK ÖZELLIKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

SPORANOX aşağıdaki durumların tedavisinde kullanılır:

• HIV pozitif veya diğer bağışıklığı bozulmuş hastalarda oral ve/veya özofajiyal kandidiyazistedavisinde.

• Standart terapinin uygun olmadığı durumlarda, hematolojik malignitesi olan veya kemik iliğitransplantasyonu yapılan ve nötropeni gelişimi (< 500 hücre/ mikroL) beklenen hastalardakiitrakonazole duyarlı olduğu düşünülen derin fungal (mantar) enfeksiyonların profilaksisinde.Şu anda aspergillozis enfeksiyonunun önlenmesinde yeterli klinik etkililik verisibulunmamaktadır.

Antifungal ajanların uygun kullanımı hakkında ulusal ve/veya lokal kılavuzlar göz önünde bulundurulmalıdır.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/Uygulama sıklığı ve süresi

Oral ve/veya özofajiyal kandidozun tedavisi


Bir hafta süreyle günde iki defada veya alternatif olarak bir defada verilen 200 mg (2 ölçek). Birhaftalık tedaviden sonra yanıt alınamazsa tedaviye bir hafta daha devam edilmelidir.

Flukonazole dirençli oral ve/veya özofajiyal kandidozun tedavisi


İki hafta süreyle günde iki kez 100-200 mg (1-2 ölçek). İki haftalık tedaviden sonra yanıt alınamazsa tedaviye iki hafta daha devam edilmelidir. Hiçbir iyileşme belirtisi olmazsa 400 mg'lık doz 14günden fazla kullanılmamalıdır.

Fungal enfeksiyonların profilaksisi


Günde iki defada 5 mg/kg uygulanır. Klinik çalışmalarda profilaksi tedavisine sitostatik tedaviden hemen önce ve genelde transplantasyon prosedüründen bir hafta önce başlanmıştır. Hemen hementüm derin fungal enfeksiyonlar hastalardaki nötrofil sayısı 100 hücre/ mikroL altına düştüğündegörülür. Tedaviye nötrofil sayısı normalleşene (örn. >1000 hücre/ mikroL) kadar devam edilmiştir.

Klinik çalışmalardaki nötropenik hastalarda farmakokinetik parametreler bireylerarası önemli derecede değişiklik göstermektedir. Gastrointestinal hasar, diyare varlığında ve SPORANOX'unuzun süreli kullanımlarında, kan seviyelerinin izlenmesi değerlendirilmelidir.

Gastrointestinal motilite bozukluğu olan hastalarda kullanım

Şiddetli mantar enfeksiyonu olan hastaları tedavi ederken veya anormal gastrointestinal motilitesine sahip hastalara mantar profilaksisi olarak uygularken, hastalar dikkatle izlenmeli ve uygun olduğudurumlarda mümkünse ilaç terapötik izlemesi düşünülmelidir.

Uygulama şekli

SPORANOX'un en iyi şekilde emilebilmesi için aç karnına alınması gerekir (hastaların ilacı aldıktan sonra en az bir saat yemek yememesi önerilir).

Oral ve/veya özofajiyal kandidozun tedavisinde, çözelti ağız boşluğu içinde dolaştırılmalı (yaklaşık 20 saniye kadar) ve yutulmalıdır. Yutmadan sonra, ağız suyla çalkalanmamalıdır.

Tıbbi ürün kullanılmadan veya uygulanmadan önce alınacak önlemler

Tıbbi ürünün uygulama öncesindeki kullanımı hakkında talimatlar için Bölüm 6.6'ya bakınız.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliği bulunan hastalarda oral itrakonazolün kullanımı ile ilgili veriler sınırlıdır. İtrakonazolün bu hasta popülasyonunda kullanımında dikkatli olunmalıdır (bkz. Bölüm 5.2).

Böbrek yetmezliği:

Böbrek yetmezliği bulunan hastalarda oral itrakonazolün kullanımı ile ilgili veriler sınırlıdır. Böbrek yetmezliği olan hastalarda itrakonazole maruziyet azalabilir ve kapsül formülasyonunualan kişilerde geniş bireyler arası değişiklik görülmüştür (bkz. Bölüm 5.2). Bu hasta grubunda builaç kullanılırken dikkatli olunmalıdır ve doz ayarlaması ya da klinik etkililik değerlendirmesinedayandırılarak alternatif antifungal tedaviye geçiş değerlendirilmelidir.

Pediyatrik popülasyon:

SPORANOX'un çocuklardaki güvenliliği ve etkililiği belirlenmemiştir. Şu andaki mevcut veriler, Bölüm 4.4 ve 5.2'de açıklanmıştır ancak pozoloji hakkında tavsiyede bulunulamamaktadır.SPORANOX'un pediyatrik hastalarda kullanımı, sağlanabilecek yarar, potansiyel riskin üzerindeolmadıkça önerilmemektedir (bkz. Bölüm 4.4).

Fungal enfeksiyonların profilaksisi: Nötropenik çocuklarda hiçbir etkililik verisi yoktur. Günde iki defada uygulanan 5 mg/kg'lık doz ile elde edilmiş olan sınırlı bir güvenlilik deneyimi bulunmaktadır(bkz. Bölüm 4.8).

Geriyatrik popülasyon:

SPORANOX'un yaşlı hastalarda kullanımı ile ilgili klinik veriler sınırlı olduğundan sadece sağlanabilecek yarar, potansiyel riskin üzerinde olduğu durumlarda kullanılması önerilir. Genelolarak, yaşlı bir hasta için doz seçiminin, artan karaciğer, böbrek veya kalp fonksiyon yetmezliği veberaberindeki diğer hastalıkların ve ilaç tedavilerinin sıklığı göz önünde bulundurularak yapılmasıönerilir (bkz. Bölüm 4.4).

4.3 Kontrendikasyonlar

• SPORANOX, itrakonazol ya da bileşiminde bulunan maddelerden herhangi birine karşıbilinen aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.

• SPORANOX, konjestif kalp yetmezliği (KKY) hastalığı olanlar veya KKY hikayesibulunanlar gibi ventriküler disfonksiyon bulguları olan hastalarda yaşamı tehdit eden ya dadiğer ciddi enfeksiyonların tedavisi haricinde kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.4).

• SPORANOX, gebelikte hayatı tehdit edici olmayan endikasyonlar için kullanılmamalıdır(bkz. Bölüm 4.6).

• Bir dizi CYP3A4 substratının SPORANOX ile birlikte kullanımı kontrendikedir (bkz. Bölüm

4.4 ve 4.5) Bunlar:

Analjezikler; Anestetikler

Ergot alkaloidleri (örn. dihidroergotamin,ergometrin, ergotamin,metilergometrin)



Sistemik kullanıma yönelik antibakteriyeller; Antimikobakteriyeller; Sistemik kullanıma yönelik Antimikotikler

İsavukonazol


Antihelmintikler; Antiprotozoaller

Halofantrin


Sistemik kullanıma yönelik antihistaminler

Astemizol
Mizolastin
Terfenadin

Antineoplastik İlaçlar

İrinotekan
Venetoklaks (venetoklaks başlanırken veya doz titrasyon fazında kroniklenfositik lösemisi olan hastalarda)

Antitrombotik Ajanlar

Dabigatran
Tikagrelor

Sistemik kullanıma yönelik antiviraller

Ombitasvir/Paritaprevir/Ritonavir (Dasabuvir ile birlikte veyadasabuvir olmadan)


Kardiyovasküler Sistem (Renin-Anjiyotensin Sistemine Etki Eden Ajanlar; Antihipertansifler; Beta Blokörler; Kalsiyum Kanal Blokörleri; Kardiyak Tedavi; Diüretikler)

Aliskiren
Eplerenon
Kinidin
Bepridil
Finerenon
Ranolazin
Disopiramid
İvabradin
Sildenafil (pulmoner hipertansiyon)
Dofetilid
Lerkanidipin

Dronedaron
Nisoldipin

Gastrointestinal İlaçlar, Antidiyareikler, Bağırsak Antienflamatuvar/Antienfektif Ajanlar dahil; Antiemetikler ve Bulantı Önleyiciler; Kabızlık İlaçları; Fonksiyonel Gastrointestinal Bozukluklara

yönelik ilaçlar

Sisaprid
Domperidon
Naloksegol

Lipit Düzenleyici İlaçlar

Lovastatin
Lomitapid
Simvastatin

Psiko-analeptikler; Psikoleptikler (örn. antipsikotikler, anksiyolitikler ve

lipnotikler)

Lurasidon
Pimozid
Sertindol
Midazolam (oral)
Ketiapin
Triazolam

Ürolojikler

Avanafil
Darifenasin
Solifenasin (şiddetli böbrek yetmezliği veyaorta dereceli ila şiddetlikaraciğer yetmezliği olanhastalarda)
Dapoksetin
Fesoterodin (orta dereceli ve şiddetli böbrek veya karaciğer yetmezliği olanhastalarda).
Vardenafil (75 yaş üzeri hastalarda).

Muhtelif İlaçlar ve Diğer Madde

er

Kolşisin (böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda).
Eliglustat (kuvvetli veya orta kuvvetli bir CYP2D6 inhibitörü alan, CYP2D6zayıf metabolizörleri (ZM), CYP2D6orta kuvvetli metabolizörleri (OM) veyakapsamlı metabolizörleri (KM) olanhastalarda).

• Metadon ve felodipin ile itrakonazol etkileştiği için itrakonazolün bu ilaçlardan herhangi birisi ile kullanımı kontrendikedir. (bkz. Bölüm 4.5 ).

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Gastrointestinal motilite bozukluğu olan hastalarda kullanım:

Şiddetli mantar enfeksiyonu olan hastaları tedavi ederken veya anormal gastrointestinal motiliteye sahip hastalara mantar profilaksisi olarak uygularken, hastalar dikkatle izlenmeli ve uygun olduğudurumlarda, mümkünse terapötik ilaç düzey izlemi düşünülmelidir.

Çapraz aşırı duyarlılık:

İtrakonazol ve diğer azol antifungaller arasında çapraz aşırı duyarlılık olduğuna ilişkin bilgi bulunmamaktadır. Başka bir azole karşı aşırı duyarlılığı olan hastalara, SPORANOX reçete edilirkendikkatli olunmalıdır.

Kardiyak etkiler:

SPORANOX IV ile sağlıklı gönüllülerde yapılan bir çalışmada, sol ventriküler ejeksiyon

5

fraksiyonunda geçici asemptomatik bir düşüş gözlemlenmiştir.

İtrakonazolün negatif inotrop etkisi görülmüş ve SPORANOX'a bağlı konjestif kalp yetmezliği vakaları bildirilmiştir. Günde toplam 400 mg'dan yüksek dozla tedavi edilen hastalarda, daha düşüktoplam dozlarla tedavi görenlere göre daha fazla oranda kalp yetmezliği spontan bildirimi yapılmışolması, itrakonazolün günlük toplam dozunun artışıyla kalp yetmezliği riskinin artabileceğine işareteder.

İlacın kullanımıyla elde edilecek yarar, olası riskten açıkça fazla olmadıkça SPORANOX konjestif kalp yetmezliği veya hikayesi olan hastalarda kullanılmamalıdır. Hastanın yarar/risk değerlendirmesiyapılırken; endikasyonun ciddiyeti, tedavinin dozu ve süresi ve konjestif kalp yetmezliği açısındanbireysel risk faktörleri göz önüne alınmalıdır. Bu tür hastalar konjestif kalp yetmezliği bulgu vebelirtileri hakkında bilgilendirilmeli, dikkatli tedavi edilmeli ve tedavi süresince bu hastalarınkonjestif kalp yetmezliği bulgu ve belirtileri açısından izlenmelidir. Tedavi süresince bu tür bulgu vebelirtilerin görülmesi halinde, SPORANOX kullanımı kesilmelidir.

İtrakonazol ile kalsiyum kanal blokörleri birlikte kullanılırken dikkat edilmelidir (bkz. Bölüm 4.5). Hepatik etkiler:

SPORANOX kullanımı sonucunda çok seyrek olarak bazı ölümcül akut karaciğer yetmezliği vakaları dahil ciddi hepatotoksisite vakaları görülmüştür. Bu vakalardan bazıları daha önceden karaciğerhastalığı bulunmayan hastalarda görülmüştür. Bu vakaların bazıları tedavinin birinci ayında, bunlarında bir kısmı birinci haftada gözlenmiştir. SPORANOX tedavisi alan hastalarda, karaciğerfonksiyonları izlenmelidir. Hastalar, anoreksi, bulantı, kusma, halsizlik, karın ağrısı veya idrarrenginde koyulaşma gibi hepatiti düşündürebilecek bulgu ve belirtilerin olması durumundahekimlerine durumu vakit kaybetmeden bildirmeleri konusunda uyarılmalıdır. Bu hastalarda tedavidurdurulmalı ve karaciğer fonksiyon testleri uygulanmalıdır. Ciddi hepatotoksisite vakalarının çoğudaha önceden mevcut karaciğer hastalığı olan, sistemik endikasyonlar için tedavi alan, belirgin başkatıbbi durumları olan ve/veya başka hepatotoksik ilaçlar alan hastalarda görülmüştür.

Pediyatrik popülasyon:

SPORANOX'un pediyatrik hastalarda kullanımı ile ilgili klinik veriler sınırlı olduğundan, sağlanabilecek potansiyel yarar, potansiyel riskin üzerinde olmadıkça kullanılması önerilmez.

Yaşlılarda kullanım:

SPORANOX'un yaşlılarda kullanımı ile ilgili klinik veriler sınırlı olduğundan, bu hastalarda sadece sağlanabilecek yarar, potansiyel riskin üzerinde olduğu durumlarda kullanılması önerilir. Genelolarak, yaşlı bir hastada düşük karaciğer, böbrek ya da kardiyak fonksiyon ve beraberinde bir hastalıkya da diğer ilaç tedavisinin görülme sıklığının daha fazla olduğu yansıtılacak şekilde doz ayarlamasıyapılmalıdır.

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda oral itrakonazolün kullanımı ile ilgili veriler sınırlıdır. İtrakonazolün bu hasta popülasyonunda kullanımında dikkatli olunmalıdır. Karaciğer fonksiyonbozukluğu olan hastalar itrakonazol kullanırken dikkatle takip edilmelidir. CYP3A4 ile metabolizeolan diğer bir ilaç ile tedaviye başlamaya karar verirken, sirozlu hastalarda itrakonazol kapsül ileyürütülen tek oral doz klinik çalışmasında görülen uzamış itrakonazol yarılanma ömrünün dikkatealınması önerilmektedir.

Yüksek ya da anormal karaciğer enzimleri ya da aktif karaciğer hastalığı olan ya da daha önce başka ilaçlarla karaciğer zehirlenmesi yaşamış hastalarda SPORANOX ile tedaviden, yararın riskten fazlaolduğu ciddi ya da hayatı tehdit eden bir durum olmadıkça, şiddetle kaçınılır. Önceden mevcut olankaraciğer fonksiyon anormalitesi olan ya da daha önce diğer ilaçlar ile karaciğer zehirlenmesigeçirmiş hastalarda karaciğer fonksiyonlarının izlenmesi önerilir (bkz. Bölüm 5. 2).

Böbrek yetmezliği:

Böbrek yetmezliği bulunan hastalarda oral itrakonazolün kullanımı ile ilgili veriler sınırlıdır. Böbrek yetmezliği olan bazı hastalarda itrakonazol maruziyeti daha düşük olabilir ve kapsül formülasyonualan bu kişilerde geniş bir bireyler arası farklılık gözlenmiştir (bkz. Bölüm 5.2). Bu hastapopülasyonunda ilaç kullanırken dikkatli olunmalıdır ve dozun ayarlanması ya da klinik etkililikdeğerlendirilerek alternatif bir antifungal tedaviye geçiş düşünülebilir.

Nötropenik hastalarda profilaksi:

Diyare, klinik çalışmalarda en sık görülen advers olaydı. Gastrointestinal sistemdeki bu rahatsızlık absorpsiyonda bozulmaya neden olabilir ve potansiyel olarak mikrobiyolojik flora mantarkolonizasyonu lehine değişebilir. Böyle bir durumda, SPORANOX'u durdurma kararı düşünülebilir.

Ağır nötropenisi olan hastaların tedavisi:

SPORANOX şiddetli nötropenisi olan oral ve/veya özofajiyal kandidozun tedavisindeki kullanımı incelenmemiştir. Farmakokinetik özellikleri nedeniyle (bkz. Bölüm 5.2) SPORANOX oral çözelti,ani sistemik kandidoz riski altındaki hastaların tedavisinin başlangıcında önerilmez.

İşitme kaybı:

İtrakonazol tedavisi alan hastalarda geçici ya da kalıcı işitme kaybı bildirilmiştir. Bu raporların birçoğunda birlikte kullanımın kontrendike olduğu kinidin de kullanılmıştır (bkz. Bölüm 4.3 ve 4.5).İşitme kaybı tedavi kesildiğinde genellikle düzelir, ancak bazı hastalarda devam edebilir.

Kistik fibroz:

Kistik fibroz hastalarında, plazma itrakonazol seviyelerinde subterapötik konsantrasyonlara yol açan, değişkenlik gözlemlenmiştir. Subterapötik konsantrasyon riski, 16 yaşından küçük kişilerdedaha yüksek olabilir. Eğer hasta SPORANOX oral çözeltiye yanıt vermiyorsa, alternatif tedaviyegeçilmesi düşünülmelidir.

Nöropati:

SPORANOX tedavisine atfedilebilecek bir nöropati görüldüğü takdirde, itrakonazol tedavisi sonlandırılmalıdır.

Çapraz direnç:

Sistemik kandidozda, eğer

Candida

türlerinin flukonazole dirençli suşlarından kuşkulanılırsa, bu suşların itrakonazole duyarlı oldukları varsayılamaz; dolayısıyla itrakonazol tedavisine başlamadanönce bu suşların duyarlılıkları test edilmelidir.

Etkileşim potansiyeli:

İtrakonazol ile bazı belirli ilaçların beraber kullanılması, itrakonazolün ve/veya beraberinde kullanılan ilacın etkililiğinde ya da güvenliliğinde değişikliklere neden olabilir. Örneğin, CYP3A4indükleyici ajanlarla itrakonazol kullanımı, düşük terapötik plazma konsantrasyonuna ve böylelikletedavinin başarısız olmasına yol açabilir. Buna ek olarak, itrakonazolün bazı CYP3A4 substratları ilebirlikte kullanılması bu ilaçların plazma konsantrasyonlarında artışa ve ciddi ve/veya potansiyelolarak hayatı tehdit eden, QT uzaması ve torsade de pointes, potansiyel fatal aritmi dahil ventrikülertaşiaritmiler gibi advers olaylara yol açabilir. Bu ilacın yüksek plazma konsantrasyonlarında meydanagelebilecek ciddi ya da hayatı tehdit eden advers olaylar hakkında daha fazla bilgi için hekim, birliktekullanılan ilacın kısa ürün bilgilerine başvurmalıdır. İtrakonazol ile kombine kullanımı kontrendikeolan, önerilmeyen ya da dikkatli kullanılması önerilen ilaçlar hakkında öneriler için lütfen Bölüm 4.3ve 4.5'e bakınız.

Birbiri yerine kullanım:

ITRASPOR Kapsül ya da SPORANOX'un birbirleri yerine kullanılması önerilmez. Bunun nedeni aynı dozlarda verildiğinde oral çözelti ile maruziyetin kapsül ile maruziyete göre daha fazlaolmasıdır.

İlacın içeriğinde bulunan bazı maddeler hakkında önemli uyarı

SPORANOX Oral Çözelti sorbitol içerir. Bu nedenle, nadir kalıtımsal fruktoz intolerans problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

SPORANOX her 40 mL dozunda 198 mg/mL'ye eşdeğer 7920 mg sorbitol içerir. Sorbitol (veya fruktoz) içeren birlikte uygulanan ürünlerin ve diyetle sorbitol (veya fruktoz) alımının aditif etkisidikkate alınmalıdır. Oral kullanım için tıbbi ürünlerdeki sorbitol içeriği, birlikte olarak uygulanandiğer oral kullanım tıbbi ürünlerin biyoyararlanımını etkileyebilir. Kalıtsal fruktoz intoleransı olanhastalar bu ilacı kullanmamalıdır. Sorbitol, gastrointestinal rahatsızlığa ve hafif laksatif etkisine nedenolabilir.

Bu tıbbi ürün her “doz”unda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani aslında “sodyum içermez”.

SPORANOX her 40 mL dozunda 0,005 mg/mL'ye eşdeğer 0,2 mg alkol (etanol) içerir. Bu ilacın 40 mL'sindeki miktar, 1 mL bira veya 1 mL şarabın daha azına eşdeğerdir. Bu ilaçtaki az miktardakialkolün fark edilebilir bir etkisi olmayacaktır.

SPORANOX her 40 mL dozunda 400 mg/mL'ye eşdeğer 16.000 mg siklodekstrin içerir. Siklodekstrinler ishal gibi sindirim sorunlarına neden olabilir. Siklodekstrinin 2 yaşından küçükçocuklarda etkilerine ilişkin yeterli bilgi yoktur. Bu nedenle hasta için, SPORANOX ile risk/faydakonusunda vaka bazında bir değerlendirme yapılmalıdır (bkz. Bölüm 4.2).

SPORANOX, propilen glikol içerir.

SPORANOX, alkol benzeri semptomlara yol açabilir.

SPORANOX her 40 mL dozunda 104 mg/mL'ye eşdeğer 4,2 g propilen glikol içerir ve anneye olası yararın fetüse olası zararından daha ağır bastığı, yaşamı tehdit eden durumlar dışında hamileliksırasında kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.3). SPORANOX emzirme döneminde kullanılmamalıdır(bkz. Bölüm 4.6). Etanol gibi herhangi bir alkol dehidrojenaz substratı ile birlikte uygulama, 5yaşından küçük çocuklarda advers etkilere neden olabilir. Böbrek yetmezliği (akut tübüler nekroz),akut böbrek yetmezliği ve karaciğer fonksiyon bozukluğu gibi propilen glikole atfedilen adversolaylar rapor edildiğinden, karaciğer veya böbrek yetmezliği olan hastalarda izlem gereklidir.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

İtrakonazol başlıca CYP3A4 ile metabolize edilir. Bu metabolik yolağı paylaşan veya CYP3A4 aktivitesini değiştiren diğer maddeler itrakonazolün farmakokinetiğini etkileyebilir. İtrakonazol güçlübir CYP3A4 inhibitörü ve P-glikoprotein inhibitörü ve Meme Kanseri Direnç Proteini (BCRP)inhibitörüdür.

İtrakonazol, bu metabolik veya bu protein taşıyıcı yolaklarını paylaşan diğer maddelerin farmakokinetiğini değiştirebilir.

İtrakonazol plazma konsantrasyonunu etkileyebilen ilaçlara örnekler, aşağıdaki Tablo 1'de ilaç sınıfına göre sunulmaktadır. Plazma konsantrasyonları itrakonazolden etkilenebilen ilaçlaraörnekler, aşağıdaki Tablo 2'de sunulmaktadır. Etkileşim sayısı nedeniyle, etkileşen ilaçlarıngüvenliliği veya etkililiğindeki potansiyel değişiklikler dahil edilmemiştir. Daha fazla bilgi içinetkileşen ilacın kısa ürün bilgisine bakınız.

Bu tablolarda açıklanan etkileşimler, etkileşen ilacın konsantrasyon artışının boyutuna ve güvenlilik profiline göre itrakonazol ile kontrendike, önerilmez veya dikkatle kullanılmalıdırşeklinde sınıflara ayrılmıştır (daha fazla bilgi için ayrıca bkz. Bölüm 4.3 ve 4.4). Listeli ilaçlarınetkileşim potansiyeli itrakonazol ile yürütülen insan farmakokinetik çalışmaları ve/veya diğergüçlü CYP3A4 inhibitörleri (örn., ketokonazol) ile yürütülen insan farmakokinetik çalışmalarıve/veya

in vitro

veriler temelinde değerlendirilmiştir:

• 'Kontrendike': İlaç hiçbir koşul altında itrakonazol ile birlikte ve itrakonazol ile tedavininbırakılmasından iki hafta sonrasına kadar birlikte uygulanmaz.

• 'Önerilmez': Faydalar potansiyel olarak artmış yan etkiler riskine ağır basmadığı süreceitrakonazol ile tedavi sırasında ve tedavinin bırakılmasından iki hafta sonrasına kadar ilacınkullanılması önerilmez. Birlikte uygulamadan kaçınılamazsa, etkileşen ilacın artmış veyauzamış etkileri veya yan etkilerine ilişkin belirti veya semptomlar için klinik takip önerilir ve

doz gerekli görülürse azaltılmalı veya kesilmelidir. Uygun olduğunda, birlikte uygulanan ilacın plazma konsantrasyonlarının ölçülmesi önerilir.

• 'Dikkatle kullanılmalıdır': İlaç, itrakonazol ile birlikte uygulandığında dikkatli takip önerilir. Birlikte uygulama sonrasında hastaların etkileşen ilacın artmış veya uzamış etkileri veya yanetkilerine ilişkin belirti veya semptomlar için yakından takip edilmesi önerilir ve doz gerekligörülürse azaltılmalı veya kesilmelidir. Uygun olduğunda, birlikte uygulanan ilacın plazmakonsantrasyonlarının ölçülmesi önerilir.

Bu tablolarda listelenen etkileşimler, itrakonazolün önerilen dozlarıyla gerçekleştirilmiş çalışmalarda karakterize edilmiştir. Ancak etkileşim boyutu, uygulanan itrakonazol dozuna bağlıolabilir. Daha yüksek bir dozda veya daha kısa bir dozlama aralığında daha kuvvetli bir etkileşimmeydana gelebilir. Diğer dozlama senaryolarıyla veya farklı ilaçlarla bulgulara varılırken dikkatliolunmalıdır.

Tedavi durdurulduktan sonra, itrakonazolün plazma konsantrasyonları, tedavinin dozuna ve süresine bağlı olarak 7-14 gün içinde neredeyse saptanamaz düzeylere iner. Hepatik sirozu olanhastalarda veya CYP3A4 inhibitörlerini kullanan gönüllülerde, plazma konsantrasyonlarındakiazalma daha kademeli olabilir. Bu durum özellikle metabolizması itrakonazolden etkilenenilaçlarla tedavi başlatılırken önem kazanmaktadır (bkz. Bölüm 5.2).

Tablo 1: İtrakonazol plazma konsantrasyonunu etkileyebilen ilaçların, ilaç sınıfına göre örnekleri

Sınıf içindeki tıbbi ürünler (aksi belirtilmedikçe oralyolla tek doz)
İtrakonazol seviyeleri üzerinde beklenen/potansiyel etki(t = artış; 0 = değişiklik yok; | =azalma)
Klinik yorum (ek bilgiler içi yukarıve ayrıca Bölüm 4.3ve 4.4'e bakınız)
Sistemik lullanıma yönelik antibakteriyeller; Antimikobakteriyeller

İzoniazid

Doğrudan araştırılmamış olsa da izoniazidin, itrakonazolkonsantrasyonlarını azaltmasımuhtemeldir.
Önerilmez
Rifampisin oral yolla günde bir kez 600 mg
İtrakonazol EAA |
Önerilmez
Rifabutin oral yolla günde bir kez 300 mg
İtrakonazol Cmaks i %71, EAA | %74
Önerilmez
Siprofloksasin oral yolla günde iki kez 500 mg
İtrakonazol Cmaks i %53, EAA | %82

Dikkatle

kullanılmalıdır

Eritromisin 1 g
İtrakonazol Cmaks i %44, EAA i %36

Dikkatle

kullanılmalıdır

Sınıf içindeki tıbbi ürünler (aksi belirtilmedikçe oralyolla tek doz)
İtrakonazol seviyeleri üzerinde beklenen/potansiyel etki(t = artış; 0 = değişiklik yok; | =azalma)
Klinik yorum (ek bilgiler içi yukarıve ayrıca Bölüm 4.3ve 4.4'e bakınız)
Klaritromisin oral yolla günde iki kez 500 mg
İtrakonazol Cmaks i %90, EAA | %92

Dikkatle

kullanılmalıdır

Antiepileptikler
Karbamazepin, Fenobarbital
Doğrudan araştırılmamış olsa da bu ilaçların, itrakonazolkonsantrasyonlarını azaltmasımuhtemeldir.
Önerilmez
Fenitoin oral yolla günde bir kez 300 mg
İtrakonazol Cmaks i %83, EAA

[

%93 Hidroksiitrakonazol Cmaks i %84,EAA i %95
Önerilmez
Antineoplastik Ajanlar
İdelalisib
Doğrudan araştırılmamış olsa da idelalisibin, itrakonazolkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.

Dikkatle

kullanılmalıdır

Sistemik kullanıma yönelik antiviraller

Ombitasvir/Paritaprevir/Ritona vir (Dasabuvir ile birlikte veyadasabuvir olmadan)

Doğrudan araştırılmamış olsa da bu ilaçların, itrakonazolkonsantrasyonlarını artırması beklenir.
Kontrendike

Efavirenz 600 mg

İtrakonazol Cmaks i %37, EAA i %39; Hidroksiitrakonazol Cmaks i %35,EAA i %37
Önerilmez

Nevirapin oral yolla günde bir kez 200 mg

İtrakonazol Cmaks i %38, EAA i %62
Önerilmez

Kobisistat,
Darunavir (güçlendirilmiş), Elvitegravir (ritonavir ilegüçlendirilmiş),Fosamprenavir (ritonavir ilegüçlendirilmiş),

Ritonavir,
Sakinavir (ritonavir ile güçlendirilmiş)

Doğrudan araştırılmamış olsa da bu ilaçların, itrakonazolkonsantrasyonlarını artırması beklenir.

Dikkatle

kullanılmalıdır

İndinavir oral yolla günde üç kez 800 mg
İtrakonazol konsantrasyonu i

Dikkatle

kullanılmalıdır

Kalsiyum Kanal Blokörleri
Diltiazem
Doğrudan araştırılmamış olsa da diltiazemin, itrakonazolkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.

Dikkatle

kullanılmalıdır

Asit salınımı ile ilişkili hastalıklara yönelik ilaçlar
Antasitler (alüminyum, kalsiyum, magnezyum veyasodyum bikarbonat),
H2 reseptör antagonistleri (örn.
İtrakonazol Cmaks i, EAA i

Dikkatle

kullanılmalıdır

Sınıf içindeki tıbbi ürünler (aksi belirtilmedikçe oralyolla tek doz)
İtrakonazol seviyeleri üzerinde beklenen/potansiyel etki(t = artış; 0 = değişiklik yok; | =azalma)
Klinik yorum (ek bilgiler içi yukarıve ayrıca Bölüm 4.3ve 4.4'e bakınız)
simetidin, ranitidin),
Proton pompası inhibitörleri (örn. lansoprazol, omeprazol,rabeprazol)


Solunum sistemi: diğer solunum sistemi ürünleri

Lumakaftor/İvakaftor oral yolla günde iki kez200/250 mg

İtrakonazol konsantrasyonu

[


Önerilmez
Muhtelif

Sarı Kantaron

(Hypericum perforatum)


Doğrudan araştırılmamış olsa da sarı kantaronun, itrakonazolkonsantrasyonlarını azaltmasımuhtemeldir.
Önerilmez
Tablo 2: Plazma konsantrasyonu, itrakonazolden etkilenebilen ilaçların, ilaç sınıfına göre örnekleri
Sınıf içindeki tıbbi ürünler (aksi belirtilmedikçe oral yollatek doz)

İlaç seviyeleri üzerinde beklenen/potansiyel etki

(t = artış; 0 = değişiklik yok;

1

= azalma)

Klinik yorum

(ek bilgiler içi yukarı ve ayrıca Bölüm 4.3 ve 4.4'ebakınız)

Analjezikler; Anestetikler
Ergot alkaloidleri (örn. dihidroergotamin, ergometrin,ergotamin, metilergometrin)

Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, bu ilaçlarınkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.

Kontrendike
Eletriptan, Fentanil

Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, bu ilaçlarınkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.

Önerilmez
Alfentanil,
Buprenorfin (IV ve dil altı), Kannabinoidler, Metadon,Sufentanil

Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, bu ilaçlarınkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.

Dikkatle kullanılmalıdır
Oksikodon oral yolla 10 mg,

Oksikodon oral yolla: Cmaks t %45, EAA t 2,4 katı

Dikkatle kullanılmalıdır
Oksikodon IV 0,1 mg/kg
Oksikodon IV: EAA t %51
Dikkatle kullanılmalıdır

Sistemik kullanıma yönelik antibakteriyeller; Antimikobakteriyeller; Sistemik kullanıma yönelik antimikotikler

Sınıf içindeki tıbbi ürünler (aksi belirtilmedikçe oral yollatek doz)

İlaç seviyeleri üzerinde beklenen/potansiyel etki

(t = artış; 0 = değişiklik yok;

1

= azalma)

Klinik yorum

(ek bilgiler içi yukarı ve ayrıca Bölüm 4.3 ve 4.4'ebakınız)

İsavukonazol
Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, isavukonazolkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.
Kontrendike
Bedakilin

Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, bedakilinkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.

Önerilmez
Rifabutin oral yolla günde bir kez 300 mg
Rifabutin konsantrasyonu t (boyutu bilinmemektedir)
Önerilmez
Klaritromisin oral yolla günde iki kez 500 mg

Klaritromisin konsantrasyonu

t

Dikkatle kullanılmalıdır
Delamanid

Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, delamanidkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.

Dikkatle kullanılmalıdır

Antiepileptikler

Karbamazepin
Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün,karbamazepin
konsantrasyonlarını artırması muhtemeldir.
Önerilmez

Antienflamatuvar ve Antiromatizmal Ürünler

Meloksikam 15 mg
Meloksikam Cmaks i %64, EAA i %37
Dikkatle kullanılmalıdır

Antihelmintikler; Antiprotozoaller

Halofantrin

Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, halofantrinkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.

Kontrendike

Artemeter-lumefantrin,

Prazikantel

Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, bu ilaçlarınkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.

Dikkatle kullanılmalıdır
Kinin 300 mg
Kinin Cmaks 0, EAA t %96
Dikkatle kullanılmalıdır

Sistemik kullanıma yönelik antihistaminler

Astemizol, Mizolastin, Terfenadin

Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, bu ilaçlarınkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.

Kontrendike
Ebastin 20 mg
Ebastin Cmaks t % 2,5 katı, EAA t 6,2 katıKarebastin Cmaks, EAA t 3,1
Önerilmez

Sınıf içindeki tıbbi ürünler (aksi belirtilmedikçe oral yollatek doz)

İlaç seviyeleri üzerinde beklenen/potansiyel etki

(t = artış; 0 = değişiklik yok;

1

= azalma)

Klinik yorum

(ek bilgiler içi yukarı ve ayrıca Bölüm 4.3 ve 4.4'ebakınız)


katı

Bilastin, Rupatadin

Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, bu ilaçlarınkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.

Dikkatle kullanılmalıdır

Antineoplastik ajanlar

İrinotekan
Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, irinotekan veaktif metabolitininkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.
Kontrendike
Venetoklaks

Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, venetoklakskonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.

Venetoklaks başlanırken veya doz titrasyon fazındakronik lenfositik lösemisiolan hastalardakontrendikedir. Aksitakdirde, riskler faydalaraağır basmadığı süreceönerilmez. Venetoklaksprospektüsüne bakınız.
Aksitinib, Bosutinib, Kabazitaksel, Kabozantinib,Seritinib, Krizotinib,Dabrafenib, Dasatinib,Dosetaksel, Everolimus,Glasdegib, İbrutinib, Lapatinib,Nilotinib, Pazopanib,Regorafenib, Sunitinib,Temsirolimus, Trabektedin,Trastuzumab emtansin,
Vinka alkaloidleri (örn. vinflunin, vinorelbin)
Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, kabazitakselve regorafenib dışında builaçların konsantrasyonlarınıartırması muhtemeldir.Kabazitaksel maruziyetindeistatistiksel olarak anlamlıdeğişiklik olmasa dasonuçlarda yüksek birdeğişkenlik gözlemlenmiştir.Regorafenib EAA değerininazalması beklenir (aktif bölümtahminine göre)
Önerilmez
Kobimetinib 10 mg
Kobimetinib Cmaks t 3,2 kat, EAA t 6,7 kat
Önerilmez
Entrektinib
Entrektinib Cmaks t %73, EAA t 6,0 kat
Önerilmez
Olaparib 100 mg
Olaparib Cmaks t %40, EAA t 2,7 kat
Önerilmez
Talazoparib
Talazoparib Cmaks t %40, EAA t %56
Önerilmez

Sınıf içindeki tıbbi ürünler (aksi belirtilmedikçe oral yollatek doz)

İlaç seviyeleri üzerinde beklenen/potansiyel etki

(t = artış; 0 = değişiklik yok;

1

= azalma)

Klinik yorum

(ek bilgiler içi yukarı ve ayrıca Bölüm 4.3 ve 4.4'ebakınız)

Alitretinoin (oral), Bortezomib,Brentuksimab vedotin,Erlotinib, İdelalisib,İmatinib, Nintedanib,Panobinostat, Ponatinib,Ruksolitinib, Sonidegib,Tretinoin (oral)

Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, bu ilaçlarınkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.

Dikkatle kullanılmalıdır
Busulfan 1 mg/kg Q6h
Busulfan Cmakst, EAAt
Dikkatle kullanılmalıdır
Gefitinib 250 mg
Gefitinib 250 mg Cmaks t, EAA t %78
Dikkatle kullanılmalıdır
Pemigatinib
Pemigatinib Cmaks t %17, EAA t %91
Dikkatle kullanılmalıdır

Antitrombotik ajanlar

Dabigatran, Tikagrelor

Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, bu ilaçlarınkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.

Kontrendike
Apiksaban, Edoksaban,
Rivaroksaban,
Vorapaksar

Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, bu ilaçlarınkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.

Önerilmez

Silostazol,

Kumarinler (örn. varfarin)

Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, bu ilaçlarınkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.

Dikkatle kullanılmalıdır

Sistemik kullanıma yönelik antiviraller

Ombitasvir/Paritaprevir/Ritonavir (Dasabuvir ile birlikte veyaolmadan)
İtrakonazol, paritaprevir konsantrasyonlarını artırabilir.
Kontrendike
Elbasvir/Grazoprevir, Tenofovir alafenamid fumarat(TAF),
Tenofovir disoproksil fumarat (TDF)

Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, bu ilaçlarınkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.

Önerilmez
Kobisistat,
Elvitegravir (ritonavir ile güçlendirilmiş),Glesaprevir/Pibrentasvir,Maravirok, Ritonavir,Sakinavir

Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, bu ilaçlarınkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.

Dikkatle kullanılmalıdır
İndinavir oral yolla günde üç kez 800 mg
İndinavir Cmaks 0, EAA t
Dikkatle kullanılmalıdır

Sınıf içindeki tıbbi ürünler (aksi belirtilmedikçe oral yollatek doz)

İlaç seviyeleri üzerinde beklenen/potansiyel etki

(t = artış; 0 = değişiklik yok;

1

= azalma)

Klinik yorum

(ek bilgiler içi yukarı ve ayrıca Bölüm 4.3 ve 4.4'ebakınız)

Kardiyovasküler Sistem (Renin-Anjiyotensin Sistemine Etki Eden Ajanlar; Antihipertansifler; Beta Blokörler; Kalsiyum Kanal Blokörleri; Kardiyak Tedavi;Diüretikler)

Bepridil, Disopiramid,
Dofetilid, Dronedaron, Eplerenon, Finerenon, İvabradin,Lerkanidipin, Nisoldipin,Ranolazin,
Sildenafil (pulmoner hipertansiyon)

Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, bu ilaçlarınkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.

Kontrendike
Aliskiren 150 mg
Aliskiren Cmaks t 5,8 kat, EAA t 6,5 kat
Kontrendike
Kinidin 100 mg

Kinidin Cmaks t %59, EAA t 2,4 kat

Kontrendike
Felodipin 5 mg
Felodipin Cmaks t 7,8 kat, EAA t 6,3 kat
Önerilmez
Riosiguat
Tadalafil (pulmoner hipertansiyon)

Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, bu ilaçlarınkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.

Önerilmez
Bosentan, Diltiazem, Guanfasin,
Diğer Dihidropiridinler (örn. amlodipin, isradipin, nifedipin,nimodipin),
Verapamil

Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, bu ilaçlarınkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.

Dikkatle kullanılmalıdır
Digoksin 0,5 mg

Digoksin Cmaks t %34, EAA t %68

Dikkatle kullanılmalıdır
Nadolol 30 mg

Nadolol Cmaks t 4,7 kat, EAA t 2,2 kat

Dikkatle kullanılmalıdır

Sistemik kullanıma yönelik kortikosteroidler; Obstrüktif Akciğer Hastalıklarına yönelik İlaçlar

Siklesonid, Salmeterol
Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, salmeterolünve sisklesonidin aktifmetabolitinin

konsantrasyonlarını artırması muhtemeldir.

Önerilmez
Budesonid INH 1 mg SD
Budesonid INH Cmaks t %65, EAA t 4,2 kat; Budesonid(diğer formülasyonlar)konsantrasyonu t
Dikkatle kullanılmalıdır
Deksametazon IV 5 mg Deksametazon oral yolla 4,5 mg

Deksametazon IV: Cmaks 0, EAA t 3,3 kat

Dikkatle kullanılmalıdır

Sınıf içindeki tıbbi ürünler (aksi belirtilmedikçe oral yollatek doz)

İlaç seviyeleri üzerinde beklenen/potansiyel etki

(t = artış; 0 = değişiklik yok;

1

= azalma)

Klinik yorum

(ek bilgiler içi yukarı ve ayrıca Bölüm 4.3 ve 4.4'ebakınız)


Deksametazon PO: Cmaks t %69, EAA t 3,7 kat

Flutikazon INH günde iki kez 1 mg
Flutikazon INH konsantrasyonu t
Dikkatle kullanılmalıdır
Metilprednizolon 16 mg
Metilprednizolon PO Cmaks t %92, EAA t 3,9 katMetilprednizolon IV EAA t2,6 kat
Dikkatle kullanılmalıdır
Nazal flutikazon
Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, nazal olarakuygulanan flutikazonunkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.
Dikkatle kullanılmalıdır

Diyabette Kullanılan İlaçlar

Repaglinid 0,25 mg
Repaglinid Cmaks t %47, EAA t %41
Dikkatle kullanılmalıdır
Saksagliptin

Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, saksagliptinkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.

Dikkatle kullanılmalıdır

Gastrointestinal İlaçlar, Antidiyareikler, Bağırsak Antienflamatuvar/Antienfektif Ajanlar dahil; Antiemetikler ve Bulantı Önleyiciler; Kabızlık İlaçları; Fonksiyonel GastrointestinalBozukluklara yönelik ilaçlar

Sisaprid, Naloksegol

Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, bu ilaçlarınkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.

Kontrendike
Domperidon 20 mg
Domperidon Cmaks t 2,7 kat, EAA t 3,2 kat
Kontrendike

Aprepitant, Loperamid, Netupitant

Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, bu ilaçlarınkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.

Dikkatle kullanılmalıdır

İmmünosupresanlar

Sirolimus (rapamisin)
Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, sirolimuskonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.
Önerilmez
Siklosporin, Takrolimus

Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, bu ilaçlarınkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.

Dikkatle kullanılmalıdır

Takrolimus IV günde bir kez 0,03 mg/kg

Takrolimus IV konsantrasyonu

J_

Dikkatle kullanılmalıdır

Sınıf içindeki tıbbi ürünler (aksi belirtilmedikçe oral yollatek doz)

İlaç seviyeleri üzerinde beklenen/potansiyel etki

(t = artış; 0 = değişiklik yok;

1

= azalma)

Klinik yorum

(ek bilgiler içi yukarı ve ayrıca Bölüm 4.3 ve 4.4'ebakınız)

Lipit Düzenleyici İlaçlar

Lomitapid
Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, lomitapidkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.
Kontrendike
Lovastatin 40 mg,
Lovastatin Cmaks t 14,5->20 kat, EAA t >14,8 - >20 katLovastatin asit Cmaks t 11,5-13kat, EAA t 15,4-20 kat
Kontrendike
Simvastatin 40 mg
Simvastatin asit Cmaks t 17 kat, EAA t 19 kat
Kontrendike
Atorvastatin
Atorvastatin asit: Cmaks 0 ila t2,5 kat, EAA t %40 ila 3 kat
Önerilmez

Psiko-analeptikler; Psikoleptikler (örn. antipsikotikler, anksiyolitikler ve hipnotikler)

Lurasidon, Pimozid, Ketiapin, Sertindol

Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, bu ilaçlarınkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.

Kontrendike
Midazolam (oral) 7,5 mg

Midazolam (oral) Cmaks t 2,5 ila 3,4 kat, EAA t 6,6 ila 10,8kat

Kontrendike
Triazolam 0,25 mg
Triazolam Cmaks t, EAA t
Kontrendike
Alprazolam 0,8 mg
Aprazolam Cmaks, EAA t 2,8 kat
Dikkatle kullanılmalıdır
Aripiprazol 3 mg
Aripiprazol Cmaks t %19, EAA t %48
Dikkatle kullanılmalıdır
Brotizolam 0,5 mg
Brotizolam Cmaks 0, EAA t 2,6 kat
Dikkatle kullanılmalıdır
Buspiron 10 mg
Buspiron Cmaks t 13,4 kat, EAA t 19,2 kat
Dikkatle kullanılmalıdır
Midazolam (iv) 7,5 mg
Midazolam (iv) 7,5 mg: konsantrasyon t;
Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, oromukozaluygulama sonrasındamidazolam
konsantrasyonlarını artırması muhtemeldir.
Dikkatle kullanılmalıdır
Risperidon 2-8 mg/gün
Risperidon ve aktif metabolit konsantrasyonu t
Dikkatle kullanılmalıdır
Zopiklon 7,5 mg
Zopiklon Cmaks t %30, EAA t %70
Dikkatle kullanılmalıdır

Sınıf içindeki tıbbi ürünler (aksi belirtilmedikçe oral yollatek doz)

İlaç seviyeleri üzerinde beklenen/potansiyel etki

(t = artış; 0 = değişiklik yok;

1

= azalma)

Klinik yorum

(ek bilgiler içi yukarı ve ayrıca Bölüm 4.3 ve 4.4'ebakınız)

Kariprazin, Galantamin, Haloperidol, Reboksetin,Venlafaksin

Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, bu ilaçlarınkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.

Dikkatle kullanılmalıdır

Solunum Sistemi: Diğer Solunum Sistemi Ürünleri

Lumakaftor/İvakaftor oral yolla günde iki kez 200/250 mg
İvakaftor Cmaks t 3,6 kat, EAA t 4,3 kat
Lumakaftor Cmaks 0, EAA
R
Önerilmez
İvakaftor
Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, ivakaftorkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.
Dikkatle kullanılmalıdır

Cinsiyet Hormonları ve Üreme Sistemik Düzenleyicileri; Diğer Jinekolojik İlaçlar

Kabergolin, Dienogest, Ulipristal

Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, bu ilaçlarınkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.

Dikkatle kullanılmalıdır

Ürolojik İlaçlar

Avanafil, Dapoksetin, Darifenasin

Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, bu ilaçlarınkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.

Kontrendike
Fesoterodin
Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, 5-hidroksimetil tolterodin aktifmetabolitlerininkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.
Orta dereceli veya şiddetli böbrek veya karaciğeryetmezliği KontrendikeHafif dereceli böbrek veyakaraciğer yetmezliği: Eşzamanlı kullanımdankaçınılmalıdırNormal böbrek veyakaraciğer yetmezliği:Maksimum 4 mg fesoterodinile dikkatle kullanılmalıdır.
Solifenasin

Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, solifenasinkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.

Şiddetli böbrek yetmezliği: Kontrendike
Orta dereceli veya şiddetli karaciğer yetmezliği:KontrendikeDiğer tüm hastalardamaksimum 5 mg solifenasinile dikkatle kullanılmalıdır.

Sınıf içindeki tıbbi ürünler (aksi belirtilmedikçe oral yollatek doz)

İlaç seviyeleri üzerinde beklenen/potansiyel etki

(t = artış; 0 = değişiklik yok;

1

= azalma)

Klinik yorum

(ek bilgiler içi yukarı ve ayrıca Bölüm 4.3 ve 4.4'ebakınız)

Vardenafil
Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, vardenafilkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.
75 yaş üzeri hastalarda kontrendikedir; başkahastalarda önerilmez.
Alfuzosin, Silodosin, Tadalafil (erektil disfonksiyon ve iyi huyluprostatik hiperplazi), Tamsulosin,Tolterodin

Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, bu ilaçlarınkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.

Önerilmez
Dutasterid, İmidafenasin, Sildenafil (erektil disfonksiyon)

Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, bu ilaçlarınkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.

Dikkatle kullanılmalıdır

Oksibutinin Cmaks t 2 kat,

EAA t 2 kat
N-desetiloksibutinin Cmaks 0, EAA 0


Oksibutinin 5 mg
Transdermal uygulama sonrasında:
Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, transdermaluygulama sonrasındaoksibutinin
konsantrasyonlarını artırması muhtemeldir.
Dikkatle kullanılmalıdır

Muhtelif İlaçlar ve Diğer Maddeler

Kolşisin
Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, kolşisinkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir
Böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalardakontrendikedir. Başkahastalarda önerilmez.
Eliglustat
Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, eliglustatkonsantrasyonlarını artırmasıbeklenir.
CYP2D6 zayıf metabolizörlerinde (ZM)kontrendikedir.
Kuvvetli veya orta kuvvetli bir CYP2D6 inhibitörü alan,CYP2D6 orta kuvvetlimetabolizörleri (OM) veyakapsamlı metabolizörler(EM) olanlardakontrendikedir.
CYP2D6 OM ve EM'lerde dikkatle kullanılmalıdır.Hafif dereceli karaciğeryetmezliği olan CYP2D6

Sınıf içindeki tıbbi ürünler (aksi belirtilmedikçe oral yollatek doz)

İlaç seviyeleri üzerinde beklenen/potansiyel etki

(t = artış; 0 = değişiklik yok;

1

= azalma)

Klinik yorum

(ek bilgiler içi yukarı ve ayrıca Bölüm 4.3 ve 4.4'ebakınız)



EM'lerde 84 mg/günlük bir eliglustat dozudüşünülmelidir
Sinakalset
Doğrudan araştırılmamış olsa da itrakonazolün, sinakalsetkonsantrasyonlarını artırmasımuhtemeldir.
Dikkatle kullanılmalıdır

Sisaprid, pimozid, metadon, levasetilmetadol (levometadil) veya kinidin ile itrakonazol ve/veya diğer CYP3A4 inhibitörleri ile birlikte kullanımı hayatı tehdit edici kardiyak ritim bozukluğu ve/veya aniölüme yol açmaktadır (bkz. Bölüm 4.3).

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Pediyatrik Popülasyon:

Etkileşim çalışmaları sadece yetişkinlerde yürütülmüştür.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik Kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

SPORANOX kullanan doğurganlık potansiyeli olan kadınlarda, kontraseptif yöntemler kullanılmalıdır. SPORANOX tedavisi bitiminden itibaren bir sonraki menstruel döneme kadar, etkilikontraseptif yöntemler kullanılmaya devam edilmelidir.

Gebelik dönemi

SPORANOX, annede elde edilebilecek potansiyel yararın fetüse olası risklerin üzerinde olduğu yaşamı tehdit eden durumlar dışında gebelerde kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.3).

SPORANOX'un gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Gebeliğin ilk trimesterinde SPORANOX kullanımı, çoğunluğu vulvovajinal kandidoz için kısa dönem tedavi alanlarda ile ilgili epidemiyolojik veriler, bilinen herhangi bir teratojen maddeye maruzkalmamış kontrol grubuna göre daha yüksek malformasyon riski göstermemiştir. Bir sıçanmodelinde, itrakonazolün plasentaya geçtiği gösterilmiştir.

Laktasyon dönemi

İtrakonazol çok az miktarda anne sütüne geçer. SPORANOX emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği / fertilite

İtrakonazol tedavisinin üreme yeteneği üzerindeki etkilerine yönelik hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar için Bölüm 5.3'e bakınız.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanma yeteneği üzerine etkileri ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bazı durumlarda araç ve makine kullanımı sırasında baş dönmesi, görme bozukluğu ve duyma kaybı (bkz.Bölüm 4.8) gibi istenmeyen etkiler görülebileceği göz önüne alınmalıdır.

4.8 İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profilinin özeti

SPORANOX tedavisi ile klinik çalışmalardan ve/veya spontan bildirimden en sık bildirilen advers ilaç reaksiyonları (A^R'ler) baş dönmesi, baş ağrısı, disguzi, dispne, öksürük, karın ağrısı, diyare,kusma, bulantı, dispepsi, döküntü ve ateştir. En ciddi A^R'ler ciddi alerjik reaksiyonlar, kalpyetmezliği/konjestif kalp yetmezliği/pulmoner ödem, pankreatit, ciddi hepatotoksisite (bazıölümcül akut karaciğer yetmezliği vakaları dahil) ve ciddi deri reaksiyonlarıdır. Sıklıklar vegözlenen diğer A^R'ler için Advers reaksiyonların tablo halinde listesi alt bölümünü inceleyiniz.Diğer ciddi etkilere ilişkin ilave bilgiler için bkz. Bölüm 4.4 (Özel kullanım uyarıları ve önlemler).

Advers reaksiyonların tablo halinde listesi

Aşağıdaki tabloda yer alan ADR'ler orofaringeal ve özofajiyal kandidiyazın tedavisi için 889 hastayı içeren SPORANOX ile yürütülmüş çift kör ve açık etiketli klinik çalışmalardan ve spontanbildirimden elde edilmiştir.

Aşağıda Sistem Organ Sınıfına göre advers ilaç reaksiyonları sunulmuştur. Her bir Sistem Organ

Sınıfı içindeki advers ilaç reaksiyonları aşağıdaki düzen kullanılarak insidansa göre verilmiştir:

Çok yaygın (> 1/10); Yaygın (> 1/100 ila < 1/10); Yaygın olmayan (> 1/1000 ila < 1/100); Seyrek (> 1/10.000 ila <1/1000); Çok seyrek (<1/10.000), Bilinmiyor (mevcut verilerden

hesaplanamamaktadır).

Advers İlaç Reaksiyonları


Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan

Lökopeni, Trombositopeni



Bağışıklık sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan

Aşırı duyarlılık*

Bilinmiyor

Serum hastalığı, Anjiyonörotik ödem, Anafilaktik reaksiyon



Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygın olmayan

Hipokalemi

Bilinmiyor

Hipertrigliseridemi



Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın

Baş dönmesi, Baş ağrısı, Disguzi

Yaygın olmayan

Periferik nöropati*, Parestezi, Hipoestezi



Göz hastalıkları

Yaygın olmayan

Görme bozuklukları (diplopi ve bulanık görme dahil)



Kulak ve iç kulak hastalıkları

Yaygın olmayan

Kulak çınlaması

Bilinmiyor

Geçici veya kalıcı işitme kaybı*



Kardiyak hastalıklar

Yaygın olmayan

Kalp yetmezliği

Bilinmiyor

Konjestif kalp yetmezliği*



Solunum, göğüs bozu

ilukları ve mediastinal hastalıklar

Yaygın

Dispne, Öksürük



Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın

Karın ağrısı, Diyare, Kusma, Bulantı, Dispepsi

Yaygın olmayan

Kabızlık

Bilinmiyor

Pankreatit



Hepatobiliyer hastalı

dar

Yaygın olmayan

Hepatik yetmezlik*, Hiperbilirubinemi

Bilinmiyor

Ciddi hepatotoksisite (bazı ölümcül akut karaciğer yetmezliği vakaları dahil)*



Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın

Döküntü

Yaygın olmayan

Ürtiker, Kaşıntı

Bilinmiyor

Toksik epidermal nekroliz, Stevens-Johnson sendromu, Akut jeneralize ekzantematöz püstülozis, Eritema multiforme, Eksfolyatif dermatit,Lökositoklastik vaskülit, Alopesi, Işığa duyarlılık



Kas-iskelet bozukluk

arı, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın olmayan

Kas ağrısı, Eklem ağrısı



Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Yaygın olmayan

Menstrüasyon bozuklukları



Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın

Ateş

Yaygın olmayan

Ödem



Araştırmalar

Bilinmiyor

Artmış kan kreatinin fosfokinaz

* bkz. Bölüm 4.4

Seçili advers reaksiyonların tanımı


Aşağıda ITRASPOR Kapsül ve SPORANOX IV klinik çalışmalarında bildirilmiş itrakonazol ile ilişkili ilave ADR'lerin listesi, enjeksiyon uygulama yoluna özgü “Enjeksiyon bölgesienflamasyonu” ADR terimi hariç tutularak sunulmaktadır.

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar:Kan ve lenf sistemi hastalıkları:Bağışıklık sistemi hastalıkları:

Anafilaktik reaksiyon

Metabolizma ve beslenme hastalıkları:

Hiperglisemi, hiperkalemi, hipomagnezemi

Psikiyatrik hastalıklar:

Zihin bulanıklığı durumu

Sinir sistemi hastalıkları:

Somnolans, titreme

Kardiyak hastalıklar:

Sol ventriküler yetmezlik, taşikardi

Vasküler hastalıklar:

Hipertansiyon, hipotansiyon

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar:

Pulmoner ödem, disfoni

Gastrointestinal hastalıklar:

Gastrointestinal bozukluk, mide gazı

Hepatobiliyer hastalıklar:

Hepatit, sarılık, anormal hepatik fonksiyon

Deri ve deri altı doku hastalıkları:

Eritematöz döküntü, hiperhidroz

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları:

Böbrek yetmezliği, pollakiüri, üriner inkontinans

Üreme sistemi ve meme hastalıkları:

Erektil disfonksiyon

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

: Genel ödem, yüz ödemi, göğüs

ağrısı, ağrı, yorgunluk, titreme

Araştırmalar:Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Pediyatrik popülasyon

SPORANOX'un güvenliliği açık etiketli beş klinik çalışmaya katılan 6 aylık ila 14 yaş arasında 250 pediyatrik hastada değerlendirilmiştir. Bu hastalar mantar enfeksiyonlarının profilaksisi için,oral pamukçuk tedavisi için ya da sistemik mantar enfeksiyonu için en az bir doz SPORANOXoral çözelti almış ve güvenlilik verileri sağlamışlardır.

Bu klinik çalışmalardan derlenmiş güvenlilik verilerine dayanarak, pediyatrik hastalarda çok yaygın olarak bildirilen advers ilaç reaksiyonları kusma (% 36), pireksi (% 30,8), ishal (% 28,4),mukozal inflamasyon (% 23,2), kızarıklık (% 22,8), karın ağrısı (% 17,2), bulantı (%15,6),hipertansiyon (% 14) ve öksürüktür (% 11,2). Pediyatrik hastalardaki advers ilaç reaksiyonlarınınyapısı yetişkinlerde gözlemlenenlerle benzerdir, ancak görülme sıklığı pediyatrik hastalarda dahafazladır.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanaksağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta:[email protected]; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Semptomlar


Genel olarak, doz aşımında bildirilen istenmeyen olaylar itrakonazol KÜB'ünde halihazırda listelenen istenmeyen ilaç reaksiyonlarıyla uyumlu olmuştur (bkz. Bölüm 4.8).

Tedavi


Doz aşımı durumunda destekleyici önlemler uygulanmalıdır. İtrakonazol, hemodiyaliz ile uzaklaştırılamaz. Bilinen spesifik bir antidotu yoktur.

26

5. FARMAKOLOJIK ÖZELLIKLER5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Sistemik kullanım için antimikotik, triazol ve tetrazol türevi ATC kodu: J02AC02

Etki mekanizması


İtrakonazol fungal 14-alfa-demetilazı inhibe ederek ergosterolün azalmasına ve mantarların membran sentezinin bozulmasına yol açar.

FK/FD ilişkisi


İtrakonazolün ve genel olarak triazollerin FK/FD ilişkisi iyi anlaşılamamıştır ve antifungal farmakokinetikleri hakkında sınırlı bilgi nedeniyle karmaşık hale gelmektedir.

Direnç mekanizmaları


Mantarlarda azollere karşı direncin yavaş geliştiği anlaşılmaktadır ve genellikle birçok genetik mutasyonun sonucunda oluşur. Tarif edilen mekanizmalar şunlardır:

• 14-alfa-demetilazı (hedef enzim) kodlayan ERG11'in aşırı ekspresyonu

• ERG11'de nokta mutasyonları ve buna bağlı olarak 14-alfa-demetilazın itrakonazoleafinitesinde azalma

• İlaç taşıyıcı molekülün aşırı ekspresyonu sonucunda itrakonazolün mantar hücrelerindendışarı atılmasında artış (yani itrakonazolün hedef bölgesinden uzaklaştırılması)

• Çapraz direnç. Azol ilaç sınıfı üyeleri arasında çapraz direnç

Candida

türlerinde gözlenmiştirancak bu sınıfın bir üyesine karşı direnç diğer azollere karşı her zaman dirence yolaçmayabilir.

Eşik değerler


İtrakonazole yönelik eşik değerler, antifungal ilaçlara yönelik Avrupa Antimikrobik Duyarlılık Testleri Komitesi (EUCAST) Eşik Değerlerinin 04-02-2020'den itibaren geçerli olan versiyon10.0'da belirlenmiştir.

Candida ve Aspergillus türleri

Minimum İnhibitör Konsantrasyonu (MİK) eşik değeri _(mg/L)_

< S (Duyarlı)

> R (Dirençli)

Candida albicans


0,06

0,06

Candida dubliniensis


0,06

0,06

Candida parapsilosis


0,125

0,125

Candida tropicalis


0,125

0,125

Aspergillus flavus1,2


1

1

Aspergillusfumigatus1,2


1

1

Aspergillus nidulans1,2


1

1

Aspergillus terreus1,2


1

1

Candida glabrata3, C. krusei3, C. guilliermondi3, Cryptococcus neoformans'aCandida'ya

yönelik türle ilişkisi olmayan eşik değerlerini belirlemek için yeterlikanıt mevcut değildir.

Aspergillus niger45'eAspergillus

spp.5'ye yönelik türle ilişkisi olmayan eşik değerlerini belirlemek için yeterli kanıt mevcut değildir.

1 Fungal enfeksiyon için tedavi edilen hastalarda azol dip konsantrasyonlarının takibi önerilir. 2Teknik belirsizlik alanı (TBA) 2'dir. Aşağıdaki yorumla R olarak rapor edilir: "Bazı klinikdurumlarda (invaziv olmayan enfeksiyon formları) itrakonazol, yeterli maruziyet sağlandığıtakdirde kullanılabilir".

3 Bu türlere yönelik epidemiyolojik sınır değerleri (ECOFF'ler)

C. albicans'a

yönelik değerlerdengenelde yüksektir.

4 Bu türlere yönelik epidemiyolojik sınır değerleri (ECOFF'ler)

A. fumigatus'a

yönelikdeğerlerden genelde bir iki katlık seyreltme daha yüksektir.

5

A. nigerA. versicolorA. fumigatus' a

yönelik değerlerdengenelde yüksektir. Bunun daha zayıf klinik yanıt şeklinde yansıyıp yansımayacağıbilinmemektedir.

İtrakonazole yönelik yorumsal eşik değerleri, Klinik ve Laboratuvar Standartları Enstitüsü (CLSI) metotları, M60 Performans Standartları Mayaların Antifungal Duyarlılık Testleri, 2. versiyon,2020 kullanılarak

Candida

türleri ve ipliksi mantarlar için belirlenmemiştir.

Edinilmiş direnç prevalansı coğrafi bölgeye göre ve belirli türlerde zaman içerisinde farklılık gösterebilir ve özellikle şiddetli enfeksiyonlar tedavi edilirken dirence ilişkin yerel bilginin mevcutolması arzu edilir. Yerel direnç prevalansının, ajanın en azından bazı enfeksiyon tiplerindekullanımının tartışmalı olduğuna işaret ettiği durumlarda, gerekirse uzman tavsiyesi alınmalıdır.

Mantarların itrakonazole

in vitro

duyarlılığı inokulum büyüklüğüne, kuluçka (inkübasyon) sıcaklığına, mantarların büyüme fazına ve kullanılan kültür besiyerine bağlı olarak değişir. Bunedenlerden ötürü, itrakonazolün minimum inhibitör konsantrasyonu (MİK) büyük ölçüde farklılık

gösterebilir. Aşağıdaki tabloda gösterilen duyarlılık MİK90 < 1 mg itrakonazol/L değerine dayanır.

İn vitroSıklıkla duyarlı türler


Aspergillus spp.2



Blastomyces dermatitidis1



Candida albicans



Candida parapsilosis



Cladosporium spp.



Coccidiodes immitis1



Cryptococcus neoformans



Epidermophyton _ floccosum



Fonsecaea spp.



Geotrichum spp.



Histoplasma spp



Malassezia (önceki adı Pityrosporum) spp.



Microsporum spp.



Paracoccidioides brasiliensis1



Penicillium marneffei1



Pseudallescheria boydii



Sporothrix schenckii



Trichophyton spp.



Trichosporon spp.



Edinilmiş direncin sorun oluşturabileceği türler



Candida glabrata3



Candida krusei



Candida tropicalis^



Doğal olarak dirençli organizmalar



Absidia spp.



Fusarium spp.



Mucor spp.



Rhizomucor spp.



Rhizopus spp.



Scedosporium proliferans



Scopulariopsis spp.



1 Bu organizmalar Avrupa dışından Avrupa'ya geri dönen hastalarda görülebilir. 2İtrakonazole dirençli

Aspergillusfumigatus

suşları bildirilmiştir.

3 Doğal orta düzeyde duyarlılık.


Pediyatrik popülasyon


İtrakonazol oral çözeltinin fungal enfeksiyonların profilaksisinde tolerabilitesi ve güvenliliği, açık etiketli kontrolsüz bir faz III çalışmasında yaşları 0 ile 14 arasındaki (ortalama 5 yaş) 103 nötropenikpediyatrik hastada çalışılmıştır. Hastaların çoğu (% 78) hematolojik maligniteler için allojenik kemikiliği transplantasyonu geçirmekteydi. Tüm hastalar tek ya da bölünmüş dozlarda 5 mg/kg/günitrakonazol oral çözelti aldı. Çalışma düzenine göre etkililik için resmi bir sonuç derlenmedi.Itrakonazole kesin ya da muhtemelen bağlı olan en yaygın advers reaksiyonlar kusma, anormalkaraciğer fonksiyonu ve abdominal ağrıydı.

5.2 Farmakokinetik özellikler

İtrakonazolGenel özellikler

Oral çözelti uygulandıktan sonra 2,5 saat içerisinde doruk plazma konsantrasyonlarına ulaşılır. Doğrusal olmayan farmakokinetiğin sonucu olarak itrakonazol çoklu dozajdan sonra plazmadabirikir. Kararlı durum konsantrasyonlarına genellikle yaklaşık 15 gün içerisinde ulaşılır ve Cmaks veEAA değerleri tek bir dozdan sonra gözlenen değerlerden 4-7 kat daha yüksektir. Yaklaşık 2mikrogram/mL'lik kararlı durum Cmaks değerlerine günde bir kez 200 mg oral yolla uygulandıktansonra ulaşılır. İtrakonazolün terminal yarı-ömrü tekli dozdan sonra genellikle 16-28 saat arasındadeğişir ve tekrarlı dozajdan sonra 34-42 saate yükselir. Tedavi durdurulduktan sonra,itrakonazolün plazma konsantrasyonları, tedavinin dozuna ve süresine bağlı olarak 7-14 güniçinde neredeyse saptanamaz düzeylere iner. İntravenöz uygulama sonrası itrakonazolün ortalamatoplam plazma klirensi 278 mL/dakikadır. Karaciğer metabolizmasının satürasyona ulaşmasınedeniyle, yüksek dozlarda itrakonazol klirensi azalır.

Emilim:


İtrakonazol, oral çözelti olarak alındıktan hemen sonra hızla emilir. Aç karına tek bir dozun ağızdan alınmasından yaklaşık 2,5 saat sonra, en yüksek plazma düzeyine ulaşılır. Tok karnaalındığında itrakonazolün mutlak biyoyararlanımı yaklaşık % 55'tir ve oral çözelti aç karınaalındığında bu oran % 30 artmaktadır. Aynı dozda ilaç verildiğinde oral çözelti ile itrakonazolmaruz kalımı kapsül formülasyonuna göre daha fazladır (bkz. Bölüm 4.4).

Dağılım:


Başlıca bağlandığı protein albümin olmak üzere plazmada, itrakonazolün büyük bir kısmı (% 99,8) proteinlere bağlıdır (hidroksi metaboliti için % 99,6). Lipidlere de belirgin bir afinitesivardır. Plazmadaki itrakonazolün yalnızca % 0,2'si serbest halde bulunmaktadır. Vücutta belirgindağılım hacminin yüksek olması (>700 litre), dokulara yaygın olarak dağıldığını göstermektedir.Akciğer, böbrek, karaciğer, kemik, mide, dalak ve kastaki konsantrasyonları, eş zamanlı plazmakonsantrasyonlarının 2-3 katı olarak bulunmuştur. Başta deri olmak üzere, keratinize dokulardakikonsantrasyonu, plazma konsantrasyonunun yaklaşık 4 katıdır. Beyin-omurilik sıvısındakikonsantrasyonlar plazmadaki konsantrasyonlardan çok daha düşüktür ancak beyin-omuriliksıvısında bulunan enfeksiyonlara karşı etkinlik gösterilmiştir.

Biyotransformasyon

:

İtrakonazol, karaciğerde büyük oranda metabolize olur ve çeşitli metabolitlerine dönüşür.

İn vitroin vitro

olarak itrakonazol ilekıyaslanabilir antifungal etkinliğe sahiptir. Hidroksi-itrakonazol metabolitinin vadi plazmakonsantrasyonu, itrakonazolün plazma konsantrasyonunun yaklaşık iki katıdır.

Eliminasyon:


Bir oral çözelti dozundan sonraki bir hafta içinde itrakonazol yaklaşık % 35'i idrarla, % 54'ü feçesle esas olarak inaktif metabolitleri şeklinde atılır. İtrakonazol ve aktif metaboliti hidroksi-itrakonazolün böbrekler yoluyla atılan miktarı uygulanan intravenöz dozun %1'inden azınıoluşturur. Oral yoldan alınan radyoizotopla işaretlenmiş bir dozun % 3-18 arasında değişen oranıfeçesle değişmeden atılır. Keratinize dokulardan itrakonazolün yeniden dağılımı ihmal edilebilirdüzeyde olduğundan, bu dokulardan itrakonazolün eliminasyonu epidermisin rejenerasyonuylabağıntılıdır. Plazmanın tersine, derideki konsantrasyon 4 haftalık tedavi kesildikten sonra 2-4 haftadaha devam eder ve itrakonazolün tedaviye başlandıktan sonra 1 hafta gibi kısa bir süredesaptanabildiği tırnak keratininde 3 aylık tedavi dönemi sona erdikten sonra en az 6 ay daha devameder.

Doğrusallık / doğrusal olmayan durum:


Doğrusal olmayan farmakokinetik özelliklerinin bir sonucu olarak, itrakonazol çoklu dozlama sırasında plazmada birikir. Kararlı durum konsantrasyonlarına, tek dozun ardından görülenekıyasla 4 ila 7 kat daha yüksek Cmaks ve EAA değerleriyle birlikte genellikle yaklaşık 15 güniçinde erişilir. İtrakonazolün ortalama eliminasyon yarı ömrü, tekrarlanan dozlardan sonrayaklaşık 40 saattir.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Pediyatrik Popülasyon:


Yaşları 6 ay ila 14 arasında değişen nötropenik çocuklara günde bir kez veya iki kez 5 mg/kg itrakonazol oral çözelti uygulanarak iki farmakokinetik çalışma yürütülmüştür. İtrakonazolemaruziyetin, yaşı daha büyük çocuklarda (6 ila 14 yaş) yaşı daha küçük çocuklara kıyasla birazdaha fazla olduğu görülmüştür. Tüm çocuklarda etkili itrakonazol plazma konsantrasyonları,tedaviye başlandıktan sonra 3 ila 5 gün içinde erişilmiş ve tedavi boyunca korunmuştur.

Karaciğer yetmezliği:


İtrakonazol büyük oranda karaciğerde metabolize olur. 12 siroz hastası ve 6 sağlıklı bireye tek doz itrakonazol (100 mg kapsül) uygulanan bir farmakokinetik çalışma yürütülmüştür. Sirozluhastalarda sağlıklı bireylere göre itrakonazolün ortalama Cmaks, değerinde istatistiksel olarakanlamlı azalma (% 47) ve eliminasyon yarı ömründe iki kat artış kaydedilmiştir (sırasıyla 37 ±17saat ve 16 ± 5 saat). Bununla birlikte, eğri altında kalan alan (EAA) temelinde itrakonazole toplammaruz kalım sirozlu hastalarda ve sağlıklı bireylerde benzer bulunmuştur. Siroz hastalarında uzunsüreli itrakonazol kullanımına ait veri bulunmamaktadır (bkz. Bölüm 4.2 ve 4.4).

Böbrek yetmezliği:


Böbrek yetmezliği bulunan hastalarda oral itrakonazolün kullanımı ile ilgili veriler sınırlıdır. Böbrek bozukluğu olan üç hasta grubunda (üremi: n=7; hemodiyaliz: n=7 ve sürekli ambulatuvarperiton diyalizi: n=5) itrakonazolün tekli 200 mg dozu (50 mg'lık dört kapsül) kullanılarak birfarmakokinetik çalışması yürütülmüştür. Ortalama kreatinin klirensi 13 mL/dak x 1,73 m2 olanüremik hastalarda, EAA'ya dayalı maruz kalım normal popülasyon parametrelerine göre birazazalmıştır. Bu çalışma hemodiyalizin veya sürekli ambulatuvar periton diyalizinin itrakonazolünfarmakokinetik özellikleri üzerinde herhangi bir anlamlı etkisini göstermemiştir (Tmaks, Cmaks veEAA 0-8saat). Plazma konsantrasyonuna karşı zaman profilleri üç grubun tümünde bireyler arasıbüyük farklılığı göstermiştir.

Tekli bir intravenöz dozdan sonra, itrakonazolün ortalama terminal yarı-ömürleri hafif (bu çalışmada CrCl 50-79 mL/dak olarak tanımlanmıştır), orta derecede (bu çalışmada CrCl 20-49ml/dak olarak tanımlanmıştır) ve şiddetli böbrek bozukluğu olan hastalarda (bu çalışmada CrCl<20 mL/dak olarak tanımlanmıştır) sağlıklı kişilerdekiyle benzer bulunmuştur (ortalamalarınaralığı: böbrek bozukluğu olan hastalarda 42-49 saat ve sağlıklı kişilerde 48 saat). EAA temelindeitrakonazole toplam maruz kalım orta derecede ve şiddetli böbrek bozukluğu olan hastalardaböbrek fonksiyonu normal olan kişilere göre sırasıyla yaklaşık % 30 ve % 40 azalmıştır.

Böbrek yetmezliği olan hastalarda itrakonazolün uzun dönemli kullanımına ilişkin veriler mevcut değildir. Diyaliz itrakonazol veya hidroksi-itrakonazolün yarı-ömrü veya klirensi üzerinde hiçbiretki göstermez (ayrıca bkz. Bölüm 4.2 ve 4.4).

Hidroksipropil-B-siklodekstrin


Oral çözelti içerisinde itrakonazolü çözünür hale getirmek amacıyla kullanılan hidroksipropil-B-siklodekstrinin oral biyoyararlanımını ortalama olarak % 0,5'den azdır ve tek başına hidroksipropil-B-siklodekstrininoral biyoyararlanımı ile benzerdir.Hidroksipropil-B-

siklodekstrinin bu düşük oral biyoyararlanımı gıdaların varlığıyla değişmez ve tek ve tekrarlı uygulamalardan sonra benzerdir.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

İtrakonazol


Fareler, sıçanlar, gine domuzları ve köpeklerde itrakonazol ile yapılan akut oral toksisite çalışmaları, geniş bir güvenlilik marjına işaret etmektedir (mg/m2 bazında maksimum önerileninsan dozunun 3 ila 16 katı).

İtrakonazol, sıçanlarda veya farelerde sırasıyla 20 ve 80 mg/kg'a kadar bir primer karsinojen değildir.

İtrakonazolün klinik dışı verileri gen toksisitesi, primer karsinojenite veya fertilitede bozulmaya dair hiçbir işaret ortaya koymamıştır. Farelerde 40 ve 80 mg/kg/güne kadarkiyüksek dozlarda (mg/m2 bazında bazında maksimum önerilen insan dozunun 1 ve 2 katı)adrenal korteks, karaciğer ve mononükleer fagosit sisteminde etkiler gözlemlenmiş, ancakbunların önerilen klinik kullanım açısından düşük öneme sahip olduğu görülmüştür. Sıçanlarve farelere yüksek dozlarda verilen itrakonazolün maternal toksisite, embriyotoksisite veteratojenitede doza bağlı artışa neden olduğu bulunmuştur. Kronik itrakonazol uygulamasınınardından genç köpeklerde kemik mineral yoğunluğunda genel bir azalma (20 mg/kg'a kadartoksisite gözlemlenmemiştir (mg/m2 bazında bazında maksimum önerilen insan dozunun 2katı)) ve sıçanlarda kemik plağının aktivitesinde azalma, büyük kemiklerin kompakt bölgesinde(zona compacta) incelme ve kemik kırılganlığında artış gözlemlenmiştir.

Hidroksipropil-B-siklodekstrin


Klinik dışı veriler, tekrarlı doz toksisitesi, genotoksisite ve üreme ve gelişme toksisitesini içeren klasik çalışmalara dayanarak insanlar için özel bir tehlikeye işaret etmemektedir. Sıçanlardayürütülen bir karsinojenite çalışmasında (80 mg/kg dozunda (mg/m2 bazında bazında maksimumönerilen insan dozunun 2 katı)) hidroksipropil-P-siklodekstrin kalın bağırsak adenokarsinomlarınave ekzokrin pankreas adenokarsinomlarına yol açmıştır. Bu bulgular benzer bir fare karsinojeniteçalışmasında gözlenmemiştir. Kalın bağırsak adenokarsinomlarının klinik önemi azdır ve ekzokrinpankreas adenokarsinomlarının indüksiyon mekanizması insanlar için geçerli kabuledilmemektedir.

Üreme toksikolojisi

Sıçanlar ve farelerde itrakonazolün, 40, 80 ve 160 mg/kg'da (mg/m2 bazında bazında maksimum önerilen insan dozunun 0,5, 1 ve 4 katı) maternal toksisite, embriyotoksisite ve teratojenitede dozabağlı artışa neden olduğu bulunmuştur. Sıçanlarda teratojenite majör iskelet kusurlarındanmeydana gelmiştir; farelerde, ensefaloseller ve makroglossiden meydana gelmiştir. Tavşanlarda80 mg/kg doza kadar (mg/m2 bazında bazında maksimum önerilen insan dozunun 4 katı)teratojenik etkiler bulunmamıştır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Hidroksipropil-P-siklodekstrin Sorbitol E420Propilen glikol

Hidroklorik asit (pH ayarlaması için)

Kiraz aroması 1 (1,2-propilen glikol E 1520 ve asetik asid E260 içerir)

Kiraz aroması 2 (1,2-propilen glikol E 1520 ve laktik asid E270 içerir)

Karamel Sodyum sakarin

Sodyum hidroksit (pH ayarlaması için)

Saf su

6.2 Geçimsizlikler

Geçimsizlik çalışmalarının bulunmaması nedeni ile diğer tıbbi ürünler ile karıştırılmamalıdır.

6.3 Raf ömrü

24 ay.

Ambalajı açıldıktan sonra 1 aydır.

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C veya altındaki oda sıcaklıklarında saklayınız.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

150 mL kehribar renkli cam şişelerde. Çocuk kilitli polipropilen vidalı kapaklı ve düşük yoğunluklu polietilen (LDPE) garanti halkalı olarak sunulmuştur. 10 mL'yi gösteren bir ölçek deverilmektedir.

6.6

Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller ''Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'' ve ''Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği''ne uygun olarak imha edilmelidir.

SPORANOX çocuk kilitli kapaklı şişelerde takdim edilir. Çocuk kilitli ambalajı açmak için vidalı kapak bastırılır ve saatin ters yönünde çevrilerek açılır.

SPORANOX ile birlikte bir ölçek de verilir. Ölçeği şişenin üzerinde durduğu şekilde kullanınız. Üzerinde dereceler olan tarafın (daha az ilaç alabilen taraf) yukarıda olduğundan emin olunuz;doldurmanız gereken taraf bu taraftır. Yandaki ok yukarı baktığında, doğru taraf üste gelecektir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Johnson and Johnson Sıhhi Mal. San. ve Tic. Ltd. Şti.

Kavacık/Beykoz/İstanbul

8

. RUHSAT NUMARASI

118/17

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 19.07.2005 Ruhsat yenileme tarihi: 14.08.2014

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Sporanox 10 Mg/ml Oral Çözelti

Etken Maddesi: İtrakonazol

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.