Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Fungizone Intravenöz Enjektabl Flakon Kısa Ürün Bilgisi

Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar » Antimikotik İlaçlar » Sistemik Antimikotikler » Antibiyotikler » Amfoterisin B

.. KISA ÜRÜN BİLGİSİ .
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI FUNGIZONE iııtravenöz enjektabl flakon
2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkiu madde:
Amfo terisin B 50 mg
Her bir flakon

%5

fazla ile 52,5 mg amfoterisin aktivitesine eşdeğerde 61,765 mg* amfoterisin B içerir.
*850 mcg/mL potens üzerinden hesaplanmıştır. .
Yardımcı maddeler:
Yardımcı maddeler için 6. l'e bakınız. .....1 ¦ "••
3. FARMÂSÖTİK FORM . .
IV infüzyön çözeltisi *
Her bir fiakonda non-projenik* liyofilize topaklar halindedir, Enjeksiyonluk steril su ile çözündürüldükten sonra kolloidal çözelti oluşur.
4. KLİNİK ÖZELLİKLER .
4.1 Terapötik endikasyonlar
FUNGIZONE progresif ve yaşamı tehdit etme potansiyeli taşıyan fungal enfeksiyonların tedavisinde endikedir. Bu güçlü ilaç, invasif olmayan fungal enfeksiyonların tedavisinde kullanılmamalıdır. '
FUNGIZONE spesifik olarak aşağıda belirtilen cinslerin duyarlı türlerinin neden olduğu yaşamı tehdit etme potansiyeline sahip fungal enfeksiyonların tedavisinde kullanılır;

Aspergillus, Biastomyces, Candida, Coccidioides, Cryptococcus, HistopiazmatAbsidia, MucorRhizopusConldiobohıs, BasidiobolusSporothriK

*in ilgili duyarlı türleri dahil. ¦
FUNGIZONE, uygun antibakteriyel tedaviye cevap vermeyen inatçı febril iramün bozukluğu olan hastalara uygulanabilir. ¦
Bu ilaç, Amerikan mukokutanöz leishmaniasis tedavisinde yararlı olabilir, ancak bu hastalığın primer tedavisinde tercih edilen ilaç değildir.
4.2 Pozoloji ve uygulama şekli Pozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi:
İntravenoz infüzyön için önerilen konsantrasyon 0.1 mg/mL (1 mg/10tnL)'dir.
Amfoterisin B'ye karşı tolerans bireysel olarak değiştiğinden, doz bireysel olarak hastanın spesifik gereksinimlerine göre ayarlanmalıdır (örn. enfeksiyon yeri ve şiddeti, etyolojik ajan
v.b.). Genellikle tedaviye, vücut ağırlığına göre hesaplanan ve 2 ila 6 saatte verilen 0,25

"%2-4

saat süreyle yanm saatte bir hastanın ateşi, nabzı, solunumu ve kan basıncı kaydedilmelidir. Hızla ilerleyen ağır bir limgal enfeksiyonu olan, kardiyopulmoner fonksiyonu iyi durumda bulunan ve test dozuna şiddetli bir reaksiyon vermeyen vakalarda, bunu takiben 2-6 saatlik süreyle intravenöz olarak 0.3 mg/kg amfoterisin B uygulanabilir, Kardiyopulmoner bozulduğu olan veya test dozuna aşın bir reaksiyon gösteren hastalarda, ikinci dozun daha az olması (örn. 5-10 mg) önerilir. Doz daha sonra kademeli olarak günde 5-10 mg miktarlarda yükseltilerek günlük 0,5-1 mg /kg final doza ulaşılır. Halen mevcut veriler, total doz gereksinimlerini ve spesifik mikozların (Örn. mukormikoz) eradikasyonu için gereken tedavi süresini belirlenmek için yeterli değildir, Optimal doz bilinmemektedir. Total günlük doz daha az duyarlı patojenlerin neden olduğu ciddi enfeksiyonlarda günde 1 mg/kg'a veya iki günde bir 1.5 mg/kg'a kadar yükseltilebilir.

DİKKAT: Hiçbir koşulda, total günlük doz 1.5 mg/kg'ı aşmamalıdır. Amfoterisin B doz aşımı potansiyel fatal kardiyak veya kardiyorespiratuar arrest ile sonuçlanabilir (blez. .. ,bölüm.4.4ye4.9). . . ........ „ . ... . . .

Kandidiyaz:KandidaKandida

özofajiti gibi özel durumlarda ya da amfoterisin B diğer antifungal ajanlarla kombine kullanıldığı zaman verilebilir.

Kriptokokoz:kriptokokoz

tedavisinde haftalık kültürler bir ay boyunca negatif çıkana kadar yaklaşık 4-6 hafta süreyle 0,3 mg/kg/gün'lük dozlar gerekebilir. immunosupresif hastalarda ya da menenjiti olanlarda, amfoterisin B 6 hafta süreyle diğer antifungal ajanlarla kombine olarak verilebilir. Hastalığı şiddetli olan ya da tek başma amfoterisin B alan hastalarda günlük amfoterisin B dozlarının arttırılması gerekebilir.
Kriptokokal menenjiti ve kazanılmış imnıun yetersizliği sendromu (AIDS) olan hastalarda, daha yüksek dozların (0.7-0.8 mg/kg/gün) uygulanması gerekebilir ve tedavi süreleri 12 haftaya kadar uzayabilir. Standart tedavi küründen sonra kültürleri negatif çıkan AIDS hastalarında kronik supresif tedavi, öm., haftada 1 mg/kg, düşünülebilir.

Koksidiyom ikoz:

Tedavi gerektiren primer koksidiyomikoz da, i ilâ maksimum 1.5 mg/kg/gün dozlarında FUNGIZONE verilerek enfeksiyonun ciddiyetine ve yerine göre yetişkinlerde 0.5 ilâ 2.5 g toplam kümülatif dozlara ulaşılır. Koksidıyodal menenjitte, standart referans kitaplarda tammlanan sıstemik ve intratekal uygulama gerekebilir.

Blastomikoz:

Ciddi blastomikoz hastalarında, 0.3 ilâ 1 mg/kg/gün dozlarında FUNGIZONE uygulanarak yetişkinlerde 1.5 ilâ 2,5 g toplam kümülatif doza ulaşılması Önerilir.

Histopiûsmot:

Kronik pulmoner ya da yayılmış histoplasmoz tedavisinde, 0.5 ilâ 1 mg/kg/gün dozları uygulanarak yetişkinlerde 2 ilâ 2.5 g toplam kümülatif doza ulaşılması önerilir.

Âspergilloz;

Aspergilloz intravenöz amfoterisin B ile 11 aya kadar bir sürede tedavi edilebilir. '¦ Ciddi enfeksiyonlarda (Öm., pnömoni ya da fungemi) günlük 0.5 ilâ 1 mg/kg ya da daha yüksek dozlar ve yetişkinlerde 2 ilâ 4 g'lık kümülatif dozlar gerekebilir Derine yerleşmiş mikoz tedavisi 6 ilâ 12 hafta süreyle ya da daha uzun sürebilir.

Rinoserebral mukormikoz:

Bu fulminan hastalık genellikle diabetik ketoasidoz ile bağlantılı olarak ortaya çıkar. Amfoterisin B tedavisinin başarılı olması için diabetik kontrolün hızla düzeltilmesi şarttır. Rino-serebral mukormikoz genellikle hızlı bir fatal seyir izlediği için, bu hastalığın tedavisi daha ağrısız mikozlarda olduğundan daha agresif olmalıdır ve amfoterisin. B dozları tipik olarak günde 0.7 ilâ 1.5 mg/kg arasındadır.
Uygulama şekli:
FUNGIZONE, 2-6 saatlik bir süre içinde, intravenöz tedavi önlemlerine dikkat edilerek,

yavaş

intravenöz infüzyonla uygulanmalıdır (Uygulama öncesinde FUNGIZONE'utı hazırlanmasına ilişkin talimatlar içiıı bkz. bölüm 6.6).

Özel popiilasyonlara ilişkin ek bilgiler

Böbrek/Karaciğer yetmezliği: Böbrek ve'karaciğer yetmezliği olan ' hastalarda doz ayarlaması gerekmez. ¦
Pediyatrik popülasyon: Amfoterisin B'nin pediyatrik hastalarda güvenliliği ve etkililiği, uygun kontrollü araştırmalarla saptanmamıştır

(bkz; bölüm 4.4).


Geriyatrik popülasyon: FUNGIZONE'un 65 yaşın üzerindeki hastalarda kullanmıı araştırılmamıştır. ¦

4.3 Kontrendıkasyoıılar

FUNGIZONE, doktor kararıyla, tedavi gerektiren durumun yaşamı tehdit ettiği ve sadece bu tedaviye cevap vereceği düşünülen durumlar hariç, amfoterisin B veya ilacın diğer bileşenlerine karşı alerjisi olanlarda kontrendikedır,
4.4 Özel kullanım uyarılan ve önlemleri
Bu ilaç esas olarak progresif ve yaşamı tehdit etme potansiyeli olan fungal enfeksiyonların tedavisinde uygulanmalıdır. Her vakada bu ilacın olası yaşam-kurtancı etkisi, istenmeyen ve tehlikeli yan etkileriyle karşılaştırılarak değerlendirme yapılmalıdır.
Amfoterisin B, sadece intravenöz olarak ve medikal eğitimi olan personelin yakın ldinik gözlemi altında uygulanmalıdır. Progresif ve yaşamı tehdit etme potansiyeli olan duyarlı organizmaların neden olduğu fungal enfeksiyonlu hastaların tedavisi için kullanılmalıdır

(bkz; bölüm 4.1).


FUNGIZONE doz aşımı potansiyel fatal kardiyak veya kardiyorespiratuar arrest ile sonuçlanabileceğinden; özellikle ön uygulamada 1,5 mg/kg'ı aşan dozlarda reçete edildiği takdirde ürünün isminin ve dozunun reçeteye doğra yakıldığından emin olunum

(bkz; bölüm 4.2 ve bölüm 4,9).


Amfoterisin B intravenöz yoldan verildiğinde titremeler, ateş, anoreksı, bulantı, kusma, baş ağrısı, miyalji, artralji ve hipotansiyon dahil akut reaksiyonlar sık görülür.
Hızh intravenöz infüzyon (1 saatten daha kısa sürede), özellikle böbrek yetmezliği olan hastalarda hiperkalemi ve aritmilerle bağlantılı bulunduğundan tercih edilmemelidir

(bkz; bölüm 4.2).


Total vücut radyasyonu alan hastalarda amfoterisin B kullanımım takiben lökoensefalopati ¦ rapor edilmiştir, •
Renal fonksiyon amfoterisin B tedavisi sırasında sık sık gözlenmelidir

(bkz; bölüm 4.8),

Karaciğer fonksiyonunun, serum elektrolitlerinin (özellikle magnezyum ve potasyum) ve katı sayımlarının da düzenli olarak gözlenmesi önerilir. Laboratavar test sonuçlan daha sonraki doz ayarlamaları için bir rehber olmalıdır.
İlaca 7 günden daha uzun bir ara verildiği taktirde, tedaviye en düşük doz düzeyi ile, öm. 0.25 mg/kg dozu ile tekrar başlanmalı ve

Pozoloji ve uygulama şekli

bölümünde belirtildiği şekilde kademeli olarak artırılmalıdır.

Pediyatrik kullanım


Amfoterisin B'oiıı pediyatrik hastalarda güvenliliği ve etkililiği, uygun kontrollü araştırmalarla saptanmamıştır. Pediyatrik hastalarda görülen sistemik fungal enfeksiyonlar, olağan dışı yan etkiler görülmeksizin başarıyla tedavi edilmiştir.
4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri
Aş ağıda belirtilen ilaçlar, birlikte uygulanmaları halinde, amfoterisin B ile etkileşebilirler.-
o Diğer nefrotoksik ilaçlar (örn; sisplatin, pentamidin, aminoglikozidler ve sİklosporin) renal toksisite potansiyelini artırabilir, bu nedenle eşzamanlı olarak çok büyük bir dikkatle kullanılmalıdır.
o LÖkosit transfüzyonlaıı. Bütün çalışmalarda gözlenmemekle birlikte, lökosit transfüzyonlan sırasında ya da bundan kısa bir süre sonra amfoterisin B verilen hastalarda akut pulmoner reaksiyonlar gözlenmiştir; bu yüzden, bu infuzyonlan mümkün olduğu kadar ayırmak ve pulmoner fonksiyonun izlenmesi önerilir.

o

Etkileri ya da toksisiteleri hipokalemİ ile yükselebılen ajanlar (öm; dijital glikozidler, iskelet-kas gevşeticiler ve antiaritmik ajanlar)
o Kortikosteroidler ve kortikotropin (ACTH) amfoterisin B'nin indüklediği hipokalemiyı güçlendirebilir. •
o Flusitosin: Eşzamanlı kullanımı flusitosinin toksisitesini muhtemelen sellüler alimini artırarak ve/veya renal atılımım azaltarak yükseltebilir.

4.6

Gebelik ve Iaktasyon
Genel tavsiye: '
Gebelik Kategorisi: B, ' • '
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadmlar/Doğum

kmtrolu

(Konfrasepsiyon):
S

ınır

lı sayıda gebelikte maruz kalma olgularından gelen veriler, amfoterisin B'nin gebelik üzerinde ya da fetüsüıı/yeni doğan çocuğun sağlığı üzerinde advers etkileri olduğunu göstermemektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/embriyonal/fetal gelişim/doğum ya da doğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunu göstermemektedir.
Gebelik dönemi:. „
Hayvanlar üzerindeki tireme çalışmalarına dayanılarak insanlardaki tepkiler her zamatı öngörülemeyeceğinden ve insanlar üzerinde yapılmış yeterli kontrollü, çalışmalar bulunmadığından, FUNGIZONE hamilelik sırasında, sadece çok gerekli olduğunda kullanılmalıda-.
Laktasyon dönemi:
Amfoterisin B'ııiıı insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Ancak ilaçların çoğu süte geçebildiğinden emzirmenin durdurulup durdurulmayacağma ya da FUNGIZONE tedavisinin durdurulup durdurulmayacağma ilişkin karar verilirken, emzirmenin çocuk açısından faydası ve FUNGIZONE tedavisinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır.
Üreme yeteneği / Fertilite:
Amfoterisin B'niıı üreme yeteneği üzerine etkisi araştırılmamıştır (bkz. bölüm5.3).
4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler .
FÜNGIZONE'uıı araç ve ma

kin

e kullanımı üzerinde bilinen bir etkisi yoktur. Ancak, bazı kişilerde- bulantı veya kusmaya neden olabilir (bkz. bölüm 4;8). --Bu* nedenle hastalar uyarılmalıdır. ¦
4.8 İstenmeyen etkiler
Bazı hastalar, amfoterisin B'nin tam intravenöz dozlarım kolayca tolere edebilirler; ancak hastaların çoğunda, Özellikle tedavinin başlangıcında bazı ıntolerans belirtilerine rastlanmaktadır. Tolerans, aspirin, diğer antipiretikler (Öm. parasetamol), antihistaminik veya antiemetİk ilaçlatın kullanılmasıyla artırılabilir. Meperidin (25 ilâ 50 rng IV) bazı hastalarda amfoterisin B tedavisini takiben titremelerin süresini ya da yoğunluğunu ve ateşi azaltmak için kullanılmaktadır.
Adrenal kortikosteroidlerin düşük dozlarının amfoterisin B infüzyonu sırasında ya da hemen öncesinde intravenöz uygulanması febril reaksiyonları azaltmada yardımcı olabilir. Bu tür kortikosteroid tedavisinin dozu ve süresi minimumda tutulmalıdır

(bkz; bölüm 4.5).


Heparin ilavesi (infuzyon başma 1000 ünite), enjeksiyon yerinin değiştirilmesi, pediyatrık “scalp-vein” iğne kullanımı ve tedavinin gün aşın uygulanması tromboflebit insidehsini azaltabilir. Ekstravazasyon kimyasal İritasyona neden olabilir.
En sık rastlanan yan etkiler şunlardır:
Kan ve lenf sistemi hastalıkları: Normokromik, normositik anemi.
Sinir sistemi hastalıkları: Baş ağrısı.
Gasti'omtestinal lıastaijkiar: Anoreksi; bulantı; kusma; diyare; dispepsi; kramplı epigastrik ağrı.
Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları: Genel ağrı, kas ve eklem ağıllan dahil.
Böbrek ve idrar hastalıkları: Renal fonksiyonda azalma ve azotemi, serum kreatininde artış, hipokalemi, hipostenüri, renal tübüler asidoz ve nefrokalsinoz dahil olmak üzere renal fonksiyon anomalileri. Bunlar genellikle tedavinin kesilmesi ile düzelir. Ancak, özellikle yüksek kümülatif miktarlarda (5 g'ııı üstünde) anifoterisin B alan hastalarda bazen zarar kalıcı olabilir. Eşzamanlı diüretik tedavi böbrek hastalığı eğilimine neden olurken, buna karşın vücutta sodyum artışı ya da ek sodyum verilmesi nefrotoksisite oluşumunu azaltabilmektedir.
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar: Ateş (bazen tedaviye başlandıktan sonra 15 ilâ 20 dakika içinde ortaya çıkan titremeler ile beraber); keyifsizlik; kilo kaybı, enjeksiyon yerinde flebit ya da troniboflebıt ile ya da tek başına ağrı.
Aynca aşağıdaki yan etkiler de bildirilmiştir:
Kan ve lenf sistemi hastalıkları: Agranülositoz; koagülasyon bozuklukları; trombositopeni; lökopeni; eozinofüi; lökositoz.
Bağışıklık sistemi hastalıkları: Anaflaktoid ve diğer alerjik reaksiyonlar.
Sinir sistemi hastalıkları: Konvülsiyonlar; işitme kaybı; kulak çınlaması; geçici denge kaybı; bulanık ya da çift görme; periferal nöropati; ensefalopati

(bkz; bölüm 4.4)',

diğer nörolojik semptomlar. •
Kardiyak hastalıklar: Kardiyak arrest; aritmiler, ventriküler fıbrilasyon dahil; kardiyak yetmezlik.
Vasküler hastalıklar: Hipertansiyon, hipotansiyon, şok.
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar: Dispne, bıonkospazm; non-kardiyak pulmoner ödem; hipersensitivite pnömoniti.
Gastrointestmal hastalıklar: Karaciğer fonksiyon testi anomalileri; sarılık; akut karaciğer yetmezliği; hemorajik gastroenterit; melena.
Deri ve deri altı doku hastalıkları: Özellikle makulopapüler döküntü; pruritus, ciltte eksfoliyasyon, toksık epidermal nekroliz ve pazarlama sonrası gözlemlerde çok ender Stevens- Johnson sendromu raporlan alınmıştır.
Böbrek ve idrar hastalıkları: Hipomagnezemi; hiperkalemi; alcut böbrek yetmezliği; anüıi; oligüri. Pazarlama sonrası gözlemlerde ncrrojenik diyabctes insipidus bildirilmiştir.
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar: Flushing
Klinik ve Pazarlama S onrası D eneyimde Bildirilen Yan Etkiler Aşağıdaki sıklık grupları kullanılmıştır:
Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10,000 ila <1/1,000); çok seyrek (<1/10,000), bilinmiyor (eldeki verilerden, hareketle tahmin edilemiyor)
Kan ve lenf sistemi hastalıkları
Yaygın: Anemi ¦ ,
Bilinmiyor: Agranülositoz, koagülopati, eozinofili, lökositoz, lökopeni ve trombositopeni

Bağış ıkhk sistemi hastalıkl arı ..

Bilinmiyor: Anafilaktoid/anafılaktik tipte reaksiyonlar
Metabolizma ve beslenme hastalıkları Yaygın: Hipomagnezemi Bilinmiyor: Anoreksi
Sinir sistemi hastalıkları
Bilinmiyor: Konvülsİyonlar, baş ağrısı, ensefalopati, nörolojik semptomlar ve periferal nöropati
Göz hastalıkları
Bilinmiyor: Görmede bulanıklık, diplopi
Kulak ve iç kulak hastalıkları
Bilinmiyor: İşitme kaybı, kulak çınlaması ve denge kaybı
Kardiyak hastalıklar
' Bilinmiyor: Ventriküler fıbrilasyoıı, kardiyak arest ve kardiyak yetmezlik dâhil aritmiler
Vasküler hastalıklar Çok yaygın: Hipotansiyon
Bilinmiyor: Hipertansiyon, şok _
Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar Çok yaygın: Dispne
Bilinmiyor: Alerjik alvcolit, bronkospazm, non-kardiyojenik pulmoner ödem
Gastrointestiual hastalıklar
Çok yaygın: Bulantı, kusma •
Bilinmiyor: Dispepsi, hemorajik gastroenterit, karın ağrısı, diyare, melena Hepato-bilier hastalıklar
Yaygın: Anormal karaciğer fonksiyonu .
Bilinmiyor: Akut karaciğer yetmezliği, sanlık
Deri ve deri altı doku hastalıkları Yaygın: Döküntü
Bilinmiyor: Makiilopapular döküntü, prurİtus, ciltte eksfoliyasyon, tolcsik epidermal nekroliz, Stevens-Johnson sendromu
Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları Bilinmiyor: Artralji, mİyalji
Böbrek ve idrar hastalıkları
Çok yaygın: Azotemi, hipostenüri, renal tübüler asidoz, nefrokalsinoz dahil böbrek fonksiyon test anomalilikleri
Bilinmiyor: Akut böbrek, yetmezliği, amiri, nefrojcnik diabetes insipidus, oligüıi ve renal bozukluk
Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar
' Çok yaygın: Titreme, ateş Yaygın olmayan: Flushing
Bilinmiyor: Ağrı, kırıklık, enjeksiyon bölgesi reaksiyonları (filebit ve trombofılebit ile veya değil)
Araştırmalar
Çok yaygın: Hİpokalemi, kan kreatinininde artış Bilinmiyor: Hiperkalemi, kiloda azalma
4.9 Doz aşımı ve tedavisi
Amfoterisin B doz aşımı, potansiyel fatal kardiyak veya kardiyorespiratuar arrest ile sonuçlanabilir. Aşın dozdan şüpheleniliyorsa, tedaviyi kesiniz ve hastanın klinik durumunu (örn; kardiyorespiratuar, renal ve karaciğer fonksiyonu, hematolojik durum, seram elektrolitleri) gözleyiniz ve gereken şekilde destekleyici tedavi uygulayınız. Amfoterisin B, hemodiyalizle uzaklaştııılamaz. Tedaviye yeniden başlanmadan önce hastanın durumu stabilize edilmelidir (elektrolit eksikliklerinin düzeltilmesi dahil).
S. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
5.1 Farmakodinaraik özellikler Farmakoterapotik grup: Sistemik kullanılan antimikotikler
ATC kodu: J02AA01 •
Etki mekanizması:
Amfoterisin B, vücut sıvılarından elde edilen konsantrasyonlara ve fungus duyarlılığına bağlı olarak fongistatik veya fimgisidal etld göstermektedir. Bu ilaç, fungus hücrelerinin membranlannda bulunan sterollere bağlanarak membran permeabilitesini değiştirir ve hücre içindeki oluşumların hücre dışına sızmasına neden olur. Memeli hücrelerinin membranlannda da steroller bulunmaktadır ve insan hücreleri ile fungus hücrelerinde meydana gelen zararın ortak mekanizmalara bağlı olduğu öne sürülmüştür.
Mikrobiyoloji:
Amfoterisin B, birçok fungus türüne karşı yüksek düzeyde

in vitroHistopiasma capsulattım, Coccidioides immitis, CandidaBlastomyces dermatitiâis, Rhodotorula, Cryptococcus neoformans, Sporotkrix schencJdi, Mucor mucedo ve Aspergillus fumigatusin vitro

olarak 0,03-1,0 mcg/mL amfoterisin B konsantrasyonlarında inhibe olmaktadır. Amfoterisin B'nin bakteri, riketsiya ve virüsler üzerinde etkisi yoktur.
5.2 Farmakokiiietik özellikler Genel özellikler
Emilim:
Yaklaşık 0,5 mg/kg/gün'lük dozun tekrarlamalı uygulanması ile yetişkinlerde ortalama pik plazma konsantrasyonları 0,5-2 mcg/mL arasında olmuştur. Plazma konsantrasyonlaıı, başlangıçtaki hızlı düşmeyi takiben, yaklaşık 0,5 mcg/mL düzeyinde plato oluşturur.
Dağılım: . •
Dolaşımda bulunan amfoterisin B'nin büyük bir kısmı (> %90) plazma proteinlerine bağlanır. Diyalizle ekskrasyonu düşüktür. Enflamasyoıılu plevra, periton, sinoviyal ve aköz sıvıda plazma konsantrasyonlarının üçte ikisi kadar amfoterisin B saptanmıştır. Serebrospinal sıvıdaki konsantrasyonları, nadiren plazma konsantrasyonlarının % 2,5'ini aşar ve tesbit edilemeyecek orandadır. Vitreus sıvısı ve normal amnion sıvısına az miktarlarda amfoterisin B geçer. Her ne kadar amfoterisin B'nin doku dağılımının bütün detayları bilinmiyorsa da en önemli depo organı karaciğer gibi görünmektedir.
Biyotransformasyon:
Başlangıçtaki 24 saatlik plazma yarı ömrünü takiben, elimiııasyon yarı ömrü yaklaşık 15 gündür.
Eliminasyon:
Amfoterisin B, böbrekler tarafından çok yavaş olarak atılır ve uygulanan dozun sadece %2-5'İ biyolojik olarak aktif formda atılır. Tedavinin sonlandınlmasım takiben ilacın yavaş . kaybolmasına bağlı oİarak.3-4 hafta süreyle idrarda ilaç tespit edilebilmektedir. . . .......
Safra ile atılım Önemli bir eliminasyon yolu olabilir. Olası metabolik yolaklarla ilgili ayrıntılar bilinmemektedir. Kan düzeyleri böbrek ve karaciğer hastalıklarından etkilenmez.
5.3 Klinik öncesi giiveıılilik verileri Karsinojenez, Mutajenez veFertilite Yetersizliği
Karsinojenik potansiyelini değerlendirmek için hayvanlarda uzun süreli çalışmalar yapılmamıştır. Ayrıca mutajenisitesini belirlemek için çalışma yapılmadığı gibi, bu ilacın erkeklerde ya da kadınlarda fertiliteyi etkileyip etkilemediği de araştırılmamıştır,

6. FARMÂSÖTİK ÖZELLİKLER

6.1 Yardımcı maddelerin listesi '
Dezoksikolik Asit
Disodyum fosfat dodekahidrat (susuz)
Monosodyum fosfat dihidrat (susuz)

6>2

Geçimsizlikler
Geçerli değildir. '
6.3 Raf ömrü
30 ay .

6.4

Saklamaya yönelik özel tedbirler
FUNGIZONE, hazırlanmadan önce buzdolabında saklanmalı (2-8°C) ve ışıktan korunmalıdır. Konsantre (10 mL enjeksiyonluk steril su ile hazırlanan 5 mg/mL amfoterisin B), minimum potens ve berraklık kaybı ile karanlıkta ve oda sıcaklığında 24 saat veya buzdolabında ise 1 hafta süreyle saklanabilir. Kullanılmayan ilaç atılmalıdır. İntravenöz infuzyon için hazırlanan
çözeltiler (0,1 mg/mL veya daha az konsantrasyonda amfoterisin B) derhal kullanılmalıdır. Uygulama sırasında ışıktan korunması gerekmez.
ilaç sadece I.V. infüzyön yöntemiyle hastanelerde kullanılmalıdır.
6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği
1 adet renksiz cam flakon
6.6 Beşeri tıbbi ttrüııdeıı arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Çözeltinin Hazırlanması:
İlk konsantrasyonu 5 mg/mL amfoterisin B olacak şekilde bakteriyostatik madde içermeyen 10 mL distile su hızla ve direkt olarak steril bir iğne (minimum çap: 20 gauge) ve şırınga ile liyofilize flakon içine uygulanır. Flakon derhal çalkalanmalı ve kolloidal çözelti berraklaşana kadar çalkalamaya devam edilmelidir. Hazırlanan bu çözeltiden yeterli konsantre almaıak final çözelti 0.1 mg/mL amfoterisin B içerecek şekilde

% 5

enjeksiyonluk dekstroz USP ile seyreltilir. Dekstroz çözeltisinin pH'sı, kullanılmadan önce kontrol edilmelidir ve bu değer 4,2'niıı üzerinde olmalıdır. Piyasadaki dekstroz çözeltilerinin pH'sı genellikle 4,2'nin üzerindedir; pH'nın 4,2'den az olması halinde, konsantre amfoterisin B çözeltisinin seyreltilmesinde kullanılmadan önce, dekstroz çözeltisine 1 veya 2 mL tampon ilave edilmelidir.
Önerilen tampon, aşağıda belirtilen şekildedir:
Dibazik sodyum fosfat (anhidroz) 1.59 g
Monobazik sodyum fosfat (anhidroz) 0.96 g Enjeksiyonluk su y.m. 100 mL
Tampon, dekstroz çözeltisine ilave edilmeden Önce, bakteri tutan bir taş, mat veya membraıı filtresinden süzülerek ya da 30 dakika süreyle 15 lb basınç ve 121°C altında otoklavda sterilize edilmelidir.
DİKKAT: Antibiyotiğin ve hazırlanmasında kullanılan maddelerin içinde herhangi bir koruyucu madde veya bakteriyostatik madde bulunmadığından, tüm manipülasyonlarda aseptik teknik uygulanmalıdır. Flakona veya seyrelticilere yapılan tüm uygulamalarda steril bir iğne kullanılmalıdır.
Çözeltiler serum fizyolojik çözeltileri ile seyreltilmemelidir. Önerilenler dışında herhangi bir seyrelticinin kullanılması ve seyrelticide bir bakteıiostatik maddenin (örn. benzil alkol) bulunması, antibiyotiğin çökmesine yol açar. Çökmeye veya yabancı cisim bulunmasına dair bir belirti görüldüğünde, ilk konsantre veya infüzyön çözeltisi kullanılmamalıdır.
Amfoterisin B'nin intravenöz infüzyonu İçin in-line mebran filtresi kullanılabilir. Ancak filtrenin ortalama por çapı kolloidal çözeltinin geçişini garanti etmek için 1,0 mikrondan daha az olmamalıdır.
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliğine uygun olarak imha edilmelidir.

7.

RUHSAT SAHİBİ
Bristol-Myers Squibb İlaçlan üıc. İstanbul Şubesi
Maslak - İstanbul
Tel: (0212) 335 89 00
Faks: (0212) 286 2496
e-mail: ruhsat@bmsilac,com.tr
8. RUHSAT NUMARASI ' ' 24.10.1996-100/50
9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ İlk ruhsat tarihi: 24.10.1996
Ruhsat yenileme tarihi: • - • ¦
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

FUNGIZONE İntraveuöz Enjekfabl Flakon Sayfa 11/11

İlaç Bilgileri

Fungizone Intravenöz Enjektabl Flakon

Etken Maddesi: Amfoterisin B

Atc Kodu: J02AA01

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.