Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Nevol 5mg Tablet Kısa Ürün Bilgisi

Kalp Damar Sistemi » Beta Bloke Edici Ajanlar » Beta Bloke Edici Ajanlar » Seçici Ajanlar » Nebivolol HCL

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

NEVOL 5 mg tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

5 mg nebivolol'e eşdeğer 5.45 mg nebivolol hidroklorür içerir: 2.5 mg SRRR-nebivolol (veya d-nebivolol) ve 2.5 mg RSSS-nebivolol (veya /-nebivolol).

Yardımcı maddeler:

Laktoz monohidrat 141.94 mg
Yardımcı maddeler için 6. Te bakınız,

3. FARMASÖTİK FORM

Tablet
Bir yüzü çift çentikli, diğer yüzü düz beyaz yuvarlak tablet.
Tabletler dörde bölünebilir.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

Hipertansiyon


Esansiyel hipertansiyon tedavisi.

Kronik Kalp Yetmezliği (KKY)


70 yaş ve üzerindeki hastalarda standart tedavilere ilave olarak stabil, hafif ve orta kronik kalp yetmezliği tedavisi.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Hipertansiyon


Yetişkinler


Doz günde bir tablettir (5 mg). Tercihen her zaman günün aynı saatinde alınım lıdır. Kan basıncını düşürücü etkisi tedavinin 1-2 haftasından sonra ortaya çıkmaya baştır. Bazen,optimal etkiye ancak 4 hafta sonra erişilebilir.

Diğer antihipertansif ilaçlarla kombinasyonu


Beta-blokörler tek başlarına veya diğer antihipertansif ilaçlarla birlikte kullanıla!: ilirler. Bu güne kadar, aditif bir antihipertansif etki nebivolol, hidroklorotiyazid 12.5-25 mg il; kombineedildiğinde gözlenmiştir.

Kronik kalp yetmezliği (KKY)


Stabil kronik kalp yetmezliği tedavisi, dozun dereceli titrasyonu ile başlar ve en uygjun bireysel idame dozuna ulaşılıncaya kadar tedaviye devam edilir.
Hastalarda, son 6 hafta içerisinde akut yetmezlik yaşamaksızın stabil kronik kalp yetmezliği olması gereklidir. Tedaviyi uygulayan hekimin, kronik kalp yetmezliği tedavisinde deneyimlibir hekim olması önerilmektedir.
Diüretikler ve/veya digoksin ve/veya Anjiyotensin Dönüştürücü Enzim inhibi örleri gibi kardiyovasküler ilaç tedavisi gören hastalarda, NEVOL ile tedaviye başlamadan önceki ikihafta boyunca bu ilaç dozlarının stabilize edilmesi gerekmektedir.
Başlangıç titrasyonu, hasta toleransına bağlı olarak aşağıdaki basamaklara göre 1-2 haftalık aralıklarla yapılmalıdır:
Günde bir kez alınan 1.25 mg nebivolol önce günde bir kez 2.5 mg'a, sonra günd; bir kez 5 mg'a ve daha sonra günde bir kez 10 mg'a yükseltilir. Tavsiye edilen en yüksek do:1: günde birkez 10 mg nebivololdür.
Hastanın klinik durumunun stabil kalmasını sağlamak için (özellikle kan basıncı, kalp hızı, iletim bozuklukları ve kalp yetmezliğinin kötüleşmesine dair gözlenecek belirtiler açısından),tedavinin başlatılması ve sonraki doz artışlarının en az 2 saatlik bir süreçte, deneyimli birhekimin gözetimi altında yapılması gereklidir.
Advers olay oluşumu, tüm hastaların önerilen maksimum doz ile tedavi edilmesini < İnleyebilir. Gerekli olduğu takdirde, ulaşılan doz kademeli olarak da azaltılabilir ve uygun şekilde yenidenuygulanabilir.
cjurumunda, in hemenikte kalpyentriküler

Titrasyon fazı sırasında kalp yetmezliğinin kötüleşmesi ya da intolerans gelişmesi ilk olarak nebivolol dozunun azaltılması ya da gerekli olduğu takdirde, tedavijıkesilmesi önerilmektedir [şiddetli hipotansiyon, akut pulmoner ödem ileyetmezliğinin kötüleşmesi, kardiyojenik şok, semptomatik bradikardi ya da atriyoblok].
Stabil kronik kalp yetmezliğinin nebivolol ile tedavisi genellikle uzun vadeli bir tedavidir.
Nebivolol tedavisinin aniden kesilmemesi önerilmektedir. Çünkü bu, kalp yetmezliğ nde geçici bir şiddetlenmeye neden olabilir. Eğer tedavinin sonlandırılması gerekli ise, doz haftalık olarakyarıya indirilmek suretiyle kademeli olarak azaltılmalıdır.

Uygulama şekli:

Tabletler yemeklerle birlikte, yeterli miktarda su ile yutularak alınabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek yetmezliği:

mg'dır.

.5

Böbrek yetmezliği olan hipertansif hastalarda önerilen başlangıç dozu günde 2 Gerektiğinde, günlük doz 5 mg'a arttırılabilir.
Kronik kalp yetmezliğine sahip hafıf-orta şiddetteki böbrek yetmezliği olan hastalarda maksimum tolere edilebilir doz düzenlemesi yapıldığında doz ayarlamasına ger;k yoktur.
Şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda, bu ilacın kullanımına dair herhangi bir deneyim mevcut değildir (serum kreatinin >250 pmol/L). Bu nedenle, bu hastalarda nebivolc 1 kullanımıönerilmemektedir.

Karaciğer yetmezliği:

Karaciğer yetmezliği olan veya karaciğer fonksiyonu bozuk hastalardaki veri lef: kısıtlıdır. Dolayısıyla bu hastalarda nebivolol kullanımı kontrendikedir.

Pediyatrik popülasyon:

çocu klarda ve

Çocuklar üzerinde herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Dolayısıyla, adolesanlarda kullanımı önerilmemektedir.

Geriyatrik popülasyon:

.5 mg'dır. sınırlı veri

65 yaşın üzerindeki hipertansif hastalar için önerilen başlangıç dozu günde Gerekirse, günlük doz 5 mg'a arttırılabilir. Ancak, 75 yaş üzerindeki hastalara ilişkinbulunduğundan, bu hastalarda dikkatli kullanılmalı ve hastalar yakından izlenmelidir
Kronik kalp yetmezliği olan hastalarda, maksimum tolere edilebilir doz düzenlemesi yapıldıktan sonra doz ayarlamasına gerek yoktur.

4.3. Kontrendikasyonlar

• NEVOL'ıin etkin maddesine veya İçindeki yardımcı maddelerden herhangi Şirine karşıaşırı duyarlılığı olanlarda,
• Karaciğer yetmezliği veya karaciğer fonksiyonu bozukluğunda,
• Akut kalp yetmezliği, kardiyojenik şok veya intravenöz (I.V.) inotrofcik tedavigerektiren dekompanse kalp yetmezliği durumlarında.
İlave olarak, diğer beta blokörlerde olduğu gibi nebivolol aşağıdaki durumlarda kontı endikedir:
• Sino-atrial blok dahil olmak üzere hasta sinüs sendromu,
• İkinci ve üçüncü derecede kalp bloğu (pacemaker olmadan),
• Bronkospazm ve bronşiyal astım hikayesi olanlarda,
• Tedavi edilmemiş feokromositoma,
• Metabolik asidoz,
• Bradikardi (tedaviye başlamadan önce kalp atım hızı < 60 atım/dakika),
• Hipotansiyon (sistolik kan basıncı < 90 mmHg),
• Şiddetli periferik dolaşım bozuklukları.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Ayrıca Bkz. Bölüm 4.8.
Aşağıdaki uyarılar ve Önlemler beta-adrenerjik antagonistlere genel olarak uygulanır.
Anestezi
Itır. Eğer anistler en

z a

Beta blokajın sürdürülmesi indüksiyon ve intübasyon sırasındaki aritmi riskini a: cerrahi girişim hazırlığı sırasında beta blokaja ara verilecekse, beta-adrenerjik antagaz 24 saat önce kesilmelidir.
Miyokard depresyonuna neden olan bazı anestetikler kullanılırken dikkatli cjlunmalıdır. İntravenöz atropin uygulamasına bağlı vagal reaksiyonlara karşı hasta korunmalıdır.
Kardiyovasküler
yetmezliği

Genel olarak, beta-adrenerjik antagonistler tedavi altında olmayan konjestif kalp (KKY) olan hastalarda, durumları stabilize oluncaya kadar kullanılmamalıdır.
ış (örn. 1-2 amacıyla

İskemik kalp hastalığı olan hastalarda, beta-adrenerjik antagonist tedavisi yavaş yav haftadan uzun) kesilmelidir. Gerekirse, angina pektoris alevlenmelerini önlemebaşka bir tedavi eş zamanlı olarak başlamalıdır.
Beta-adrenerjik antagonistler bradikardiye yol açabilirler: Eğer nabız hızı iştira! Latte 50-55 atım/dakika'nın altına düşerse ve/veya hasta bradikardi izlenimi veren semptom ar yaşarsadozaj azaltılmalıdır.
Beta-antagonistler aşağıdaki durumlarda dikkatli kullanılmalıdırlar:
• Periferik dolaşım bozukluğu (Raynaud hastalığı veya sendromu, İntermitantklodikasyon) olan hastalarda bu bozuklukların artmasına neden olabilecekleri nden;
• Birinci dereceden kalp bloğu olan hastalarda, beta-blokörlerin ileti zamanı üzerindekinegatif etkisinden dolayı;
• Alfa reseptör aracılı koroner arter vazokonstriksiyonundan dolayı Prinzmetal angınasıolan hastalarda: beta-adrenerjik antagonistler angina nöbetlerinin sayısını arttırabilir vesüresini uzatabilirler.
sınıf I anti-illanılması

Nebivololün genellikle, verapamil ve diltiazem tipi kalsiyum kanal antagonistleri, aritmik ilaçlar ve merkezi etkili antihipertansif ilaçlarla kombine olarak 1önerilmemektedir; ayrıntılar için lütfen Bölüm 4.5'e bakınız.
Metabolİk/Endokrinolojik Nebivolol diyabetik hastalarda glukoz düzeylerini etkilemez. Ancak, nebivolol hipc glisemininbazı semptomlarım (taşikardi, palpitasyon) maskeleyebileceğinden, şeker hastalarında dikkatliolunmalıdır.
Beta-adrenerjik antagonistler hipertiroidizmde taşikardik semptomları maskeleyebilir. ilacın ani kesilmesi semptomları şiddetlendirebilir.
Solunum
Kronik obstrüktif pulmoner bozukluğu olan hastalarda, havayollarındaki ko ıstriksiyon şiddetlenebileceğinden beta-adrenerjik antagonistler dikkatli kullanılmalıdır.
Diğer
Geçmişinde psoriazis hikayesi olan hastalarda, beta-adrenerjik antagonistleri hastaların durumları dikkatli değerlendirildikten sonra kullanmalıdırlar.
Beta-adrenerjik antagonistler, alerjenlere duyarlılığı ve anafılaktik reaksiyonların şiddetini artırabilir.
Nebivolol ile kronik kalp yetmezliği tedavisine başlanması, hastaların düzenli olaıhk gözlem altında tutulmasını gerektirmektedir. Pozoloji ve uygulama şekli için lütfen Bölüm 4.2'yebakınız. Kesin olarak belirtilmediği takdirde, tedavi aniden sonlandırılmamalıdır.için bkz. Bölüm 4.2.
İlave bilgi

Bu tıbbi ürün laktoz içermektedir. Nadiren görülen galaktoz intoleransı, Lapp- laktaz eksikliği veya glukoz-galaktoz malabsorbsiyonu gibi kalıtımsal problemleri bulunan hastalar bu tıbbiürünü kullanmamalıdır.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Farmakodinamik etkileşimler:


erdir:

Aşağıdaki etkileşimler beta-adrenerjik antagonistler ile genellikle rastlanan etkileşimi

Birlikte kullanılması önerilmeyen kombinasyonlar:


lidokain,

nebilir ve

Sınıf I anti-aritmikier (kinidin, hidrokinidin, sibenzolinflekainid, disopiramid meksiletin, propafenon):

atriyoventriküler iletim süresi üzerindeki etki şiddetlenegatif inotropik etki artabilir (bkz. Bölüm 4.4).

Verapamil ve diltiazem tipi kalsiyum kanal antagonistleri:

Kontraktilite ve atriyoventriküler iletim üzerinde olumsuz etki, beta-blokör tedavisi gören hastalara yapılan i.v. verapamiluygulaması şiddetli hipotansiyona ve atriyoventriküler blok gelişimine neden oh bilir (bkz.Bölüm 4.4).

Merkezi etkili antihipertansifler (klonidin, guanfasin, moksonidin, metildopa, r Imenidin):

Merkezi etkili antihipertansif ilaçların eşzamanlı kullanımı kalp hızının ve kalf debisininazalması, vazodilatasyon gibi merkezi sempatik tonusta meydana gelecek bir azalna ile kalpyetmezliğini şiddetlendirebilir (bkz. Bölüm 4.4). İlacın aniden kesilmesi, özellikle de beta-blokör tedavisinin kesilmesinden önce gerçekleştiriliyorsa "rebound hipertansiyon" riskiniarttırabilir.

Birlikte uygulanması dikkat gerektiren kombinasyonlar:


Sınıf ilI anti-aritmik ilaçlar (Amiodaron):

atriyoventriküler iletim süresi üzerimdeki etki şiddetlenebilir.

Anestezikler - uçucu halojenler:

Beta-adrenerjik antagonistlerin anestezi kler e birlikte kullanılması refleks taşikardi ve hipotansiyon riskini arttırır (bkz. Bölüm 4.4). Gem 1 bir kuralolarak, beta-blokör tedavisinin aniden kesilmesinden kaçınılmalıdır. Hastanın NEVOLkullandığı anesteziste bildirilmelidir.

İnsülin ve oral antidiyabetik ilaçlar:

Nebivololün glukoz düzeyini etkilememesine fagmen, eş zamanlı kullanım belirli hipoglisemi semptomlarını gizleyebilir (çarpıntı, taşikardi).

Birlikte kullanılabilecek kombinasyonlar:


Dijitalis glikozitleri:

Eş zamanlı kullanımı AV iletim süresini artırabilir. Nebivolol ile gerçekleştirilen klinik çalışmalar, etkileşime dair herhangi klinik bir kanıt ortaya ko vmamıştır.Nebivolol digoksinin kinetiğini etkilemez.

nifedipin,

ir ve kalpriskini

me

Dihidropiridin tipi kalsiyum antagonistleri (amlodipin, felodipin, lasidipin, nikardipin, nimodipin, nitrendipin):

Eşzamanlı kullanım hipotansiyon riskini artırabfyetmezliği olan hastalarda ventriküler pompa fonksiyonunun daha da kötüleş
artırabileceği göz ardı edilmemelidir.
Eşzamanlı

Antipsıkotikler, antidepresanlar (trisiklikler, barbitüratiar ve fenotiazinler):

kullanım beta-blokörlerin hipotansif etkisini arttırabilir (ilave etki).

Non-steroidal antiinflamatuvar ilaçlar (NSAII):

Nebivololün kan basıncını düşüjrücü etkisi üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.

Sempatomimetik ajanlar:

Eşzamanlı kullanım, beta-adrenerjik antagonistlerin e edebilir. Beta-adrenerjik ajanlar, hem alfa- hem de beta-adrenerjiksempatomimetik ajanların alfa-adrenerjik aktivitesinin ortaya çıkmasına(hipertansiyon, şiddetli bradikardi ve kalp bloğu riski).

etk i

kişini yok ileri olanaçabilir

yol

Farmakokinetik etkileşimler:


Nebivololün metabolizmasında CYP2D6 izoenzimi rol oynadığı için, bu enzimi i maddelerle, özellikle de paroksetin, fluoksetin, tioridazin ve kinidin ile eşzamanlaşırı bradikardi ve advers olay riskinde artışa eşlik eden plazma nebivololyükselmesine yol açabilir.

ijıhibe edici kullanım,izeylerinin

d 1

Simetidin ile nebivololün birlikte uygulanması nebivololün klinik etkilerini değiş irmeksizin kan düzeylerini arttırmıştır. Ranitidin ile birlikte uygulanması nebivolol farmaljokinetiğinietkilememiştir.
NEVOL'ün yemeklerle, antasitlerin de yemekler arasında alınması koşuluyla iki beraber reçetelendirilebilir.
Nebivololün nikardipin ile kombinasyonu, klinik etkilerini değiştirmeden, her iki ilab düzeylerini hafifçe artırmıştır.

Birlikte alkol, furosemid veya hidroklorotiyazid uygulaması nebivololün farmakfp etkilememiştir.
Nebivolol varfarinin de farmakokinetiğini ve farmakodinamiğini etkilemez.

4.6. Gebelik ve laktasyon


uygulama :ın plazma»kinetiğini

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

n)Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyoı

Hamile kalmayı planlayan kadınlarda kullanılması önerilmemektedir. Eğer tedavi sırasında hamile kalınırsa, NEVOL kullanımı sonlandırılmalıdır.

Gebelik dönemi

Nebivolol'ün gebelik ve/veya fetüs/yenidoğan üzerinde zararlı farmakoloji|k etkileri bulunmaktadır.

Genel olarak beta-adrenoreseptör blokörler gelişme geriliği, intrauterin ölüm, düşük da erken doğum ile bağlantılı plasental perfüzyonu azaltır. Fetüs ve yenidoğanda adv

yapma ya ers etkiler

(hipoglisemi ve bradikardi gibi) ortaya çıkabilir. Eğer beta-adrenoreseptör blokörleıi ile tedavi gerekliyse, betaı-selektif adrenoreseptör blokörleri tercih edilmelidir.
di olduğu da fetüsdoğanlargün içinde

ıra

NEVOL gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır. Eğer gere düşünülürse, uteroplasental kan akışı ve fetal büyüme takip edilmelidir. Gebeliküzerine zararlı etkileri olması durumunda alternatif tedavi düşünülmelidir. Yeıfyakından takip edilmelidir. Hipoglisemi ve bradikardi semptomları genellikle ilk 3beklenir.

Laktasyon dönemi

Hayvanlarda yapılan çalışmalar nebivoiolün anne sütüne geçtiğini göstermiştir. Bu ilacın insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Beta-blokörlerin çoğu, özellikle neb volol gibilipofılik bileşikler ve aktif metabolitleri anne sütüne değişik oranlarda geçer. Eu sebeple,emzirme döneminde NEVOL'ün kullanımı önerilmemektedir.

Üreme yeteneği/Fertilite

Fertilite üzerine bilinen bir etkisi bulunmamaktadır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

NEVOL'ün araç ve makine kullanma yeteneği üzerine etkileri ile ilgili çalışma bulunmamaktadır. Farmakodinamik çalışmalar nebivoiolün psikomotor fonksiyonuetkilemediğini göstermiştir. Ancak araç veya makine kullanırken bazen baş dönmesi veyorgunluk hissinin oluşabileceği dikkate alınmalıdır.

4.8. İstenmeyen etkiler

İstenmeyen etkiler, Sistem Organ Sınıfına göre sıralanmış ve şu sıklık tanımları kollanılarak başlıklar altında toplanmıştır: Çok yaygın (> 1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan(>1/1000 ila <1/100); seyrek (>1/10000 ila <1/1000); çok seyrek (<1/10000), bilinmiyor(eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Hipertansiyon ve kronik kalp yetmezliği için yan etkiler, hastalıkların patog< Enezi erinin farklılığından dolayı ayrı ayrı listelenmiştir.

Hipertansiyon


organ sistemi sınıfına göre ve

Rapor edilen, çoğu hafif veya orta şiddette olan yan etkiler, sıklığa göre aşağıda verilmiştir.

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Anjiyonörotik ödem, hipersensitivite

Psikiyatrik hastalıklar

Yaygın olmayan: Kabus, depresyon

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: Baş ağrısı, baş dönmesi, parestezi Çok seyrek: Senkop

Göz hastalıkları

Yaygın olmayan: Görme bozuklukları

Kardiyak hastalıklar

yavaşlama/

Yaygın olmayan: Bradikardi, kalp yetmezliği, atriyoventriküler iletiminde atriyoventriküler blok

Vasküler hastalıklar

Yaygın olmayan: Hipotansiyon, intermitant klodikasyon (artışı)

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

Yaygın: Dispne
Yaygın olmayan: Bronkospazm

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygın: Konstipasyon, bulantı, diyare Yaygın olmayan: Dispepsi, karında gaz, kusma

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın olmayan: Kaşıntı, eritematöz döküntü Çok seyrek: Psöriazis alevlenmesi

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Yaygın olmayan: Erektil disfonksiyon

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın: Yorgunluk, ödem
Bu istenmeyen etkiler bazı beta-adrenerjik antagonistler için de bildirilmiştir: Halüs nasyonlar, psikozlar, konfuzyon, soğuk/siyanotik ekstremiteler, Raynaud fenomeni, göz kuruluğu vepraktolol-tipi okulo-mukokütanöz toksisite.

Kronik kalp yetmezliği


Kronik kalp yetmezliği hastalarında görülen yan etkilerle ilgili veriler, nebivolol kul anan 1067 hasta ve plasebo kullanan 1061 hastanın yer aldığı bir plasebo-kontrollü klinik çalışmadan eldeedilmiştir. Bu çalışmada, 449 nebivolol kullanan hasta (%42.1) ile 334 plasebo kullananhastanın (%31.5) kıyaslandığı yan etkiler rapor edilmiştir. Nebivolol kullanan hastal ırda en sıkrapor edilen yan etkiler hastaların yaklaşık %11'inde görülen bradikardi ve baş dönmesidir.Plasebo kullanan hastalarda bu yan etkilerin görülme sıklığı sırasıyla %2 ve %7'dir.
Kronik kalp yetmezliği tedavisinde özel olarak anlamlı kabul edilen advers reaksiyonlar için (en azından ilaçla muhtemelen bağlantılı) aşağıdaki insidanslar bildirilmiştir:
Plasebo hastalarının %5.2'sine kıyasla, nebivolol hastalarının %5.8'inde kalp [yetmezliği şiddetlenmiştir.
- Plasebo hastalarının %1.0'ına kıyasla, nebivolol hastalarının %2.1'ind^ postüralhipotansiyon bildirilmiştir.
Plasebo hastalarının %0.8'ine kıyasla, nebivolol hastalarının %1.6'sında jlaca karşı intolerans gelişmiştir.
- Plasebo hastalarının %0.9'una kıyasla, nebivolol hastalarının %1.4'ünde birinci dereceatriyoventriküler blok gelişmiştir.
- Plasebo hastalarının %0.2'sine kıyasla, nebivolol hastalarının %1.0'ında alt ekstremite ödemi bildirilmiştir.

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Nebivolol ile ilgili doz aşımına ilişkin veri yoktur.

Semptomlar


Beta-blokörlerle aşırı doz semptomları şunlardır: Bradikardi, hipotansiyon, bronkfjspazm ve akut kalp yetmezliğidir.

Tedavi


Doz aşımı veya aşırı duyarlılık durumunda, hasta yakın takibe alınmalı ve yoğun bakım ünitesinde tedavi edilmelidir. Kan glukoz düzeyleri kontrol edilmelidir. Gastı ointestinalkanalda hala bulunabilecek herhangi bir ilaç kalıntısının emilimi gastrik lavajla önlenmeli,aktive edilmiş kömür ve bir laksatif uygulanmalıdır. Suni solunum gerekli olabilir. Bradikardiveya aşırı vagal reaksiyonlar atropin veya metilatropin uygulanarak tedavi edilmelidir.Hipotansiyon ve şok, plazma/plazma substituentleri ve gerekli ise katekolaminl ;rle tedaviedilmelidir. Beta-bloke edici etki, yavaş i.v. uygulama şeklinde izoprenalin ile yaklaşık 5pg/dakika veya dobutamin ile 2.5 pg/dakika dozu ile başlanarak kaldırılabilir. Refraktörolgularda izoprenalin, dopamin ile kombine edilebilir. Eğer bu da arzu ed: len etkiyioluşturamazsa i.v. 50-100 pg/kg glukagon uygulaması düşünülebilir. Gerekirse, bir saat içindetekrarlanmalı ve bunu gerekirse 70 pg/kg/saat dozunda i.v. glukagon infuzyonu Memelidir.Tedaviye dirençli bradikardilerin ekstrem olgularında bir pacemaker takılabilir.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Selektifbeta-blokör ilaçlar ATC kodu: C07AB12
Nebivolol iki enantiomerin, SRRR-nebivolol (veya d-nebivolol) ile RSSS-nebivolf)l (veya /-nebivolol), bir rasematıdır. Nebivolol iki farmakolojik aktiviteyi birleştirir:
Kompetitif ve selektif bir beta-reseptör antagonistidir: Bu etki SRRR-enantic(merine

{d-

enantiomeri) bağlıdır.
Büyük bir olasılıkla L-arjinin/nitrik oksit yolağı ile etkileşmeye bağlı hafif bir vazodilatör etkiye sahiptir.
Nebivololün tek ve tekrarlanan dozları, istirahatte ve egzersiz sırasında, hem normotansiflerde hem de hipertansif hastalarda, kalp atım hızı ve kan basıncını düşürür. Antihipeı tansif etkikronik tedavi süresince sürdürülür.
Terapötik dozlarda, nebivololün alfa-adrenerjik antagonistik etkisi yoktur.
Hipertansif hastaların nebivolol ile akut ve kronik tedavisi sırasında sistemik vasküldr rezistans azalır. Kalp hızı azalmasına rağmen, atım hacmindeki artış nedeniyle dinlenme ve egzersizsırasındaki kalp debisi korunur. Diğer betaı reseptör antagonistleri ile kıyaslandığında buhemodinamik farklılıkların klinikle ilişkisi tam olarak tespit edilmemiştir.
Hipertansif hastalarda nebivolol, endotel disfonksiyonlu hastalarda azalmış olan (ACh) NO-aracılı vasküler yanıtı arttırır.
ısetilkoline

EF: %36 ± 5'in SVEFItalama yaşJmtrollü birstandartıltlak düşüş:|kta) bağlıbu düşüşir (medyanventrikülerlere bağlıaşmamıştırbir düşüş

Sol ventriküler ejeksiyon fraksiyonunda bozukluk olan ya da olmayan (ortalama S\ 12.3, dağılım şu şekildedir: hastaların %56'sı SVEF %35'in altında, hastaların %2%35 ile %45 arası ve hastaların %19'u SVEF %45'in üzerinde), >70 yaşında (o75.2) stabil kronik kalp yetmezliği olan 2128 hastada gerçekleştirilen plasebo kmortalite-morbidite çalışmasında, ortalama 20 aylık bir gözlem süresi sonuntedavinin başında verilen nebivolol, %14'lük nispi bir risk düşüşü ile birlikte (m%4.2), ölüm ya da kardiyovasküler nedenlere (etkinlik için primer son nhospitalizasyonların meydana gelme süresini anlamlı düzeyde uzatmıştır. Risktekitedavinin 6. ayından sonra meydana gelmiştir ve tüm tedavi süresince devam etmiş|isüre: 18 ay). Nebivololün etkisinin çalışma popülasyonunun yaş, cinsiyet ya da solejeksiyon fraksiyonu değerlerinden bağımsız olduğu gözlenmiştir. Tüm nedefımortalite üzerindeki nebivololün faydası, plaseboya kıyasla istatiksel anlamlılığa u(mutlak düşüş: %2.3). Nebivolol ile tedavi edilen hastalarda, ani Ölüm vakalarındagözlenmiştir (%4.İ ve %6.6, %38 oranında bağıl azalma).
Hayvanlar üzerindeki

in vitroin vivo

çalışmalar, nebivololün intrinsik semp atomimetik aktivitesinin olmadığını göstermiştir.
Hayvanlar üzerindeki

in vitroin vivo

çalışmalar, farmakolojik dozlardaki Nebivololün membran stabilize edici etkisinin olmadığını göstermiştir.
Sağlıklı gönüllülerde yapılan araştırmalar, nebivololün maksimum egzersiz |apasitesini azaltması üzerine ya da dayanıklılık üzerine anlamlı bir etkisi yoktur.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler:

Emilim:
ebivololün
ilir.

Nebivololün her iki enantiomeri de oral uygulamadan sonra hızla absorbe edilir, h absorpsiyonu yiyeceklerden etkilenmez; nebivolol yemeklerle veya aç kamına alına! i
%12,

yavaş değişmemişre oranlave aktif1.4 kattır,n bireyseldaha düşükbağımlıdır.

Nebivololün oral biyoyararlanımı metabolizması hızlı olan kişilerde ortalama olanlarda ise hemen hemen tamdır. Kararlı-durumda ve aynı doz düzeyinde,nebivololün doruk plazma konsantrasyonu, metabolizması hızlı olan kişil|metabolizması yavaş olan kişilerde 23 kez daha yüksektir. Değişmemiş ila:metabolitler dikkate alındığında, doruk plazma konsantrasyonlarındaki fark 1.3 ikMetabolizma hızlarındaki varyasyon nedeniyle nebivololün dozu her zaman hastangereksinimlerine göre ayarlanmalıdır, dolayısıyla metabolizması yavaş olanlardozlara gereksinim duyabilirler. Plazma konsantrasyonları 1-30 mg arasında doz-Nebivololün farmakokinetiği yaş ile etkilenmez.

Dağılım

:
Plazmada, her iki nebivolol enantiomeri başlıca albümine bağlıdır. Plazma proteinlerine bağlanma SRRR-nebivolol için %98.1, RSSS-nebivolol için ise %97.9'dur.

Bivotransformasyon:


Nebivolol, kısmen aktif hidroksi-metabolitleri olmak üzere ileri derecede metabc lize edilir. Nebivolol alisiklik ve aromatik hidroksilasyon, N-dealkilasyon ve glukuronidasy

m

yoluylametabolize edilir. N-dealkilasyon ile oluşan hidroksi metabolitlerine, glukoroni dasyon ileglukuronitlerine dönüşür. Nebivololün aromatik hidroksilasyon ile metabolizması CYP2D6bağımlı genetik oksidatif polimorfızm gösterir.

Eliminasvon:


Metabolizması hızlı olan kişilerde, nebivolol enantiomerlerinin eliminasyon ya rı-ömürleri ortalama 10 saattir. Metabolizması yavaş olanlarda ise, bunların yarı-ömürleri 3-5 kez dahauzundur. Metabolizması hızlı olan kişilerde, RSSS-enantiomerlerinin plazma düzeyleri SRRR-enantiomerlerinden biraz daha fazladır. Metabolizması yavaş olanlarda bu fark dahi büyüktür.Metabolizması hızlı olan kişilerde, her iki enantiomerin hidroksimetabolitlerinin e iminasyonyarı-ömürleri ortalama 24 saattir ve metabolizması yavaş olan kişilerde bu süre ilfi kat dahauzundur.
Bireylerin çoğunda (hızlı metabolize ediciler) kararlı-durum plazma düzeylerine, n4bivoloI ile 24 saat içinde, hidroksimetabolitleri ile ise bir kaç günde ulaşılır.
Uygulamadan bir hafta sonra, dozun %38'i idrarla, %48'i feçesle atılır. İdrarla değişmemiş nebivolol atılımı dozun %0.5'inden azdır.

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

ara dayalı

Klinik öncesi veriler, genotoksite ve karsinojenik potansiyel konvansiyonel çalışma olan insanlara yönelik özel bir tehlike ortaya koymamaktadır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Laktoz monohidrat Mısır nişastasıPrejelatinize nişastaKroskarmelloz sodyum
Hidroksipropil Metil Selüloz 615 (Pharmacoat 615) Polisorbat 80 (Tween 80)
Mikrokristalin selüloz 102 (Avicel PH 102) Kollodial silikon dioksit (Aerosil 200)
Magnezyum stearat

6.2. Geçimsizlikler

Geçerli değildir.

6.3. Raf Ömrü

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25 °C,nin altındaki oda sıcaklığında ve ambalajında saklanır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Şeffaf PVC/PE/ PVDC - Alüminyum Blister ambalaj içindedir, 28 ve 84 tablet içeren blister ambalaj

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yö “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğf'ne uygun olarak imha edil

ıjetmeliği' lidir.

m e

7. RUHSAT SAHİBİ

NOBEL İLAÇ PAZARLAMA VE SANAYİİ LTD.ŞTİ.

İnkılap Mah. Akçakoca Sok. No: 10 34768 Ümraniye / İstanbul(216) 633 60 00(216) 633 60 01

8. RUHSAT NUMARASI

253/43

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi: 25.09.2013
Ruhsat yenileme tarihi: —

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Nevol 5mg Tablet

Etken Maddesi: Nebivolol Hcl

Atc Kodu: C07AB12

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.