Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Teosel-200 I V İnfüzyon İçin Enjektabl Solüsy Kısa Ürün Bilgisi

Solunum Sistemi » Solunum Sisteminde Tıkanma - Astım İlaçları » KORTİKOİDLER » Ksantinler » Teofilin

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

TeoseI-200 İV İnfiizyon İçin Enjektabl Solüsyon

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her 100 mİ çözelti 200 mg teofilin anhidrit ve 5 g dekstroz monohidrat içerir.

Yardımcı maddc(ler):

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

W .
İntravcnöz inluzyon için antibakteriyel madde içermeyen, steril, apirojen ve tek kullanımlık çözelti.
- Ozmolarite: 263 mOsm/1
- pH: 4.5 (3.5 -6.5)
- Kalori içeriği: 170 kcal/l

4. KLİNİK ÖZELLİKLERİ
4.1 Terapötik endikasyonlar

- Astım belirtilerinin tedavi ve önlenmesinde.
- Kronik bronşit ve amfizemde görülen, geri dönüşümlü bronkospazm belirtilerinintedavisinde ve önlenmesinde.
v—

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji / uygulama sıklığı vc süresi:

En az toksisiteye yol açacak optimum teofilin düzeyleri 10-20 mikrogram/ml'dir. 20 mikrogram/ml üzerindeki değerler toksik etkilere yol açabilir. Özellikle teofilin klcrensindcazalmaya yol açacağı bilinen durumlarda (bkz. bölüm 4.4), 15-20 mikrogram/mlarasındaki değerlerde dahi, toksisite görülebilir. Terapötik düzeylere ulaşabilmek içingerekli teofilin dozu, atılımdaki farklılıklar nedeniyle hastadan hastaya değişir. Preparatınatılımı açısından hastalar arasında farklılıklar olması ve terapötik kan düzeyi aralığınıngörece dar olması nedeniyle, teofilin dozu her hasta için bireysel olarak belirlenmelidir.Tedavi sırasında serum teofilin düzeylerinin izlenmesi önerilir. Teofilin yağ dokusunageçmediği için dozaj, ideal vücut ağırlığı üzerinden mg/kg olarak hesaplanmalıdır.
İntravenöz yoldan uygulamalarda ya da hızla emilen ieofılin preparatlannda. sabit kan düzeylerinin ve en uygun klinik yanıtın sağlanması için çocuklarda genellikle 6 saat araylauygulama önerilir. Erişkinlerde ilaç daha yavaş bir şekilde vücuttan uzaklaştırıldığı için 8saat arayla uygulama yeterli olur.
Daha yüksek dozun gerektiği erişkin ve çocuklarda, daha az sıklıkta uygulamaya olanak sağlayan ve/veya uzun süreli kullanımda belli bir doz aralığında serum düzeylerindekideğişikliklerin daha az olmasını sağlayan, emilimi daha yavaş bir preparat tercih edilebilir.Hızlı salınımlı bir preparattan. yavaş salınımlı bir preparat uygulamasına geçerken,uygulanan doz aynı kalmalı ancak uygulama aralıkları yeniden düzenlenmelidir.
Teofilin, hem yükleme, hem de idame tedavisinde, kalibreli bir intüzyon cihazı kullanılarak aralıklı ya da sürekli olarak intravenöz yoldan uygulanabilir. Her iki uygulama şeklinde dedakikada uygulanan teofilin miktarı 25 mg'ı geçmemelidir. Uygulanacak toplam miktar,aşağıdaki tablolardan seçilebilir.

Acil teofilin tedavisi gerektiren akut astım belirtileri

Hasta Grubu (daha önceden teofilin kullanmayan hastalar)

Yükleme

Dozu

İzleyen 12 saatteki idame dozu

12 saatten daha sonraki idame dozu

6 aylıktan 9 yaşma kadar olan çocuklar
5 mg/kg
4 saatte bir 4 mg/kg
6 saatte bir 4 mg/kg
Yaşlan 9 ile 16 arasında olan çocuklar ve sigara kullananerişkinler
5 mg/kg
4 saatte bir 3 mg/kg
6 saatte bir 3 mg/kg
Başka bir hastalığı olmayan ve sigara kullanmayan erişkinler
5 mg/kg
6 saatte bir 3 mg/kg
8 saatte bir 3 mg/kg
Yaşlı ve Cor Pulmonale'si olan hastalar
5 mg/kg
6 saatte bir 2 mg/kg
8 saatte bir 2 mg/kg
Konjestif kalp yetmezliği ya da karaciğer hastalığı olanlar
5 mg/kg
8 saatte bir 2 mg/kg
12 saatte bir 1-2 mg/kg

Daha önceden teofilin kullanmakta olan hastalar:

Mümkünse, hastanın aldığı son teofilin dozunun hangi yoldan, hangi formda ne kadar süreyle ve ne miktarda olduğu belirlenmelidir. ( 1 mg teofilin anhidrit yaklaşık 1.25 mgaminofılin dihidrata eşdeğerdir.)
Uygulanacak teofilin yükleme dozu, kullanılacak her 0.5 mg/kg'lık teofılinin serum teofilin düzeyini 1 mikrogram/ml yükselteceği göz önüne alınarak belirlenmelidir. İdeal olarakancak bu belirlemeden sonra serumda ulaşılması istenen konsantrasyonlara hızla ulaşılmasımümkün görülüyorsa, yükleme dozundan vazgeçilebilir. Bu mümkün olmadığında, hekimuygun gördüğü en az riskli dozu seçmelidir. Bir miktar riskin göze alınabileceği birsolunum zorluğu durumunda, intravenöz yoldan 2.5 mg/kg yükleme dozunda uygulananhızlı emilen formdaki teofilin. serum konsantrasyonlarım yaklaşık 5 mikrogram/ml kadararttıracaktır. Hastada bir teofilin toksisitcsi durumu yoksa, bu dozla tehlikeli olabilecek yanetki riski düşüktür.
Bu düzeltilmiş yükleme dozundan sonra, tedaviye yukarıda ilk defa teofilin uygulananlarda önerilen idame dozlarıyla devam edilir.

Kronik tedavide pozoloji / uygulama sıklığı ve süresi

Klinikte yavaş titrasyon genellikle tercih edilmektedir. Teofilin anhidritin başlangıç dozu 16 mg/kg/24 saat ya da 400 mg/24 saat'tir. Hangisinde uygulanacak doz daha az ise, o tercihedilmelidir. 6-8 saat aralıklarla bölünerek uygulanır. Belirtilen doz, hasta tolere edebildiğisürece ya da maksimum doza ulaşılıncava kadar. 3 günlük aralıklarla, başlangıç dozunun%25'i kadar artırılabilir.

Serum konsantrasyonunun ölçülmediği durumlarda maksimum doz (Tolere edilemeyen herhangi bir doza ulaşılmaya çalışılmamalıdır)

Yaşa Göre Maksimum Günlük Teofilin Dozu
Yaş
Maksimum günlük doz1
1 - 9 yaş
24 mg/kg/gün
9-12 yaş
20 mg/kg/gün
12-16 yaş
18 mg/kg/gün
> 16 yaş
13 mg/kg/gün
1 Belirtilen dozları ya da 900 mg'ı geçmeyecek şekilde; hangisi daha düşükse.

Not:

En uygun teofilin dozunun belirlenmesi için serum teofilin düzeylerinin izlenmesi önerilir. Ancak bu her zaman mümkün olmayabilir. Bu nedenle hastalar toksik belirtileraçısından yakından izlenmelidir. Günümüzdeki bilgiler, yukarıda önerilen dozlarlahastaların çoğunda, toksisite riski en alt düzeyde tutularak, terapötik serum düzeylerineulaşılabileceğini göstermektedir. Yine de serum düzeylerinin toksik değerlere ulaşmasıriski az da olsa vardır. Teofıline bağlı yan etkiler sıklıkla, preparatın serum düzeyleri 20mikrogram/ml'yi geçtiği durumlarda görülmektedir. Serum teofilin düzeylerine göre dozayarlaması, aşağıdaki tabloda belirtilen şekilde yapılabilir.

Serum teofılin düzeylerine göre doz ayarlaması

Serum teoifilin düzeyi
Uygulama
Çok Düşük
5 - 10
mikrogram/ml
İstenen klinik yanıt ya da serum konsantrasyonuna ulaşıncaya kadar, doz, 3 günlük aralıklarla, başlangıçdozunun %25'i oranında artırılır.
istenen
Seviyede
10 - 20
mikrogram/ml
Hasta tarafında tolere edilebiliyorsa. doz korunur. Serum teofilin düzeyine. 6-12 aylık aralarla tekrar bakılır.
Çok Yüksek
20-25
mikrogram/ml
Uygulanmakta olan doz %10 azaltılır. Serum teofilin düzeyine 3 gün sonra tekrar bakılır.
25 - 30
mikrogram/ml
Bir sonraki doz uygulanmadan geçilir, sonraki dozlar %25 oranında azaltılır. Serum teofilin düzeyine 3 gün sonratekrar bakılır.
>30
mikrogram/ml
Sonraki iki doz uygulanmadan geçilir, daha sonraki dozlar %50 oranında azaltılır. Serum teofılin düzeyine 3 günsonra tekrar bakılır.
Uygun düzelme sağlanır sağlamnaz intravenöz teofılin tedavisi yerine oral tedaviye geçilmelidir.
Parenteral preparatlar. uygulama öncesi, içerisinde parçacık bulunup bulunmadığı ve renkte bir değişiklik olup olmadığını belirlemek amacıyla gözle kontrol edilmelidir.Parenteral preparatların kullanımı sırasında olanaklar elveriyorsa, uygulama setinde filtrebulunması önerilir.

Uygulama şekli:

TEOSEL 200 torba içindeki tüm çözeltiler gibi, steril uygulama setleri aracılığıyla intravenöz yoldan uygulanmalıdır. Pozoloji hastadan alınan yanıta göre ayarlandığından,torbaya ek çözelti ya da ilaç eklenmemelidir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek / Karaciğer yetmezliği:

Böbrek / Karaciğer yetmezliğiyle ilgili ek bilgi bulunmamaktadır. Ancak teofilin klerensi herhangi bir nedenden dolayı örneğin karaciğer fonksiyon bozukluğu nedeniyle azalmışsakonvansiyonel dozlarda uygulandığında dahi, serum düzeyleri yükselebilir ve toksisitegerçekleşebilir. Bu hastalarda sıklıkla tedavi kesildikten sonra dahi, yüksek ilaç düzeyleridevam etmektedir.

Pediyatrik popülasyon:

Preparat. 6 aylıktan küçük bebeklerde, metabolizmasındaki önemli farklılıklar nedeniyle ancak çok gerekliyse kullanılmalıdır, (Bkz. Bölüm 4.4).

Yaş

Başlangıç idame dozu

Prematür yenidoğanlarda:
- Doğumdan sonraki ilk 24 günde
- 24. günden sonraki dönemde
- 1 mg/kg, 12 saatte bir.
- 1.5 mg/kg, 12 saatte bir.
6. hafta ile 52. hafta arasında:
- 26. haftaya kadar
- 26. - 52. haftalar arası
[(0.2 x hafta olarak yaş) + 5 ]

x

kg = mg cinsinden 24 saatlik doz
- 8 saatlik aralıklarla eşit dozlara bölünerekuygulanır.
- 6 saatlik aralıklarla eşit dozlara bölünerekuygulanır.

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlılarda da erişkin dozları kullanılır. Ancak teofılin klcrcnsi herhangi bir nedenden dolayı azalmışsa (örneğin 55 yaşın üzerinde özellikle erkek hastalar) konvansiyoneldozlarda uygulandığında dahi, serum düzeyleri yükselebilir ve toksisite gerçekleşebilir.Bu hastalarda sıklıkla preparat kesildikten sonra dahi, yüksek ilaç düzeyleri devametmektedir.

4.3 Kontrendikasvonlar

- Teotiline. dekstroza ya da ürünün diğer yardımcı maddelerinden birine karşı alerjikreaksiyon (aşın hassasiyeti) hikayesi olan hastalarda,
- Aktif peplik ülserli ve aktif gastritli hastalarda,
- Akut porfirisi olan hastalarda TEOSEL 200 kullanımı kontrendikedir.
- 6 aydan daha küçük bebeklerde kullanımı önerilmez.

4.4 Özel kullanım uy anları ve önlemleri

Status Asthmatİcus:


Acil müdahale gerektiren bir durumdur ve genellikle konvansiyonel bronkodilatatörlere yanıt vermez. Tedavi sıklıkla parenteral uygulamayı ve hastanın tercihen yoğun bakımdamonitorize edilmesini gerektirir.
Astımlı hastalarda, nöbet sırasında bronkodilatatörlere hızla yanıt alınamadığında, kortikosteroidler de dahil olmak üzere ek ilaçların uygulanması gerekir.
Teofılinin aşırı miktarlarda alınması toksisiteye yol açabilir. Riske girmeden, optimum yararın elde edilmesi için serum teofılin düzeylerinin belirlenmesi önerilir. Serum teofilindüzeyleri 20 mikrogram/ml'den yüksek olduğunda, toksisite riski artar (hastaların%75'inde. 25 mikrogram/ml'den daha yüksek dozlarda gerçekleşir). Önerilen dozlarda
uygulandığında. 20 mikrogram/ml'nin üzerindeki dozlara erişmek zordur. Ancak teofilin klerensi herhangi bir nedenden dolayı azalmışsa (ör. karaciğer fonksiyon bozukluğu,kronik akciğer hastalığı olan, 55 yaşın üzerinde özellikle erkek hastalar, kalp yetmezliği,uzun süreli yüksek ateş, 1 yaşın altındaki çocuklar), konvansiyonel dozlardauygulandığında dahi, serum düzeyleri yükselebilir ve toksisite gerçekleşebilir. Buhastalarda sıklıkla preparat kesildikten sonra dahi, yüksek ilaç düzeyleri devametmektedir.
Toksisite gerçekleştiğinde, herhangi bir uyarıcı belirti olmaksızın, ventriküler aritmiler, konvülsiyonlar ve hatta ölüm gerçekleşebilir. Toksisitenin daha az ciddi bulguları (ör.mide bulantısı, huzursuzluk), tedaviye başlarken sıklıkla görülmekledir ancak genelliklegeçicidir. Bu semptomlar idame tedavisi sırasında görülürse, çoğunlukla serumkonsantrasyonunun 20 mikrogram/ml'nin üzerinde olduğu düşünülmelidir.

Kardivak etkiler:


Teofilin düzeyleri yüksek olan hastaların birçoğunda disritmi görülebilir. Teofilin içeren preparatlar mevcut aritmilerin daha da kötüleşmesine yol açabilir. Kalp hızında ya daritminde belirgin değişiklik görüldüğünde, hastanın monitörize edilmesi ve araştırılmasıgerekmektedir. Teofilin gereksinmesi olan birçok hastada, altta yatan hastalığa bağlıolarak taşikardi görülebilir.
Solunum yollarında obstrüksiyon olan hastalarda morfin, kürar ve stilbamidin gibi ilaçlar, histamin salgılanmasına yol açabileceğinden dikkatle kullanılmalıdır. Bu ilaçlar aynızamanda solunum yetmezliğine yol açacak şekilde solunum baskılanması da oluşturabilir.Olanaklar elveriyorsa başka ilaçlar tercih edilmelidir.
Dekstroz içeren çözeltiler, psödoaglütinasyon ya da hemoliz oluşabileceğinden kanla birlikte aynı setten uygulanmamalıdır.
intravenöz yoldan uygulanan çözeltiler, serum elektrolit konsantrasyonlarında seyrelmeye yol açabilecek aşırı sıvı yüklenmelerine, aşırı hidrasyona. konjestif durumlara ya daakciğer ödemine neden olabilir. Çözelti berrak değilse ya da ambalajı açılmışsakullanılmamalıdır.
Sigara kullananlarda ortalama yarılanma süresi, kullanmayanlara oranla daha kısa olduğu için; sigara kullananlarda daha yüksek dozlara gerek duyulabilir. Teofilin diğer ksantintürevleriyle birlikte uygulanmamalıdır.
Teofilin, ağır kalp hastalığı, şiddetli hipoksi. hipertansiyon, hipertiroidi, akut miyokart hasarı, cor pulmonale, konjestif kalp yetmezliği, karaciğer hastalığı durumlarında, yaşlılar(Özellikle yaşlı erkekler), epilepsi hastaları ve yeni doğan bebeklerde dikkatleuygulanmalıdır. Özellikle konjestif kalp yetmezliği olan hastalara teofilin uygulanmasındaözel dikkat gerekir. Teofilinin bu tür hastalardaki serum düzeyleri, sıklıkla preparatkesildikten sonra da belirgin derecelerde yüksek olarak kalmaktadır (Bkz. Bölüm 5:FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER).

A

Teofilin pcptik ülser öyküsü olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Gastrointestinal sisteme ilişkin belirtiler, daha çok merkezi kaynaklı olmasına ve preparatın 20mikrogram/ml'den yüksek serum konsantrasyonlarında görülmesine rağmen, teofilinnadiren de olsa gastrointestinal sistemde lokal iritasyon oluşturabilir. Alt özofagussfinkterindeki basıncın azalmasına bağlı olarak reflü. aspirasyon ya da havayoluobstrüksiyonunda kötüleşme görülebilir. Uzun süreli parentcral tedavilerde ve hastanındurumu gerektirdiğinde, sıvı ve asit-baz dengesi ile elektrolit konsantrasyonlarındakideğişikleri izleyebilmek için, klinik değerlendirmeler ve periyodik laboratuvar tetkikleriyapılmalıdır.

Çocuklarda kullanımla ilgili uyarılar:


1 yaşından küçük çocuklarda, teofılinin bu yaş grubunda kullanımına dair yeterli klinik çalışma yapılmamıştır ancak daha büyük çocuklarda önerilen dozlarda kullanıldığında da.toksik serum düzeylerinin gelişebileceğine dair bulgular vardır.
Bu yaş grubunda kullanılırken, sağlayacağı yarar ve yaratacağı risk dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir.
6 aylıktan küçük bebeklerde, metabolizmasındaki farklılıklar nedeniyle, ancak kesin gereksinim varsa teofilin kullanılmalıdır.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Teofilin Düzeyini Düşüren Preparatlar
Aminoglutetimid BarbitüratlarAktif kömürHidantoinlerKetokonazol
Rİfampin
Sigara ve marihuana kullanımıSulfinpirazonSempatomimetikler (beta-agonistler)
Tioaminler
Karbamazepin1
İzoniazid1
Ritonavİr
Teofilin Düzeyini Yükselten Preparatlar
Allopurinol
Bcta-blokörlcr (selektif olmayan)
Kalsiyum kanal blokörleri Simetidin
Oral kontraseptifler Kortikosteroidlcr
Disülfiram
Efedrin
İnfluenza aşısı
İnterferon
Makrolidier
Meksiletin
Flukonazol
Kinolonlar
Tiabendazol
Tiroid hormonları4
Karbamazepin1
İzoniazid1
Loop diüretikleri1
Fluvoksamin
Metotreksat
Zafirlukast
1 Teofilin düzeyini artırabilir ya da düşürebilir.

'y


“ Ilidantoin düzeyleri de düşebilir.
3 Hipcrtiroidisi olan hastalarda tcofilin klcrensini artırır.
4 Hipotiroidisi olan hastalarda teofılin klerensini düşürür.

Benzodiyazepinler:

Benzodiyazcpinlerin farmakokinetiği değişmediği halde, sedatif etkisi teofılin tarafından antagonizc edilebilir. Ben/.odiyazcpinler tarafından oluşturulansedasyonu geri çevirmek için, birlikte uygulanmaları yarar sağlayabilir.

Beta-agonistlcr:In vitroIn vivo

koşullarda, teofılinin etkisini artırıcı bir etkide bulundukları da gösterilmiştir.

Halotan:

Teofılinle birlikte uygulanması, katekolaminlere bağlı aritmiye yol açmıştır.

Ketamin:

Teofılinle birlikte uygulanması, ekstensör tipte konvülsiyonlara yol açmıştır.

Kinolonlar:

Konvülsiyonların sıklığı artabilir.

Lityum:

Plazma düzeyleri teofılin tarafından düşürülebilir.

Non-depolarizan kas gevşeticileri:

Nöromüsküler blok, teofılin tarafından doza bağlı olarak geri çevrilir.

Propofol:

Teofilin, propofolün sedatif etkisini antagonize edebilir.

Ranitidin:

Teofilinin plazma düzeylerinin, ranitidin tarafından yükseltildiği bildirilmiştir. Bu durumda, teofilinin farmakolojik ve toksik etkilerinde artış beklenir. Ancak birçokkontrollü çalışmada da. bu ilaç etkileşiminin gerçekleşmediği bildirilmiştir. Nadirengörülmektedir.

Tetrasiklinler:

Birlikte uygulamada, teoliline bağlı advers etki görülme sıklığını artırır.

Aşağıdaki maddeler, teofilin içeren çözeltilere katıldığında bir geçimsizlik durumu görülebilir:

Anileridin hidroklorür, askorbik asit, klorpromazin, kodein fosfat,kortikotropin, dimenhidrinat, epinefrin hidroklorür, eritromisin gluseptat, hidralazinhidroklorür, hidroksizin hidroklorür, insülin, levorfanol tartarat, meperidin hidroklorür,methadon hidroklorür, metisilin sodyum, morfin sülfat, noradrenalin bitartarat,oksitetrasiklin hidroklorür, papaverin hidroklorür, penisilin-G potasyum, fenobarbitalsodyum, fenitoin sodyum, prokain hidroklorür, proklorperazin malcat, promazinhidroklorür, prometazin hidroklorür, tetrasiklin hidroklorür, vankomisin hidroklorür, B veC vitamin kompleksi.
Hypericum perforatum (Sl.John's wort) ilaçlarla etkileşim potansiyeline sahiptir. Bu etkileşim sitokrom P450 sistemi izoenzimlcrinin indüksiyonuna bağlıdır. Bu etkileşmesonucu ilacın kandaki konsantrasyonu ve terapölik etkisi azalabilir. Bu nedenle "Sarıkantaron" olarak bilinen söz konusu bitkiyi içeren ürünlerin kullanımının sonlandırılmasıdurumunda teofilinin kan seviyesinin artmasına bağlı toksisite görülebilir.

Laboratuvar testleri ile etkileşim:


Uzun süreli parenterai tedavilerde ya da hastanın durumu gerektirdiğinde, sıvı dengesi, elektrolit yoğunlukları ve asit-baz dengesindeki değişiklikleri izlemek açısından klinikdeğerlendirmeler ve düzenli laboratuvar tetkikleri yapılmalıdır.

4.6 Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye:

Gebelik Kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (kontrasepsiyon):

Bilinen herhangi bir etkisi yoktur.

Gebelik dönemi

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, gebelik / ve-veya / embriyonal / fetal gelişim / ve- veya / doğum / ve-veya / doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımındanyetersizdir (bkz. bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.
Teofılinin gebe bir kadına uygulandığında fetusta hasara yol açıp açmayacağı ya da üreme yeteneğini etkileyip etkilemeyeceği bilinmemektedir. Bu nedenle gebelikteancak kesin gereksinim varsa kullanılmalıdır.
1 eofılin plasentadan geçebilir. Bir yenidoğanda. teofılinin kesilmesine bağlı apne bildirilmiştir.
Tco filine bağlı konjenital mal formasyon bildirilmemiştir.

Laktasyon dönemi

Teofilin, anne sütüne, süt / plazma oranı 0.7 olacak şekilde geçer. Anne sütü alan bebeklerde toksisite bulgularına neden olabilir. Preparatın anne açısından önemideğerlendirilerek, emzirmenin ya da preparatın kesilmesine karar verilmelidir

Üreme yeteneği / Fertikte

Bilinen herhangi bir etkisi yoktur.

4.7 Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Teosel, intravenöz yolla kullanılan bir preparattır; dolayısıyla kullanımı sırasında araç ve makine kullanımı mümkün değildir. Uygulamadan sonraki dönemde, araç ve makinekullanma yeteneği üzerindeki etkilerine ilişkin herhangi bir bilgi yoktur. Bununla birlikte,hastalar uygulama sonrasında araç ve makine kullanma yeteneğinin bozulabilcccğikonusunda bilgilendirilmelidir.

4.7 İstenmeyen etkiler

Serum teofilin düzeyleri 20 mikrogram/ml'yi geçmediğinde, teofiline bağlı advers reaksiyonlar genellikle hafif seyreder ve bulantı, kusma, baş ağrısı ve uykusuzluk gibikafein benzeri geçici nitelikte advers reaksiyonlardan ibarettir. Ancak serum teofilindüzeyleri 20 mikrogram/ml'yi aştığında aralarında inatçı kusmalar, kardiyak aritmiler veletal olabilen durdurulamayan konvülsiyonların da bulunduğu geniş bir dizi adversreaksiyon görülebilir (Bkz. Bölüm 4.9 Doz aşımı ve tedavisi).
TEOSEL 200'ün kullanımı sırasında serum teofilin düzeyleri 20 mikrogram/ml'yi geçmediğinde bildirilen istenmeyen etkiler aşağıda listelenmişim Sınıflandırma için şuterminoloji kullanılmıştır: Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan(>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor(eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Sinir sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Baş ağrısı; Uykusuzluk; iritabilite; Huzursuzluk; Konvülsiyonlar*

Kardiyak hastalıklar

Bilinmiyor: Multifokal atriyal taşikardi ve lluttcr**

Gastrointestinal hastalıklar

Bilinmiyor: Bulantı; Kusma: Diyare.

Kas-iskelct bozuklukları, bağ dokusu vc kemik hastalıkları

Bilinmiyor: İskelet kasında ince tremorlar;

Böbrek ve idrar hastalıklarıCerrahi ve tıbbi prosedürler***

Bilinmiyor: Fcbril reaksiyonlar; Enjeksiyon bölgesinde enfeksiyon; Enjeksiyon uygulanan bölgeden başlayarak yayılan venöz tromboz ve lilebit gelişimi; Damar dışınasızma; Hipervolcmi.
Altta yatan nörolojik bir hastalığı olanlarda veya yaşlı hastalarda görülür. Serum teofilin düzeyleri 20 mikrogram/ml'den düşük olan yaşlı hastalarda görülenkonvülsiyonlar. bu hastalarda protein bağlama oranın azalması ve buna sekonderolarak serumdaki bağlanmamış farmakolojik olarak aktif teofilin oranının artışınabağlı olabilir. Genel olarak serum teofilin düzeyleri 20 mikrogram/ml'den düşükolanlarda görülen konvülsiyonlar, bir aşırı doz durumundaki yüksek serumkonsantrasyonunda görülenlere göre daha hafif klinik seyirli olmuştur (genelliklegeçici olan, sıklıkla antikonvülsan tedaviye yanıl veren vc nörolojik sekelbırakmayan).
KOAH'a sckorıder hipoksisı olan hastalarda serum teofilin düzeyleri > 15 mikrogram/ml olduğunda

***

Uygulama tekniğine bağlı görülebilen advers etkiler
Yan etkiler oluştuğunda infüzyon durdurulmalı, hasta değerlendirilerek uygun tedavi girişimlerinde bulunulmalı ve çözeltinin kalan bölümü inceleme için saklanmalıdır.

4.9 Doz aşımı ve tedavisi

Doz aşımı durumunda, anoreksi. mide bulantısı, kusma, sinirlilik hali, uykusuzluk, başağrısı, taşikardi, ekstrasisloller, taşipne. fasikülasyon, tonik/klonik konvülsiyonlargörülebilir. Konvülsiyonlar ve ventriküler aritmiler toksisitenin ilk belirtileri olabilir.Pankrcatiti düşündüren hiperamilazemi de görülmüştür. Toksisiteye ilişkin diğer bulgular,advers etkiler bölümünde belirtilmiştir.
Teofilinin serum düzeyleri 100 mikrogram/ml 'yi geçmediği sürece, akut doz aşımına bağlı olarak gelişen semptomlar, kronik doz aşımına bağlı (serum teofilin düzeyleri 40mikrogram/ml'nin üzerinde) gelişen daha ciddi semptomlara göre, daha iyi tolereedilebilmektedir. Hipokalemi, hiperkalsemi. hiperglisemi ve serum bikarbonatkonsantrasyonunda azalma, akut doz aşımında daha sık görülmektedir.
Konvülsiyon durumunda, hastanın solunum yolları açık tutulmaya çalışılmalı, oksijen uygulanmalı, intravenöz diazepam kullanarak (0.1 - 0.3 mg/kg; maksimum 10 mg)kasılmalar kontrol altına alınmalı, yaşamsal belirtiler izlenerek kan basıncı normaldetutulmalı ve hastanın uygun hidrasyonu sağlanmalıdır. Konvülsiyon sonrası komadurumunda, hastanın solunum yollan açık tutulmaya ve oksijen uygulanmaya devamedilmelidir. Preparatın metabolizc olmasını beklerken destekleyici tedavilere ve hidrasyontedavisine devam edilmelidir. Kalp fonksiyonlan sürekli olarak izlenmelidir. Gelişen atrialaritmilerin tedavisinde verapamil kullanılabilir. Ventriküler aritmilerde lidokain ya daprokainamid kullanılabilir. Dehidratasyon, asit-baz dengesindeki bozulmalar vehipotansiyon için i.v. sıvı tedavisi uygulanmalıdır. Hipotansiyonun düzeltilmesi içinvazopresör preparatlar da kullanılabilir. Apne gelişirse, ventilasyon desteği gerekecektir.Hiperpireksi. özellikle çocuklarda, soğuk uygulama ya da hipotermik örtülerle tedaviedilmelidir.
Teofilin serum düzeyleri, 20 mikrogram/ml'nin altına düşünceye kadar izlenmelidir; preparatın yeniden dağılımına bağlı sekonder yükselmeler görülebilir.
Karbon hemopertıizyonu. teofilini hızlı bir şekilde dolaşımdan uzaklaştırır; belirgin toksisite bulguları olmasa dahi, preparatın düzeylerinin 60 mikrogram/ml'yi geçtiğidurumlarda, uygulanması gerekebilir. Forse diürez. periton diyalizi ve ekstrakorporealyöntemler yeterli olmayabilir. Hemodiyaliz, serumdaki teofilinin %36 - 40'ınıtemizleyebilir.

5.1 Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik Grubu: Obstrüktif solunum yolu hastalıklarında kullanılan diğer sistemik ilaçlar, Ksantinler
ATC kodu: R03DA04
I eofllin. bronşlardaki vc pulmoner kan damarlarındaki düz kasları doğrudan gevşeten bir bronkodilatatör ve düz kas gevşeticisidir. Merkezi sinir sistemini uyararak diürezi vegastrik asit sekresyonunu artırır, alt Özolagus sfınkterinin basıncını düşürür ve uteruskontraksiyonlarım baskılar. Teofıiin aynı zamanda solunum sistemini merkezi olarakuyarır.
Teofilinin etkisi, fosfodiesterazı inhibe ederek hücre içi siklik AMP düzevlerini artırmasına .... .

J

ve böylece düz kasları gevşetmesine bağlıdır. Ancak preparatın terapötik düzeylerinde, bu
etki ihmal edilebilir düzeydedir. Preparatın terapötik düzeylerinde oluşan diğer etkiler
aşağıdaki gibidir:
Ekstraselüler adenozinin inhibisyonu (bronkokonstriksiyona neden olur) temel etki mekanizmasını oluşturur. Endojen katekolaminlerin stimülasyonu, etki mekanizmasındabelirleyici değildir. Prostaglandinlere (PGE: ve PGFia ) karşı antagonist etkisi, intraselülerkalsiyumun mobilizasyonu üzerinde doğrudan etkilidir ve düz kas gevşemesiyle ve havayolları üzerinde beta-adrenerjik agonist etkiyle sonuçlanır.

İn vivoInvitroin vivo5.2 Farmakokinetik özellikler

Emilim

:
TEOSEL 200 intravenöz uygulama için geliştirilmiş bir ürün olduğundan bu bölümle ilgili bir bilgi bulunmamaktadır.

Dağılım, biyotransformasvon ve eliminasvon:


Teofilin, %85 - 90 oranında karaciğerde biyotransformasyona uğrar ve 1.3-dimetiI ürik asit, 3-metilksantin ve Lmetil ürik asit'e çevrilir. 3-metilksantin, teofilinin konsantrasyonununyaklaşık olarak %25'i kadar bir konsantrasyonda birikir.
Atılım böbrekler yoluyla gerçekleşir. Prcparatın %15'tcn daha a/.ı değişmeden atılır. Atılım kinetiği değişkendir: plazma atılım yarı Ömrü sigara İçmeyen yetişkinlerde 3-15 saat,sigara içen yetişkinlerde (günde 1 - 2 paket) 4 - 5 saat, çocuklarda 1 - 9 saat, prematüryenidoğanlarda 20 - 30 saattir. Yenidoğanda. teofılinin bir bölümü kafeine metabolize olur.Prematür yenidoğanda, teofılinin %50'si değişmeden atılır ve kafein metaboliti birikebilir.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Sigara kullanımına bağlı olarak teofılin klerensindeki artış, olasılıkla ilaçları metabolize eden enzimlerin uyarılmasına bağlıdır. Bu durum sigara bırakıldıktan sonra hemen normaledönmez. Sigaranın, teofılinin larmakokinetiği üzerindeki etkilerinin normale dönmesi için3 ay ile 2 yıl arasında bir sürenin geçmesi gerekir.
Konjestil kalp yetmezliğinde, alkolizmde, karaciğer işlevlerinin azaldığı durumlarda, solunum yolu enfeksiyonlarında ve simetidin kullanan ya da troleandomisin, eritromisin veklindamisin gibi antibiyotik tedavisindeki hastalarda yanlanma süresi uzar. Uzun sürenyüksek ateş durumunda, teofılinin vücuttan atılım hızı yavaşlayabilir. Böbrekyetmezliğinde, toplam klerensi görece etkilenmemektedir.
Teofılinin 6 aylıktan büyük çocuklardaki ortalama klerensi 1.45 ± 0.58 ml/kg/dakika, yarılanma süresi ise ortalama 3.7 ±1.1 saattir.
Komplikasyon gelişmemiş astımı olan ve sigara kullanmayan erişkinlerdeki ortalama klerensi 0.65 ± 0.19 ml/kg/dakika. yanlanma süresi ise ortalama 8.7 ± 2.2 saattir.
Ycnidoğan bebeklerde, teofilinin vücuttan temizlenmesi ileri derecede yavaş olmaktadır. Yanlanma süresi 24 saate uzayabilir. Bu durum, bebek 3-6 aylık olana kadar devam eder.

5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri

Farelerde ve sıçanlarda (sırasıyla 30-150 mg/kg ve 5-75 mg/kg oral dozlarda) uzun dönemli karsinojenite çalışmaları yapılmış olup sonuçları beklenmektedir.
Teofilinin genotoksisitesi

in vivoin vitro

olarak sitogenetik, mikronükleus ve Çin kobay över testleriyle araştırılmış ve genotoksik etkisi görülmemiştir.
14 haftalık bir üreme çalışmasında, B6C3FT fare çiftlerine 120, 270 vc 500 mg/kg dozlarında (mg/nr bazında insan dozlarının yaklaşık 1 ile 3 katı dozlar) oral yoldanuygulanan teofılin, bir defada doğurulan canlı yavru sayısında azalmalar, fertil çift başınaortalama doğum sayısında azalmalar ve orta-yüksek dozlarda canlı doğan yavrularınoranında azalmalar yanında yüksek dozlarda gebelik süresinde artışlarla kanıtlanmış olarakfertiliteyi etkilemiştir.
13 haftalık bir toksisite çalışmasında teofilin F344 sıçanları ile B6C3Fı farelerine 40-300 mg/kg oral dozlarda (mg/m2 bazında insan dozlarının yaklaşık 2 katı dozlar) uygulanmıştır.Yüksek dozda her iki türde de testiküler ağırlıkta azalma dahil sistemik toksisitegözlenmiştir.

6.1 Yardımcı maddelerin listesi

Enjcksiyonluk su
Sodyum hidroksit (Gerektiğinde pH ayarı için)

6.2 Geçimsizlikler

Aşağıdaki maddeler, teofılin içeren çözeltilere katıldığında bir geçimsizlik durumu görülebilir:
Anileridin hidroklorür, askorbik asit, klorpromazin, kodein fosfat, kortikotropin, dimenhidrinat, epinefrin hidroklorür, eritromisin gluseptat, hidralazin hidroklorür,hidroksizin hidroklorür, insülin, levorfanol tartarat, meperidin hidroklorür, methadonhidroklorür, metisilin sodyum, morfin sülfat, noradrenalin bitartarat, oksitetrasiklinhidroklorür, papaverin hidroklorür, penisilin-G potasyum, fenobarbital sodyum, fenitoinsodyum, prokain hidroklorür, proklorperazin maleat, promazin hidroklorür, prometazinhidroklorür, tetrasiklin hidroklorür, vankomisin hidroklorür, B ve C vitamin kompleksi.

6.3 Raf ömrü

24 ay.

6.4 Saklamaya yönelik özel tedbirler

Özel bir muhafaza şartı yoktur. Preparat aşırı sıcakta bırakılmamalı, 25 °C altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır.

6.5 Ambalajın niteliği ve içeriği

W 100 ml'lik Biofleks (PVC) torbalarda

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Tek kullanımlıktır. Kısmen kullanılmış çözeltiler saklanmamalı; intravenöz uygulamanın yapıldığı sağlık kuruluşunun tıbbi atık prosedürlerine uygun olarak imha edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

Osel İlaç San. vc Tic. A.Ş.
Akbaba Köyü Fener Cad. No:52 Beykoz - İstanbul / TÜRKİYETel: 0 (216)320 45 50 (Pbx)
Fax: 0(216) 320 41 45

8. RUHSAT NUMARASI

201/97

9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ

17.02.2003 / 19.08.2009
10

.KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Teosel-200 I V İnfüzyon İçin Enjektabl Solüsy

Etken Maddesi: Teofilin Anhidrit,dekstroz Monohidrat

Atc Kodu: R03DA04

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.