Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Ciproxin XR 1000 mg Modifiye Salım Tableti Kısa Ürün Bilgisi

Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar » Antibakteriyel (Antibiyotik) İlaçlar » RİFAMPİSİN/RİFAMİSİN » Fluorokinolonlar » Siprofloksasin

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

CIPROXIN® XR 1000 mg modifıye salım tableti

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Etkin madde: Bir tablet, 1000 mg siprofloksasine eşdeğer 669.4 mg siprofloksasin hidroklorür monohidrat ve 506.0 mg siprofloksasin hidrat içerir.
Yardımcı maddeler için bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Modifiye salım tableti
Beyaz kaplı, oval tablet, bir yüzünde “C 1000 QD”, diğer yüzünde “BAYER” işareti bulunur.

® 4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1“ Terapötikendikasyonlar

CIPROXIN XR,
• Komplike üriner sistem enfeksiyonlannda ve siprofloksasine duyarlı organizmalann neden olduğu komplike olmayan, akut piyelonefntte endikedir. Antibakteriyel ajanların uygun kullanımlanna ilişkin güncel resmi kılavuzlar dikkate alınmalıdır.

4.2 - Pozoloji ve uygulama şekli

Pozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi:

Hekim tarafından başka şekilde önerilmediği taktirde, komplike üriner sistem enfeksiyonlannda ve komplike olmayan akut piyelonefrit tedavisinde, 7-14 gün boyunca, günde 1 tablet 1000 mg CIPROXIN XR uygulamr.
Tedavi süresi;
Tedavi süresi hastalığın ciddiyeti İle klinik ve bakteriyolojik seyrine bağlıdır. Esasen,
_tedaviye ateşin düşmesi veya klinik belirtilerin kaybolmasından sonra, 3 gün daha
^ devam edilmelidir.
Komplike üriner sistem enfeksiyonlannda veya komplike olmayan akut piyolenefrit tedavisinde CIPROXIN XR ile ortalama tedavi süresi, 7-14 gündür.

Uygulama şekli:

Tabletler, kullanım için ezilmemeli, kırılmamalı ya da çiğnenmemelidir. Tabletler, bir miktar sıvı ile bütün olarak yutulmalıdır.
Yemek zamanlanndan bağımsız olarak alınabilir.
Aç kamına alındığında etkin madde daha hızlı absorbe edilir. Bu durumda, siprofloksasin ile süt ürünleri veya mineral katkılı içeceklerin (öm: süt, yoğurt, kalsiyum destekli portakal suyu) aynı anda kullamiması siprofloksasinin absorpsiyonunu azaltabilir. Bu yüzden, siprofloksasinin bu şekilde kullanımından kaçınılmalıdır. Bununla birlikte. Öğün sırasında alman kalsiyum, siprofloksasinin absorpsiyonunu anlamlı derecede etkilemez.
Hastalığa bağlı veya diğer nedenlerle tablet alamayan hastalara intravenöz formda siprofloksasin verilmesi önerilir. İntravenöz uygulamadan sonra tedavi, oral yolla sürdtirülebilir.

özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler;

Böbrek yetmezliği:

Kreatinin klerensinin 31-60 ml/dak/1.73 veya serum kreatinin konsantrasyonunun
1.4 -1.9 mg/100 mİ olduğu durumlarda, CIPROXIN XR için doz ayarlamasına gerek yoktur.
Kreatinin klerensinin 30 ml/dak/1.73 m^ ye eşit veya daha az veya serum kreatinin konsantrasyonunun 2.0 mg/100 ml'ye eşit veya daha yüksek olduğu hasta popülasyonunda kullanımı önerilmez.
Böbrek yetmezliği + hemodiyaliz;
Kreatinin klerensinin 30 ml/dak/1.73 m^ ye eşit veya daha az veya serum kreatinin konsantrasyonunun 2.0 mg/100 ml'ye eşit veya daha yüksek olduğu hasta popülasyonunda kullanımı önerilmez.
Böbrek yetmezliği + SAPD (Sürekli Ayaktan Periton Diyaliz);
Kullanımı önerilmez.

Karaciğer yetmezliği:

Doz ayarlamasına gerek yoktur.

Böbrek ve karaciğer yetmezliği birlikte olduğunda:

Kreatinin klerensinin 31-60 ml/dak/1.73 m^ veya serum kreatinin konsantrasyonunun 1.4-1.9 mg/100 mİ olduğu durumlarda doz ayarlamasına gerek yoktur.
Kreatinin klerensinin 30 ml/dak/1.73 m^'ye eşit veya daha az veya serum kreatinin konsantrasyonunun 2.0 mg/100 ml'ye eşit veya daha yüksek olduğu hasta popülasyonunda kullanımı önerilmez.

Pediyatrik popülasyon:

CIPROXD'J XR'nin çocuklarda ve 18 yaşın altındaki gençlerde kullammının güvenliliği ve etkililiği gösterilmemiştir (bkz. 4.4 özel kullamm uyarılan ve önlemleri).

Geriyatrik popülasyonyaş):


Yaşı ilerlemiş hastalar, hastalığm şiddeti ve kreatinin klerensi göz Önüne alınarak mümkün olduğunca düşük dozlar almalıdırlar (aynca bkz. “Böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalar").

4.3 - Kontrendikasyonlar

Siprofloksasin etkin maddesine veya diğer kinolon türevi kemoterapötiklere ya da ürünün herhangi bir bileşenine karşı aşın duyarlılık durumunda kullamimamalıdır (bkz. 6.1 Yardımcı Maddeler)
Siprofloksasin ve tizanidinin birlikte kullanılması, serum tizanidin konsantrasyonlanndaki istenmeyen bir artış sonucu, klinik olarak tizanidine bağlı yan etkiler (hipotansiyon, uyku hali, sersemlik) görülebileceğinden kontrendikedir (bkz.
4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri).

4.4 - Özel kullanun uyarılan ve Önlemleri

Böbrek yetmezliği
Şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda (kreatinin klerensinin 30 ml/dak/1.73 m^ ye eşit veya daha az veya serum kreatinin konsantrasyonunun 2.0 mg/100 ml'ye eşit veya daha yüksek olduğu) kullammı önerilmez (bkz. 4,2 Pozoloji ve uygulama şekli).
Pediyatrik kullanım
Aym gruptaki diğer tıbbi ürünler gibi siprofloksasinin gelişmemiş hayvanlann ağırlık taşıyan eklemleri üzerinde artropatiye neden olduğu gösterilmiştir. Çoğunluğu kistik fıbrozis olan 18 yaşından küçük hastalarda siprofloksasin kullanımı (modifıye salım tableti dışındaki siprofloksasin formülasyonlan, süspansiyon ve infuzyon çözeltileri) ile ilgili güvenlilik verilerinin analizinde ilaca bağlı kıkırdak hasarı veya artiküler hasar görülmemiştir.
18 yaşın altındaki hastalarda, CIPROXIN XR 'ın kullammı önerilmemektedir (bkz.
4.2 Pozoloji ve uygulama şekli).
Hepatobilier sistem
Siprofloksasinle hepatik nekroz ve yaşamı tehdit eden karaciğer yetmezliği olgulan bildirilmiştir (bakımz “4.8 İstenmeyen etkiler”). Karaciğer hastalığının herhangi bir belirti ve bulgusunun (anoreksi, sanlık, idrarda koyulaşma, kaşıntı veya hassas abdomen) bulunması durumunda, tedavi kesilmelidir.
Direnç
Siprofloksasin tedavisi sırasında veya tedavi sürecinin ardından, klinik olarak aşikar süper enfeksiyonla birlikte veya süper enfeksiyon olmaksızın siprofloksasine direnç gösteren bakteriler izole edilebilir. Uzun süreli tedaviler sırasında ve hastane enfeksiyonları ve/veya

StaphyiococcusPseudomonas

türlerinin neden olduğu enfeksiyonlar tedavi edilirken siprofloksasin seçilmesi siprofloksasine dirençli bakteriler açısından farklı bir risk oluşturabilir.
Glukoz-6-fosfat dehidrojenaz yetmezliği
Glukoz-6-fosfat dehidrojenaz yetmezliği bulunan hastalarda siprofloksasin ile hemolitik reaksiyonlar bildirilmiştir. Potansiyel faydasının olası riske ağır bastığı düşünülmedikçe, bu hastalarda siprofloksasin kullammmdan kaçınılmalıdır. Bu durumda, olasılıkla gerçekleşebilecek hemoliz durumu izlenmelidir.
Kardiyak bozukluklar
Siprofloksasin QT uzaması olgularıyla ilişkilendirilmektedir (bakınız kısım 4.8). Yaşlı hastalar QT intervali üzerindeki ilaçla ilişkili etkilere genellikle daha duyarlı olabilirler. Siprofloksasinin QT intervalinde uzamaya neden olabilen ilaçlarla (ör, sınıf lA ya da III antiaritmikler) eşzamanlı kullanımında ya da torsade de pointes açısından risk taşıyan hastalarda (ör, bilinen QT uzaması, düzeltilememiş hipokalemi) gerekli önlemler alınmalıdır.
Aşın duyarlılık
Bazı durumlarda ilk uygulamadan sonra aşırı duyarlılık ve alerjik reaksiyonlar hemen ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda derhal hekime bilgi verilmelidir.
Anafilaktik/anafılaktoid reaksiyonlar çok ender olarak hayati şok durumuna kadar ilerleyebilir. Bu olay bazı durumlarda ilk uygulamadan sonra görülebilir. Bu gibi durumlarda siprofloksasin kesilmeli ve tıbbi tedaviye (şok tedavisi) geçilmelidir.
Gastrointestinal sistem
Tedavi sırasında veya daha sonra ciddi ve inatçı diyare görüldüğünde, bu belirti ciddi intestinal hastalığı gizleyebileceğinden (ölümle sonuçlanabilen hayati psödomembranöz kolit) ve hemen tedavi edilmesi gerekeceğinden hekime başvurulmalıdır. Bu gibi durumlarda siprofloksasin kesilmeli ve uygun tedaviye geçilmelidir (oral 4 x 250 mg/gün vankomisin), Peristaltik hareketi inhibe eden tıbbi ürünler ise bu durumda kontrendikedir.
Bilhassa önceden karaciğer hasarı olmuş hastalarda transaminaz, alkalen fosfataz ve kolestatik sanlık geçici olarak artabilir.
Kas-iskelet sistemi
Herhangi bir tendinit belirtisi (örneğin ağniı şişlik, inflamasyon) durumunda, bir doktora danışılmalı ve antibiyotik tedavisi kesilmelidir. Etkilenen ekstremiteyi istirahat halinde tutmak ve uygun olmayan herhangi bir fiziksel egzersizden kaçınmak önemlidir (aksi halde tendon kopması riski artabilir).
Çoğunlukla yaşlılarda ya da önceden glukokortikoid ilaçlarla sistemik tedavi görenlerde tendon yırtılması (özellikle aşil tendonu) bildirilmiştir.
Siprofloksasin, kinolon tedavisi ile ilişkili tendon bozukluğu geçmişi olan hastalarda dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.

Myasthenia Gravis'in şiddetlenmesi:

Florokinolonlar nöromüsküler blokaj aktivitesine sahiptirler ve myasthenia gravisli hastalarda kas güçsüzlüğünü şiddetlendirebilirler. Florokinolon kullanan myasthenia gravisli hastalarda, ventilatör destek ihtiyacı ve ölümü kapsayan post marketing ciddi advers olaylar florokinolonla ilişkilendirilmiştir. Öyküsünde myasthenia gravis bulunan hastalar, florokinolon kullanımından kaçınmalıdır.
Santral Sinir sistemi (SSS)
Siprofloksasin, epileptik hastalarda daha önce santral sinir sistemi (SSS) bozukluğu olan (öm. düşük konvülsiyon eşiği, anamnezde konvülsiyon, azalmış serebral kan akımı, beyinde yapısal değişim veya inme) hastalarda, olası santral sinir sistemi yan etkileri nedeniyle, ancak tedavinin fayda/risk oranı gözetilerek kullanılmalıdır.
SSS reaksiyonlan bazı durumlarda ilk uygulamadan hemen sonra ortaya çıkabilir. Nadir vakalarda depresyon veya psikoz hastanın kendisi için tehlikeli olacak şekilde ilerleyebilir. Bu gibi durumlarda siprofloksasin kesilmeli ve derhal hekim bilgilendirilmelidir.
Cih
Siprofloksasinin ışığa duyarlılık reaksiyonlarına neden olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle siprofloksasin alan hastalar doğrudan gün ışığına veya UV ışığına maruz bırakılmamalı ve ışığa duyarlılık reaksiyonları (güneş yamğma benzer cilt reaksiyonlan) ortaya çıktığında tedavi kesilmelidir.
Sitokrom P450
Siprofloksasin, CYP 450 1A2 enzimlerinin orta derecede bir inhibitörü olarak bilinmektedir. Aym enzimatik yolu kullanarak metabolize olan diğer tıbbi ürUnlerle (Örn. teofilin, metilksantinler, kafein, duloksetin, klozapin) birlikte uygulandığında dikkatli olunmalıdır, Metabolik klerenslerinin siprofloksasin tarafından inhibisyonuna bağlı olarak artan plazma konsantrasyonlan ile ilişkili ilaç spesifik yan etkiler gözlenebilir (Aynca “4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşim ve diğer etkileşim türleri” bölümüne bakınız).
Testlerle etkileşim
Siprofloksasinin

in vitroMycobacierium

spp. kültür testiyle etkileşebilir ve siprofloksasin kullanmakta olan hastalardan alınan örneklerde yanlış negatif sonuçlara neden olabilir.
Uzun QT sendromu / Torsades de Pointes'e neden olabilen ilaçlar ile birlikte kullamldığmda uzun QT sendromu veya Torsades de Pointes oluşma riskini ^ arttırabilirler. Bu nedenle bu tür ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.

4.5 - Diğer tıbbi ürünler ile etkileşim ve diğer etkileşim şekilleri

Sınıf lA ya da III antiaritmikler
Siprofloksasin QT intervali üzerinde ilave etki oluşturabileceğinden, lA ya da III antiaritmiklerle birlikte kullanıldığında dikkatli olunmalıdır (bakınız 4.4 Özel kullanım uyanları ve önlemleri).
Şelasyon kompleksi formülasyonları
Oral yolla siprofloksasin ile birlikte multivalen katyon içeren tıbbi ürünler ve mineral ilaveleri (öm. kalsiyum, magnezyum, alüminyum, demir), polimerik fosfat bağlayıcılar (öm. sevelamer, lantanyum karbonat), sukralfat veya antasitler ve kuvvetli tamponlanmış ilaçlar (öm. didanozin tablet) alındığında siprofloksasin absorbsiyonu azalır. Birlikte kullanımı gerektiğinde siprofloksasin diğer ilaçlardan l-2 saat önce veya en az 4 saat sonra verilmelidir.
Bu sımrlama H2 reseptör blokeri sınıfı antasit ilaçlar için geçerli değildir,
Gıda ve süt ürünleri
Siprofloksasin ile sadece süt ürünleri veya mineral katkılı içeceklerin (öm: süt, yoğurt, kalsiyum destekli portakal suyu) aym anda kullanılması, siprofloksasinin absorpsiyonunu azaltabilir. Bu yüzden, siprofloksasinin bu şekilde kullammından kaçmılmalıdır. Bununla birlikte, öğün sırasında alınan kalsiyum, siprofloksasinin absorpsiyommu anlamlı derecede etkilemez.
Probenesid
Probenesid, siprofloksasinin renal atılımım engeller. Probenesid içeren tıbbi ürünler ile siproksasinin birlikte kullanımı siprofloksasinin serum konsantrasyonunun yükselmesine yol açar.
Metoklopramid
Metoklopramid, oral siprofloksasinin absorbsiyonunu hızlandım ve maksimum kan düzeyine daha kısa sürede ulaşmasına neden olur. Ancak siprofloksasinin biyoyararlanımı üzerine etkisi yoktur.
Omeprazol
Siprofloksasin ile omeprazol içeren tıbbi ürünlerin birlikte uygulanması, siprofloksasinin Cmaks ve EAA değerlerinde hafif bir düşüşe yol açabilir.
Tizanidin
Sağlıklı bireylerde yapılan bir klinik çalışmada, tizanidin serum konsantrasyonlannda siprofloksasin ile birlikte verildiğinde bir artış görülmüştür (Cmaks artışı: 7 kat, aralık: 4-21 kat, EAA artışı: 10 kat, aralık;6-24 kat). Artan serum konsantrasyonlarına bağlı hipotansif ve sedatif etkiler artmıştır. Tizanidin içeren tıbbi ürünler, siprofloksasinle birlikte uygulanmamalıdır (Ayrıca “4.3 Kontrendikasyonlar” bölümüne bakınız).
Teofılin
Siprofloksasin ve teofilin içeren tıbbi ürünlerin birlikte uygulanmalan serum teofılin düzeyinde arzu edilmeyen artışa yol açabilir. Bu durumda teofıline ait yan etkiler ortaya çıkabilir ve nadiren bu etkiler hayati veya öldürücü olabilir. Eğer iki tıbbi ürünün birlikte kullanımı gerekiyorsa serum teofilin düzeyi izlenmeli ve teofılin dozu uygun şekilde azaltılmalıdır (bkz. 4.4 Özel kullanım uyarılan ve önlemleri).
Diğer ksantin türevleri
Siprofloksasin ve kafein ya da pentoksifilin (okspentifilin) içeren ürünler eşzamanlı kuJlanıldığmda, söz konusu ksantin türevlerinin serum konsantrasyonlannın arttığı bildirilmiştir.
Metotreksat
Siprofloksasin ile metotreksatm aynı anda uygulanması, metotreksatın renal tübüllerden transportunu inhibe ederek metotreksatın plazma düzeylerinde artışa yol açabilir. Bu metotreksat ile bağlantılı toksik reaksiyonların riskini arttırabilir. Bu yüzden, metotreksat ile tedavi gören hastalar, aynı anda siprofloksasin tedavisi endike olduğunda dikkatle izlenmelidir.
NSAİİ (Non-steroidal antiinflamatuvar ilaçlar)
Hayvan çalışmalarında çok yüksek dozlarda kinolonların (giraz inhibitörleri) ve bazı nonsteroidal antienflamatuvar ilaçların (asetilsalisilik asit hariç) kombine kullanımının konvülsiyonlan tetiklediği görülmüştür.
Siklosporin
Eş zamanlı siprofloksasin ve siklosporin içeren tıbbi ürünler verildiğinde serum kreatinin düzeyinde geçici yükselme gözlenmiştir. Bu nedenle bu hastaların serum kreatinin düzeyleri haftada iki kere kontrol edilmelidir.
Vitamin K antagonistleri
Siprofloksasinin bir vitamin K antagonistiyle eşzamanlı uygulaması antikoagülan etkilerini artırabilir. Söz konusu risk, altta yatan enfeksiyona, hastamn yaş ve genel durumuna bağlı olarak değişebilir; dolayısıyla siprofloksasinin INR (uluslararası normalize edilmiş oran) artışına katkısını belirlemek güçtür. Siprofloksasinin bir vitamin K antagonistiyle (ör, varfarin, asenokumarol, fenprokumon ya da fluindion) birlikte uygulandığı sırada ya da bu uygulamadan hemen sonra INR sık sık izlenmelidir,
Glibenklamid
Özel vakalarda birlikte siprofloksasin ile glibenklamid içeren tıbbi ürünlerin kullanımı, glibenklamidin etkisini (hipoglisemi) arttırabilir.
Duloksetin
Klinik çalışmalar duloksetinin fluvoksamin gibi güçlü CYP 450 1A2 izozim inhibitörleri ile eş zamanlı kullammınm, duloksetinin EAA ve Cmaks değerlerinde artışa yol açabileceğini göstermiştir. Siprofloksasin ile olası bir etkileşime ait hiçbir klinik veri olmamasına rağmen, eş zamanlı kullanımda benzer etkiler beklenebilir (bkz. 4.4 Özel kullanım uyarılan ve önlemleri).
Ropinirol
Klinik bir çahşmada, modere bir CYP450 1A2 izozim inhibitörü olan ropinirol ile siprofloksasinin eşzamanlı kullanımı ropinirolün Cmaks ve EAA değerlerinde sırasıyla %60 ve %84'lük artışa neden olmuştur. Siprofloksasinle eşzamanlı uygulandığı durumda ropinirolle ilişkili yan etkilerin izlenmesi ve uygım biçimde doz ayarlaması önerilmektedir (bakınız 4.4 Özel kullanım uyanlan ve önlemleri).
Lidokain
Sağlıklı gönüllülerde lidokain içeren tıbbi ürUnlerin CYP450 1A2 izozimi inhibitörü olan siprofloksasin ile eşzamanlı kullammınm, intravenöz lidokain klerensini % 22 azalttığı gösterilmiştir. Lidokain tedavisi iyi tolere edilmesine karşın, vaka raporlarında eşzamanlı uygulamada ortaya çıkabilecek siprofloksasin ile ilişkili muhtemel yan etkiler bildirilmektedir.
Klozapin
250 mg siprofloksasinin 7 gün süreyle klozapinle eşzamanlı uygulamasını takiben, klozapin ve N-desmetilklozapin serum konsantrasyonları sırasıyla

%29

ve %31 oranlannda artmıştır. Siprofloksasinle eşzamanlı kullanım sırasında ya da hemen sonrasında klinik sürveyans ve uygun klozapin doz ayarlaması tavsiye edilmektedir (4.4 Özel kullanım uyanları ve önlemleri).
Sildenafıl
Sildenafılin Cmaks ve EAA değerleri sağlıklı bireylerde, 500 mg siprofloksasinle eşzamanlı uygulanan 50 mg'lık oral dozu takiben yaklaşık iki kat artmıştır. Dolayısıyla siprofloksasinin sildenafılle birlikte reçete edildiği durumda riskler ve yararlar göz önünde bulundurulmalıdır.
Fenitoin
Siprofloksasin ve fenitoinin aynı anda uygulanması fenitoinin serum seviyelerinde artış veya azalmayla sonuçlanabilir ve dolayısıyla ilaç seviyelerinin izlenmesi önerilir.

4.6 >Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye;

Siprofloksasinin gebelik kategorisi C'dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon):

Siprofloksasinin çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir. Önlem olarak, uygun bir kontrasepsiyon yöntemi kullanılması önerilmektedir.

Gebelik dönemi:

Siprofloksasinin gebe kadınlardaki güvenliliği belirlenmediğinden ve hayvan çalışmaları temelinde ilacın immatür fetal organizmada artiküler kıkırdak üzerinde hasar oluşturabilmesi muhtemel olduğundan (bakınız 5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri) siprofloksasin gebe kadınlara reçete edilmemelidir.
Hayvan çalışmalannda teratojen etki (malformasyonlar) görülmemiştir.

Laktasyon dönemi:

Siprofloksasin anne sütüne geçer. Olası artiküler hasar riskine bağlı olarak, siprofloksasin emzirme sırasında kullanılmamalıdır (bakınız 5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri).

Üreme yeteneği / Fertilitc:

Hayvanlar üzerindeki çalışmalar için bakınız 5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri.

4.7 - Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Siprofloksasin de dahil olmak üzere florokinolonlar, SSS reaksiyonlanna bağlı olarak hastanın araç ya da makine kullanma becerisinde azalmaya neden olabilir (bakınız 4.8 İstenmeyen Etkiler). Bu durum özellikle alkolle birlikte alındığında görülür.

4.8 - İstenmeyen etkiler

Siprofloksasinle (oral veya parenteral) yürütülen klinik çalışmalarda görülen advers reaksiyonlar (ADR) CIOMSIII sıklık kategorisine göre sınıflandırılmıştır (n= 51721 hasta, 15.05.2005).
Siprofloksasin kullanımında bildirilen ADR sıklıkları aşağıdaki tabloda özetlenmiştir. Her sıklık grubunda, istenmeyen etkiler azalan ciddiyet sıralamasına göre sunulmuştur. Çok yaygın (>1/10); yaygın (>l/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1,000 İla <1/100); seyrek (>1/10,000 ila <1/1,000); çok seyrek (<1/10,000), bilinmiyor (mevcut verilerden tahmin edilememiştir).
Yalnızca pazarlama sonrası sürveyans sırasında tanımlanan ve sıklığı kestirilemeyen ADR'ler “bilinmeyen” başlığı altında sıralanmıştır.

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Yaygın olmayan; Mikotik süper enfeksiyonlar
Seyrek: Antibiyotik kaynaklı kolit (çok nadiren ölümle sonuçlanabilen)

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: Eozinofili
Seyrek: Lökopeni, anemi, nötropeni, lökositoz, trombositopeni, trombositemi
Çok seyrek: Hemolitik anemi, agranülositoz, pansitopeni (hayatı tehdit eden), kemik iliği depresyonu (hayatı tehdit eden)

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Seyrek: Alerjik reaksiyon, alerjik ödem / anjiyoödem
Çok seyrek: Anafılaktik reaksiyon, anafılaktik şok (hayatı tehdit eden), serum
hastalığı benzeri reaksiyon

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Yaygın olmayan: Anoreksi Seyrek: Hiperglisemi

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın olmayan; Psikomotor hiperaktivite/ajitasyon
Seyrek: Konfii^on ve oryantasyon bozukluğu, anksiyete reaksiyonları, anormal _ rtiyalar, depresyon, halüsinasyon
W Çok seyrek; Psikotik reaksiyonlar

Sinir sistemi hastahkları

Yaygın olmayan: Baş agnsı, baş dönmesi, uyku bozuklukları, tat bozukluklan Seyrek; Parestezi ve disestezi, hipoestezi, tremor (titreme), nöbetler, vertigo Çok seyrek; Migren, koordinasyon bozukluğu, koku bozukluklan, hiperestezi, intrakraniyal hipertansiyon Bilinmiyor: Periferal nöropati ve polinöropati

Göz hastalıkları

Seyrek: Görsel bozukluk
Çok seyrek: Görsel renk bozukluklan

Kulak ve iç kulak hastalıkları

Seyrek: Kulak çınlaması, işitme kaybı Çok seyrek: İşitme azalması

Kardiyak hastalıklar

Seyrek: Taşikardi
Bilinmiyor: QT uzaması, ventriküler aritmi, torsades de pointes*

Vasküler hastalıklar

Seyrek: Vazodilatasyon, hipotansiyon, senkop Çok seyrek; Vaskülit

Solunum, göğüs bozukluklan ve mediastinal hastalıklar

Seyrek; Dispne (astımla ilgili durumlar dahil)

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın; Bulantı, diyare
Yaygın olmayan: Kusma, gastrointestinal ve abdominal ağrı, dispepsi, gaz şişkinliği Çok seyrek: Pankreatit

Hepatobiliyer hastalıklar

Yaygın olmayan: Transaminaz seviyelerinde artış, bilirubin artışı Seyrek; Hepatik yetmezlik, sanlık, hepatit (infektif olmayan)
Çok seyrek; Karaciğer nekrozu (çok nadiren hayatı tehdit eden karaciğer yetmezliğine ilerleyebilir)

Deri ve deri altı doku hastahldarı

Yaygın olmayan; Döküntü, kaşıntı, ürtiker
Seyrek; Işığa duyarlılık reaksiyonları, spesifik olmayan veziküller
Çok seyrek: Peteşi, eritema multiforme minör, eri tema nodosum, Stevens-Johnson
sendromu (hayatı tehdit edici), toksik epidermal nekroliz (hayatı tehdit edici)

Kas-iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın olmayan: Artralji
Seyrek; Miyalji, artrit, kas tonusunda artış ve kramp
Çok seyrek; Kas güçsüzlüğü, tendinit, tendon rüptürü (çoğunlukla aşil tendonu), myasthenia gravis şiddetlenmesi

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Yaygın olmayan: Renal yetmezlik
Seyrek; Renal bozukluk, hematüri, kristalüri, tübülointerstisyel nefrit

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın olmayan: Spesifik olmayan ağn, rahatsızlık hissi, ateş Seyrek: Ödem, terleme (hiperhidrozis)
Çok seyrek; Yürüyüş bozukluğu

Araştırmalar

Yaygm olmayan: Alkalen fosfataz düzeyinde artış Seyrek: Anormal protrombin seviyesi, amilaz artışı
* Bu olaylar pazarlama sonrası dönemde rapor edilmiş ve çoğunlukla QT uzaması diğer risk faktörlerine sahip olan hastalar arasında gözlenmiştir.
Aşağıdaki istenmeyen yan etkiler intravenöz veya ardışık (intravenöz-oral) tedavi uygulanan hasta alt gruplannda daha yüksek bir sıklık kategorisine girmektedir.
Yaygın
olmayan
Kusma, transaminazlarda geçici artış, döküntü
Yaygm
Trombositopeni, trombositemi, konfüzyon ve oıyantasyon bozukluğu, halüsinasyon, parestezi ve disestezi, nöbetler, vertigo, görme bozukluklan, işitme kaybı, taşikardi, vazodilatasyon, hipotansiyon, geçici hepatik yetmezlik, sanlık, renal yetmezlik, ödem
Seyrek
Pansitopeni, kemik iliği depresyonu, anaflaktik şok, psikotik reaksiyonlar, migren, koku bozukluklan, işitme azalması, vaskülit, pankreatit, karaciğer nekrozu, peteşi, tendon rüptürü

4.9 - Doz aşımı ve tedavisi

Bazı durumlarda akut, aşın doz belirtisi olarak reversibl renal toksisite bildirilmiştir. Bu nedenle rutin acil önlemlerin dışmda renal fonksiyonun izlenmesi ve siprofloksasin absorbsiyonunun azalması için magnezyum veya kalsiyum içeren antasitlerin verilmesi önerilir.
Hemodiyaliz veya peritonal diyaliz ile sadece az miktarda (< % 10) siprofloksasin uzaklaştınlabilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1 - Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Florokinolonlar ATC kodu; JOIMA 02
Siprofloksasin sentetik, geniş spektrumlu bir kinolon antibakteriyel ajandu-.
Etki mekanizması
Siprofloksasin, çok çeşitli gram negatif ve gram pozitif mikroorganizmalara karşı

in vitro

etkililiğe sahiptir. Siprofloksasinin bakterisid özelliği, bakteriyel DNA replikasyonu, transkripsiyonu, onanmı ve rekombinasyonu için gerekli enzimler olan tip II topoizomeraz (topoizomeraz IV ve DNA giraz) enzimlerinin inhibisyonunu içermektedir.
Direnç Mekanizması
Siprofloksasine

in vitroQnr

geni tarafından kodlanmış plazmid-aracılı direnç bildirilmiştir. Penisilinler, sefalosporinler, aminoglikozidler, makrolidler ve tetrasiklinleri etkisiz kılan direnç mekanizmalan siprofloksasinin antibakteriyel etkililiğini engellemeyebilirler, siprofloksasin ve diğer bir antimikrobiyal sımf arasında bilinen bir çapraz direnç yoktur. Bu ilaçlara dirençli organizmalar, siprofloksasine duyarlı olabilir.
Minimal bakterisid konsantrasyonu (MBK), minimal inhibitör konsantrasyonunu (MİK) genellikle 2 faktörden daha fazla geçmez.
Siprofloksasine

İn vitro

Duyarlılık
Kazanılan direncin prevalansı, coğrafi olarak ve zamanla değişebilmektedir, özellikle ciddi enfeksiyonlann tedavisinde, belirli türler için dirence ait lokal bilgiler istenir. Gerektiği takdirde, ajanın en azından bazı enfeksiyon türleri için kullanımının sorgulandığı, direncin yerel prevalansınm arttığı durumlarda, uzmanlardan görüş istenebilir.
Aşağıda sıralanan bakteri cins ve türlerinin

in vitro

koşullarda siprofloksasine yaygın biçimde duyarlı olduğu gösterilmiştir;
Aerobik Gram-pozitif Mikroorganizmalar:

Baciilus anthracis



Staphylococcus aureus


(metisiline-duvarlı) 1

Staphylococcus saprophyticus


_

Streptococcus

spp.
.
Aerobik Gram-negatif Mikroorganizmalar:

Aeromoms

spp.

Morcaella caiarrhalis


Bruceiia

spp.

Neisseria meningitidis


Citrobacter koseri


Pasteureiia

spp.

Franciseila tularensis


Saimonella

spp.*

Haemophilus ducreyi


Shigella

spp.

Haemophiiius injluenzae


Vibrio

spp.

Legiomlla

spp.

Yersinia pestis


Anaerobik Mikroorganizmalar:

Mobiluncus


Diğer Mikroorganizmalar;

Chlamydia trachomatis Chlamydia pneumoniae Mycoplasma hominis Mycoplasma pneumoniae



Aşağıdaki mikroorganizmalar, siprofloksasine karşı değişik seviyelerde duyarlılık gösterirler;

Acinetobacter baumanni, Burkholderia cepacia, CampyIobacierCitrobacier freudih Enterococcus faecalis, Enterobacter aerogenes, Enterobacier cloacae, Escherichia coli, Klebsielia pmumoniae, Klebsiella oxytoca, Morganeila morganii, Neisseria gonorrhoeae, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, ProvidenciaPseudomonas aeruginosa, Pseudomonas fluorescens, Serratia marcescens.


Aşağıdaki mikroorganizmalar siprofloksasine karşı doğal dirençli kabul edilmektedirler;

Siaphylococcus aureusStenotrophomonas maltophilia, Actinomyces, Enteroccus faecium, Listeria monocytogenes, Mycoplasma genitalium, Ureaplasma ureaiitycum,Mobiluncus, Peptostreptococus, Propionibacterium acnes).


5.2 - Farmakokinetik özellikler

Emilim

:
CIPROXIN XR modifiye salım tabletleri, hızlı salım tabletlerine kıyasla daha yavaş bir hızda ilaç salımı için formüle edilmiştir. Dozun yaklaşık %35'i hızlı salım
katmam içinde yer alır, dozun kalan %65'i ise yavaş salım katmanı içindedir. CIPROXIN XR modifiye salım tabletleri, tablet incebarsağm distal bölümüne ulaşmadan önce, tüm dozu salıverecek şekilde dizayn edilmiştir.
Yemeklerle birlikte alındığında CIPROXIN XR tabletlerinin farmakokinetik özellikleri değişmez.
CIPROXIN XR 1000 mg modifiye salım tabletlerinin salimim takiben, siprofloksasin hızla ve neredeyse tamamen absorbe olur. Tek dozu takiben plazma konsantrasyonu-zaman eğrisi altında kalan alan (EAA) 15.3 mg.saat/L'dir (geometrik ortalama). 2.70 mg/L değerindeki (geometrik ortalama) maksimum plazma konsantrasyonlan, doz uygulamasından sonraki 1-4 saat arasında sağlanır.
Kararlı durumda, relatif biyoyararlanım yaklaşık %97'dir (%90 C.l: %91-105). Bu da formülasyonun, günde 2 defa 500 mg'lık Standard tedavi şeklinde verilen eşdeğer potensteki doza, sistemik etki açısından eşdeğer olduğunu kanıtlamaktadır. Kararlı durumda, plazma konsantrasyonu-zaman eğrisi atında kalan alan (EAA) bakımından ilaca maruz kalma yaklaşık 16.0 mg*saat/L'dir (geometrik ortalama). Modifiye salım tabletinin bir kez uygulanması şeklindeki günlük tedavi sırasında,1000 mg'lık dozun alınmasından sonra, 1-4 saat içinde yaklaşık 3,0 mg/L'lik (geometrik ortalama) pik konsantrasyonlanna ulaşılır. Terminal yanlanma ömrü, yaklaşık 5 saattir. Doz intervali sonunda, kararlı durum vadi siprofloksasin plazma konsantrasyonları 0.087 mg/L'dir (geometrik ortalama),
Kararlı dununda ilaç birikmesi gözlenmez.
CIPROXIN XR 1000 mg modifiye salım tabletinin günde 1 defa uygulanmasından sonraki temsili tek doz ve kararlı durum siprofloksasin idrar konsantrasyonlan, aşağıdaki tabloda sunulmuştur (ortalama aralık).

Siprofloksasin Dozu Sonrası Zaman (sa)

(idrar toplama zaman intervalinin orta noktası [toplama intervali)]

Orta-

nokta

Toplama

tatervali

Orta-

nokta

Toplama

İntervali

Orta-

nokta

Toplama

İntervali

Orta-

nokta

Toplama

İntervali

2
0-4
6
4-8
10
8-12
18
12-24

Siprofloksasin konsantrasyonu (mg/L)

ortala

ma

aralık

ortala

ma

aralık

ortala

ma

aralık

ortala

ma

aralık

Tek doz 397
70-1614
294
30- 1586
121
n -581
58
8.6-198
Kararlı durum 589
108-3030
359
26- 1991
160
36-843
65
5.3-204
Dağılım;
Siprofloksasin proteinlere düşük oranda (% 20-30) bağlanır ve plazmada büyük ölçüde non-iyonize formda bulunur. Ekstravasküler boşluğa difiize olur. Kararlı
durumda dağılım hacmi büyük olup (2-3 L/kg) serum düzeyini aşan konsantrasyonda dokulara geçer.
Sağlıklı gönüllülerde gerçekleştirilen tek dozlu bir çalışmada, CIPROXIN XR 1000 mg'm uygulanmasım takiben, siprofloksasinin prostat dokuya penetrasyonu gösterilmiştir. Uygulamadan bir ve üç saat sonra, ortalama siprofloksasin konsantrasyonlan 4 |ug/g'dan daha yüksektir.

Bivotransformasvon:


Küçük konsantrasyonlu 4 metaboliti olduğu bildirilmiştir. Bu metabolitler desetilensiprofloksasin (Mİ), sulfosiprofloksasin (M2), oksosiprofloksasin (M3) ve formilsiprofloksasin (M4) olup; Mİ ve M3'ün

in vitroin vitro

antimikrobiyal aktivitesi ise norfloksasine eşdeğerdir.

Eliminasvon:


Siprofloksasin büyük ölçüde renal yolla değişmemiş halde atılır. Daha küçük oranda ise renal yol dışından itrah edilir.

Oral uygulama sonrası siprofloksasin atılımı (Doza Vo oranı)

Siprofloksasin Metabolitler (M1-M4)

İdrar

44.7
11.3

Feçes

25.0
7.5

Renal klerens 0.18-0.3 L/saat/kg, total vücut klerensi 0.48-0.60 L/saat/kg'dır. Siprofloksasin glomerüier filtrasyon ve tübüler sekresyona maruz kalır.
Siprofloksasinin non-renal sekresyonu başlıca metabolizasyon kadar aktif transintestinal sekresyona bağlıdır. Dozun % l'i safra yoluyla atılır ve siprofloksasin safrada yüksek konsantrasyonda bulunur.

Klinik öncesi güvenlilik verileri

5.3-


Akut toksisite
Oral yolla verildikten sonra siprofloksasinin akut toksisitesi çok düşük olarak smıflandmimıştır. İntravenöz infüzyon ile verildikten sonra türlere göre bulunan LDso değerleri 125-290 mg/kg arasındadır.

Türler

Uygulama

LDso (mg/kg)

Fare
P0«
yaklaşık 5000
Sıçan
PO
yaklaşık 5000
Tavşan
PO
yaklaşık 2500
Fare
IV''
yaklaşık 290
Sıçan
IV
yaklaşık 145
Tavşan
IV
yaklaşık 125
Köpek
IV
yaklaşık 250
®P0: oral


''IV; intravenöz


Kronik toksisite
Subakut tolerans çalışmalan (4 hafta)

Oral uygulama:

Sıçanlara 100 mg/kg dozlara kadar verildiğinde hasar ortaya çıkmadan tolere edildiği görülmüştür. Köpeklerde histamin salımma bağlı yalancı aleıjik reaksiyonlar görülmüştür.

Parenteral uygulama:

Yüksek doz grubunda (sıçan 80 mg/kg, maymun 30 mg/kg) idrar sedimentinde siprofloksasin içeren kristaller görülmüştür. Keza renal tübüllerde kristal benzeri çökeltilere bağlı yabancı cisim reaksiyonları değişiklikleri bulunmuştur.
Gözlenmiş tübüler değişiklikler siprofloksasinin primer toksik etkisi olarak değerlendirilmemiş, distal renal tübülüs sisteminde kristal kompleksi çökmesine bağlı sekonder enflamatuvar yabancı cisim reaksiyonları olarak değerlendirilmiştir.
Subkronik tolerans çalışmalan (3 ay)

Oral uygulama:

Sıçanlara 500 mg/kg dozlara kadar verildiğinde tahribat ortaya çıkmadan tolere edildiği görülmüştür. Maymunlarda en yüksek doz grubımda (135 mg/kg) kristalüri ve renal tübüllerde değişiklikler gözlenmiştir.

Parenteral uygulama:

Sıçanlarda gözlenen renal tübülüs değişiklikleri bazı olgularda çok hafif olmasına rağmen, her doz grubunda görülmüştür. Maymunlarda ise sadece en yüksek doz grubunda (18 mg/kg) eritrosit sayımı ile hemoglobin değerinde hafif azalma ile birlikte gözlenmiştir.
Kronik tolerans çalışmaları (6 ay)

Oral uygulama:Parenteral uygulama:

Maymunlarda en yüksek doz grubunda (20 mg/kg) hafifçe yükselmiş üre ve kreatinin düzeyleri ile distal renal tübülüslerde değişiklikler gözlenmiştir.
Karsinojenite
Farelere 1000 mg/kg/gün dozuna kadar 21 ay, sıçanlara 125 mg/kg/gün dozuna kadar 24 ay (22 haftadan sonra doz 250 mg/kg/gün düzeyine arttırılmıştır) verildiğinde herhangi bir doz düzeyinde kanserojen potansiyel görülmemiştir.
Üreme toksikolojisi

Sıçanlarda fertilite çalışmalan


Fertilite, yavrunun uterus içi ve doğum sonrası gelişimi ve Fİ neslinin fertilitesi siprofloksasin ile etkilenmemiştir.

Embrivotoksisite çalışmalan


Siprofloksasinin embriyotoksik ve teratojenik etkisi bulunmamıştır.

Sıçanlarda do6um öncesi ve doğum sonrası gelişim


Hayvanların doğum öncesi ve doğum sonrası gelişimine etkisi olmadığı görülmüştür. Büyüme sürecinin sonunda yapılan histolojik araştırmalar yavrunun artiküler hasara uğradığına dair açık bir emare göstermemiştir.
Mutajenite
Siprofloksasin ile sekiz in vitro mutajenite testi yapılmış olup, test sonuçlan aşağıda verilmiştir:
Salmonella: Mikrozom testi (Negatif)
E.coli: DNA onarım testi (Negatif)
Fare lenfoma hücresi ileri mutasyon testi (Pozitif)
Çin kobayı V79 hücre HGPRT testi (Negatif)
Suriye kobayı embriyo hücre transformasyon testi (Negatif)
Saccharomyces cerev/5/oe: Nokta mutasyon testi (Negatif), Mitotik çaprazlama ve gen konversiyonu testi (Negatif)
Sıçan hepatosit primer kültür DNA onanm testi - UDS (Pozitif)
Böylece sekiz testin iki tanesi pozitif sonuç vermiş, ancak aşağıdaki dört in vivo test negatif sonuç vermiştir.
Sıçan hepatosit DNA onanm testi — Mikronukleus testi (Fare)
w Dominant letal testi (Fare)
Çin kobayı kemik iliği
Sekiz in vitro testten ikisi (fare lenfoma hücreleri mutasyon testi ve fare hepatosit primer kültür DNA onarım testi (UDS)) pozitif sonuç vermesine rağmen, ilgili hedeflerin tümünü kapsayan in vivo test sistemleri negatif sonuçlar vermiştir.
Özet olarak siprofloksasinin anlamlı mutajenik potansiyeli olmadığı görülmüştür. Fareler ve sıçanlar üzerinde yapılan uzun süreli karsinojenite çalışmalannın negatif sonuçlan bu görüşü desteklemektedir.
Özel tolerans çalışmalan
Hem eski giraz inhibitörleri (Örneğin nalidiksik ve pipedimik asit) hem de daha yeni olanlar (Örneğin norfloksasin, ofloksasin) ile yapılan karşılaştırmalı hayvan çalışmalannda bu gruptaki maddelerin karakteristik hasar profillerinin olduğu bilinmektedir. Böbrek haşan, immatür hayvanların ağırlık binen eklemlerinde W kıkırdak hasarı ve göz hasarlan ile karşılaşılabilir.

Renal tolerans


Hayvan çalışmalannda gözlenen kristalizasyon, özellikle insanlarda bulunmayan pH koşullannda meydana gelmiştir.
Hızlı enfuzon ile karşılaştınldığında, yavaş enfiizyon kristal presipitasyon riskini azaltmaktadır.
Renal tübülüslerde kristal çökmesi hemen ve otomatik olarak böbrek hasarına yol açmaz. Hayvan çalışmalarında böbrek hasarlan sadece yüksek dozlarda ve buna göre yüksek kristalüri ile meydana gelmiştir, örneğin, kristalüriye her zaman yol açmalanna rağmen, çok yüksek dozlar bile zarar görülmeden 6 ay boyunca iyi tolere edilmiş ve distal renal tübüllerde yabancı cisim reaksiyonu görülmemiştir.
Kristalüri olmaksızm böbrek hasarının meydana geldiği gözlenmemiştir. Hayvan çalışmalannda gözlenen böbrek hasarı, aminoglikozidlerde olduğu gibi böbrek dokusu üzerinde siprofloksasinin primer toksik etkisi olarak değerlendirilmemeli; siprofloksasin, magnezyum ve proteinler kristal kompleksinin çökmesine bağlı sekonder enflamatuvar yabancı cisim reaksiyonu olarak göz önüne alınmalıdır.

Artiküler tolerans calısmalan


Diğer giraz inhibitörleri gibi gelişmemiş hayvanlann ağırlık taşıyan eklemleri üzerinde hasara neden olur.
Kıkırdak hasarınm derecesi yaş, tür ve doza göre değişir. Hasar eklemlere fazla yüklenilmemek suretiyle azaltılabilir. Gelişmiş hayvanlar (sıçan, köpek) ile yapılan çalışmalarda kartilaj lezyonlanna dair delil bulımmamıştır. Genç beagle köpeklerinde yüksek doz siprofloksasinle (terapötik dozun 1.3 ila 3.5 katı) yapılan bir çalışmada, tedaviden iki hafta sonra artiküler değişiklikler görülmüştür, bu değişiklikler 5 ay sonra da aynı kalmıştır. Terapötik dozlarda hiçbir etki görülmemiştir.

Kataraktoienik etkileri araştırma çalışmaları


Araştırmalara dayanarak, toksikolojik bakış açısından, özellikle parenteral uygulamada biyoyararlammın en yüksek düzeyde olduğu ve uygulama süresinin 6 ay olduğu göz önüne alınırsa siprofloksasin tedavisinin katarakt oluşmasını başlatıcı bir riskinin bulunmadığı söylenebilir.

Retina tolerans calısmalan


Siprofloksasin, retina dahil çeşitli yapılarda bulunan melanine bağlanır. Retina üzerindeki potansiyel etkileri çeşitli pigmentli hayvan türlerinde değerlendirilmiştir. Siprofloksasin tedavisi retinanın morfolojik yapılarında ve elektroretinografık bulgularda değişikliğe neden olmamıştır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER

6.1 - Yardımcı maddelerin listesi

Krospovidon Magnezyum stearat Silika koloidal anhidröz Hipromelloz 15 cP Süksinik asit Polietilen glikol Titanyum dioksit

6.2 - Geçimsizlikler

Yoktur.

6.3 - Raf ömrö

36 ay

6.4 - Saklamaya yönelik özel tedbirler

30®C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5 - Ambalajın niteliği ve içeriği

PP/AIu folyo, 7 tabletlik blister ambalajlarda.

6.6 - Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

imhası için özel bir gereklilik yoktur.
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıklann Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri”ne uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Bayer Türk Kimya San. Ltd. Şti,
Çakmak Mah. Balkan Cad. No: 53 34770 Ümraniye-İstanbul Tel; (0216) 528 36 00 Faks: (0216) 528 36 12

8. RUHSAT NUMARASI;

118/77

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsatlandırma tarihi: 24.11.2005 Ruhsat yenileme tarihi:

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Ciproxin XR 1000 mg Modifiye Salım Tableti

Etken Maddesi: Siprofloksasin hidroklorür monohidrat, siprofloksasin hidrat

Atc Kodu: J01MA02

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.