Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Mitofen 1mg/5ml 100ml Şurup Kısa Ürün Bilgisi

Solunum Sistemi » Sistemik Antihistaminikler » Sistemik Antihistaminik İlaçlar » Diğer Sistemik Antihistaminikler

KISA ÜRÜN BİLGİSİ
1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADIMİTOFEN Şurup
2. KALITATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

Etkin madde:

Bir ölçek (5 mİ) şurup, 1 mg ketotifene eşdeğer bazda 1.375 mg ketotifen hidrojen fumarat içerir.

Yardımcı maddeler:

Bir ölçekte (5 mİ):
125 mg 2500 mg0.835 mg

Alkol Sorbitol
Propil paraben
Metil paraben ¦ „„
1.665 mg
Yardımcı maddeler için Bölüm 6.1 'e bakınız.
3. FARMASOTIK FORM
Şurup
Amber renkli, tatlı, hoş kokulu şurup
4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1.Terapötik endikasyonlar

Alerjik rinİt ve konjonktivit gibi alerjik durumların semptomatik tedavisinde kullanılır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Pozoloji / uygulama sıklığı ve süresi

Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;

6 ay - 3 yaş arası

Günde 2 defa (sabah ve akşam) kg başına 0.05 mg (=0.25 mİ şurup)
Örn: 10 kg ağırlığındaki çocuğa sabah ve akşam 2.5 mİ şurup verilir.
3 yaşın üzerindeki çocuklar ve ergenler
Günde 2 defa (sabah ve akşam) 1 mg (=5 mİ şurup) verilir.

Uygulama şekli:

Ağızdan kullanım içindir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

BÖbrek/Karacığer yetmezliği: Böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlanması ile ilgili veri bulunmamaktadır.

... Pediyatrik Popülasyon:

T

Klinik gözlemler, farmakokinetik bulgulan destekleyici nitelikte olup, tedavide optimum sonuca ulaşmak için, çocuklann erişkinlerin doz rejimine benzeyen dozlara gereksinimduyabildiklerini göstermektedir (Bkz. Bölüm 5.2. Farmakokinetik özellikler).
Geriyatrik Popülasyon (65 yaş ve üzeri):
Yaşlı hastalarda doz ayarlanması gerektiğini gösteren herhangi bir kanıt yoktur.

4.3. Kontrendikasyonlar

Etkin madde ketotifene veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı bilinen aşın aşın duyarlı!ıkta,(Bkz. Bölüm 6.1. Yardımcı maddelerin listesi)
Epilepsi ya da nöbet Öyküsünde (Bkz. Bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri) kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

MİTOFEN tedavisi sırasında konvülsiyonlar bildirilmiştir. MİTOFEN, nöbet eşiğini düşürebileceğinden epilepsi hikayesi olan hastalarda kontrendikedir (Bkz. Bölüm 4.3.Kontrendikasyonlar).
Uzun süreli MİTOFEN tedavisi başlatıldığında halen kullanılmakta olan semptomatik ve profilaktik antiastmatik ilaçlar birdenbire bırakılmamalıdır. Bu, özellikle sistemikkortikosteroid kullanan hastalarda gereklidir; çünkü steroide bağımlı hastalarda varolması muhtemel adrenokortikal yetersizlik nedeniyle, strese karşı normal hipofiz-adrenal yanıtının düzelmesi bazı olgularda 1 yıla kadar uzamaktadır.
Oral antidiyabetik ajanlarla (biguanidler) MİTOFEN kullanan hastalarda seyrek olarak trombosit sayımında geri dönüşümlü bir azalma görülmüştür. Bu nedenle, MlTOFEN ilebirlikte biguanid alan hastalarda trombosit sayılan ölçülmelidir.
MİTOFEN şurup sorbitol içerir. Nadir kalıtımsal fruktoz intolerans problemi olan hastalann bu ilacı kullanmamalan gerekir.
MlTOFEN şurup propil paraben ve metil paraben içerir. Alerjik reaksiyonlara (muhtemelen gecikmiş) sebebiyet verebilir.
4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Önerilmeyen eşzamanlı kullanım sonucunda görülen etkileşimler

Oral antidiyabetik ajanlar:
Oral antidiyabetik ajanlarla (biguanidler) birlikte MİTOFEN kullanan hastalarda seyrek olarak trombosit sayımında geri dönüşümlü bir azalma görülmüştür. Bu nedenle,MİTOFEN ile birlikte biguanid alan hastalarda trombosit sayılan ölçülmelidir.

Göz önünde bulundurulması gereken beklenen etkileşimler


SSS depresyonuna neden olan tıbbi ürünler:
MİTOFEN, SSS depresanlan, antihistaminikler ve alkolün etkisini güçlendirebilir.
4.6. Gebelik ve Laktasyon
Genel Tavsiye Gebelik Kategorisi: Gebelik kategorisi C'dir.
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü(Kontrasepsiyon)
Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda özel kullanım önerileri gerektiğine dair herhangi bir veri yoktur.
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik ve fötal veya doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlara yönelik potansiyel riskbilinmemektedir. Dolayısıyla, MİTOFEN gerekli olmadıkça gebelik dönemindekullanılmamalıdır.
Gebelik dönemi
Her ne kadar anne hayvan tarafından tolere edilebilen doz düzeylerinde hayvanlarda düşük doz ketotifenin gebelik, perinatal ve postnatal gelişim üzerine etkisi gözlenmemişsede insanlarda gebelikteki güvenliliği kesin olarak gösterilmemiştir. MİTÖFEN, açıkçagerekli olmadıkça ve yararlan potansiyel risklerini aşmadıkça gebe kadınlaraverilmemelidir. ,
Laktasyon Dönemi
Ketotİfen sıçan sütünde atılmaktadır. Her ne kadar insan verisi olmasa da bu ilacın insanda da anne sütü ile muhtemeldir ve-, bu nedenle MİTOFEN alan anneleremzirmemelidir.
Üreme Yeteneği (Fertilite)
MİTOFEN'in insanlarda fertilite üzerine etkisine dair herhangi bir veri bulunmamaktadır (hayvan verileri için bkz. Bölüm 5.3 Klinik öncesi güvenlilik verileri).
4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler
MİTOFEN ile tedavinin ilk birkaç gününde hastanın tepkilerinde azalma olabilir, bu nedenle araba kullanırken veya makine vs. çalıştırırken dikkatli olunmalıdır.
4.8. İstenmeyen etkiler
Klinik çalışmalardan elde edilen advers ilaç reaksiyonları MedDRA sistem organ sınıfına göre listelenmiştir. Her bir sistem organ sınıfi içinde advers ilaç reaksiyonları ensık görülen ilk sırada yer alacak şekilde sıklıklarına göre sıralanmıştır. Her bir sıklıkgrubunda, advers reaksiyonlar azalan ciddiyet sırası ile sıralanmıştır. Ayrıca, her biradvers ilaç reaksiyonu için uygun sıklık kategorisi aşağıdaki sıklık derecelerine (CIOMSIII) dayanmaktadır.
Çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100, ila < 1/10); yaygın olmayan (> 1/1.000 ila < 1/100); seyrek (> 1/10.000 ila < 1/1.000); çok seyrek (< 1/10.000); bilinmiyor (eldekiverilerden harekede tahmin edilemiyor).
Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar
Yaygın olmayan: Sistit
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Çok seyrek: Eritema multiforme, Stevens-Johnson sendromu, şiddetli deri reaksiyonu Metabolizma ve beslenme hastalıklarıSeyrek: Kilo artışıPsikiyatrik hastalıklar**
Yaygın: Ajitasyon, iritabilite, uykusuzluk, sinirlilik.

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: Baş dönmesi*
Seyrek: Sedasyon* .

Gastrointestinal hastalıkla»

Yaygın olmayan: Ağız kuruluğu*

Hepato-bilier hastalıkla»

Çok seyrek: Hepatit, hepatik enzimlerde yükselme.
* Tedavinin başlangıcında sedasyon, ağız kuruluğu ya da baş dönmesi görülebilir, bu belirtiler genellikle tedavinin sürdürülmesi ile kendiliğinden kaybolur.
** Özellikle çocuklarda zaman zaman, ajitasyon, iritabilite, uykusuzluk ve sinirlilik gibi SSS stimülasyonu semptomları görülebilir.

M


f-1 * >

Spontan bildirimler ve literatür vakalarından elde edilen advers ilaç reaksiyonları (sıklık bilinmiyor) .

Aşağıdaki advers ilaç reaksiyonları spontan vaka ve literatür vakaları yoluyla MİTOFEN bildirimleri ile pazarlama sonrası deneyiminden elde edilmiştir.
Bu reaksiyonla» boyutu bilinmeyen bir popülasyon tarafından gönüllülük esasına göre bildirildiği için, bu reaksiyonların sıklığının güvenilir bir şekilde hesaplanması mümkündeğildir ve bu nedenle “sıklıkları bilinmiyor” şeklinde sınıflandırılmıştır. Advers ilaçreaksiyonları MedDRA sistem organ sınıfına göre listelenmiştir. Her bir sistem organsınıfı içinde, advers ilaç reaksiyonla» azalan ciddiyet sırası ile verilmiştir:

Sinir sistemi hastalıkları:

Konvülsiyon, uyku hali, baş ağrısı.

Gastrointestinal hastalıklar:

Kusma, mide bulantısı, diyare.

Deri ve deri altı doku hastalıkları:

Deri döküntüsü, ürtiker.

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Belirti ve semptomlar

Akut aşın doza bağlı başlıca semptomlar: Sersemlik hissinden ağır sedasyona kadar belirtiler; konfiizyon ve oryantasyon bozukluğu; taşikardi ve hipotansiyon; özellikleçocuklarda hipereksitabilite veya konvülsiyonlar; reversİbl komadır.

Tedavi ,

Semptomatiktir. Eğer eksitasyon veya konvülsiyon varsa kısa etkili barbitüratlar ya da benzodiazepinler verilebilir. Kardiyovasküler sistemin izlenmesi önerilmektedir. İlaçkısa süre önce alınmışsa, midenin boşaltılması düşünülebilir. Aktif kömür uygulanmasıyararlı olabilir.
5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik Özellikler

Farmakoterapötİk grup: Sistemik kullanılan antihistaminikler ATC Kodu: R06A XI7
Ketotifen, İnflamatuvar mediyatörler olarak bilinen belirli endojen maddelerin etkilerini inhibe ederek antialleıjik etki gösteren bronkodilatör olmayan bir antiastmatik ilaçtır.
Ketotifenin antiastmatik aktivitesine katkıda bulunan bazı özellikleri laboratuvar çalışmalan ile gösterilmiştir. Bunlar:
- Histamin ve lökotrienler gibi'alleıjik medyatörlerin salınımının İnhİbisyonu.

i '•

- İnsan rekombınan sitokinleri tarafından eozinofillerin olgunlaşmasının İnhİbisyonuve böylece inflamatuvar odağa eozinofıl akışının baskılanması.
- PAF (trombosit aktive edici faktör) tarafından trombosit aktivasyonu ya dasempatomimetik ilaç kullanımı veya, alleıjene maruz kalmayı takiben nöralaktivasyonun neden olduğu hava yolu aşın duyarlılığı gelişiminin İnhİbisyonu.
Ketotifen, histamin reseptörlerini (H() nonkompetitif olarak bloke edici özelliğe sahip, güçlü antialleıjik etkili bir maddedir. Bu nedenle, klasik histamin (Hj) reseptörantagonİstlerinin yerine de kullanılabilir.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Ernilim:


Oral uygulamadan sonra MİTOFEN'in tamama yakım emilir. İlacın biyoyararlanımı, karaciğerde yaklaşık %50 ilk-geçiş etkisine bağlı olarak, yaklaşık %50'dir. Maksimumplazma konsantrasyonuna 2 ila 4'saat içinde ulaşılır.
Besinlerle birlikte alınması, MİTOFEN'in biyoyararlanımmı değiştirmez. Bu nedenle, MİTOFEN besinlerle birlikte ya da ayrı olarak alınabilir. Ancak, düzgün bir plazmakonsantrasyon profili yemeklerle birlikte alındığında gözlenebilir.

DaSıhm:


Proteine bağlanma %75'dir.

Bivotransformasvon:


Ana

metabolİtiolan ketotifen-NTglukuronid'dir.

Elİminasvon:


Bifazik olarak elimine edilen ketotifenin kısa yanlanma ömrü 3 ila 5 saat, uzun yanlanma ömrü ise 21 saattir. Aktif maddenin %1'i 48 saat içinde idrarla değişmeden,
%60-70'i ise metabolitleri şeklinde atılır.

' •*, •

Hastalardaki karakteristik özellikler

Böbrek yetmezliği:


Böbrek yetmezliği olan hastalarda MİTOFEN ile farmakokinetik çalışmalar yürütülmemiştir. Ancak, dozun %60-70'inin metabolitler şeklinde idrarla atıldığıdüşünülürse, metabolitlerin birikimine bağlı olarak advers reaksiyonların görülmeriskinde bir artış göz ardı edilemez.

Karaciğer yetmezliği:


Karaciğer yetmezliği olan hastalarda MİTOFEN ile farmakokinetik çalışmalar yürütülmemiştir. Ketotifen karaciğerde metabolize edildiği için şiddetli karaciğeryetmezliğinde glukuronidasyonu bozulabilir. Ketotifen klİrensİ büyük bir olasılıklaşiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda düşecektir ve değişmemiş ilacın birikmeolasılığı göz ardı edilemez.

Pedivatrik nopülasvon:


İlacın çocuklardaki metabolizması erişkinlerdelane benzerdir ancak çocuklarda klirens daha yüksektir. Bu nedenle 3 yaşın üzerindeki çocuklar, erişkinlerle aynı günlük dozagereksinim duyarlar.

Gerivatrik nopülasvon:

'
MİTOFEN ile deneyim yaşlı hastalarda özel önlemlere gerek olmadığını göstermiştir. MİTOFEN, konumu belirlenmiş bir üründür. Yeni bir klinik çalışma bulunmamaktadır.
5.3. Klinik Öncesi güvenlilik verileriAkut toksisite
Ketotifen, hayvanlarda orta düzeyde bir akut oral toksisiteye yol açmaktadır.
Mutajenite
Ketotifen ve/veya metabolitlerinin,

in vitro Salmonelle typhimuriumin vivo

(Çin hamsterinde kemik iliği hücrelerinin sitogenetik analizi,farede kemik iliği mikronükleus assay) gözlemlenmemiştir. Benzer şekilde erkek faregerm hücrelerinde dominan letal testte mutajenik etki görülmemiştir.
Karsinojenite ,
24 ay sürekli tedavi gören sıçanlarda ketotifenin maksimum tolere edilen günlük 71mg/kg dozlarının hiçbir karsinojenik potansiyeli ortaya çıkmamıştır. 74 hafta süreyle,88mg/kg vücut ağırlığına kadar ketotifenle tedavi gören farelerde tümorojenik etkikanıtına rastlanmamıştır.¦
Reprodüktif toksisite
Sıçan veya tavşanlarda ketotifenin embriyotoksik veya teratojenik potansiyeli açığa çıkmamıştır. Çiftleşmeden önce 10 hafta (yani bir tam spermatogenik siklustan dahauzun) tedavi gören erkek sıçanda tolere edilen doz olan günde lOmg/kg dozda fertiliteyeetki görülmemiştir.
Erkek sıçanlarda çiftleşmeden önceki 10 hafta boyunca ketotifenin toksİk oral dozu (50 mg/kg/gün) ile uygulanan tedavi fertilİtede azalma ile sonuçlanmıştır. İnsanda kullanımiçin uygun olan dozlarda fertilite bozulmamıştır:-

'T

Gebe dişilerde 10 mg/kg doz ve üzerinde spesifik olmayan toksisite gözlemlenmiş olduğu halde, oral uygulanan günlük 50 mg/kg' a kadar dozlarda ketotifen tedavisi dişisıçanda fertiliteyi, prenatal gelişmeyi, gebeliği ve sütten kesmeyi olumsuzetkilememiştir. Benzer şekilde tedavinin perinatal evrede de herhangi bir olumsuz etkisigörülmemiştir. Anneye toksisite nedeni ile, yüksek doz düzeyi olan 50 mg/kg/gün dozda,post-natal gelişimin ilk günlerinde yavru sağkalımında ve kilo alımmda azalmasaptanmıştır.
6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER

>

6.1. Yardımcı maddelerin listesi Metil Paraben (E218)
Propil Paraben (E216) ¦ ,
Alkol
Sorbitol (E420) '
Dibazik Sodyum Fosfat Di Hidrat .
Sitrik Asit Monohidrat (E330)
Gliserin
Esans firamboise Distile Su
6.2. Geçimsizlikler
Bilinen geçimsizliği yoktur.
6.3. Raf ömrü!
Raf ömrü 24 aydır.
6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.
6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği
Karton kutuda, metal pilver proof kapaklı, 100 ml'lik kahverengi cam şişelerde, 5 mPlik ölçeği ile birlikte sunulmaktadır.
6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler
Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklar Kontrolü Yönetmeliği'”ne uygun olarakimha edilmelidir.v.
7. RUHSAT SAHİBİ
Münir Şahin İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Yunus Mah, Sanayi Cad. No:22 Kartal / İstanbul Tel: (0216) 306 62 60 (5 Hat)_
Fax:(0216)353 94 26
8. RUHSAT NUMARASI
179/46
9. İLK RUHSAT TARİHİ / RUHSAT YENİLEME TARİHİ:
İlk ruhsatlandırma tarihi: 19.09.1996 Ruhsat yenileme tarihi:
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ:

9/9

İlaç Bilgileri

Mitofen 1mg/5ml 100ml Şurup

Etken Maddesi: Ketotifen Hidrojen Fumarat

Atc Kodu: R06AXI7

Pdf olarak göster

Google Reklamları

İlgili İlaçlar

  • Mitofen 1 Mg/5 Ml Surup 100 Ml
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.