Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Adacel 0,5 Ml Im Enjeksiyonluk Süspansiyon İçeren Flakon Kısa Ürün Bilgisi

KISA URUN BILGISI

1. BEŞERI TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

ADACEL 0,5 mL IM Enjeksiyonluk Süspansiyon İçeren Flakon Steril

Adsorbe Tetanoz Toksoidi, Azaltılmış Difteri Toksoidi ve Aselüler Boğmaca Aşısı

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin maddeler:

0,5 mL'lik doz aşağıdaki etkin maddeleri içerir:

Difteri Toksoidi.........................................................................................2 Lf

Tetanoz Toksoidi.......................................................................................5 Lf

Aselüler Boğmaca:

Boğmaca Toksoidi (PT)....................................................................2,5 mikrogram

Filamentöz Hemaglutinin (FHA).........................................................5 mikrogram

Pertaktin (PRN)....................................................................................3 mikrogram

Fimbriae Tip 2 ve 3 (FIM)...................................................................5 mikrogram

Aşı, üretim işlemleri sırasında kullanılan, eser miktarda; glutaraldehit ve formaldehit içerebilir (bkz. Bölüm 4.3).

Yardımcı maddeler için Bölüm 6.1'e bakınız.

3.

FARMASOTİK FORM

Enjeksiyonluk süspansiyon içeren flakon.

ADACEL, aselüler boğmaca aşısı ile birleştirilmiş ve enjeksiyonluk su içinde süspanse edilmiş alüminyum fosfat üzerinde ayrı adsorbe edilmiş, steril, tekdüze, bulanık, beyaztetanoz ve difteri toksoidleri süspansiyonudur. Aselüler boğmaca aşısı 5 saflaştırılmışboğmaca antijeninden meydana gelir (PT, FHA, PRN ve FIM Tip 2 ve 3).

4.

KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

ADACEL, 4 yaş ve üzeri kişilerde tetanoz, difteri ve boğmacanın (boğmaca öksürüğü) önlenmesine yönelik aktif rapel immünizasyon için endikedir.

ADACEL gebelikte maternal immünizasyonu takiben erken bebeklik döneminde boğmacaya karşı pasif koruma için endikedir. (bkz. Bölüm 4.2, 4.4, 4.6 ve 5.1).


ADACEL resmi tavsiyelere uygun olarak kullanılmalıdır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Belirtilen tüm yaş gruplarında bir dozluk (0,5 mL) tek bir enjeksiyon uygulanması önerilir.

Primer difteri ve tetanoz toksoit serileri eksik olan veya hiç olmayan bireylere ADACEL aşısı yapılmamalıdır.

ADACEL boğmaca aşıları eksik ya da hiç olmayan kişilere uygulanabilir. Ancak rapel yanıt sadece daha önce primer aşılaması yapılmış veya doğal enfeksiyon yoluyla bağışıklıkkazanmış kişilerde ortaya çıkacaktır.

Difteri, tetanoz ve boğmacaya karşı bağışıklığı desteklemek için 5 ila 10 yıllık aralıklarla ADACEL ile yeniden aşılama kullanılabilir (bkz. Bölüm 5.1).

ADACEL resmi tavsiyelere göre eş zamanlı Tetanoz İmmünoglobülin uygulaması ile birlikte veya tek başına tetanoz eğilimli yaralanmaların tedavisinde kullanılabilir.

ADACEL hamile bir kadına uygulanıyorsa, ideal olarak hamileliğin üçüncü trimesterinde veya resmi önerilere göre yapılmalıdır.

Anneleri hamilelik sırasında ADACEL veya ADACEL POLIO ile aşılanmış bebeklerde aşının etkililiği İngiltere ve ABD'de yayınlanmış üç gözlemsel çalışmada değerlendirilmiştir.Aşı, 3 aylıktan küçük bebeklerde boğmacaya karşı pasif koruma için gebeliğin üçüncütrimesterinde uygulanmıştır.

Tablo 1: Yara Tedavisinde İmmünizasyon Ajanlarının Önerilen Kullanımı

Tetanoz Aşı Hikayesi

Temiz,

küçük yaralar

Tüm diğer yaralar

Td* (difteri-tetanoz)

TIG t (Tetanoz
Immunglobulin)
(İnsan)

Td* (difteri-tetanoz)

TIG t(Tetanoz
Immunglobulin)
(İnsan)

Bilinmiyor ya da primer aşı serisi olan3 dozdan az aşıuygulanmışj

Evet

Hayır

Evet

Evet

3 ya da daha fazla doz aşı uygulanmış i

Hayır§

Hayır

Hayır**

Hayır tt

* Yetişkin tipi tetanoz ve difteri toksoidi.

tTd'den ayrı bir bölgeye verilen tetanoz immün globulini

JBirincil bağışıklama yaşa uygun aralıklarla en az 3 dozdur.

§Evet, son güçlendiriciden bu yana > 10 yıl geçtiyse.

**Evet, son güçlendiriciden bu yana > 5 yıl geçtiyse.

ttEvet, tetanoz toksoidine karşı bağışıklık yanıtı yetersiz olabileceğinden, kişilerin önemli bir hümoral bağışıklık yetersizliği durumuna (örn. HIV, agamaglobulinemi) sahip olduğubiliniyorsa


Uygulama şekli:

ADACEL intramüsküler olarak bir dozluk (0,5 mL) tek enjeksiyon şeklinde yapılmalıdır. Tercih edilen bölge deltoid kasıdır.

Kullanmadan önce yabancı partikül madde ve/veya renk bozulması açısından inceleyiniz. (bkz. Bölüm 3) Bu koşullar mevcutsa ürün uygulanmamalıdır.

Flakonu tekdüze, bulanık bir süspansiyon elde edilene kadar iyice çalkalayınız

. Flakon tıpasını dozu çekmeden önce uygun bir antiseptik ile temizleyiniz. Tıpayı veya metal keçeyiyerinde tutarak çıkarmayınız. Aseptik teknik kullanılmalıdır. Hastalığın bulaşmasını önlemekamacıyla, her alıcı için ayrı bir steril iğne ve enjektör veya steril bir tek kullanımlık ünitekullanınız. İğneler yeniden kapatılmamalı, bunun yerine biyolojik tehlike atık kılavuzlarınagöre imha edilmelidir. (bkz. Bölüm 4.4)

Enjeksiyondan önce enjeksiyon yapılacak bölgedeki deri uygun bir antiseptik ile temizlenmelidir.

intramüsküler

(IM) yoldan toplam 0,5 mL'lik hacim uygulayınız. Tercihedilen enjeksiyon bölgesi deltoid kasıdır.

Hastaya kalıcı bir kişisel immünizasyon kaydı veriniz. Ayrıca, hekim veya hemşire olarak her hastanın kalıcı tıbbi kaydına immünizasyon geçmişini kaydetmeniz önemlidir. Bu kalıcı ofiskaydı; aşının adını, uygulama tarihini, dozunu, üreticisini ve lot numarasını içermelidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgilerBöbrek/Karaciğer yetmezliği:

Yeterli veri yoktur.

Pediyatrik popülasyon:

ADACEL, 4 yaş altındaki çocukların immünizasyonu için endike değildir.

Geriyatrik popülasyon:

ADACEL ile yürütülen klinik çalışmalara 64 yaşına kadar gönüllüler dahil edilmiştir. Yaşlılarda kullanımına ilişkin ilave bilgi bulunmamaktadır.

4.3. Kontrendikasyonlar

Hipersensitivite

ADACEL in herhangi bir bileşenine karşı bilinen sistemik hipersensitivite reaksiyonu veya aşının ya da aynı bileşenlerin bir veya daha fazlasını içeren herhangi bir aşının bir öncekiuygulanmasından sonra yaşamı tehdit eden bir reaksiyon oluşması bu aşılama içinkontrendikasyondur.

ADACEL, eser miktarda tespit edilmemiş formaldehit ve glutaraldehit içerebildiği için bu maddelere aşırı duyarlılığı olan kişilere bu maddelerin uygulanmaması için bir önlemalınmalıdır.

Aşının hangi bileşeninin hipersensitivitesinden sorumlu olduğu net olarak bilinemediği için, bileşenlerin hiçbiri uygulanmamalıdır. Alternatif olarak, ilave immünizasyon yapılması

şünülürsa bu kişiler değerlendirffleeiçinbir„âlesjLuzmasıpa sevk edilebilir-

Belge Do


Akut nörolojik bozukluklar

Boğmaca içeren aşı ile önceki bağışıklamayı izleyen 7 gün içerisinde başka bir tanımlanabilir nedene atfedilemeyen ensefalopati (örn. koma, bilinç seviyesinin azalması, uzamış nöbetler)oluşursa ADACEL dahil olmak üzere herhangi bir boğmaca içeren aşı ile aşılamaya karşıkontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

ADACEL'i intravasküler enjeksiyon ile uygulamayınız ve iğnenin kan damarı içerisine girmediğinden emin olunuz.

İntradermal veya subkütan uygulama şekilleri kullanılmamalıdır.

Genel

ADACEL uygulanmadan önce sağlık uzmanları alıcıyı veya hastayı veya alıcının velisini immünizasyonun faydaları ve riskleri hakkında bilgilendirmeli, alıcının son sağlık durumunusorgulamalı, alıcının aşıya veya benzer bir aşıya karşı olası hipersensitivite geçmişini, öncekiimmünizasyon geçmişini, immünizasyona karşı kontrendikasyon varlığını incelemeli vealıcı/veliye immünizasyondan önce sağlanacak bilgilerle ilgili resmi öneriler ile uyumluolmalıdır.

Alıcıya, ebeveyne veya veliye önceki aşı dozundan sonra bir advers olay belirtisi veya semptomu olup olmadığının sorulması son derece önemlidir.(bkz. Bölüm 4.3 ve Bölüm 4.8)

Tetanoz toksoidi alıcılarında advers olayların oranları ve şiddeti önceki doz sayısından ve önceden mevcut antitoksin düzeyinden etkilenir.

ADACEL aşılamasını takiben, senkop (baygınlık) rapor edilmiştir. Yaralanmayı engellemek ve senkopal reaksiyonları kontrol etmek için prosedürler mevcut olmalıdır.

Tüm aşılarda olduğu gibi, ADACEL aşılanan kişilerin % 100'ünde koruma sağlamayabilir. Febril ve akut hastalık

Akut veya febril hastalık durumlarında aşılama ertelenmelidir. Ancak, düşük dereceli ateşin eşlik ettiği hastalık genel olarak aşılamayı ertelemek için bir neden olmamalıdır.

Hematolojik

Herhangi bir intramüsküler enjeksiyon, hemofili veya trombositopeni gibi kanama bozuklukları olan kişilerde veya antikoagülan terapisi alan kişilerde enjeksiyon bölgesindehematoma neden olabileceğinden, potansiyel faydaları uygulama riskinden ağır basmadıkçaADACEL ile intramüsküler enjeksiyon bu kişilere uygulanmamalıdır. Bu kişilereintramüsküler enjeksiyon yoluyla herhangi bir ürünün uygulanmasına karar verilirse ürün,enjeksiyon sonrası hematom oluşumu riskini önlemek için alınacak tedbirlerle birlikte dikkatlibir şekilde verilmelidir.

İmmün

Aşının bileşenlerine duyarlı olan kişilerde alerjik reaksiyon olasılığı değerlendirilmelidir.

ADACEL kullammınm ardından, önceden ürün bileşenlerine karşı hipersensitivite geçmişi olmayan kişilerde de hipersensitivite reaksiyonları meydana gelebilir.

Diğer tüm ürünlerde olduğu gibi, anafilaktik veya akut hipersensitivite reaksiyonu durumunda anında kullanım için epinefrin hidroklorür çözeltisi (1:1.000) ve diğer uygun ajanlarbulundurulmalıdır. Sağlık uzmanları, hastane dışı ortamlarda uygun havayolu yönetimi dedahil olmak üzere ilk anafilaksi yönetimi ile ilgili tavsiyeler hakkında bilgi sahibi olmalıdır.

Bağışıklık sistemi bozulmuş kişiler (hastalıktan veya tedaviden kaynaklı olarak) beklenen immün yanıta ulaşamayabilir. Mümkünse aşılamanın immünosüpresif tedavi tamamlananakadar ertelenmesi düşünülmelidir. Bununla birlikte, immün yanıt sınırlı olabilse de, HIVenfeksiyonu gibi kronik immün yetmezliği olan kişilerin aşılanması tavsiye edilir.

Nörolojik

ADACEL, progresif veya stabil olmayan nörolojik bozuklukları, kontrol altına alınmamış epilepsisi veya progresif ensefalopatisi olan kişilere, tedavi rejimi belirlenene, durum stabilizeedilene ve fayda net bir şekilde riskten ağır basana kadar uygulanmamalıdır.

Guillain-Barre Syndrome (GBS) daha önce tetanoz toksoidi içeren bir aşının alınmasından itibaren 6 hafta içinde ortaya çıkmışsa, ADACEL veya tetanoz toksoidi içeren başka bir aşınınuygulanma kararı potansiyel faydalar ve olası riskler göz önünde bulundurularak verilmelidir.

lOM, demiyelinizan santral sinir sistemi, periferik mononöropati ve kraniyal mononöropati hastalıkları ve aşılama arasındaki nedensel ilişkiyi onaylamak veya reddetmek için kanıtlarınyeterli olmadığı sonucuna varmış olsa da, tetanoz ve/veya difteri toksoidleri içeren aşılarıtakiben bu hastalıkların görüldüğü hastalara ait bazı vakalar bildirilmiştir.

Biyolojik tıbbi ürünlerin takip edilebilirliğinin sağlanması için uygulanan ürünün ticari ismi ve seri numarası mutlaka hasta dosyasına kaydedilmelidir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Aşı-ilaç etkileşimleri

İmmünosüpresif tedaviler beklenen immün yanıtın gelişmesini engelleyebilir. (bkz. Bölüm 4.4)

Eş zamanlı aşı uygulaması

ADACEL bir doz trivalan inaktif grip aşısı ile ve 11 ila 12 yaşındakilere bir doz hepatit B aşısı ile eş zamanlı olarak uygulanabilir.

ADACEL ve trivalan inaktif influenza aşının eş zamanlı kullanımı, 19 ila 64 yaş aralığındaki 696 yetişkinin katıldığı bir klinik çalışmada değerlendirilmiştir. Aşıları eş zamanlı olarak alanyetişkinlerde güvenlilik ve immünojenisite profilleri, aşılar birbirinden bir ay arayla ayrıgünlerde uygulandığında gözlemlenene benzer olmuştur.

ADACEL ve hepatit B aşısının eş zamanlı olarak kullanılması 11 ile 12 yaş aralığındaki 269 ergenin katıldığı bir klinik çalışmada değerlendirilmiştir. Aşıları eş zamanlı olarak alanergenlerde güvenlilik ve immünojenisite profilleri, aşılar birbirinden bir ay arayla ayrıgünlerde uygulandığında gazlsplensnaefefiözeKzolmuştuJnıADACEL ve hepatit B aşıları eş

yanıtlarda herhangi bir etkileşim gözlemlenmemiştir.

Eş zamanlı olarak uygulanan aşılar ayrı enjektörler kullanılarak, ayrı enjeksiyon bölgelerinde ve tercihen ayrı uzuvlara verilmelidir. ADACEL aynı enjektörde başka parenteral ilaçlarlakarıştırılmamalıdır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

ADACEL'in klinik çalışmalarının çoğu, doğum kontrolü uygulayan doğurganlık çağındaki kadınları içermektedir. Hormonal kontraseptiflerin ve ADACEL'in birlikte kullanılmasının builaçların etkililiklerini etkilediğine dair bir kanıt yoktur.

Gebelik dönemi

Erken bebeklik döneminde boğmacaya karşı pasif bağışıklama için gebelik sırasında ADACEL aşılaması yayınlanmış çalışmalarda değerlendirilmiştir. Gebelik sırasında(çoğunlukla 3. trimesterde) ADACEL veya ADACEL-POLIO alan kadınlarla ilgili 4randomize kontrollü çalışmadan (310 gebelik için sonuçlar) ve 6 gözlemsel çalışmadan(125.356 gebelik için sonuçlar) elde edilen güvenlilik verileri gebelik veya fetüsün/yeni doğançocuğun sağlığı üzerinde aşıyla ilgili advers etki olmadığını göstermiştir. Bu çalışmalar,gebelik sırasında gerektiğinde ADACEL uygulamasını desteklemektedir.

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / embriyonal / fetal gelişim / doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunugöstermemektedir (bkz. Bölüm 5.3).

Çok sayıda (125.666) gebelikte maruz kalma olgularına ilişkin veriler, ADACEL'in gebelik üzerinde ya da fetusun/yeni doğan çocuğun sağlığı üzerinde advers etkileri olduğunugöstermemektedir. Bugüne kadar aşıyla ilgili güvenlik endişelerini gösteren herhangi önemlibir epidemiyolojik veri mevcut değildir.

Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.

Laktasyon dönemi

ADACEL'in içeriğindeki etkin maddelerin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir, ancak aşı antijenlerine karşı antikorların tavşanların emzirdikleri yavrularına geçtiğibulunmuştur. Tavşanlarda yapılan iki gelişimsel hayvan çalışması, aşı tarafından indüklenenmaternal antikorların postnatal gelişimdeki yavrular üzerinde herhangi bir zararlı etkisinigöstermemiştir.

Bununla birlikte annelerine ADACEL uygulanan emziren yavruların üzerindeki etkisi çalışılmamıştır. ADACEL inaktif olduğundan, bebek için herhangi bir risk olası değildir.Emziren bir kadını aşılama kararı verilmeden önce aşılamanın riskleri ve yararlarıdeğerlendirilmelidir.

Üreme yeteneği/Fertilite

ADACEL, fertilite çalışmalarında değerlendirilmemiştir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

ADACEL'in araç ve makine kullanma yeteneği üzerindeki etkilerine yönelik bir çalışma gerçekleştirilmemiştir. ADACEL'in araç ve makine kullanma yeteneği üzerine göz ardıedilebilir derece bir etkisi bulunmakta veya hiç etkisi bulunmamaktadır.

4.8. İstenmeyen etkiler

Güvenlilik profilinin özeti

ADACEL'in güvenliliği, 6 klinik çalışmada (298 çocuk > 4 yaş, 1.508 adolesan, 2.842 yetişkin < 65 yaş ve 1.170 yetişkin > 65 yaş) tek doz ADACEL alan toplam 5.818 katılımcıdadeğerlendirilmiştir.

Enjeksiyon bölgesindeki ağrı, en yaygın tanımlanmış enjeksiyon bölgesi reaksiyonu olmuştur. Çoğu enjeksiyon bölgesi reaksiyonları aşılamayı takiben 3 gün içinde meydana gelmiş veortalama süreleri 3 günden azdır. En sık görülen sistemik reaksiyon çocuklarda yorgunluk,ergenlerde ve yetişkinlerde (18-64 yaş) baş ağrısı olmuştur. Miyalji, > 65 yaşındaki yaşlıyetişkinler arasında en sık bildirilen sistemik reaksiyonudur. Ateş, aşıların % 10'undan azındarapor edilmiştir. Bu reaksiyonlar genellikle geçicidir ve hafif ila orta şiddetlidir. Ek olarak,adolesanlarda ve tüm yetişkinlerde, ADACEL'i takiben enjeksiyon bölgesi ve sistemikreaksiyonların insidansı, bir Td aşı güçlendirici ile gözlemlenenlerle karşılaştırılabilirolmuştur. Çocuklarda, ADACEL'i takiben gözlenen enjeksiyon bölgesi reaksiyonları ve ateşsıklıkları, 4 ila 6 yaşlarında destekleyici olarak uygulandığında DTaP-IPV ile gözlenenlerdenönemli ölçüde daha düşüktür. Ateş dışında, sistemik reaksiyonlar için gözlemlenen oranlar ikiaşı arasında karşılaştırılabilirdir.

Üç klinik çalışmada ve pazarlama sonrası gözetim sırasında bildirilen tanımlanmış enjeksiyon bölgesi ve sistemik reaksiyonların sıklığı Tablo 4'te gösterilmektedir.

Tablo 2: ADACEL ile Tek Bir Doz Sonrası Çocuklarda, Ergenlerde ve Yetişkinlerde Klinik Araştırmalarda 0 ila 14 Gün İçerisinde Gözlenen Tanımlanmış ReaksiyonlarınSıklığı (%)

Tanımlanmış reaksiyonlar

Çocuklar 4 - 6 yaş(N = 298)

Adolessanlar 11 - 17 yaş(N = 1.184)

Yetişkinler 18 - 64 yaş(N =1.752)

Yetişkinl

er

> 65 yaş (N = 1.153)

Enjeksiyon Yeri Reaksiyonları


Ağrı

39,6

77,8

65,7

43

Şişme

24,2

20,9

21

18,1

Eritem

34,6

20,8

24,7

24,3

Sistemik Reaksiyonlar


Ateş (^ 38 0°C)BUbelge, ^venll

doğrulamaKddii: lZW56SHY3SHY3SHY3aklUZW56Zm]iXSkY3-

:a ile imz^anmıştır.

—Belge Takip Adrosi:h

1,4

Tp3://www.turlaye.gov.t

0,5

i'/saglık tıtelc ebys-•

Baş ağrısı

16,4

43,7

33,9

18,2

Bulantı

9,4

13,3

9,2

Ö.T.*

Diyare

14,4

10,3

10,3

Ö.T.*

Kusma

8,1

4,6

3

Ö.T.*

Anoreksi

21,5

Ö.T.*

Ö.T.*

Ö.T.*

Döküntü

8,4

2,7

2

Ö.T.*

Vücut ağrısı veya Kas Güçsüzlüğüf /Miyalji i

6,4

30,4

21,9

28,4

Ağrılı veya şişmiş eklemler

4

11,3

9,1

Ö.T.*

Yorgunluk§ / Halsizlik**

31,5

30,2

24,3

17,2

Üşüme

7,1

15,1

8,1

Ö.T.*

Aksiller Lenf Nodu Şişmesi

5,4

6,6

6,5

Ö.T.*

* Öntanımsız

t 18-64 yaş arası çocuklarda, ergenlerde ve yetişkinlerde yapılan çalışmalarda vücut ağrısı veya kas güçsüzlüğü tanımlanmış terimdi.

J Miyalji, > 65 yaşındaki yetişkinlerde yapılan denemede tanımlanmış terimdi.

§ 18-64 yaş arası çocuklarda, ergenlerde ve yetişkinlerde yapılan araştırmalarda tanımlanmış terim yorgunluktu.

** > 65 yaşındaki yetişkinlerde yapılan araştırmada tanımlanmış terim kırgınlıktı.

Pediyatrik popülasyon

Tablo 2'de sunulan ADACEL'in güvenlilik profili, yaklaşık 2., 4., 6 ve 18. aylarda Hib ile kombine edilmiş DTaP-IPA ile primer bağışıklama dahil, daha önce toplam 4 doz almış 4-6yaşlarındaki 298 çocukta yapılan bir klinik çalışmadan elde edilen verileri içermektedir. Buklinik çalışmada, aşılamadan sonraki 14 gün içinde bildirilen en yaygın advers olaylarenjeksiyon bölgesinde (gönüllülerin % 39,6'sında) ağrı ve yorgunluk (gönüllülerin %31,5'inde) olmuştur.

Tablo 3: ADACEL'in Sırasıyla 5 ve 10 Yaşında Yeniden Uygulanmasının Ardından Ergenlerde ve Yetişkinlerde Gözlenen Tanımlanmış Reaksiyonların Sıklığı (%)

Tanımlanmış reaksiyonlar

ADACEL'in yeniden uygulanması


5 yıldan sonra*

10 yıldan sonraf


Adolesanlar ve Yetişkinler16- 69 yaş arası(N= 544)

Yetişkinler 20 - 72 yaşarası(N= 361)

Enjeksiyon Yeri Reaksiyonları

Ağrı

87,6

87,8

Eritem/ Kızarıklık

28,6

23,1

Şişme

....... . 25,6 ,

20,5

UU ^UVL-llll L'lL'l'i.Ll Ullil'i. lllIZcI IIL .

ğ"uSisitemikzReafcs:iyoHlaBY3aklUZW56ZmxXSHY3 Belge Takip Adresi:https://www.turkiye.gov.tr/saglik-titck-ebys

Ateş

6,5

4,2

Baş ağrısı

53,2

40,6

Miyalji

61

60,1

Halsizlik

38,2

29,4

* Aşılamadan sonraki 0 ila 14 gün içinde gözlenen advers reaksiyonlar t Aşılamadan sonraki 0 ila 7 gün içinde gözlenen advers reaksiyonlar

ADACEL'in pazarlama sonrası kullanımı sırasında spontan olarak aşağıdaki ek advers olaylar bildirilmiştir. Bu olaylar, büyüklüğü belirsiz bir popülasyondan gönüllü olarak raporedildiğinden, sıklıklarını güvenilir bir şekilde tahmin etmek veya aşıya maruz kalma ilenedensel bir ilişki kurmak her zaman mümkün değildir. Bu olayları etiketlemeye dahil etmekararları, aşağıdaki faktörlerin bir veya daha fazlasına dayanmaktadır: 1) olayın ciddiyeti, 2)raporlama sıklığı veya 3) ADACEL ile nedensel bağlantının gücü.

İstenmeyen etkiler aşağıdaki kural kullanılarak sıklıklarına göre başlıklandırılmak suretiyle MedDRA sistemine göre sınıflandırılmıştır:

Çok yaygın ( >1/10); yaygın ( > 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (> 1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerdenhareketle tahmin edilemiyor)

Tablo 4 klinik çalışmalarda gözlemlenen advers reaksiyonları göstermekte ve ayrıca ADACEL'in tüm dünyada pazarlama sonrası kullanımında spontan olarak bildirilen ilaveadvers olayları içermektedir. Pazarlama sonrası advers olaylar belirsiz bir ölçektekipopülasyon içerisinden gönüllü olarak bildirildiğinden, bunların sıklığını güvenilir bir şekildetahmin etmek veya aşı maruziyeti ile nedensel bir ilişki kurabilmek her zaman mümkünolmamaktadır. Bu sebeple, bu advers reaksiyonlar için sıklık kategorisi ''bilinmiyor'' olaraktanımlanmıştır.

Tablo 4: Dünya çapında pazarlama sonrası deneyimden ve çalışmalardan elde edilen yan etkiler

Organ sistemi sınıfı

Sıklık

Çocuklar (4 ila 6 yaş)(N = 298)

Ergenler (11 ila 17 yaş)(N = 1.184)

Yetişkinler (18 ila 64 yaş)(N = 1.752)

Yetişkinler (> 65 yaş)(N = 1.153)

Bağışıklık

sistemi

hastalıkları

Bilinmiyor

Hipersensitivite (anafilaktik) reaksiyon (anjiyoödem, ödem, döküntü,

hipotansiyon)*

Metabolizma ve beslenmebozuklukları

Çok

yaygın

Anoreksi

(iştah

kaybı)

Öntanımsız

Sinir sistemi hastalıkları

Çok

yaygın

Baş ağrısı

Bilinmiyor

Parestezi*, hipoestezi*, Guillain-Barre sendromu*, brakiyal nevrit*, yüz felci*, konvülsiyon*, senkop*, miyelit*

Kalp hastalıkları

Bilinmiyor

Miyokardit*

Gastrointestinal

bozukluklar

1 )oğrulmna Kodu: lZW56St

Çok

yaygın

İshal

İshal, bulantı

İshal

Öntanımsız

-VA Bubi akl

Ige, gBulaffltllyonik

JZW5fgus»SY3

i uza ile imzalanmıştır. BelKusmadresi:l-

,, Bulantı, ¦ kusma

1 tps!77www.turKiye.gov.trrsag

Öntanımsız

liK-tıtcK-ebys

Deri ve deri altı doku

Yaygın

Döküntü

Öntanımsız

hastalıkları

Bilinmiyor

Prürit*, ürtiker*


Çok

yaygın


Jeneralize ağrı veya kasgüçsüzlüğü,artralji veyaeklemlerdeşişlik

Jeneralize ağrı veya kasgüçsüzlüğü

Jeneralize ağrı veya kasgüçsüzlüğü,(Artralji veyaeklemlerde şişlikÖntanımsız)

Kas-iskelet ve bağ dokusuhastalıkları

Yaygın

Jeneralize ağrı veya kasgüçsüzlüğü,artralji veyaeklemlerdeşişlik


Artralji veya eklemlerdeşişlik



Bilinmiyor

Miyozit*



Çok

yaygın

Yorgunluk/

asteni

Yorgunluk/ asteni, üşüme,malez

Yorgunluk/ asteni, malez

Yorgunluk/ asteni, malez(üşümeÖntanımsız)



Enjeksiyon bölgesinde ağrı, enjeksiyon bölgesinde eritem, enjeksiyon

bölgesinde şişlik

Genel

bozukluklar ve uygulamabölgesine ilişkinhastalıklar

Yaygın

Pireksi, üşüme,aksiller lenfdüğümüşişliği

Pireksi, aksiller lenfdüğümü şişliği

Pireksi, üşüme, aksiller lenfdüğümü şişliği

Aksiller lenf düğümü şişliğiÖntanımsız

Yaygın

olmayan


Pireksi


Bilinmiyor

Enjeksiyon bölgesinde morarma*, enjeksiyon bölgesinde nodül*, enjeksiyon bölgesinde steril abse*

*Pazarlama sonrası elde edilen yan etkiler

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması


Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr, e-posta: [email protected]; telb 080ö'eâıl4ÛQ)i08;ıfaks^ııfiaSA2ş2^1B 35 99)

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Uygulanabilir değildir.

5.

FARMAKOLOJIK ÖZELLIKLER5.1. Farmakodinamik özelliklerFarmakoterapötik grup:

Kombine bakteriyel ve viral aşılar ATC Kodu: J07CA

Klinik çalışmalar


İki yüz altmış beş çocuk, 527 adolesan ve 743 yetişkinde ADACEL ile aşılamadan bir ay sonra gözlenen bağışıklık tepkileri aşağıdaki tabloda gösterilmektedir.Tablo 5: ADACEL ile aşılamadan bir ay sonra çocuklar, adolesanlar ve yetişkinlerde immün yanıt

Antijen

İmmün

yanıt

Çocuklar (4 ila 6 yaş)265 Kişi

%

Ergenler (11 ila 17 yaş)527 Kişi

%

Yetişkinler (18 ila 64 yaş)743 Kişi

%

Difteri toksoidi

>0,1 lU/mL

100

99,8

94,1

Tetanoz toksoidi

>0,1 lU/mL

100

100

100

Pertussis toksoidi

Rapel

91,9

92

84,4

Filamentöz hemaglutinin

Yanıt*

88,1

85,6

82,7

Pertaktin


94,6

94,5

93,8

Fimbriae Tip 2 ve 3


94,3

94,9

85,9

Daha önce 2, 4, 6 ve 18 aylıkken DTaP (difteri toksoidi

pediatrik doz], tetanoz ve aselüler


boğmaca) ile primer aşılaması tamamlanmış 4-6 yaşlarındaki çocuklar için rapel yanıtı, anti-boğmaca antikorlarının konsantrasyonunda 4 kat artış olarak tanımlanmaktadır.

Adolesanlar ve yetişkinler için rapel yanıtı, aşılama öncesi yüksek konsantrasyona sahip katılımcılarda anti-boğmaca antikorları konsantrasyonunda 2 kat artış ve aşılama öncesi düşükkonsantrasyona sahip katılımcılarda 4 kat artış olarak tanımlanmaktadır.

Yetişkinlerde ve adolesanlarda ADACEL'in güvenliliğinin ve immünojenisitesinin, aynı miktarda tetanoz ve difteri toksoidleri içeren yetişkin formülasyonu difteri-tetanoz (Td)adsorbe aşının tek bir dozu ile gözlenene benzer olduğu gösterilmiştir.

Boğmacaya karşı koruma için serolojik korelasyonlar belirlenmemiştir. Sanofi Pasteur Limited'in aselüler boğmaca bebek DTaP formülasyonu ile primer aşılamanın boğmacahastalığına karşı % 85 oranında koruyucu bir etkililik sağladığının doğrulandığı 1992-1996yılları arasında yürütülmüş İsveç I boğmaca etkililik çalışmalarından elde edilen verilerlekarşılaştırıldığında, ADACEL'in koruyucu bağışıklık tepkilerine yol açtığı düşünülmektedir.Adolesanlarda ve yetişkinlerde ADACEL'in rapel dozunu takiben tüm antijenler içinboğmaca antikor seviyeleri, bu etkililik çalışması içinde yer alan bir ev içi temas çalışmasındagözlenen seviyeleri aşmıştır.


Tablo 6: İsveç I etkililik çalışmasında 2, 4 ve 6 aylıkken DTaP ile aşılamadan bir ay sonra bebeklerde gözlemlenenlere kıyasla, adolesanlarda ve yetişkinlerde bir ADACELdozundan 1 ay sonra gözlenen boğmaca antikor GOK'lerinin** oranı


Ergenler

Yetişkinler


ADACEL* / DTaPt

ADACELt / DTaPt


GOK oranı

GOK oranı


(% 95 GA)

(% 95 GA)

Anti-PT

3,6

(2,8, 4,5)§

2,1

(1,6, 2,7)§

Anti-FHA

5,4

(4,5, 6,5)§

4,8

(3,9, 5,9)§

Anti-PRN

3,2

(2,5, 4,1)§

3,2

(2,3, 4,4)§

Anti-FIM

5,3

(3,9, 7,1)§

2,5

(1,8, 3,5)§

* N = 524 ila 526, mevcut ADACELverileri ile per-protokol popülasyonundaki adolesan sayısı

t N = 80, 3-doz sonrası mevcut verilerle 2, 4 ve 6 aylıkken DTaP alan infantların sayısı (Klinik Çalışma Td506'dan gelen numunelerle eş zamanlı test edilen İsveç I EtkililikÇalışmasından gelen serumlar).
J N = 741, ADACEL için mevcut verilerle per-protokol popülasyonundaki yetişkin sayısı.

§ ADACEL'i takiben görülen GOK düzeyi, DTaP'yi takiben görülen GOK'den daha düşük değildir (ADACEL için GOK oranının DTaP'ye bölünmesiyle elde edilen % 95 GA alt sınırı>0,67).

** ELISA birimlerinde ölçülen antikor GOK'leri infantlar, adolesanlar ve yetişkinler için ayrı ayrı hesaplandı.

Antikor kalıcılığı


Seroloji takip çalışmaları, daha önce tek bir rapel ADACEL dozu ile aşılanan bireylerde 3, 5 ve 10. yıllarda gerçekleştirilmiştir. Difteri ve tetanoza yönelik seroproteksiyonun kalıcılığı veboğmaca seropozitifliği Tablo 7'de özetlenmiştir.

Tablo 7: ADACEL dozunu takiben 3, 5 ve 10 yıl sonra Çocuklarda, Adolesanlarda ve Yetişkinlerdeki Seroproteksiyonun/Seropozitifliğin Kalıcılığı (PPI Popülasyonu1))


Çocuklar

(4-6 yaş)2

Ergenler

(11-17 yaş)2

Yetişkinler

(18-64 yaş)2

Zaman noktası

5 yıl

3 yıl

5 yıl

10 yıl

3 yıl

5 yıl

10 yıl

Antikor

N=128-

150

N=300

N=204-

206

N=28-

39

N=292

N=237-

238

N=120-

136

Difteri

(SN, lU/mL)

> 0,1

86

97

95,1

94,9

81,2

81,1

84,6

> 0,01

100

100

100

100

95,2

93,7

99,3

Tetanoz

(ELISA, lU/mL)

> 0,1

97,3

100

100

100

99

97,1

100

Pertussis

(ELISA, lU/mL)

Sero-
positivite3

63,3

97,3

85,4

82,1

94,2

89,1

85,8

PT

FHA

97,3

100

99,5

100

99,3

100

100

PRN

95,3

99,7

98,5

100

98,6

97,1

99,3

FIM

98,7

98,3

99,5

100

93,5

99,6

98,5

N = verilerin mevcut olduğu deneklerin sayısı; SN: seronötralizasyon; ELISA: Enzim bağlı immünosorbent tayini

1 Belirtilen zaman noktasında en az bir antijen için immünojenisite verisi bulunan uygungönüllüler.

2 Gönüllülerin bir doz ADACEL aldığı yaş

3 3 yıl takip süresince PT, FHA ve PRN için > 4 EU/mL ve FIM için > 17 EU/mL antikorasahip gönüllülerin yüzdesi; 5 ve 10 yıl takip süresince PT, FIM ve PRN için > 4 EU/mL veFHA için > 3 EU/mL antikora sahip gönüllülerin yüzdesi

Tekrar aşılamayı takiben immünojenisite


Önceki bir ADACEL veya ADACEL POLIO dozundan 10 yıl sonra tekrar aşılamanın ardından ADACEL'in immünojenisitesi değerlendirilmiştir. Aşıdan bir ay sonra çalışmakatılımcılarının % 98,5'i difteri ve tetanoz için seroprotektif antikor seviyelerine (> 0,1 lU /ml) ulaşırken > % 84'ünde boğmaca antijenlerine rapel yanıt sağlanmıştır. (Boğmacaya karşırapel yanıt, aşılama öncesi seviye < LLOQ ise aşılama sonrası LLOQ'nun 4 katı veya dahafazla antikor konsantrasyonu, aşılama öncesi seviye > LLOQ ama LLOQ'nun 4 katından azise aşılama öncesi seviyenin 4 katı veya daha fazlası ya da aşılama öncesi seviye LLOQ'nun 4katı veya daha fazla ise aşılama öncesi seviyenin 2 katı veya daha fazla antikorkonsantrasyonu olarak tanımlanır)

Seroloji takibi ve tekrar aşılama verilerine dayanarak, difteri ve tetanoza ek olarak boğmacaya karşı bağışıklığı arttırmak için dT aşısı yerine ADACEL kullanılabilir.

Gebelikte immünojenisite


Hamile kadınlarda ve yeni doğan bebeklerde boğmaca antikor yanıtlarının değerlendirilmesi, yayınlanmış 4 randomize kontrollü çalışmaya dayanmaktadır.

Boğmaca antijenlerine karşı yönlendirilen maternal antikoru, doğumdan sonra en az 2 ay devam eder ve boğmacaya karşı aktif bağışıklamaya karşı bebek bağışıklık yanıtınınkörelmesiile ilişkili olabilir. İmmün yanıtın köreltilmesinin klinik önemi bilinmemektedir.

Anneleri hamilelik sırasında ADACEL veya ADACEL-POLIO ile aşılanmış bebeklerde aşının etkinliği, Birleşik Krallık (UK) ve ABD'de (US) yayınlanmış üç gözlemsel çalışmadadeğerlendirilmiştir. Aşı, 3 aylıktan küçük bebeklerde boğmacaya karşı pasif koruma içingebeliğin üçüncü trimesterinde uygulanmıştır.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Aşılar için farmakokinetik özelliklerin değerlendirmesi gerekli değildir.

5.2. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Klinik öncesi veriler, tekrarlanan doz toksisitesi ve gebelikte, embriyonal/fötal gelişimde, doğum ve postnastal gelişimde toksisiteye yönelik konvansiyonal çalışmalara dayanarakinsanlara yönelik bir tehlike göstermemiştir.

6.FARMASOTIK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Alüminyum fosfat (adjuvan)

2-fenoksietanol Enjeksiyonluk su6.2. Geçimsizlikler

Geçimlilik araştırmaları bulunmadığından ADACEL herhangi bir aşı veya diğer tıbbi ürünler ile karıştmlmamalıdır.6.3. Raf ömrü

48 aydır.6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

Buzdolabında saklayınız (2oC - 8°C). Aşı dondurulmamalıdır. Aşı donmuş ise aşıyı kullanmayınız.

Son kullanma tarihinden sonra kullanmayınız.6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

ADACEL 0,5 mL'lik tek dozluk cam flakonlarda tedarik edilir.

Flakonlar Tip 1 camdan üretilmiştir. ADACEL kap kapak sistemi lateks (doğal kauçuk) içermez.

ADACEL aşağıdaki ambalaj şekillerinde sunulmaktadır:

1 tek dozluk flakon 5 tek dozluk flakon10 tek dozluk flakon6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7.RUHSAT SAHİBİ

Sanofi Pasteur Aşı Tic. A.Ş.

Şişli-İstanbul


8. RUHSAT NUMARASI

2017/599

9.

ILK RUHSAT TARTHT/RUHSAT YENILEME TARIHI

İlk ruhsat tarihi: 17.08.2017 Ruhsat yenileme tarihi: 09.11.2022

10. KÜB'ÜN YENILENME TARIHI



İlaç Bilgileri

Adacel 0,5 Ml Im Enjeksiyonluk Süspansiyon İçeren Flakon

Etken Maddesi: Difteri Toksoidi, Tetanoz Toksoidi, Aselüler Adsorbe Boğmaca:boğmaca Toksoidi, Filamentöz Hemaglutinin, Pertaktin, Fimbriae Tip 2 ve 3

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.