Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Combicid 250 Mg/5 Ml Oral Süspansiyon Hazırlamak ... Kısa Ürün Bilgisi

Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar » Antibakteriyel (Antibiyotik) İlaçlar » Penisilinler » Penisilinli Kombinasyonlar » Ampisilin + sulbaktam

KISA ÜRÜN BİLGİSİ

1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

COMBİCİD 250 mg/5 mL oral süspansiyon hazırlamak için kuru toz

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

5 mL'de 250 mg sultamisilin içerir.

Yardımcı maddeler:

Granül pudra şekeri k.m./5 mL
Karmeloz sodyum 0.015 g/5 mL
Dibazik sodyum fosfat anhidr 0.075 g/5 mL k.m.: kafi miktar
Yardımcı maddeler için ö.l.'e bakınız.

c

3. FARMASÖTİK FORM

Oral süspansiyon

4. KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

COMBİCİD oral süspansiyon, aşağıda belirtilen duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonlarda endikedir:

Staphyloccus aureusepidermidis, Streptococcus pneumorıiae; Streptococcus faecalisHaemophilus influenzae ve parainfluenzaeMoraxella catarrhalisBacteroides fragilisEscherichia coli, Klebsiella türleri, ProteusEnterobacterMorganella morganii; CitrobacterNeisseriagonorrhoeae.


COMBİCİD'in tipik endikasyonlan aşağıda sıralanmıştır:
• Sinüzit, otitis media, tonsilit dahil olmak üzere üst solunum yolu enfeksiyonları
• Bakteriyel pnömoni, bronşit dahil olmak üzere alt solunum yolu enfeksiyonları
• Üriner sistem enfeksiyonları ve piyelonefrit
• Deri ve yumuşak doku enfeksiyonları
• Gonokok enfeksiyonları
COMBİCİD IM/IV ile başlangıç tedavisinden sonra sulbaktam/ampisilin idame tedavisi gerektiren hastalarda da sultamisilin kullanılabilir.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Erişkinlerde:


Doktor tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde; erişkinlerde (geriyatrik hastalar dahil) tavsiye edilen sultamisilin dozu günde iki defa oral olarak alman 375 - 750 mg'dır.Erişkinlerde ve çocuklarda tedavi, genellikle ateş düştükten ve diğer anormal belirtilerkaybolduktan 48 saat sonraya kadar devam ettirilir. Tedavi normal olarak 5-14 gün süreyleuygulanır, fakat gerekirse tedavi süresi uzatılabilir.
Akut eklem romatizması ve glomerulonefriti önlemek amacıyla A grubu beta-hemolitik streptokoklara bağlı her türlü enfeksiyonun tedavisine en az 10 gün süreyle devam edilmesitavsiye olunur.

Çocuklarda:


. 30 kg'm altındaki çocuklarda hekimin isteğine bağlı olarak, 2-3 ya da 4 doza bölünmüş şekilde
V (her 12-8 veya 6 saatte bir) 50 mg/kg/gün sultamisilin verilmelidir. 30 kg ve üstündeki
çocuklarda günlük erişkin dozu verilmelidir (her 12 saatte 375-750 mg).

Uygulama şekli:

Oral yoldan uygulanır.

Hazırlamsı:


Şişe üzerindeki işaret çizgisinin yansına kadar kaynatılmış, soğutulmuş su koyarak iyice çalkalayınız. Homojen bir dağılım için 5 dakika bekleyiniz. Şişe üzerindeki işaret çizgisine kadarsu ekleyerek tekrar çalkalayınız. Her kullanımdan önce şişeyi çalkalayınız. Sulandınlmış olarakCOMBİCİD süspansiyon buzdolabında saklanmalı, 14 gün içinde kullanılmayan kısımlaratılmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:Böbrek yetmezliği:

^ Ciddi renal fonksiyon bozukluğu olan hastalarda (kreatinin klerensi < 30 mL/dak.) sulbaktam ve ampisilinin eliminasyon kinetiği birbirine benzer şekilde etkilenmekte ve birinin diğerine plazmaoranlan değişmeden kalmaktadır. Böbrek yetmezliğinde doz aralığı, genel ampisilinuygulamasında olduğu gibi, uzatılır.

Pediyatrik popülasyon:

Çocuklarda COMBİCİD dozu vücut ağırlığına ve enfeksiyonun şiddetine göre belirlenir (bkz. Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi).

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda böbrek fonksiyonlan yeterli düzeyde ise dozaj ayarlaması erişkin dozu ile aynıdır.

4.3. Kontrendikasyonlar

Herhangi bir penisiline karşı aleıjik reaksiyon hikayesi bulunan kişilerde bu ilacın kullanılması kontrendikedir.
Ampisilin, sulbaktam ve formülasyonda yer alan herhangi bir maddeye karşı alerjisi olanlarda kontrendikedir.

4.4. Özel kullanım uyarılan ve önlemleri

Sultamisilin dahil olmak üzere penisilin tedavisi yapılan hastalarda ciddi, hatta bazen fatal aşın duyarlılık (anafilaktik) reaksiyonlan bildirilmiştir. Bu reaksiyonlar daha ziyade geçmişindepenisilin ve/veya multipl aleıjenlere aşın duyarlılığı olan kişilerde meydana gelir. Penisilinekarşı aşın duyarlılık hikayesi olan kişiler sefalosporinlerle tedavi edildiğinde şiddetlireaksiyonlar meydana geldiği bildirilmiştir. Bir penisilin tedavisinden önce, geçmişte penisilin,sefalosporin ve diğer aleıjenlere duyarlılık reaksiyonlan olup olmadığı dikkatle,soruşturulmalıdır. Eğer aleıjik bir reaksiyon meydana gelirse, ilaç kesilmeli ve uygun tedavi
^ başlatılmalıdır.
Ciddi,

anafilaktik

reaksiyonlar adrenalin ile hemen acil tedavi gerektirir. Oksijen, intravenöz steroidler ve entübasyon dahil solunum yollanna müdahale gerekli olduğu şekildeuygulanmalıdır.
Her antibiyotik preparatmda olduğu gibi, mantarlar dahil duyarlı olmayan organizmalann aşın üreme belirtileri için devamlı gözlem gereklidir. Süperenfeksiyon olduğunda, ilaç kesilmelive/veya uygun tedavi uygulanmalıdır.

Clostridium difficilekullanımıyladifficile'rim

çoğalmasını sağlar.
C.

difficiledifficilehastalarında

dikkate alınmalıdır. CDAD'mn antibakteriyel ajanlann verilişinden 2 ay sonraortaya çıktığı rapor edildiği için medikal hikayeye dikkat edilmelidir.
Enfeksiyöz mononükleoz viral kaynaklı olduğundan, tedavide ampisilin kullanılmamalıdır. Ampisilin alan mononükleozlu hastalann büyük bir çoğunluğunda deri döküntüsü görülür.
CDAD'dan şüpheleniliyorsa veya tespit edilmişse

C.difficile'yekullanımıC.difficile'ye,

yönelik antibiyotik tedavisi ve cerrahi değerlendirme başlatılmalıdır.
Uzun süreli tedavilerde, renal, hepatik ve hematopoietik sistemler dahil olmak üzere organ sistem disfonksiyonu yönünden periodik kontroller önerilir.
Sulbaktam ve ampisilinin oral uygulamadan sonra başlıca itrah yolu idrar yoluyladır. Yenidoğanlarda renal fonksiyon tam oluşmadığı için, sultamisilin kullamlırken bu durum gözönünde tutulmalıdır.
COMBİCİD süspansiyon, her 5 mL'lik dozunda 1 mmol'den daha fazla soyum içermektedir. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.
COMBİCİD sükroz (granül pudra şekeri) içermektedir. Nadir kalıtımsal früktoz intoleransı, glikoz-galaktoz malabsorpsiyon veya sükraz-izomaltaz yetmezliği problemi olan hastaların builacı

kullanmamaları4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Allopurinol:
Ampisilin ve allopurinolün birlikte kullanımı, hastalarda deri döküntüsü görülme sıklığım, yalnız ampisilin alan hastalara göre, önemli derecede artırır.
Antikoagülanlar:
Penisilinler, pıhtılaşma testleri ve trombosit agregasyonu üzerine etki edebilirler. Bu etkiler antikoagülanlar ile artabilir.
Bakteriostatik ilaçlar (kloramfenikol, eritromisin, sülfonamidler, tetrasiklinler):
Bakteriostatik ilaçlar penisilinlerin bakterisid etkisi ile etkileşebilirler; birlikte tedaviden kaçınmak en iyisidir.
Östrojen içeren oral kontraseptifler:
Ampisilin kullanan kadınlarda, oral kontraseptiflerin etkinliğinin azalmasına dair vakalar bildirilmiştir. Bunlar beklenmeyen gebelikle sonuçlanmıştır. Aradaki ilişki zayıf olmasınarağmen, ampisilin kullanımı sırasında hastalara alternatif veya ilave bir kontraseptif yöntemseçeneği sağlanmalıdır.
Metotreksat:
Penisilinlerle birlikte kullanım, metotreksat klerensinde azalma ve metotreksat toksisitesi ile sonuçlanmıştır. Hastalar yakından izlenmelidir. Kalsiyum folinat dozunun artırılması veya dahauzun dönem boyunca uygulanması gerekebilir.
Probenesid:
Birlikte kullanıldığında, probenesid, ampisilin ve sulbaktamm renal tübüler sekresyonunu azaltır; bu etki serum konsantrasyonlarının artması ve uzaması, eliminasyon yan ömrünün uzaması vetoksisite riskinde artış ile sonuçlanır.
Laboratuvar Test Etkileşmeleri:
Benedict, Fehling reaktifleri ve Clinitest™ kullanılarak yapılan idrar analizlerinde yalancı pozitif glikozüri gözlenebilir. Ampisilinin hamile kadınlara verilmesini takiben, total konjuge östriol,östriol - glukuronid, konjuge östron ve östradiol plazma konsantrasyonlannda geçici bir düşüşkaydedilmiştir. Bu etki aynı zamanda sulbaktam sodyum / ampisilin sodyum IM/IV ile demeydana gelebilir.
Ampisilin ile aminoglikozidler arasında

in vitro

inaktivasyon gözlendiği için bir arada kullanılmamalıdır.
Ampisilin disülfiramın etkilerini arttırabilir.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik kategorisi: B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda ve doğum kontrolü (kontrasepsiyon) uygulayanlarda ilacın kullanımı yönünden bir öneri bulunmamaktadır.

Gebelik dönemi

Yapılan hayvan üreme çalışmalarında üreme veya fetüs üzerinde herhangi bir hasar ortaya çıkmamıştır. Buna rağmen gebelerde yeterli ve kontrollü çalışma bulunmadığından ve hayvanüreme çalışmaları her zaman insanlardaki cevabın aynı olacağım göstermediğinden sultamisilingebelik döneminde kesinlikle gerekli ise ve doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

Laktasyon dönemi

Emziren annelere sultamisilin verildiğinde dikkat edilmelidir. Anne sütünde düşük konsantrasyonlarda sulbaktam ve ampisilin bulunur. Özellikle yenidoğanlarda renal fonksiyon

tamamenÜreme yeteneği/Fertilite

Yapılan hayvan üreme çalışmalarında üreme veya fetüs üzerinde herhangi bir hasar ortaya çıkmamıştır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Sultamisilinin araç ve makine kullanımım etkilediği bilinmemekle birlikte, ilaç kullanımının ardından sersemlik hissi oluşabileceğinden dikkatli olunması tavsiye edilmektedir.

4.8. İstenmeyen etkiler

Genellikle sultamisilin iyi tolere edilir. Gözlenen yan etkilerin çoğu, hafif ve orta şiddette olup, tedavinin sonlandınlmasma nadiren ihtiyaç duyulur.

Sinir sistemi hastalıkları

Sersemlik, baş ağrısı

Solunum, göğüs hastalıkları ve mediastinal hastalıklar

Nefes darlığı

Gastrointestinal hastalıklar

En sık görülen yan etki diyare/yumuşak gaitadır. Bulantı, kusma, epigastrik rahatsızlık, melena, karın ağnlan/kramplan nadiren gözlenmiştir. Diğer ampisilin sınıfi antibiyotiklerle de olduğugibi, enterokolit ve pseudomembranöz kolit nadiren oluşabilir.

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Anjioödem, dermatit ve ürtiker ile birlikte, deri döküntüsü ve kaşıntı seyrek olarak gözlenmiştir.

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Ateş, nadiren asteni, azotemi ve kreatinemi değelerinde artış, aleıjik reaksiyon, anafilaktik şok ve anafilaktoid reaksiyon
Ampisilinin tek başına kullammı ile görülen yan etkiler sultamisilin ile gözlenebilir.

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Sulbaktam sodyum ve ampisilin sodyumun insanlarda akut toksisitesi üzerine sınırlı bilgi mevcuttur. İlacın aşın doz kullanımında, temel olarak ilaç ile ilgili yan etkilerin uzantısı olanbelirtiler meydana getireceği beklenmektedir. Beta-Laktam antibiyotiklerin BOS'da yüksekkonsantrasyonda bulunmasının, nöbet dahil olmak üzere nörolojik etkilere yol açabileceğigerçeği göz önünde tutulmalıdır. Sulbaktam ve ampisilinin her ikisi de dolaşımdan hemodiyalizile uzaklaştmldığmdan, doz aşımı böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda meydana gelirse,bu prosedürler ilacın vücuttan eliminasyonunu kolaylaştırabilir.
Periton diyalizi etkisizdir. Semptomlara yönelik destekleyici tedavi uygulanmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodmamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Sistemik Kullanılan Antibakteriyeller ATC kodu: J01C R04
Sultamisilin, içinde ampisilin ve beta-laktamaz inhibitörü sulbaktamın metilen grubu vasıtasıyla bağlandığı bir çifte esterdir. Kimyasal olarak sultamisilin, ampisilinin oksimetilpenisilinat sülfonesteridir ve molekül ağırlığı 594.7'dir.
Etki mekanizması:
Hücreden arındırılmış bakteriyel sistemlerle yapılan biyokimyasal çalışmalarda sulbaktamın, penisiline dirençli organizmalarda oluşan çok önemli beta-laktamazlann irreversibl inhibitörüolduğu gösterilmiştir. Sulbaktam sadece

Neisseriaceae, Acirıetobacter calcoaceticus,Bacteroides türleri, Branhamella catarrhalisPseudomonas cepacia'

ya karşı antibakteriyelaktivite gösterir.
Sulbaktam sodyumun dirençli mikroorganizmalar tarafından penisilinlerin ve sefalosporinlerin parçalanmasını önleyici gücü, dirençli suşlar kullanılarak, bütünlüğünü koruyanmikroorgan

izmal

ardaki çalışmalarla kanıtlanmıştır ki, bu çalışmalarda sulbaktam sodyumpenisilinlerle ve sefalosporinlerle beraber verildiğinde belirgin sineıjik etki göstermiştir.
Sulbaktam, aynı zamanda bazı penisilin bağlayıcı proteinlere bağlandığından, bazı hassas suşlar, tek başına beta laktam antibiyotiğe göre kombinasyona daha duyarlı kılınmışlardır.
Bu kombinasyondaki bakterisid etki gösteren ampisilindir. Ampisilin, hücre duvan mükopeptidi biyosentezini inhibe ederek aktif çoğalma döneminde bulunan duyarlı mikroorganizmalara karşıetkili olur.
COMBİCİD oral süspansiyon, aşağıdakiler dahil olmak üzere geniş bir sımf gram-pozitif ve gram-negatif bakterilere etkilidir.

Staphylococcus aureusepidermidis, StreptococcuspneumoniaeStreptococcus faecalisHaemophilus influenzaeparainfluenzaeBranhamella catarrhalis;Bacteroides fragilisEscherichia coli, Klebsiella türleri,Proteus türleriEnterobacterMorganella morganiv,CitrobacterNeisseria gonorrhoeae.


Ampisilin dirençli olduğu bilinen

Pseudomorıas, CitrobacterEnterobacter5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


İnsanlarda sultamisilin, oral uygulamadan sonra absorbsiyon sırasında hidrolize olur ve sistemik dolaşıma 1:1 molar oranda sulbaktam ve ampisilin sağlar. Oral dozun biyoyararlanımı,sulbaktam ve ampisilinin aynı miktardaki intravenöz dozunun % 80'idir. Gıdalardan sonra

alınmasısııltamisilinin

sistemik biyoyararlanımmı etkilemez. Sultamisilin alınmasını müteakipampisilin doruk serum seviyeleri, eşit dozdaki oral ampisilinin yaklaşık iki katıdır.

Dağılım:


Sulbaktam plazma proteinlerine %38 oranında, ampisilin ise % 15-25 oranında bağlanır. Vücutta safra, vezikül ve doku sıvılarına dağılır. Ampisilin sadece meninkslerde enflamasyon olmasıdurumunda beyin-omurilik sıvılarına iyi derecede penetre olur (MİK'i geçen oranlarda).

Eliminasvon:


Sağlıklı gönüllülerde sulbaktam ve ampisilinin eliminasyon yan ömürleri, sırayla yaklaşık 0.75 ve 1 saattir. Ampisilin ve sulbaktamm % 50 - 75'i idrarla değişmeden atılır.

Hastalardaki karakteristik özellikler

KaraciSer/Böbrek yetmezliği:


Renal disfonksiyonlu hastalar ve yaşlılarda ilacın eliminasyon yan ömrü uzar, renal fonksiyonu normal olan yaşlılarda doz ayan erişkin dozu ile aynıdır.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

LD50 (oral uygulama ile) hem erkek hem de dişilerde olmak üzere farelerde 8 g/kg ve sıçanlarda 4 mg/kg'dan daha yüksektir.
Sıçanlar ve köpeklerde yapılan uzun dönemli çalışmalarda, oral sultamisilin, esas organlar ve sistemler ile ilgili önemli histopatolojik lezyonlara neden olmamıştır. Benzer şekilde,

sııltamisilinin6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Granül pudra şekeri Ksantan zamkıHidroksipropil selülozKarmeloz sodyumSitrik asit anhidr (pH ayarlayıcı)
Dibazik sodyum fosfat anhidr (pH ayarlayıcı)
Kiraz esansı

6.2. Geçimsizlikler

Mevcut değildir.

6.3. Raf ömrü

24 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

Karton kutuda, beyaz, opak, plastik kapak ile kapatılmış, üzerinde 40 mL, 70 mL veya 100 mL seviye çizgisi bulunan amber renkli Tip III cam şişede 2.5 — 5 mL işaretli ölçek ve kullanmatalimatı ile birlikte sunulmaktadır.

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış7. RUHSAT SAHİBİ

BİLİM İLAÇ SAN. ve TİC. A.Ş.
34440 Beyoğlu-İSTANBUL

8. RUHSAT NUMARASI

188/49 9. RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ
ilk ruhsat tarihi: 19.08.1998 Ruhsat yenileme tarihi: 07.10.2003
10. KÜB'ÜN YENİLENME TARİHİ

İlaç Bilgileri

Combicid 250 Mg/5 Ml Oral Süspansiyon Hazırlamak ...

Etken Maddesi: Sultamisilin

Atc Kodu: J01CR04

Pdf olarak göster

Google Reklamları

Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.