Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Biflex 2 Mg Tablet Kısa Ürün Bilgisi

Kas İskelet Sistemi » Kas Gevşeticiler » MERKEZİ KAS GEVŞETİCİLER » Diğer Santral Etkili Kas Gevşetici İlaçlar » Tizanidin

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

BİFLEX2mg tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her bir tablet 2 mg tizanidine eşdeğer 2,288 mg tizanidin hidroklorür içermektedir.

Yardımcı maddeler:

Susuz laktoz.........................100 mg
Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

w3. FARMASÖTİK FORM

Tablet
Bir yüzünde “N 62” bulunan beyaz ve yuvarlak tabletler

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

Ağrılı kas spazmlann tedavisinde:


• Omurgadaki statik ve fonksiyonel bozukluklarla beraber görülen (servikal ve lombersendromlar) ağrılı kas spazmları.
• İntervertebral disk hemisi veya kalçadaki osteoartrit gibi durumların ameliyatı sonrasındagörülen ağrılı kas spazmları.

Nörolojik bozukluklara bağlı spastisitenin tedavisinde:

w• Multipl skleroz, kronik myelopati, omuriliğin dejeneratif hastalıkları, serebrovasküler
olaylar ve serebral palsi gibi nörolojik bozukluklara bağlı spastisiteler.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

BİFLEX dar bir terapötik indekse ve tizanidin plazma konsantrasyonları açısından hastalar arası yüksek bir değişkenliğe sahiptir: bu durum hastaya özgü doz ayarlaması ihtiyacına yolaçmaktadır.
Günde üç kere 2 mg düşük başlangıç dozu, advers etkiler açısından riski en aza indirebilir. Doz bireysel hasta gereksinimlerine uygun olarak dikkatli bir şekilde arttırılmalıdır.

Pozoloji/uvgulanıa sıklığı ve süresi:

Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;
- Ağrılı kas spazmlarının tedavisinde normal doz günde 3 kere 2-4 mg tablettir. Ciddi
vakalarda gece yatmadan önce 2-4 mg'lık ilave bir doz alınabilir.
- Nörolojik bozukluklara bağlı spastisitede: Başlangıçta günlük doz, 3 defada alınacak toplam 6 mg'ı geçmemelidir. Bu doz giderek her yarım haftada veya her haftada 2-4 mgartırılabilir. Tedavide optimum terapötik yanıta, genellikle eşit aralıklarla 3 veya 4defada alınan günlük toplam 12-24 mg arasındaki dozla erişilir. Günlük doz 36 mg'ıgeçmemelidir.

Tedavinin sonlandırıİması


Eğer BİFLEX tedavisinin sonlandırılması gerekiyorsa, rebound hipertansiyon ve taşikardi riskini en aza indirmek için özellikle uzun bir süre boyunca yüksek dozda ilaç almışhastalarda dozaj yavaş yavaş azaltılmalıdır (bkz. Bölüm 4.4).

Uygulama şekli:

Oral yoldan kullanılır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

'w-

Böbrek yetmezliği:

Böbrek yetmezliği olan hastalarda {kreatinin klerensi <25 mL/dak), tedavinin günde bir kere 2 mg ile başlatılması önerilmektedir. Dozaj artışları tolerabilite ve etkililiğe göreküçük adımlarla yapılmalıdır. Eğer etkililiğin arttırılması gerekiyorsa, uygulama sıklığıarttırılmadan önce ilk olarak günde bir kere uygulanan dozun arttırılması önerilmektedir(bkz. Bölüm 4.4).

Karaciğer yetmezliği:

Şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda BİFLEX kullanımı kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3).
BİFLEX karaciğerde kapsamlı şekilde metabolize olmaktadır; diğer yandan bu popülasyondaki veriler sınırlıdır (bkz. Bölüm 5.2). İlacın kullanımı, karaciğer fonksiyontestlerinde geri dönüşümlü anormallik ile ilişkilendirilmiştir (bkz. Bölüm 4.4 ve bölüm4.8). BİFLEX orta şiddette karaciğer yetmezliği olan hastalarda dikkatli kullanılmalı veuygulanacak herhangi bir tedavi en düşük dozda başlatılmalıdır. Bundan sonra yapılacakwolan dozaj artışları dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmeli ve hasta tolerabilitesine uygun
olmalıdır.

Pedivatrik popülasyon:

18 yaşın altındaki hastalarda deneyim sınırlı olduğundan BİFLEX'in bu hasta popülasyonunda uygulanması önerilmez.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlılarda tizanidin uygulaması ile ilgili deneyim sınırlıdır. Bu nedenle tedavinin en düşük dozda başlatılması önerilmektedir ve artışlar tolerabilite ve etkililiğe göre küçük adımlarlayapılmalıdır.

4.3. Kontrendikasyonlar

• Etkin madde tizanidine veya BİFLEX'in içeriğinde bulunan yardımcı maddelerdenherhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalarda,
• Karaciğer işlevleri ciddi olarak bozulmuş hastalarda (bkz. Bölüm 5.2),
• Fluvoksamin veya siprofloksasin gibi güçlü CYP1A2 inhibitörleri ile birlikte
kullanılması durumunda (bkz. Bölüm 4.5) kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

CYP inhibitörleri


BİFLEX'in hafif CYP1A2 inhibitörleri ile birlikte kullanılması önerilmez (bkz. Bölüm 4.3 ve 4.5).

Hipotansiyon


BİFLEX ile tedavi sırasında (bkz. Bölüm 4.8) ve ayrıca CYP1A2 inhibitörleri ve/veya antihipertansİf ilaçlarla etkileşim sonucunda (bkz. Bölüm 4.5) hipotansiyon oluşabilir.Hipotansiyonun, bilinç kaybı ve dolaşım kolapsı gibi ciddi belirtileri de gözlenmiştir.

Ani ilaç kesilmesi sendromu


BİFLEX'in kronik olarak ve/veya yüksek günlük dozlarda ve/veya antihipertansİf ilaçlarla eş zamanlı olarak kullanıldığı durumlarda ani olarak bırakılmasının ardından reboundhipertansiyon ve taşikardi gözlenmiştir. Nadir vakalarda rebound hipertansiyon,serebrovasküler olaya neden olabilir. BİFLEX aniden değil, kademeli olarak bırakılmalıdır(bkz. Bölüm 4.5 ve Bölüm 4,8).

Karaciğer fonksiyon bozukluğu


Tizanidinle bağlantılı karaciğer fonksiyon bozukluğu nadiren ve 12 mg'a kadar dozlarda bildirildiğinden, 12 mg ve üzerinde doz uygulanan hastalarda ve açıklanamayan midebulantısı, anoreksi ve halsizlik gibi karaciğer fonksiyon bozukluğunu düşündürebilen klinikbelirtilerin geliştiği hastalarda ilk dört ay karaciğer fonksiyon testlerinin aylık olarakizlenmesi önerilir. Serum SGPT ve SGOT düzeyleri sürekli olarak normalin üst sınırının üçkatının üzerinde kalırsa BİFLEX tedavisi kesilmelidir.

Böbrek yetmezliği


Böbrek bozukluğu olan (kreatinin klerensi <25 mL/dak) hastalarda, normal böbrek fonksiyonu olanlarla karşılaştırıldığında tizanidine sistemik maruziyet 6 kata kadar artışgösterebilir. Bu nedenle tedaviye günde bir kez 2 mg ile başlanması önerilir.

Uzun QT sendromu/ Torsades de Pointes


Tizanidine kasıtlı olarak (doz aşımı ile) ya da yanlışlıkla (ilaç-ilaç etkileşiminin sonucu olarak) aşın maruziyet durumunda uzun QT sendromu gözlenmiştir. Bu nedenle, tanısıkonmuş veya şüpheli konjenital uzun QT sendromunda veya Torsades de Pointeshastalannda kullanılmamalıdır. BİFLEX. QT aralığını arttırdığı bilinen ilaçlarla birlikteuygulandığında dikkatli olunmalıdır (Bkz. Bölüm 4.5 ve Bölüm 4.9).
BİFLEX tabletler laktoz içerir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glukoz-galaktoz malabsorpsivon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamalangerekir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

CYP inhibitörleri


CYP1A2 aktivitesini inhibe ettiği bilinen ilaçlarla eş zamanlı uygulama, tizanidinin plazma düzeylerini arttırabilir (bkz. Bölüm 5.2).
CYP1A2 aktivitesini indüklediği bilinen ilaçların eş zamanlı uygulanması tizanidinin plazma düzeylerini azaltabilir (bkz. Bölüm 5.2). Tizanidinin azalmış plazma düzeyleriBİFLEX'in terapötik etkisini azaltabilir.

Bir kontrendikasvona neden olan gözlenmiş etkileşimler


BİFLEXdn CYP1A2 iııhibitörleri olan fluvoksamin veya siprofloksasin ile birlikte kullanımı kontrendikedir. Tizanidinin fluvoksamin veya siprofloksasin ile birlikte kullanımısonucu tizanidinin EAA (Eğri Altında kalan Alan) değerlerinde sırasıyla 33-kat ve 10-katartış rapor edilmiştir (bkz. Bölüm 4.3). Klinik olarak anlamlı ve uzun süreli hipotansiyon,uyuklama hali, baş dönmesi ve azalan psıkomotor perfonnans ile sonuçlanabilir (bkz.Bölüm 4.4) Tizanidinin artmış plazma düzeyleri, QT(c) uzaması gibi doz aşımısemptomları ite sonuçlanabilir (aynca bkz. Bölüm 4.9).

Bir es zamanlı kullanımın önerilmemesine neden olan gözlenmiş etkileşimler

BİFLEX'in bazı antiaritmikler (amiodaron, meksiletin, propafenon), simetidin.florokinolonlar (enoksasin. pefloksasin. narfloksasin), rofekoksib, oral kontraseptifler vetiklopidin gibi diğer CYP1A2 inhibitörlerivle birlikte kullanılması önerilmez (bkz. Bölüm4.4).

Göz önüne alınacak gözlenmiş etkileşimler


Tizanidinin artan plazma düzeyleri, QT(c) uzaması gibi doz aşımı semptomlarına yol açabilir (bkz. Bölüm 4.9).
BİFLEX. QT aralığını arttırdığı bilinen ilaçlarla birlikte uygulandığında dikkatli olunmalıdır (bkz. Bölüm 4.5).

Antihipertansifler


BİFLEX'in kronik olarak ve/veya yüksek günlük dozlarda ve/veya antihipertansif ilaçlarla eş zamanlı olarak kullanıldığı durumlarda ani olarak kesilmesinin ardından reboundhipertansiyon ve taşikardi gözlenmiştir. Nadir vakalarda rebound hipertansiyon,serebrovasküler olaya neden olabilir (Bölüm 4.5 ve Bölüm 4.8).

Rifampisin


Rifampisinle eş zamanlı BİFLEX uygulaması tizanidin konsantrasyonlarında %50 azalmaya yol açar. Bu nedenle. BİFLEX in terapötik etkileri rifampisin tedavisi sırasındaazalabilir; bu durum bazı hastalarda klinik açıdan anlamlı olabilir. Uzun vadeliuygulamadan kaçınılmalıdır ve eğer eş zamanlı uygulama düşünülüyorsa, dikkatli bir dozayarlaması (artış) gerekli olabilir.

Sinara kullanımı


İçicilerde (günde>10 sigara) BİFLEX uygulaması tizanidinin sistemik maruziyetinde yaklaşık %30 azalmaya neden olmaktadır. Yoğun sigara kullananlarda BİFLEX İle uzunvadeli tedavi ortalama dozlardan daha yüksek dozlar gerektirebilir.

Alkol


BİFLEX tedavisi sırasında alkol tüketiminden tamamen kaçınılmalı ya da alkol tüketimi en aza indirilmelidir; çünkü alkol advers olay potansiyelini (ör. sedasyon ve hipotansiyon)arttırabilir. Alkolün merkezi sinir sistemi üzerindeki depresan etkileri BİFLEX tarafındankuvveti endiri 1 ebi 1 ir.

Göz önüne alınacak beklenen etkileşimler


Sedatifler, hipnotİkler (ör. benzodiazepin ya da baklofen) ve antihistaminikler gibi diğer ilaçlar tizanidinin sedatif etkisini arttırabilir.
Potansiyel aditif hipotansif etkileri nedeniyle diğer alfa-2 adrenerjik agonistler (ör. klonidin) kullanıldığında BİFLEX'ten kaçınılmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ck bilgiler

Özel popülasyonlara ilişkin veri bulunmamaktadır.

Pediyatrik popükısyon:

Pediyatrik popülasyona ilişkin veri bulunmamaktadır.

4.6. Gebelik ve iaktasvon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeline sahip kadınlarda özel önerileri destekleyen veriler mevcut değildir. Çocuk doğurma potansiyeline sahip kadınlar uygun bir doğum kontrol yöntemiuygulamalı, eğer hamile kalmaya karar verirlerse hekimlerine danışmalıdır.

Gebelik dönemi

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonel/fetal gelişim /ve-veya/ doğum /ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir.İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.
Gebe kadınlarda kullanıma ilişkin veriler kısıtlı olduğundan tizanidin,, yararın riskten açıkça yüksek olduğu durumlar haricinde gebelikte kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 5.3).
BİFLEX, gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Sıçan sütünde küçük miktar tizanidin atılmıştır. İnsana ait herhangi bir veri olmadığından, BİFLEX emziren kadınlara verilmemelidir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Erkek sıçanlarda 10 mg/kg/gün dozunda ve dişi sıçanlarda 3 mg/kg/gün dozunda fertilitede bozulma gözlenmemiştir. 30 mg/kg/gün tizanidin alan erkeklerde ve 10 mg/kg/güntizanidin alan dişi sıçanlarda fertilitede azalma olmuştur. Bu dozlarda belirgin sedasyon,kilo kaybı ve ataksi de dahil olmak üzere matemal davranışsal etkiler ve klinik işaretlergözlenmiştir (bkz. Bölüm 5.3).

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Uyuklama hali, sersemlik ve hipotansiyona ait herhangi bir bulgu ya da belirti görülen hastalar, araç ve makine kullanma gibi azami dikkat gerektirecek faaliyetlerdenkaçınmalıdırlar.

4.8. İstenmeyen etkiler

Tizanidin ile gerçekleştirilen klinik çalışmalarda gözlenen advers ilaç reaksiyonları
MedDRA'daki sistem-organ sınıfına göre listelenmiştir. Her bir sistem-organ sınıfı içinde advers ilaç reaksiyonları sıklığa göre sıralanmakta ve en sık olay birinci sıradabulunmaktadır.
Advers ilaç reaksiyonları aşağıdaki sıklık derecelerine göre listelenmiştir:
Çok yaygın (>1/10); Yaygın (>1/100, <1/10); Yaygın olmayan (>1/1.000, <I/100); Seyrek (>1/10.000, <1/1.000), Çok seyrek (<1/10.000), izole bildirimler dahil.

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın: Uykusuzluk, uyku bozukluğu

Sinir sistemi hastalıkları

Çok yaygın: Uyuklama hali, baş dönmesi

Kardiyak hastalıklar

Yaygın olmayan: Bradikardi

Vasküler hastalıklar

Yaygın: Hipotansiyon

Gastrointestinal hastalıklar

Çok yaygın: Gastrointestinal bozukluk, ağız kuruluğu Yaygın: Mide bulantısı

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları

Çok yaygın: Kas zayıflığı

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Çok yaygın: Yorgunluk

Araştırmalar

Yaygın: Kan basıncında düşme, transaminaz artışı
Ağrı verici kas spazmlarını geçirmek için önerilen düşük dozlarda, uyku hali, yorgunluk, baş dönmesi, ağız kuruluğu, kan basıncında azalma, mide bulantısı, gastrointestinalbozukluklar ve transaminazda yükselme bildirilmiştir. Bunlar genellikle hatif ve geçici yanetkilerdir.
Spastisite tedavisinde önerilen daha yüksek dozlarda, düşük dozlarda bildirilen yan etkiler, daha sık ve daha belirgindir, fakat nadiren tedaviyi kesmeyi gerektirecek şiddetteolabilmektedirler. Ayrıca hipotansiyon, bradikardi, kas zayıflığı, uykusuzluk, uykubozukluğu, halüsinasyon. hepatit de ortaya çıkabilir.

Pazarlama sonrası istenmeyen etkiler (sıklık derecesi bilinmiyor)

Aşağıdaki advers ilaç reaksiyonlan, spontan raporlar ve literatür vakaları yoluyla tizanidınin onay sonrası kullanımı sırasında bildirilmiştir. Bu reaksiyonlar belirsiz birbüyüklüğe sahip bir popülasyondan gönüllülük esasına dayalı olarak bildirildiğinden vekarıştırıcı faktörlere tabi olduğundan bunların sıklığını güvenli bir şekilde tahinin etmek (bunedenle bilinmiyor olarak ifade edilecektir) ya da ilaç maruziyeti İle nedensel bir ilişkikurmak olası değildir. Advers ilaç reaksiyonları MedDRA'daki sistem organ sınıflarına görelistelenmektedir.

Psikiyatrik hastalıklar

Halüsinasyon, konfüzyonal durum

Sinir sistemi hastalıkları

Baş dönmesi

Göz hastalıkları

Bulanık görme

Vasküler hastalıklar

Senkop

Hepato-bilier hastalıklar

Hepatit. karaciğer yetmezliği

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Asteni, ani ilaç kesilmesi sendromu

Ani ilaç kesilmesi sendromu


BİFLEX'in ani olarak kesilmesinin ardından rebound hipertansiyon ve taşikardi gözlemlenmiştir. Nadir vakalarda rebound hipertansiyon, serebrovasküler olaya nedenolabilir. Tizanidin aniden değil, daha çok kademeli olarak bırakılmalıdır (bkz. Bölüm 4.5).

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

400 mg tizanidin alan bir hasta da dahil aşırı dozda tizanidin aliminin bildirildiği tüm hastalarda, iyileşmede bir zorlukla karşılaşılmamıştır.

Semptomlar:

Bulantı, kusma, hipotansiyon, QT uzaması, baş dönmesi, uyuklama hali, miyozis, huzursuzluk, solunum güçlüğü, koma

Tedavi:

Yüksek dozda aktif kömürün tekrarlanan uygulamaları ile ilacın eliminasvonu Önerilir. Zorlu diürezin BİFLEX eliminasyonunu hızlandırması beklenir. Ek tedavisemptomatik olmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup:ATC kodu:

M03BX02
Etki mekanizması:
Tizanidin santral etkili bir iskelet kası gevşetiçişidir. Başlıca etki yeri omuriliktir ve verilere göre presinaptik alfa;-reseptörleri stimüle ederek, N-metil-D-aspartat (NMDA)reseptörlerini stimüle eden eksitatuvar aminoasitlerin serbestlenmesini inhibe eder. Kashipertonisinden sorumlu olan, spinal intemöron düzeyindeki polisinaptik sinyal geçişini deböylece inhibe ederek kas tonusunu azaltır. Kas gevşetici özelliklerine ek olarak tizanidininorta derecede santral analjezik etkisi de vardır.
BİFLEX. hem ağrılı akut kas spazmlarında, hem de serebral ve spinal kaynaklı kronik spastisİtede kullanılır. Pasif hareketlere karşı direnci azaltır, spazmı ve adalenin seri haldekasılıp gevşemesini (klonus) hafifletir, istemli kas gücünü düzeltebilir.
BİFLEX'in antispastik aktivitesi {Ashworth skoru ve sarkaç testi yoluyla ölçülür) ve advers etkiler (nabız ve kan basıncı) plazma tizanidin konsantrasyonları ile bağlantılıdır.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Emilim:


Tizanidin, hızlı ve hemen hemen tam olarak absorbe olur. En yüksek plazma düzeyine dozdan yaklaşık 1 saat sonra erişir. Yoğun ilk-geçiş metabolizmasına bağlı olarak ortalamamutlak biyoyararlanımı yaklaşık %34'tür.
4 mg tekli ve tekrarlı doz uygulamasını takiben tizanidinin ortalama maksimum plazma konsantrasyonu (Cmaks) sırasıyla 12,3 ng/mL (CV %10) ve 15,6 ng/mL'dİr (CV %13).

Dağılım:


Ortalama kararlı durum dağılım hacmi (Vss) i.v. uygulamadan sonra 2,6 L/kg'dır. Plazma proteinlerine bağlanma oram %30'dur. Fannakokinetik parametrelerde (Cmaks ve EAA) aynıkişide farklılığın az olması oral uygulamadan sonra plazma düzeylerinin güvenilir birşekilde önceden tahminini sağlar. Tizanidinin farmakokinetik parametreleri cinsiyetlefarklılık göstermez.

Bivotransformasvon:


İlacın karaciğerde yaygın ve hızlı metabolize edildiği gösterilmiştir. Tizanidin başlıca

in vitro

sitokrom P450 1A2 tarafından metabolize edilir. Metabolitlerin belirgin bir aktiviteleriyoktur.

Eliminasvon:


Tizanidinin sistemik dolaşımdan eliminasyon ortalama terminal yarı-ömrü 2-4 saattir. Metabolitler başlıca böbreklerden (dozun ortalama %70'i) atılır. Değişmemiş ilacın çok azbir kısmı (yaklaşık %2,7'si) böbrekten atılır.

Doğrusallık/doğrusal olmavan durum:


Tizanidin. 1-20 mg doz aralığında doğrusal farmakokinetik sergiler.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Böbrek yetmezliği:


Böbrek yetmezliği olan hastalarda (kreatinin klerensi < 25 mL/dk), maksimal ortalama plazma seviyelerinin normal gönüllülerdekinden iki kat daha yüksek olduğu ve terminalyarı ömrün yaklaşık 14 saate uzadığı bulunmuştur. Bu da çok daha yüksek (ortalamayaklaşık 6 katı) EAA değerlerine yol açmıştır (bkz. Bölüm 4.4).

Besinlerin etkisi:


Yiyeceklerle birlikte alınmasıyla Cmaks'ın üçte bir oranından daha yüksek olmasına rağmen bunun klinik açıdan herhangi bir önemi olmadığı ve emilimin anlamlı ölçüde etkilenmediğidüşünülür. Bu nedenle yiyeceklerle birlikte alınmasının tizanidinin fannakokinetik profiliüzerinde hiçbir etkisi bulunmamaktadır.

Karaciüer yetmezliği:


Bu popülasyonda spesifik çalışmalar yapılmamıştır. Tizanidin CYP1A2 enzimi yoluyla karaciğerde yüksek oranda metabolize olduğundan, karaciğer bozukluğu sistemikmaruziyeti arttırabilir. BİFLEX şiddetli karaciğer bozukluğu olan hastalarda kontrendikedir(bkz. Bölüm 4.3).

Geriyatrik popülasvon (65 vas ve üstü hastalarda):


Bu popülasyondaki fannakokinetik veriler sınırlıdır.

Cinsiyet ve etnisite etkisi:


Cinsiyetin tizanidin farmakokinetiği üzerinde klinik açıdan anlamlı bir etkisi yoktur.
Etnik duyarlılık ve ırkın tizanidin farmakokinetiği üzerindeki etkisi incelenmemiştir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Akut toksisite:

Tizanidinin akut toksisitesi düşüktür. Hayvanlarda >40 mg/kg'lık dozlardan sonra, ilacın farmakolojik etkileriyle bağlantılı doz aşımı belirtileri görülmüştür.

Kronik ve subkronik toksisite:

Ortalama olarak günde 1,7 mg/kg, 8 mg/kg ve 40 mg/kg tizanidin verilen sıçanlardaki oral toksisite çalışmasında karşılaşılan başlıca bulgular,santral sinir sisteminin uyarılmasıyla bağlantılı olmuş (motor eksitasyon, agresitlik, tremorve konvülsiyonlar) ve daha çok. en yüksek doz düzeyinde görülmüştür.
Köpeklerde yapılan 13 haftalık bir çalışmada, kapsül şeklinde olmak üzere günde 0,3 mg/kg, 1 mg/kg ve 3 mg/kg; 52 haftalık çalışmada ise günde 0,15 mg/kg, 0,45 mg/kg ve 1,5mg/kg tizanidin verildiğinde, I mg/kg ve daha yüksek dozlarda EKG değişiklikleri ve MSSetkileri görülmüştür. Bunlar, farmakolojik etkilerin abartılması şeklinde gözlenmiştir.Günde 1 mg/kg veya daha yüksek dozlarda görülen geçici SGPT yükselmeleriylehistopatolojik bulgular arasında bağlantı bulunamamıştır ama bu değişiklik, karaciğerintoksisite açısından hedef organ kimliğini taşıdığını göstermiştir.

Mutajenik etki:

İn vitro ve in vivo çalışmalarla sitogenetik tetkiklerde mutajen etki potansiyeliyle karşılaşılmamıştır.

Karsinojenik etki:

Besinlerle birlikte günde 9 ve 16 mg/kg'a varan dozlar kullanıldığında sırasıyla sıçanlarda veya farelerde karsinojen etki potansiyeli gözlenmemiştir.

Üreme toksisitesi:6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Susuz laktoz Mikrokristalize selülozKolloidal susuz silikaStearik asit

6.2. Geçimsizlikler

Bilinen herhangi bir geçimsizliği bulunmamaktadır.

6.3. Raf ömrü

60 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°Cnin altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

w

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

BİFLEX, PVdC kaplı PVC film ve alüminyum folyodan oluşan blister ambalajlarda kullanıma sunulmuştur. Her bir karton kutuda 10 tablet içeren 3 adet blister bulunmaktadır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller "Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" ve "Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği"ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

KEYMEN İLAÇ SAN. ve TİC. A.Ş.
Şehit Gaffar Okkan Cad. No:40 Gölbaşı 06830 AnkaraTel : 0 312 485 37 60Faks : 0 312 485 37 61e-posta: [email protected]

8. RUHSAT NUMARASI(LARI)

134/76

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 16/11/2012 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

10/10

İlaç Bilgileri

Biflex 2 Mg Tablet

Etken Maddesi: Tizanidin Hidroklorür

Atc Kodu: M03BX02

Pdf olarak göster

Google Reklamları

İlgili İlaçlar

  • Biflex 2mg Tablet
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.