Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Fungizone intravenöz enjektabl flakon Kısa Ürün Bilgisi

Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar » Antimikotik İlaçlar » Sistemik Antimikotikler » Antibiyotikler » Amfoterisin B

KISA URUN BILGISI

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

FUNGIZONE intravenöz enjektabl flakon

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM EtkJn madde:

Aınfoterisin B 50 mg
Her bir flakon %5 fazla ile 52,5 mg amfoterisin aktivitesine eşdeğerde 61,765 mg* amfoterisin B içerir.
*850 mcg/mL potens üzerinden hesaplanmıştır.
Yardımcı maddeler:
Yardımcı maddeler için 6.1 'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

IV infiizyon çözeltisi
Her bir flakonda non-projenik, liyofilizc topaklar halindedir. Enjeksiyonluk steril su ile çözündürüldükten sonra kolloidal çözelti oluşur,

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1 Terapötik eodtkasyonlar
FUNGIZONE progresif ve yaşamı tehdit etme potansiyeli taşıyan üıngal enfeksiyonların tedavisinde endikedir. Bu güçlü ilaç, invasİf olnıayan fungal enfeksiyonlann tedavisinde kullanılmamalıdır.
FUNGIZONE spesifik olarak aşağıda belirtilen cinslerin duyarlı türlennin neden olduğu yaşamı tehdit etme potansiyeline sahip fimgal enfeksiyonlann tedavisinde kullanılu",

AspergiUus, Blastontyce.v, Candida, Coccidioides, Crypiococcus, Hisioplazma^Absidia, MucorRhizopus'unConidiobolus, BasidiobolusSporo(hrix'in

ilgili duyarlı türleri dahil,
FUNGIZONE, uygun antibakteriyel tedaviye cevap vermeyen inatçı febril inunün bozukluğu olan hastalara uygulanabilir.
Bu ilaç. Amerikan mukokutanöz leishmaniasis tedavisinde yararlı olabilir, ancak bu hastalığın primer tedavisinde tercih edilen ilaç değildir.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekli Pozoloji/ uygulama sıklığı ve suresi:

İntravenöz infûzyon için Önerilen konsantrasyon 0.1 mg/mL (1 mg/10 mL)'dİr.
Amfoterisin B'ye karşı tolerans bireysel olarak değiştiğinden, doz bireysel olarak hastanın spesifik gereksinimlerine göre ayarlanmalıdır (öm. enfeksiyon yeri ve şiddeti, etyolojik ajan v.b.). Genellikle tedaviye, vücut ağırlığına göre hesaplanan ve 2 ila 6 saatte verilen 0.25 mg/kg/gün dozuyla başlanır. Her ne kadar güvenilir bİr intolerans belirleyicisi olduğu kesin olmasa da, başlangıç test dozunun (20 mL

%

5 dektroz çözeltisinde 1 mg) 20-30 dakika içinde intravenöz olarak uygulanması tercih edilebilir. Bu uygulamada, 2-4 saat süreyle yanm saatte bir hastanın ateşi, nabzı, solunumu ve kan basıncı kaydedilmelidir. Hızla ilerleyen ağır bir fungal enfeksiyonu olan, kardiyopulmoner fonksiyonu iyi durumda bulunan ve test dozuna şiddetli bir reaksiyon vermeyen vakalarda, bunu takiben 2-6 saatlik süreyle intravenöz olarak 0.3 mg/kg amfoterisin B uygulanabilir, Kardiyopulmoner bozukluğu olan veya test dozuna aşın bir reaksiyon gösteren hastalarda, ikinci dozun daha az olması (öm. 5-10 mg) önerihr. Doz daha sonra kademeli olarak günde 5-10 mg miktarlarda yükseltilerek günlük 0,5-1 mg /kg final doza ulaşılın Halen mevcut veriler, total doz gereksinimlerini ve spesifik mikozlann (öm. mukormikoz) eradikasyonu için gereken tedavi süresini belirlenmek için yeterli değildir. Optimal doz bilinmemektedir, Total günlük doz daha az duyarlı patojenlerin neden olduğu ciddi enfeksiyonlarda günde 1 mg/kg'a veya iki günde bir 1.5 mg/kg'a kadar yükseltilebilir.

DİKKAT: Hiçbir koşulda, total günlük doz 1.5 mg/kg*ı aşmamalıdır. Amfoterisin B doz aşımı potansiyel fatal kardiyak veya kardiyorespiratuar arrest ile sonuçlanabilir (bkz. b51Um 4.4 ve 4.9).

Kandidiyaz:KandidaKandida

özofajiti gibi özel durumlarda ya da amfoterisin B diğer antifungal ajanlarla kombine kuUamIdığı zaman verilebilir.

Kriptokokoz:Non-imınunosupresifFUNGIZONEkriplokokoztedavisinde

haftalık kültürler bİr ay boyunca negatif çıkana kadar yaklaşık 4-6 hafla süreyle 0.3 mg/kg/gün'lük dozlar gerekebilir. İmmunosupresif hastalarda ya da menenjiti olanlarda, amfoterisin B 6 hafta süreyle diğer antifungal ajanlarla kombine olarak verilebilir. Hastalığı şiddedi olan ya da tek başına amfoterisin B alan hastalarda günlük amfoterisin B dozlanmn arttıniması gerekebilir.
Kriptokokal menenjiti ve kazanılmış immun yetersizliği sendromu (AIDS) olan hastalarda, daha yüksek dozlann (0.7-0.8 mg/kg/gün) uygulanması gerekebilir ve tedavi süreleri 12 haftaya kadar uzayabilir. Standart tedavi küründen sonra kültürleri negatif çıkan AIDS hastalannda kronik supresif tedavi, öm,, haftada 1 mg/kg, düşünülebilir.

Koksidiyomikoz:

Tedavi gerektiren prim er koksidiyomikoz da, 1 ilâ maksimum 1.5 mg/kg/gün dozlannda FUNGIZONE verilerek enfeksiyonun ciddiyetine ve yerine göre yetişkinlerde 0.5 ilâ 2.5 g toplam kümülatif dozlara ulaşılır. Koksidiyodal menenjitte, standart referans kitaplarda tanımlanan sistemik ve intratekal uygulama gerekebilir.

BlastomikozrHisioplasmoz:

Kronik pulmoner ya da yayılmış histoplasmoz tedavisinde, 0.5 ilâ 1 mg/kg/gün dozlan uygulanarak yetişkinlerde 2 ilâ 2,5 g toplam kümülatif doza ulaşılması önerilir.

Aspergilloz'

Aspergilloz intravenöz amfoterisin B ile 11 aya kadar bir sürede tedavi edilebilir. Ciddi enfeksiyonlarda (öm., pnömoni ya da fungemi) günlük 0.5 ilâ 1 mg/kg ya da daha yüksek dozlar ve yetişkinlerde 2 ilâ 4 g'Iık kümülatif dozlar gerekebilir Derine yerleşmiş mikoz tedavisi 6 ilâ 12 hafta sûreyle ya da daha uzun sürebilir.

Rinoserebral mukormikoz:

Bu ftılminan hastalık genellikle diabetik ketoasİdoz İle bağlantılı olarak ortaya çıkar. Amfoterisİn B tedavisinin başanlı olması için diabetik kontrolün hızla düzeltilmesi şarttır. Rİno-serebral mukormikoz genellikle hızlı bir fatal seyir izlediği için, bu hastalığın tedavisi daha ağrısız mikozlarda olduğundan daha agresif olmalıdır ve amfoterisin B dozlan tipik olarak günde 0.7 ilâ 1,5 mg/kg arasındadır.
Uygulama şekli:
FUNGIZONE, 2-6 saatlik bir süre içinde, İntravenöz tedavi önlemlerine dikkat edilerek,

yavaş

intravenöz infiizyonla uygulanmalıdır (Uygulama öncesinde FUNGIZONE'un hazırlanmasına ilişkin talimatlar için bkz. bölüm 6.6).
Özel popüUsyoalara ilişkin ek bilgiler
Böbrek/Karaciğer yetmezliği; Böbrek vc karaciğcr yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması gerekmez.
Pediyatrik popfilasyon: Amfoterisin B'nin pcdiyatrik hastalarda gövenlİHği ve etkililiği, uygun kontrollü araştımıalarla saptanmamıştır

(bkz: bölüm 4.

^).
Geriyatrik popûlasj'on: FUNGIZONE'un 65 yaşın üzerindeki hastalarda kullanımı araştınlmamıştır.

4.3 Kontrcndikasyonlar

FUNGIZONE, doktor karanyla, tedavi gerektiren durumun yaşamı tehdit ettiği ve sadece bu tedaviye cevap vereccği düşünülen durumlar hariç, amfoterisin B veya ilacm diğer bileşenlerine karşı aletjisi olanlarda kontrendikedir.

4.4 Özel kullanım uyarılan ve önlemtert

Bu ilaç esas olarak progresif ve yaşamı tehdit etme potansiyeli olan fımgal enfeksiyonların tedavisinde uygulanmalıdır. Her vakada bu ilacm olası yaşam-kurtaneı etkisi, istenmeyen ve tehlikeli yan etkileriyle karşılaştınlarak değerlendirme yapılmalıdır.
Amfoterisin B, sadece intravenöz olarak ve medikal eğitimi olan personelin yakm klinik gözlemi altında uygulanmalıdır. Progresif ve yaşamı tehdit etme potansiyeli olan duyarlı organizmalann neden olduğu fimgal enfeksiyonlu hastalann tedavisi için kullanılmalıdır

{bkz: bölüm 4.1).


FUNGIZONE doz aşımı potansiyel fatal kardiyak veya kardiyorespiratuar arrest ile sonuçlanabileceğinden; özellikle od uygulamada 1,5 mg/kg't aşan dozlarda reçete edildiği takdirde ürünün isminin ve dozunun reçeteye doğru yazıldığmdaa emin olunuz

{bkz; bölüm 4.2 ve bölüm 4.9),


Amfoterisin B intravenöz yoldan verildiğinde titremeler, ateş, anoreksi, bulantı, kusma, baş ağnsı, miyalji, artralji ve hipotansiyon dahil akut reaksiyonlar sık göriilür.

Hi7.li{bkz; bölüm 4.2).


Total vücut radyasyonu alan hastalarda amfoterisin B kullanımını takiben lökoensefalopati rapor edilmiştir.
Renal fonksiyon amfoterisin B tedavisi sırasmda sık sık gözlenmelidir

{bkzı bölüm 4.8).aki

doz ayarlamaları için bir rehber olmalıdır.
İlaca 7 günden daha uzun bir ara verildiği taktirde, tedaviye en düşük doz düzeyi ile, öm. 0.25 mg/kg dozu ile tekrar başlanmalı ve

Pozoioji ve uygulama şekli

bölümünde behrtildiği şekilde kademeli olarak artmlmalıdır,

Pediyatrik kullanım


Amfoterisin B'nin pediyatrik hastalarda güvenliliği ve etkililiği, uygun kontrollü araştırmalarla saptanmamıştır. Pediyatrik hastalarda görülen sistemik fimgal enfeksiyonlar, olağan dışı yan etkiler görülmeksizin başanyla tedavi edilmiştir.

4.5 Diğer tıbbi öriioler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Aşağıda belirtilen ilaçlar, birlikte uygulanmalan halinde, amfoterisin B ile etkileşebilirler.
• Diğer nefrotoksİk ilaçlar (öm; sisplatin, pentamidin, aminoglikozidler ve sİklosporin) renal toksisite potansiyelini artırabilir, bu nedenle eşzamanh olarak çok büyük bir dikkatle kullanılmalıdır.
• Lökosit transfuzyonlan. Bütün çalışmalarda gözlenmemekle birlikte, lökosit transfuzyonlan sırasmda ya da bundan kısa bir süre sonra amfoterisin B verilen hastalarda akut pulmoner reaksiyonlar gözlenmiştin bu yüzden, bu infüzyonlan mümkün olduğu kadar ayırmak ve pulmoner fonksiyonun izlenmesi önerilir.
• Etkileri ya da toksisiteleri hipokalemi ile yükseiebilen ajanlar (öm; dijital glikozidler, iskelet-kas geıvşetİciler ve antiaritmik ajanlar)
• Kortikosteroidler ve kortikotropin (ACTH) amfoterisin B'nin indüklediği hipokalemiyi güçlendirebilir.
• Flusitosin; Eşzamanlı kullammı flusitosinin toksisitesini muhtemelen sellüler alimim artırarak ve/veya renal atılımım azaltarak yükseltebilir.

4.6 Gebelik vc laktasyon Geael tavsiye:

Gebelik Kategorisi: B.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon):

Sımrh sayıda gebelikte maruz kalma olgularından gelen veriler, amfoterisin B'nin gebelik üzerinde ya da fetüsün/yeni doğan çocuğun sağlığı üzerinde advers etkileri olduğunu gösteımemektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/embriyonal/fetal gelişim/doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğmdan ya da dolaylı zararh etkiler olduğunu göstermemektedir.
Gebelik dönemi:
Hayvanlar üzerindeki üreme çalışmalanna dayanılarak insanlardaki tepkiler her zaman öngörülemeyeceğinden ve İnsanlar üzerinde yapılmış yeterli kontrollü çalışmalar bulunmadığından, FUNGIZONE hamilelik sırasında, sadece çok gerekli olduğunda kullanılmalıdır.
LaktasyoD dönemi:
Amfoterisin B'nin insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Ancak ilaçların çoğu süte geçebildiğinden emzirmenin durdurulup durdurulmayacağına ya da FUNGIZONE tedavisinin durdurulup durdurulmayacağına İlişkin karar verilirken, emzirmenin çocuk açısından faydası ve FUNGIZONE tedavisinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır.
Üreme yeteneği / Fertilite:
Amfoterisin B'nin üreme yeteneği üzerine etkisi araştınimamıştır (bkz. bÖlüm5.3).
4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
FUNGIZONE'un araç ve makine kullammı üzerinde bilinen bir etkisi yoktur. Ancak, bazı kişilerde bulantı veya kusmaya neden olabilir (bkz. bölüm 4.8). Bu nedenle hastalar uyan imalıdır.
4.8 İstenmeyen etkiler
Bazı hastalar, amfoterisin B'nİn tam intravenÖz dozlanm kolayca tolere edebilirler; ancak hastaların çoğunda, özellikle tedavinin başlangıcında bazı intolerans belirtilerine rastlanmaktadır. Tolerans, aspirin, diğer antipiretikler (örn. parasetamol), antihistaminik veya antiemetik ilaçlann kuUamlmasıyla artınlabilir. Meperidin (25 ilâ 50 mg IV) bazı hastalarda amfoterisin B tedavisini takiben titremelerin süresini ya da yoğunluğunu ve ateşi azaltmak için kullanılmaktadır.
Adrenal kortİkosteroidlerin düşük dozlannın amfoterisin B infüzyonu sırasında ya da hemen öncesinde intravenöz uygulanması febril reaksiyonlan azaltmada yardımcı olabilir. Bu tür kortikosteroid tedavisinin dozu ve süresi minimumda tutulmalıdır

{bkz; bölüm 4.5).


Ffeparin ilavesi (infuzyon başına 1000 ünite), enjeksiyon yerinin değiştirilmesi, pediyatrik “scalp-vein” iğne kullamrm ve tedavinin gün aşın uygulanması tromboflebit insidensin! azaltabilir. Ekstravazasyon kimyasal iritasyona neden olabilir.
En sık rastlanan yan etkiler şunlardır;
Kan ve lenf sistemi hastalıkları; Normoknomik, normositik anemi.
Sinir sistemi hastalıkları: Baş ağnsı.
Gastrointestinal hastalıklar; Anoreksi; bulantı; kusma; diyare; dispepsi; kramph epigastrik ağn.
Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları; Genel ağn, kas ve eklem ağnian dahil.
Böbrek ve idrar hastalıkları: Renal fonksiyonda azalma ve azotemi, serum kreatininde artış, hipokalemi, hipostenüri, renal tübüler asidoz ve nefrokalsinoz dahil olmak üzere renal fonksiyon anomalileri. Bunlar genellikle tedavinin kesilmesi ile düzelir. Ancak, özellikle yüksek kümülatif miktarlarda (5 g'm üstünde) amfoterisin B alan hastalarda bazen zarar kalıcı olabilir. Eşzamanlı diüretik tedavi böbrek hastalığı eğilimine neden olurken, buna karşın vücutta sodyum artışı ya da ek sodyum verilmesi nefrotoksisite oluşumunu azaltabilmektedir.

Geael bozukluklar ve uygulama bâlgesine ilişkin hastalıklar:ile

beraber); keyifsizlik; kilo kaybı, enjeksiyon yerinde flebit ya da trombonebİt ile ya da tek başına ağn.
Aynca aşağıdaki yan etkiler de bildirihniştir
Kan ve lenf sistemi

hastalıktan:

Agranülositoz; koagülasyon bozukluklan; trombositopenİ; lökopeni; eozinofili; lökositoz.

Bağışıklık sistemi hastalıkları;

Asaflaktoıd ve diğer aleıjik reaksiyonlar.

Sinir sistüml hastahklan:[hkz: bölüm 4,4)\

dİğcr nörolojik semptomlar.

Kardtyak hastalıktan

Kardiyak arrest; aritmiler, ventriküler fibrilasyon dahil; kardiyak yetmezlik.

VaskOlcr hastalıklar:

Hipertansiyon, hipotansiyon, şok.

Soluııum»bozukluklarımediastinal hastalıklar:

Dıspne, bronkospazm; non-kardiyak pulmoner ödem; hipersctısitİvİte pnömoniti.

(fastrointestinal hastalıklar:

Karaciğer fonksiyon (esti anomalileri; sanlık; akut karaciğer yetmezliği; hemorajik gastroenterit; meiena.
Deri ve deri altı doku hastalıkları: Özellikle makulopapUler döküntü; pruritus, cilttc eksfoliyasyon, toksik epidermal nekrolız ve pazarlama sonrası gözlemlerde çok ender StevenS'Johnson sendıomu ruporlan almmıştır.

Bübrck ve idrar hastalıktan:

Hİpomagnezemi; hiperkalemi; akut böbrek yetmezliği; anOri; oligûri. Pazarlama soması gözlemlerde nefrojenik diyabetes insipidus bildirilmiştir.

Genel bozukluklar vc uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar: Flushing

Klinik ve Pazarlama Sonrası Deneyimde Bildirilen Yan Etkiler Aşağıdaki sıklık gruplan kullanılmıştın
Çokyaygm (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1,000 ila <1/100); seyrek (>1/10,000 ila <1/1,000); çok seyrek (<1/10,000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)

Kan ve lenf sistemi hastalıktan

Yaygın: Anemi
Bilinmiyor: Agranülositoz, koagülopati, eozinofili, lökositoz, lökopeni ve trombositopenİ

Bağışıklık sistemi hastalıktan

Bilinmiyor: Anafilaktoid/anafilaktik tipte reaksiyonlar

Metabolizma ve besleome hastalıklan

Yaygın; Hipomagnezemi Bilinmiyor; Anoreksİ

Sioir sistemi hastalıklan

Bilinmiyor; Konvülsiyonlar, baş ağnsı, ensefalopati, nörolojik semptomlar ve periferal nöropatİ

Göz hastalıklan

Bilinmiyor; Görmede bulanıklık, diplopİ

Kulak ve iç kulak hastalıklan

Bilinmiyor; İşitme kaybı, kulak çınlaması ve denge kaybı

Kardiyak hastalıklar

Bilinmiyor: Vcntriküicr fibrilasyon, kardiyak arest ve kardiyak yetmezlik dahil aritmiler

VaskOler hastalıklar

Çok yaygın; Mipotansiycn Bilinmiyor; Hipertansiyon, şok

SuluDum, gfigfls bozukluklan vc mediastinal hastalıklar

Çok yaygm; Dispnc
Bilinmiyor; Alerjik aivcolıt, bronkospazm, non-kardiyojcnik pulmoner Ödem

Castrointestinal hustalıklar

Çok yaygm: Bulantı, kusma
Bilinmiyor; Dispepsi, hemorajik gastroenterit, kann ağnsı, diyare, melcna

Hepato-bİlicr hastalıklar

Yaygın: Anormal karaciğer fonksiyonu Bilinmiyor: Akut karaciğer yetmezliği, sanlık

Deri ve deri altı doku hastahklan

Yaygın: Döküntü
Bilinmiyor; Makülopapular döküntü, pruritus, ciltte eksfoliyasyon, toksik epidermal nekroliz, StevensJohnson sendromu

Kas-iskelet bozukluklar, bag doku ve kemik hastalıkları

Bilinmiyor: Artralji, miyalji

Böbrek ve idrar hsstalıkJan

Çok yaygm: Azotemi, hipostenüri, renal tübüler asidoz, nefrokalsinoz dahil böbrek fonksiyon test anomalİliktcri
Bilinmiyor: Akut böbrek yetmezliği, anüri, nefrojenik diabetes insipidus, oligüri ve renal bozukluk

Genel bozulduklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Çok yaygın: Titreme, ateş Yaygın olmayan: Flushing
Bilinmiyor: Ağn, kınkhk, enjeksiyon bölgesi reaksiyonları (filcbit ve trombofilebit ile veya değil)

Araştırmalar

Çok yaygın: Hipokalemi, kan kreatinininde artış Bilinmiyor; Hiperkalemİ, kiloda azalma

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Amfoterisin B doz aşımı, potansiyel fatal kardiyak veya kardiyorespİratuar arrest ile sonuçlanabilir. Aşın dozdan şüpbeleniliyorsa, tedaviyi kesiniz ve hastanın klinik durumunu (Öm; kardiyorespİratuar, renal ve karaciğer fonksiyonu, hematolojik durum, serum elektrolitleri) göijcyiniz ve gereken şekilde destekleyici tedavi uygulayınız. Amfoterisin B, hemodiyalizle uzaklaşttniamaz. Tedaviye yeniden boklanmadan önce hastanın durumu stabilize edilmelidir (elektrolit eksikliklerinin düzeltilmesi dahil).

S. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1 Farmakodtnamik özellikler

Farnınkotcnıpfilik grup: Sistemik kullanılan aıUımikotikler ATC kodu: J02AA01
Etki mekanizması:
Amfoterisin B, vücut sıvılanndan elde edilen konsantrasyonlura ve fungus duyarlılığma bağlı Dİarak fiıngistatik veya ftıngisida] etki göstermektedir. Bu ilaç, fungus hücrelerinin membranlarmda bulunan sterollere bağlanarak membran permeabilitesinİ değiştirir ve hücre içindeki oluşumların hücrc dışma s

ızm

asma neden olur. Memeli hücrelerinin membraulannda da steroller bulunmaktadır ve İnsan hücreleri ile flıngus hücrelerinde meydana gelen zararın ortak mekanizmalara bağlı olduğu öne sürülmüştür.
Mikrobiyoloji:
Amfoterisin B, birçok ftıngus türüne karşı yüksek düzeyde

in viiroHistoplasma capsulatum, Cocdâioides immitis, CandİdaBimtomyces dermatitidis, Rhodoloruia. Cryptococcus neoformans, Sporothrix schenckii, Mucor mucedoAspergiUusfumigatuSt in vitro

olarak 0,03-1,0 mc^mL amfoterisin B konsantrasyonlaınnda inhİbe olmaktadır. Amfoterisin B'nİn bakteri, riketsiya ve virüsler üzerinde etkisi yoktur,

5.2 Farmakokiaetik özellikler Genel özellikler

Emilim:
Yaklaşık 0,5 mg/kg/gün'lük dozun tekrarlamalı uygulanması ile yetişkinlerde ortalama pik plazma konsantrasyon!an 0,5-2 mcg/mL arasında olmuştur. Plazma konsantrasyonlan, başlangıçtaki hızlı düşmeyi takiben, yaklaşık 0,5 mcg/mL düzeyinde plato oluşturur.
Dağılım:
Dolaşımda bulunan amfoterisin B'nin büyük bir kısmı (> %90) plazma proteinlerine bağlanır. Diyalizle ekskrasyonu düşüktür. Enflamasyonlu plevra, periton, sinoviyal ve aköz sıvıda plazma konsantrasyonlanmn üçte ikisi kadar amfoterisin B saptanmıştır. Serebrospinal sıvıdaki konsantrasyonlan, nadiren plazma konsantrasyonlanmn % 2,5'ini aşar ve tesbit edilemeyecek orandadır. Vitreus sıvısı ve normal amnion sıvısma az miktarlarda amfoterisin B geçer. Her ne kadar amfoterisin B'nin doku dağılımının bütün detaylan bilinmiyorsa da en önemli depo orgaıu karaciğer gibi görünmektedir.
Biyotransformasyon:
Başlangıçtaki 24 saatlik plazma yan ömrünü takiben, eliminasyon yan ömrü yaklaşık 15 gündür.
Eliminasyon:
Amfoterisin B, böbrekler tarafından çok yavaş olarak atılır ve uygulanan dozun sadece %2-5'i biyolojik olarak aktif formda atılır. Tedavinin sonlandınimasını takiben İlacın yavaş kaybolmasına bağlı olarak 3-4 hafta süreyte idrarda ilaç tespit edilebilmekledir.
Safira ile atılım önemli bir eliminasyon yolu olabilir. Olası metabolık yolaklarla İlgili aynntılar bilinmemektedir. Kan düzeyleri böbrek ve karaciğer hastalıklanndan etkilenmez.

5.3 Klinik öncesi güveoUltk verileri

Karsİnojenez, Mutajenez ve Fertilite Yetersizliği
Karsinojenik potansiyelini değerlendirmek içİn hayvanlarda uzun süreli çalışmalar yapılmamıştır. Aynca mutajcnisitesİni belirlemek için çahşma yapılmadığı gibİ, bu ilacın erkeklerde ya da kadınlarda fertİIiteyi etkileyip etkilemediği de araştırılmam ıştır.

6. FARMASÖTtK ÖZELLİKLER

6.1 Yardımcı maddeleria listesi

Dezoksikolik Asit
Disodyum fosfat dodekahidrat (susuz)
Monosodyum fosfat dihidrat (susuz)

6.2 Geçimsizlikler

Geçerli değildir.

63 Raf ömrü

30 ay

6.4 Saklamaya yönelik Özel tedbirler

FUNGIZONE, hazırlanmadan önce buzdolabmda saklanmalı (2-8“C) ve ışıktan korunmalıdır. Konsantre (10 mL enjeksiyonluk steril su ile hazırlanan 5 mg/mL amfoterisin B), minimum potens ve berrakhk kaybı ile karanlıkta ve oda sıcaklığında 24 saat veya buzdolabında ise I hafta süreyle saklanabilir. Kullanılmayan ilaç atılmalıdır. İntravenöz infüzyon içİn hazırlanan çözeltiler ( 0,1 mg/mL veya daha az konsantrasyonda amfoterisin B) derhal kullanılmalıdır. Uygulama sırasında ışıktan korunması gerekmez.
İtaç sadece I.V, infuzyon yöntemiyle hastanelerde kullanılmalıdır.
6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği
1 adet renksiz cam flakon ve 10 mL çözücü ampul içeren ambalajlarda.
6.6 Beşeri tıbbİ Oründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Çözeltinin Hazırlanması:
İlk konsanirasyonu 5 mg/mL amfoterisin B olacak şekilde bakteriyoslatik madde içermeyen 10 mL distile su hızla ve direkt olarak steril bir iğne (minimum çap: 20 gauge) ve şınnga ile liyo61izc flakon içine uygulanır. Flakon derhal çalkalanmalı ve koMoidat çözelti bcrraklaşana kadar çalkalamaya devam edilmelidir. Hazırlanan bu çözeltiden yeterli konsantre alınarak final çözelti 0.1 mg^mL amfoterisin B içerecek şekilde % 5 enjeksiyonluk dekstroz USP İle seyreltilir. Dekstroz çözcllisimn pH'sı, kullanılmadan önce kontrol edilmelidir ve bu değer 4,2'nİn üzerinde olmalıdır. Piyasadaki dekstroz çözeltilerinin pH'sı genellikle 4,2'nin üzerindedir; pH'nm 4,2'dcn az olması halinde, konsantre amfoterisin B çözeltisinin seyreltilmesinde kullanılmadan Önce, dekstroz çözeltisine 1 veya 2 mL tampon ilave edilmelidir.
Önerilen tampon, aşağıda belirtilen şekildedir Dibazik sodyum fosfat (anhidroz) I 59 g
MonobaTİk sodyum fosfat (anhidroz) 0.96 g
Enjeksiyonluk su y.m. 100 mL
Tampon, dekstroz çözeltisine ilave edilmeden önce, bakteri tutan bir taş, mat veya membran filtresinden süzülerek ya da 30 dakika süreyle 15 Ib basmç ve 121“C altında otoklavda sterilize edilmelidir.
DİKKAT; Antibiyotiğin ve hazırlanmasında kullamlan maddelerin İçinde herhangi bir koruyucu madde veya bakteriyostatik madde bulunmadığından, tüm manipülasyonlarda aseptik teknik uygulanmalıdır. Flakona veya seyrelticilere yapılan tüm uygulamalarda steril bir iğne kullanılmalıdır.
Çözeltiler serum fizyolojik çözeltileri İle seyreltilmemelidİr. Önerilenler dışında herhangi bir seyrelticinin kullamlması ve seyrelticide bir baktcriostatik maddenin (öm. benzil alkol) bulunması, antibiyotiğin çökmesine yol açar. Çökmeye veya yabancı cısİm bulunmasına dair bir belirti görüldüğünde, İlk konsantre veya infuzyon çözeltisi kullamimamalıdır.
Amfoterisin B'nin intravcnöz İnfuzyoau için İn-linc mcbran filtresi kullamiabilir. Ancak filtrenin ortalama por çapı kolloidal çözeltinin geçişini garanti etmek için 1,0 milcrondan daha az olmamalıdır.
Kullanılmamış olan ürünler ya da aük materyaller “Tıbbİ Atıklann Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklan Kontrolü Yönetmeliği”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHIBI

Bristol-Myers Squibb İlaçlan Inc. İstanbul Şubesi
Maslak - İstanbul
Tel; (0212)335 89 00
Faks; (0212) 286 2496
e-mail: ruhsat@bmsi Iac.com.tr
8. RUHSAT NUMARASI
24.10.1996- 100/50
9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ
İlk ruhsat tarihi: 24.10.1996 Ruhsat yenileme tarihi;
İÜ. KtJB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Fungizone intravenöz enjektabl flakon

Etken Maddesi: Amfoterisin B

Atc Kodu: J02AA01

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.