Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Exsistin 200 mg/5 ml Şurup Hazırlamak İçin Toz Kısa Ürün Bilgisi

Solunum Sistemi » Soğuk Algınlığı ve Öksürük İlaçları » Öksürük Önleyici Hariç Ekspektoranlar » Mukolitikler (Balgam Söktürücü İlaçlar) » Asetilsistein

KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

EXSİSTİN® 200 mg / 5 mL Şurup Hazırlamak İçin Toz

2. KALITATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde:

Her bir ölçek (5 mL) şurup, 200 mg Asetilsistein içerir.

Yardımcı maddeler:

Her bir ölçek (5 mL) şurup, 1672.67 mg Sorbitol (E420), 5.16 mg sodyum metilhidroksibenzoat (E219), 1.13 mg sodyum propilhidroksibenzoat (E217).
Yardımcı maddeler için Bkz. 6.1

3. FARMASÖTİK FORM

Şurup hazırlamak için toz
Tozun görünüşü; Sanmtrak-beyaz renkli, portakal kokulu, homojen granül Sulandırılmış sıvının görünüşü; Sanmtrak-beyaz renkli, portakal kokulu,çözelti.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

EXSİSTİN; yoğun kıvamlı balgamın atılması, azaltılması ve ekspektorasyonun kolaylaştıniması gereken bronkopulmoner hastalıklarda endikedir. Ayrıca yüksek doz parasetamol alımına bağlı olarak ortaya çıkan karaciğer yetmezliğinin önlenmesinde kullanılır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi;

Yetişkinlerde ve 14 yaşında büyük adolesaniarda Günde 2-3 kere 2 ölçek (400-600 mg asetilsistein/gün)
Çocuklarda
6-14 yaş arası çocuklar
Günde 3-4 kere 1 ölçek (200-300 mg asetilsistein/gün)
2 yaşından küçük çocuklar
Günde 2-3 kere 1/2 ölçek (100-150 mg asetilsistein/gün)
10 mİ (2) ölçek şurup 3.345 g sorbitol içerir.
Parasetamol zehirlenmesinde;
Yükleme dozu 140 mg/kg.idame doz olarak 4 saatte bir 70 mg/kg (17) doz önerilir.

Uygulama sıklığı ve süresi:

Doktor tarafmdan aksi söylenmedikçe EXSİSTİN 4-5 günden daha uzun süre kullanılmamalıdır.

Uygulama şekli:

Toz sadece çözündürülmüş halde ve yemeklerden sonra alınmalıdır.

İlacın hazırlanması:

Şişeye işaretli yere kadar su doldurularak ve çalkalanır. Kendi haline bırakılır. Bir süre sonra tekrar işaretli yere kadar su doldurulur ve şişe iyice çalkalanır. Bu işlem şurup işaretli yere ulaşıncaya kadar tekrarlanır. Şişe içeriği tamamen çözünmelidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek / Karaciğer yetmezliği

Karaciğer yetmezliği olan (ChiId*Pugh C) hastalarda, asetilsistein ortalama eliminasyon yarı ömrü uzar ve klerensi azalır.
EXSİSTİN daha fazla nitrojenli maddenin sağlanmasından kaçınmak amacıyla karaciğer ve böbrek yetmezliği olanlarda uygulanmamalıdır.

Pediyatrik popülasyon

2 yaşın altındaki çocuklarda 200 mg/gün (5 mL/gün) iki eşit doz halinde kullanılır.
2-7 yaş arası çocuklarda 400 mg/gün (10 mL/gün) iki eşit doz halinde kullanılır.
Asetilsistein bebeklerde ve 1 yaşın altındaki çocuklarda yalnızca hayati endikasyonlarda ve sıkı bir medikal gözlem altında uygulanabilir.

Geriyatrik popülasyon

Asetilsistein'in yaşlı hastalardaki güvenirlilik ve etkinliği incelenmemiştir.

4.3. Kontrendikasyonlar

Etkin maddeye ya da yardımcı maddelerin herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalarda kontrendikedir. Sorbitol ile ilgili nadir kalıtımsal früktoz intolerans problemi olanlarda kullanılmaması gerekmektedir.

4.4. Özel kullanım uyarılan ve önlemleri

Astım ya da bronkospazm öyküsü olan hastalarda kullanımında dikkatli olunmalıdır.
Seyrek olarak gastrointestinal sistemde irritasyona yol açabilir (Bkz: Bölüm 4.8). Bu nedenle ülserli hastalarda dikkatli olunmalıdır.
Her bir ölçek (5 mL) şurup 1672.67 mg Sorbitol (E420) içerir. Nadir kalıtımsal früktoz intolerans problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.
EXSİSTİN sodyum metilhidroksibenzoat, sodyum propilhidroksibenzoat,trisodyum dihidrat ve disodyum EDTA içermektedir. Dolayısıyla 5 mİ ölçek yaklaşık 30.433 mg sodyum içerir.
Bu nedenle sınırlı sodyum diyetinde olanlarda dikkatli olunmalıdır.
içerdiği benzoatlar nedeniyle alerjik reaksiyonlara karşı (muhtemelen gecikmiş) sebebiyet verebilir.

4.5. Diğer tıbbi ürünlerle etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Antitüssifler


Antitüssiflerle kombine olarak kullanımında öksürük refleksinin durması sonucu tehlikeli bir tıkanma oluşabilir. Bu nedenle bu tip kombinasyon uygulamasından kaçınılmalıdır.

Antibiyotikler


Antibiyotiklerin aktivitelerinin, asetilsistein ya da diğer mukolitikler tarafından olumsuz etkilenebileceğini gösteren bazı in vitro çalışmalar mevcuttur. Özellikle yan-sentetik penisilinler, tetrasiklin, sefalosporinler ve aminoglikozidler ile in vitro uyuşmazlıklar bildirilmiştir. Bu nedenle asetilsistein antibiyotikler ile ve özellikle de tetrasiklinlerle birlikte kullanıldığında iki ilacın uygulanması arasında en az 2 saat olmalıdır.
Nitrogliserin, asetilsistein ile birlikte uygulandığında vazodilatatör ve trombosit agregasyonunu inhibe edici etkilerinde artış gözlenmiştir.
Aktif kömür asetilsistein'in emilimini etkileyebileceği için birlikte kullanımları önerilmez. Parasetamol, glutatyon ve kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar ile etkileşim görülebilir.

4.6. Gebelik ve laktasyon Genel tavsiye

Gebelik kategorisi B.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadmlar/Doğum kontrolü

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, gebelik ve-veya embriyonel/fetal gelişim ve/veya doğum ve/veya doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından veri mevcut değildir. İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. Gerekli olmadıkça kullanılmamalıdır. Asetilsisteinin oral yolla alınan doğum kontrol ilaçları ile etkileşimi bildirilmemiştir.

Gebelik dönemi

Gebe kadınlara verilirken tedbirh olunmalıdır. Travay ve doğum sırasında asetilsisteinin kullanımının güvenilirliği kanıtlanmamıştır.Asetilsistein için, gebeliklerde maruz kalmaya ilişkin klinik veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / embriyonal / fetal gelişim/ doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir (bkz. kısım 5.3). Gebe kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır.

Laktasyon dönemi

Asetil sisteinin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Bu nedenle emzirmenin durdurulup durdurulmayacağma karar verilmelidir.

Üreme yeteneği (fertilite)

Üreme yeteneği üzerine herhangi bir etkisi tesbit edilmemiştir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde bir etkisi tespit edilmemiştir.

4.8* İstenmeyen etkiler

Asetilsistein genellikle çok iyi tolere edilir ve istenmeyen etkilerle ilgili bildirimler çok smırlıdır. Nadir olarak aşağıdaki istenmeyen etkiler bildirilmiştir:
[Her bir sistem organ sınıfı içinde advers etkiler, aşağıdaki tanımlamalara uygun olarak sınıflandırılmıştır: Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1,000 ila <1/100); seyrek (>1/10,000 ila <1/1,000); çok seyrek (<1/10,000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).]

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Yaygm olmayan : Alerjik reaksiyonlar (kaşıntı, ürtiker, eksantem, raş, bronkospazm, anjiyoödem, taşikardi ve hipotansiyon).
Çok seyrek: Şoka kadar gidebilen anaflaktik reaksiyonlar.

Solunum sistemi hastalıkları

Seyrek: Dispne, bronkospazm (Özellikle bronşiyal astımla birlikte hiperreaktif bronşiyal sistem hastalıkları olanlarda).

Gastrointestinal hastalıklar

Seyrek: Stomatit, mide yanması, mide bulantısı, kusma ve diyare.

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Çok seyrek: Ateş.
Aynca çok seyrek olarak aşırı duyarlılık reaksiyonları kapsamında asetilsitein kullanımına bağlı hemoraji oluşumu bildirilmiştir. Trombosit agregasyonunda azalma olabilmektedir.

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Oral kullanım sırasında doz aşımı beklenmez. Asetilsistein'in intravenöz uygulamasında 15 dakikada 150 mg/kg dozunda uygulanmasının istenmeyen etkilere yol açabileceği belirtilmektedir.
Doz aşımı durumunda genellikle alerjik reaksiyonlar ile karşılaşılır ve ilacın kesilmesi ile bulgular geriler. Ancak, asetilsisteinin intravenöz yolla uygulandığı az sayıda hastada hidrokortizon, antihistaminikler, aminofilin ya da adrenalin gibi spesifik tedaviler uygulanmıştır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

Asetilsistein, sisteinin öncülüdür. Bazı oksidanları doğrudan yakalayabilen indirgenmiş bir tiyol grubu içerir. Asetilsisteinin temel antioksidan etkisi, deasetilasyonundan sonra ortamdaki sistein ve bağlantılı olarak glutatyon miktarının artışına bağlıdır. İnsan endotel hücreleri, asetilsisteinin deasetilasyonunu ve serbest kalan sisteinin hücre içi glutatyon sentezinde kullanımını sağlar.

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: Mukolitik ATC kodu: R05CB01

Etki mekanizması


Asetilsistein bir amino asit olan sistein türevidir. Asetilsistein mukolitik bir ajandır. Asetilsitein sahip olduğu sülfıdril grubu ile mukus glikoproteini içindeki disülfıt bağlarını kopararak mukoid ve mukopürülan sekresyonlar üzerine mukolitik etki gösterir. Solunum yollarındaki balgamın yoğunluğunu ve yapışkanlığını azaltır, su gibi akıcı hale getirir. Bronşiyal sekresyonların atıUmını ve solunumu kolaylaştırarak akciğer fonksiyonlannm düzenlenmesine yardımcı olur.
Asetilsistein antioksidan bir maddedir. Akciğer ve karaciğerde glutatyon sentezine sistein vericisi olarak katıhr ve glutatyon sentezini arttırır. Asetilsistein ve glutatyon özellikle akciğerde enfeksiyonlar esnasında nötrofillerin oluşturduğu sigara dumanı ve diğer zararlı maddelerin solunmasıyla ortaya çıkan serbest oksijen radikallerini bağlar ve muhtemel hücre hasannı önleyerek koruyucu bir etki gösterir.
Asetilsisteinin parasetamol zehirlenmesinde karaciğer harabiyetini azaltıcı etkisi vardır. Normalde parasetamol karaciğerde metabolize edilirken az bir bölümü sitokrom P450 enzim sistemi ile reaktif bir ara metabolite dönüşür. Bu ara metabolitte glutatyon ile konjüge edilerek idrarla atılır. Parasetamol yüksek dozda alınırsa reaktif ara metabolitin oluşumu artar ve glutatyonun azalmasıyla ara metabolitin inaktivasyonu azalır. Bu durumda uygulanan asetilsistein karaciğer hücrelerinde glutatyonu normal düzeylere getirerek ve reaktif metabolite bağlanarak olası karaciğer hasannı önler.

5.2. Farmakokinetik Özellikler

Genel özellikler
EXSİSTİN (asetilsistein) mukolitik bir ilaçtır. Asetilsistein beyaz, kristal bir tozdur.

Emilim:


Asetilsitein oral alımı takiben hızla ve çoğunlukla tamamen absorbe olur. Yüksek ilk geçiş etkisine bağlı olarak oral asetilsisteinin biyoyararianımı çok düşüktür (yaklaşık %10).

Dağılım:


Asetilsistein 1-3 saat sonra doruk plazma konsantrasyonuna ulaşır, aktif metabolit sisteinin doruk plazma konsantrasyonu yaklaşık 2 jamol/1 civarmdadır. Asetilsistein proteinlere

%50

oranında bağlanır. Asetilsistein ve metabolitleri orgeuıizmada kısmen serbest olarak, kısmen kararsız disülfitler yoluyla proteinlere bağlanarak ve kısmen de aminoasitlere bağlanmış halde olmak üzere üç farklı formda bulunur.

Biyotransformasvon:


Karaciğerde farmakolojik olarak aktif metaboliti olan sisteine, ayrıca diasetilsistine, sistine ve miks disülfıdlere metabolize olur.

Eliminasyon:


Asetilsistein, çoğunlukla inaktif metabolitler halinde böbrekler yoluyla vücuttan atılır. Asetilsisteinin plazma yarılanma ömrü yaklaşık 2.27 saattir. Karaciğer fonksiyonlarındaki bir bozukluk plazma yarı ömrünün 8 saate kadar uzamasına yol açar.
Ratlarda asetilsisteinin plasentayı geçtiği ve amniyotik sıvıda bulunduğu saptanmıştır. 100 mgA:g asetilsisteinin oral uygulamadan 0,5, 1, 2 ve 8 saat sonra L-sistein metbolitinin konsantrasyonu plasenta ve fötüsda matemal plazma konsantrasyonundan daha yüksektir. İnsanlarda asetilsisteinin kan beyin engelini geçip geçmediğine dair bir bilgi bulunmamaktadır.

Doğrusallık / Do&rusal Olmayan Durum:


Asetilsisteinin famıakokinetiği doğrusaldır. Plazma düzeyleri verilen dozlara bağlı olarak artış gösterir.

Hastalardaki Karasteristık Özellikler;

Karaciğer bozukluklannda;


Kronik karaciğer hastalığı bulunan olgularda asetilsistein farmakokinetikleri değişiklik gösterir. İntravenöz doz sonrası kandan asetilsistein eliminasyonu gecikir ve serum konsantrasyonları yükselir.

5.3 Klinik Öncesi güvenlilik verileri

Klinik öncesi veriler, klasik güvenilirlik farmakolojisi, tekrarlanan doz toksisitesi, genotoksisite, karsinojenik potansiyel, üreme için toksisite araştırmalarına dayanarak insanlar için özel tehlike ortaya koymamıştır.

6.FARMASOTIK özellikler

6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Sorbitol (E420)
Trisodyum sitrat dihidrat Beta karoten % 1 (El 60)
Sodyum metilhidroksibenzoat (E219)
Sodyum propilhidroksibenzoat (E217)
Disodyum EDTA Portakal aroması

6.2. Geçimsizlikler:

Bilinen herhangi bir geçimsizliği bulunmamaktadır.

6.3. Raf ömrü

Granülün raf ömrü 24 aydır. Sulandırıldıktan sonra 12 gün içerisinde tüketilmelidir.

6.4. Saklamaya yönelik özel uyarılar

25°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

ve

%

çizgili 5 mL'lik renksiz PP ölçeği ile birlikte, beyaz PE-PP kapaklı 60 g (veya 40 g) toz içeren 150 mL (veya 100 mL)'lik Tip III bal rengi cam şişeler.
6/7

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel Önlemler

Özel bir gereksinim yoktur.

İiacm hazırlanması:


İlaç kullanılmadan en az yarım saat önce hazırlanmalıdır.
Şişedeki işaretli yere kadar taze kaynatılmış, soğutulmuş su doldurulur ve şişe bir-iki dakika şiddetle çalkalanır. Kendi haline bırakılır. Yarım saat sonra tekrar işaretli yere kadar su doldurulur ve birkaç kere şiddetle çalkalanır. İçerik tamamen çözünmelidir. Portakal tadmda, yarı berrak, sarı renkli, kullanıma hazır şurup oda sıcaklığında aktivitesini 12 gün korur.

7. RUHSAT SAHIBI

RDC İlaç Araştırma ve Geliştirme San. A.Ş.
Batı Sitesi Mahallesi. Coşkım Irmak İş Merkezi. 274. Sokak. No: 120/121 Yenimahalle / ANKARA Tel : (0312) 257 42 88 Faks:(0312) 257 42 87

8. RUHSAT NUMARASI

225/20

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 22.06.2010 Ruhsat yemleme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Exsistin 200 mg/5 ml Şurup Hazırlamak İçin Toz

Etken Maddesi: Asetilsistein

Atc Kodu: R05CB01

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.