Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Olmysar 40 Mg Film Kaplı Tablet Kısa Ürün Bilgisi

Kalp Damar Sistemi » Renin - Anjiyotensin Sistemi » Anjiyotensin II Antagonistleri » Anjiyotensin II Antagonistleri » Olmesartan Medoksomil

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBI ÜRÜNÜN ADI

OLMYSAR 40 mg film kaplı tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Olmesartan medoksomil 40 mg

Yardımcı madde(ler):

Laktoz monohidrat 271.4 mg
Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Film kaplı tablet.
Beyaz renkli, oblong, bikonveks film kaplı tablet.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1. Terapötik endikasyonlar

Esansiyel hipertansiyon tedavisi.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi:

Yetişkinlerde


Olmesartan medoksomilin önerilen başlangıç dozu günde bir kez 10 mg'dır.
Kan basıncı bu dozla yeterli ölçüde kontrol edilemeyen hastalarda olmesartan medoksomil dozu, optimal bir doz olarak günde bir kez 20 mg'a yükseltilebilir. Kan basmcmda ek bir

azaltma

gerekiyorsa olmesartan medoksomil dozu günde maksimum 40 mg'a artırılabilir veyahidroklorotiazid tedavisi eklenebilir.
Olmesartan medoksomilin antihipertansif etkisi esas olarak tedavinin başlangıcından itibaren iki hafta içinde ortaya çıkar Ve tedavinin başlangıcından itibaren 8 haftada maksimuma ulaşır.Bu durum, bir

hastanınUygulama şekli:

Sadece ağızdan kullanım içindir.
Film kaplı tabletin, gıdayla birlikte veya gıda olmaksızın her gün aynı zamanda, örneğin sabah kahvaltısında alınması önerilir. Tablet yeterli miktarda sıvı ile yutularak alınmalıdır(örneğin 1 bardak su). Tablet çiğnenmemelidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Hafif-orta böbrek yetmezliği olan hastalarda (kreatinin klerensi 20-60 mL/dak), daha yüksek dozajlara ilişkin sınırlı deneyim olması nedeniyle maksimum doz, hergün 20 mg olmesartan medoksomildir. Şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda (kreatininklerensi < 20 mL/dak), sadece sınırlı deneyim olduğu için olmesartan medoksomil kullanımıönerilmemektedir (bkz. Bölüm 4.4 ve 5.2).
Karaciğer yetmezliği: Hafif karaciğer yetmezliği olan hastalar için tavsiye edilen dozun ayarlanmasına gerek yoktur. Orta şiddetteki karaciğer yetmezliği olan hastalarda, başlangıçdozu olarak günde bir kez 10 mg olmesartan medoksomil önerilmektedir ve günlük

maksimummamakt

adır, bu nedenle bu hasta grubunda kullanılması önerilmemektedir(bkz. Bölüm 4.4 ve 5.2). Olmesartan medoksomil safra kesesi tıkanıklığı olan hastalardakullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.3).

Pediyatrik popttlasyon:

Güvenlilik ve etkililik verilerinin olmayışı nedeniyle 18 yaşm altındaki çocuklarda kullanımı önerilmemektedir.

Geriyatrik popülasyon:4.3. Kontrendikasyonlar

• Etkin maddeye veya ilacın diğer bileşenlerinden birine aşm duyarlılık.
• Gebelik.
• Safra kanalı obstrüksiyonu.

4.4. Özel kullanım uyarılan ve önlemleri

İntravasküler hacmin azalması:
Kuvvetli diüretik tedavi, gıdayla alman tuzda kısıtlama, diyare veya kusma nedeniyle hacim ve/veya sodyumda azalma olan hastalarda, özellikle ilk dozdan sonra semptomatikhipotansiyon meydana gelebilir. Olmesartan medoksomil uygulanmadan önce bu gibidurumlar düzeltilmelidir.
Renin-anjiyotensin-aldosteron sisteminin stimülasyonuyla ilgili diğer hastalıklar:
Vasküler tonüs ve renal fonksiyonun ağırlıkla renin-anjiyotensin-aldosteron sisteminin aktivitesine bağlı olduğu hastalarda (öm. şiddetli konjestif kalp yetmezliği veya renal arterstenozu dahil, altta daha önceden renal hastalığı var olan hastalarda), bu sistemi etkileyendiğer ilaçlarla tedavi, hipotansiyon, azotemi, oligüri veya nadiren akut renal yetmezlik ileilişkilendirilmiştir. Benzer etkilerin olasılığı, anjiyotensin II reseptör antagonistleri için hariçbırakılamaz.
Renovasküler hipertansiyon:
Bilateral renal arter stenozlu hastalar veya çalışan tek böbreğinde arter stenozu olan hastalar, renin-anjiyotensin-aldosteron sistemini etkileyen tıbbi ürünlerle tedavi edildiklerinde artanşiddetli bir hipotansiyon ve renal yetmezlik riski vardır.
Böbrek yetmezliği ve böbrek transplantasyonu:
Böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda olmesartan medoksomil kullanıldığında serum potasyum ve kreatinin seviyelerinin periyodik olarak izlenmesi önerilir. Şiddetli böbrekbozukluğu olan hastalarda (kreatinin klerensi < 20 mL/dak) olmesartan medoksomil kullanımıönerilmez (bkz. Bölüm 4.2 ve 5.2). Kısa bir süre önce böbrek transplantasyonu yapılmış

hastalarda

veya son dönem böbrek yetmezliği olan hastalarda (yani, kreatinin klerensi <12mg/dak) olmesartan medoksomil uygulanmasına ilişkin hiçbir deneyim yoktur.
Karaciğer yetmezliği:
İleri derecede karaciğer yetmezliği olan hastalarda hiçbir deneyim bulunmamaktadır, bu nedenle bu hasta grubunda olmesartan medoksomilin kullanılması önerilmemektedir (hafif ileorta şiddetteki karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz önerileri için bölüm 4.2'ye bakınız).
Hiperkalemi:
Renin-anjiyotensin-aldosteron sistemini etkileyen ilaçların kullanımı hiperkalemiye neden olabilir.
Yaşlılarda, böbrek yetmezliği ve diyabeti olan hastalarda, potasyum seviyelerini yükselten diğer tıbbi ürünlerle eş

zaman

lı olarak tedavi olan ve/veya araya başka hastalıklar girenhastalarda bazen ölümcül olabilen risk artış göstermektedir.
Renin-anjiyotensin-aldosteron sistemini etkileyen tıbbi ürünlerin eşzamanlı kullanımına karar vermeden önce, fayda-risk oram değerlendirilmeli ve diğer alternatifler göz önündebulundurulmalıdır.
Hiperkalemi için göz önünde bulundurulması gereken ana risk faktörleri şunlardır:
-Diyabet, böbrek yetmezliği, yaş (> 70 yaş)
-Renin-anjiyotensin-aldosteron sistemini etkileyen, bir veya birden fazla ilaçla ve/veya potasyum takviyeleri ile birlikte kullanılması. Bazı tıbbi ürünler veya tıbbi ürünlerin aitolduğu terapötik sınıf hiperkalemiyi tetikleyebilir: potasyum içeren tuz ikame ürünleri,potasyum tutucu diüretilder, ADE inhibitörleri, anjiyotensin II reseptör antagonistleri,NSAİI'lar (selektif COX-2 inhibitörleri dahil), heparin, immünosüpresör olarak siklosporin,takrolimus veya trimetoprim.
-Başta dehidratasyon, akut kardiyak dekompansasyon, metabolik asidoz, böbrek yetmezliğinin ağırlaşması, böbrek fonksiyonunun aniden kötüleşmesi (örn. Enfeksiyonhastalıkları), hücresel liziz (örn. akut ekstremite iskemisi, rabdomiyoliz, uzun süreli travma)olmak üzere araya giren başka hastalıklar.
Riskli hastalarda serum potasyum seviyesinin yakından takip edilmesi önerilir (bkz. Bölüm 4.5).
Lityum:
Diğer anjiyotensin-II reseptör antagonistleriyle olduğu gibi lityum ve olmesartan medoksomil kombinasyonu önerilmez (bkz. Bölüm 4.5).
Aort veya mitral kapak stenozu; obstrüktif hipertrofik kardiyomiyopati:
Diğer vazodilatörlerle olduğu gibi aort veya mitral kapak stenozu veya obstrüktif hipertrofik kardiyomiyopati hastalarında özel dikkat gösterilmelidir.
Primer aldosteronizm:
Primer aldosteronizm hastalan, renin-anjiyotensin sisteminin inhibisyonu yoluyla etkili olan antihipertansif ilaçlara genellikle cevap vermeyeceklerdir. Bu nedenle bu gibi hastalardaolmesartan medoksomil kullanımı önerilmemektedir.
Etnik farklılıklar:
Diğer anjiyotensin II antagonistleriyle olduğu gibi, muhtemelen, düşük-renin seviyelerinin siyah hipertansif popülasyonda daha yüksek bir prevalansı olması nedeniyle siyah olmayanhastalara nazaran siyah hastalarda olmesartan medoksomilin kan basıncını düşürme etkisi birmiktar daha azdır.

Gebelik

:
Gebelik esnasında anjiyotensin II antagonistlerine başlanmamalıdır. Sürekli anjiyotensin II antagonist tedavisinin gerekli olduğu düşünülmedikçe, hamile kalmayı planlayan hastalarda,gebelikte kullanım ile ilgili olarak sağlam bir güvenlilik profiline sahip alternatifantihipertansif tedavilere geçilmelidir. Gebelik teşhis edildiğinde, anjiyotensin IIantagonistleri ile yapılan tedavi hemen kesilmeli ve uygun olduğu durumlarda alternatiftedaviye başlanmalıdır (bkz. Bölüm 4.3 ve 4.6).
Diğer:
Herhangi bir antihipertansif ajanla olduğu gibi iskemik kalp hastalığı veya iskemik serebrovasküler hastalığı olanlarda aşırı kan basıncı düşmesi miyokard enfarktüsü veya felçlesonuçlanabilir.
Bu ilaç laktoz içermektedir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glukoz galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Etkileşim çalışmaları yalnızca yetişkinlerde yapılmıştır.

Diğer tıbbi ürünlerin olmesartan medoksomil üzerindeki etkileri:


Potasyum takviyeleri veya potasyum tutucu diiiretikler:


Renin-anjiyotensin sistemini etkileyen diğer ilaçların kullanımıyla elde edilen deneyim bazında potasyum tutucu diüretikler, potasyum takviyeleri, potasyum içeren tuz ikameürünleri veya serum potasyum seviyelerini artırabilen düğer ilaçlarla (örn. heparin) birliktek

ullanım,

serum potasyumunda artışlara yol açabilir. Bu nedenle bu gibi ilaçların birliktekullanımı önerilmez.

Diğer antihipertansif ilaçlar:


Olmesartan medoksomilin kan basmcım düşürücü etkisi, diğer antihipertansif ilaçlarla birlikte kullanılmasıyla artabilir.

Non-steroidal antiinflamatuvar ilaçlar (NSAİİ'lar):


Non-steroidal antiinflamatuvar ilaçlar (NSAİİ'lar) (>3 g/gün dozlarında asetilsalisilik asit ve COX-2 inhibitörleri dahil) ve anjiyotensin-II reseptör antagonistleri, glomerüler filtrasyonuazaltarak sineıjistik olarak hareket edebilirler. NSAİİ'lar ve anjiyotensin II antagonistlerininbirlikte kullanımıyla, akut böbrek yetmezliği riski meydana gelir. Tedavinin başlangıcında

hastanın

böbrek fonksiyonun izlenmesi kadar hastanın düzenli hidrasyonu da önerilmelidir.Aynca birlikte uygulanmaları, anjiyotensin II reseptör antagonistlerinin etkinliğinde kısmi birkayba yol açarak bunların antihipertansif etkisini azaltabilir.

Diğer bileşikler:


Antasitle (alüminyum magnezyum hidroksit) tedaviden sonra olmesartanm biyoyararlammında makul bir azalma gözlenmiştir. Varfarin ve digoksinle birlikteuyg

ulanmasının

olmesartanm farmakokinetiği üzerine hiçbir etkisi yoktur.

Olmesartan medoksomilin diğer tıbbi ürünler üzerindeki etkileri:


Lityum

:
Lityum ve anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri ve anjiyotensin II antagonistlerinin birlikte kullanımı sırasında serum lityum konsantrasyonlarında geri döndürülebiliryükselmeler ve toksisite bildirilmiştir. Bu nedenle olmesartan medoksomil ve lityumunkombinasyon halinde kullanılması önerilmez. Kombinasyonun kullanılmasının gerekli olduğu

kanıtlanır

sa serum lityum seviyesinin dikkatle izlenmesi önerilir.

Diğer bileşikler

:
Sağlıklı deneklerdeki spesifik klinik çalışmalarda araştırılmış bileşikler arasında varfarin, digoksin, bir antasit (magnezyum alüminyum hidroksit), hidroklorotiazid ve pravastatinbulunmaktadır. Klinik olarak önemli hiçbir etkileşim gözlenmemiştir ve özellikle varfarininfarmakodinamiği ve digoksinin farmakokinetiği üzerine olmesartan medoksomilin anlamlıhiçbir etkisinin olmadığı gözlenmiştir.
Olmesartamn

in vitroin vivo

etkileşimaraştırmaları yapılmamıştır ve olmesartanla yukarıdaki sitokrom P450 enzimleriylemetabolize olan ilaçlar arasında klinik olarak anlamlı hiçbir etkileşim beklenmemektedir.

4.6.Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: ilk trimester C, ikinci ve üçüncü trimester D

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadmlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Planlı bir hamilelikten önce, uygun bir alternatif tedaviye geçilmelidir.

Gebelik dönemi

Anjiyotensin II antagonistlerinin gebeliğin ilk trimesteri boyunca kullanılmaması önerilir (bkz. Bölüm 4.4). Anjiyotensin II antagonistleri kullanımı gebeliğin ikinci ve üçüncütrimesterinde kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3 ve 4.4).
Gebeliğin ilk trimesteri esnasında teratojenisite riski ve ardından ADE inhibitörlerine maruz kalmayla ilgili epidemiyolojik belirti kati olmamakla birlikte az oranda bir risk artışı göz ardıedilemez. Anjiyotensin II antagonistleriyle ilgili kontrollü bir epidemiyolojik veribulunmamakla birlikte bu ilaç sınıfi için benzer riskler söz konusu olabilir. Süreklianjiyotensin reseptör blokör tedavisinin gerekli olduğu düşünülmedikçe, hamile kalmayıplanlayan hastalarda, gebelikte kullanım ile ilgili olarak sağlam bir güvenlilik profiline sahipalternatif antihipertansif tedavilere geçilmelidir. Gebelik teşhis edildiğinde, anjiyotensin IIantagonistleri ile yapılan tedavi hemen kesilmeli ve uygun olduğu durumlarda alternatiftedaviye başlanmalıdır.
Gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesteri sırasında anjiyotensin II antagonist tedavisinin, insan fetotoksisitesine (düşük böbrek fonksiyonu, oligohidramnios ve kafatası kemikleşmesindegecikme) ve neonatal toksisiteye (böbrek yetmezliği, hipotansiyon, hiperkalemi) sebep olduğubilinmektedir (bkz. ayrıca bölüm 5.3 “Klinik öncesi güvenlik verileri”).
Gebeliğin ikinci trimesteri ve sonrasında anjiyotensin II antagonistlerine maruz kalındığında, fetal böbrek fonksiyonunun ve kafatasının ultrasonla kontrol edilmesi önerilmektedir.Anneleri anjiyotensin II antagonistleri alan bebekler hipotansiyona karşı yalandan takipedilmelidir (bkz. Ayrıca Bölüm 4.3 ve 4.4).

Laktasyon dönemi

Olmesartan, emziren sıçanların sütüne geçmektedir fakat insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Olmesartan kullanımı sırasında emzirmeyle ilgili bilgi bulunmadığındanolmesartan önerilmemektedir ve emzirme boyunca özellikle yenidoğan ya da preterm bebekemziriliyorsa güvenlik profilinin daha iyi olduğu ispatlanmış bir alternatif tedavi tercihedilmelidir.

Üreme yeteneği / Fertilite

Sıçanlarda üreme çalışmalarında olmesartan medoksomil fertilitiyi etkilememiştir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

OLMYSAR'ın araba ve makine kullanımı üzerinde az veya orta derecede bir etkisi vardır. Antihipertansif olarak tedavi gören hastalarda sersemlik ve bitkinlik hissi oluşabileceğindenreaksiyon vermeyi zayıflatabilir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Olmesartan medoksomil tedavisi sırasındaen yaygın bildirilen advers olaylar baş ağnsı (%7.7), influenza benzeri semptomlar (%4.0) ve sersemlik hissidir (%3.7).
Plasebo-kontrollti monoterapi araştırmalarında sadece tedaviyle kesin olarak ilgili tek yan etki sersemlik hissidir (bu durumda insidans olmesartan medoksomille %2.5 ve plaseboyla %0.9).
Olmesartan medoksomille izlenen hipertrigliseridemi (%2.0 vs. %1.1) ve yüksek kreatin fosfokinaz (%1.3 vs. %0.7) insidaslannm da plaseboya kıyasla daha yüksek olduğusaptanmıştır.
Klinik araştırmalar, ruhsat sonrası güvenlilik çalışmaları ve spontan bildirimlerde olmesartan medoksomil ile izlenen advers reaksiyonlar aşağıdaki tabloda özetlenmiştir.
Advers reaksiyonların s

ıklıının

sınıflandırılması için aşağıdaki terminoloji kullanılmıştır: Çok yaygm(>l/10); Yaygın (>1/100 ila <1/10); Yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100);Seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); Çok seyrek (<1/10.000).

MedDRA

Sistem Organ Sınıfı

Advers reaksiyonlar

Sıklık

Kan ve lenf sistemi hastalıkları
Trombositopeni
Yaygın olmayan
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Anaflaktik reaksiyon
Yaygm olmayan
Metabolizma ve beslenme hastalıktan
Hipertrigliseridemi
Yaygm
Hiperürisemi
Yaygm
Hiperkalemi
Seyrek
Sinir sistemi hastalıkları
Sersemlik hissi
Yaygm
Başağnsı
Yaygm
Kulak ve iç kulak hastalıktan
Vertigo
Yaygm olmayan
Kardiyak hastalıklar
Anjina pektoris
Yaygm olmayan
Vasküler hastalıklar
Hipotansiyon
Seyrek
Solunum, göğüs bozukluklan ve mediastinal hastalıklar
Bronşit
Yaygm
Farenjit
Yaygm
Öksürük
Yaygm
Rinit
Yaygm
Gastrointestinal hastalıklar
Gastroenterit
Yaygm
Diyare
Yaygm
Kann ağnsı
Yaygm
Bulantı
Yaygm
Dispepsi
Yaygm
Kusma
Yaygm olmayan
Deri ve deri altı doku hastalıklan
Eksantem
Yaygm olmayan
Alerjik dermatit
Yaygm olmayan
Ürtiker
Yaygm olmayan
Döküntü
Yaygm olmayan
Pruritus (kaşıntı)
Yaygm olmayan
Anjiyoödem
Seyrek
Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıklan
Artrit
Yaygın
Sırt ağnsı
Yaygm
İskelet ağnsı
Yaygm
Miyalji (kas ağnsı)
Yaygm olmayan

Kas spazmı
Seyrek
Böbrek ve idrar yolu hastalıkları
Hematüri
Yaygın
İdrar yolu enfeksiyonu
Yaygın
Akut böbrek yetmezliği
Seyrek
Böbrek yetmezliği
Seyrek
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
Ağrı
Yaygın
Göğüs ağrısı
Yaygın
Periferik ödem
Yaygın
influenza benzeri semptomlar
Yaygın
Bitkinlik
Yaygın
Yüzde ödem
Yaygın olmayan
Asteni
Yaygın olmayan
Keyifsizlik
Yaygın olmayan
Letaıji
Seyrek
Araştırmalar
Hepatik enzimlerde artış
Yaygın
Kanda üre artışı
Yaygın
Kanda kreatin fosfokinaz artışı
Yaygın
Kan kreatininde artış
Seyrek
Anjiyotensin II reseptör blokörlerinin kullanımıyla zamansal ilişkili olan az sayıda randomiyaliz vakalan bildirilmiştir.
özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:
Geriyatrik popülasyon:
Yaşlı hastalarda hipotansiyon sıklığı seyrekten yaygın olmayana doğru hafif artış göstermiştir.
4.9. Doz aşımı ve tedavisi
İnsanlarda doz aşımıyla ilgili sadece sınırlı bilgi mevcuttur. En olası doz aşımı etkisi hipotansiyondur. Doz aşımı durumunda hasta dikkatle izlenmelidir ve tedavi, semptomatik vedestekleyici olmalıdır.
Olmesartamn diyaliz edilebilirliğine ilişkin bilgi yoktur.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1. Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Anjiyotensin II antagonistleri
ATC Kodu: C09CA08

F.tki mekani zması/Farmakodinamik etkiler


Olmesartan medoksomil, kuvvetli, oral yoldan etkili, seçici bir anjiyotensin II reseptör (tip ATı) antagonistidir. Anjiyotensin H'nin kaynağı veya sentez yolundan bağımsız olarak ATı'inaracılık yaptığı bütün anjiyotensin II etkilerini bloke etmesi beklenmektedir. Anjiyotensin II(ATı) reseptörlerinin seçici olarak antagonizması plazma renin seviyelerinde ve anjiyotensin Ive II konsantrasyonlarında yükselmelerle ve plazma aldosteron konsantrasyonlarında birmiktar azalmayla sonuçlanmaktadır.
Anjiyotensin II, renin-anjiyotensin-aldosteron sisteminin primer vazoaktif hormonudur ve tip 1 (ATı) reseptörü yoluyla hipertansiyon patofizyolojisinde anlamlı bir rol oynamaktadır.

Klinik etkiler ve güvenlilik


Hipertansiyonda, olmesartan medoksomil, arteriyel kan basıncmda doza bağlı, uzun süre devam eden bir azalmaya neden olmaktadır. ilk-doz hipotansiyonu, uzun süreli tedavisırasında taşiflaksi veya tedavinin kesilmesinden sonra rebound hipertansiyon gelişmesineilişkin herhangi bir kanıt bulunmamaktadır.
Olmesartan medoksomil günde tek doz ile, 24 saatlik doz aralığı boyunca kan basıncmda etkili ve düzgün bir azalma sağlamaktadır. Günde tek doz kullanım, aynı günlük dozun gündeiki kez kullanımı ile kan basmcında benzer azalma meydana getirir.
Sürekli tedaviyle, kan basıncını düşürme etkisinin önemli bir kısmı 2 hafta tedaviden sonra zaten gözlenmekteyse de, kan basıncmda maksimum azalmalara tedaviye başlandıktan 8 haftasonra ulaşılmaktadır.
Hidroklorotiazidle birlikte kullanıldığında kan basıncmda ek bir azalma sağlanmaktadır ve birlikte kullanılmaları iyi tolere edilmektedir.
Olmesartanm mortalite ve morbidite üzerindeki etkisi henüz bilinmemektedir.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Olmesartan medoksomil bir ön ilaçtır.

Emilim:


Gastrointestinal kanaldan absorbsiyonu sırasında bağırsak mukozasında ve portal kan içinde bulunan esterazlar tarafından hızla farmakolojik olarak aktif metaboliti olmesartanadönüştürülmektedir.
Plazmada veya ifrazatta hiçbir bozulmamış olmesartan medoksomil veya bozulmamış medoksomil grubu yan zinciri tespit edilmemiştir. Tablet formülasyonundaki olmesartanmortalama mutlak biyoyararlanımı %25.6'dır.
Olmesartan medoksomilin oral dozundan 2 saat kadar sonra olmesartanm ortalama pik plazma konsantrasyonuna (Cmaks) ulaşılmaktadır ve olmesartanm plazma konsantrasyonları 80 mg'akadar artan tek oral dozlarla yaklaşık olarak lineer bir şekilde artmaktadır.
Olmesartanm biyoyararlanımında gıdanın asgari etkisi vardı ve bu nedenle olmesartan medoksomil, gıdayla birlikte veya gıda olmaksızın uygulanabilir.
Olmesartanm farmakokinetiğinde cinsiyetle ilgili, klinik olarak anlamlı hiçbir fark gözlenmemektedir.

Dağılım:


Olmesartan plazma proteinine yüksek ölçüde bağlanmaktadır (%99.7) fakat, (varfarin ve olmesartan medoksomil arasında klinik olarak anlamlı etkileşimin olmamasıyla teyit edildiğigibi) olmesartan ile birlikte uygulanan ve proteine yüksek oranda bağlanan diğer ilaçlarlaarasında klinik olarak anlamlı, proteine bağlanmada yer değiştirme etkileşim potansiyelidüşüktür. Olmesartan kan hücresine ihmal edilebilir ölçüde bağlanmaktadır. İntravenözdozdan sonra ortalama dağılım hacmi düşüktür (16-29 L).

Bivotransformasvon:


Toplam plazma klerensi tipik olarak 1.3 L/h'tir (CV, %19) ve hepatik kan akımına (yaklaşık 90 L/h) göre nispeten yavaştır. 14C-işaretli tek bir olmesartan medoksomil oral dozununardından, uygulanan radyoaktivitenin %10-16'sı idrarla atılmış (büyük çoğunluğuuygulamadan sonraki 24 saat içinde) ve radyoaktivitenin kalanı feçesle atılmıştır, %25.6'lıkbiyoyararlamm bazında absorbe edilen olmesartamn hem renal (yaklaşık %40) hem dehepato-bilier (yaklaşık %60) yoldan atıldığı hesaplanabilir. Atılan bütün radyoaktiviteninolmesartan olduğu tespit edilmiştir. Önemli diğer bir metabolit tespit edilmemiştir.Olmesartamn enterohepatik dolaşımı asgaridir. Olmesartamn büyük bir kısmı bilier yoldanatıldığı için bilier obstrüksiyonlu hastalarda kullanımı kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3.).

Eliminasvon:


Birden fazla oral dozdan sonra olmesartamn terminal eliminasyon yan ömrü 10-15 saat arasında değişmiştir. Kararlı duruma ilk birkaç dozdan sonra ulaşılmış ve 14 gün tekrarlanandozdan sonra daha fazla bir birikim gözlenmemiştir. Renal klerens yaklaşık olarak 0.5-0.7L/h'tir ve dozdan bağımsızdır.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Yaslılar:


Genç hipertansif hastalarla kıyaslandığında, yaşlı hipertansif hastalarda (65-75 yaş) kararlı durumda gözlenen EAA yaklaşık olarak %35, çok yaşlı hastalarda (> 75 yaş) yaklaşık %44artmıştır. Bu durum, bu hasta grubunda renal fonksiyondaki ortalama azalma ile kısmenilişkilendirilebilir.

Böbrek yetmezliği:


Böbrek yetmezliği olan hastalann kararlı durumdaki EAA'lan, sağlıklı kontrollerle karşılaştmldığında hafif, orta ve şiddetli böbrek yetmezliğinde sırasıyla %62, %82 ve % 179artmıştır (bkz. Bölüm 4.2,4.4).

Karaciğer yetmezliği:


Oral yoldan tek uygulamadan sonra hafif ve orta derecede hepatik yetmezliği olan hastalarda olmesartamn EAA değerleri, karşılaştırılan uygun sağlıklı kontrollerden, sırasıyla %6 ve %65daha fazladır. Dozdan 2 saat sonra sağlıklı deneklerde, hafif hepatik yetmezliği olanhastalarda ve orta derecede hepatik yetmezliği olan hastalarda olmesartamn bağlanmamışfraksiyonu şuasıyla %0.26, %0.34 ve %0.41'dir. Orta şiddetteki karaciğer yetmezliği olanhastalarda tekrarlı dozlamanm ardından, olmesartan ortalama EAA değeri, sağlıklı kontrolgrubuna göre yaklaşık olarak %65 daha yüksektir. Olmesartan ortalama Cmak$ değerleri,karaciğer yetmezliği olan bireylerde ve sağlıklı bireylerde benzerdir. Olmesartan medoksomilşiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda değerlendirilmemiştir (bkz. bölüm 4.2,4.4).

5.3. Klinik öncesi gfivenlilik verileri

Sıçanlar ve köpeklerde kronik toksisite çalışmalarında olmesartan medoksomil, diğer ATı reseptör antagonistleri ve ADE inhibitörlerine benzer etkiler göstermiştir: kan üre (BUN) vekreatinin yükselmesi:(bloke edici ATı reseptörlerinin böbreklerde neden olduğu fonksiyoneldeğişiklikler yoluyla); kalp ağırlığının azalması; kırmızı kan hücreleri (eritrositler,hemoglobin, hematokrit) parametrelerinde azalma; renal hasarın histolojik belirtileri (renalepitelyumda rejeneratif lezyonlar, bazal membranın kalınlaşması, tübüllerin genişlemesi).Olmesartan medoksomilin farmakolojik etkisinin neden olduğu bu yan etkiler, diğer ATıreseptör antagonistleri ve ADE inhibitörleri üzerindeki pre-klinik araştırmalarda da meydanagelmiştir ve birlikte oral sodyum klorür uygulamasıyla azaltılabilmektedir.
Her iki türde de artan plazma renin aktivitesi ve böbreklerin jukstaglomerüler hücrelerinde hipertrofi/hiperplazi gözlenmiştir. ADE inhibitörleri ve diğer ATı reseptör antagonistleri içintipik etkiler olan bu değişikliklerin klinik bir öneminin olmadığı görülebilir.
Diğer ATı reseptör antagonistleri gibi olmesartan medoksomilin,

in vitroin vivo

araştırmada ilgili hiçbir etkigözlenmemiştir. Kapsamlı bir genotoksisite testinin genel verileri, klinik kullanım koşullanaltında olmesartamn genotoksik etkiler meydana getirmesinin olası olmadığımgöstermektedir. Olmesartan medoksomil, transgenik modellerin kullamldığı 6 aylık 2karsinojenite araştırmasında test edildiğinde farelerde ve 2 yıllık bir araştırmada sıçanlardakarsinojenik değildir.
Sıçanlarda üreme çalışmalarında olmesartan medoksomil fertiliteyi etkilememiştir ve teratojenik bir etkiye ilişkin hiçbir delil yoktur. Diğer anjiyotensin II antagonistlerle olduğugibi olmesartan medoksomile maruz bırakmanın ardından yavruların hayatta kalması azalmışve gebeliğin geç dönemlerinde ve emzirmede ana hayvanlarda maruz bırakmadan sonraböbreklerde pelvik dilatasyon görülmüştür. Diğer antihipertansif ajanlarla olduğu gibiolmesartan medoksomilin, gebe tavşanlarda gebe sıçanlara nazaran daha toksik olduğugösterilmiştir; bununla birlikte fetotoksik bir etkiye ilişkin hiçbir belirti yoktur.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesiTablet çekirdeği

Laktoz monohidrat Mikrokristalin selülozDüşük substitüe hidroksipropilselülozMagnezyum stearatMakragol (Polietilen glikol)
Talk
Polivinil alkol hidrolize part.
Titanyum dioksit

6.2. Geçimsizlikler

Geçerli değil

6.3. Raf ömrü

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25 °C'nin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Karton kutuda, 28 ve 84 film kaplı tablet içeren Al/Al blisterlerde kullanma talimatı ile birlikte sunulmaktadır.

6.6. Beşeri tıbbı örfinden arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

K

ullanılmamış7. RUHSAT SAHİBİ

BİLİM İLAÇ SAN. ve TİC. A.Ş.
34440 Beyoğlu-İSTANBUL

8. RUHSAT NUMARASI

230/75
9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ
ilk ruhsat tarihi: 04.04.2011 Ruhsat yemleme tarihi:
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Olmysar 40 Mg Film Kaplı Tablet

Etken Maddesi: Olmesartan Medoksomil

Atc Kodu: C09CA08

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.