Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Vigaroo 100 Mg Film Tablet Kt Kısa Ürün Bilgisi

Ürogenital Sistem ve Cinsiyet Hormonları » Ürolojik İlaçlar » DİĞER ÜROLOJİK ÜRÜNLER » Erektil Disfonksiyonİktidarsızlık İlaçları » Sildenafil Sitrat

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

VİGAROO® 100 mg film tablet

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Sildenafil sitrat 140.48 mg (100 mg sildenafile eşdeğer)

Yardımcı maddeler:

Kroskarmelloz sodyum 28 mg Yardımcı maddeler için bölüm 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Film tablet
Mavi renkli, her iki yüzü çentiksiz, baklava biçimli film kaplı tabletler.

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

VİGAROO*, yeterli bir seksüel performans için gerekli penil creksi /onun sağlanamaması veya sürdürülememesi olarak tanımlanan erektil disfonksiyonunsemptomatik tedavisinde endikedir.
VİGAROO* 'nun etkili olabilmesi için seksüel stimülasyon gereklidir.
VİGAROO® kadınlarda endike değildir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji:

Yeterli bir seksüel performans için gerekli penil ereksiyonun sağlanamaması veya sürdürülememesi olarak tanımlanan erektil disfonksiyonun semptomatik tedavisinde çoğuhasta için önerilen doz, gerektikçe, cinsel aktiviteden yaklaşık bir saat önce alınan 50mg'dir.

Uygulama sıklığı ve süresi:

Etkinlik ve tolerabiliteye bağlı olarak, önerilen en yüksek doz olan 100 mg'a yükseltilebilir ya da 25 mg'a düşürülebilir. Önerilen en yüksek doz 100 mg'dir. Önerilenen yüksek doz sıklığı günde bir kezdir.

Uygulama şekli:

VİGAROO^ Tabletleri oral olarak uygulanır.
Etkinin başlaması, yemeklerle beraber alındığında aç karnına alınmasına kıyasla gecikebilir (Bkz. Bölüm 5.2 Farmakokinetik Özellikler).
Güçlü sitokrom P450 CYP3A4 İnhibitörleri (örn. eritromisin, sakinavir, ketokonazol, itrakonazol) ile birlikte kullanım, artan sildenafıl plazma konsantrasyonları ileilişkilendirilmiştir (Bkz. 4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşim ve diğer etkileşim şekilleri).Yüksek plazma konsantrasyonları gerek advers olayları gerekse etkinliği artıracağı içinbu hastalarda 25 mg'lık bir başlangıç dozu düşünülmelidir.
!enafıl 4.5Verilerzunun

kz

Ritonavir HIV ile enfekte olmayan sağlıklı gönüllülerde sistemik sild konsantrasyonlarını çok büyük oranda arttırmıştır (EAA'da 11 katı kadar artış, BDiğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri), bu farmakokinetikgöz önünde bulundurularak, 48 saatlik bir dönem içinde 25 mg'lık bir sildenafıl doaşılmaması önerilmektedir.
ye bu raber

be

Sildenafilin nitratların hipotansif etkilerini potansiyelize ettiği gösterilmiştir nedenle nitrik oksit açığa çıkaran bileşikler veya nitratların herhangi bir formu ilekullanılması kontrendikedir (Bkz Bölüm 4.3 Kontrendikasyonlar).
Sildenafilin alfa-blokerler ile birlikte kullanıldığı durumlarda, postüral hipotansiyon gelişme potansiyelini en aza indirmek için, sildenafil tedavisine başlanmadanJ öncehastalar alfa-bloker tedavisi ile stabilize edilmiş olmalıdır. İlave olarak, sildenafıltedavisine düşük dozlarda başlanması da düşünülmelidir. (Bkz. 4.4. Özel ku lanımuyarıları ve Önlemleri ve 4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşimşekilleri)

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Hafıf-orta şiddette (kreatinin klerensi= 3 0 - 8 0
mL/dakika) renal bozukluğu olan hastalarda (Bkz. Bölüm 5.2 Farmakokinetik özellikler / Böbrek Yetmezliği) dozaj ayarlamaları gerekli değildir. Şiddetli renal bozukluğu(kreatinin klerensi < 30 mL/dakika) olan hastalarda sildenafıl klerensi azaldığıncan 25mg'lik doz düşünülmelidir.
ından
doz

Flepatik bozukluğu olan hastalarda (örneğin sirozda) sildenafıl klerensi azaldı (Bkz. 5.2 Farmakokinetik özellikler / Karaciğer Yetmezliği) 25 mg'likdüşünülmelidir.

Pediyatrik popülasyon:

Sildenafil çocuklarda (18 yaşından küçüklerde) endike değildir.

Geriatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda dozaj ayarlamaları gerekli değildir.
İlacın herhangi bir bileşenine karşı aşırı duyarlılığı bulunan hastalarda kontrendikedir.
Nitrik oksit / siklik GMP yolu üzerine bilinen etkisi ile uyumlu olarak (Bkz. Bölüm 5. Farmakolojik Özellikler), sildenafilin nitratların hipotansif etkilerini potansiyelime ettiğigösterilmiştir ve bu nedenle nitrik oksit açığa çıkaran bileşikler (amil nitrat, butil nitrat gibi)veya nitratların herhangi bir formu ile beraber (Nitrogliserin, isosorbid moponitrat,isosorbid nitrat, pentaeritritol tetranitrat, eritritol tetranitrat, isosorbid dinitrat / fenobarbitalgibi) verilmesi kontrendikedir.
Non-arteritik anterior iskemik optik nöropatisi olanlarda kontrendikedir.
Erektil disfonksiyonda kullanılan ilaçlar (sildenafll dahil) seksüel aktivitenin tavsiye edilmediği hastalarda (stabil olmayan anjina gibi ciddi kardiyovasküler bozukluklar ve ciddikardiyak hastalıklarda) önerilmez.
Sildenafilin güvenliliği aşağıdaki hasta gruplarında çalışılmamıştır dolayısıyla daha ileri bilgi edininceye kadar bu hastalarda kullanılması kontrendikedir:
Ciddi karaciğer yetmezliği,
Hipotansiyon (Kan basıncı < 90/50 mmHg),
Geçirilmiş miyokard enfarktüsü olanlar.
az

Retinitis pigmentosa gibi herediter dejeneratif retinal bozukluğu olanlar (bu hastaların bir kısmında genetik retinal fosfodiesteraz bozukluğu vardır).

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Farmakolojik tedaviye başlamadan önce, erektil disfonksiyonu teşhis etmek, altta yatan potansiyel sebepleri belirlemek için hastanın anamnezinin tam olarak alınması vç fizikmuayenesi gereklidir.
Seksüel aktiviteye eşlik eden belli derecede kardiak risk söz konusudur. Bu nedenle, hekim erektil disfonksiyon tedavisine başlamadan önce hastanın kardiyovaskülerdurumunu tetkik etmelidir.
anları

Seksüel aktivite tavsiye edilmeyen erkeklerde erektil disfonksiyon a kullanılmamalıdır (Bkz. Bölüm 4.3 Kontrendikasyonlar)
Miyokard enfarktüsü, ani kardiyak ölüm, ventriküler aritmi, serebrovasküler hemorajı ve geçici iskemik atak da dahil olmak üzere ciddi kardiyovasküler olaylar, irektildisfonksiyon için sildenafll kullanımı ile geçici olarak ilişkilendirilmiş pazarlama sanrasıbildirimler mevcuttur. Hepsinde olmamakla beraber, hastaların çoğunda öncedpn birkardiyovasküler risk faktörü olduğu bilinmektedir. Bu olayların çoğunun cinsel aktivitesırasında veya hemen sonrasında ve bazılarının ise, herhangi bir cinsel aktiviteolmaksızın, sildenafll kullanımını takiben kısa sürede meydana geldiği bildirilmiştir.Diğer olayların ise sildenafll kullanımından ve cinsel aktiviteden saatler, hatta günlersonra meydana geldiği bildirilmiştir. Bu olayların sildenafll kullanımı, cinsel aktivite,hastanın altta yatan kardiyovasküler hastalığı, bu faktörlerin bir kombinasyonu ya dadiğer faktörler ile direkt olarak ilişkilendirilmesi mümkün değildir.
temik
amik
Fakat

Klinik çalışmalarda, sildenafilin kan basıncında geçici düşüşlere yol açan, sı vazodilatör özellikleri olduğu gösterilmiştir (Bkz. Bölüm 5.1. Farmakodiözellikler). Çoğu hastada, bu durumun ilgili sonuçları azdır ya da hiç yoktur.
doktorlar sildenafıl vermeden önce, altta yatan belli durumlara sahip hastaların, özledikle cinsel aktivite ile birlikte olan durumlarda bu vazodilatör etkilerden eetkilenmeyeceklerini dikkatle göz önünde bulundurmalıdırlar. Vazodilatörlereartmış duyarlılığı olan kişiler arasında; sol ventrikül çıkış (outflow) obstrüksiyonu(örneğin aort stenozu, hipertrofık obstrüktif kardiomiyopati) veya kan basotonomik kontrolünde ciddi bozulma ile kendini gösteren nadir bir sendrom olansistem atrofısi olanlar bulunmaktadır.
tipilenip karşıolanlarincininr (ıultipl

Alfa-bloker tedavisi gören hastalarda beraberinde sildenafıl uygulanması duyarlı bazı bireylerde hipotansiyona yol açabileceğinden, dikkatli olunması önerilir (Bkz. 4.5. Diğertıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri). Postüral hipotansiyon gelişmepotansiyelini en aza indirmek için, sildenafıl tedavisine başlanmadan önce hastaları ti alfa-bloker tedavisinde hemodinamik olarak stabil olmaları gerekir. Sildenafıl tedavisinedüşük dozlarda başlanması düşünülmelidir (Bkz. 4.2. Pozoloji ve uygulama şekli).Hekimler, ayrıca, postüral hipotansif semptomlar söz konusu olduğunda ne yapılmasıgerektiği konusunda hastalarına tavsiyede bulunmalıdırlar.
Zaten uygun dozda PDE5 inhibitörü kullanan hastalara alfa-bloker tedavisi en düşük dozda başlatılmalıdır. Alfa-bloker dozunda basamaklı artış PDH5 inhibitörü kullanımı ilebirlikte kan basıncında daha çok düşüş ile ilişkilendirilebilir.
PDE5 inhibitörlerinin ve alfa-blokerlerin birlikte güvenli kullanımı intravasküler hacim azalmasının ve diğer antihipertansif ilaçların da dahil olduğu, diğer değişkenlerdenetkilenebilir.
4.3

VİGAROO* nitratların hipotansif etkisini kuvvetlendirir (Bkz. Bölüm Kontrendikasyonlar).
Erektil disfonksiyon tedavisinde kullanılan ajanlar, penisin anatomik deformasyonllarında (angülasyon, kavemosal fıbrosis veya Peyronie hastalığı gibi) veya priapizme sebepolabilecek predispoze durumlarda (orak hücre anemisi, multiple miyelom veya lösemigibi) dikkatli kullanılmalıdırlar.
Sildenafılin diğer erektil disfonksiyon tedavileri ile kombine kullanımının etkinlik ve güvenliliği henüz değerlendirilmemiştir. Bu sebeple bu tür kombine uygulamalar tavsiyeedilmez.
veya
bilgisi
önce

İnsan trombosit hücreleri ile yapılan

in vitro

çalışmalar sildenafılin, sodyum nitroprusiatın antiagregan etkisini artırdığını göstermektedir. Kanama bozukluğuaktif peptik ülseri olan hastalarda VİGAROO® kullanımına ilişkin emniyetmevcut değildir. Bu sebeple bu tür hastalarda VİGAROO® kullanılmadanyarar/zarar değerlendirmesi dikkatle yapılmalıdır.
Özellikle yaşlı, kan vizkositesi artmış hastalarda retinal ven oklüzyonu riski artmaktadır.
Sildenafllin de dahil olduğu PDE5 inhibitörlerinin kullanılmasıyla az sayıda pazirlama sonrası ve klinik araştırma vakasında ani işitme kaybı veya sağırlık bildirilmiştir. Buhastaların çoğu ani işitme kaybı veya sağırlık için risk faktörlerine sahipti. PDE5inhibitörlerinin kullanımıyla ani işitme kaybı veya sağırlık arasında nedensellik ilişkisisaptanmamıştır. Ani işitme kaybı veya sağırlık gelişmesi durumunda hastalara sildenafilkullanımına son vermeleri ve hemen bir doktora danışmaları tavsiye edilmelidir.
Bu tıbbi ürün her tablette 1 mmol (23 mg)'dan az sodyum ihtiva eder; bu dulrumda sodyuma bağlı herhangi bir yan etki beklenmemektedir.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşim ve diğer etkileşim şekilleri

Diğer ilaçların VİGAROO* üzerine etkisiİn vitro çalışmalar:


Sildenafil metabolizması başlıca sitokrom P450 (CYP)'nin izoformları 3A4 (majdr yol) ve 2C9 (minör yol) ile düzenlenmektedir. Bu sebeple bu izoenzimlerin inhibitörlerisildenafil klerensi azaltabilir.

İn vivo çalışmalar:


Klinik çalışma verilerinde yapılan popülasyon farmakokinetik analizleri, ketokojnazol, eritromisin, simetidin gibi CYP3A4 inhibitörleri ile beraber uygulandığında sildenafllinklerensinde azalma olduğunu ortaya koymuştur. Bununla birlikte, bu hastalarda yan etkiinsidansında bir artış olmamasına rağmen, CYP3A4 inhibitörleri ile beraber sildenafiluygulanacaksa, 25 mg'lık doz verilmelidir
Kuvvetli bir P450 inhibitörü olan HIV proteaz inhibitörü ritonavirin, kararlı durum seviyelerinde (500 mg bid), birlikte uygulanan tek doz sildenafllin (100 mg) Cmaks' nda 4kat (%300) ve EAA'smda 11 kat (%1000) bir artış meydana gelmiştir. 24 saat sonra,sildenafllin tek başına uygulanmasıyla 5 ng/ml olan plazma seviyesine kıyasla, sildenafilplazma seviyeleri yaklaşık 200 ng/ml olmuştur. Bu durum ritonavirin P450 substratlarınınbüyük çoğunluğu üzerine olan belirgin etkileriyle uyumludur. Sildenafllin ritpnavirfarmakokinetiği üzerine etkisi yoktur. (Bkz. Bölüm 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli)
Bir CYP3A4 inhibitörü olan, HIV proteaz inhibitörü sakinavirin, kararlı durumda (1200 mg tid), 100 mg tek doz sildenafil ile birlikte uygulanması, sildenafil Cmak/ında %140 vesildenafil EAA'sında %210'luk bir artışa yol açmıştır. Sildenafllin sakinavirfarmakokinetiği üzerine etkisi yoktur (Bakınız Bölüm 4.2 Pozoloji ve uygulama şekli).Ketokonazol ve itrakonazol gibi daha güçlü CYP3A4 inhibitörlerinin etkilerinin dahabüyük olması beklenir.
Diğer proteaz inhibitörleri ile sildenafil arasında etkileşim çalışmaları yapılmamışça da, eş zamanlı kullanımlarının sildenafil konsantrasyonlarını arttıracağı düşünülmektedir
Güçlü CYP3A4 inhibitörleri kullanan hastalarda sildenafil dozu tavsiye edildiği şekilde uygulandığında, sildenafllin maksimum serbest plazma konsantrasyonu herhangi bir bireyiçin 200nM 'yi geçmemiş ve uyumlu bir şekilde iyi tolere edilmiştir.
Spesifik bir CYP3A4 inhibitörü olan, kararlı durumda seviyesindeki (5 gün boyunca 500 mg bid) eritromisin ile birlikte, 100 mg tek doz sildenafil uygulandığında, sildenafllinsistemik yararlanımında (EAA) %182'lik bir artış olmuştur. Normal sağlıklı erkekgönüllülerde, üç gün boyunca günde 500 mg uygulanan azitromisinin, sildenafi veyadolaşımdaki başlıca metabolitinin CınakS> Tmaks, eliminasyon hız sabiti veya izleyen yarıömrü üzerine etkisine dair herhangi bir kanıt bulunmamıştır.
Non-spesifik bir CYP3A4 inhibitörü ve sitokrom P450 inhibitörü olan simetidin (800 mg), 50 mg sildenafıl ile birlikte sağlıklı gönüllülere uygulandığında, plazma sildenafilkonsantrasyonlarında %56'lık bir artışa yol açılabilir.
Barsak duvarı CYP3A4 metabolizmasının zayıf bir inhibitörü olan greyfurt suyu, sildenafil plazma seviyelerinde hafif artışlara yol açabilir.
Sağlıklı erkek gönüllülerde, kararlı durum konsantrasyonlarındaki sildenafil (80 ile endotelin reseptör agonisti bosentanın (CYP3A4'ün, CYP2C9'un ve muhtesitokrom P450 2C19'un orta dereceli indükleyicisi) eş-zamanlı kullanıldığı bir çalışsildenafilin EAA %63, CI]iaks değeri %55 azalmıştır. Rifampin gibi CYP3A4'ünindükleyicileri ile eş-zamanlı uygulamaların plazma sildenafil konsantrasyonlarındabüyük düşüşlere neden olacağı düşünülmektedir.

m

g tid) melenmada

daha

Antasidlerin (magnezyum hidroksit/aluminyum hidroksit) tek doz olarak verilmesi sildenafilin biyoyararlanımını etkilememiştir.
Spesifik etkileşme çalışmaları tüm ilaçlar ile yapılmamış olmasına rağmen, popu asyon farmakokinetik analizleri (tolbutamid, varfarin, fenitoin gibi) CYP2C9 inhibitörleri,(selektif serotonin gerialım inhibitörleri, trisiklik antidepresanlar gibi) CYP2D6inhibitörleri, tiyazid ve ilgili diüretikler, kıvrım diüretikleri ve potasyum tutucudiüretikler, Anjiyotensin dönüştürücü enzim (ADE) inhibitörleri, kalsiyum kanalblokerleri, beta-adrenoreseptör antagonistleri veya (rifampisin, barbitüratlar gibi)CYP450 metabolizmasını arttıran ilaç grupları ile sildenafilin beraber uygulanır asınınsildenafilin farmakokinetiği üzerine hiçbir etkisinin olmadığını göstermiştir.

VIGAROO 'nun diğer ilaçlar üzerine etkisi:


İn vitro çalışmalar:


IC50>
lafılin un bu

Sildenafil, sitokrom P450 izoformları olan 1A2, 2C9, 2C19, 2D6, 2E1, ve 3A4 ( 150 mikromolar)'ün zayıf bir inhibitörüdür. Tavsiye edilen dozların ardından şildezirve plazma konsantrasyonu yaklaşık 1 mikromolar olduğunda, VİGAROO® 'njizoenzimlere ait substratların klerensini değiştirmesi beklenmez.
Teofilin veya dipridamol gibi non-spesifik fosfodiesteraz inhibitörleri ve sildenafil arasında etkileşme olduğuna dair veri mevcut değildir.

İn vivo çalışmalar:


erine kler),hepleer ile

Nitrat bileşeninden dolayı bir potasyum kanal aktivatörü ve nitrat hibriti olan nikor^şndilin sildenafil ile ciddi etkileşim potansiyeli bulunmaktadır. Nitrik oksid/sGMP yolubilinen etkisi ile uyumlu olarak (Bakınız Bölüm 5.1. Farmakodinamik Özellisildenafilin nitratların hipotansif etkisini potansiyalize ettiği gösterilmiştir. Bu s<sildenafilin, nitratların her hangi bir formu veya nitrik oksid açığa çıkaran bileşiklberaber kullanılması kontrendikedir. (Bkz. Bölüm 4.3 Kontrendikasyonlar)
Aşağıda belirtilen antihipertansif tedavi sınıfları; Diüretikler, beta-blokerler, ACE inhibitörleri, anjiyotensin II antagonistleri, antihipertansif medikal ürünler (vasodilrtör vesantral etkili), adrenerjik nöron blokerleri, kalsiyum kanal blokerleri ve alfa-adrenoreseptör blokerler, plasebo uygulanmasına kıyasla sildenafıl alan hastalardaki yanetki profilinde hiçbir değişiklik göstermemişlerdir. Hipertansif hastalarda, sildenafıl (100mg) ile beraber amlodipin uygulanan spesifik bir etkileşme çalışmasında, yatarkonumdaki sistolik kan basıncında 8 mmHg'lik ilave bir düşüş olmuştur. Bununla ilgiliolarak yatar konumdaki diastolik kan basıncındaki ilave düşme 7 mmHg'dir Kanbasıncındaki bu ilave düşüşler, sildenafilin sağlıklı gönüllülere tek başına uygulandığızaman görülene benzer olmuştur. (Bkz. Bölüm 5.1. Farmakodinamik özellikler)
Sildenafilin emniyetine ait verilerin analizinde sildenafıl ile beraber antihipertansif ilaç kullanan ve kullanmayan hastalarda yan etki profilinde hiçbir farklılık görülmemiştir.
Her ikisi de CYP2C9 tarafından metabolize edilen tolbutamid (250 mg) veya varfarin (40 mg) ile beraber 50 mg sildenafıl uygulandığında önemli bir etkileşim gösterilmemişıjir.
Sildenafıl (lOOmg), her ikisi de CYP3A4 substratı olan, HIV proteaz inhibitörleri ritonavir ve sakinavirin kararlı durum farmakokinetiğini etkilemez.
Sildenafıl (50 mg), 150 mg aspirinin sebep olduğu kanama süresindeki uzamayı potansiyalize etmemiştir.
alkol

t.i.d.)

Uç spesifik ilaç-ilaç etkileşimi çalışmasında, doksazosin tedavisi ile stabilize benign prostat hiperplazisi (BPH) olan hastalara eşzamanlı olarak alfa-bloker doksp:(4 mg ve 8 mg) ile sildenafıl (25 mg, 50 mg ya da 100 mg) uygulanmıştır. Bupopülasyonlarında, yatarak ölçülen kan basıncında sırasıyla ortalama 7/7 mmH^mmHg ve 8/4 mmHg ek azalma ve ayakta ölçülen kan basıncında ortalama 6/611/4 mmHg ve 4/5 mmHg ek azalma gözlemlenmiştir. Doksazosin tedavisi ile sıedilen hastalara eşzamanlı olarak sildenafıl ve doksazosin uygulandığında, nadirsemptomatik postüral hipotansiyon yaşayan hastalara ilişkin bazı bildirimler oImuşt|ubildirimler arasında baş dönmesi ve sersemlik yer almakta ancakbulunmamaktadır. Alfa-bloker tedavisi uygulanmakta olan hastalara aynı zasildenafil uygulanması, duyarlı bazı bireylerde semptomatik hipotansiyon^açabilmektedir. (Bkz. 4.2. Pozoloji ve uygulama şekli ve 4.4. Özel kullanım uyarıönlemleri).

edilmiş

ızosın

ışma

P,

9/5 mHg,tabilizeolsa,r. Buslenkopinandayoları ve

m

de


Sildenafıl (50 mg), sağlıklı gönüllülerde 80 mg/dl'lık ortalama maksimum seviyelerinde alkolün hipotansif etkisini potansiyalize etmemiştir.
Kararlı durum konsantrasyonlarında (80 mg t.i.d.) sildenafıl bosentanın (125 mg EAA'nı %50, Cmaks değerini %42 artırmıştır.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye:

Gebelik kategorisi: B
VİGAROO®, kadınlarda kullanım için endike değildir.

Gebelik dönemi:

leri).

Sıçan ve tavşanlarda yapılan üreme çalışmalarında oral sildenafil uygulamasını takiben, ilişkili hiçbir yan etki görülmemiştir (Bkz. Bölüm 5.3 Klinik öncesi güvenlilik veril
Gebelik dönemindeki kadınlarda kullanımı ile ilgili yeterli veri bulunmamaktadır.

Üreme yeteneği / Fertilite:

Dişi sıçanlara 36, erkek sıçanlara 102 güne kadar, günde 60 mg/kg sildenafil uygulanması ile (İnsanlarda, erkek cinsiyette gözlenen EAA değerinin 25 katını oluşturan bir dozda)fertilitede azalma görülmemiştir.
sperm

Sağlıklı gönüllülerde, oral yolla 100 mg sildenafil uygulamasının ardından motilitesine veya morfolojisine hiçbir etki olmamıştır.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Sildenafil ile yapılan klinik çalışmalarda baş dönmesi ve görme bozukluğu bildirildiği için araç ve makine kullanırken hastalar dikkatli olmalıdır.

4.8 İstenmeyen etkiler

rejimi

idilen
örme

Sildenafılin güvenlilik profili, 67 plasebo kontrollü klinik çalışmada önerilen doz kullanan 8691 hasta verisi esas alarak oluşturulmuştur. Sildenafil ile tedavihastalarda en sık bildirilen advers reaksiyonlar baş ağrısı, yüz kızarması, dispepsi,bozuklukları, nazal konjesyon, sersemlik ve görmede renklerin bozulmasıdır.
Pazarlama sonrası çalışmalarda gözlenen advers reaksiyonlar 9 yıldan uzun bir sjürede elde edilmiştir. Tüm advers reaksiyonların Ruhsat Sahibi'ne bildirilmemesi ve güvtnlilikveritabanına eklenmemesinden dolayı, bu reaksiyonların sıklıkları güvenilir bir şçkildebelirlenememektedir.
organ /100çok

Klinik çalışmalarda görülen ve pazarlama sonrası raporlanan plasebodan daha yüksek insidansa sahip, tıbbi açıdan önemli tüm advers reaksiyonlar sistemsınıflandırılması ve sıklığı ile aşağıda verilmektedir: Çok yaygın (>1/10); yaygın (>jlila <1/10); yaygın olmayan (>1/1000 ila <1/100); seyrek (> 1/10000 ila <1/1000)seyrek (<1/10000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).
Pazarlama sonrası deneyimde bildirilen, tıbbi açıdan önemli advers reaksiyonların sıklığı bilinmiyor olarak verilmiştir.

Bağışıklık sistemi bozuklukları

Seyrek : Hipersensitivite reaksiyonları

Sinir sistemi bozuklukları

Çok yaygın : Baş ağrısı
: Sersemlik
Yaygın
Yaygın olmayan
Seyrek
Bilinmiyor

: Somnolans, hipoestezi
: Serebrovasküler olay, senkop
: Geçici iskemik atak, nöbet, tekrarlayan nöbet

Göz bozuklukları

Yaygın : Görmede bozukluklar, görmede renklerin bozulması
Yaygın olmayan: Konjunktiva hastalıkları, göz hastalıkları, lakrimasyon hastalıkları diğer göz hastalıkları
Bilinmiyor : Göz ağrısı, gözde kanlanma / kızarma, non-artritik anterior iskemik optik nöropati (NAION), retinal vasküler oklüzyon

Kulak ve iç kulak bozuklukları

Yaygın olmayan : Vertigo, kulak çınlaması Seyrek:Sağırlık*

Kardiyak bozuklukları

Yaygın olmayan : Palpitasyonlar, taşikardi
Seyrek :Miyokard infarktüsü, atriyal fıbrilasyon
Bilinmiyor : Ventriküler aritmi, stabil olmayan anjina, ani kardiyak ölüm

Vasküler bozukluklar

Yaygın :Yüzde kızarma
Seyrek :Hipertansiyon, hipotansiyon

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal bozukluklar

Yaygın :Nazal konjesyon
Seyrek :Epistaksis

Gastrointestinal bozukluklar

Yaygın : Dispepsi
Yaygın olmayan : Kusma, bulantı, ağız kuruluğu

Deri ve deri altı doku bozuklukları

Yaygın olmayan : Döküntü
Bilinmiyor : Steven Johnson Sendromu, toksik epidermal nekroliz

Kas-iskelet, bağ doku ve kemik bozuklukları

Yaygın olmayan : Miyalji

Üreme sistemi bozuklukları

Bilinmiyor : Priapizm, ereksiyon süresinde uzama

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Yaygın olmayan : Göğüs ağrısı, yorgunluk

Araştırmalar

Yaygın olmayan : Kalp atım hızında artış
klinik
kaybı

* Kulak ve iç kulak hastalıkları: Ani sağırlık. Pazarlama sonrası deneyim ve çalışmalarda, PDE5 inhibitörlerinin kullanımıyla ilişkili düşük sayıda ani duyma
bildirilmiştir.

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

n yan veartışnazal

ları

Gönüllülerde yapılan ve tek doz olarak 800 ıng'a kadar çıkılan çalışmalarda görüle etkiler daha düşük dozlarda görülen yan etkilere benzer ancak insidans oranciddiyeti daha yüksek olmuştur. 200 mg sildenafıl uygulandığında etkinlikteolmamış fakat yan etkilerin (baş ağrısı, yüzde kızarıklık, sersemlik, dispepsi,konjestiyon, görmede bozukluk) insidansında artış olmuştur.

Tedavi:

Aşırı doz vakalarında standart destekleyici yaklaşımlar uygulanmalıdır. Sildenafıl plazma proteinlerine yüksek oranda bağlandığı ve idrarla atılmadığı için diyalizin sildenafilklerensini hızlandırması beklenmez.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ5.1 Farmakodinamik özellikleri

Farmakoterapötik grup:

Erektil disfonksiyonda kullanılan ilaçlar; Fosfodie(steraz İnhibitörleri

ATC Kodu:

G04BE03
Sildenafıl, erektil disfonksiyon için oral bir tedavidir. Seksüel stimülasyona doğal bir cevap sonucu penise kan akımını artırarak bozulmuş erektil fonksiyonu düzeltir.
Penisin ereksiyonunu sağlayan fizyolojik mekanizma seksüel stimülasyon esnasında corpus kavemosumdan nitrik oksit (NO) serbest bırakılmasını gerektirir. Daha sonranitrik oksit guanilat siklaz enzimini aktive eder ve bu siklik guanozin monofosfat (sGMP)düzeyinde artış ile sonuçlanır ki, böylece korpus kavernosumdaki düz kasların gevşemesive kanın korpus kavernosum içine dolması sağlanmış olur.
Sildenafıl, korpus kavernosumdaki sGMP'nin degradasyonundan sorumlu sGMP'ye spesifik fosfodiesteraz tip 5 (PDE5) enziminin potent ve selektif bir inhibitöıüdür.Sildenafıl, ereksiyon üzerine periferik bir etki yerine sahiptir. Sildenafılin izole insankorpus kavemosumunda direkt bir gevşetici etkisi yoktur ancak bu doku üierindebulunan nitrik oksidin gevşetici etkisini artırma potansiyeline sahiptir. Seksüelstimülasyon ile olduğu gibi, NO/sGMP yolu aktive olduğunda, sildenafılin PDE5enzimini inhibe etmesi korpus kavernosumdaki sGMP seviyelerinde artışa sebep o ur. Busebeple sildenafıl'in amaçlanan faydalı farmakolojik etkilerini gösterebilmesi için seksüelstimülasyon gereklidir.

Klinik çalışmalar:

örülen uygunKanki busGMP

Sildenafıl, kan basıncında hafif ve geçici düşmelere sebep olur, ancak vakaların çcjğunda bu klinik bir etki oluşturmaz. 100 mg oral dozu takiben yatar pozisyonda gortalama maksimum sistolik kan basıncı düşmesi 8.4 mmHg olmuştur. Bu durumaolarak yatar pozisyonda diastolik basınç değişmesi 5.5 mmHg olmuştur,basıncındaki bu azalmalar sildenafilin vasodilatör etkileri ile uyumludurvasodilatasyonun sebebi büyük olasılıkla vasküler düz kaslardaki artmışseviyesidir.
ancak ar ve

Eş zamanlı olarak nitrat kullanan hastalarda kan basıncında daha büyük oranlarda benzer olarak geçici düşüşler saptanmıştır (Bkz. Bölüm 4.3. KontrendikasyonBölüm 4.5 Diğer tıbbi ürünlerle etkileşim ve diğer etkileşim şekilleri)
Sağlıklı gönüllülerde 100 mg'a kadar olan sildenafılin oral yolla tek doz uygulajnması sonucunda EKG'de klinik olarak alakalı hiçbir etki oluşturmamıştır.
100 mg dozu takip eden 1 saat içinde Famsvvorth - Munsell 100 renk testini kullanan kimi deneklerde renkleri (mavi/yeşil) ayırt edebilmede meydana gelen hafif ve geçicideğişiklikler olsa da doz alımından 2 saat sonra hiçbir etki kalmamıştır. Renk ayırt etmemekanizmasında meydana gelen bu değişikliğin retinanın fototransdüksiyon kaskadındayer alan PDE6 enziminin İnhibisyonu ile bağlantılı olduğu öngörülmektedir. Sildenafıl'ingörme keskinliği veya kontrast renkleri seçebilme duyarlılığı üzerine bir etkisi yoktur.

İn vitro

çalışmalar sildenafılin PDE5'e karşı diğer fosfodiesteraz isoformlarından (PDE 1, 2, 3 ve 4) 80 ila 10.000 kez daha selektif olduğunu göstermiştir. Örnek vermek gerekirse,PDE5'e karşı, kardiyak kontraktilitenin kontrolunda rol oynayan sAMP-spesifık
selektiftir. Retin

adaki

fosfodiesteraz isoformu olan PDE3'den 4.000 kez daha fototransdüksiyonda rol oynayan PDEö'dan 10 kez selektiftir.
Dökümante edilmiş erken, yaş ile ilgili maküler dejenerasyonu olan (n=9) hastalarda yapılan plasebo kontrollü bir çapraz çalışmada sildenafıl (tek doz 100 mg) iyi tolereedilmiştir ve yapılan görsel testler (görme keskinliği, Amsler grid, renk ayrımı, simuleedilmiş trafik ışığı, Humphrey perimeter ve fotostres) klinik olarak anlamlı hiçbirdeğişiklik göstermemiştir.
Özel olarak, sildenafılin seksüel stimülasyona cevap olarak ereksiyon oluşturma züman aralığının değerlendirilmesi amacı ile iki klinik çalışma düzenlenmiştir. Aç hastalardayapılan penil plestimograf (RigiScan) çalışmasında, sildenafıl alınması sonucunda,seksüel birleşme için yeterli olan %60 oranında kasılma olan ereksiyonun sağlandığıkişilerde, ortalama olarak etkinin başlama süresi 25 dakika olmuştur. (12 - 37 dakika)
Başka bir RigiScan çalışmasında, sildenafılin, uygulamadan sonraki 4.-5. saatlerde bile seksüel stimülasyona bağlı ereksiyon oluşturma potansiyeline sahip olduğu gösterilmiştir.

Klinik Çalışmalara Ait Başka Bilgiler

Klinik çalışmalarda, sildenafıl, yaşları 19 ila 87 arasında değişen 3000'den fazla hastaya uygulanmıştır. Temsil edilen hasta grupları; yaşlılar (%21), hipertansiyonlu hastalar(%24), diabetes mellitus (%16), iskemik kalp hastalığı ve diğer kardiovasküler hastalıklar(% 14), hiperlipidemi (% 14), spinal kord yaralanması (%6), depresyon (%5), prostatıntransüretral reseksiyonu (%5), radikal prostatektomi (%4). Klinik çalışmalarda tamanlamıyla temsil edilemeyen veya çalışma dışında tutulan gruplar; Pelvik opetfasyongeçirmiş hastalar, radyoterapi sonrası hastalar, ciddi böbrek veya karaciğer bozukluğuolan hastalar ve aşikar kardiovasküler durumu olan hastalar (Bkz.4.3Kontrendikasyonlar).
Sabit doz çalışmalarında, tedavinin ereksiyonu iyileştirdiğini belirten hasta oranları, plasebo ile %25 olurken, 25 mg ile %62, 50 mg ile %74 ve 100 mg ile %82 olmuştur.Kontrollü klinik çalışmalarda sildenafile bağlı ilacı bırakma oram plaseboya nazarap aynıveya daha düşük olmuştur.
Tüm çalışmalar ele alındığında, sildenafile bağlı olarak gelişme olduğunu bildiren hastaların oranı; psikojenik erektil disfonksiyon (%84), miks erektil disfonksiyon (%77),organik erektil disfonksiyon (%68), yaşlılar (%67), diyabetli hastalar (%59), iskemik kalphastalığı (%69), hipertansiyon (%68), prostatın transüretral reseksiyonu (%61), radikalprostatektomi (%43), spinal kord yaralanması (%83), depresyon (%75). Uzun süreliçalışmalarda, sildenafılin etkinlik ve emniyeti sürdürülmüştür.
Tek bir oral doz 100 mg sildenafılin hemodinamik etkileri üzerine, ciddi koroner arter rahatsızlığı olan 14 hastada (en azından bir koroner arterde > %70 stenoz mevcuttu)yapılan bir çalışmada, dinlenme halindeki ortalama sistolik ve diyastolik kan basıncı,taban değerlere kıyasla sırasıyla % 7 ve % 6 azalmıştır. Ortalama pulmoner sistolik kanbasıncı % 9 azalmıştır. Sildenafılin kardiyak output üzerine hiçbir etkisi olmamıştır,stenoz durumundaki koroner arterler içinden kan akışını bozmamıştır ve adenozin ileindüklenen koroner akım rezervinde (hem stenoz durumundaki hem de referansarterlerde) yaklaşık % 13 düzelme ile sonuçlanmıştır.
Yapılan çift kör plasebo kontrollü bir çalışmada, erektil disfonksiyon ve stabil an ması olan ve nitratlar haricinde düzenli olarak antianjinal ilaçlarını kullanan 144 hastasınırlayıcı anjina oluşana kadar egzersize tabi tutulmuştur. Değerlendirmeye tabi tutulantek doz 100 mg sildenafıl alan hastalarda, tek bir doz plasebo alanlara kıyasla, treadmillegzersiz süresi istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha uzun olmuştur (19,9 Sepiye;%95 güvenlik aralığı: 0.9 -38.9 saniye). Ortalama egzersiz sürelerinden (taban verileregöre) sınırlayıcı anjinanın başlangıcına kadar geçen süre sildenafıl ve plasebo içinsırasıyla 423,6 ve 403,7 saniyedir.
Erektil disfonksiyon ve arteriyel hipertansiyonu olan ve 2 veya daha fazla antihipertansif ilaç kullanan hastalarda yapılan randomize, çift kör, plasebo kontrollü bir esnek dozçalışmasında (100 mg'a kadar sildenafil kullanılmıştır) gözlenen advers olanlarıninsidansı diğer hasta populasyonlarında gözlenenlerle ve 3 veya daha fazla antihipertansifilaç kullanan hastalarda gözlenenlerle uyumludur.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Sildenafil sitrat suda çözünürlüğü 3.5 mg/ml olan beyaz-kirli beyaz bir tozdur.

Emilim

n 30. anımEAAile

zlar

Sildenafil hızla emilir. Maksimum plazma konsantrasyonuna aç kamına oral alımı ila 120. dakikası arasında ulaşır (ortalama 60 dakika). Mutlak oral biyoyararlortalama olarak %41'dir (%25-%63 arasında değişir). Uygulama sonrası sildenafılirve Cmaks değerleri, tavsiye edilen doz aralığının (25 mg - 100 mg) üzerindeki do:orantılı olarak artar.
Sildenafil insan PDE5 enzimini,

in vıtro

olarak 3.5 nM konsantrasyonda % 50 nhibe eder. İnsanlarda 100 mg'lık tek bir oral dozu takiben sildenafilin ortalama maksimumserbest plazma konsantrasyonu yaklaşık 18 ng/ml veya 38 nM'dir.
Sildenafil yemekle alındığında, absorbsiyon oranı, Tn^' da ortalama olarak 60 dakikalık bir gecikme ve Cmaks' da ortalama %29'luk bir azalma ile düşer. Ancak absorbsiyonderecesi belirgin bir şekilde etkilenmemiştir (EAA % 11 azalmıştır).

Dağılım

Sildenafilin dağılıma ait ortalama kararlı durum hacmi 105 L'dir ve bu dağıldığını gösterir. Hem sildenafil, hem de dolaşımdaki en önemli N-desmetil meyaklaşık %96 oranında plazma proteinlerine bağlanırlar. Proteinlere bağlanmakonsantrasyonundan bağımsızdır.

dok

ulara t^bolitiilaç

total

100 mg tek doz sildenafil alan sağlıklı hastalarda, dozu takip eden 90. dakikada
ejakülattaki ilaç dozu uygulanan mevcut dozun %0.0002'sinden azdır, (ortalama 188

ng)

Biyotransformasyon

Sildenafil özellikle CYP3A4 (majör yol) ve CYP2C9 (minör yol) karaciğer mikro;bmal enzimleri ile metabolize edilir. Sildenafil, N-demetilasyon yolu ile dolaşımdaki majörmetabolitine dönüşür. Bu metabolitin plazma konsantrasyonları sildenafil için gözleneninyaklaşık %40'ıdır.

Eliminasyon

Sildenafilin 3-5 saatlik terminal faz yarılanma ömrünün bileşkesi olarak vücut klirensı 41L/saattir. Oral veya i.v. uygulanan sildenafil ağırlıklı olarak metabolitleri halinde feçesile (uygulanan oral dozun yaklaşık %80'i) ve daha az bir miktarda idrar ile (uygulananoral dozun yaklaşık % 13'ü) atılır. N- desmetil metabolitinin terminal yarı ömrü iseyaklaşık 4 saattir.

Doğrusallık/Doğrusal Olmayan Durum:

Önerilen doz aralığında Sildenafil'in farmakokinetiği doz ile orantılıdır.

Yaşlılarda

ıpunda

45

adaki%40yların

(18

65 yaş ve üstü sağlıklı gönüllülerde sildenafil klerensi azalmıştır, bunun sonu sildenafil ve aktif N-demetil metabolitinin plasma konsantrasyonları daha gençyaş) gönüllülerde görülene göre yaklaşık %90 artmıştır. Plazma proteinine bağlanmyaş farklılıklarına bağlı olarak serbest sildenafil plazma konsantrasyonları yaklaşıkartmıştır. Çok sayıdaki çalışmadan alınan verilerin analizi, yaşın advers ola,1insidansı üzerine klinik olarak önemli bir etkisi olmadığını göstermiştir.

Böbrek Yetmezliği

Hafif (Kreatinin klerensi = 50-80 mL/dak.) ve orta derece (kreatinin klerensi = [30-49 mL/dak.) böbrek fonksiyon bozukluğu olan gönüllülerde 50 mg oral tek doz sildenafiluygulaması farmakokinetiğini değiştirmemiştir. Aynı yaş grubunda hiçbir böbrekrahatsızlığı olmayan gönüllüler ile karşılaştırıldığında, N-demetil metabolitinin ortilamaeğri altı alanı (EAA) yaklaşık % 126 ve ortalama Cmaks'ı yaklaşık % 73 artmıştır. Ancakkişisel değişkenliğin yüksek olması sebebi ile bu değişiklikler istatistiksel olarak anlamlıolmamıştır.
erde ayanveitinin

00

Şiddetli (kreatinin klerensi < 30 ml/dak.) böbrek fonksiyon bozukluğu olan gönüllül sildenafil klerensi azalmıştır. Aynı yaş grubunda hiçbir böbrek rahatsızlığı olmgönüllüler ile karşılaştırıldığında, bu azalma sebebi ile EAA'da ortalama %1Cmaks'da ortalama %88'lik bir artış olmuştur. Buna ek olarak N-demetil metaboEAA'ı ve Cmaks'ı sırası ile %200 ve %79 artmıştır ki bu anlamlı bir artıştır.

Karaciğer Yetmezliği

Aynı yaş grubunda bulunan hiçbir karaciğer rahatsızlığı olmayan gönüllüler ile karşılaştırıldığında, hafif ve orta şiddette karaciğer sirozu (Child- Pugh A ve B ) olangönüllülerde sildenafil klerensi düşmüştür. Bu azalma EAA'da %84 ve Cmaks'da %47'likbir yükselme ile sonuçlanmıştır. Ağır karaciğer fonksiyonu olan hastalarda, silderjafilinfarmakokinetiği çalışılmamıştır.
PDE5

Farmakokinetik/farmakodinamik İlişkiler

N-demetil metabolitinin sildenafile benzer şekilde PDE selektivitesi mevcuttur ve için gösterdiği in vitro potens sildenafilin gösterdiğinin yaklaşık %50'sidir.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Yapılan konvansiyonel emniyet, farmakoloji, mükerrer doz toksisite, genotoksisite, karsinojenite ve üreme üzerine toksisite çalışmalarında elde edilen sonuçlara dayananpreklinik veriler insan için özel bir zarar belirtmemektedir.
Sıçan ve tavşanlarda organogenez sırasında günde 200 mg/kg dozuna kadar yapılan üreme çalışmalarında fetotoksisite, embriyotoksisite veya teratojenite görülmemiştir. Bu
dozlar 50 kg'lık bireyde, sırasıyla 20 ve 40 katıdır.

mg/m bazında, tavsiye edilen maksimum insan dozunun

Dişi ve erkek sıçanlara sırasıyla 29 ve 42 katı oranında total sistemik ilaç marıiziyeti (EAA) oluşturacak dozda serbest sildenafıl ve ana metaboliti 24 ay için uygulandığında,karsinojenik olmamıştır.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Mikrokristalin selüloz Dibazik kalsiyum fosfat dihidratKroskarmelloz sodyumHipromellozMagnezyum stearatOpadry blue 03K80814*
* Opadry blue 03K80814; Hipromelloz 6 cP, titanyum dioksit (E 171), triasetin, HD&C blue # 2 Blue aluminium Lake (İndigo carmine) (E132) içerir.

6.2. Geçimsizlikler

Belirtilmemiştir.

6.3. Raf ömrü

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel uyardar

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında ve kuru yerde saklanmalıdır.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Kutuda 4 ve 8 film tabletlik PVC/ PVDC/Alüminyum folyo blister

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller 'Tıbbi atıkların kontrolü yönetmeliği' ve 'Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü yönetmelikleri'ne uygun olarak imhaedilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Pharmactive İlaç San. ve Tic. A.Ş.
Mahmutbey Mah. Dümenler Caddesi No: 19/3 Bağcılar-İstanbul Tel : (0 212) 444 72 92Faks : (0-212)445 27 60

8. RUHSAT NUMARASI

252/94

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk ruhsat tarihi : 29.08.213
Ruhsat yenileme tarihi :

10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

16/16

İlaç Bilgileri

Vigaroo 100 Mg Film Tablet Kt

Etken Maddesi: Sildenafil

Atc Kodu: G04BE03

Pdf olarak göster

Google Reklamları

İlgili İlaçlar

  • Vigaroo 100 Mg 4 Film Tablet
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.