Alfabetik İlaç RehberiDetaylı İlaç AraYeni Listelenilen İlaçlarEn Çok Aranan İlaçlarPazarda Bulunamayan İlaçlar

Cutivate Krem % 0.05 Kısa Ürün Bilgisi

Dermatolojik İlaçlar » Dermatolojik Kortikosteroidler » Kortikosteroidler » Güçlü Kortikosteroidler (Grup 3)

KISA ÜRÜN BİLGİSİ1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

CUTİVATE™ Krem % 0.05

2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMEtkin madde:

Her gramında;
Flutikazon propiyonat..........500 mikrogram

Yardımcı maddeler:

Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.

3. FARMASÖTİK FORM

Krem

4. KLİNİK ÖZELLİKLER
4.1 Terapötik endikasyonlar

İnflamatuar dermatozlann tedavisi:
CUTİVATE yetişkinlerde, çocuklarda ve >3 aylık bebeklerde kortikosteroidlere cevap veren dermatozların kaşıntılı ve inflamasyonlu durumlarının tedavisinde aşağıdaki durumlardaendikedir:
- Atopik dermatit (infantil atopik dermatiti dahil)
- Nummular dermatit (diskoid egzama)
- Psöriazis (yaygın plak psöriasizi hariç)
- Liken simpleks kronikus (nörodermatit) ve liken planus
- Seboreik dermatit
- İrritan ve alerjik kontakt dermatit
- Diskoid lupus eritematozus
- Sistemik steroid tedavisine ek olarak yaygın eritroderma
- Böcek ısırığı reaksiyonları
- İsilik (miliaria)
Yeniden alevlenme riskinin azaltılması:
CUTİVATE, kronik tekrarlayıcı atopik dermatitin akut döneminin etkili şekilde tedavisi sonrasında yeniden alevlenme riskinin azaltılmasında endikedir.

4.2 Pozoloji ve uygulama şekliPozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

İnflamatuar Dermatozların Tedavisi:
CUTİVATE krem etkilenmiş alana günde bir ya da iki kez ince bir tabaka halinde yavaşça ovuşturularak sürülür. Tedavi düzelme görülünceye kadar 4 hafta sürdürülür. Daha sonrauygulama sıklığı azaltılır ya da daha hafif bir preparata geçilir. 2-4 haftalık tedavidekötüleşme görülür ya da düzelme olmazsa tanı gözden geçirilmelidir.
Yeniden alevlenme riskinin azaltılması:
Lezyon kontrolü sağlandıktan sonra tedavi azaltılarak kesilmelidir ve idame tedavi olarak bir yumuşatıcı kullanılmalıdır. Tedavinin ani kesilmesi dermatozlarda rebound etkisine yolaçabilir.
Nüks riskinin azaltılması
Sık relaps görülen hastalarda topikal bir kortikosteroidin sürekli kullanılması ile akut atak etkili biçimde tedavi edildikten sonra aralıklı doz (günde bir kez, haftada iki kez, kapalı tedaviolmadan) uygulanması düşünülebilir. Bunun relaps sıklığını düşürdüğü gösterilmiştir.
Önceden etkilenmiş ya da relaps potansiyeli olan alanlara uygulama sürdürülmelidir. Bu rejim rutin günlük bir yumuşatıcı ile birlikte uygulanmalıdır. Durum ve sürdürülen tedavininyararları ve riskleri düzenli olarak yeniden değerlendirilmelidir.

Uygulama şekli:

CUTİVATE krem nemli ve akıntılı yüzeyler için uygundur. CUTİVATE, ince bir tabaka halinde yavaşça ovuşturularak ciltteki lezyonlu bölgeye sürülür.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Sistemik emilim durumunda (geniş bir alana uzun süre uygulamada) metabolizma ve eliminasyon gecikebilir ve sistemik toksisite riski artabilir. Bu nedenle istenen klinik etkiyisağlamak için en düşük miktarda ve en kısa sürede kullanılmalıdır.

Pediatrik popülasyon:

3 aydan büyük çocuklarda kullanılır

.Geriatrik popülasyon:

Klinik çalışmalar yaşlılar ile genç hastalar arasında yanıt farkı saptamamıştır. Yaşlılarda hepatik ve renal fonksiyonlarda azalma sıklığının daha fazla olması sistemik emilim ortayaçıktığında eliminasyonu geciktirebilir. Bu nedenle istenen klinik etkiyi sağlamak için endüşük miktarda ve en kısa sürede kullanılmalıdır.

4.3. Kontrendikasyonlar

- Tedavi edilmemiş deri enfeksiyonları
- Rozasea
- Akne vulgaris
- Perioral dermatit
- Perianal ve genital pruritus
- İnflamasyonsuz pruritus
- Üç aydan küçük bebeklerde dermatit ve pişikler dahil dermatitler

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Flutikazon propiyonat diğer kortikosteroidler lokal hipersensitivite öyküsü olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Lokal hipersensitivite reaksiyonları (bkz. bölüm 4.8) tedavi edilmekteolan durumun semptomlarına benzeyebilir.
Bazı hastalarda topikal streoidlerin artmış sistemik emilimi sonucu hiperkortizolizm (Cushing Sendromu) belirtileri ve glukokortikosteroid yetmezliğine yol açan geri dönüşlü hipotalamikhipofizer adrenal (HPA) eksenin süpresyonu ortaya çıkabilir. Yukarıdakilerin gözlenmesihalinde uygulama sıklığı azaltılarak ilaç kesilmeli ya da gücü daha düşük bir kortikosterid iledeğiştirilmelidir. Tedavini ani kesilmesi glukokortikosteroid yetmezliğine yol açabilir (bkz.bölüm 4.8).
Sistemik etki artışı risk faktörleri:
• Topikal steroidin gücü ve formülasyonu
• Kapalı deri alanlarında kullanılması (örn. deri kat alanlarında ya da oklüzyonlu uygulama;bebeklerde bebek bezi)
• Stratum korneumun hidrasyonunun artması
• Yüz gibi ince deri alanlarında kullanım
• Deride yaralanma gibi deri bariyerinin bozulduğu durumlarda kullanım
12 yaşından küçük çocuklarda ve bebeklerde adrenal süpresyon yapabileceğinden uzun süreli topikal kortikosteroid tedavisinden kaçınılmalıdır.
Göz kapaklarına uygulanırken, tekrarlayan uygulamalarda katarakt ve glokoma neden olabileceği düşünülerek göz içine kaçmamasına dikkat etmelidir.
Topikal steroidler psöriaziste dikkatli kullanılmalıdır; bazı olgularda rebound nüksler, tolerans gelişmesi, yaygın püstüler psöriazis riski ve cildin bariyer fonksiyonun azalmasına bağlıolarak lokal ve sistemik toksisite gelişmesi bildirilmiştir. Topikal steroidler psöriazistekullanıldığında hastaların yakından izlenmesi önemlidir.
Enfekte olmuş inflamatuar lezyonların tedavisinde uygun antimikrobik tedavi uygulanmalıdır. Enfeksiyon genişlemesi görülürse derhal kortikosteroid tedavisine son verilmeli, gerekirsesistemik antimikrobik tedaviye geçilmelidir.
Oklüzif tedavisi ya da deri katlarının sağladığı ılık ve nemli ortam bakteriyel enfeksiyonu kolaylaştırabileceğinden, oklüzyon uygulandığında yeni bir oklüzif sargı uygulanmadan öncederinin temizlenmesi gerekir.
Topikal kortikosteroidler bazen kronik bacak ülserleri çevresindeki dermatit tedavisinde kullanılır. Bununla birlikte, bu kullanım yüksek oranda lokal hipersensitivite reaksiyonları velokal enfeksiyon ortaya çıkışına neden olabilir.
Yüze uzun süreli uygulama bu alanın atrofik değişikliklere daha yatkın olması nedeniyle önerilmez.
CUTIVATE yardımcı madde olarak imidüre içerdiğinden yıkım ürünü olarak formaldehit eser miktarda bulunabilir. Formaldehit lokal deri reaksiyonlarına (örn. kontak dermatit) sebebiyetverebilir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşim ve diğer etkileşim şekilleri

CYP3A4 inhibitörü ilaçlarla (örn. ritonavir, itrakonazol) eşzamanlı kullanımın kortikosteroid metabolizmasını baskılayarak sistemik maruziyette artışa yol açtığı gösterilmiştir. Buetkileşimin klinik olarak önemli düzeye ulaşması uygulanan kortikosteroid dozu ve uygulamayolu ile CYP3A4 inhibitörü gücüne bağlıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Veri bulunmamaktadır.

Pediyatrik popülasyon:

Veri bulunmamaktadır.

4.6. Gebelik ve laktasyonGenel tavsiye

Gebelik Kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlarda kullanımda özel bir kontrasepsiyona gerek yoktur. Gebelik planlayan kadınlarda geniş ölçüde, yüksek dozda ve uzun sürekullanılmamalıdır.

Gebelik dönemi

CUTİVATE'ın gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.
Gebe hayvanlara topikal kortikosteroid uygulanması fötal gelişim anormalliklerine neden olabilir. İnsanlar için bu bulgunun ilişkisi tespit edilmemiştir. Buna karşın, betametazongebelik sırasında yalnızca anne için beklenen yararın fetüse vereceği zarardan fazla olmasıhalinde kullanılmalıdır. En az miktarda ve en kısa süre kullanılmalıdır.

Laktasyon dönemi

Topikal steroidlerin laktasyonda kullanımının güvenliliği saptanmamıştır. Topikal steroidlerin anne sütünde saptanmaya yetecek düzeyde sistemik emilimi olup olmadığı bilinmemektedir.CUTİVATE laktasyon sırasında yalnızca anne için beklenen yararın fetüse vereceği zarardanfazla olması halinde kullanılmalıdır. Laktasyon sırasında kullanılırken bebeğin yanlışlıklayutmaması için memeye uygulanmamalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

İnsanlarda topikal kortikosteroidlerin fertiliteye etkisini değerlendirecek veri bulunmamaktadır.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Flutikazon propiyonatın araç ve makine kullanımı üzerindeki etkisini araştıran çalışma bulunmamaktadır. Topikal Flutikazon propiyonatın advers reaksiyon profiline göre buaktiviteler üzerinde olumsuz etki oluşturması beklenmez.

4.8. İstenmeyen etkiler

Çok yaygın, yaygın ve yaygın olmayan olaylar genel olarak klinik çalışma verilerinden belirlenmiştir. Plasebo ve karşılaştırma gruplarındaki oranlar klinik çalışma verilerindentüreyen advers olayların sıklık kategorilerini saptarken dikkate alınmamıştır; çünkü bu oranlaraktif tedavi gruplarındakilere benzerdir. Seyrek ve çok seyrek olaylar genellikle spontanverilerden belirlenmiştir.
İstenmeyen etkilerin sıklığı aşağıdaki gibi sınıflandırılmıştır.
Çok yaygın (> 1/10); yaygın (> 1/100 - < 1/10); yaygın olmayan (> 1/1000 - <1/100); seyrek (> 1/10.000 - < 1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor. (eldeki verilerden hareketletahmin edilemiyor.)

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Çok seyrek: Fırsatçı enfeksiyonlar

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Çok seyrek: Hipersensitivite

Endokrin hastalıklar

Çok seyrek: Hipotalamik-hipofizer adrenal (HPA) aks süpresyonu
vücut ağırlığı artışı/obezite, çocuklarda ağırlık artışı/gelişme geriliği, Cushingoid özellikler (örn. aydede yüzü, santral obezite), endojen kortizol düzeyinde azalma,hiperglisemi/glukozüri, hipertansiyon, osteoporoz, katarakt, glokom.

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygın: Pruritus.
Yaygın olmayan: Lokal yanma hissi.
Çok seyrek: Deride incelme, striae, hipertrikozis, pigmentasyon değişiklikleri, alerjik kontakt dermatit, altta yatan semptomların alevlenmesi, püstüler psöriazis, atrofi, telanjiektazi, eritem,döküntü, ürtiker.

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Topikal uygulanan flutikazon sistemik etki oluşturacak kadar emilebilir. Akut doz aşımı oluşması beklenmez, bununla birlikte kronik doz aşımı veya yanlış kullanım sonucuhiperkortizolizm belirtileri ortaya çıkabilir. Akut doz aşımı oluşması pek muhtemelolmamakla birlikte, kronik doz aşımı veya yanlış kullanım sonucu hiperkortizolizm belirtilerigörülebilir.
Akut doz aşımı durumunda flutikazon glukokortikosteroid yetmezliği riski nedeniyle uygulama sıklığı azaltılarak ya da daha az etkili bir kortikosteroid ile değiştirilerek azaltılarakkesilmelidir. Klinik olarak gerekli olan tedavi ya da mevcutsa zehir merkezi önerileriuygulanmalıdır.

5. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Güçlü kortikosteroidler (grup III)
ATC kodu: D07AC
Topikal kortikosteroidler antienflamatuar, antipruritik ve vazokonstriktif özelliklere sahiptir. Topikal kortikosteroidler geç evre alerji reaksiyonlarını mast hücre yoğunluğunun azaltılma,kemotaksis ve eozinofil aktivasyonunun azaltması, lenfosit, monosit, mast hücreleri veeozinofiller tarafından sitokin üretiminin azalması ve araşidonik asit metabolizmasıbaskılanmasını içeren çeşitli mekanizmalarla baskılayan antienflamatuar ilaçlardır.
Flutikazon propiyonat, güçlü topikal antiinflamatuar özellik gösteren bir glukokortikoiddir. Bununla birlikte dermal uygulamayı takiben HPA eksenini baskılayıcı etkisi düşüktür.
Bundan dolayı yaygın olarak kullanılan steroidlerin çoğundan daha yüksek bir terapötik endekse sahiptir.
Subkutan uygulamayı takiben güçlü sistemik glukokortikoid potens gösterir; fakat oral etkinliği muhtemelen metabolik inaktivasyondan ötürü zayıftır.

İn vitro

çalışmalarda insanglukokortikoid reseptörlerinde kuvvetli afinite ve agonist etkinlik göstermiştir.
Flutikazon propiyonatın beklenmeyen hormonal etkisi yoktur. Flutikazon propiyonat, merkezi ve periferik sinir sistemi, gastrointestinal sistem veya kardiyovasküler veya solunum sistemiüzerinde çok belirgin bir etkiye sahip değildir.

5.2. Farmakokinetik özelliklerGenel özellikler

Emilim:


Flutikazon propiyonatın oral veya topikal verilmesini takiben biyoyararlanımı, deri veya gastrointestinal kanaldan sınırlı emilim göstermesi nedeniyle çok düşüktür. CUTİVATE'ınherhangi bir şekilde emiliminden dolayı flutikazon propiyonata sistemik olarak maruz kalmaoranı düşüktür.

Dağılım

:
Dağılım çalışmaları oral uygulanan bileşiğin sistemik dolaşıma sadece çok düşük miktarlarda ulaştığını göstermiştir.

Biyotransformasyon:


Geniş ölçüde ilk geçiş metabolizmasına uğrar. Flutikazon herhangi bir dokuda bulunmaz, melanine bağlanmaz. Başlıca metabolizma yolu karboksilik asit bileşiğine hidroliz olmakşeklindedir ki, bu bileşik çok zayıf glukokortikoid ve antiinflamatuar etkinlik gösterir.Sistemik dolaşıma cilt yoluyla giren ilaç hızla inaktive olacaktır. Oral biyoyararlanım zayıfemilimi ve geniş ölçüde ilk geçiş metabolizması nedeniyle sıfıra yakındır.

Eliminasyon:


İnsanda, metabolik klerensi fazladır ve eliminasyon buna bağlı olarak hızlıdır. Sistemik dolaşıma ulaşan herhangi bir miktar flutikazon propiyonat safraya hızla elimine edilir ve feçesile atılır.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Flutikazonun karsinojenik potansiyeli araştıran uzun süreli topikal ve oral çalışmalar karsinojenite kanıtı göstermemiştir.
Flutikazon in vitro bakteriyel ve memeli hücre tayinlerinde mutajenik bulunmamıştır. Sıçanlarda yürütülen fertilite ve genel üreme performansı çalışmasında flutikazon subkutanyol ile dişilere 50 mikrogram/kg/gün ve erkeklere 100 mikrogram/kg/gün doza dekuygulanmıştır. Çiftleşme performansı ya da fertilite üzerinde etki saptanmamıştır.
Gebelik sırasında fare (150 mikrogram/kg/gün), sıçan (100 mikrogram/kg/gün) ya da tavşanlarda (300 mikrogram/kg/gün) subkutan uygulanan flutikazon yarık damak dahil olmaküzere fötal anormalliklere yol açmıştır. Oral uygulama ise fötal anormalliklere yolaçmamıştır; oral flutikazonun düşük biyoyararlanımı ile uyumludur.

6. FARMASÖTİK ÖZELLİKLER6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Sıvı parafin Setostearil alkolİzopropil miristatSetomakrogol 1000Propilen glikolİmidüreSodyum fosfatSitrik asit monohidratSaf su

6.2. Geçimsizlikler

Geçimsizlik saptanmamıştır.

6.3. Raf ömrü

36 ay

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

30oC'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Dondurmayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

30 gramlık tüplerde ve karton kutularda satılmaktadır.

6.6 Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Tüm kullanılmayan ürün ve atık maddeler “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği”
ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” ne uygun olarak imha
edilmelidir.

7. RUHSAT SAHİBİ

GlaxoSmithKline İlaçları San. ve Tic. A.Ş., Levent/İstanbul.
Büyükdere cad. No.173, 1.Levent Plaza, B Blok 34394 1.Levent/İstanbul

8. RUHSAT NUMARASI

177/9

9. İLK RUHSAT TARİHİ/RUHSAT YENİLEME TARİHİ

İlk Ruhsat Tarihi: 01.02.1996 Ruhsat Yenileme Tarihi:

10. KÜB'ün YENİLEME TARİHİ

7

İlaç Bilgileri

Cutivate Krem % 0.05

Etken Maddesi: Flutikazon Propiyonat

Atc Kodu: D07AC

Pdf olarak göster

Google Reklamları

İlgili İlaçlar

  • Cutivate % 0,05 30 Gr Krem
  • Ana Sayfa | Hakkımızda | İlaçlar | İlaç Ara | İlaç Firmaları | Gizlilik | Bize Ulaşın

    Telif Hakkı 2008-2024 © İlaç Prospektüsü. Tüm Hakları Saklıdır.
    Uyarı: Sitemizde yayınladığımız ilaç bilgileri ile doktora danışmadan kesinlikle ilaç kullanmayınız!
    Aksi halde doğabilecek sağlık sorunlarından ilacprospektusu.com sorumlu tutulamaz.