Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Folidoce 400 Mcg/2 Mcg Tablet Kısa Ürün Bilgisi

Kan ve Kan Yapıcı Organlar » Anemi (Kansızlık) İlaçları » B12 Vitamini ve Folik Asit İlaçları » B12 Vitamini (Siyanokobalamin)

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

FOLIDOCE 400 mcg/2 mcg tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Etkin madde:

Her bir tablet Folik asit
400 mikrogram 2 mikrogram içerir.

Siyanokobalamin (vitamin B12)

Yardımcı maddeler:

Laktoz monohidrat Sodyum nişasta glikolat Trisodyum sitrat
23 mg 0.7 mg 0.06 mg

Diğer yardımcı maddeler için 6.
l'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Tablet
Yuvarlak ve sarı renkte tablet.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik endikasyonlar

Gebelik planlayan üretken kadında primer nöral tüp defekti koruması amacıyla döllenmeden önceki bir ay ve sonraki üç ay boyunca, folik asit ve Vitamin B12 (siyanokobalamin) yetmezliğinin önlenmesi.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekli Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Günde 1 tablet beklenen gebelikten 1 ay önce başlanır ve gebelik başlangıcından sonra 3 ay aralıksız sürdürülür.

Uygulama şekli:

FOLIDOCE yemeklerden önce ağızdan alınmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer Yetmezliği:

FOLIDOCE dozunuz böbrek ve karaciğer fonksiyonunuza göre doktorunuz tarafından ayarlanacaktır.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyonda kullanımına dair herhangi bir çalışma yapılmamıştır.

Geriyatrik popülasyon:

Geriyatrik popülasyon için özel bir doz ayarlamasına gerek yoktur.

4.3 Kontrendikasyonlar

Folik asit/ Vitamin B12 veya FOLİDOCE'nin içeriğinde bulunan herhangi bir yardımcı maddeye aşırı duyarlılığı olan kişilerde ve malign hastalıklarda kontrendikedir.

4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

FOLIDOCE tedavisine başlamadan önce aşağıdaki hastalarda daha yüksek dozda folik asit uygulaması gerekebileceğinden klinik durum dikkatli değerlendirilmelidir:
• daha önce nöral tüp defekti olan bebek doğurmuş (ya da böyle bir bebek düşürmüş) kadınlar;
• antiepileptik tedavi gören kadınlar: Karbamazepin ya da valproik asit;
• ailede nöral tüp defekti olan hastalar;
• folik asit antagonistleri (metotreksat, sülfasalazin) tedavisi gören kadınlar (bkz. bölüm 4.5 “Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri”);
• yetersiz folik asit alınması nedeniyle megaloblastik anemisi olan kadınlar.
Folik asit kaynağı bilinmeyen megaloblastik anemisi olan hastalara çok dikkatli uygulanmalıdır; folik asit hastalığın hematolojik belirtilerini azaltarak pernisiyöz anemi tanısını gizleyebilir ve nörolojik komplikasyonların gelişmesine yol açabilir. Bu durum doğru tanı konulmadan önce şiddetli sinir sistemi hasarı gelişmesine yol açabilir.
Folik asit antagonistleri kullanan hastalarda folik asit kullanılması kemoterapötiklerin etkisini azaltabilir.
FOLIDOCE ile eşzamanlı olarak fenobarbital, fenitoin ya da primidon kullanılması önerilmez (bkz. bölüm 4.5 “Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri”).
Bu tıbbi ürün her tablette 1 mmol (23 mg)'den daha az sodyum ihtiva eder: bu dozda sodyuma bağlı herhangi bir yan etki beklenmemektedir.
Bu ürün laktoz içerir; nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir FOLIDOCE tedaviye gebeliğin dördüncü haftasından sonra başlandığında nöral tüp defektini önlemede etkili değildir.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri Vitamin B12 ile ilişkili:

- Anti ülser ilaçları (simetidin, omeprazol ve ranitidin): bu ilaçlar, gastrik pH'taki değişikliğin olası etkisiyle vitamin B12'nin etkisini muhtemelen engelleyerek, oral emiliminde azalmaya neden olabilir.
- Kloramfenikol: uzun süreli tedavilerde kloramfenikol kemik iliğinde baskılayıcı etkiye neden olabilir, bu da vitamin B12'nin eritropoez üzerindeki uyarıcı etkilerini antagonize edebilir.

Folik asit ile ilişkili:

- Antikonvülsanlar (fenitoin, fenobarbital, primidon): bu ilaçlar ile uzun süreli tedavi folik asidin plazma seviyelerini azaltabilir. Diğer yandan metabolizmayı arttırarak ve böylece eliminasyonunun hızlandırarak, konvülsif nöbetlerin sıklığında artışa neden olabilecek antikonvülsan etkisinin inhibisyonu kaydedilmiştir. Metabolizmaların karşılıklı olası indüksiyonu.
- Folik asit antagonistleri: bu ilaç, dihidrofolat redüktaz enziminin inhibisyonu yoluyla folik asit antagonisti olarak etki eden metotreksat ile birlikte uygulanmamalıdır.
- Fluorourasil: her ne kadar mekanizma belirlenmemiş de olsa, fluorourasil toksisitesinde artış kaydedilmiştir.
- Sülfasalazin: sülfasalazin ile eşzamanlı uygulandığında folik asit emiliminde azalma kaydedilmiştir.
- Diğer antiepi teptikler (valproik asit, karbamazepin), östrojenler, trimetroprim/ sülfametoksazol kombinasyonu, anti-malarya ilaçlan, antitübekülostatikler ve kortikosteroidlerin ve alkolün uzun süreli kullanımı ile etkileşimler kaydedilmiştir.
- Alüminyum ve/veya magnezyum içeren antiasitlerin uzun süreli kullanımı, ince bağırsak pH'ının azalması nedeniyle folik asit emilimini azaltabilir. Hastalar antiasitleri folik asit aldıktan en az 2 saat sonra almalıdır.
- Kolestiramin ve kolestipol ile birlikte uygulama folik asit emilimini azaltarak etkileşime girebilmektedir.

4.6 Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye

Gebelik kategorisi:

A

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon):

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlarda gebelik öncesinde endikedir.

Gebelik dönemi:

FOLİDOCE, gebelik öncesi ve sırasında folik asit ve vitamin B12 yetmezliklerinin önlenmesinde endikedir. Ancak gebeyseniz ya da gebe olma ihtimaliniz varsa, doktora danışınız. Folik asit ve vitamin B12 plasentayı geçmektedir; ancak insanlardaki uygun ve kontrollü çalışmalarda fetüs üzerine advers etkilerin oluştuğu gösterilmemiştir.

Laktasyon dönemi:

Folik asit ve Vitamin B12 anne sütüne geçmektedir. Ancak insanlarda normal günlük gereken miktarların alımı ile ilişkilendirilen sorunlar tanımlanmamıştır.

Üreme yeteneği /Fertilite

Gebelik öncesi kullanım endikasyonu uyarınca üreme yeteneği üzerinde olumsuz etki yapmamaktadır.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanım yeteneğine etkisi hakkında veri bulunmamaktadır. Bununla birlikte böyle bir etki olası değildir.
İstenmeyen etkiler aşağıda sistem organ sınıfına ve sıklığına göre listelenmiştir. Sıklık aşağıdaki gibi tanımlanmaktadır:
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Seyrek: alerjik reaksiyonlar (eritem, kaşıntı, ürtiker, dispne) Vitamin B12 nedeniyle dilde şişme ve eklem ağrısı

Sinir sitemi hastalıkları

Seyrek: irritabilite, insomni, psikotik reaksiyonlar.

Gastrointestinal hastalıkları

Seyrek: bulantı, abdominal rahatsızlık, anoreksi, flatulans.

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Folik asit 4-5 mg doza kadar iyi tolere edilir. Daha yüksek dozların mental, uyku ve gastroenterik bozukluklara neden olduğu gösterilmiştir. FOLIDOCE içindeki folik asit dozu çok düşüktür; bu nedenle doz aşımı nedeniyle toksisite riski çok düşüktür. Vitamin B12 çok yüksek dozlara dek iyi tolere edilmiştir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

Farmakoterapötik grup: Folik asit ve Vitamin B12
ATC kodu: B03BA51

5.1 Farmakodinamik özellikler

Folik asit eksikliği kromozomlarını çoğaltarak bölünen her hücrede DNA sentezinin bozulmasına yol açar. Etki mekanizması folik asidin tetrahidrofolat olarak nükleik asit sentezine ve hücre bölünmesine, koenzim olarak pürin ve pirimidin sentezine katılmasıdır. Bu nedenle insanlarda döllenmeden sonraki 15-28 günler arasında gelişen merkezi sinir sistemi oluşumunda kritik bir role sahiptir. 5-metiltetrahidrofolatın tetrahidrofolata dönüşümü organizmada sadece metil grubundan homosisteine donasyon ve metiyonin sentazın etkisiyle metiyonin oluşumuyla gerçekleşmektedir.
Bu süreçte Vitamin B12 belirleyici kofaktör olarak yer aldığından, vitamin B12 yetmezliği de benzer şekilde folik asit aktivasyonunun olmamasına neden olur; ayrıca vitamin Bi2de hücre tarafından folik asit alımına katida bulunur, dolayısıyla bir hücrenin birincil olarak vitamin B12 eksikliği varsa, ikincil olarak folat eksikliği de olacağı düşünülmektedir.
FOLİDOCE'nin farmakolojik etkisi, nöral tüp defektli (NTD) çocukları olan annelerde görülen metabolik bloku baskılama yoluyladır. Bu metabolik blokun kaynağı temel aminoasit metiyonin metabolizması düzeyindedir; burada folat ve vitamin B12 çok önemli rol oynar, ikisi de homosisteinin metiyonine remetilasyonundan sorumludur. NTD'nin önlenmesinde folik asit için önerilen günlük alım dozu 400 mikrogramdır, vitamin B12 yetmezliğinin tanısını gizlememek için günlük 1 mg doz aşılmamalıdır; Vitamin B12 için önerilen günlük alım 2 mikrogramdır.

5.2 Farmakokinetik özelliklerFolik asit


Emilim:


Folik asit jejunumda hızla emilir. Oral uygulama sonrası biyoyararlanımı yüksektir ve %76-93 arasında değişir.

Dağılım ve Bivotransformasvon:


Redüksiyona ve metilasyona uğrayarak 5 metiltetrahidrofolatı oluşturur; portal dolaşımda bu formda bulunur. Maksimum plazma konsantrasyonuna bir saatte ulaşılır. Folatlar enterohepatik dolaşıma katılmaktadır. Folatlar plasentaya geçer ve anne sütünde bulunur. Sonuç olarak folik asit yaygın olarak plazma proteinlerine bağlanır ve karaciğer depolandığı temel organdır.

Eliminasvon:


Metabolitler halinde idrar ile atılır.

Vitamin B12Emilim:


Vitamin B12 yalnızca, gastrik paryetal hücreleri tarafından salgılanan bir mukoprotein olan intrinsik faktöre (IF) bağlandığında emilebilir. Midede bulunan IF miktarı, alınan gıdadan veya miktarından bağımsız olarak, vitamin Bn'nin emiliminin belirleyici faktörüdür.

Dağılım ve Bivotransformasvon:


Maksimum plazma konsantrasyonuna 8-12 saatte ulaşır. Folik asitte olduğu gibi, vitamin B12 şiddetli enterohepatik resirkülasyona maruz kalır. Geniş ölçüde plazma proteinlerine bağlanır, esas depolanma organı karaciğerdir. Vitamin B12 plasenta ve anne sütüne geçer.

Eliminasvon:


Vitamin B12 yarılanma ömrü yaklaşık 6 gündür. Uygulanan dozun bir kısmı ilk 8 saatte idrarla atılır, ancak büyük kısmı safra yoluyla atılır, %25'i feçes yoluyla atılır.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Klinik öncesi etkiler yalnızca insandaki en yüksek dozun üzerindeki dozlarda gözlendiğinden klinik önemi düşüktür.

6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Laktoz monohidrat Magnezyum stearat Sodyum nişasta glikolat Mikrokristalin selüloz Trisodyum sitrat Sitrik asit Maltodekstrin

6.2 Geçimsizlikler

Geçerli değildir.

6.3 Raf ömrü

24 ay

6.4 Saklamaya yönelik özel uyarılar

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.
Nemden korunması için orijinal ambalajında saklanmalıdır.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

Karton kutuda 28 tablet içeren alüminyum/opak PVC blister

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller 'Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği' ve 'Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri'ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

ITF İlaç Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.
Emniyetevler Mah. Büyükdere Cad.
Sapphire Residence Kat: 12 No: 1206 Kağıthane-Levent-34415 İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI

136/58

9. İLK RUHSAT TARİHİ VE RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi:


25 Haziran 2004

Ruhsat yenileme tarihi:


06.09.2013

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

06.09.2013

7

İlaç Bilgileri

Folidoce 400 Mcg/2 Mcg Tablet

Etken Maddesi: Folik Asit+siyanokobalamin

Atc Kodu: B03BA51

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.